HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Az elhallgatás politikája

2009.02.11. 13:39 :: bnct

[A 2009.02.11-én, a Népszabadság Fórum rovatában megjelent cikk, két LMP-s szerzőtől.)
 
Január utolsó péntekén Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány kijelentette, hogy "a közterületi rablások elkövetői cigány emberek". Ugyanazon a napon sajtótájékoztatón jelentette be a Tesco szóvivője, Hackl Mónika, hogy sarkadi áruházukban "komoly atrocitások tapasztalhatóak az etnikum részéről", ami miatt üzletük bezárásán gondolkoznak.

Erre az SZDSZ nevében Gusztos Péter (számos publicista társaságában) a rasszizmus kulturális és nyelvi mintáinak leleplezésével válaszolt. Szerinte a problémát "roma rendőrök alkalmazásával vagy kisebbségvédelmi rendőrségi továbbképzésekkel" kellene kezelni. Az MSZP-s Draskovics Tibor egy merőben más logikát követve, a bűnüldöző szervek számbeli megerősítésével próbál a miskolci helyzeten úrrá lenni. A veszprémi gyilkosság ugyanezen megoldás kívánatosságát sugallja: több rendőr egyenlő hosszú távú nyugalom. Valóban?

Először is szögezzük le: ha el is fogadjuk, hogy az elkövetők származására vonatkozó kijelentések igazolhatók, az etnikai megbélyegzés távolról sem ártalmatlan. A körülmények ismerete és ismertetése nélkül ez a fajta eljárás másra nemigen alkalmas, mint a már most pattanásig feszített húr tovább feszítésére. Ezt Pásztor Albertnek tudnia kellett. Azonban nem kevésbé felelőtlen az a magatartás, amely a kérdést a rendőrkapitány vagy az áruházvezetés "lerasszistázásával" kívánja elintézni. A cigányokkal szemben táplált ellenszenv ellen ugyanis nem lehet kommunikációs eszközökkel fellépni. Főleg akkor nem, ha az ember a rasszisták elleni kirohanásait a leghátrányosabb helyzetű régiókat és rétegeket sújtó (bátor reformoknak álcázott) közpolitikai döntések sorozatával párosítja. Az SZDSZ, miközben Gusztos Péter válogatott szavakkal ostorozza a rendőri szerveket, sorra nyújt be olyan reformtervezeteket, amelyek a közszolgáltatások felszámolásával eddig csak rontottak a vidéki aprófalvakban és etnikai gettókban sínylődők helyzetén. Eközben az MSZP a cigányellenes közhangulatnak engedve olyan törvényt fogadott el (az "Út a munkához"-programot), ami teljességgel alkalmatlan a társadalom peremére sodródott munkanélküliek munkába való visszavezetésére. A kormány által kínált karhatalmi megoldás nem kevésbé képmutató. Persze a szervezett bűnbandák ellen fel kell lépni, méghozzá erélyesen. De komolyan, abban reménykedünk, hogy a rendőrség kivezénylése majd jobb belátásra téríti az elkeseredett (cigány és nem cigány) proletárokat?

A csővégi megoldások ideje lejárt! Vegyük észre az egyre riasztóbb méreteket öltő nélkülözés, a "nincs vesztenivalóm" attitűd és az érvényesülés erőszakos formáinak elterjedése közötti kapcsolatot! A szemünk előtt kibontakozó társadalmi konfliktus értelmezéséhez és kezeléséhez fel kell tennünk egy kérdést, ami a politikai vitából mindeddig fájóan hiányzott: miért hagytunk körülbelül 800 ezer (nem csak cigány származású) állampolgárt leszakadni? Hogyan történhetett, hogy azok az emberek, akik húsz éve még a társadalom (ha nem is megbecsült, de legalább) elfogadott tagjainak mondhatták magukat, mára a társadalom sáncain kívül szorultak? A romák modernizációját állítólagosan gátló archaikus kultúra felemlegetése helyett inkább arról kéne beszélni, hogy milyen módon lehetne helyrehozni azt a beteg gazdasági szerkezetet, amely az 1990 és 1993 között véghezvitt neoliberális sokkterápia eredményeként jött létre. Nem árt emlékeztetni magunkat, hogy ennek folyamán körülbelül másfélmillió ember veszítette el a munkahelyét és önbecsülését. Hogy ez nem a piacgazdaság kérlelhetetlen logikájának, hanem egy hibás gazdaságfilozófiának az eredménye, mi sem bizonyítja jobban, mint Szlovénia vagy (kisebb mértékben) Csehország példája. Közép-európai társutasaink ugyanis jobban felmérték az elszabaduló munkanélküliségben rejlő veszélyeket, és hajlandók voltak áldozatokat hozni a reménytelenül elavultnak látszó üzemek megmentésére és korszerűsítésére, ami egyben a társadalom kettészakadásának megakadályozását jelentette. Számításuk minden jel szerint bevált. Nekünk magyaroknak, a többieknél talán még előrelátóbbnak kellett volna lennünk, hiszen tudhattuk: nálunk egy a többi társadalmi csoporttól identitása, nyelve és nem utolsó sorban rasszjegyei alapján könnyen megkülönböztethető csoport foglalja el a munkaerőpiac legkevésbé biztonságos pozícióit.

Az elhallgatás politikájának folytatása helyett mondjuk ki: elégtelen a morál piedesztáljára lépve lefejezni a "rasszista" rendőrkapitányt és a "cigány" bandavezért. Nem lehet egyszerre koraszülött jóléti állammal riogatni és "jogvédeni", egyik kezünkkel gálánsan gesztikulálni, miközben a másikkal a kistelepülésen és a létminimumon élők torkát szorongatjuk. Az a fajta kisebbségvédelem, amelyik az antirasszizmust a leghátrányosabb helyzetű csoportokat sújtó neoliberális társadalompolitikával párosítja, legalább annyira fokozza a feszültséget, mint a kirekesztés és "cigányozás". Amennyiben idáig eljutunk, felsejlik a kiút abból a zsákutcából, amibe a társadalomra erőltetett hibás gazdaság- és társadalomfilozófia juttatta az országot.

A gazdasági válság és a környezeti katasztrófa közepette hosszú távú tervezésre, komplex és célzott költségvetési élénkítésre és felzárkóztató programokra van szükség. Végig kell gondolni, hogy milyen következetes fejlesztéspolitikai stratégia révén (lásd a szintén reménytelennek tűnő csapdahelyzetből kitörő Finnország példáját) lehetne a munka nélkül maradt szakképzetlen tömegeket a munkaerőpiacra visszacsábítani. A segélyek munkához kötésével legfeljebb annyit lehet elérni, hogy az eddig szociális transzferekből élőket megfosztjuk a szürke- és feketemunkával szerzett, a megélhetés szempontjából kulcsfontosságú jövedelmektől. Mégis, hova vezet ez? Mi is éhséglázadásokat akarunk? Figyelembe véve, hogy gazdaságunk recesszióba süllyedt, egy felelősen gondolkodó kormányzatnak inkább azt kellene megvizsgálnia, hogy milyen hosszú távú stratégiába ágyazott gazdaságélénkítő programokkal lehetne felpörgetni a gazdaság motorját és felvenni a küzdelmet a válság során elharapódzó munkanélküliség ellen. Mi, a zöld élénkítés programját követve azt gondoljuk, érdemes volna például leporolni a Vásárhelyi-terv eredeti, ökológiai alapokon nyugvó programját. Az ilyen és ehhez hasonló, a közmunka értelmes célokra fordított alkalmazásán alapuló programokkal el lehetne érni, hogy a gazdasági válság ne kényszerítse megélhetési bűnözésre a legesélytelenebb rétegeket, miközben lefektethetnénk a fenntartható gazdaság infrastrukturális alapjait. De legalább ugyanilyen fontos lenne egy olyan ökológiai szemléletű adóreform, ami a munkára rakodó terhek részleges kiváltásával növelné a szakképzetlen munkaerő versenyképességét. Rövid távon ezenkívül feltétlenül el kell indítani egy komoly erőforrásokkal megtámogatott, komplex megközelítésű teleprehabilitációs és telepfelszámolási programot és az uzsorahitel visszaszorítására alkalmas "szegények bankját" (amiről e lap hasábjain pár napja olvashattunk). És akkor a jótékony hatásukat hosszabb távon kifejtő közoktatási, diszkriminációellenes és esélyegyenlőségi programokról még nem is beszéltünk.

