HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

David Attenborough nézése közben

2008.06.16. 16:46 :: Vay M

Hétvégén egyedül maradtam egy házban egy videóval. Bár tartottam attól, h nem fog különösebben lekötni, de betettem Attenborough sorozatát, az Élő bolygót. Kölyökkoromban nagy benyomást tett rám, - ezért is vagyok itt- de meglepett mennyire erős a hatása.

Azt hiszem, kötelezővé kéne tenni a jó természetfilmek nézését mindenki számára. Nem üres frázis: a tudat, h milyen elképesztően zseniális a teremtés, komoly felelősségérzettel ruház meg. Van egy hal, amelyik pl a víz fölé, a levelekre köpi az ikráit, h meg ne zabálják a többiek. Aztán van egy bogár, amelyik ha kergetik, a víz felszínén menekülve kámforszerű anyagot bocsát ki, ami csökkenti a víz felületi feszültségét maga mögött, ezért gyorsabban tud spurizni.

Közben el-elkalandoztak gondolataim. Az egyik az, h milyen elképzelhetetlennek tűnik ma, h két évtizede volt egy olyan közszolgálati televízió, amelyik rászánta a pénzt és időt, h egy ilyen stábot pár évre körbeküldjön a bolygón forgatni. Ehhez ugye tudni kéne hosszú távban gondolkodni, tudni és érezni, h érdemes ha drágán és sok munkával, odafigyeléssel, de nagyon nagyot alkotni, mert az évtizedek múlva is maradandó érték lesz. Gondolom ezt hívják közszolgálatiságnak.

(Idevág, hát leírom: apámmal egy nyolcadik kerületi bérház lépcsőházában voltunk, és a régi, valószínűleg háború előtti festést néztük. Le volt alapozva, arra került két méter húsz centi magasságig egy sárga réteg, melyre mintahengerrel még valami mintát is festettek külön. Fölötte fehér sáv volt a plafonig, a kettőt milliméteres pontossággal meghúzott szegély választotta el. Ahol mostanában kenték le, ott valami hihetlenül gány munkát végeztek. Ilyen gyorsan romlik a világ, mondta apám, és én csak azt tudnám ellene vetni, h valószínűleg a világ romlása nagyrészt illúzió kell h legyen. Ismeretes, h Platón alatt is azért sírtak, egyre rosszabbak az emberek, amit én nem tudok megítélni, de az biztos, h ha ez így és csak így volna, már rég elevenen felzabálták volna egymást az őseim. Tehát reménynek kell valahol lennie, csak nem tudjuk még h milyen formában.)

A másik, h milyen jó lenne, ha lenne egy gyerekem, és azzal végignéznénk az Attenborough összest. Vacsora után pizsamába dugnám, fészket raknánk a kanapén, vagy előtte a földön, és minden este megnéznénk egy-egy részt. A végére, ha még nem álmosodott el, mesélnék hozzá, no nem arról, h ebből mi minden pusztult már el, hanem h mi hasonló dolgok vannak a Tiszán, a Pilisben, a Balaton-felvidéken. Milyen csodás békéjű szertartások lennének ezek! Aztán a Másfélmillió lépés Magyarországont is megmutatnám neki. Ha elképzelem, úgy érzem, érdemes és jó dolog lenne gyereket nevelni. És venni egy tévét.

Aztán arra gondolok, h ez csak mese. H a világ nem olyan lesz húsz év múlva, amelyben nagy öröm lenne élni, amelybe lenne merszem gyereket nemzeni. És h amíg nincs gyerekem szabad vagyok, azt mondok, azért harcolok amiért akarok, ha sokra viszem, és megveret az autóslobbi, az csak az én bajom, de ha van gyerekem, akkor már zsarolható lettem, akárkivel nem ütközhetek, akkor már erőm nagy részét nem arra fordítom, amire szerintem szükséges, hanem h eltartsam.

De jó ez így?

Hát nem pont ezen kéne változtatni? Hogy olyan legyen ez az ország, ahova örömmel csinálhatunk gyereket? H ne kelljen azért aggódnom, milyen világban nő majd fel a fiam, a lányom? H ha bekapcsolja a híradót, ne csak rossz példát lásson? H közösségben élhessen, s ne hajszoltságban, bizonytalanságban, egészségtelen környezetben, vagyis ahogy én, meg a legtöbben körülöttem?

Nehéz, az szentigaz. De ennél kisebb célt viszont nem is érdemes kitűzni magunk elé.

