HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Unokáink élete 2.

2008.09.16. 15:28 :: DM Consulting

[Az írás egy kutatás eredményeit ismertető sorozat része. A fókuszcsoportos beszélgetések arra keresték a választ: a résztvevők milyen életet kívánnak unokáiknak.]

Békés „an archia” - Unokáink önkormányzó társadalma


A jelenlegi politikáról, a politikáról általában nem hangzottak el pozitív jelzők. A résztvevők pártpolitikai preferenciái nem derültek ki, bár néha (sztereotípiákon alapulva) becsülni lehetne hogy „ki hova szavaz”. Itt egy újfajta politika igénye fogalmazódik meg. A köz szolgái valóban a közt szolgálják, utalnak a jelenlegi közszolgákról alkotott vélekedésekre.
A jövő társadalomról alkotott képeknek van egy gyakori és erősen anarchikus vonulata – persze nem a közkeletű „anarchia az egyenlő rendbontás, terror és erőszak” értelmében – hanem a hatalomnélküliség értelmében. A megkérdezettek unokáiknak eléggé hatalom nélküli világot képzeltek el. Kevés hatalom a kisebb közösségekben és kevés hatalom a közösségek viszonyában. A közösségek önmagukat kormányozzák. Az emberek együttműködésében az erőszak-nélküliség és az önkéntes normakövetés a jellemző.

A politika funkciói azonban szerepelnek a képekben. Inkább azt lehetne mondani, hogy egy az emberektől elidegenedett s velük szemben álló politika helyére egy valódi funkciói szerint szolgáló politikát képzeltek el.

A kevesebb politika attól is lehetséges - mondják néhányan, - hogy a társadalomban „mindenki” – mondjuk úgy: minden alrendszer teszi a dolgát, és az állam kivonul onnan, ahonnan kivonulhat és így lecsökkenhet a szerepe. „A gazdálkodó szektor is teszi a dolgát, de leginkább a közjó érdekében, és nem az egyéni profit érdekében, tehát máshova kell helyezni az értékeket, meg a hangsúlyokat. És hát a civil szektor is dolgozik tiszta erőből, és helyére kerül, tehát valóban azt csinálja, ami az ő dolga. És a többiek is megértik és elfogadják az ő szerepét.”

Nincsenek kormányok - mondják néhányan, - a jelenlegi értelemben. Az embereknek elégséges és valós információi vannak a köz ügyeiről és az alapján közösségeikben és képviselőiken keresztül valódi alternatívák között bölcs döntéseket hozhatnak. A hatalomnak nincsen jelentősége az életben. Közigazgatás ugyan van, de ez valóban egy szolgáltató közigazgatás, amely tudja, hogy miért hozták létre, és kinek a szolgálatában áll, és úgy áll a közös ügyek intézéséhez. A köz szolgálatában a jelenleginél nagyobb a szerepe a tudásnak, az értelmiségnek.

A nemzetek (közösségek) közötti viszonyok erőszakmentesek, néhány képben van világállam, néhányban nincs világállam, s helyette valami nemzetek közötti egyenrangú konzultáció, globális koordinációs szint. Vannak, akik persze az Európai Unió nagyobb szerepét is megfogalmazzák.

Megmaradnak a nemzetek, és van valami nemzetek közötti koordinációs funkciót ellátó szervezet. Ennek a nemzetek feletti szintnek nincsen (sincsen) elnyomó hatalma. Unokánk magyar maradhat, a „világállam” magyar polgára lesz. Abban nincs jellemző véleményvonulat, hogy mi lesz a nemzetállamokkal. Az állam általános térvesztésével jelentőségük csökken, de a nemzetek, mint közösségek egymás mellett élése és önmaguk kormányzásának gondolatában megmarad ez a funkció. A kevesebb államot itt is a normakövetés, a fejlettebb közösségi tudat teszi lehetővé. Unokáinkat „az egész világról való szerető gondoskodás személyes felelősségtudata jellemzi. Az emberiség sokféleségét, a sokféleség szeretetét, és a nemzeti identitást egyaránt értékesnek érzik. Az individualitást – a közösséggel egyensúlyban tartva képesek élni.”

Nincsen szükség hadseregekre, házasodhat a zsidó a palesztinnal, etnikai, kulturális és vallási ellentéteket nem erőszakkal rendezünk, és nem fegyverekkel, meg nem egymás lerohanásával, és agresszióval.

