HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Mindenki számít – mindenkire számítunk

2008.10.04. 07:00 :: ÖKOTRIP

"Csak a közös múltunk feldolgozása, a jelen torz normáival való szakítás, a jövő nemzeti közösségét megteremtő értékek együttes kialakítása és demokráciánk részvételibbé tétele jelenthet megoldást a társadalmunkat mélyen megosztó konfliktusokra."

Ez áll a Védegylet nyilatkozatában. Ugyan a Védegylet messze nem azonos az Ökopolitikai Mühellyel, Boda Zsolt, Védegylet szóvivő szavai blogunkra is felkivánkoznak.

 

 

A Védegylet nyilatkozata

a közéleti erőszak és a társadalmi kirekesztés minden formája ellen

 



Magyarországon a rendszerváltozás nagy hittel és bizalommal indult évei után fokozatosan a demokratikus politika kiüresedését, a politikába vetett bizalmunk csökkenését éljük meg. Mindez odáig fajult, hogy két évvel ezelőtt megjelent az utcai erőszak. Az az erőszak, ami a hazugságon ért miniszterelnök elleni lázadásként indult, mostanra esetlegesen kiválasztott polgártársaink ellen irányul: tavasszal egy boltot, nyáron egy felvonulást ért szervezett támadás, az önbíráskodás igénye és az intolerancia pedig alattomosan kúszik tovább mindennapi konfliktusainkba és lelkünkbe. A Védegylet ezt a folyamatot elviselhetetlennek tartja, ezért csatlakoztunk az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalomhoz.

Hisszük, hogy az erőszak a gyengék fegyvere, és hogy - a demokrácia lényegéhez tartozó - politikai vitákat, konfliktusokat lehet és érdemes békés, jogállami keretek között tartani. A társadalom szövetét, egymáshoz tartozásunk érzését az utóbbi években két irányból is folyamatosan támadják. Felülről azok a döntéshozók, akik az országra úgy tekintek, mint egy autoriter módon irányított cégre, ahol költségvetési korrekciók kedvéért tömegek társadalmi létét lehet ellehetetleníteni, alapvető alkotmányos jogaikat, gyülekezési szabadságukat korlátozni. Miközben nem gondoskodnak arról, hogy az állam hatóságai és jóléti intézményei megfelelően működhessenek, biztosítva a jogállamiságot és az emberi méltósághoz elengedhetetlen jóléti minimumot mindenki számára. Alulról pedig azok a többnyire névtelenségbe burkolódzó önbíráskodók tépázzák meg a társadalom szövetét, akik válaszul a „magyarság” nevében tudatosan és elszántan szítják a gyűlöletet másságuk miatt kiszemelt, az átlagosnál kiszolgáltatottabb társadalmi csoportok ellen.

Üdvözöljük, hogy a parlamenti pártok vezetői aláírták a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát, azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy valamennyiüket felelősség terheli a Magyarországon kialakult elkeseredett és erőszakos légkörért.

Vegyük azonban észre saját felelősségünket is! Nap mint nap erőszak tétetik embertársainkkal, akik jól-létük alapvető szükségleteit sem tudják kielégíteni, mert hajléktalanok, éheznek vagy alultápláltak, mindennapi pszichés vagy fizikai erőszak fenyegetésében élnek családjukban, munkahelyükön vagy helyi környezetükben. A fogyasztói társadalom színfalai mögé felelősségünk benézni és észrevenni: ez a társadalmi-gazdasági formáció fenntarthatatlan. Folyamatosan újratermeli a társadalmi igazságtalanságokat, pusztítja földünk ökológiai rendszerét, miközben a fogyasztói javak felhalmozását előtérbe helyezve depolitizálja is a gazdasági értelemben szerencsésebb állampolgárokat. Mindannyiunk felelőssége, hogy aktív állampolgárként részt kérjünk és vegyünk közösségi döntéseinkben, s ne hagyjuk a politika közterét a rendszerváltozás óta egyre felelőtlenebb elitek által átláthatatlanul uralni.