(Amikor ezt írom, a tévében azt magyarázza Attenborough, h egy halfajta úgy megy ki a szárazföldre, h vizet vesz a szájába, és azt öblögeti át a kopoltyúján. Elképesztő. És kinn a valóság: már tíz perce hallgatom, ahogy a közeli erdőszélen egy autó rallizik. Dichtung und Wahrheit.)

No mindegy. Össze kell fogni, és akit lehet, móresre tanítani. Akinek lehet, jó példát mutatni. Volt már h sikerült, meglepően sokszor, teljesen vertnek tűnő helyzetekből is. Csak e sorok írója 28 éves koráig mintegy 60 milliárd forintnyi környezetpusztító beruházás megakadályozásában játszott főszerepet.

Aztán meglátjuk, ha összefogtunk, az mire lesz elég. A többi meg nem rajtunk múlik.

44 komment

Címkék: boldogság felelősség megmondás elégedettség vay

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr71524019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fraki 2008.06.16. 20:23:12

Túl hosszú, kicsik betűk, egyszerűen nem látom innen. Bocs, de most nem olvasom el. Szia.

mauz 2008.06.16. 20:29:18

"Ilyen gyorsan romlik a világ"

Apádnak igaza volt. Mert te meg igen gyorsan elfelejtettél magyarul írni. Ne kérdezd meg, HOGY miért?

Talán fáj kiírni a teljes szót?

Engem meg ez zavar rettentően.

lionking 2008.06.16. 20:46:50

Hát igen, összekéne fogni és móresre tanítani.... TÉGED!!!!! hogy írd már ki hogy HOGY!!!! ritka egy paraszt szokás a h betűvel való helyettesítés. Olyan ez, mint az 1edül, meg társai. Sms-ben elmegy, bár mióta a szótáras szövegbevitel magyar nyelven is korrektül működik, azóta ennek sem érzem annyira létjogosultságát, és mivel már a 160 karakter sem korlát... igaz a több meg többe kerül.. de hogy visszakanyarodjunk a témához, az egész iromány lehet, HOGY fontos a mondandója szerint, de olvashatatlan az írója miatt.
Mi elnne, ha kijavítanád a h betűket?

mákospite 2008.06.16. 21:00:06

Mi lenne lionking, ha a formai (amúgy jogos) kritikán túlmenően érdemben is foglalkoznál - mauzzal egyetemben - Vay M írásával? Vagy ez netán tán eleve necces és csak a formai kritikáig tudsz eljutni? NeHOGY már!...

exseven 2008.06.16. 21:08:27

Én a vok-tól kapok gutaütést, de a h nem zavar. Az írás pedig jó, rengetegen küzdenek hasonló dilemmákkal. Nem általános tendencia, mégis megfigyelhető, hogy azok szülnek (több) gyereket, akiket a környezeti kérdések nem aggasztanak. Ez is öngól.

xyz 2008.06.16. 21:13:38

a korábbi kommentelők úgymond "nem látják a fától az erdőt". lehet, H ezt sem értik, amit írtam.
az írás kifogástalan és sajnos nagyon igaz.

OkoskaTo:rp 2008.06.16. 21:21:45

"Az egyik az, h milyen elképzelhetetlennek tűnik ma, h két évtizede volt egy olyan közszolgálati televízió, amelyik rászánta a pénzt és időt, h egy ilyen stábot pár évre körbeküldjön a bolygón forgatni."

A BBC-nek a mai napig vannak ilyen projektjei. Cook kapitány útjának évfordulójára szerveztek egy vitorlás expedíciót, korhű megoldásokkal. Vagy reprodukálták Grönlandon a Déli-sark felfedezését. Egy norvég és egy brit csapattal, szintén korabeli módszerekkel, esetenként az eredeti felszerelési tárgyakkal. Csak mert a BBC valóban komolyan veszi a közszolgálatot.

Magához a témához csak egy kifejezés: "Kölcsönbe kapott bolygó". Mármint hogy a Föld nem a miénk, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön. Ennek megfelelően kellene bánnunk vele.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.06.16. 21:41:20

No igen.
Ha jól emlékszem Platón morfondírozott valami olyasmin, hogy ha így megy tovább, akkor száz év múlva már csak apagyilkosok lesznek a világon (most szó szerint nem fogom tudni idézni).
Tette mindezt úgy 2.400 évvel ezelőtt.

