HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Schiffer András: Van létjogosultsága egy harmadik politikai erőnek

2008.07.07. 11:44 :: lehetmás

[az MR1-Kossuth Rádió 'Történet hangszerelve' című műsora]

Alig több mint egy fél éve telt el azóta, hogy Sólyom László felvetette, szükség van egy ökopolitikai pártra a magyar politikai színpadon. A héten híre jött, hogy formálódik egy, a harmadik erő pozíciójába törekvő új mozgalom. Ebben kulcsszerepe van Schiffer Andrásnak, aki eddig elsősorban a Védegylet és a Társaság a Szabadságjogokért aktivistájaként ismerhettünk meg. Aki figyelte pályafutását nem nagyon lepődhetett meg azon, hogy a pártpolitika felé fordult, hiszen a már nevet szerzett ügyvédet mindig is érdekelték a köz ügyei. Most úgy találta, elérkezett az idő belevágni. Az okokról és a lehetőségekről a Történet hangszerelve című műsorban beszélt. Hallgassa meg!

Az új párt nevéről még nem született döntés, elindult azonban a gondolkodás arról, miként állítható fel a jelenlegi politikai elittel szemben egy életképes politikai erő. Ennek a gondolkodásnak a része az is, hogy kockázatos és felelősségteljes döntés belépni a jelenlegi politikai arénába, és nagy morális és financiális küszöböt kell átugrani – mondta Schiffer András a Történet hangszerelve című műsorban.

A vita egy harmadik erő létrehozásáról már akkor elindult, amikor Lányi András a Védegyletből kilépve megalapította az Élőláncot. Schiffer András szerint azonban két-három évvel ezelőtt még nem voltak meg a feltételei egy új párt megalakításának: akkor konstruktívabb szerepvállalásnak tűnt a Védegyletben vagy más mozgalmakban részt venni. Azt nem tagadja, hogy régóta formálódik a társadalomkritikai mondanivalóval megáldott politikai alternatíva létrehozásáról, a legnagyobb fejtörést pedig a morális küszöb átlépése jelentette.

Hogy miért pont most vágna bele egy új párt felépítésébe, arra több okot sorolt fel Schiffer. A magyar társadalomban érzékelhető ugyan a kiábrándultság, létjogosultsága van azonban annak a törekvésnek, hogy az emberek számára világossá váljon: a politika nem csupán a gazdasági érdekcsoportok privilégiuma, hanem mindannyian azonos eséllyel szólhatunk bele közös dolgainkba. Éppen ezért első körben nem milliárdokról szól a történet, Schiffer András szerint aktivistákkal, önkéntesekkel, magánadományozókkal ki lehet pótolni a nagytőkét, és hisz abban, hogy vannak olyan tehetős vállalkozók, akiknek annyira elegük van a jelenlegi politikai állapotokból és éreznek annyi felelősséget, hogy ellentételezés nélkül hajlandók áldozni egy harmadik politikai szereplő színrelépésére.

Reményt ad az is, hogy a magyar választók a jelek szerint felismerték, hogy a jelenlegi pártokban már nincs kipróbálatlan tartalék, így megváltozott az emberek viszonya a pártpolitikához. Schiffer szerint a magyar demokrácia legfőbb problémája – a demokratikus intézményekbe vetett hit megrendülése – visszavezethető arra, hogy a politikai elitet kívülről nem éri kihívás. Az utóbbi két-három év eseményei azonban a társadalom legkülönbözőbb szegmenseit átlendítették a holtponton, és ma már nem csupán otthon morgolódnak azon, hogy milyen viszonyok között kell élnünk.

Az új párt esélyeit növeli az is, hogy helyi és globális szinten is tudatosult az emberekben az, hogy szűkösek az erőforrásaink, az emberek a bőrükön érzik a klímaváltozás, az élelmiszerdrágulás problémáját, és ez ugyancsak cselekvésre késztet sokakat.