Komoly pénzügyi átcsoportosítások, az állami erőforrások elosztásának felülvizsgálata nélkül nem fogjuk megúszni. Ez a társadalom számára egyértelművé tett prioritásokat, világos politikai beszédet igényel. Ki kell mondani: a jelenlegi válsághelyzetben a leszakadt (nem győzzük hangsúlyozni: nem csak cigány) rétegek felzárkóztatását a felső középosztályra és az elitre kivetett (vagyoni és fogyasztási alapú) adókból, továbbá EU-s fejlesztési forrásokból lehet megvalósítani. Ezek a rétegek elég stabil lábon állnak ahhoz, hogy komoly trauma nélkül éljék túl a megszorítást.

Ha nem lépünk, a helyzet további romlásával, a mélyszegénység és a törvénytelen jövedelemszerzés további terjedésével kell számolni. Egy ózdi ismerős költői kérdésével élve: "Te mit csinálnál, ha a gyermeked szemében ott látnád az éhséget? Hát csodálkoztok, ha a lábunk csak a boldogulás bűnös útjait találja?" Ahhoz, hogy mégse ez a sötét jövőkép váljon valóra, cselekedni kell, méghozzá mihamarabb. Most még talán nem késő.

Scheiring Gábor, Szombati Kristóf, a Lehet Más a Politika! kezdeményezés munkatársai

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr65936852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könnyű Karma (törölt) 2009.02.11. 14:40:11

Egy kicsit több konkrét cselekvési tervet várnék tőletek. Ennek a posztnak a 70 százaléka mellébeszélés, és másra mutogatás.

takant 2009.02.11. 22:15:15

Nem rossz írás, bnct, de egyet kell értsek KK-val... Elméleti, ideologikus. Lehet kérni kicsit konkrétabban ugyanezt? KK, az érthető, hogy mutogatnak másra, hiszen nem voltak felelős pozícióban és egy helyzetelemzésnek része a "másra mutogatás"
"A segélyek munkához kötésével ... megfosztjuk a szürke- és feketemunkával szerzett, a megélhetés szempontjából kulcsfontosságú jövedelmektől."???
Érdekelne a népesedési kérdés megoldása, illetve az, hogy ki számít "felső középosztálynak"

Könnyű Karma (törölt) 2009.02.12. 10:09:06

@takianti: persze, érthető, csak hát pont azt kifogásolják (joggal) a többiek esetében, hogy miért másra mutogatnak... :)

Könnyű Karma (törölt) 2009.02.12. 10:10:08

"a többiek" alatt természetesen a többi pártot értem.

22 2009.02.12. 11:10:32

Elnezest de ekezetekkel nem tudok szolgalni mert spanyolo.-bol irok.Nos amiert irok az a roma kerdes ,en nem vagyok roma szarmazasu de jelenleg itt del spanyolban tengetem az eletemet 2 honapja utcan elek ,amiert irni tudok itt a konyvtarba beengednek.Nos gimnaziumi erettsegim van jartam az elte fizikus szakara es nagyon az az erzesem hogy az ember altalaban nem szamit .A matematikara alapul nagyon sok minden akar csak a politika ,kepzomuveszet stb.A szamaokkal jol lehet jatszani ezaltal az emberek eletevel is .aza egyik oldalon joletet mutatunk ki a masik oldalon nelkulozest es mind a ketto igaz hiszen ez igy egy halmazrendszer alapja is lehet.A vagyonomtol es az eletemtol fosztottak meg a sajat hazamban,nem az alul vagy felulmuveltseggel van a problema ,hanem az emberek ontorvenyu fegyelmezetlen tisztelethianyos onzo magatartasaval.Szeretnek egy olyan vilagban elni ahol mindenki fontos,de ez csak alom.Jartam indiaban es ami tetszett ,hogy ott kasztrendszer van legalabb nem hazudnak ha szegeny vagy az is maradsz.Mellesleg a legfontosabbat senki nem veszi eszre a sok kis igzsag kozul,hogy most is a faraok idoszakat eljuk csak mindig mas csomagolassal es nevvel latjuk el.A politikanak egy erdeke van minnel tobb embert a periferiara sodorni.Illetve nem szabad elfelejteni az ember csak egy gondolkodasra alkotasra kepes allat,ez persze nem pejorativ de foldi rendszer ezt kivanja.Termeszetesen vannak emberek ezek a kulonos teremtmenyek arrol ismeretesek ,hogy nem okoz kielegulest es oromot az ha a masik elveszti az allasat ,vegtagjat,feleseget,hazat stb.Sorolhatnam a kegyetlenseg fajtait es miert mert nagy reszet ateltem.Tobb onismeret es tobb sajatmagunkkal valo tukorbe es szembenezesre van szukseg.Nekem rengeteg kb 40 munkahelyem volt 17 eves koromtol onfentarto vagyok jo 10 evet ledolgoztam jelenleg 32 eves vagyok es mindig keresztbe raktak.Volt akitol megkerdeztem miert nem tudott vagy akart valaszolni a lenyeg ,hogy en tudtam.Azt gondolom,hogy 6,5milliard ember 6,5 milliard kulon vilag erzes stb mindig lesznek konfliktusok ,haboruk hazassagok szerelmek A lenyeg hajlando e mindenki ezen a foldon a sajat hibaival szembenezni es eloszor azt megoldani,en ezt teszem 13-14 eve es bar sokszor fajdalmas de megeri. Remelem nem valtok ki pocskondiazast sajat magam fele mert nem ez a celom ezzel a levellel ,hanem egy masfajta megkozelitest probalok mutatni ,ami nemcsak ram ervenyes.A jot nehez megszerezni de konnyu vele elni ,a rosszat konnyu megszerezni de nehez vele elni.

_wood_ 2009.02.12. 11:20:50

"Te mit csinálnál, ha a gyermeked szemében ott látnád az éhséget?"

nem csinálok még többet...?

tódi24 2009.02.12. 16:22:42

kedves wood!

Ez nem igaz, amit te mondasz. Ha belegondolsz a magyarok is akkor szültek a legtöbb gyereket, amikor a gyerekeik szemében az éhséget látták. Az az időszak a háború utáni időszak volt. édesanyáméknak 1 cipője volt 4 testvérre. Minden nap másik gyerek ment iskolába.
Édesapámék nyolcan voltak és egy ember tanulhatott.
Nem látjátok jól a dolgokat. A nyomor szüli a felelőtlen gyermekáldást. Ez mindig így volt és így is lesz. Nevezhetjük azt ami most van cigánygyermekáldás kérdésnek, vagy egy esetleges újabb háború után globális gyermekáldás kérdésnek.
Ami a legfontosabb ebben a kérdésben éppen a nyomor szó. Minél jobban taszítod le ezeket az embereket annál több gyereket nemzenek és nem másért, minthogy jobban érezzék magukat a bőrükbe. Önzés - kiírtása a társadalmi gondolkodásból képtelenség akkor is, ha romáról van szó és akkor is ha magyarról. A te önzésed oda vezet, hogy taníttatod a gyereked és életcéként jelölöd meg, hogy a legjobbat add neki. A nyomorban kilátástalanul, jövőtlenül napról napra élő emberek önzése abban teljesedik ki, hogy szül még egy gyereket, és még egyet. És addig szüli őket, amíg úgy látja, hogy igen, ez megadatott nekem: a termékenység.
Nem véletlen, hogy azok a romák, akiknek megadatott, hogy kiemelkedjenek egy magyar férj, vagy egy magyar feleség, vagy hosszú kitartó gürcölés által azok kivétel nélkül egy-kető vagy három gyereket nemzenek, szülnek akárcsak te.
De mi még mindig a nyomorba taszítjuk őket, és akkor szidjuk őket, hogy sokasodnak.

tódi

tódi24 2009.02.12. 21:10:01

kedves wood!