És mégis itt vagyunk.

De ezzel együtt én is úgy vélem, hogy súlyos válságban van a világunk.
Egy részről morális krízis, másrészről egyfajta minőségbeli destrukció.

És belépett a képbe a környezetpusztítás.
Minden jel arra mutat, hogy kizabáljuk magunk alól a Földet.

Nem hiszem például, hogy atombombákkal kezdenek el dobálózni az ezzel rendelkező nemzetek. Ezt nem engedhetik a gigagazdagok - mert akkor rögtön kinyírnák a piacot, azokat az embereket, akiknek a szegénységéből ők olyan gazdagok.

A környezetszennyezés viszont nem izgatja őket annyira: az nem érinti őket olyan érzékenyen; majd csak 50-100 év múlva lesz gázos úgyis.

Az Attenborough-sorozat zseniális.
Michael Palin utazós tv-sorozata ragadott még magával nagyon, ill. a Baraka - ami elállította még a lélegzetemet is.

tommygun 2008.06.16. 21:42:21

Ha nem csinálsz gyereket, ki fogja majd megmenteni a világot a nukleáris sivatagban támadó mutáns zombik támadása elől? Csinálj gyereket és tanítsd meg lőni!

lepratelep 2008.06.16. 21:55:52

(A tartalom jó, de tényleg nem fájt volna egy replace: h -> hogy még a végén, főleg annak tükrében, hogy(!) :) egyébként a mai viszonyokhoz képest korrekt a helyesírás.)
Én 32 vagyok, túl egy házasságon. Nem tudom, mikor lesz rá lehetőségem, hogy gyerekem legyen, de nem is tudom, mernék, akarnék-e ilyen felelősséget vállalni. Persze kell, csak a saját bőrömön érzem, hogy nem szeretem ezt a kort. Nem szeretnék már ma gyerek lenni. Ha tehetném, még inkább kicsit hamarabb születtem volna. Volt egy nénike valamelyik indexes videóban, a nemtudommilyen építkezés helyéről költöztették ki, sajnálkozott, hogy ilyen ez a világ, de hála Istennek, ő már kifelé megy belőle.
Az meg szintén szörnyű, hogy túlhajszolt, fáradt, gyerekekkel a világra rá nem csodálkozó felnőtteknek szintén túlhajszolt, fáradt, a világra rá nem csodálkozó gyerekeik lesznek, annak minden következményével. Tudnám folytatni sokáig ennek boncolgatását, de mindannyiunk érdekében inkább eltekintek tőle :)

InteriorLulu 2008.06.16. 22:01:05

A kritikákkal egyetértek. Ha már blogot írsz, írj normálisan, és ne sajnáld azt az összesen egy percet, amibe az kerül, hogy a hogy-okat rendesen kiírod. Idegesítő így, és slendrián, hisz nem sms-t írsz nekünk, és nem is csetelünk. Plusz egyszerűen tompítja a mondanivalód élét.
De említhetnék mást is: tudjuk hogy frázisra gondoltál, mégis fázist írsz. Felelősségérzettel nem megruháznak (sic!), hanem felruháznak, Wahrheit nagybetűvel, "de" és "viszont" ne kerüljön egy mondatrészbe...
Tudod, ha már blogot írsz...

A mondanivalóddal amúgy egyetértek, de hát ki ne értene egyet egy ilyen általánosságban megfogalmazott környezetféltéssel?
Bár... 60 milliárdnyi környezetpusztító beruházás megakadályozása: azért kíváncsi lennék a valóságra, a másik oldal érveire, főképp bizonyos tényekre, vajon mennyire is lettek volna ezek környezetpusztítók, és mekkora is lett volna - akár közvtetett, akár közvetlen módon - a gazdasági, társadalmi hasznuk. Amit Te itt egy laza, az öntömjénezéstől sem mentes mondatban mintegy idevetsz, arról minden bizonnyal késhegyig menő viták folytak hosszú időn keresztül minden lehetséges fórumon, racionális és akceptálható érvek sorát kitermelve azon az oldalon (is), melyen nem Te vagy...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2008.06.16. 22:02:37

2400 éve még nem volt atomfegyver ... ma van ...

későüzenet 2008.06.16. 22:09:43

InteriorLulu megelőzött 2. részével, bár én sokkal csúnyábban írtam volna.

Ami a lényeg ha csak TE 60, pár ilyen barátoddal megmentitek a Földet, köszönjük...

