HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

"Kudarcról kudarcra a végső győzelem felé"?!

2008.04.10. 16:34 :: lmp

Az Ökopolitikai Műhely tegnapi beszélgetésén nem lehetett úgy eldobni egy adag szórólapot, hogy az a földre, és ne valamelyik érdeklődő ölébe essen - szóval rendesen túlcsordult a BTK nagyelőadója. (Azt egyébként észrevettétek már, hogy a későn jövők mindig megállnak az ajtóban, abban bízva, hogy náluk többet már senki nem fog késni? Mondjuk tegnap tényleg nem volt könnyű beljebb evickélni.)

A tömeges érdeklődés csak azért ennyire fontos, mert szépen ellentmond Lányi András ott elejtett, a címben idézett bonmot-jának, miszerint "az ökológiai mozgalom kudarcról kudarcra halad a végső győzelem felé".

Szerintem Lányi téved. Addig igaza van, hogy a rendszerváltás óta a zöld politika nem tud számottevő eredményt felmutatni. Pedig szépen indult a dolog: a magyarországi államszocialista rendszer teljes legitimitásvesztéséhez és az ország ellenzéki egységbe kovácsolásához nem kis mértékben járult hozzá a dunai vízlépcsők ügye, és az ennek nyomán kibontakozó társadalmi tiltakozás. A Duna Kör sikere azonban a demokratikus rendszerben nem ismétlődött meg, pedig talán lett volna rá alkalom. Azóta pedig egyik zöld kezdeményezés bukik el a másik után - de azt is hozzá kell tenni, hogy e kudarcok mindegyike előre megjósolható, és többségük jól megérdemelt volt.

Most viszont már a helyzet: megérett az idő a cselekvésre, és ezt a társadalom és a civil szféra egyaránt érzi. Van tér, lehetőség, szándék - és fogadókészség is, amint azt a tegnapi alkalom fényesen bizonyította.

Szóval Lányi András téved. Vagy már ez lenne a "végső győzelem?"

8 komment · 1 trackback

Címkék: politika közélet vita demokrácia megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr19419952

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dụng cụ thể thao ngoài trời 2019.06.09. 17:05:12

Bírálod a rendszert? Repülsz! - hacsaknem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komplikato 2008.04.10. 18:27:00

"A Duna Kör sikere"
Hát nem is tudom mennyire volt siker, első fönököm sokat keserget azon, hogy egy 130 éves tervet ilyen simán lepaszoltak olyan emberek, akik nem szakmabeliek és szerinte kizárólag politikai inditatásból. Ő értett hozzá, én meg nem. Lehet igaza volt, de már sose derül ki.

rencer 2008.04.10. 19:32:41

Lehet, hogy az első főnököd a betonozáshoz értett, de az ilyen beruházásoknál nagyon sok egyéb szempont is felmerül - pl. ökológiai problémák. És a Duna ügyében az Akadémia is rengeteg kifogást vetett fel.
Ez a "szakmabeli-nemszakmabeli" megközelítés a fő oka a világ problémáinak. Ajánlott olvasmány: Dr. Gyulai Iván: A nem fenntartható társadalom hajtóerői (in. Kóródi /szerk./: Remény a fennmaradásra, 2007)

Idézet az elejéről:
"A fenntartható társadalom megvalósulásának három egymástól elválaszthatatlan feltétele, alapértéke van: a rendszerszemlélet, a szociális igazságosság, s a jó környezet minőség. Egy rendszerszemléletben gondolkodó társadalom nem bonyolódott volna megoldhatatlannak látszó szociális és környezeti problémákba. Ennek a felismerésnek az ellenére, ma is a problémákat létrehozó szemléletben keressük a választ, úgy véljük,
hogy a tudományos-technikai haladás fokozásával kezelhetők a világ bajai. A nem fenntartható társadalom hajtóerői végső soron a rendszerszemléletű megközelítés hiányából származnak, amelynek egyenes következménye a társadalom torz, anyagiakra irányuló értékítélete, ennek következményeként a társadalmi igazságtalanság, s a
jéghegy csúcsán a romló környezeti állapot."

lujo2 2008.04.10. 20:00:55

Sztem a zöldek eléggé lejáratták magukat azzal, hogy mindent csípőből elleneznek, és nem a realitások talaján állnak. Csak mellékesen, a bősi erőmű ellenzésével, és a szlovákokkal való együttműködés elutasítása miatt még rosszabbul is jöttünk, ami szintén nem jót nekik. Erre ők azt mondják, mintha nem itt élnének, nekik nem a problémák megoldása a feladatuk, henem a társadalom lelkiismeretének felrázása. Nekem normálisabbak tűnnek a reális zöldek, de az ő hangjuk a "vadzöldek" mellett meg sem hallatszik.