Na most én sem mondtam igazat. Vagyis egy kicsit elírtam.
Az édesapámék mind tanultak, de csak egy tanulhatott tovább felsőfokon. Így valós a kép. Kicsit elírtam.


tódi

bryan 2009.02.12. 23:29:38

Csatlakozom az előttemszólókhoz. Több konkrétumot! A hozzállás szimpatikus, de ez a főleg szapulás, Robin Hoodozás, meg a Vásárhelyi terv nem igazán vezet ki a válságból amit a társadalom alsó decilisének (különösen a cigányoknak)a helyzete előrevetít, illetve jelent.

bryan 2009.02.12. 23:32:51

@22:
Hello, úgy tűnik elég szarul állsz, tudok valamit segíteni? Merre vagy Spanyolországban? Hátha van ott ismerős.

yager 2009.02.13. 01:06:19

Én korrektnek találtam az írást. Jelentősen konstruktívabb, mint sok más most megjelent cikk az ügyben. Tartalmaz közép- és hosszútávú elképzeléseket, mégha ezek kidolgozatlanok is. Feltételezem, hogy egy részletes és működőképes stratégia ill. cselekvési terv kidolgozása komoly időt vesz igénybe.
Örömmel látom, hogy a fontos közéleti témákban sorra ad ki az LMP állásfoglalásokat, amelyek túlmutatnak a kritikán és hiteles alternatívát ajánlanak. Erre nagy szükség van, és az értelmiség jó részét ezzel a taktikával lehet meggyőzni. A legfontosabb ügyekben megfogalmazott rövid de markáns üzenetekkel pedig szép lassan teret lehet nyerni az egyéb körökben is. Ehhez kitartó és kemény munkára van szükség szerintem.
Mint ahogy komoly munka az is, hogy egy ilyen összetett témában egy relative kis és fiatal mozgalom egy koherens, hiteles és részletes tervvel álljon elő. Bízom benne, hogy ez a háttérmunka valóban folyamatban van, de ne feledje el senki, hogy egy-egy ilyen szociális probléma megoldása még elméletben sem megy könnyen.
Tetszett, hogy a gazdaság élénkítését zöldberuházásokkal gondoljátok. Erre nagy szükség lenne itthon is, illetve világszerte. Remélem Obama is belekezd legalább a "Green New Deal"-be, amiről oly sokat beszélt tavaly. Ezekkel a beruházásokkal valóban lehetne munkahelyeket teremteni különösen az alacsonyan képzettek számára.
Örömmel láttam, hogy a kampányoldal is pörög, de félek, hogy néhány ezer támogató és a pár millió nem lesz elég önmagában az EP választásokon. Bízom benne, hogy van még valami a tarsolyotokban, amivel az ismertséget és a támogatottságot meg lehet többszörözni illetve, hogy egy esetleges bukta után is folytatjátok a munkát. Jónak találom, hogy a neten próbál ismertséget szerezni az LMP. Ez kulcsfontosságú rétegeket szólít meg. Obama sikeréhez is valószínűleg nagyban hozzájárult a web (2.0), de hozzá kell tenni, hogy ott azért nagyobb az internet penetráció, mint itthon. Ennélfogva szerintem előbb-utóbb meg kell jelenni az utcán is, ha komoly jövőt szeretnétek a majdani pártnak. És / Vagy valamilyen lehetőséget / eszközt lehetne adni a jelenlegi lelkes támogatói körnek, amivel személyes hitvallásuk és hozzájárulásuk révén tovább lehet növelni az ismertséget ebben a korai stádiumban.
Bízom benne, hogy ezen is gondolkoztok és dolgoztok. Közben én is igyekszem ötletelni.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.02.13. 10:00:51

Köszi a kommenteket. A konkrétumok iránti igény teljesen jogos: ennek a cikknek a célja egy politikai alapállás körvonalazása, de jövő héten előállunk egy konkrét és alapos, költségvetési átrendezéseket is javasló gazdaságélénkítő-munkahelyteremtő programmal, egy magyar "zöld new deal"-lel.

Yagernek külön köszi az ötleteket, és ugyan csodafegyvert nem ígérhetek, de azt hiszem, lesz még egy-két erősebb húzásunk, és amint jobb idő lesz, az utcára is visszamegyünk. És igen, mindenképp folytatjuk: nincs olyan forgatókönyv, h megsértődünk, ha nem szavaznak ránk elegen nyáron :) Ha mégse jönne össze elég sok voks - remélem, nem így lesz - az csakis a mi hibánk lenne, meg persze a lejtős pályáé.

Tódi, nagyon tetszett az érvelésed; a jelenséget szociológusként is meg tudom erősíteni, és az ok-okozati viszony is plauzibilisnek tűnik, bár nem vitathatatlan, és vannak jó alternatív magyarázatok is.

Bryan, komolyan meghatott a gesztusod, és nagyon remélem, hogy 22-vel megtaláljátok egymást, és kis léptékben be tudjátok bizonyítani, hogy minden ember számít. Minden jószándékú politikának ez kéne, hogy legyen az alapgondolata...

navarone 2009.02.13. 13:05:26

Nos a cigányoknál is megvan a rétegeződés. Akik értenek valamihez és jól, azokkal nincs gond. Akik viszont nem értenek és nem is akarják nagyon erőltetni magukat, azokat is be lehet vonni a munkába.Én segélyt ugyanis egyáltalán nem adnák, meg semmilyen pótlékot. Ugyanis, alkalmazhatók a települések tisztaságának (közterületek ellenőrzése, tisztítása), állagának (út, árok karbantartás)és szépségének (parkosítás, fűnyírás, fametszés) és még sok minden, csak néhány példát említettem. kialakításában állami alkalmazásban. Nincs mese mindenkinek dolgoznia kell, de azt meg is kell fizetni és nem segélyt adni. Aztán ugyancsak alkalmazhatók az erdők tisztántartásában, a mezőgazdasági munkákban, az út, csatorna, vasút, gát építéseknél. Tehát rengeteg munka van. És igen is be kell Őket is állítani a sorba. Ha pedig nem akarnak, akkor inkább menjenek el.Máshol sem lesz jobb. Hogy idézzek "itt élned, s halnod kell". Ez minden magyar földön élőre vonatkozik.

Karcolt lendület 2009.02.13. 16:35:13

Köszönöm, hogy ide is kitettétek, így már legalább jól bele tudok kötni. :-))

Van néhány helytelen alapvetés a cikkben, ezekből kiindulva nehéz jó megoldásra jutni. (Az SZDSZ-es teljesen szemellenzős hozzáállást már sikerült meghaladni, de a két évtizede súlykolt ballib értelmiségi dogmákat még nem egészen.)

A mélyszegénységről:
Ezt divat mostanában előszedni és érvként felhozni, hogy nem az etnikum, hanem az anyagi helyzet a felelős a problémákért. Ez abból a szempontból igaz, hogy a szegénység, kilátástalanság a bűnözés melegágya Riótól Rómáig. Viszont az, hogy egy embernek mekkora esélye van ilyen helyzetbe kerülni, azt eléggé meghatározza, hogy milyen családba, népcsoportba született. Nem a család anyagi lehetőségei miatt, hanem a kultúrkör miatt.
Pl. a magyarországi cigány és nem-cigány szegények között hatalmas különbség, hogy a cigányok sokkal nagyobb családokban élnek, egy-egy probléma megoldásában sokkal többen tudnak segíteni. (Sajnos ez mostanában leginkább rendőrségi hírekben kerül elő.) Ez egyrészt segít megelőzni, hogy a közösség tagjai teljesen kiessenek a társadalomból, magukra maradjanak, viszont nagyban akadályozza a kitörést is - azaz a társadalmi mobilitásuk igen rossz.
Ezt mindenképpen figyelembe kell venni a programoknál, mert ha csak a szegénységre koncentrál valaki, a végén aztán csalódottan veheti tudomásul, hogy már megint a nemcigányokon sikerült inkább segíteni és a különbségek ugyanúgy fennmaradtak, sőt esetleg még nőttek is.