Schiffer szerint ma már nem elégszenek meg az emberek azzal a két narratívával, amelyet a jelenlegi politikai kínálat lefed – az egyik oldalon a gazdasági mutatóknak rendelnek alá mindent, a másik oldalon pedig populista válasz fogalmaznak meg erre.

Schiffer András azt mondja, önmagában nem az a céljuk, hogy 2010-ben képvieselőt küldjenek az Országgyűlésbe, hisz ugyanis abban, hogy egy párt a Parlaemnten kívül is érvényesülhet, és beleszólhat a politikába. Emlékeztet arra, hogy a magyarok mély szkepszissel tekintenek a politikára, amely mára egyet jelent a cél nélküli csatározásokkal és személyeskedésekkel. Éppen ezért a magyar választónak nincs megváltás érzése, amikor egy új politikai szereplő színpadra lép. Számolnak azzal, hogy a ma bizonytalan szavazók nem feltétlenül egy új párt mellett fogják elkötelezni magukat, az azonban nem jelenti azt, hogy azonnal visszavonulót kell fújni. A lehetőségekhez mérten gondolják végig, mit tehetnek azért, hogy az ország élhető legyen.

Schiffer András azt mondja: számonkérhető programot lehet és szabad hirdetni, és folyamatosan meg kell tudni feleltetni a hirdetett elveknek, másképp nincs értelme. Azt vallja, amíg nincs program, kalandorság belépni a politikai térbe. (MR)

14 komment

Címkék: schiffer

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr17556999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gomes 2008.07.07. 17:45:22

Nem csak arrol van szo, hogy milyen programot irnak, hanem hogy miert fogjak az emberek (nagyon sokan) elhinni, hogy nem csak szavak, hanem hiteles emberek hiteles programja ez amit meg is valositanak, ha odakerulnek.
Es hogy ezek az ujak nem csak meggazdagodni akarnak, ahogy az osszes tobbi, mert aki politikaval akar foglalkozni az eleve gyanus, ugye. - Arrol van-e barkinek elkepzelese, hogy hogyan lehet a szerencsevadaszokat tavol tartani?

A masik dolog, hogy ha olyan program keszul ami megvalosithato (es nem csak gazdasagilag) az nem lesz tul kecsegteto a nagykozonsegnek - a legtobb ember nem azert fordult el a politikatol, es tartja a politikusokat hazugnak, mert nem tesznek a kornyezetert, a holnapert, hanem mert mar annyiszor megigertek, hogy ha rajuk szavazunk akkor kolbaszbol lesz a kerites, de nem lett, sott. Es nagyon keves ember hajlando lemondani egy picirol ma, hogy nyugalomban, biztonsagban, egeszsegesen, stb eljen holnap.

Nyilvan nem azt a par szaz - par ezer embert kell meggyozni aki egyebkent is erzekeny erre, hanem a masik minimum ketszazezret. Hogy barmi meg is valosuljon abbol amit megalmodnak, ahhoz meg legalabb ketmilliot.

Sok sikert.

(egy x innen)

