HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Unokáink élete 1.

2008.08.30. 03:00 :: DM Consulting

 

 
Unokáink közösségi élete
 
A vágyott jövőképek szerint unokáink közösségben, közösségekben élnek. Ezek a közösségek nem a fogyasztói társadalom elszigetelt s csak fogyasztói és munkavállalói, vagy állami módon integrált csoportok, hanem valódi kiscsoportos, emberi léptékű közösségek. Ebben a közösségben alkotó, személyes kapcsolatok vannak. Ez a közösséginek álmodott jövő a jelenbeli túlságosan atomizálódott társadalmi viszonyok kritikája is. A közösségi képek a pénz világával szemben is megfogalmazódnak. Mivel nem a pénzt hajtják az emberek, több időt szánnak egymásra. E közösségekben a jelenleginél jóval nagyobb az egyenlőség, ami nem jelent egyformaságot, s nagy a közösségekben a szolidaritás. Nincsenek nagyon szegények és nagyon gazdagok, megtalálják az arany középutat. A rászorulók számíthatnak a közösség támogatására. Az egyenlőség nem csak csoporton belül, hanem a közösségek közötti kapcsolatokban is megnyilvánul, a világ különbségei lecsökkennek.

Magyarországon nincsen cigányputri, a különbségek, a diszkriminációk itt is lecsökkennek. Erősek a családok, az emberek nagycsaládokban élnek, a családok tagjainak van elég ideje egymásra, s a gyerekeik nevelésére. Erősek a rokoni és egyéb kapcsolatok. „Valamiféle nagy családban vagy közösségben éljenek, és mindegy, hogy család, vagy helyi közösség, vagy kommuna, de mindenképpen valahogy nagyobb embercsoport iránt érezzenek felelősséget, meg érezzenek közösséget.” Több generáció, és rokonság él együtt, többen közelben élnek kertes házakban. És már a nagycsaládban tanulják a közösséget az emberek, a gyerekek. Sok a beszélgetés, őszinteség van és humor, gyakori az együttlét, a nagymamával és a nagypapával, az unokák gyakran vannak mellettük. Fontosak a családi gyökerek. A házasság újra népszerű és házasságokon belül születnek a gyerekek.
A társadalom nincs nagyon horizontálisan felosztva. Az óvodás nincs egész nap az óvodással, az iskolás az egész nap az iskolással, a saját korosztályával, hanem, mint egy klasszikus nagycsaládban, a dédapa is tanul az ükunokától, és fordítva, tehát ott egymást tudják húzni, egymást tudják képezni ezek a korcsoportok
.
Van lehetőség a közösségektől való elvonulásra, a magányra is.

E vágyott közösségek inkább valamiféle önellátó faluközösség képét mutatják, amelyek mellérendelt és gazdag kapcsolatrendszerrel érintkeznek egymással, a többi közösséggel,
„hálózatként a világ bármelyik pontjával kapcsolatba kerülhetnek”.

A falusias jövő a természethez való közelséget is jelenti, természethez közel élhetnek, amely jó karban van, adott mindenféle természetes tér meg fény, mindenféle természeti objektumot meg lehet találni. Ezek mind nagyon kellenek ahhoz, hogy teljes életet lehessen élni. Ha a közösség városias, akkor is inkább a kisváros képe a vágyott, amely elhagyja a nagyváros hátrányait.

Kisvállalkozásokban dolgoznak az emberek, s ezek a kis vállalkozások a jelenlegiekhez képest jobban kímélik saját(!) környezetüket.

E közösségek önmagukat kormányozzák bölcsen és szerényen, s a közösségek kapcsolata valamiféle mellérendelt együttműködés és nem hierarchikus. A közösségek képviselőiből álló és erőszakot nem alkalmazó „államféle” irányít. Azért nem írok államot, mert eléggé általános a kevesebb államot vagy az állam hiányát taglaló kép, de amikor a közösségek együttműködését írják le, mégis valamiféle állami funkciókat vesznek sorra a résztvevők.
A közösségek sokfélék, kapcsolatukban a sokféleség tisztelete nyilvánul meg, megszűnik a csoportok közötti diszkrimináció, magasabb a tolerancia. Megmaradnak a nemzeti közösségek is, s ezek is megértésben, békében élnek egymás mellett, s tisztelik egymásban a másságot. A világ szeretettel telien multikulturális. A kisebb csoportokban és a csoportok viszonyában is a szeretet-teli kapcsolatok dominálnak.

