HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Újra a pártfinanszírozásról

2008.05.14. 16:21 :: lehetmás

Nem hagyjuk kihűlni ezt a témát; csak azért, mert hihetetlen témaérzékenységgel, villámgyorsan írtunk egy kiváló posztot az AB-döntés másnapján :), még nem áll meg az élet. Az ott hivatkozott cikkek óta újabbak jelentek meg:

A HVG szerint "A védegyletes győzelem nem százszázalékos, mégis elsöprő, mert a lényeget érinti."

A Magyar Hírlap írásának címe korszakváltást ígér: Vége a pántlikázott pártpénzek korának.

Ahogy a Hírszerző, úgy a Hírlap és a sajnos csak offline lérhető Magyar Narancs (2008(19.) is Schiffer Andrást, az alkotmánybírósági beadvány szerzőjét kérdezte. A Hírextra Egyenlőbbek az egyenlők között - A demokrácia legyőzte a pártérdeket címmel közöl interjút Schiffer András jogásszal, a Védegylet munkatársával (nem mellesleg a Lehet más a politika? sorozat egyik előadójával).

Na jó, mindenki örül az AB döntésének, de ettől még nem oldódott meg a kérdés. "Szeptember 30-ával lőtték ki a bírák azokat a szabályokat, amelyek gyakorlatilag előnyt adtak a törvény születése idején frakcióval rendelkező pártoknak, s ugyanezt a határidőt szabták arra is, a Ház alkosson olyan előírásokat, hogy az ezen alapítványoknak adott közpénzt csak az előírt - tudományos, ismeretterjesztő, oktatási - célra használhassák, bújtatott pártfinanszírozásra ne." - írja a HVG. "Kétharmados szabályokat is érintő határozatokról lévén szó, a parlamenti erők most együttműködésre, sőt megegyezésre kényszerülnek, ha októbertől is szeretnének közpénzt alapítványaiknak. Minden bizonnyal ezért e pontokat hozzácsapják a párt- és kampányfinanszírozás ügyében folyó tárgyalások napirendjéhez, s ez jó esetben siettetheti azok parlamenti tárgyalását is."

Ez mondjuk önmagában nem nyugtat meg senkit: máskor is megyeztek már a parlamenti pártok a kérdésben, de lám-lám, annak is rossz vége lett. Közben továbbra is tart a kampányfinanszírozás átalakítását célzó kezdeményezés: http://www.kampanyfinanszirozas.hu/, elvileg jelentős sajtóhátszéllel. Ha jobban megnézzük a javaslatokat, azok szűkebb körűek, és minőségileg talán kicsit gyengébbek, mint az előző verzió, ami az egész pártfinanszírozás kérdését egyben kezelné. De gyanús, hogy még mindig sokkal jobbak, mint amit a pártok találnak ki maguknak.

Közben két hete tart az egyébként vállalhatatlan Magyar Szociális Zöld Párt aláírásgyűjtése a következő népszavazási kérdésről: Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket...

6 komment

Címkék: alkotmánybíróság pártok pártfinanszírozás schiffer

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr29468534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.10.22. 12:36:58

A hazai politikai élet rákfenéje a pártfinanszírozás. Az elmúlt hétvégén ismét előkerült az ügy, pl:
budapest.hir6.hu/cikk/19160/080924_az_mszp_tovabbra_is_nyitott_a_partfinanszirozas_ujraszabalyozasara

Ha én pártot szerveznék, és lenne javaslatom ebben az ügyben,
AKKOR NEM HALLGATNÉK!

Fiúklányok, annyit örültetek, hogy rajtatok a sajtó szeme: éljetek vele!

Jakab

Szúrófény 2009.03.08. 16:24:00

Ne legyen egyéb, mint a tagdíj! Így rögtön kiderülne mennyi ember számára fontosak, hány őszinte hívük van! és abból végezzék "áldásos" Munkájukat ne a rájuk nem szavazók adójából. A kártételük is kisebb lenne rögtön!Egyébként, már Jászi Oszkár megírta, hogy az lesz politikus,aki tisztességes foglalkozásban nem boldogul.Értsd arra alkalmatlan!

il dottore 2009.03.10. 10:11:49

@Szúrófény: Ha csak tagdíjjat szedne az LMP, azzal az lenne a gond, hogy aki például olyan munkakörben dolgozik, ahol nem szerencsés a párttagság, az nem tudná támogatni a pártot.

Amúgy meg Jászi Oszkárról meg annyit, hogy a hazai polgári radikalizmus kvázi megalapítója egy olyan jelenséget írt le, ami nemcsak Magyarországot jellemezte a korban. És sajnos azóta is élő hagyomány!

Mindaddig, amíg a politikai pályára lépők karriertudatból és nem pedig hivatástudatból választják ezt az életutat, addig a korrupció is létező probléma marad. (lsd.: Max Weber: A tudomány és a politika mint hivatás - 1918 és 19-es előadások vázlata!)

"Weber szerint minden politikusnak három tulajdonsággal kell rendelkeznie: szenvedéllyel, felelősségérzettel és arányérzékkel. Erkölcs és politika kérdése itt válik igazán érdekessé. Az érzületetika ugyanis csak a célt látja, míg a felelősségetika a tettekért is vállalja a következményeket." forrás: legeza.oszk.hu/index.html

A pártfinanszírozás megoldatlansága pedig a karrierpolitikusok érdekeit szolgálja, akiknek a felelőség etikai érzéke egyenlő a nullával. Most gondoljuk végig, hogy a jelen parlamenti képviselők többsége milyen motivációval indult el a "pályán"!