Panelproli 2008.06.16. 22:11:26

Az a véleményem, HOGY üreske szenvelgés ez itten. Nem Ettenborónak csinálsz gyereket, nem a Politikusoknak, hanem magadnak. A Földért meg ne aggódj olyan nagyon, bár divatos szakma. Sokkal nagyobb disznóságokat is túlélt már, mint az ember megjelenése.

kialla 2008.06.16. 22:19:13

megértettétek a lényeget faszok

persze 2008.06.16. 22:25:32

A lényeg: HOGY Ő 60...

(+HOGY nincs gyereke)
(és valakit móresre kell tanítani)

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.06.16. 22:33:50

"nem üres fázis" :oD
"felelősségérzettel ruház meg" :oDDD
a természetfilmeket szeretem, a pókokat nem nyomom agyon, de ezt itt adtam fel.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.06.16. 22:38:53

2400 éve valóban nem volt atomfegyver (ha minden igaz...)
A magam részéről arra szerettem volna rávilágítani, hogy már akkor is voltak, akik a közelgő világvégét, a menthetetlenül elzüllött káoszt vizionálták.
Olyan koponyák is, mint például Platón.

aladdin 2008.06.16. 22:42:47

Azért azt szögezzük le: ha egy autós blogon használna egy szerző h betűket hogyok helyett, vagy ha a zöldeket fikázná valaki, akkor nem problémázna rajta ennyi ember, csak negyedennyi.
Itt viszont igen, mert lehet hártani a mondanivalót.
Gratulálok.

voltottatom 2008.06.16. 22:53:15

Volt ott atom (régebben) csak úgy intéztük, hogy meteornak tűnjön.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.06.16. 23:00:15

Mi a faszt hisztériáztok már itt? Ez a poszt sokkal-sokkal értelmesebb, és lényegesen rokonszenvesebb, mint a különféle idióta blogokon található posztok 99,99%-a. A szerző h-nak rövidíti a hogyot? És akkor meg mi van, nem mondta, hogy ő Kosztolányi Dezső kései utódja.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.06.16. 23:01:03

Erich!
Te vagy az?
Már azt hittem, elraboltak az idegenek.
Mint Ezékielt...

sing lee 2008.06.16. 23:06:25

Örültem ennek az írásnak, és sajnálom, hogy a legtöbb ember csak arra képes reagálni, hogy kiírod-e azt, hogy HOGY!
Egyébként itt ülök a monitor előtt, és egy másik cikk kapcsán pont valami hasonló járt a fejemben. Az, hogy rajtam múlik a holnap, és amíg lélegzem, ezt a hitet nem adom fel. (Meg persze az, hogy milyen jó lenne, ha egy kiskölyök szuszogását hallanám a nem létező másik szobából...)
Örülök annak, hogy van még, aki tudja, hogy mi fán terem a Másfél millió lépés, és járt a Tiszánál. (Feltételezem, nem a kocsiból ugrottál ki, hogy leguríts egy sört, aztán a dobozt a bokrok közé hajítsd.)

noémi 2008.06.16. 23:13:36

Ez a h-betűs mizéria a szerzőnél nyilvánvalóan sokkal alacsonyabb nyelvi szinten álló kommentelők részéről egyértelmű bukta: csak fikázni akarnak. Különben a jó a cikk.

yachtkikoto 2008.06.16. 23:17:20

Szanalmasak vagytok ti kommentelok. (A tobbseg legalabbis.) Alig van itt par ember akinek atjott a komment lenyege. Gratulalok a cikkironak, es uzenem, hogy kulfoldi diplomaciai szolgalatban dolgozokent tisztaban kell lennem a magyar helyesirassal, de bizony a cikk lenyege annyira megfogott, hogy nem vettem eszre a hibakat. Vissza kellett volna mennem a cikkre megegyszer, hogy atnezzem, nem tettem meg, egyszeruen nem erdekelt volna hogy milyen hiba van vagy nincs benne. A cikk mondanivaloja olyan, hogy az se szamitana ha suk-sukolve volna irva. Ezek vagytok ti balkani magyarok, a tartalom helyett a forman akadtok ki, ez pedig jellemzo minden teruletre (legyen az "cikis a regi mobilom" vagy "cikis a szembejovonek a kockaspottyosnemtudommilyen nadragja" vagy "cikis a parom nagy segge") - ezert nem vagytok boldogok. Tanuljatok gondolkodni, meg nem keso. Meg sok ilyen cikket kedves publicista. :)

helikopterleszallopalya 2008.06.16. 23:32:39

"kulfoldi diplomaciai szolgalatban dolgozo": sofőr-e vagy vmi. pedofil látszatkonzulnak?