---
"A segélyek munkához kötésével legfeljebb annyit lehet elérni, hogy az eddig szociális transzferekből élőket megfosztjuk a szürke- és feketemunkával szerzett, a megélhetés szempontjából kulcsfontosságú jövedelmektől."

Ez egy nagyon hamis kép: ezek az emberek még feketén sem dolgoznak, ha segélyen túli jövedelmük van, az leginkább a BTK-ba ütköző cselekményekből származik.
Ennek a következő okai vannak:
1. Se nekik, se a környezetüknek nincs tapasztalata arról, mit is jelent dolgozni, nem láttak/látnak maguk előtt példát arra, hogy valaki munkával boldogul. Nem ismerik a munka világát, félnek tőle, még alkalmi munkákat sem vállalnak el. Ha véletlenül mégis bekerülnek egy munkahelyre, nem képesek megszokni az ottani viselkedési normákat, nagyon gyorsan ki is esnek.

2. Egyszerűen nem éri meg dolgozni: alacsony szakképzettséget igénylő, minimálbér körüli keresettel gyakorlatilag nem kerül jobb jövedelmi helyzetbe ma egy ember, mint a segélyekkel. (Sőt időnként még rosszabbul is jár vele, lsd. Oriens tanulmánya.) A "megélek a f*szomból" kijelentés nemcsak egy urban-legend, igen komoly alapja van.

Az eddig folytatott és a cikk által is támogatott pátyolgatós segélyezési politika egyik problémára sem kínál megoldást. Ezek az emberek nem fognak elmenni gátat építeni, ha nincs rá külön motivációjuk, márpedig a 2. pont alapján látszik, hogy a kubikos munkáért járó bér nem dob érdemben az anyagi helyzetükön. A közmunkaprogramokban való részvétel pont jó arra, hogy megismerkedjenek a munka világával és néhányan aztán meg is bírjanak ragadni benne. Ugyanakkor a 2. ponton is javít, mert különbség lesz a (bármilyen) munkával és a henyéléssel megszerezhető jövedelem között. Még járható út lenne a cigányság úgymond parasztosítása, de ez is hosszabb.
Tiszta emberbaráti idealizmussal nem oldható meg ez a problémakör, kell bele kényszerítő-eszközöket is tenni, a jogok mellett a kötelezettségeiket is számon kérni, hogy abba az irányba mozduljanak, amerre mindenkinek és idővel nekik is jobb lesz. (Mint ahogy minden más társadalmi csoport életét meghatározzák a kötelezettségeik.)

---
Antidiszkrimináció:
Na ettől a dogmától mászok leginkább falra: a diszkrimináció mindenhol megjelenik, ahol szocializációs (nem szociális, szocializációs) különbségek vannak, ugyanis az emberek nem igazán szeretnek együttélni olyanokkal, akiknek a normarendszere eltér az övékétől. Ezt a szocializációs különbséget pedig nem lehet eltüntetni erőszakos összezárással, azzal a felkiáltással, hogy toleráljátok egymást, mert max. elviselik egymást, de állandó konfliktus-helyzetet teremt. A jelenlegi iskolai antidiszkriminációs gyakorlat csak arra jó, hogy mindenkivel kib*sszon:
- a pedagógusok nincsenek erre felkészítve, nem tudják kezelni a helyzetet, fegyelmezésre megy el a tanítási idő nagy része, egy idő után gyakorlatilag feladják, hogy értelmes munkát tudjanak végezni;
- a megfelelően szocializált gyerekek nem tudnak az életkoruknak megfelelő tempóban haladni;
- a nem annyira szocializáltak igen hamar szembesülnek vele, hogy ők nem elég okosak, ügyesek, hogy nem tudnak beilleszkedni, innentől aztán el is múlik minden versenyszellemük, motivációjuk az iskolai és bármilyen munka után, erőszakossággal, agresszivitással, non-komform viselkedéssel próbálnak kompenzálni, a társadalmi hierarhiában elfoglalt helyükön javítani.

Tolerancia pedig ilyen konfliktusokkal teli helyen nem alakul ki, azaz ez az erőszakos integráció pont az ellenkező hatást éri el, mint amit kellene.

---
A gazdagoktól és a felső középosztálytól pedig bármilyen további adóztatással sem lehet annyi forráshoz jutni, ami bármit is segít ezen a helyzeten. Nincsenek ehhez elegen. Szinte átlagbér felett már felső középosztálynak kell tekinteni az embereket - ahogy ez most is történik.

Elég hosszú hozzászólás lett, így a probléma megoldására tett szedett-vetett javaslataimat inkább csak linkelem:
konzervatorium.blog.hu/2009/02/02/elment_a_vonat_1?fullcommentlist=1#c4750897

fehéregér 2009.02.13. 19:14:48

Karcolt lendület, te mennyire jófej vagy! valóban ettől a "dogmától" másznál leginkább falra, hogy antidiszkrimináció? Hát hol a bánatban élsz te? Hallottál-e arról, hogy ez cseppet sem működésképtelen dolog olyan országban, ahol az okostojások nem csak lökik a nagyképű és laza szöveget, hogy "nem lehet erőszakos összezárással" hanme gondolkoznak is, hogy hogyan segítsenek a diszkriminált, leszakadásra ítélt embereknek. (jujj, humanizmus....!)
De szerinted, akkor mégis hogy legyen??? Gettókban?? Amúgy Parks néniről csak hallottál? Pedig biztos ott is volt néhány ilyen nagyon erősen gondolkodó, aki ahol csak tudta kifejtette, hogy ugyan már erőszakosan kötelezni, hogy a buszon együtt üljön a fehér meg a fekete.... hát csak a konfliktusok nőnének, az meg minek a szegény fehérembernek?
Atyaég. Iszonyúan ellenszenves az egész hozzászólás, tényleg ez a tipikus okoskodó,aki nyilván nem sok hiányt szenved javakban, ennél már a szimplán rasszistázó primitív is elviselhetőbb.

Az alapművel sem vagyok elégedett, majd később visszatérek kifejteni, csak most le kell higgadnom.

DannyTrejo 2009.02.15. 01:32:21

Az LMP céljaival egyetértek, és egyre szimpatikusabb a kezdeményezés. Eddig csak olvasgattam az anyagokat, de most hozzá is kell szólnom, mert itt helyenként marhaságokat írtok. (Bocs a tegezésért, a szimpátia jele. Gyurcsányékat, Orbánékat, Vónáékat és Gusztosékat magázom.)

Mi okozza a cigányokkal szembeni egyre erőteljesebb előítéletet? Ti is elhallgattok problémákat, a cím tehát igen találó!

(Egy közbevetett megjegyzés: sokkal olvashatóbb, érthetőbb, tehát "használhatóbb" egy szöveg, ha a szerző nem a nyelvi/fogalmazási bravúrokra fordítja a legnagyobb figyelmet.)

Elképesztően hibás a "kibontakozó társadalmi konfliktus" megközelítését a 800 ezres réteg leszakadásával, az elhibázott gazdasági szerkezetváltással, munkaerőpiaci kérdésekkel kezdeni. A téma itt most nem a szegénység, hanem a cigányokkal szembeni erősödő gyűlölet.

Véleményem szerint aki előítéletes, és "cigánybűnözésről" beszél, az általában nem azokra gondol, akik "látják az éhséget" a gyermekeik szemében, és ezért élelmiszert, tűzifát lopnak.

A városban tipikus és bántó roma-jelenségeket (összeférhetetlenség, verekedés, balhézás, hangoskodás, szemetelés, stb.) semmiféle "zöld élénkítés programja", meg "ökológiai szemléletű adóreform" nem fogja megoldani. (Ideillő fogalmak ezek? Ez a "világos politikai" beszéd?) Ezek a súlyos, és mindenféle bőrszín-alapú statisztikák nélkül is leggyakrabban romákhoz köthető városi jelenségek pedig erőteljesen szítják az előítéletet.