Mi, akik csatlakoztunk az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalomhoz, egyaránt elfogadhatatlannak tartjuk azt az elképzelést, hogy Magyarország hosszútávú érdekeit az elitek rövidtávú gazdasági és hatalmi érdekei maguk alá gyűrjék, és azt is, hogy közös társadalmi problémáinkért a zsidók, a cigányok és a melegek a felelősek. De nem elég csupán az erőszak megjelenése ellen tiltakozni, hanem az azt létrehozó, mélyben meghúzódó, tömegek ellehetetlenülését eredményező társadalmi problémákat is orvosolni kell a bajok gyökereként.

Hitet teszünk a bőrszínében, vallásában, kultúrájában, életformájában sokszínű, tarka Magyarország mellett. Mi, akik itt élünk, mind egymásra vagyunk utalva. Vagy együtt bukunk alá az erősödő gyűlöletben és erőszakban, vagy együtt emelkedünk a másság toleranciája, az együttérzés és a társadalmi szolidaritás révén. A cigányság elleni polgárháború szításával nem lehet erős, gyarapodó Magyarországot építeni. Elkeseredett és robbanásra kész tömegek valódi társadalmi problémáinak mellőzése az önbíráskodást, és nem a demokratikus folyamatokat fogja erősíteni. A másság elleni sértő és erőszakos fellépés gyengíti az ország egészének önbecsülését.

Csak a közös múltunk feldolgozása, a jelen torz normáival való szakítás, a jövő nemzeti közösségét megteremtő értékek együttes kialakítása és demokráciánk részvételibbé tétele jelenthet megoldást a társadalmunkat mélyen megosztó konfliktusokra. Ez a munka hosszú folyamat, amelynek megindulásához társadalmi párbeszédre, sérelmi és indulati politika helyett egymás meghallgatására, megértésre és együttérzésre, ennek nyomán új nemzeti, erőszakmentességre építő közmegegyezésre van szükség.


                                   Mindenki számít – mindenkire számítunk.

19 komment

Címkék: védegylet tarka magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr9694907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.10.05. 17:50:41

Fiúklányok! Az elmúlt két napban inkább a hírportálokat meg a TarkaMagyart olvasgattam. Látom, ez utóbbiról külön írást is föltettetek, ezért én idemásolom a legutóbbi hosszászólásomat, amiben Rólatok is szót ejtettem

Kedves TarkaMagyar szervezők, csúnyán elrontottátok a dolgot, ennyi hibát egy nyugdíjasklub hűvösvölgyi kirándulásán sem szabad elkövetni.

Ezzel egy időre lejárattatok egy jobb sorsra érdemes alkalmat.

Ezzel megbántottatok számos derék embert, akik nyitottak (voltak) az együttműködésre (ld. az előbbi keresztény hozzászólót).

Ezzel erősítitek azt a kiábrándultságot, hogy 'már a civilekben sem lehet reménykedni'.

Pedig többet ér ma a civil szféra, mint amit a tegnapi vérszegény felvonulásotok mutat. De Ti gondoltatok egy nagyot, fölkaptatok egy zászlót (jelszót), és 'a civilek' nevében nyilatkoztatok (sokat és össze-vissza). Ezzel a civilek vagy a szimpatitánsok számára már nem volt jó döntés: elmenni - de erre? (Jómagam csütörtökön a kordonos kissé hisztiző nyilatkozatotok után döntöttem a távolmaradás mellett.)

Ezzel együtt nem Ti vagytok a legrosszabbak, Ti csak elügyetlenkedtetek egy lehetőséget, rontottátok a civil-ség képét - de vannak, akik ebből már pártot is akarnak szervezni (www.lehetmasapolitika.blog.hu).

Egyet azonban elvárnék Tőletek, kedves szervezők! Álljatok ki, legalább erre a blogra, és válaszoljatok a fölvetésekre. Fölteszünk egy írást - levesszük; megbocsássatok: ez sunyítás.