E szeretet elvű közösségiséget az emberek hite(i) is segíti(k): az emberek hívők, többféle hit él egymás mellett, mindegyik hit valamiféle egyetemes harmóniába, spirituális és szeretet-teli egységbe integrálja az embereket.

 

15 komment

Címkék: közösség unokáink élete

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr32639747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vay M 2008.08.31. 01:19:47

erre van az a nagyon pontos fogalom, h nice ot have.
:-(

gomes 2008.09.01. 21:04:47

mc,

Egy idealista bekerdez, hogy megtudja:

Az nagyon rendben van, hogy te lekoltozol falura, alapitasz a haverokkal egy kommunat, es tavol a varostol koszonod szepen. Viszont hogyan erned el, hogy a tobbi falusi (kisvarosi) is koszonje szepen?

Es mi lesz velem, aki szeretem a (nagy)varost amiben elek. Nem mondom, hogy nem lehetne mas/jobb/"minosegibb"/stb, de remelem nem lesz kotelezo elkoltoznom.
Annak a majd' harommillio embernek mit tudsz mondani aki varosban el es ezen nem is szeretne nagyon valtoztatni?

Az ebmerek hozzaallasat, hitet(hitetlenseget), gondolkodasat, eloiteleteit, onzeset, hogyan gondolod kikalapalni? A verunkben levo versenyszellemmel, mi lesz?
Akarnak-e az emberek egyenloek lenni?

Hogyan tervezed a kozossegeket felepiteni a semmibol, mert a civil szervezetek egyenlore ujszulotti allapotban vannak es a csalad erteke joesetben egyenlo egy kolcsonkerheto autoeval, es egy kotelezo latogatassal, ebeddel, rosszesetben veressel, megalaztatassal, menekulessel?

Fogyasztas nelkul hogyan kepzeled a gazdasagot mukodtetni?


Osszefoglalva a kerdeskupacomat egy nagy kerdesse: Ha egyfajta idealis helyi kiskozossegi eletvitelt mutattal be, az rendben, de akkor mutass be beloluk meg egy parat, es utana, hogy ezek hogyan fuuzhetoek egymasba ugy, hogy kiadjanak egy mukodokepes orszagot.

Bizom benne, hogy vannak/lesznek valaszaid: hogy lehetmas. Nagyon szeretnem elolvasni oket.

Eloreis,
gomes

mat 2008.09.03. 02:46:38

"Az nagyon rendben van, hogy te lekoltozol falura, alapitasz a haverokkal egy kommunat, es tavol a varostol koszonod szepen. Viszont hogyan erned el, hogy a tobbi falusi (kisvarosi) is koszonje szepen?"
Azt nem mondták a kutatás résztvevői, hogy te Gomes költözz le falura, s én se költözöm le falura, s én is szeretem a kis, közepes városi környezetet, s a többi 3 milliónak se kell ezt tenni. Pusztán azt, hogy az unokájukat ilyen világban képzelnék el boldognak.

"Az ebmerek hozzaallasat, hitet(hitetlenseget), gondolkodasat, eloiteleteit, onzeset, hogyan gondolod kikalapalni? A verunkben levo versenyszellemmel, mi lesz?
Akarnak-e az emberek egyenloek lenni?"

Kalapálásról nem beszéltek a megkérdezettek, s az emberek átformálásáról sem. Szerinted az emberek most nincsenek olyanná "kalapálva, mint amilyeneknek leírod?

"Hogyan tervezed a kozossegeket felepiteni a semmibol,"
Nincs ilyen terv, a megtervezett közösségi dolgok nem jöttek be. Ám attól még az emberek ilyet álmodtak.

"a csalad erteke joesetben egyenlo egy kolcsonkerheto autoeval, es egy kotelezo latogatassal, ebeddel, rosszesetben veressel, megalaztatassal, menekulessel?"
Gomes, megint az a kérdésem, Te milyen családi viszonyokat szeretnél, s ha megfogalmazod Te (s nem én) mit teszel érte?

"Fogyasztas nelkul hogyan kepzeled a gazdasagot mukodtetni?"
Nem képzelem el fogyasztás nélkül, ám azt igen, hogy nem a fogyasztás dominál.

"Osszefoglalva a kerdeskupacomat egy nagy kerdesse: Ha egyfajta idealis helyi kiskozossegi eletvitelt mutattal be, az rendben, de akkor mutass be beloluk meg egy parat, es utana, hogy ezek hogyan fuuzhetoek egymasba ugy, hogy kiadjanak egy mukodokepes orszagot."