A sokféle kultúra, sokféle közösség békésen él együtt a világban. Jelenleg is együtt él e sok kultúra, de unokáink világában ezt a jelenlegivel szemben „tolerancia, kultúrák békés egymás mellett élése, kíváncsiság a másik kultúra iránt” jellemzi. A „virágozzék minden virág” elv, liberális szemlélet, elfogadás, érdeklődés a másik/mások iránt szemléletek erősödése békéssé teszi a különböző kultúrák együttélését. A különböző közösségek mégis egyenlők, mindenféle diszkrimináció, társadalmi, jogi különbséget el kéne törölni unokáink világához.

A közösségek békés együttélésének biztonságos, szerény és egyenlő anyagi alapja van. A közösségekben gazdaságok, kistermelők, családi gazdálkodó rendszerek működnek. Nincs szegénység; a munkához, lakhatáshoz, egészséghez való jog alapvető és mindenki számára adott. Erős a közösségi szolidaritás. Ezért mindenkinek szerény, de biztonságos megélhetést biztosítanak a közösségek. A nagyobb egyenlőség lecsökkenti a konfliktusok motívumait a különböző csoportok között. Az anyagi és életszínvonalbeli különbség a fejlett országok és a harmadik világ országai között is lecsökken; unokáink így békés, biztonságos világban élhetnének.

6 komment

Címkék: unokáink élete

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr12666270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aladdin 2008.09.16. 23:17:53

nehezen kommentelhető, de azért azt leírom, hogy jó ez a sorozat

Sváb 2008.09.18. 09:53:13

Ez erősen utópisztikus, és ellenkezik az alapvető emberi természettel. Harcra és vetélkedésre születtünk. A (tiszta) demokrácia sem természetes állapot, mert vagy a tömeg húzza le a kiemelkedőket a mocsárba, vagy a kiemelkedettek uralják a tömeget. Csak akkor lesz itt egyetértés, ha lesz egy külső ellenség vagy fenyegetés ami ellen össze lehet fogni. Valamiért úgysem fogunk tudni.

tom 2008.09.18. 13:40:29

Már megint az "alapvető emberi természet"... Mitől vagy olyan biztos mindebben? És persze: mit jelent számodra a "harc" és a "vetélkedés"?

mat 2008.09.21. 06:56:15

arra a kérdésre, hogy milyen világban lenne boldog az unokánk, nem volt olyan válasz, hogy "harcban és vetélkedésben" lenne boldog, ettől még lehet a természetünk rész ez is.
A humán etológia azt is mondja, az emberi természetről, hogy az ember a leginkább kooperatív, legbékésebb lény.
Vagy pontosabban azt, hogy azt az örökséget hordozzuk, hogy akiket a "mieinknek" azonosítunk be, azokkal szolidárisak vagyunk, s akiket az "idegeneknek" azokkal ellenségesekkel.
De ez az "azonosítás" társadalmi.vagy politikai. Nem a biológia mondja meg, hogy ki a "Mi" és ki az "Ők" Most például a két nagy politikai párt ezzel erősíti magát, hogy ezt a mi és ők konfliktust gerjessze. Az az érdekük, hogy gyűlöljük egymást, a táboraikat a másik tábor gyűlölete tartja össze.
De ez nem a emberi természet, hanem a emberi természettel visszaélő politikai propaganda hatása.

mat 2008.09.21. 07:14:22

leírták máshol, de leírom itt is Ezek az "unokás" szövegek nem egy készülő pártprogram részei, nem is lehetnek, meg marhaság is lenne pártprogramnak venni. De annak a dokumentumai igen, hogy ha embereket megkérdezünk, hogy milyen világban szeretnék a következő nemzedékeket látni, s csak magukba néznek, s belül keresnek boldogság képeket, s nem a kinn lévő kínálatokra reagálnak, akkor valami ilyesmi jön ki belőle. Lehetnek ezek utópiák is akár.
Az már egy másik kérdés, hogy amikor ezeket a képeket összepárosítjuk, a jelenlegi valóságos lehetőségekkel, akkor nagy távolságokat látunk.
De azon is lehet gondolkodni, hogy e képekhez közelítő, vagy e képektől távolító politikát csináljunk. Mindkettő irány lehet "reálpolitikus" irány.
Például "harcra és vetélkedésre" építő világot közelítő politikákkal gondolkodjunk e inkább, vagy együttműködésekkel?

tom 2008.09.21. 14:27:27

Én karizmatikus házmestereket szeretnék, akiknek a politikája ilyesmi képekhez közelít. Mert nekem akkor lesz valóban, és nem csak a szlogenek szintjén "más" a politika. Szerintem elég volt a vezérekből meg a vezetőkből. Olyan figurák jöjjenek, akiknek el tudom hinni, hogy a hatalom csak eszköz valamire, ami az ő belső meggyőződésük is. És akik nem fároszok, hanem közös képviselők, akik helyettem intézkednek közös dolgainkban.
süti beállítások módosítása