HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

X-akták - Hinni akarok!

2008.10.02. 16:00 :: lehetmás

Az igazság odaát van.

Mi megy itt hetek óta?

Új "megfigyelési ügy"? Vagy most tényleg? Mi történt az UD Zrt. háza táján? Mit csinálnak a titkosszolgálatok? Fogunk erről valaha valami biztosat tudni?

Előre szólok, én csak az utolsó kérdést fogom megválaszolni: szerintem nem. És azt is megmondom, hogy érdekel-e még ez az egész sztori bárkit: nemigen.

Ami itt történik, az három következménnyel jár: egyrészt remekül hergeli a szoci és fideszes fanatikusokat - de ők maguknak keresik a bajt: minek élik bele magukat annyira, csak felmegy tőle a vérnyomásuk. Másrészt az előbbiek kivételével mindenkit még inkább kiábrándít és elfordít a politikától általában (és ez a legnagyobb kártétel az egész ügyben), vagy - harmadrészt - akiket esetleg nem, mert tudják, hogy ez nem az általában vett politika, hanem a kis magyar rögvalóság, azokban is lenullázza a mai politikai osztály maradék hitelét. Mert az látszik, hogy itt nem egyes emberek akcióiról van szó: ez a status quo politika (és a vele összefonódott gazdasági "elit") bevett működésmódja.

Ennek köszönhető, hogy mára már igencsak megfogyatkozott bennünk a bizalom. Vegyük például az ügy két kulcsszereplőjét: Szilvásy minisztert és Demeter képviselőt. Most gondoljunk rájuk jó erősen, és miközben az ártatlanság vélelmét mantrázzuk, valljuk be: bármit elhiszünk róluk, és semmit nem hiszünk el nekik. És nemcsak nekik, de senkinek a környezetükben.

Pedig jó lenne, ha lennének olyanok, akiknek nem azt mérlegeljük minden szava után: most vajon mit-miért-mekkorát hazudik. Ha lennének olyanok, akiknek hihetünk, még akkor is, ha éppen nem értünk velük egyet. Ha lennének olyanok, akik megvetik és elutasítják a jelenlegi vezetők módszereit.

Hogy miért veszélyes az, hogy e módszerek és a politikai kultúra mai szintje miatt sokan - cselekvés helyett - a politika műfajából is kiábrándulnak? Mert ha ennyiben hagyjuk, sosem fognak változni a viszonyok. Ha azt mondjuk, a politika úgy bűzlik, ahogy van, és jobb messziről elkerülni, akkor nem fogunk hozzáférni legfontosabb közös dolgainkhoz sem. Ezért kell venni egy nagy levegőt, be kell menni a házba (a Házba), kinyitni ajtót-ablakot, és beengedni a friss levegőt, hogy kiszorítsa az áporodott bűzt.

Tehát akkor: nagy levegőt...!

7 komment

Címkék: bizalom

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr93679647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.10.02. 17:35:02

Ez volt a ki-tudja-hányadik tanmese arról, olyan csúnya a politika, hogy a mai szereplők nem is érdemlik meg, hogy foglalkozzunk velük. De majd ... jön az új csapat ... (tényleg mikor is lesz az a várva várt nap? Ma délután is hiába kérdezte Mich a legnagyobb jóindulattal ...)

De vegyünk egy kis levegőt, és térjünk a tárgyra. Szerinted nemigen "érdekel ... ez az egész sztori" senkit. Lehet, de akkor, az igen nagy a baj: Itt ugyanis rendkívül veszélyes titkos tevékenység zajlott, illetve rendkívül súlyos vádak hangzottak el. Tudni kellene legalább fő vonalakban, hogy mi történt.

Ha ez nem érdekel senkit, akkor ilyen dolgok a jövőben bizonyára meg fognak történni. ("Ha egy nép nem tanul a múltjából, akkor megérdemli, hogy újraélje azt." Ha még a jelenéből sem tanul ...)

Egy új politikának arról is kell szólnia, hogyan léphetünk ki ezekből a történetekből. Érdekelne, mi a javaslatotok. Érdekelt volna, de megint nem írsz semmi tartalmi dolgot.

Csak azt írod ismét, hogy hiteles politikusok kellenek (kitalálom: majd Ti lesztek azok), akik bejutnak a T. Házba. – Elárulnád, hogy ott mit csinálnátok, mint hiteles politikusok?
:((((


Ui.: Hogy kissé túllépjek a semmin való szomorkodáson: Van a gondolatmenetednek egy rossz mellékzöngéje is.

A parlamenti demokráciában a politikai bitangságok láthatóak, legalábbis jelentős mértékben. Ilyenkor szoktak jönni erős emberek, hogy ők majd tisztán, szakszerűen, hitelesen: a 20. század sok példát mutatott erre Franco-tól Pinochet-ig, de az új századunkban is itt van például Putyin.

Távol álljon tőlem, hogy hozzájuk mérjelek Titeket. De az érvelés, fiúk, nagyon hasonló, és ugyanolyan egysíkú.

BJ

petibatya 2008.10.03. 05:20:01

Őszinte rokonszenvvel figyelem az itt megjelenő jobbító szándékú írásokat, illetve azt a tettrekészséget, ami a konkrét cselekedetek formájában igyekszik "megnyilvánulni". Ugyanakkor semmi kétségem nincs afelől, hogy a szárnyait bontogató szerveződés sem kerülheti el "A polgári demokrácia csapdáját"
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=45004

Úgy gondolom, amennyiben a választójogi szisztémát változatlanul hagyjuk, és nem szüntetjük meg a politikai döntési folyamatok irracionalitásait - bármennyire szeretnénk is - nem lesz, nem lehet más a politika. A paletta persze bővül majd egy új párttal, de a lényeg igazából semmit nem fog változni.