Üdv: Jakab

Joós István · http://www.fapad.net 2008.10.06. 19:04:03

Urak (Hölgyek)!

talán tiszteletlen leszek, de őszinte.

a Védegylet nyilatkozatát nem volt türelmem elolvasni. egyszerűen nem ragadta meg a figyelmem. hasonlóan hosszú és számomra körülményes nyilatkozatok általában nem szokták.

ahogy szerintem az átlag magyarét sem.

remélem, Ti egyszerű, érthető, egyértelmű, magyar mondatokban tudjátok majd tömören megfogalmazni a mondanivalót.

bocsánatot kérek, ha bárki bántónak érzi amit mondok, vélekedésem természetesen rólam szól, és engem minősít.

barátsággal,
Joós István

Joós István · http://www.fapad.net 2008.10.06. 19:05:48

Urak (Hölgyek)!

talán tiszteletlen leszek, de őszinte.

a Védegylet nyilatkozatát nem volt türelmem elolvasni. egyszerűen nem ragadta meg a figyelmem. hasonlóan hosszú és számomra körülményes nyilatkozatok általában nem szokták.

ahogy szerintem az átlag magyarét sem.

remélem, Ti egyszerű, érthető, egyértelmű, magyar mondatokban tudjátok majd tömören megfogalmazni a mondanivalót.

bocsánatot kérek, ha bárki bántónak érzi amit mondok! vélekedésem természetesen rólam szól, és engem minősít.

barátsággal,
Joós István

Joós István · http://www.fapad.net 2008.10.06. 19:08:11

moderáltok?
.. szomorú ..

lehetmás 2008.10.07. 00:56:59

Kedves István, köszönjük az észrevételt, ügyelni fogunk a stílusra. És nem moderálunk, csak néha akadozik a blog.hu.
Üdv, l

lehetmás 2008.10.07. 00:59:24

Kedves Jakab,
nem teljesen értem, mi sunyítunk éppen? Mit vettünk fel-le? Nem lehet, h csak a szerkesztés különböző fázisaiban jártál itt? Ezt a blogot ugyanis - akár egyszerre - többen is kezelik.

És, tudod, mit? Én nagyon örülnék annak, ha mi lennénk széles e hazában "a legrosszabbak". :)
Üdv, l

Buga_Jakab 2008.10.07. 10:01:34

Kedves Lehetmás, láthattad az első bekezdésből, hogy a TakraMagyar szervezőknek szól ez a sunyizás (ami sajnos azóta is tart).
Ide csak a rend kedvéért tettem, nehogy úgy tűnjön, hogy a hátatok mögött morgolódok.

Joós István · http://www.fapad.net 2008.10.08. 14:26:13

szia Mindenki!

nagyon megörültem Neketek. szinte katartikus, hogy mások is gondolkodnak hasonlóan.

robban ki belőlem sok év elfojtott mondanivalója, le KELLett egy részét írjam, és nemtudom hova küldjem .. :( .. beteszem tehát ide, mert azt mondjátok “mindenkire számítotok”, de nem találok épp jobb helyet.

sorry, ha alkalmatan, vagy ha okoskodó, vagy ha rég kitaláltátok már ugyanezeket .. nem találtam releváns infót, így nemtudom hol tartotok.

--

a mai sajtótájékoztató és a honlap böngészése után a számomra legfontosabb megválaszolatlan kérdés ez: HOGYAN fog a közösség működni?

ezen belül:
1. hogy tud motivált tehetséges embereknek pályát, lehetőséget adni? hogyan tudja ki- és felemelni, aki arra érdemes? hogyan fog hiteles vezetőket választani magának, és lecserélni azokat amint alkalmasabb személy mutatkozik?
2. hogyan tudja a közösség saját kollektív tudását valóban kiaknázni?


ad 1.
nem gondolom, hogy a mai szűk hatalmi centrumok "gonoszságuk" okán váltak azzá, amik.

egyik nagy párt sem indult nagynak. szerintem a mai vezetők többsége egyszer hozzánk hasonlóan lelkes, sőt: igen, talán tiszta és jószándékú fiatal volt.

azonban talán épp ez lett a keresztjük. a szervezeteik működési mechanizmusai voltak olyanok, hogy kiemelték őket, és gyakorlatilag be is betonozták a hatalmi struktúrát. a hatalom pedig igeins torzítja a legtöbb ember személyiségét -› így tartunk mára ott ahol.

nekünk épp ezért fontos szerintem magába a szervezetbe jóelőre beépíteni a garanciáit annak, hogy ez ne fordulhasson elő.