lehetmás 2008.07.08. 09:08:03

Miért adnának hitelt az emberek egy újabb társaságnak? Jó kérdés, mi is sokat gondolkoztunk rajta. Mi ezt a problémát úgy szoktuk emlegetni, mint 'morális küszöb', vagy a te megfogalmazásodban: "aki politikaval akar foglalkozni az eleve gyanus".
Egy dologban bízhatunk, ez pedig a résztvevők személyes hitelessége. A kezdeményezésben részt vevők többsége már bizonyított, mégpedig a civil szférában, ami jellemzően nem a meggazdagodásról vagy a hatalomhajhászásról szól (hanem "szép eszmék" megvalósításról - amiről a politikának is szólnia kéne). Az a néhány résztvevő, aki már korábban megmerítkezett a politikában, azon kevesek közé tartozik, akik ott is erkölcsileg intaktak tudtak maradni - ennek megfelelően mind ki is léptek vagy kiszorultak korábbi pártjukból. És vannak köztünk persze olyanok is, akik a forprofit szférában dolgoznak, de egyikük sem a Gyurcsány-Kóka-Kapolyi típusú tőkés; egyszerű alkalmazottak, vállalkozók, értelmiségiek.
Egyelőre tehát minden oké, jó srácok vagyunk, már csak a potenciális szavazókat is meg kell győzni erről.
A szerencsevadászok távoltartására természetesen nincs csodaszerünk, de az eddigi recept működni látszik: a társaság csak személyes ismeretségeken keresztül bővül. Ez nyilván nem a leggyorsabb modell - bár elvileg exponenciális növekedésre ad lehetőséget -, de sokkal biztonságosabb, mint ha tömegesen lépnének be az emberek. Mint az több helyütt elhangzott, most kb. 200 tagunk van, és egyre gyorsabban gyarapodunk. Szóval a szerencsevadászok kimaradnak a terveink szerint, de mire ennek jelentősége lesz, a létszámmal sem lesz semmi probléma.

A programról. Nyilván nem fogunk beszállni semmiféle ígéretcunamiba, csakis egy - legalább elvileg - teljesíthető, felelős, mértéktartó és koherens programmal fogunk kiállni a választók elé - ha sikerül összehozni egy ilyet. Nagy munka, de keményen dolgozunk rajta. Arra persze nincs garancia, hogy akár a legrealistább program megvalósítható, hiszen ahhoz parlamenti többség kellene, és bármilyen optimisták legyünk is, ebben azért első körben nem bízhatunk.
Azonban ha van egy olyan program, ami hosszú-, közép- és rövidtávra tekintve is tartalmaz teljesíthető vállalásokat, annak egy része - akár ellenzékből is - megvalósulhat, és a többi is beépülhet a politikai agendába, meg az emberek (köztük a politikusok) fejébe.
Egyébként persze ne legyenek illúzióink: teljes pártprogramokat csak a legstréberebb újságírók olvasnak végig (nagy riszpekt nekik), a nagyközönség legfeljebb néhány üzenetet tud kötni egy-egy párthoz. Márpedig egy jó programban természetesen vannak olyan elemek, amik fontos társadalmi problémákra adnak újszerű megközelítésű, vonzó, de mégis reális választ. Én személy szerint hiszek abban, hogy lesznek ilyen, jó szívvel, felelősen vállalható üzeneteink, ami a párezer barátunkon, ismerősünkön és ismeretlenül szimpatizálókon kívül további százezrek számára lesz szimpatikus és hiteles.

Köszi a jókívánságot, a megelőlegezett x-et pedig igyekszünk megszolgálni. :)

Buga_Jakab 2008.07.10. 12:30:31

Kedves LehetMás!
Egyelőre tehát minden oké, jó srácok vagytok – nekem is tetszik a gondolkodásotok, hozzáállásotok.
A kb. 200 tag kezdetnek OK, és jó szöveg, hogy elvileg exponenciális növekedésre van lehetőség. Ez utóbbi azonban csak akkor igaz, ha a növekvő tábor nem egy adott társadalmi rétegben van benne, mert akkor itt lesz azonnal a növekedés határa.
Egyébiránt érdeklődéssel várom a programotokat. Bevallom, előre tartok attól, hogy sok lesz benne a kisközösségi, helyi romantika, aminek ma aligha van társadalmi támasza (gonosz kérdés: hány család él pl. Gyűrűfűn?) – de előbb lássuk a programot.