Hát dolgozom ezen személyesen, (s nem állítom, hogy sok sikerrel, de persze nem azért, hogy bárki másnak megmutassam, hogy nekem sikerül), azt gondolom ebben a környezetben nagyon nehéz, ám amit szeretnék, az hasonlít ahhoz, amit a kutatásban találtam, s egyelőre nem adtam fel.

Egyébként meg arról nem szól a szöveg, hogy bárki is megmondja neked, hogy neked milyen világban kellene élni. Az igazi kérdés számodra, hogy Te milyen világban szeretnél élni, olyanban élsz e?
Ez nem egy jövőkép áru, ami azt akarja, hogy vedd meg, ha "akar" valamit, az az, hogy ezen a kérdésen Te gondolkozz, milyen lenne a Te világod?

Buga_Jakab 2008.09.03. 17:02:54

Kedves Mat!

Válaszoltál, OK, de Gomes szerintem érdekes kételyeket vetett föl a jövőkép kapcsán.
Nem lehetne, hogy ezen pedig "Te gondolkozz" el, és érdemben válaszolj?

Téged is megkérdezlek, érdekel: nem zavar az a kedélyesen szadista csevely a blogotokon? (A szerző még ki is volt emelve a 'friss topokok' között jó ideig.) :(((

gomes 2008.09.03. 22:26:59

mat,

mas az, ha csak ugy beszelgetunk eletrol, vilagrol, velemenyt cserelunk erro-arrol, es az is mas, ha ti partot akartok alapitani (minden tamogatasom a tietek, mielott felreertesz), es azt mondjatok lehet masmilyen ez itt korulottunk. irtok egy bejegyzest, en meg azt hiszem majd megtudok belole valamit, nem azt, hogy mi lesz a cimereteken, de mondjuk, hogy merre indultok.

"Csak" kerdezek.
Es nyilvan teged kerdezlek, mert a civilszervezetek vezetoit ti kerdeztetek, es hatha megkerdeztetek oket, ezekrol is, es van valami a mi a valaszokbol idekerulhet, esetleg neked van velemenyed, mint valamennyire erintettnek.

folyt. kov.

gomes 2008.09.03. 23:13:23

Megmondtam, hogy jovok, nem-e?

- Koszonom, hogy nem kell koltoznom. Mit gondolsz, hogyan illesztheto a fenti jovokepbe az a kb.3millio ember aki varoslako es az is szeretne maradni?

- Kerlek csereld ki a "kikalapalni" szot azzal, hogy "legyozni", esetleg azzal ogy "megszuntetni", vagy valami hasonloval ami jobban illik, es ugy gondold at es valaszold meg a kerdest, mert alapveto ellentet van a felvazolt mellérendelt nem hierarchikus tarsadalom es az emberi termeszet versenykozpontusaga kozott.

- Honnan lesznek a felrajzolt kozossegek?

- Meg fogom gondolni, hogy mit tehetek a csaladom boldogsaga, boldogulas erdekeben, biztos fogok talalni ezt-azt, koszonom.

- Pontositom a kerdest: "A gazdasagot hogyan gondolod mukodtetni, ott ahol nem a fogyasztas dominal?"

Kerlek, ne is add fel!
Azert kerdezoskodok ennyit, hogy megokosodjak, hogy valaszokat kapjak kerdesekre, amikre egyedul nem megy.

Szoktam gondolkozni, arrol, hogy milyen eletet/vilagot kepzelek magamnak es az unokaimnak es meeg van mit dolgozni rajta. De lehet, csak hozzaallas kerdese ez is.

gomes

tom 2008.09.04. 05:27:35

Azt honnan lehet tudni, hogy "az" emberi természet versenyközpontú?

mat 2008.09.04. 18:36:31

Kedves Buga Jakab és Gomes!
Én, aki benne voltam ebben a kuatatásban kutatóként csak azt mondahatom el, hogy mi jött ki abból, amit mondtak a megkérdezett civil szervezeti vezetők.
Ha nem mint kutató, mondjuk mint egy polgár, mint akárki más azt mondom, hogy ezek egy részével azonosulok, egy részükkel nem, s a lelkem mélyén inkább azt mondom, hogy tetszik ez a kép.
Ám ez a kép, ami tetszik még nem azonos bennem azzal, hogy ennek kellene lenni, meg azzal sem, hogy ha jó lenne ilyen világban élni, azt meg is lehet csinálni. Azért sem merem mondani, mert nincs még messze az a kísérlet, hogy radikálisan átalakítsuk a társadalmat.
Mint egy ilyen politikacsinálásba belefogó polgár most azt mondom, hogy, amikor gondolkodunk például programon, gondolkodhatunk nyugodtan azon, hogy a kutatásban leírt kép lehet legalább olyan fontos az embereknek, mint mondjuk a gazdaság növekedése, a ketyeréink tökéletesedése, az autóink sebessége. És a fenntartható fejlődés gondolatának központi kérdése éppen, hogy milyen környezetet, világot adunk át az utánunk jövő enerációnknak, unokáinknak. Lehetne olyan programot írni javasolni, amelyben ezek az értékek, a többi párt programjaihoz képest erősebben képviselve vannak.
Ha nem csak a ketyeréink javulnának, az életünk romlása árán, hanem az életünk minősége javulna. Lehetne a politika ebben is más.