“checks & balances” .. ezt kell józanul, bölcsen és alázattal kialakítanunk. nem beleesve az idealizmus azon hibájába, hogy most szaladjunk előre, és majd aztán “lesz valahogy” és “kitaláljuk akkor”.

KEVÉS, hogy jó emberek vagyunk és jó embereket fogadunk csak magunk közé. szerintem ezt Ti is érzitek.

kevés, mert nem vagyunk tökéletesek. senki nem az. van még feladatunk a személyiségünkkel .. azaz vannak gyenge pontjaink, és mindazoknak is vannak, akiket magunk közé fogadunk. más szavakkal: emberek vagyunk.

hogy mit tehetünk?

az internet egy csodálatos új lehetőséget kínál megoldásul. gyakorlatilag megvalósítható általa egy közvetlen “belső demokrácia”. szerintem az amerikai alapító atyák is használták volna, ha az ő idejükben már létezik.

tehát belső, csak a tagoknak fenntartott tematikus fórumok és blogok létezzenek, ahol BÁRKI kifejtheti a nézeteit.

a bejegyzések / vélemények és az aktivitás gyakorisága szerintem nagyon pontosan bemutatja bárki személyiségét és, hogy mennyire elkötelezett az ügy érdekében.

ez alapján pedig szerintem a tagság van kellően felnőtt ahhoz, hogy felelőssen dönteni tudjon arról, hogy kik képviseljék nagyobb nyilvánosság előtt.

merjünk lehetőséget adni nekik választani: tehessenek javaslatokat erre nézve, szavazhassanak, hívhassanak vissza ... online.

nem. nem gondolom, hogy ez veszélyes. hogy “beépül” az “ellenség” és “átveszi a hatalmat”. észrevennénk ha ez történne. én pl azonnal itt fogom hagyni ezt az egészet, ha ezt látom. ahogy szerintem mások is. azaz nem lesz mi felett átvenni a hatalmat – ha többségében jó emberek vagyunk.

végül: nem hiszek az önjelölt vezetőkben. aki törtet, az akar. aki akar, az hatalmat akar. aki hatalmat akar, magának akarja. aki magának akarja, az nem a közösségért dolgozik.

engem olyanok képviseljenek, akiket én alkalmasnak tartok, akiket én jelölök erre. akik olyanok, mint bárki más. akik a példás civil életük mellett vállalnak ALÁZATTAL közszerepet: kötelesség- és felelősségtudatból.

mindettől függetlenül “közfelkiáltással” felállítható egy “vének tanácsa” is a vezető testület mellé. olyan emberekből akiknek a hitelessége mindenki számára elfogadott. ők lehetnének a biztosíték .. mint egy felügyelőbizottság.

hogy milyen jogokkal? nemtudom. találjuk ki. talán semmilyen. szabályokban és jogokban kevéssé hiszek. inkább a bizalomban. amíg bizalom van fogunk jól működni .. és semmilyen biztosíték nem garancia, ha az egyszer elvész.

merjünk bízni!


ad 2.
számomra nyilvánvaló, hogy a közösség kell legyen, aki a programot és a működési formát véglegesre szabja. és minél többen tudnak ebben részt venni, annál valószínűbb a jó eredmény ÉS motiválóbb hangulat is.

a működési rendszer nyitott kéne legyen bármely tagnak, aki gazdagítani szeretné az egység erejét, és bármely pillanatban jól átláltható, hogy
- az érdeklődő bármikor lássa az aktuális állapotot (az "itt tartunk" típusú őszinteség szerintem bizalmat is kelt)
- a közreműködni vágyó bármikor áttekinthesse a maga szakterületét, és azonnal hozzá is tehessen, ha akar (az ilyen motiváció szerintem idővel általában csökken, ha alkotásba nem válthat)

elsőre talán lehetetlennek hangik mindez egyszerre. mindenképp az is, ha a hagyományos együttműködési modelleket vizsgáljuk.

mégis. van megoldás. ha hajlandóak vagyunk a dobozon kívül gondolkodni.

a Wikipédia tartalmát BÁRKI (bármely regisztrált felhasználó) szerkesztheti és minden korábbi változat (tartalom, szerződ, időpont) megőrzésre kerül.