A falvakban az erősíti a cigánygyűlöletet, hogy a romák gyakran
- szintén rossz körülmények között élőket lopnak meg;
- nem a megélhetéshez szükséges javakat szerzik meg törvénytelenül;
- a lopásból rablás lesz, tehát tettenérés esetén erőszakkal válaszolnak;
- sikertelen lopási kísérlet esetén bosszút állnak;
- a saját kertjüket/földjüket nem is művelik, tehát azért lopnak, mert az kényelmesebb;
- megfélemlítik a lakókat, nem tartják tiszteletben a magánterületeket, illetve sokszor az utcán élik a családi életüket.

Munkámból kifolyólag sokszor járok a baranyai apró- és törpefalvakban. Mi magyarázza az ordító különbséget a sokszor szintén igen szegény magyarok/svábok/horvátok, és a szegény cigányok lakta falurészek/utcák állapota és jelenségei között? (Nem az eltérő anyagi lehetőségek, az biztos.)

Meggyőződésem tehát, hogy az egyre növekvő feszültséget és az előítéletet nem (vagy csak részben) a romák szegénységéből fakadó (megélhetési) bűnözés okozza. (A cigányokkal szembeni előítélet nem a rendszerváltás óta, a munkanélküliség megjelenésével alakult ki!) Nagy szerepe van ebben annak, hogy sokszor a romák nem tartják magukra nézve irányadónak a többségi társadalom jogi, erkölcsi, viselkedési normáit. Nem is törekszenek ezek átvételére, függetlenül az anyagi helyzetüktől. Ezen pedig nekik kell sürgősen változtatni, mégpedig az erre alkalmas vezetőik irányításával.

svaleria 2009.02.15. 08:57:48

Néha vissza kéne térni legalább gondolatban abba az idillikus állapotba, mikor még nem volt segély és nyugdíj.
Akkor mi lenne? Mi volt? Aki nem dolgozott, nem evett. Ha lopott, levágták a kezét, de akkoriban is a munkalehetőség volt a kiút.

Másrészt a család.
A gyermekek, unokák gondoskodtak az öregekről, akik azért többségében tudtak hasznosak lenni, mert egy kisgyermek fejlődésének nem árt, ha van mellette egy dédi, mert sokkal több szeretetet kap mint a babysittertől.
Külön bejáratú otthonokkal, ahol vagy egy kuckója az idősnek, ahova visszavonulhat, de a közelben van, mikor kell, részben megoldható az idős kori magány és nyugdíjnélküliség. (ez nem a mélyszegénységben élőkre vonatkozik, ott elég egy ajtó is, 1 fürdőszobával)

Mindez akkor működik, HA a dolgozóképes fiataloknak VAN munkája. És mivel igaz az hogy egyre kevesebb segédmunkásra van szükség, és tényleg, ma érettségivel már jó eséllyel lehet betanított munkás valaki, a romák egyre inkább kiszorulnak a munkaerőpiacról. Régen a kukások szinte mind azok voltak, mostanában felénk már csak magyarok járnak.

Szakmunkás képzés, ösztöndíjak, aztán ha tud hol dolgozni az ember, meg tud élni, megbecsült tagja a környezetének akkor már egy belső tartás miatt SEM fog lopni.

Így gondolom. A munka nemesít.
Ez egy hosszútávú dolog lehet, nyilván, de amit ma is megtehetünk, nem szabad egy kalap alá venni az összes romát, és bűnözőként tekinteni rájuk.
Vagy az összes segélyezettre, magyar vagy sem, munkakerülőként nézni. Az viszont, hogy ingyenélő-e, vagy dolgozna-e akkor látható, ha kap lehetőséget, aki meg nem él vele, az felőlem nyugodtan éhen halhat, vagy mehet valami munkatáborba. Ebben nem hiszem, hogy egyetértünk LMP-vel. :) de én a saját gyermekemnek sem adok, ha semmit nem tesz érte.

Önző Én 2009.02.15. 10:20:46

Na, remek, ha az LMP-vel szimpatizálók között feltűnik egy újabb gondolkodó, aki szerint elsősorban a kisebbségi lét, a létező összes aljas megkülönböztetést elszenvedőinek kellene változtani a „magatartásán”…..honnan is ismerős ez a baromság????
Változtatni ugyebár mindenki csak egyénileg tud a „magatartásán”, a kedves kommentelő esetleg próbálja már a többségiek magatartása megváltoztatásának terhét magára venni, legyen mondjuk ő a felelős a „fehérek” által elkövetett nagyszámú válogatottan brutális tettekért-, vagy éppen a milliárdos tételeket sikkasztó bűncselekményekért. És miután ő lesz a felelős, – anélkül, hogy tudnák, hogy valójában kicsoda, micsoda - pusztán a külső jegyei miatt ne kapjon munkát, fogjon össze egy település lakossága, hogy lerombolja a házat, ahova beköltözni kíván, lépjen a sarkára a biztonsági őr az üzletekben és szenvedje el nap, mint nap a verbális agressziót. De legyen mondjuk felelős azért is, hogy - ahol én lakom, ott például - egy rakás többségi vizel folyamatosan az utcán, dobál szemetet szanaszét, beszél ordenáré módon…. egek soroljam? Vagyis nehogymá’ a közösségi normaminimumok tökéletes semmibevétele a cigányok specifikuma lenne!

És akkor most a cikk.

Hát kedves, okos, jószándékú dolgozat. Baj, hogy ilyet tucatjával olvasni. Én magam hosszú éve óta hallom cigány és nem cigány politikusoktól mantrázni az oktatásmunkalakhatás szentháromságot, amivel persze nem lehet vitatkozni, csak a mögé rendelt konkrét tettek, eredmények nélkül unalmas századszor olvasni/hallani (habiszti duma- mondják jogosan az én roma barátaim) Nameg a FELZÁRKÓZTATÓ PROGRAMOK, sikítottam egyet, amikor ebben a cikkben is megláttam a kifejezést, (konkrét ötletek, modellek nélkül tök üres már a fogalom, habiszti) de nem ez a semmitmondás a legnagyobb baj.

Először is: kinek íródott ez a cikk?

Az az érzésem, hogy az úgynevezett gondolkodó értelmiség, légyen az párthoz kötődő vagy sem, egymásnak mutatja be a sajtón keresztül, hogy nézd én mit tudok! Én is tudok olyan okosakat írni, olyan felelősségteljesnek látszani a hátrányos rétegek, vagy épp az össztársadalmi problémák elemzésében, de valójában, miközben a cigányokat most már a verbális után a nagyon is valóságos, fizikai agresszió fenyegeti, a cikk második bekezdése képes ezzel a mondattal nyitni:

„Először is szögezzük le: ha el is fogadjuk, hogy ez elkövetők származására vonatkozó kijelentések igazolhatók (???? no, egy kis kikacsintás az esetleg szélsőbbjobbról várható szimpatizánsok felé??? Miért is kellene ezt akárcsak a mérlegelés szintjén elfogadni??? – megjegyzés tőlem, ÖnzőÉn) az etnikai megbélyegzés távolról sem ártalmatlan.”

Tényleg? Valóban?? Komolyan???

Na, amúgy nem megyek bele a részletekbe, mert értelmetlen, a legeslegnagyobb baj ugyanis az egész hangvétellel van. Miközben az írás alapvetően érzéketlennek mutatkozik a „célcsoporttal” szemben, igazolandó az „elhallgatás politikája” blikkfangos címet – na, de mi is van elhallgatva valójában? mert ilyesmiről szónokolnak szélsőjobbról is, hogy a politika elhallgatja, hogy igenis van cigánybűnözés, és igenis a cigányok tehetnek mindenről, nekik kell a magatartásukon változtatni etc.. – felhasználja a cigányokat az éppen regnáló politika ostorozására, anélkül, hogy igazi, fontos, lényegretörő közlendője lenne az ügyben, vagy akár fel lenne háborodva, kétségbe lenne esve, hogy a rasszizmus ilyen elképesztő méreteket öltött. Mert igaz, hogy a rendszerváltás óta felelőtlen, kapkodó, átgondolatlan és antihumanista politika bűne, hogy izzik a parázs, de könyörgöm fújják azt a parazsat szabadon ezer szájak, és a fújókhoz az utóbbi időben vígan és büntetlenül csatlakoznak párt- és rendőri vezetők, polgármesterek, erkölcsi nulla sajtómunkások. És, ha a kuplerájos lakomban már lángra lobbant az egyik szoba, akkor nem az foglalkoztat elsősorban, hogy a fiókokban rendet rakjak, hanem szaladok tüzet oltani.