Buga_Jakab 2008.07.10. 12:48:56

(folytatom)
Kedves LehetMás, nagyobb bajt látok ott, hogy, amint írod: „csak a legstréberebb újságírók olvasnak végig egy programot, a nagyközönség legfeljebb néhány üzenetet tud kötni”.
1. Mik lesznek az üzeneteitek? Készülnek-e ezek a programmal együtt? Merthogy üzenetként, amit a nagyközönség „vesz”, az nem feltétlenül elegendő a szép célok (pl. a környezet megvédése, takarékosság a természeti kincseinkkel) felsorolása.
2. Hitelesség, először. Azt is el kell tudni hitetni, hogy profik vagytok. – ezt úgy érzem, Ti is látjátok, csak még nem tettétek föl a kérdést: hogyan lehetünk profik (amellett, hogy jó srácok vagyunk :).
3. Hitelesség, másodszor. Ti morális küszöb-nek nevezitek, hogy aki politikával akar foglalkozni az eleve gyanús. (Ha itt tartunk, javasolnám, amikor nyilatkoztok, hagyjátok ezeket a szimpatikus de belterjes kifejezéseket, mert SchAndris fenti interjújában nem volt érthető. Olyan entellektüel szavakat pedig, mint a narratíva, azonnal el kell felejteni, ha valaha tízezernél több szavazóban gondolkodtok.)
Bármennyivel is fölötte vagytok a morális küszöbnek, a hitelesség nálatok is kérdés. Érzek egy olyan illúziót, hogy civilek vagyunk, nem pénzre megyünk, tehát megvan a hitelesség. Tévedés. Ha egy párt elindul, akkor már küzd az állami támogatásért. Még közelében sem vagytok az 1%-nak, már sokan úgy könyvelik el, hogy ezek is a párttámogatásért meg a képviselői megélhetésért hajtanak. [Gonosz megjegyzés: amilyen eleve gyanakodva nézitek a mai politikusokat, nézzetek kicsit így egy induló pártra. :)) ]
De nemcsak pénz miatt, tűnik egy politikus haszonlesőnek, hanem, mert sikert, ismertséget akar. (Naná, hogy akar, de ez lecsapódik azonnal így is.) Ilyen szempontból SchAndrisnak az előélete szerintem nagyobb hátrány, mint az ismertségből adódó előny. Olyan látható élvezettel szerepelt mindig a nyilvánosság előtt, olyan vehemensen mondott rosszakat politikusokra (figyelem: ha elindultok, akkor azok már politikus-társaitok!), hogy aligha alakíthatja ki magáról a ’más gondjaiért dolgozó politikus‘ képet.

Buga_Jakab 2008.07.10. 13:06:31

(folytatom, egy kicsit az interjúról)
Schiffer szerint ma már nem elégszenek meg az emberek azzal a két narratívával, amelyet a jelenlegi politikai kínálat lefed
az egyik oldalon a GAZDASÁGI MUTATÓKNAK rendelnek alá mindent, a másik oldalon pedig populista válasz fogalmaznak meg erre.
Ez igen gyönge helyzetértékelés. Attól, hogy egy kormány kötelezően csökkenti a költségvetési hiányt, szeretnnéek ők is adni a választóiknak (fognak is a következő két évben). Nem kellene ’bedőlni saját ideológiánknak’ (hogy azt szeretjük az SZDSZ-ről mondani, hogy érzéketlenek), vagy elhinni a Fidesznek, hogy a szoclibek merő gonoszságból nyúzzák a népet.
Szóval komoly párt-kezdeményezéstől komolyabb helyzetértékelést remélnék.

Némi vágyteli (wishful) gondolkodás is megjelenik.
– „Az utóbbi két-három év eseményei azonban a társadalom legkülönbözőbb szegmenseit átlendítették a holtponton, és ma már NEM CSUPÁN OTTHON morgolódnak azon, hogy milyen viszonyok között kell élnünk.” – A szélsőjobb hőbörgőin és a Fidesz által profi módon mozgósított embereken kívül kikre gondolt vagyon Andris?
– „Az új párt esélyeit növeli az is, hogy helyi és globális szinten is tudatosult az emberekben az, hogy szűkösek az erőforrásaink, az emberek a bőrükön érzik a klímaváltozás, az élelmiszerdrágulás problémáját, és ez ugyancsak cselekvésre késztet sokakat.” – A fókák védelmét és magasabb benzinárakat követelő tömeg hömpölyög naponta végig a városon. – Hej, Andris!

lehetmás 2008.07.10. 13:13:39

Kedves Jakab!

