HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Lehet más a politikai erkölcs?

2008.09.17. 11:04 :: Wildmann János

Közvetlenül a 2006-os választások második fordulója után Gyurcsány Ferenc felelős kormányzásról és leváltható kormányról beszélt. Sikeres csak akkor lesz a nemzet, mondta, ha a kormány felelősséggel teszi a dolgát. Azóta rá kellett jönnünk, hogy a kormányt nem is olyan könnyű leváltani, és sikeres nemzet sem vagyunk. Talán a kormány mégsem tette felelősséggel a dolgát?

A felelősség mint erkölcsi kategória Otfried Höffe szerint három dolgot jelent. Először is aktív magatartást, amikor valaki valamilyen feladatot vállal, tisztséget vagy funkciót visel, másodszor külső számonkérést, amikor az illetőt felelősségre vonják, harmadrészt pedig az esetlegesen elkövetett hibák és mulasztások következményeinek a vállalását, ami jelenthet kártérítést és jóvátételt, de adott esetben büntetést is. A felelősség mindhárom jelentése kölcsönösen föltételezi egymást. Annak, aki valamiért felelősséget vállal, számolnia kell azzal, hogy ezt számon kérik rajta.
 
Fordítva is igaz: számon kérni csak azon lehet valamit, akit felelősség terhel. Ha pedig a számonkérés során mulasztást vagy vétséget állapítanak meg, a felelősnek vállalnia kell ennek következményeit. Így működik a társadalmunk, ennek tudatában vállaljuk feladatainkat és vállalunk tisztségeket. Kivételt talán csak a politikusok képeznek: ők azok, akik úgy lesznek felelősök, hogy kibújnak a felelősségre vonás alól, nem is beszélve arról, hogy az általuk esetlegesen okozott károkért aztán sohasem vállalják a felelősséget.
 
Mi több, úgy vonják meg saját mérlegüket, hogy csak a pozitív eredményeket veszik számba, a negatív mellékhatásokért pedig másokat okolnak. Büszkélkednek a javuló gazdasági mutatókkal, de hallgatnak arról, hogy a mutatók korábbi romlása nagyrészt az ő politikájuk eredménye volt. Demokratikus mozgalmak élére állnak, de megfeledkeznek arról, hogy a demokrácia értékeit épp az ő hitelvesztésük sodorta veszélybe.
 
Az őszödi beszéd, pontosabban az abban elismert választási hazugságok és megtévesztések nyilvánosságra kerülése nélkül nem lett volna székházostrom, nem terjedt volna futótűzként az utcai erőszak, és nem erősödtek volna meg a szélsőséges csoportok. Aki ma fasiszta veszéllyel riogat, érdekes módon egy szót sem ejt arról, hogy ez a vész abban a politikai mocsárban talált táptalajra, amely híján volt a minimális erkölcsi higiéniának, amely közérdekről papolt, de egyedül a saját és klientúrája érdekét tartotta és tartja szem előtt.
 
Mert nem csak egyes emberekről van itt szó, hanem egy nagy bagázsról: közülük egyesek vezető politikusok, mások profil nélküli politikai szavazógépek, ismét mások ilyen-olyan bizottsági tagok, akik nem feltétlenül szakmai hozzáértésük, hanem gyakran politikai lojalitásuk okán jutottak olyan pozíciókhoz, amelyek busás hasznot pengetnek a saját és pártjuk kasszájába, de ide tartoznak azok a párt-közeli vállalkozók is, akik sikeresen mentették és mentik át maguknak a közvagyont.
 
Aki ma a köz érdekét tartja szem előtt, nem kerülheti meg a kérdést: hogyan lehet ezeket a politikai lakájokat felelősségre vonni.
 
A felelősségre vonás nem bosszú, nem is bűnbakkeresés, hanem erkölcsi és jogi kérdés. Lehet más a politika? Igen, ha más lesz a politikai erkölcs.

8 komment

Címkék: gyurcsány erkölcs felelősség őszöd ökotrip

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr58667449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aladdin 2008.09.17. 21:56:12

igen, az egy fontos és nagyon nehéz feladatotok lesz: úgy felelősségre vonni ezeket, hogy az széles körű legyen, de mégse boszorkányüldözés. hogy aki sáros, az menjen, de azért valaki legyen is az államigazgatásban, mert utánpótlás, akik ismernék a járást, de frissek, tiszták, nem nagyon van. :-(


no mindegy, bár ott tartanánk

blz27 2008.09.17. 23:06:30

hát nemtom. én ismerek egy csomó huszon-harmincévest a közigazgatásban, akik még/már nem süllyedtek bele ebbe a mocsárba, és szívesebben rájuk bíznék egy minisztériumot, mint a 30 éve ott szottyadó csinovnyikokra.

lenne kivel pótolni a "kiesőket", ezen ne múljon! :)

Djoko 2008.09.18. 10:00:32

Demagógia, demagógia, demagógia. Valóban, öntudatos állampolgár így viselkedik: mindenért a kormány és a politika a hibás, ami természetesen tőlünk valami távol álló jelenség. Az őszödi beszédből meg csak ama bizonyos két szót kell meghallani, és onnantól már minden randalírozást el lehet követni, minden ordas eszmének helyet lehet adni, úgyis rá lehet fogni a kormányra.