jancika 2008.06.17. 00:01:29

Oh az a drága nosztalgia...
Milyen jó is volt a 80-as években, amikor a sugárfertőzött esőben vonultunk fel boldogan, mert nem is tudtunk róla,

Vagy az ötvenes években, amikor apám fél osztályát lelőtték a Budapesti harcokban,

Vagy a második világháborúban, amikor minden vidéki rokon nőn átment a teljes szovjet hadsereg, s utána mentek dolgozni szibériában...

Vagy az első világháborúban, amikor dédnagyapám meghalt a bevonulása utáni első héten...

Hát igen, a világ fokozatosan romlik, az élet szörnyű - s igazad van, tedd meg mindenkinek azt a szívességet, hogy nem szaporodsz, kérlek!

Ja, és kiszámoltad már, mennyi ökológiai terheléstől mented meg drága kicsi bolygónkat, ha öngyilkos leszel?
Hajrá.

lionking 2008.06.17. 00:04:41

Az összes nyelvujítónak:
nyaljátok a sótartót fényesre... :))
Én a 10 sor után képtelen voltam elolvasni, annyira zavartak a h-k... ugyhogy azért is írtam, hogy!! " az egész iromány lehet, HOGY fontos a mondandója szerint, de olvashatatlan az írója miatt"
Szerintem ez érthető lett volna.
És ezért is írtam, hogy!!! javítsa már ki a H-kat, és akkor végre el is fogom (tudni) olvasni

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2008.06.17. 00:05:40

Vay M - Látom, a "fázis" javításra került, nem hiába jöttem vissza, tovább is olvastam. ;o) Ezek szerint a "ruház meg" szándékos szófordulat, egyszersmind utalni óhajt a dolog megrázó voltára? Áháhá, nem hiszem. :o)

leky 2008.06.17. 00:19:01

Köszönöm a postot. Nagyon, tényleg.
A szerzőnek, exseven-nek ("mégis megfigyelhető, hogy azok szülnek (több) gyereket, akiket a környezeti kérdések nem aggasztanak"), sing lee-nek, biztatásképpen is - akinek pedig nem tetszik, annak öntömjénezésként: sok érték összeegyeztethető.

Hat gyermekem van, a negyedik úgy született, hogy már hosszabb ideje egy szobában laktunk (nem hülyeségből, építkeztünk). Most (akinek nem tetszik, a következő három szót ugorja át) a Gondviselés jóvoltából családi házban lakunk, amelynek melegvizét és részben fűtését napkollektorok adják. Komposztálunk, szelektíve gyűjtjük a szemetet, újrafelhasznált palackba vesszük a házitejet, saját termésű búzánkból magunk őrölte liszttel készül a vasárnapi kenyér (egyelőre még gázzal, amíg el nem készül a kemence). A kocsit hétköznap csak feleségem használja néha a gyerekek mozgatására, én kerékpárral járok dél-budai munkahelyemre. Rémesen nehéz megoldani, de már sikerült vonattal is nyaralni menni, igyekszünk. OK, igazatok van, a napkollektor drága volt, de az összes többi nem kerül pénzbe, csak odafigyelni kell. Ha lehet, igyekszünk lokálisan (magyar vagy legalább európai holmit) vásárolni.

A gyerekeim pedig - remélem - boldogok, ahogy mi is annak tartjuk magunkat. Nagyon jó hallani a szuszogásukat a szomszéd szobából, de ők különös nosztalgiával emlékeznek az egyszobás időszakra, mert akkor mindenki együtt volt. Most kárpótolja őket az egy házban lakás a nagyszülőkkel, a gyakran összejövő nagycsalád, a minket is megtartó és erősítő baráti közösségek. Festenek, zenélnek, alkotnak, játszani is tudnak, reméljük, minél tovább tart ez. Jó velük okos dolgokról beszélgetni, és gyönyörűség játszani, boldognak látni őket. Azt hiszem (nagyon), érdemes.