„ A cigányokkal szemben táplált ellenszenv ( ellenszenv….hm…kissé finomkodók vagyunk, nem?? – ÖnzőÉn) ellen ugyanis nem lehet kommunikációs eszközökkel fellépni.”

Valóban? Hát akkor? Azoknak, akik most pusztán a letörölhetetlen külső rasszjegyeik miatt rettegnek, akik nap mint nap szembesülnek számos „kommunikációs eszköznek” köszönhetően, hogy ők férgek, csótányok, nem emberi lények, azoknak meg kellene várni, hogy majd a FELZÁRKÓZTATÓ PROGRAMOK, meg az oktatásmunkalakhatás meghozza egyszercsak kétszáz év múlva az eredményét és a jóindulatú többségiek emberként kezelve őket nem törnek az életükre? (nem csak konkrét formában, hanem a tökéletes élet-ellehetetlenítéssel) És addig?? Talán Németországban a nácizmus alattomos burjánzása idején is ilyeneket mondhattak/gondolhattak az értelmiségiek, leginkább, hogy ne kelljen szembenézniük a saját felelősségükkel, viszont hagyták elterjedni azokat a „kommunikációs eszközöket”, amelyek megágyaztak a későbbi iszonyatnak.

Ezt olvastátok?

Elsöprő mértékű a cigányok iránti ellenszenv
A magyar társadalom 81 százalékának ellenérzései vannak a cigány emberekkel szemben - állapította meg a Progresszív Intézet tavaly októberben végzett közvélemény-kutatása, amelynek eredményét pénteken tették közzé.

81 százalék!!! Hol a fenében élek???

Ébresztő, a ti házatokban is fenyeget a tűz.

svaleria 2009.02.15. 11:37:54

"aki szerint elsősorban a kisebbségi lét, a létező összes aljas megkülönböztetést elszenvedőinek kellene változtani a „magatartásán"

Ezt hol olvastad?

svaleria 2009.02.15. 11:48:21

Kertészeti szakközép és szakmunkásképzés sokat lendíthetne azon, hogy értsenek a növényekhez virágokhoz akár a romák is.

u.i. mit össze blogolhattak volna annak idején az ide betörő honfoglaláskori magyar rabló fosztogató lovasokról az itt élő földművesek :)

fehéregér 2009.02.15. 12:53:51

Tessék, innen: DannyTrejo gondolatai:

"Nagy szerepe van ebben annak, hogy sokszor a romák nem tartják magukra nézve irányadónak a többségi társadalom jogi, erkölcsi, viselkedési normáit. Nem is törekszenek ezek átvételére, függetlenül az anyagi helyzetüktől. Ezen pedig nekik kell sürgősen változtatni, mégpedig az erre alkalmas vezetőik irányításával"

svaleria 2009.02.15. 13:27:57

Igen, jó szöveg, és a romák tiszteljék meg azzal azt a 19%-ot, aki nem utasítja el őket alapból, hogy ők maguk kivetik maguk közül a tolvajokat, késelőket.

Ha elfognak egy magyar bűnözőt, örvendezek, és nem járok csoportosan a tárgylására félelmet keltve a bíróban, rendőrökben.

Én tisztelek minden becsületes Lojkót és Zulejkát.

takant 2009.02.15. 15:54:52

Jól írsz, Önző Én, de akkor halljuk, szerinted mi a megoldás, ami nem 200 év múlva vezet sikerre.

DannyTrejo 2009.02.15. 19:43:12

Kedves Önző én!

Igen, meggyőződésem, hogy a kisebbségeknek igenis figyelembe kell venni a többségi társadalom értékrendszerét. Törekedniük kell a beilleszkedésre, a normális együttélésre. Ez vonatkozik a cigányokra is, bármennyire is felháborítja ez Önt. Őrizzék meg identitásukat, ápolják a hagyományaikat, de tartsák be a törvényeket (írottat, írtatlant egyaránt).

E törvények és szabályok betartása természetesen mindenkire vonatkozik.

Ön azt írja, hogy a társadalom 81%-a eleve nem kedveli a cigányokat. Miért van ez így? Miért alakult ez így? (El sem hiszi ugye, hogy én a 19%-ba tartozom, és vannak cigány barátaim?)
Én Baranyában élek, ahol a lakosságnak kb. 55-60%-a tekinthető magyarnak. Miért megy a beilleszkedés nehezebben a cigányoknak, mint a németeknek, sváboknak, horvátoknak, tótoknak, sokácoknak, bunyevácoknak, sőt bolgároknak?

Várom válaszát ezzel kapcsolatban.

Megoldási (rész-)javaslatot adhatok én is?

- Gyermekek után járó támogatásokat kizárólag azok a családok kaphassanak, akik gyermekei rendszeresen járnak iskolába, magatartásuk és szorgalmuk megfelelő. (Nem 5-ös osztályzatokat kell elvárni, hanem a törekvést). A beilleszkedést az iskolában kell elkezdeni. A szülők felelőssége az, hogy a társadalmi mobilitás megvalósulhasson. Aki ezt nem tudja elfogadni, nem képes ezt megvalósítani a családjában, az ne tartsa a markát!

fehéregér 2009.02.16. 12:07:26

Nos, a fehéregér is én vagyok, az ÖnzőÉn, fogalmam sincs, hogy a bejelentkezéskor miért hol ezzel hol a másik nicknevemmel jelenek meg....