a Wikipédia mára a világ legnagyobb lexikonja, és a tartalma jobbára releváns ÉS hiteles.

ami nekem azt mutatja, hogy az emberek alapvetően NEM gonoszak és rosszindulatúak, sőt épp konstruktívak és nagyon is szívesen segítenek, ha teret látnak / kapnak erre.

szerintem ez lehet a mi együttműködésünk mintája is.

azaz ONLINE, KÖZÖS programalkotás website-ként létező közös tudás-tárban
- amit BÁRKI bármikor olvashat
- amihez bárki (azaz: bármely látogató) bármikor hozzá is szólhat
- amihez BÁRMELY TAG (azaz: aki az online rendszer tagja) érdemben hozzátehet a maga szakterületén

időgazdálkodásban is sokkal hatékonyabb megközelítés ez, mint csoportok eseti személyes találkozásai.

merjünk bízni!


--

elmentem ma a sajtótájékoztatóra .. (sorry, tudom, hogy kértétek, hogy inkább ne) .. látnom kellett, hogy kik az emberek. a szemüket, a gesztikulációt, és ami mögötte van.

nagy élmény volt. mert a kinn ülők többsége számomora hiteles. örülök ennek.

egy megjegyzés csak: sok volt a bizonytalanság, a "lehet" és a "talán".

a szándék szerintem igenis teremt. ha erős a meggyőződésünk, akkor mondjuk azt – ha gyenge, akkor csináljunk mást inkább.

: )


barátsággal,
Joós István


p.s.

1. tíz éve netes rendszerekkel foglalkozom, szívesen segítek ilyesmiben .. különösen mert minden ingyenesen elérhető abból, amiről beszéltem

2. három hete ellopták a biciklim. így két hete megismerkedtem egy lánnyal. így egy hete jóbalettünk. így hétfőn délután szórólapot dobott a bringája kosarába egy barátja. így olvastam azt el. így kerültem a honlapra. így értem épp el a lézer-kísérletet. így mentem el a mai sajtótájékoztatóra .. NEM hiszek a véletlenekben.

3. KÖSZÖNÖM a pogácsát, nagyon fonom volt .. : D

Töhötöm 2008.10.10. 11:07:53

Kedves István!

Ahhoz képest, hogy te sem olvastad el a védegylet nyilatkozatát a hossza miatt, a te hozzászólásod is elég hosszúra sikerült.
Ennek ellenére elolvastam, mert nagyon érdekes volt :)
Nagyon érdekes lenne egy ilyen netes közösségen alapuló szervezet. Sokkal demokratikusabbnak és rugalmasabbnak tûnik mint minden más hagyományos struktúra. Persze a megvalósítás sok kérdést felvetne a késôbbiekben.
Egy olyan kételyem viszont már most támadt. Vajon a magyar netes társadalom mennyire reprezentatív? Mennyire képviselteti minden réteg magát?
Ha valakik a technika miatt ki vannak zárva, akkor az ô szempontjaik már eleve elvesznek.
Legyünk optimisták és reménykedjünk, hogy az internet idôvel mindenkit elér, és addig is el lehet kezdeni egy ilyen netes rendszert. Persze addig is nyiltan meg kell mondani, hogy kiknek a véleményét tükrözi ez az egész.
Még egy másik gondolat. Ha ez a mozgalom elkezd nôni, akkor egy bizonyos méret után, már elég befolyásos legyen, hogy akiknek nem számít semmi, csak a hatalomra akarnak törekedni, azok is megjelenjenek. (Azt hiszem ez történt a rendszerváltó pártokkal is.) A hatalom érdekében ôk lennének a legaktívabbbak, és így sok embert meggyôznének, amígnem félrecsúszna az egész. Olyan lassan, hogy az ember csak a végén ébredne rá, hol is van. Ennek a problémának a leküzdését a netes rendszerben sem látom.

Üdv, T

Joós István · http://www.fapad.net 2008.10.10. 11:47:45

szia Töhötöm!

örülök, hogy érdekesnek találtad :) .. a netes társadalom szerintem egyre reprezentatívabb, másrészt felelősen gondolkodva olyan társainkra is tekintettel tudunk lenni, akik maguk nem jutnak el a netes redszerbe .. hiszek az emberek jóságában, szerintem sokaknak nem önérdek érvényesítés az egytlen motviáció, akár az első sem ..