Bár szociológusféle (is) volnék, vagy talán éppen ezért, nem igazán hiszek a társadalmi rétegekben. Ezek nem hermetikusan lezárt kasztok, sőt, annyira diffúz kategóriák, h nagyon nehéz velük dolgozni. Értem a felvetést, és nyilván nem fogunk tudni jól elérni személyesen bizonyos csoportokat, rétegeket, de én itt nem érzek nagy akadályt. Mo-n a kapcsolati hálókban makroszinten a legnagyobb szakadás a pártpreferenciák mentén van amúgy, és nem a foglalkozás, végzettség, vagyoni helyzet, lakóhely v más szerint.

A zöldromantikát ne tőlünk várd, mi nem akarunk premodern kert-Magyarországot építeni, ez inkább az Élőlánc profilja. Tele vagyunk javíthatatlan urbánus arcokkal, és senki sincs a csapatban Gyűrűfűről :)

Üzenetek: nyilván nem kéne műhelytitkokat kifecsegnem, de az üzenetek is készülnek természetesen, sőt, ennél több is történik velük, de ez már tényleg kulisszák mögötti téma.

Ezzel összefüggésben előjön a profizmus kérdése: annyira nem vagyunk amatőrök, amennyire majd annak akarnak beállítani/fognak látni minket, de annyira nem is vagyunk profik valszeg, amennyire kéne. Szerencsére a potenciális ellenfelek se a hihetetlen profizmusukról híresek, másrészt pedig szerintem meg kell tartani vmit az amatőrségből, h sose felejtsük el, h mit miért csinálunk. Lehet vki nagyon profi és hatékony, de ha rossz célokra használja, akkor bár ne lenne az.

Mondjuk a nyilatkozatokban biztos több profizmus kell, értem itt én is a nyelvezetet, többek közt, bár ez csak egy gubanc a sokból.

Ennek a második hitelességi problémának viszont, ha tényleg létezik ilyen (ezt nyilván meg kell vizsgálni), nem látom a megoldását.
Abban persze eléggé biztos vagyok, h ezt nem szabad egy emberre kihegyezni, és senkiben nincs is igény arra, h ez egy Sch-párt legyen. Van még pár jó srác a tarsolyban...

lehetmás 2008.07.10. 13:25:05

Fú, megdolgoztatsz rendesen!
Egymondatban nehéz teljes helyzetértékelést adni. Ha meg hosszú, az a baj... Nehéz szakma ez. Interjúba elég ennyi sztem, ha van mögötte komolyabb anyag.

A wishful thinkinggel egy ideig nincs baj, nevezhetjük akár optimizmusnak is - mit látunk meg a dolgokból: csak a rosszat v a jót is?
Gondolj pl a Zengő körüli mozgalomra vagy a Critical Mass tömegeire, de befér ide akár a TB-mentők is. A polgári körök egyébként azért voltak sikeresek, mert meglévő igényekre építettek: az emberek, ha keretet adnak nekik ehhez, szívesen foglalkoznak kisközösségekben az ország ügyeivel.

A drága benzinnek és a drága élelmiszernek pedig tényleg vannak ilyen hatásai. A hetvenes években az oljválság átalakította az addigi termelési és fogyasztási mintázatokat. Ez most is ránk férne...
Az embereket már most is megmozgatja pár ilyen globális ökológiai téma: a legdurvább példa persze az éhséglázadásokra gondolni, de itt van a pesti dögmelegben globálisfelmelegedésező átlagmagyar, aki most már ha nem is kétszer, de legalább egyszer meggondolja, h muszáj-e ilyen benzinár mellett autóba ülnie, v pl annyi húst zabálnia, v 28 fokra fűtenie télen a lakását. Ezek a dolgok egyre jobban tudatosulnak, és egyre több fejben kapcsolódnak össze.
Szerintem.