No jó. Ha már megszólíttattam, röviden nekifutok megint, pedig isten, vagy akárki látja lelkem, rettenetesen unom, egész életemben szajkózom, az utóbbi időben – ahogy durvul a helyzet – egyrészt egyre nagyobb elánnal, másrészt fokozódó elkeseredettséggel, hogy a hozzám hasonló hangok csak cincogásként hatnak a farkasfalka (elnézést a farkastól) prédára leső üvöltése közepette.
És nem az én dolgom lenne, a szülők, (történelem!) tanárok és annak a mikroközösségnek a dolga lenne (miután felnőtt emberek szólítottak meg – dolga lett volna) megértetni, ahol a gyerek szocializálódik, hogy a – bármilyen szempontból – kisebbségi létbe szorított embertársaink (értelmezhető még egyáltalán ez a kifejezés?) helyzete a mi, a többségiek felelőssége. (Mindig az erőpotenciál határozza meg a felelősséget, szülő-gyerek, gazda-kutya, stb.stb.) Most a mi hibáinkat készüljük a legdurvább módon leverni azokon, akiket a rendszerváltozás előtt valami kis, a húsos csontjainkon maradt konccal „kordában tartottunk”, a rendszerváltás után pedig tökéletesen kiszolgáltattunk az újkapitalista farkastörvényeknek. (bocs, farkas…) Most, ha szinte mindannyian szarba is kerültünk, a rendszerváltás hozta szabadságlehetőségek azért a többségeik többsége számára adottak voltak, valós és virtuális határok nyíltak, a cigányok pedig hamarosan a saját bőrükön tapasztalhatták meg Noam Chomsky bölcseletét, miszerint a lehetőségek nélküli szabadság az ördög ajándéka. Olyannyira nem volt eszközük „felvenni a tempót” és megfelelni a többségiek elvárásának, mintha egy lábatlan embert állítanánk a lábasok mellé a futópálya startvonalára, aztán baromira összevernénk, hogy nincs kedve végigvonszolni magát a pályán, inkább a saját eszközeivel próbálja meg túlélni a versenyt.
De.
Ezen a fórumon is újra és újra találkozom azzal a gondolkozáshiányos kérdésfeltevéssel is, hogy na, vajon mégis miért utálják ennyire a cigányokat? (már a kérdésfeltevés sejteti a választ, a tehénszar és a légy analógiáján, ennyi légy ugye nem tévedhet, ergo: a hiba nyilván bennük van. Nos, akit ilyenfajta „bölcsességek” vezérelnek, nehéz a szofisztikáltabb érvrendszerrel valamiféle célt elérni) Hát barátaim, rossz hírem van. A cigányokat nem azért utálják, mert ők utálatra méltók ( na persze van köztük is utálatra méltó és van köztük imádni való és van köztük teljesen közömbös, mint bármely más populációban). Egyrészt azért utálják, mert utálni jó. Ha tanultatok történelmet, az ember meglehetősen dicstelen története jórészt erről szól, „felülről” önös érdekek mozgatják a szálakat (hatalmi, politikai, anyagi, illetve ezek összefonódása) mi pedig engedelmesen utáljuk, akiket kijelölnek és akik persze gyengébbek nálunk. Ez még az önértékelésünkre is kellemesen bizsergetőleg hat, hiszen nekünk nem kell bizonyítani, mi ELEVE különbek vagyunk, pusztán attól, hogy nem vagyunk romák, négerek, bevándorlók, indiánok, zsidók, palesztinok, rómaiak, barbárok, keresztények, muszlimok, attól függően, hogy hol kapaszkodhatunk össze, mint az adott konstellációban büszke, felsőbbrendű TÖBBSÉG. Aki majd megszabja a renitens kisebbségnek, hogy nekik hogy kell viselkedniük, hogy mi esetleg hajlandóak legyünk elviselni, TOLERÁLNI, hogy ők is itt akarnak élni, boldogulni.
Újra és újra visszatérő motívum: de ŐK mit tesznek? Tisztázni kéne kérdésfeltevő barátaim: Ki az az ŐK? Elmondom századszor,ilyen értelemben nincs ők, vannak egyének, barna vagy fehér bőrrel az egyének pedig ilyenek vagy olyanok, gyilkosok, tolvajok, becsületes keményen dolgozók, élősködők…ez utóbbi ügyében hasznos lenne nem csak a segélyekre koncentrálni, hanem pillantással lenni például a budai hegyekből kiharapott birtokokon épült paloták tulajdonosaira is. ( de ők elég erősek ahhoz, hogy támadhatatlanok legyenek, sokkal könnyebb a nyomorultba belerúgni).
Sok cigány barátom megtapasztalta, mit is jelent ez az Ők. Ezt hívják diszkriminációnak. Csak egy pillantás a bőrére, szemére, hajára és kész az ítélet. Barátom, Szilveszter (újságíró) baktat le az aluljáróba, ahol egy fehért éppen átver pár cigány egy karton cigivel, ahol a bagó helyett papírt talál a károsult, a trükkös népség eltűnik, szép cigány fiú barátom éppen leér a lépcsőn. Meglátja a fehér, odaugrik hozzá. „Azonnal add vissza a pénzem!” Érted? Cigány, cigány, egyre megy. Ez veled, vagy a gyerekeddel mikor történik meg? Ha egy fehér szemét dolgot csinál, mikor kérik rajtad számon? (Engem speciel fehér zsebtolvaj lopott meg) . A Sztojka nevű cigánygyereket most már csak „gyilkos” néven szólítják az iskolában. (igaz történet!) Ha gyilkos egy Kovács vagy Szabó, vagy Kis, gondolod, hogy valamennyi azonos vezetéknevűnek a gyerekét is alázni fogják?

Hogy én mit csinálnék, hogy jobb legyen a helyzet?

Nos, nem nézném le a tudományt, a szakmaiságot azzal, hogy én, akinek semmiféle ilyen irányú végzettsége nincs, majd megmondom, hogy mit kell csinálni. (mondjuk azért jónéhány külföldi példa is van a sikeres integrációra, és kivétel nélkül mindegyik alapja a másik megismerésének- és a békés együttélésnek a vágya, és kivétel nélkül minden, még a legjobb programot is lehetetlenné teszi, ha a társadalom elutasító és gyűlölködő a segítségre szorulókkal szemben) Én egyet tudok. Emberként, magyar állampolgárként elfogadhatatlan számomra, hogy a hazámban velünk élő és ezért a hazáért nagyon is sokat tevő, kulturálisan is végtelenül színes és izgalmas kisebbséget ( de akkor is, ha ezeket a pozitívumokat nem is említeném) a cigányokat a (politikai érdekekből fakadó manipulációnak is tudatlan módon engedelmeskedő) többség megbélyegezze, gyerekeiket megalázza és – visszakanyaradok a kiinduláshoz - abszurd módon rajtuk kérje számon a saját mulasztásait, sőt bűneit. . És tudjátok, mit? Mindezt azért, mert egy ŐnzőÉn vagyok. És tudom, hogy ezzel a magartással, hogy mint a vérszagra gyűlő vad, a nagy, közös baj közepette önfeledten ugrunk rá a legnyomorultabbakra, magunknak csináljul a legnagyobb bajt. Ha nem hiszed, olvass történelmet.

DannyTrejo 2009.02.16. 17:17:22

Kedves Önzőegér!

A feltett kérdésemre semmiben nem adott választ, a felháborodását
ugyanis nem tekintem annak. Önálló identitással rendelkező etnikai
kisebbségekről beszélünk, ilyen értelemben tehát vannak (ŐK). A kisebbségeknek pedig
vannak évszázados hagyományaik, kultúrális sajátosságaik, ami miatt elkülönülnek más népcsoportoktól. Részben ez alapján alakult
ki róluk egy kép. Pl. a svábokat dolgosnak, spórolósnak és fukarnak tartják. Ezek tehát sztereotípiák, amelyek természetesen nem biztos, hogy igazak
az etnikum egy-egy képviselőjére. Mégis valamiért kialakultak ezek a
képek, amiket nem tagadhat.

Egy etnikumhoz tartozásból persze hogy nem következik az egyén magatartása, de az etnikum tagjainak tipikus/jellemző/tradicionális viselkedése, értékrendszere mindig hozzátesz valamit a népcsoportról kialakult képhez. Így valóban nem szabad az egyént elítélni a nemzetisége alapján, de felháborodni sem szabad a népcsoportról kialakult kép miatt, mert annak alakításáért ŐK és őseik felelnek. Éppen ezért elutasítom, hogy a többség felelősségéről beszél. Igenis egy tisztességes cigánynak kellene a legdühösebbnek lenni az olaszliszka-jelenség kapcsán, pontosan azért, mert minden ilyen eset kollektíven rontja a cigány etnikum egyedeinek lehetőségeit! Ezért kell nekik megtenni az első lépéseket. Ők felelnek, nem mások!

Ismét kérdezem tehát:

- Ön szerint miért alakult úgy, hogy egy soknemzetiségű országban a
cigányokat ilyen arányban elutasítják? (És imét felhívom a figyelmét
arra, hogy ez az elutasítás nem a rendszerváltással, a piacgazdasággal
kezdődött. Létezett ez már a Kádár-rendszerben is, előtte is, így ne magyarázza a helyzetet a növekvő jövedelmi különbségekkel.)

- Miért alakult úgy, hogy a többi etnikai kisebbséget nem utasítják el
ilyen arányban a magyar társadalom tagjai?

- Miként lehetséges, hogy a cigányokról nem csak Magyarországon
alakult ki ilyen negatív kép, hanem szinte minden országban, ahol
jelentős arányt képviselnek a lakosságból?