Ezt félve írom le: hadd lehessen kimondani hogy nem tudom a választ egy csomó kérdésetekre, ettől még van amit tudok, s van amire keresem a választ, s van amit meg más tud jobban, s ha lenne itt egy ilyen párt, azt nagyon nem szeretném, ha olyan lenne aki azt próbálná elhitetni, hogy mindenre van válasza. Ti se hinnétek el, ha elkezdeném osztani itt nagyon az észt.
Végül szívesebben beszélgetnék előbb arról, hogy milyen világban szeretnék élni, s arról, hogy ebből mit, hogyan lehetne megvalósítani, s csak majd ezután arról, hogy milyen legyen a gazdasági fejlődés, ami eszköze lehetne ezeknek a céloknak.

mat 2008.09.04. 18:54:25

"Honnan lesznek a felrajzolt kozossegek?"

Nem tudom, itt is amit tudok, hogy a felrajzolt közösségek voltak, s a széttöredezésük a korábbi létezésük idejéhez képest töredék idő. Szerintem,természetesebbek ezek a valaha volt közösségek ennél a széttöredezett világnál. A széttöredezésüket meg tudjuk magyarázni, az újbóli létrehozásuk nehezebb.
Ha olvassa ezt a szövegelést egy közösségfejlesztő segítsen, ha valaki tud erről mondani akkor a közösségfejlesztők tudnak a legtöbbet.

"hogyan illeszthető a fenti jovokepbe az a kb.3millio ember aki varoslako es az is szeretne maradni?"

egyszerű a válasz, erről nem beszéltek a megkérdezettek, s én se tudok okosat mondani. Ha a 3 millió hiretlen ki akarna költözni vidékre az is ökológiai katasztrófát okozna. S ha nem akar, nincs miről beszélni, nem tudok olyan akaratról, hogy bárki is ki akarná költöztetni őket. Az azonban állítom, hogy a vágyott jövő képében nem volt ilyen nagyvárosi környezet.

gomes 2008.09.08. 21:45:36

tom,

"Azt honnan lehet tudni, hogy "az" emberi természet versenyközpontú?"

Asszem onnan, hogy Isten megteremtette az evolucio nevu versenyszamot amiben annyira sikeresek voltunk, hogy az ember olimpiai sportnak nyilvanitotta, amikor az mar nem a tuleleserol szolt.


Kinek-kinek izlese szerint: van aki karrierben, van aki tudasban, van aki autoban, van aki farokmeretben, van aki hangeroben, van aki visszafogottsagban, van aki sportban, van aki keszpenzben, van aki nepszerusegben, van aki igazsagossagban, (tovabb is van mondjam meeg?) de valamiben mindenki jobb akar lenni, mint a masik.

Es igy nehez a mellerendelosdit megvalositani, persze ettol torekedni lehet.
Sot.

mat 2008.09.09. 06:37:27

azt is meg van teremtve,a evolúciós versenyszám által, hogy az evolúcióban az együttműködni képes csoportok, akik támogatják egymást, koordinálják cselekvéseiket, stb. versenyelőnyre tettek szert, azokkal szemen akik egymást marják.
Ez igaz a nemzetekre is.

tom 2008.09.09. 13:23:47

Személy és társadalmi környezet-függő, hogy valakiben mennyire domináns a versenyszellem, szerintem. Kofák, szakácsok, másodfagottosok, autószerelők, mélyvízi búvárok hosszú sorát tudom magam elé képzelni, akik nem elsősorban győzni, jobbnak lenni akarnak. Mondjuk mert megtalálták a helyüket és esetleg azt érzik, hogy részek valamilyen nagy egészben. Magam elé tudom képzelni - nem feltétlenül itt és most. De a kapitalizmusról se tudom elhinni - ahogy más rendszerről sem - bármilyen tudományos elmélettel marketingeljen is, hogy annyira jó volna, hogy ne lenne érdemes gondolkozni a jobbá tételén, megváltoztatásán.

gomes 2008.09.09. 20:10:38

mat/tom,

"akik támogatják egymást, koordinálják cselekvéseiket, stb. versenyelőnyre tettek szert"

Itt a versenyhelyzet ugyanugy adott, csak csapatsportokrol beszelsz.
Egyebkent ez a csapatban gondolkodas hianya a legfontosabb, a rettenetes alulmotivaltsagunk mellett, ami nagyon meglatszik az orszag es a benne elo emberek allapotan.