és: szerintem már ma is sokan vannak az LMP körül, akiknek hatalomvágyuk a primér motiváció. politikáról beszélve talán nem is lehet másképp.

.. viszont messziről süt, hogy ki milyen ember, ha figyelek.

a félre nem csúszás garanciái tehát részben bennem vannak, az én (és minden tag) személyes felelőssége:
- saját figyelmem
- saját őszinte véleménynyilvánításom
- saját alázatom a magam képességeit és lehetőségeit illetően

másrészt a rendszer, kell ebben támogasson, hogy lustaság, vagy túlzott körülményesség, vagy lámpaláz NE vegye el a kedvem attól, hogy véleményt formáljak – és a net ebben segít:
- azonnal, könnyen elmondhassam a véleményem (net)
- kezdeményezést tehessek (net)
- kikérhessem mások véleményét (net)
- véleményt nyilváníthassak (net)
- másokat meghívhassak (net)
- bárkinek kérdést tehessek fel (net)

példák:
- egy véleményekkel nem szembesülő képviselő más, mint aki pl blog-on azonnal olvashatja azokat
- körülményes pártprocedúrák során kezdeményezni valakinek a kérdőre vonását más, mint egyszerűen, neten, bármikor rákérdezni bármire Tőle, mégpedig nyilvánosan, hogy a közösség is láthassa, hogy mit/hogyan/mikor válaszol
- egy közösség, ahol minden vélemény megvan, ahol mindenki mindent lát, bárki bármihez hozzászólhat más, mint egy olyan, ahol szűk hatalmi centrum beszél naponta, míg a többiek "éves közgyűlésen vitatkoznak néha pár órát"
- egy csak évente tartott tisztújításon visszahívható képviselő más, mint akinek a személyes alkalmassága bármikor bárki által kétségbevonható
- neten pár gomnyomással vállalni őszinte véleményt könnyebb, mint több száz ember előtt egy pódiumon felszólalva
- netes rendszerbe belépni más, mint személyes találkozásokra / taggyűlésekre járni

..

NEM csak net alapú szervezet mellett érvelek, hanem annak érdekében, hogy az abban lévő lehetőségeket kihozni megpróbáljuk.

ettől még fontos a személyes kapcsolat.

és perszehogy nem mondom, hogy van mindenre tökéletes megoldásom. csak hogy ez a megközelítés, szerintem sokkal kevésbé engedi a vezetőket elszakadni a szervezettől – és sokkal motiválóbb új csatlakozóknak, mert érdemben működhetnek azonnal közre, és mert több lehetőséget ad alkalmasságuknak megfelelően helyet találni.

barátsággal,
István

Töhötöm 2008.10.10. 12:15:18

Köszönöm a választ. Szerintem elég meggyôzô és ha rajtam múlna egy kísérletet mindenképpen megérne. Remélem, hogy mások is így gondolják és lesz belôle valami.

Üdv, T

Töhötöm 2008.10.10. 14:01:25

Még valami eszembe jutott, amit talán azonnal lehetne hasznosítani.
Azon gondolkoztam, hogy persze szép, hogy mindenki hozzászolna minden témához, és így megvitatnánk, hogy mi lenne a jó megoldás a problémákra, csakhogy így hatalmas adatmennyiség jönne létre, amit feldolgozni (elolvasni) sem lenne kevés munka. Hogy ez könnyebb legyen, be lehetne vezetni, egyfajta szavazási rendszert, hogy kinek mennyire tetszett az adott hozzászólás. ( Azt hiszem már máshol is láttam ilyent. ) Így aki, nem akarja leírni a véleményét az is azért kinyilváníthatná, egyszerûen és gyorsan, és nem is kellene, központilag állandóan kérdéseket megfogalmazni, hogy látható legyen, hogy a közösség milyen irányt helyesel.

Üdv, T

Joós István · http://www.fapad.net 2008.10.10. 16:37:37

egytértek ..