Mindaddig, amíg a poltikusok karriert építenek és nem pedig hivatást gyakorlonak, addig ez a kérdés megoldatlan marad...

takant 2009.03.11. 21:26:21

Hajrá, Jakab! ;)
Hogy is csinálta Obama? Van vmi szabály az USA-ban a (kis összegű) támogatásokról, amit ügyesen (jó kommunikációval, Tódi) kihasznált.. ez nem lenne járható út?

Buga_Jakab 2009.03.12. 12:08:57

Kedves Anti, a megszólításodra előbújok a barlangomból. Merthogy a pártfinanszírozás az, amit mindenek előtt rendezni kell ebben az országban. Többrendbeli lesújtó tapasztalatom, hogy ez a közéleti bajaink legnagyobb forrása.

Két és fél mondat erejéig személyes leszek. Amikor (még valamikor a ’90-es években kedvenc pártom kormányra jutott, és) érzékeltem, mi zajlik, akkor – lemondva szolid szakmai pályafutásomról – elmentem a környékről, csöndes tiltakozásképpen. Mivel ez váratlan lépés volt, előre töprengtem, mit mondok ismerős újságíróknak, közéleti embereknek, ha együttérzően (esetleg elismerően) megkérdezik: mi történt, miért tettem. Egy-két barátomat kivéve: senkit nem érdekelt. [Leszűrtem a tanulságot, nemcsak fontos ügy ez a pártfinanszírozás de elég bonyolult is.]

Tavaly tavasszal reménykedve figyeltem az alakuló LMP-t, hogy erősen rajta lesznek az ügyön. Lám, a cikk is így kezdődik: Nem hagyjuk kihűlni ezt a témát.

Októberben, láttad itt fentebb, szóltam, hogy éppen föl lehetne melegíteni a dolgot („ha én pártot szerveznék”). Jólesik, hogy valaki közel öt hónap után reagál rá, de ez és a hasonló érdektelemség miatt nem bízok már az LMP átütő erejében.

Egy darabig írkáltam, hogy namilesz a programmal, namilesz a vitával. Talán még most is írkálnék, de érdekes fordulatot vett a dolog. Olyanokat hallottam az LMP környékéről némi büszkeséggel emlegetni, hogy már olyan blogoló is van, aki vélhetően pártmegbizatásból írkál zavaró dolgokat. (Ahogy Esterházy írta: lavórnyi ez az ország …)

Nem mondom, hízelgő volt, hogy ilyen országos összeesküvés látszatát tudtam kelteni szorgos billentyű-billegtetésemmel. Értem is, hogy kell egy kis mozgalmi romantika, ha már elmúltak a nyolcvanas évek, amikor az ember még komolyan számíthatott a megfelelő szervek figyelmére. De sajnos én csak ennek illúziójával szolgálhatnék.

No meg nagy is nekem az az ’országos’ tisztség, azóta csak olvasgatni járok ide néha. (Meg kell mondjam, ez a mostani párttá alakulás megpezsdítette a blogot, s a megszólaló elempések meg udvariasabbak és tárgyszerűbbek lettek.) Tódinak is csak akkor írtam, amikor megszólított, hogy nem lennék olyan lelkes a pénzgyűjtő kampánytól. Jó is, hogy nem írtam érdemben a dologról, így nem rajtam múlik, hogy egy hónap alatt a tervezett összeg huszada jött össze.

Szóval, sokat vártam a szerveződéstől, mint civil szervezettől. Volt is ilyesfajta érdemi megnyilvánulás, gondolok itt az alkotmánybírósági beadványokra. De most már párttá alakult a csapat, nem az ilyen civil munka van soron.

Jó tizenegy hónap fórumozás után tehát elbúcsúzok:
Jó blogolást, Anti!
Sok sikert Lehetmások!

Üdvözlettel: Buga Jakab

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.03.13. 14:53:11

Kedves Jakab,

bár a kommentjeid nemegyszer öncélú szőrszálhasogatásnak tűntek, és néhány korábban szocializálódott romantikus mozgalmár/pártépítő valóban használta szűk körben (amibe ezek szerint te is beletartozol :) a bértopikoló kifejezést, azt gondolom, összességében sokat köszönhetünk a megjegyzéseidnek, amik nemegyszer szorítottak minket nagyobb pontosságra, és több pozitív folyamatot is elindítottak a szervezeten belül. Számos egyéb informális visszajelzés mellett te voltál az első nyilvános 'watchdog'-unk, és rendszeres hivatkozási pont a belső fórumokon.

A magam részéről cseppet se bánnám, ha továbbra is rajtunk tartanád a szemed, sőt. És előre is hálásak vagyunk mindenkinek, aki szigorú jóindulattal figyeli a munkánkat, és ha el akarnánk kurvulni, az orrunkra koppint.

Nélkülük, nélkületek csak nehezen lehet más az LMP.

Köszi a jókívánságot, igyekszünk rá méltók maradni.

Üdv: bnct (formerly known as 'lehetmás')
süti beállítások módosítása