A kormányt igenis leválthatja az istenadta nép. Egyrészt választott képviselői által, ám ez nem jött be. Másrészt lehet aláírni előrehozott választásokért. Ha a magyar nép szemében ennyire hiteltelen lenne Gyurcsány Ferenc, akkor ez az aláírás mennyiség pillanatok alatt összejönne, az erről szóló népszavazáson is egészen biztos meglenne a szükséges szavazatszám, és aztán az előrehozott választásokon is a nép elsöpörné az aktuális kormányt. Kb. 3 hónap alatt össze lehet hozni az egészet. Persze ez hosszú idő, de ha már az idén márciusi népszavazáskor ez is kérdés lett volna, már rég más kormány lenne.

Vagy megvan ez az elhatározás a magyar nép többségében, vagy továbbra is csak egy apró, de annál hangosabb kisebbség imamalma ez. Vagy a népet csak simán nem érdekli annyira, hogy aktívan tegyen érte, és távolmaradásával arra szavaz, hogy a választott képviselők továbbra is tegyék a dolgukat.

KoszaFeri 2008.09.18. 13:33:37

Nem tudom, valóban feloszlatható az országgyűlés népszavazás útján? Egyébként pedig mindenki, akit ismerek, mind utálja Gyurcsányt, ki kevésbé (volt szoci/lib szavazók), ki jobban (orbánisták vagy még jobbra esők). Persze nem ismerek mindenkit ebben az országban :).

Rigo' 2008.09.22. 12:27:30

Én nem utálok senkit. Gyurcsányt pedig főleg nem. Azt hiszem ő is csak a kisebbik rosszat igyekezett választani.
Az mostanra kiderült, hogy nem ért hozzá annyira ő sem, mint kellene. De ettől még nem kell ráverni mindent.
Pölö
A szélsőjobb erősödésének sokkal inkább A Viktor el nem határolódása a táptalaj. A mai napig. S nem egy csak a trágár részeiben közismert beszéd.

Brendel Mátyás 2008.10.01. 10:35:57

Ez a bejegyzés nem más, mint a többi politika. Egyoldalú, túlzó, buta támadás.

pl.:

"Az őszödi beszéd, pontosabban az abban elismert választási hazugságok és megtévesztések nyilvánosságra kerülése nélkül nem lett volna székházostrom,"

Mivel a felelősségről van szó a cikkben, ez azt is mondja, hogy Gyurcsány Ferenc a székházostrom felelőse.

No de kérem, ez demagógia.

Másrészt ismeretes, hogy az őszödi beszédnek van egy másik értelmezése is. Az itteni értelmezés az a Fidesz értelmezés. A blog írója tehát egyáltalán nem valamilyen más, hanem vastagon egyoldalú, és a Fidesz propagandáját fújja.

Így nem lehet más a politika.

lehetmás 2008.10.01. 17:48:26

Kedves Mátyás,

a politika akkor nem lehet más, ha az emberek továbbra sem tudnak átlátni ezen a fidesz-mszp meghasonláson. Attól, hogy valaki nem tartja bűntelennek GYF-t, még nem "a Fidesz propagandáját fújja". Tiszteljük annyira a másik integritását és autonómiáját, hogy nem tételezzük agymosott propragandistának! Nem csak két álláspont van, a vélemények ennél finomabb skálán oszlanak el, vagy ha úgy tetszik, "van harmadik oldal".

De nézzük konkrétan. Az általad idézett mondatból nem az következik, hogy "Gyurcsány Ferenc a székházostrom felelőse", hanem hogy GYF _is_ felelős az ostromért - közvetve, a beszéde révén. És persze közvetlenül azok a huligánok és szélsőjobbos bujtogatóik felelősek érte, akik a Kossuth térrő átvonultak megostromolni a székkházat.

Ahogy írod, "a felelősségről van szó a cikkben", és GYF-nek miniszterelnökként jóval nagyobb a felelőssége, mint pl. egy részegen randalírozó focidrukkernek. Egy miniszterelnökkel szemben magasabbak az elvárások, és GYF legnagyobb sajnálatunkra nem tudott ezeknek megfelelni.