Buga_Jakab 2008.07.10. 13:30:21

Jót beszélgettünk, már csak egyre reagálok: "Szerencsére a potenciális ellenfelek se a hihetetlen profizmusukról"

Kérlek ne becsüljétek le a gyakorlatias hatalom-technikát, amiben főként a két nagy párt politikusai nem ügyetlenek.
Ez egyrészt a politikai-választási játszmákban fontos, és ott versenyelőny (nekik).
De van ennek a hatalom-technikának pozitív oldala is, hiszen a politika az érdekek ütköztetésének, egyeztetésének terepe, s ha az országnak is fontos, hogy a politikusok ezt jól csinálják. (... avagy nagy baj az országnak, ha még ebben is ügyetlenkednek.)
Üdb.: Jakab

gomes 2008.07.10. 16:20:32

lehetmas,

"Az embereket már most is megmozgatja pár ilyen globális ökológiai téma.."

Igen, egyre nagyobb nyomast fejtenek ki a kormanyra, hogy csinaljon mar valamit (csokkentse az adokat, itt meg ott) - mert az sokkal egyszeubb, mint nem beleulni az autoba/nem kidobni a fel hutot a hetvegi nagybevasarlas elott.

Ha ebbe a sorba akartok beallni, es ezt a hullamot meglovagolni, akkor az a jol ismert gyors de felelotlen rokonszerv szerzesre jo, es azonnali hitelvesztesre..


A benzinar nagyon jo pelda: ha ti tenyleg oko-tudatos part akartok lenni, akkor nem mondhatjatok, hogy leviszitek az adot, mert nem az a cel hanem a fogyasztas csokkentese, ugye - de a tobbi oldalrol azonnal jon az ossztuz, hogy erzeketlenek vagytok, es egyreszt az autosokat nyuzzatok ti is (nyolcmillio szavazo minusz), masreszt az inflacio eleresztese a szallitasi koltsegeken keresztul szerintetek elfogadhato(gazdasagi hatter minusz).
Nagyon nehezen feloldhato ellentetnek tunik, de megmutatja, hogy profik vagytok-e, es ami meeg fontosabb, hogy melyik iranyba - populista, gyakorlatias, idealista - estek(esnetek) a verembe.

Jo mulatast.

gomes 2008.07.10. 16:52:12

lehetmas/Buga_Jakab,

a hitelesseget csak peldamutatassal lehet megszerezni:

Ha mondjuk van egy olyan pont a szabalykonyvben ami azt mondja, hogy minden tisztsegviselonek (es hozzatartozoinak) at kell esnie a vagyonosodasi vizsgalaton amikor betolt egy posztot akar a partban, akar a part delegaltjakent mashol, es ezt meg kell ismetelnie minden evben, egeszen ot evvel a pozizio elhagyasa utanig, azzal egyreszt elejet lehet venni a poziciovadaszatnak, masreszt jol kommunikalhato az hogy nem csak beszeltek tiszta kozeletrol, hanem magatokon kezditek.

Egy masik dolog a fizetes/tiszteletdij - ha azt mondjatok, hogy a mindenkori (magyar) atlagfizetes mondjuk masfelszereset akarjatok keresni, nem tobbet, az megmutatna, hogy azzal aranyos fizetesemelest akartok, amennyi javulast elertek - amennyivel az emberek tobbet keresnek. Ennek eleg komoly tamogatottsaga lenne szerintem, es ha tenyleg nem a penzert csinaljatok, akkor ez nem kellene, hogy gondot jelentsen.
Es ezzel atugorhatatlanul magasra tennetek a lecet a tobbiek elott.

Ez csak egy kivulallo agymeneese. Onnan a ti laptopotok mellol nyilvan sokkal arnyaltabban nez ki a helyzet.