Természetes, hogy rendkívül sok erőt igényel a létfenntartás, és zsarolhatóbb vagyok, mint ha ők nem lennének. (Azért van választásom.) De - így hiszem, Vay M - erőm nagy részét arra fordíthatom, amire érdemes és szükséges: hogy a jó, a boldogság kibontakozzék és gyarapodjék bennük és általuk. (Félreértés ne essék, egyáltalán nem tartom magamat jónak, sem különösebben sikeresnek, hanem megajándékozottnak.)

Biztos, hogy olyan dolgokban nem tudok mostanában tevőlegesen részt venni, mint a szerző - például még egyetlen Critical Mass-ra sem tudtam elmenni. De amit hallunk és látunk Tőletek és másoktól, azt igyekszünk továbbadni nekik, ez a mi szolgálatunk, amellyel mások másfajta küzdelmeit kiegészíthetjük. Töltögetjük a fejükbe a részvétel, az odafigyelés, az egyszerűség értékeit, az érzékenységet az igazi tartalmakra és a szépre. Hiszem, hogy érdemes élniük, és remélem, hogy ők is így látják és fogják látni.

yachtkikoto 2008.06.17. 00:20:09

Helikopterleszallopalya: volt bizony egy ilyen provokativ celzatossag is benne, kivancsi voltam ugrik vajh valaki arra, hat persze, hoztad a szinvonalat.Bo tiz perccel utana, bravoo. Gaz a humorod - mindenesetre a magadfajta plebs csak orulne ha a takaritoszemelyzet lehetne. De ilyeneket mint te, meg labtorlonek sem. Kellemes disznoolpartyt.

vaggab · http://vakum.hu 2008.06.17. 00:22:36

Hogyhogy hogy?

A közösségnek csinálsz gyereket, nem magadnak és nem is a Földnek. Ha az aggaszt, hogy sok az eszkimó és kevés a fóka, akkor fog vissza magad, ha az bánt hogy fogy a magyar, akkor azonnal usgyi az ágyba párostul.
A gyerekvállalás felelőssége nem csak a gyermeket, hanem az is általad preferált közösséget is érinti.

Lehetetlen mindenkit móresre tanítani, inkább tanítsd a gyereked jóra, ne a többieket móresre.

yachtkikoto 2008.06.17. 00:24:25

leky: :) ez aztan igen, gratulalok!
Bar a ti peldatokat kovetnek a magyarok!
Dicseretes!

leky 2008.06.17. 00:46:13

A szerzőnek - ez lemaradt az imént: külön köszönöm az Attenborough-tippet, annak idején nem láttam, de az Égigérő fű, a Mesék Mátyás királyról és társaik mellé felvesszük a nézhető dolgok listájára...

. . (tör 2008.06.17. 02:12:19

Kifejezetten jó írás.

Ne itt nyelvvédjetek, maszturbációval felér amit itt levágtok faszfejek, hogy az Isten lova rakja belétek azt a csillagos végú kankótól folyásos faszát!

Ez szép ízes magyar nyelven volt tejesköcsögök, remélem értékelitek.

monkeyg (törölt) 2008.06.17. 02:41:49

fraki,

Nyomd meg a ctrl-t es gorgess az eger gorgojen!

monkeyg (törölt) 2008.06.17. 02:51:10

lionking 2008.06.17. 00:04:41

Konyorgom, ennyi ido alatt amig a ket postodat megfogalmaztad copy+c, wordbe/notepadba be es replace ", h" to "hogy" aztan csokolom. Mar bocs, csak viccesnek tartom mindig, amikor azon panaszkodik valaki, hogy: "De miert nem?!"; es nem veszi eszre, hogy a panaszkodasi ido nincs aranyba azzal, hogy: "Es en miert nem, ha mar mondom?!"-al.

monkeyg (törölt) 2008.06.17. 02:52:21

ja, hogy valami ilyesmirol is szolt volna a cikk is? ;)

madass · http://madass 2008.06.17. 03:12:38

afaszomatazösszeshelyesírásőrbe.aztfigyeld amitmondanakneaztahogy.hasejpítekbeszóltokkisköcsögökök

Sütemény1975 2008.06.17. 06:32:59

Rohadt idegesítő, HOGY nincsenek kiírva rendesen a szavak. Innentől meg is kérdőjelezem az írás komolyságát.