Mindezek ellenére én is azon kevesek közé tartozom, akik úgy gondolják, hogy "lehet más a politika"! Ha először kevesek, majd egyre többek gondolkodása és felfogása megváltozik a politikáról, közjóról, demokráciáról és általában a társadalomról, mint rendszerről. Igen, akkor majd lehet más. Mert kicsit szerénytelenül én is úgy vélem, hogy "A lényeges problémákat nem oldhatjuk meg ugyanazon a gondolkodási szinten, mint ahol megteremtettük őket."(Albert Einstein)
Szóval gondolkozzunk gyerekek, és keressük az új megközelítéseket. Egyet itt máris a figyelmetekbe ajánlok. (talán nem először?) www.masikut.hu/index.html

Buga_Jakab 2008.10.03. 10:49:23

Gyerekek! Eddig is kicsit komolytalanok voltatok ezzel a bloggal, meg a beharangozott nagy zászlóbontással.

De az, hogy ennek az időpontjáról a Népszabadságból többet tudok meg, már megbocsássatok:
orcátlanság mindazokkal szemben, akik ezt a blogot olvasták, akiktől itt tarháltok.

Egy volt szimpatizánsotok: BJ

Esperes úr 2008.10.07. 15:55:07

Azért bemenni abba a házba nem lesz egyszerű, ezek szorosan fogják egymás kezét, és közösen fognak lépni, ha érdekeik úgy diktálják - ennyi pénz fölött nem fogják átadni csak úgy az ellenőrzést, de még csak betekintést se engednek a 20 éve zajló ügyeikbe.

tízes 2008.10.07. 22:48:32

Buga Bugázik...

is 2008.10.08. 11:07:54

az utóbbi hónapokban magam is afelé hajlok, hogy ebben a közjogi rendszerben nehéz lesz bármi újat alkotni. a FIDESZ nem gonosz, nem az ördög, de addig jogászkodnak mindennel, csűrnek-csavarnak, ködösítenek, bezavarnak, népszavaztatnak, kátharmadost blokkolnak, amíg az egész mehet a kukába. ez az alkotmány, és ezek a kétharmados törvények a befeszülést, a blokkolást, az obstrukciót támogatják.

én magam nem fogok egyik nagy pártra sem szavazni, hogy a magam erejétől telhetően (1 szavazat) megtörjem ezt az állóháborút, de attól félek, hogy ez kevés lesz, mert az új szereplőt, vagy új főszereplőt ismét csak kurvává teszik a közjogi játékszabályok.

nemtom 2008.10.21. 22:48:50

Hát ami azt illeti ezzel kapcsolatban van nekem egy ötletem. Mégpedig az, hogy a politikai összefogás ebben az ügyben hamarabb megvalósult, mint a Nemzeti Csúcs kapcsán.
Történt ugyanis, hogy az ausztriai választások (vagy csak az ottani ügymenet kapcsán) egy osztrák lap megszellősztette, hogy egy nemzetközi építőipari vállalat (amelnyek neve "S"-sel kezdődik, és "G"-vel végződik,) kvázi minden magyar pártot lefizetett Magyarországon, hogy a közbeszerzési pályázatokon előnyhöz jusson. A nagyokat gondolom azért, mert ki tudja ki lesz hatalmon, a kicsiket meg hogy csendben maradjanak. Odaát ebből jó nagy botrány volt, idehaza éppcsak megemlítették, és valamelyik politikusunk gyorsan lenyilatkozta mintegy mellékesen, hogy "semmisemmi, ez csak osztrák belügy, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni..."
Aztán gyorsan elő kellet rántani valami gumicsontot, amin mindenki jól elcsámcsoghat, amíg elül a balhé, és elsimítják ezt a kellemetlen kis intermezzot.
Úgyhogy kerestek gyorsan valami jó büdös, oszladozó hullát a szekrényben, és gyorsan kiállították közszemlére. A sajtó meg nekiugrott, és máris el van nyomva a szomszédban bűzlő, de tőlünk átsodort hulla szaga. Voilá.
Odaát közben megvoltak a választások, és már annyira nem fontos az ügy, lehet szörnyülködni, hogy nahát ezek a labancok, meghogy szélsőjobb előrenyomulás, és a víz meg elvitte a felvetett hullát.
"Itthon az ügyészség kicsit nyammog majd az ügyön, de ott úgyis sok a haver, úgyhogy majd ők elfektetik, aztán meg úgyis titkosítjuk az egészet, hogy mindenki lopott, nem lesz ebből semmi gyerekek."-gondolják magukban az érintett felek. És valószínűleg így is lesz.

Az MDF-nek meg jól jött ez a kis balhé, mert egy ideje úgy sem lehetett már hallani róluk, maximum csak annyit, hogy milyen ügyesen bólogatnak, az ellenzékben, amikor valaki mond valami okosnak tűnő, és igyekeznek megtromfolni. Most majd jól megtisztulnak, szerencsétlen Almássyt meg maguk alá gyűrték, legalább ezt a rebellis kellemetlen alakot is elintézték egy füst alatt.

Aki nem hiszi, járjon utána...
Tessék szépen aludni gyerekek... :)
süti beállítások módosítása