Jo munkat.

lehetmás 2008.07.10. 16:57:06

Részemről, de akár megelőlegezve egy majdani közös álláspontot: áfacsökkentés - kizárva.
Adóátrendezés, munkát terhelő adók csökkentése és erőforrás-, szenyezési és akár fogyasztási adók növelése - simán.
Az inflációt meg vicces lenne egy friss pártprogram nyakába varrni, de még egy kormánypártra is csak akkor lehet rákenni, ha nagyon hülyék. Az egész világon nő az inflációs ráta, ebből úgyse nagyon tudunk kimaradni hosszú távon, bár jelenleg relatíve egész kedvezőek a tendenciák.
A gazdasági háttér sztem nem mínusz, mert azok még képesek elolvasni a pártprogramot is, de az biztos, h nem fogunk azért küzdeni, h az autósok - és főleg a teherszállítás - továbbra se fizessék meg a tevékenységük externális hatásait.
Ezt pl lehetne támogatni: index.hu/gazdasag/vilag/okout080710/

lehetmás 2008.07.10. 16:59:29

gomes,
ez is felmerült már, és abszolút működhet.
és köszi a jókívánságokat, munka és móka is akad elég! :)

gomes 2008.07.10. 17:39:28

lehetmas,

Oke egytertunk, nincs afa-csokkentes, ezt egyszeru kimondani.
De..
Nem varom hogy most igy megvalaszold a kerdest, csak hogy gondolkozzatok el ezen a szituacion:

olajar=benzinar -> szallirasikoltsegek + olajon alapulo termekek aranak emelkedese = extra inflaco*
vs.
elegedetlenek szamanak ugrasszeru emelkedese az inflacio emelkedesenek aldozatai a szegenyek, az atuosok, fuvarosok (akik szavazni fognak ratok), egyeb gazdalkodok (akik meg penzt adnanak nektek).
az eros forint miatt (ami valamennyire ellensulyozza a nemzetkozi olajar emelkedeset) az exportorok.

Kicsit csapda jellegu, az inflaciot pedig lent kell tartani, de milyen aron, es milyen modszerekkel. Vagy valakinek meg kell innia a levet. Es hogyan maradunk oko-tudatosak mindekozben.


* az inflacio eseteben nyilvan nem az egyeb kulso korulmenyekre gondolok, hanem csak arra a nyomasra (lasd fent) ami a magyar kormanyra (aminek a helyebe szeretnetek lepni) most nehezedik ezugyben.

Nektek lenne valaszotok? Mert a valasztasok ezen mulnak es nem a Zengon.


Jo programirast.

Cseresznye 2008.07.11. 10:21:51

"Gondolj pl a Zengő körüli mozgalomra vagy a Critical Mass tömegeire, de befér ide akár a TB-mentők is. A polgári körök egyébként azért voltak sikeresek, mert meglévő igényekre építettek: az emberek, ha keretet adnak nekik ehhez, szívesen foglalkoznak kisközösségekben az ország ügyeivel."

Ezek alulról szervezett civil mozgalmak (polgári körök kivételével), amibe bárkinek lehetősége van bekapcsolódni.

(ha már felhoztad a Zengő radar ügyét: a Védegylet megbocsájthatatlan hibát vétett a Tubesi radar támogatásával, majd az azt követő magyarázkodással)

"olajar=benzinar -> szallirasikoltsegek + olajon alapulo termekek aranak emelkedese = extra inflaco*"

Az év-közi adatokból következtethetünk, hogy az olajár emelkedés (a híradások szerint növelni tudják/fogják a kitermelést így a folyamat legalábbis negálhat, egy ideig) mekkora mértékben emeli az inflációt.
Nem várok nagy számot..

"fuvarosok (akik szavazni fognak ratok)"

Egy zöld pártnak az - elméletileg - olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb és környezetkímélőbb vasúti áruszállítást kell előnyben részesítenie.
A közúti közlekedésre berendezkedett fuvarosok között nem lesz könnyű szavazatokat szerezni. :-)
süti beállítások módosítása