gaze762 2008.04.10. 20:57:53

"Van tér, lehetőség, szándék - és fogadókészség is"
Ühümm.. Szmog ellenes tüntetés, ezer fővel (ebből kb 800 a valamiért jól szervezett biciklis táborból)
Mo-n még mindig ez az egzisztenciális harácsolás megy, a pénz nem olyan, mint egy tál tészta hogy megeszed és jól laktál, meg a pénz mindig hajtani kell, a közösség problémáival meg foglalkozzon más, nekem van elég bajom. (a dugó sem miattam van aki egyedül ülök az autómban, hanem a többi hülye miatt akik miatt nem tudok haladni)

lujo2:
sorry, de az ilyen mértékű általánosítás.. Kik azok a "zöldek"? Honnan ismerszenek meg? Honnan ismerem meg őket az utcán?
A környezettudatossággal megfertőződött egyedek nem alkotnak nagy egybefüggő homogén csoportot a társadalomban. Szóval az amit mondasz, hogy csípőből mindent, az nem EGY zöld szervezet, nem valami titkos druida tanács közös tudatából fakad, hanem pusztán a felületes nézelődő általánosításra hajlamos képzeteiből. nem sértésnek szántam :)

Pont ez a gondja a "zöld" szerveződéseknek idehaza (de sztem un-bloc is) Nüansznyi különbségek osztják meg a csoportokat, nem tud egyesülni és aggregálódni a felgyülemlett tenni akarás, jó szándék, elkötelezettség.
Júdeai Népfront vagy Júdea Népe Front?

lujo2 2008.04.10. 21:22:54

azokra a zöldekre gondolok, akik ellenzik a vizierőművet, a szélerőművet, az atomerőművet, stb, mindent, mert hol tájidegen, hol mert a katicabogárak szaporodását zavarja, hol csak, mert nekik ehhez joguk van. Sokszor feltüzelik a lakosságot, ahol a minden adott lenne a hulladék elhelyezéséhez, bogarat tesznek a fülükbe, akik ezt elutasítják, miközben az egész társdalommal tolnak ki, mert így nem lehet sehol sem elhelyezni szakszerűen a huladékot, azaz minden faluvége szemétdomb.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.04.10. 22:14:27

"Van tér, lehetőség, szándék - és fogadókészség is".

Azt látom, hogy bizonyos területeken a egyes civil szervezetek vezetői képesek olyan együttműködésekre, amire nem volt példa eddig. De azt is látni kell, hogy a gyakorlatban nehezebb a civil szervezeteket és még ennél is nehezebb a mezitlábas állmapolgárokat behívni bármiféle aktivitásba. Érdemes lenne megismernetek a 10 évvel ezelőtti RDH társadalmi vita és a mostani participációs különbségeit. Még ennél is gyalázatosabb a helyi önkormányzatok és helyi civil szervezetek közötti viszonyok elmérgesedése. Aki közösségi társadalomról, meg felébredésről, meg térről és fogadókészségről beszél, az vonódjon már be egy kicsit a vidéki közösségfejlesztő programokba. Abból a nézőpontból egy kicsit más a perspektíva!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.04.14. 09:17:22

Abból a szempontból kellene megvizsgálni ezt a "vágyálmot",hogy képesek vagyunk-e tanulni a saját hibáinkból.Tudunk-e korrekt önkritikus értékelést lerakni az asztalra azzal a szándékkal, hogy legközelebb ugyan azt a hibát ne kövessük már el. A saját elhalt mozgalmaink történetét felajánlom "analízis" céljából. Elemezzük a múltunkat, azért, hogy tanuljunk belőle! Please!

öcsi 2008.04.14. 13:34:43

lujo2:
itt tudatosan és sikeresen járatták le a zöldeket, ez abból is látszik, hogy mennyire felszínes üzenetek jutnak el hozzád. Még nagyobb baj, hogy nem is veszitek a fáradságot, hogy egy-egy konkrét ügyben meghallgassátok/elolvassátok a valódi érveket. Könnyű úgy lesöpörni a felmerült gondolatokat, hogy "mindent csípőből elleneznek", nem is értenek hozzá, nincs is alternatív elképzelésük, stb.
És kik azok a zöldek?
süti beállítások módosítása