HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Pártok - Jogállam: 0 -1

2008.05.01. 11:06 :: lehetmás

Csak nem elmeszelte az Alkotmánybíróság a pártalapítványokról szóló törvényt?!
Jaaaj, ez annyira kellemetlen lehet. Pedig milyen szépen, ötpárti konszenzussal állapodtak meg abban, hogy miként kapjanak a jelenlegi parlamenti pártok - és lehetőleg senki más - egy nagy csomó ellenőrizhetetlen pénzt, még akkor is, ha kiesnek a parlamentből.

Na, akkor nézzük szépen sorjában! A Védegylet még tavaly nyáron beadott egy indítványt az AB-hoz, amiben kifogásolta a pártalapítványokról szóló törvény egyes rendelkezéseit. Erről kiadott közleményükben a következőket írták:

"A Védegylet 2007 augusztusában azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy vélte: a politikai közösség tagjainak részvételén alapuló demokrácia értelmét fenyegette a most megsemmisített szabályozás, mert akadályozta volna a pártrendszer megújulási képességét, korlátozta volna a szabad és nyitott politikai folyamatokat és a jelenlegi pártpolitikai status quo megőrzését célozta.

A Védegylet szerint alkotmányosan nem igazolható a parlamenti pártok kedvezményezése a parlamenten kívüli pártokkal szemben, s indokolatlan a különbségtétel a több ciklus óta parlamenti képviselettel rendelkező és az újonnan parlamentbe került (pl.:KDNP) pártok között is.

A Védegylet furcsállja , hogy a jelenlegi parlamenti pártok akkor is részesülhettek volna a kifogásolt törvényi privilégiumokban, ha időközben esetleg kikerülnek a parlamentből.

Továbbá elfogadhatatlan, hogy a tervezett szabályzás szerint a pártalapítványok mentesültek volna az államigazgatási ellenőrzés alól.

A Védegylet jelenlegi lépésével ahhoz próbált hozzá járulni, hogy a pártfinanszírozás jelenlegi, zavaros, a jogállam és a demokrácia elveibe ütköző gyakorlata végre megszűnjön."

A kifogásolt rendelkezéseket az Alkotmánybíróság rendre megsemmisítette (jogászoknak és ínyenceknek itt a teljes határozat).
A pártokrácia felett aratott győzelemről így nyilatkozott a Hírszerzőnek Schiffer András, a beadvány szerzője:

"Nagyon álságosnak tartom, hogy miközben minden párt iszonyú lelkesedéssel tisztogatná a közéletet, nagy egyetértésben fogadnak el egy ilyen jogszabályt. Természetesen nagyon örülünk a döntésnek, és annak is, hogy az Alkotmánybíróság átlátta az ügy fontosságát, és gyorsan határozott. A döntésnek óriási a jelentősége: arról van szó, hogy a demokrácia intézményrendszere átélhető, szerethető marad-e az egyszerű állampolgárok számára, vagy tökéletesen elidegenedik azoktól. Ennek az egyik feltétele, hogy a politikai élet ne fagyjon be.

Magyarországon komoly strukturális gondok vannak a közélettel: a politikai mező nagy mértékben beállt, ráadásul a most parlamentben helyet foglaló politikai erők mindent megpróbálnak megtenni, hogy kiküszöböljék a pozícióikat veszélyeztető versenyhelyzeteket. Ha saját egzisztenciájukról van szó, a politikai hatalom birtokosai a legalapvetőbb demokratikus elveket (így a törvény előtti egyenlőségét jelen esetben) sem veszik figyelembe.

A politika nem adhat magának morális felmentést azok alól a szabályok alól, amelyek betartását egyébként elvárja a választópolgároktól."

A pártfinanszírozásról, melybe beletartozik egyebek közt a pártalapítványok ügye, a parlamenti pártok azóta is rendületlenül tárgyalnak. Pedig nem kéne mást tenniük, mint törvénybe foglalniuk azt a javaslatot, melyet még tavaly májusban fogalmazott meg a Méltányosság Politikaelemző Központ, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Védegylet.
Ez a következő hat pontot tartalmazza:

1. Átláthatóvá kell tenni a pártok teljes kampánytevékenységét. A pártok minden, a kampánnyal kapcsolatos bevételüket és kiadásukat csak egy elkülönített kampányszámláról intézhetik, amelynek minden tranzakciója nyilvános. Magánszemély vagy más szervezet nem fizethet a párt vagy jelölt számára hirdetést.

2. A kampányszámlákról fizetett hirdetések, ajándéktárgyak stb. egyedi azonosítót kapnak, ami igazolja eredetüket.

3. A hirdetési cégek csak olyan hirdetéseket vehetnek át, amiket a kampányszámlákról fizetnek, és tarifáikat kötelesek előre nyilvánosságra hozni.

4. A demokráciának vannak költségei: a kampányok tisztulásához szükséges, hogy a pártok költségvetési támogatása növekedjék. A megnövelt támogatás olyan formái szükségesek, amelyek ösztönzik a pártok legális adománygyűjtését, illetve amelyek hozzájárulnak a kampánypénzek „kifehéredéséhez”. Ilyen forma a magánadományok után járó kiegészítő támogatás, illetve az utólagos költségtérítés.

5. Olyan módon kell megállapítani a kampányköltés felső határát, hogy a limit tükrözze a hirdetési piac reális árait, betartható legyen, ugyanakkor ténylegesen segítse a költekezés ésszerű keretek között tartását. A kötelező felső limit mellett ezeket a célokat szolgálja a kereseti oldal korlátozása is, például a kampányidőszak lerövidítése vagy az elektronikus médiákban érvényesített limitált időkeretek révén.

6. Az új pártfinanszírozási normarendszer akkor lesz működőképes, ha azt megfelelő közjogi és büntetőjogi szankciórendszerrel látják el, és megerősödik az Állami Számvevőszék pozíciója is.

4 komment

Címkék: közélet parlament demokrácia alkotmánybíróság védegylet pártok schiffer

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr35449690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2008.05.01. 11:56:35

Nagyon egyszerű a dolog. Közpénzből pártok ne részesülhessenek. Egyedül csakis az önkéntes tagdíjakból és önkéntes felajánlásokból. Ja és természetesen adózni is kellene ezek után. Ugyanúgy min bárki másnak kellene adózni a bevétele után ebben a q. országban.

Mielőtt még valaki azzal, jönne, hogy ennek a sok pártfunkcionáriusnak is meg kell élni valamiből, megkérdezem, vajon mi hasznunk nekünk állampolgároknak ezekből a semmihez sem értő, mégis az államirányításba bekerült pártfunkcionáriusokból?

andd 2008.05.01. 12:28:59

az alkotmánybírák is állami pénzből élnek, ergó nekik nem érdekük, hogy bármi is a jogállamiság elvén működjön...
talán a politikusok költségtérítésének megadóztatásával kellene kezdeni a rendteremtést.

öcsi 2008.05.04. 17:35:05

ez az első lényegi lépés a pártokrácia lebontásában!
Tovább, tovább! Ballagjanak el, akik már kinőtték a homokozót!

BugaJakab 2008.05.07. 19:11:16

Végiggondolt javaslat. Számol a parlamenti demokrácia tényleges költségeivel is (4-5.), ami nélkül a javaslat csak jámbor óhaj lenne.

Kérdés, meg lehet-e győzni az embereket, hogy ez is kell. Az előttem szóló fórumtársakaimat félek, hogy nehéz lesz. :(((
süti beállítások módosítása