üdv,
istván

Joós István 2008.11.12. 16:40:21

szia Mindenki!

az itt olvasható felvetésekre mikor / hol kaphatok reakciót?
csakmert tényleg érdekel ... : )

üdv,
istván

svaleria 2008.11.12. 18:55:17

Üdv István!
Épp emlegettelek minap :)) mikor a Jakabbal beszélgettünk, csak nem mondtam meg, kire gondoltam, de előbb utóbb biztos mások is kitüntetnek figyelmükkel, és felelnek kérdéseidre.
"...és járt itt korábban más, markánsan logikus hozzászóló is, akit látok LMP iwiw klubban, de nem lelem tagok közt, pedig sokat lendíthetne az ügyön Ő is, Te is, mindenki. :)"

takianti 2008.11.23. 12:06:47

Sziasztok! Remélem jó topikba teszem az itt következő - a pártalapítás kapcsán felmerült - gondolataimat. Szóval: nagyon jó ez az LMP, mert (talán) egy kicsit felkavarja az állóvizet (sajnos - körülményeimnél fogva (most egy darabig külföldön dolgozom) - nem tudom megítélni, hogy mennyire ismert már, mit gondolnak róla az emberek).
Kérdések: mikor, milyen feltételek fennállása esetén lesz párt? (azt hiszem, ezt már kérdeztem valahol). Mi lesz, ha nem lesz párt? Meddig adtok időt magatoknak? Megy tovább a mozgalom? Tételezzük fel, h lesz párt, de első szereplése (EP?, 2010?) nem lesz sikeres. Akkor hogy megy tovább a gondolat?
Lényeg: én lehet, hogy gondolkoznék abban az alternatívában is (nevezhetjük (nagyon) hosszú távú stratégiának is), hogy életképessé, fenntarthatóvá, önjáróvá tegyem a mozgalmat, mert már csak mint mozgalom is nagyon sokat ér (sőt!): vitára késztet, gondolatokat ébreszt, nevel, megmutatja a polgároknak, hogy lehet/ kell más módon élni, politizálni... és lehet, hogy 2020-ban vagy később beérik a gondolat...
És - ne legyen rá szükség! - megmarad az eredeti gondolattól esetleg elszakadó párt élő lelkiismeretének, kontrolljának.

Ezért is mondom: "Ne tedd mással azt, amit nem akarsz, h veled tegyenek." Minden téren, a politikában is. Mondjuk el gyermekeinknek minden nap, írjuk ki az iskolákba, autóinkra, terjesszük...

Joós István · http://www.szivesseg.net 2008.11.24. 14:57:54

szia svaleria,

lendítenék én, örömmel .. ha az alapokat rendben és stabilnak érezném.

amihez még válaszokat várok, mivel: nem, még nem érzektek

:)

abbszolút nem elvárás amúgy
megértem, hogy jobb dolgotok van

bár egyet nem értek

aktuálpolitikára reagálni szerintem messze kevésbé fontos, mint a szervezet alapjait stabilra és mégis rugalmasra alkotni elsőként

üdv,
istván

takianti 2008.11.24. 19:39:53

(Hoppá, az első írás elszállt)
Szóval: Jó a kérdés, István, h mi a fontosabb: szervezet vagy aktuális reagálás. Lehet, h ez utóbbi segíti elsőt - mégha erőt, időt is vesz el - mert látható a csapat.
Pl kell-e EP-választásra készülni? Nem vagyok róla meggyőződve, lehet, h jobb lenne jól felkészülni, a szervezetet kiépíteni 2010-re

Svaleria, gondolom, ennyi eleg, h lasd, a blog nem úgy üzemel, ahogy a potenciális támogatók, szimpatizánsok elvárják... és addig örüljetek, amíg van ilyen, tessék őket megbecsülni, kiszolgálni :)
A "politikus" alatt én meg azt értettem, aki a politikával (jelen esetben LMP-vel) "hivatalból" foglalkozik, aki itt, a blogon az LMP-t, annak álláspontját képviseli (mert annak valóban nincs értelme, hogy más honpolgárokkal blogoljak/junk, a hozzászólók "hivatalos" válaszokat várnak)

Joós István · http://www.szivesseg.net 2008.11.28. 11:47:16

egytértek ... : )

istván
süti beállítások módosítása