"Személy és társadalmi környezet-függő, hogy valakiben mennyire domináns a versenyszellem, szerintem."
Egyetertunk: valtozo, hogy mennyire dominans, az egyeszen picitol a nagyon nagyig. Szerintem.


Mielott felreertenetek, nem mondtam, es nem is gondolom, hogy a verseny mindenhato lenne, plane nem a kapitalizmus, de talan egyetertunk abban, hogy a bennunk levo versenyszellemet mint adottsagot nem lehet kihagyni barmilyen (realis) jovokep felrajzolasakor.
Ezert is kerdeztem, hogy a verunkben levo - kinek hatarozottabb, kinek kevesbe - versenyszellemmel mi lesz a fenti jovokepben? Akarnak-e az emberek egyenloek lenni?
Es tovabbmegyek, akik akarnak, azok mirol lennenek hajlandoak lemondani ezert?


Mert igen, en is el tudok kepzelni egy nagy halom embert, aki nem akar versenyezni (jobb, okosabb, szebb es magasabb lenni mint a masik), de meg sokkal tobbet aki meg de. Ma, nemcsak Magyarorszagon, eleggee tulsulyosak az utobbiak.

Mivel en nem latom hogyan illesztheto ossze a jelenlegi szituacio a fent felrajzolttal, ezert kerdeztem, hatha, aki oda folrajzolta, bir a recepttel.

Sikerekben gazdag toprengest kivanok, es friss kenyeret,
gomes

mat 2008.09.10. 06:08:03

az etológusok azt mondják, hogy arra van hajlamunk, hogy a "mieinkkel" együttműködünk, az idegenekkel (csoportban) versenyzünk.
Azt meg a mai politikai életen látni lehet, hogy a "mieink" és az "idegenek" meghatározása mennyire kommunikáció függő. Az egymásközti versenyszellem és az együttműködés befolyásolható. Versenyezhetnénk például abban, hogy ki tud életképesebb, egészségesebb környezetet, bolygót átadni a következő nemzedékeknek, s nem abban, hogy ki tud jobb autók roncsait átörökíteni, vagy szén dioxidot, vagy felmelegedést, stb.
A versenyszellem korlátozására vannak genetikai és társadalmi proramjaink. A versenyszellem lehet jó is és rossz is. A kapitalizmus viszont olyan berendezkedés, hogy ezt a (magán) versenyt rákényszeríti az emberekre.

"Mivel en nem latom hogyan illesztheto ossze a jelenlegi szituacio a fent felrajzolttal, ezert kerdeztem, hatha, aki oda folrajzolta, bir a recepttel."
Én se látom, csak annyit merek mondani, hogy ennek a lehetőségeit keresik a környzetvédő mozgalomban több kevesebb sikerrel. Szerintem a lecke nem az, hogy megvalósítjuk, amit tudunk, hanem keressük a lehetőségeit.
A társadalom megváltó receptekkel meg a létezett szocializmusok és sztálinizmusok után csínján kell bánni, miközben a kapitalizmus kritikát nem kéne abbahagyni. S ebben a kritikában, a kritika alapja lehet az, hogy a bennünk lévő boldog társadalom képe valami olyasmi,amit elmondtak az emberek. Innen, ehhez viszonyítva érdemes megnézni, hogy erre tartunk e. S az látszik, hogy nem.
Bár arra is van biológiai adottságunk, hogy ragaszkodunk tárgyakhoz, mégsem a jobb ketyere, a boldogság alapja, s ez biztató.

gomes 2008.09.12. 23:06:59

Az unokaink eletet befolyasolni fogja ez, abban biztos vagyok. Tudom, hogy csutortoki hir, de csak most bukkantam ra.
Asszem, sokkal nagyobb hordereju birosagi dontesrol van szo, mint a legtobben gondoljak, akar az eskudtek kozul is, akik felmemtetteek az aktivistakat.
Pezsgot!

Jo olvasast,
gomes

www.independent.co.uk/environment/climate-change/cleared-jury-decides-that-threat-of-global-warming-justifies-breaking-the-law-925561.html
süti beállítások módosítása