HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Több mint zöld

2008.07.26. 09:00 :: lehetmás

A Figyelő legfrissebb (2008/30.) száma három oldalas cikkben foglalkozik az Ökopolitikai Műhely kezdeményezésével. Azt írják: "Feltehetőleg az ősszel színre lép Magyarországon egy új politikai párt, amely az ökopolitizálással kínálna harmadik utat."

A "harmadik erő" csíráit a Sólyom-Fodor-Védegylet háromszögben vélik megtalálni, bár a cikk végén már maguk is arra jutnak - nagyon helyesen -, hogy Fodor Gábornak semmi köze sincs ehhez a történethez.

Van még a szövegben néhány érdekes értesülés, egy-két költői kép ("a zöld fantompárt hátszele", például), és azt is megtudhatjuk, miért "viszolygunk" a "zöld párt" megjelöléstől.

A legjobb lesz, ha elolvassátok az egészet. Az internetes verziót - ó, fájdalom! - megcsonkították, ezért érdemes megvenni a nyomtatott Figyelőt (kölcsönreklám visszajár).

Update: azóta elérhető lett a teljes cikk az fn.hu-n.

3 komment

Címkék: sajtó

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr18585016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga Jakab 2008.07.26. 13:03:19

"azt is megtudhatjuk, miért "viszolygunk" a "zöld párt" megjelöléstől"

Bocs fiúk, lányok hogy én közbekotty az ünneplésbe, hogy már a Figyelő is, de most még könnyű: még az a hír, hogy szerveződtök.
Ha ezen túllesz a sajtó, akkor jönnek a még jószándékú érdeklődő kérdések: "Azt gondolnánk, hogy zöld párt, de Önök azt mondják, hogy ezt az elnevezést nem szeretik. Hogy van ez?"

Az első baj már itt megtörténik, mert akinek szimpatikus a k.véd, de egyébként zenerádióból gyűjti a közéleti infókat (sorry, de egy alt. párt lehetséges szavazóinál ez nagy arány), ekkor már megcsóválja a fejét, és eggyel kevesebb lehetséges szavazat.

A nagyobb baj, ha meghallgatja a választ "nem csővégi jellegű párt".... (Esterházival szólva: Was für ein ???, népiesebben, de még kulturáltan: Miabánatos lőtüdő??)
Ilyen filozófikus szöveggel (és a politikára ennyire érzéketlen szószólóval) ... marad a magyarmércén mért 247 szavazat.

(Ez a csővédi duma szakmailag is kérdéses, de ez nem szakmai fórum.)

Üdv.: Jakab-Kasszandra

Mandula 2008.07.28. 11:35:37

Ne haragudj Jakab-Kasszandra, de én nem értem, mit akartál mondani ezzel a kommentel. Pedig elolvastam kétszer, mégse értem.

Kifejtenéd kicsit, vagy leírnád másképp?
Hálás köszönet!

Mandula

Buga_Jakab 2008.07.28. 15:10:30

Igazad van, Mandula, amikor írtam, rajtam volt az „on-line vakság”. Épp előtte olvastam el a cikket, s még az agyamban volt annak egy részlete, s úgy írtam, mintha más is épp erre gondolna.
Szóval a cikkben kiemelt helyen, a fénykép alatt ez olvasható: Schiffer András elutasítja a „zöld párt” megjelölést. „Nem szeretjük, viszolygunk tőle, csővégi hozzáállást mutat. Hangsúlyozottan ökopolitikai, alternatív pártként kívánunk a nyilvánosság elé állni.”
Értem, hogy Andris mire gondolt ezzel a „csővégi” szöveggel (szívesen elmondom valamikor, hogy szakmailag mi a baj vele). De attól tartok, a Figyelő olvasóinak vagy egy zenerádió hallgatóinak töredéke hallott erről: s vagy kérdően összevonják szemöldöküket, vagy csak legyintenek.
Márpedig egy jószándékú riporter, ha ezt a Figyelő cikkbe beleolvas, benne marad ez a kérdés, és legközelebb megkérdi a ’Lehetmás’ párt képviselőjétől: "Azt gondolnánk, hogy ez egy zöld párt, de Önök azt mondják, hogy ezt az elnevezést nem szeretik. Hogy van ez?" És akkor bele lehet bonyolódni abba, hogy mi igazi ökopolitikai párt vagyunk, ami nem azt jelenti, hogy környezetvédő, mert ma a környezetvédelem az, hogy a kéményekben megtisztítjuk a füstöt ... – és a leendő választó csak néz, hogy miért baj, ha tisztítják a füstöt.
Szóval én nem mennék bele ebbe a kétes polémiába, amibe András látható örömmel gyalogol bele, ahelyett, hogy érdemi, megnyerő dolgokat mondana a tervezett pártról.
És itt az aggodalmam, fiúk-lányok: A mostani, uborkaszezonbéli érdeklődés inkább a párt-alakításnak szól, mint annak, amit eddig meg lehetett tudni a pártról, a programjáról. Ezt az érdeklődést kár ilyen csővégi filozófálással elvesztegetni.
süti beállítások módosítása