Hogyhogy hogy hogy? 2008.06.17. 09:58:00

Nem kell ezeken a hogyhiányokon fennakadni, de azoknak se kéne leordítani a fejét, akit idegesít ez a nem ide való modorosság. A komoly téma komolyabb formát igényelne ugyanis.
Igen, szeressük Attenborough-t, meg a Másfélmilliót, meg Matula bácsit és Tutajost is szeressük. De az ember már csak olyan, hogy elszaporodik, lesz belőle 10-15-20 milliárd fogyasztani vágyó egyed, akiket bizony génkezelt cuccokkal fognak etetni, és mivel mindegyik közlekedni is fog akarni, az utolsó darab szén, az utolsó csepp olaj is ki lesz bányászva, bizony még az Antarktisz jege alól is. Miért is? Az ember már csak ilyen. Szóval erre varrjunk gombot!

zozocam 2008.06.18. 15:23:34

Na, elolvastam. Természetfilmes vagyok, főleg ezért. A szakmai gyakorlatom a BBC NHU-nál végeztem (ez az Attenborough filmek szerkesztősége) és hát akad egy-két szentimentális hülyeség ebben a post-ban, de elnézhetőek. Mert hogy a lényeggel azért egyet lehet érteni, de szerintem baromira nem ilyen sötét a kép.
Pár dolog: a BBC ma is csinál nagy filmeket (legutóbbi Planet Earth) de ezek olyan elképesztően drágák, hogy anyagilag bele is rokkantak, egy csomó embert rúgnak ki épp. Ja, és jobb nem elfelejteni, hogy közszolgálat vagy nemes cél ide vagy oda, ez bizony kőkemény globális üzlet. Elég közelről nézem ezeket a dolgokat...

Viszont ezt nem gondolhatod komolyan:

"És h amíg nincs gyerekem szabad vagyok, azt mondok, azért harcolok amiért akarok, ha sokra viszem, és megveret az autóslobbi, az csak az én bajom, de ha van gyerekem, akkor már zsarolható lettem, akárkivel nem ütközhetek, akkor már erőm nagy részét nem arra fordítom, amire szerintem szükséges, hanem h eltartsam."
Hát ez bizony kurva szomorú, ha ezt így gondolod. Nekem van egy pici gyerekem, de ugyanazért harcolok és ugyanazért küzdök a magam eszközeivel és sokszor érdekeket is sértek, de ha elkötelezett vagy ekkora baromságot nem írhatsz le. De szerintem meg fog ez változni benned is, hidd el.

Még annyit, hogy jó lett volna ha eljössz a legutóbbi magyar témájú természetfilmünk bemutatójára, meghívtalak, minden áltamal fellelt emailcímen, de még visszajelzés sem jött...

gomes 2008.06.27. 11:53:34

Lehet mas a BESZELGETES?

Ha az utóbbi évek szűnni nem akaró, öncélú sárdobálására, a húsba vágó közéleti kérdések megvitatását helyettesítő POCSKONDIAZASRA, a társadalom égető problémáitól egyre nyilvánvalóbban elszakadó POLGAROK tehetetlenségére, önzésére és SZUKLATOKORUSEGERE gondolunk, magától értetődő a válasz: muszáj másnak lennie. A LEHETMASAPOLITIKA BLOG- egy párbeszéd kezdete lehetne, azt javasoljuk: nézzük meg közelebbről, milyen is az, amivel torkig vagyunk. És miért olyan, amilyen? Hol rontottuk el? De főként: hogyan lehetne, kellene másként csinálni? Ha lenne hozzá képzeletünk, bátorságunk, tehetségünk, erőnk.

..

gomes 2008.06.27. 12:05:41

Elgondolkodtato iras.
Ha abbol indulok ki, hogy mindig vannak(voltak) jo es rossz dolgok a vilagban (ezek termeszetesen izlestol fuggoen mas es mas pozicioban) es konyebb a jelenbol a rosszakat kiszurni, es a multban elo jokhoz hasonlitani, es arra az eredmenyre jutni, hogy NINCS ERTELME ENNEK AZ EGESZNEK.., de ha a pozitiv valtozasokat nezzuk (keressuk) akkor maris meg tudjuk talalni, azt amiert igeni VAN ERTELME.
Mert:
- Volt-e magyarorszagon ennyi kornyezetfelto ember mint most?
- Volt-e akkora nyilvanossaguk, mint most?
- Volt-e akkora valtozasert tenni akaro ember, mint most?
- ...

Egeszitsetek ki a listat kedves ittlakok, akik meeg nem mondtatok le a jovorol.
Es oruljetek, velem egyutt, hogy van meeg remeny.

süti beállítások módosítása