Jó lenne, ha olyan min.elnöke lenne végre az országnak, akit azok is tisztelhetnek, akik nem rá szavaztak. Gyurcsány Ferenc nem ilyen ember, de félreértés ne essék, Orbán Viktor sem az.

Nélkülük könnyebben lehet más a politika - de csak akkor, ha az emberek megtanulnak kilépni ebből a duális gondolkozásból.

Üdv, l

Buga_Jakab 2008.10.01. 22:47:56

Mindeddig megálltam, hogy ne kommentáljam Wildmann-nak ezt a szánalmasan gyönge cikkét. De Lehetmás újabb csavaros szövegértelmezése úgy elkeserített, hogy ismét a billentyűk közé csapok.

Wildmann János okos ember, aki különbséget tud tenni erkölcsi felelősség, politikai felelősség és büntetőjogi felelősség között. Hát, most nem tett különbséget.

Erkölcsi, filozófiai magaslatról indít, általánosságban szomorkodik, hogy a politikusok "csak a pozitív eredményeket veszik számba", majd igen konkrétan Gyurcsány-ozik egy jót. Ez még nem logikai hiba, de ilyen gondolati ugrándozásra a gimnáziumban a tanár néni erre nem adna ötöst fogalmazásból. Ezután azonban konkrét köztörvényes bűnöket sorol: közvagyon, pártközeli vállalkozók, pártkassza.

Kedves Wildmann János, miről beszélsz?
- ha általában erkölcsi kérdésekről, akkor igazad van, de nem mondtál újat
- ha politikai felelősségről beszélnél, akkor illene megemlítened: a parlamenti demokrácia azért jó dolog, mert a nép kiszavazhatja a hatalomban levőket, ami számukra igen kellemetlen (mondhatni büntetés), tehát eleve ven egy "számonkérés"
- mivel ezt nem említed, ezért félek, hogy Te az említett köztörvényes ügyekben büntetőjogi felelősségről beszélsz, amikor fölveted azt a népszerű kérdést: "hogyan lehet ezeket a politikai lakájokat felelősségre vonni?".

Szeretnék komolyan válaszolni: politikusokat felelősségre lehet/kell vonni, a jogállam szabályai szerint.

Az igazi probléma az, hogy a gyakorlatban ennek korlátai vannak, jól láttuk ezt Polt Péter tevékenységében vagy a Tocsik-ügyben. De ha már konkrét bűnökről beszélünk, akkor érdemes lenne arról beszélni, hogyan érvényesíthetők a jogállami normák. De Te visszatérsz a filozófiai magaslatra, és a felelősségrevonást – önmagában a felelősségrevonást – erkölcsi kérdéssé emeled.

Kedves János, az, hogy így kevered az erkölcsi, politikai, büntetőjogi felelősséget, ez szakmai hiba. Egy ilyen fórumon, ahol nem igazán van mód a kérdések szakmai tárgyalásra, ez sokkal súlyosabb: a felelősségrevonást teszed a követelések középpontjába. (Sőt fölmagasztalod: mi nem bosszút állunk, mi az erkölcsöt állítjuk helyre.)

Végül fölteszed a kérdést: "Lehet más a politika?", és nagy érzéssel megválaszolod: "Igen, ha más lesz a politikai erkölcs." Megbocsáss, ez hatalmas semmitmondás. Mitől lenne más? - ez a kérdés.

Hadd válaszoljak egy 300 éves elv idézésével (Montesquieu): "a törvények uralma". Szóval akkor lesz más a politika, ha a törvények uralma érvényesül. Ebben segíthet például a pártok finanszírozásának jobb szabályozása (volt erről már szó itt a blogon) vagy sok más értelmes vita. De nem segít, ha felelősségről írsz, és kissé felelőtlenül összekevered a felelősség különböző formáit.

Kedves Lehetmás! Wildmann Jánosnak ez a sokat markoló írása a 2006. őszi eseményeknek kétségtelenül EGY olvasatát tette bele egy magasröprű erkölcsfilozófiai elmélkedésbe. Brendel úr arról írt, hogy ennek van egy másik olvasata is. Te továbbmész: "Nem csak két álláspont van, a vélemények ennél finomabb skálán oszlanak el".

Jó volna Tőled/Tőletek olvasni egy harmadik olvasatot is (azon kívül, hogy Orbán sem jó). Mert amit írtál, az – a "hermeneutikai" ügyességen túl – nagyon emlékeztet az első olvasatra.


Ui.: Örülök, hogy a nagy durranásra készülve volt időd Brendel úrral vitatkozni, de hadd kérdezzem meg: szeptember 25-e óta nincs más mondanivalótok? (az is pénzről szólt).

Egy más politikára várva: Jakab
süti beállítások módosítása