- Ön tényleg komolyan gondolja, hogy azért gyűlölik sokan a
cigányokat, mert (ahogy Ön írja) "gyűlölni jó", és "felülről önös
érdekek mozgatják a szálakat ... mi pedig engedelmesen utáljuk, akiket
kijelölnek"? Ezeket a gondolatokat én finoman szólva is zavarosnak,
vagy inkább betegesnek tartom.

takant 2009.02.16. 18:56:22

ÖnzőÉn, értelek, igazad is van... Nekem (de vszeg nem csak nekem) azzal van gondom, hogy a diszkrimináció elleni harc az egyetlen, amit hall az ember, illetékestől, nem illetékestől egyaránt... de a helyzet megoldására semmi hathatósat nem tudnak, nem tesznek. Így hát a megkülönböztetés, a rasszizmus stb elutasítása kicsit ködösítésnek, pótcselekvésnek, kifogásnak tűnik. Mert, ugye, nem állítod azt, hogy a remek politikai, kormányzati megoldások megbuktak a csúnya 81%-on? Ha mégis, azt kell mondanom, hogy akkor mégsem voltak jó megoldások, mert egy tényezőt nem kezeltek.
Kéretik tehát valamit tenni, mindkét oldallal, többséggel, kisebbséggel egyaránt, ha ez kell

aglaja 2009.02.16. 19:25:02

ja, persze.
a világ összes országában, területén megvan az a csoport, amelyiket hibáztatják a bűnökért, károkért, amelyiket lenézik, bűnözőnek tartják ésatöbbi. hogy nem ordít akkor mindenki számára erről az egészről, hogy hamis, hamis, hamis! egyének vagyunk, és tetszőleges, hogy éppen mely jellemzőnk alapján csoportosíthatók. igen, vannak azok a rohadtul szerencsétlenek ma magyarországon, akik sötétebb bőrrel születnek. én mint hófehér mindig lefagyok, ha a fórumokat olvasgatom, hogy jézusom, mit kellene átélnem cigányként.
akiben egy fikarcnyi empátia van nézzen már körbe egy kicsit.

tódi24 2009.02.16. 19:25:50

bnct!

Kösz, hogy megerősítettél. Tapasztalat. Cigány lakta környéken lakom. Jó ciágány lakta környéken. Átlag egy-két gyerek. Kicsi házak, de muskátli az ablakban. Jól öltözött asszonyok. A környéken lakók jórészt a kínai boltokban dolgoznak eladóként, az utcán takarítanak, vagy mezőgazdaságban dolgoznak idénymunkásként. A férfiak árokásnak, meg szakmunkások mellett vannak. Egyik kisebbség a másik kisebbséget foglalkoztatja.
De láttam már putrit is és olvastam Orsós Jakab írását is.
Szerintem az ő oldaláról is érdemes a dolgokat szemlélni. Érdekes:
www.taninfo.hu/talalkoztam/

Karcolt Lendület!
Elég rossz a cigányokról alkotot álképed.
Pl. azért nézd majd meg, amikor árkokat ásnak (szennyvíz, gáz, egyéb célból) emberek, köztük mennyi a cigány. Amikor kapnak munkát akkor sokuk igenis megy. Sőt olyan ember is van, aki hiszed nem hiszed de csak velük dolgozik, mert rendkívül hálásak.
Sőt ami jellegzetességük sokuknak ha tiszteletet adsz, akkor tiszteletet kapsz. Ahol én lakom környéken sok a cigány kevés a lopás. Sőt egy ismerősöm mondta a másik utcáról, hogy a szomszéd nem engedte be az anyját, amikor elmentek nyarlni és anyukának a kutyákat kellett volna megengedni, mert elfelejtette cigány szomszédjának mondani a házigazda csak annyit, hogy rá van bízva a ház. De a kutyát megetette, szóval nem volt baj.

A segélyezésről meg annyit, hogy igenis sokan elesnek a fekete és a szürke jövedelmektől ha a segélyezés helyett dolgozni kell 90 napot.
Mellesleg jó is az a 90 nap, csak ne abba az állami szférába kellene még ennyi ember 90 napra bedugdosni, ami alig bírja el már a sok alkalmazottat így is. Hanem a vállalati szférát erősítenék vele.
Sok kis településen még a közmunkáért is sorbanállás van hiszed nem hiszed, mert nincs munka és ez csak rosszabb lesz az elkövetkezőkben.
De legyen igazad és tudjanak munkát adni az embereknek.

tódi

tódi24 2009.02.16. 19:29:02

szia aglaja!

Jól írod: mit kellene átélned cigányként.
Ebből a szemszögből nem nézi a dolgokat senki.
Én is azt mondom.
nincs munkám mert kicsik a gyerekeim - elmúlik
nincs munkám, mert most fogok szülni és nem kellek sehol - elmúlik
nincs munkám, mert a munkaügyi központ nem támogat és mindenhova támogatott kell - elmúlik
nincs munkám, mert sokat vagyok beteg - lehet nem múlik el, de lehet vele hálást taláni
nincs munkám mert nincsen kapcsolatom - lesz kapcsolatom lesz állásom
NINCS MUNKÁM, MERT A BŐRÖM BARNÁBB A TÖBBI EMBERÉNÉL AKIK AZ ÁLLÁSRA JELENTKEZTEK - NEM MÚLIK EL.

tódi

takant 2009.02.16. 19:49:06

Tódikám :), ezt továbbra sem értem. Miért is? "A segélyezésről meg annyit, hogy igenis sokan elesnek a fekete és a szürke jövedelmektől ha a segélyezés helyett dolgozni kell 90 napot."

takant 2009.02.16. 20:41:04

Aglaja, Tódi: sajnos ember embernek farkasa. Ez már csak - úgy tűnik - így van. Valamiért ez a helyzet kialakult. Nem tegnapról mára. Kitaszítás, kiközösítés az állatvilágban is van (nehogy most azzal gyertek, hogy mi pont azért vagyunk emberek, hogy ilyen alantas dolgot ne tegyünk :) ) Tehát ez van. Ezzel nem mondom, hogy ezt nem kell kezelni. De tényleg ne csak azt lehessen hallani, hogy milyen csúnya dolog a cigánygyűlölet, hanem azt is, hogy mi a megoldás a másik oldalon/ra. Jobban belegondolva egy kicsit hasonlít ez az áldozat és a szinte védett bűnöző kérdésére. Ugye, milyen fonák, hogy az emberi jogok védelmében még az áldozatot hibáztatjuk, mert védeni meri magát? Nem mondom, hogy nem áldozat bizonyos szempontból a kisebbség és a többség az... de talán értitek, mire gondolok
Egyébként hogy vagy, Tódi? Mi a helyzet?

aglaja 2009.02.16. 20:54:34

életem egyik leglelkiismeretfurdalósabb élménye: zsenge lányként dolgoztam pultosként, és éppen konyhai kisegítőt kerestünk. a belépő fiatal, és kifejezetten jólöltözött, de láthatóan roma lánynak a főnököm a fülem hallatára mondta, hogy az állást már betöltöttük. fiatal voltam és az első állásom volt: nem szóltam, utána sem. a munkatársat kereső papír még 3 hétig kint virított az ajtón, mi meg megszakadtunk a munkában a hiányzó konyhais nélkül.
nem pusztán ez a tény okozta a sokkot. de a főnököm kedves ember volt, velem nagyon jószándékú meg ilyenek. attól nem tértem magamhoz sokáig, hogy ezek a mindennnapokban kedves és előítéleteiket nem is hangoztató emberek mennyire kirekesztő módon viselkednek.

aglaja 2009.02.16. 21:00:02

takianti,

ez sántít: ha a romákat ekézik, azzal nem az áldozatot védik, ezt értsük már meg. számtalan esetben az áldozat cigány: a te gondolatmenetedben maradva: tetézzük-e a helyzetüket azzal, hogy még azt is mondjuk nekik, megérdemlitek, hiszen csak a fajtátok vétkeit verik le rajtatok?
olyan világban szeretnék élni, ahol a bűnözőket megbüntetik, a nem bűnözőkkel meg nem bánnak úgy, mint potenciális elkövetőkkel.
(najó: olyanban élnék legszívesebben, ahol mindennapos gyakorlat a resztoratív igazságszolg., meg normálisak a börtönök- de itt már tényleg bilibe lóg a kezem)

takant 2009.02.16. 21:40:37

Aglaja, én értelek, el is fogadom, amit mondasz, csak próbálj te is érteni engem: nem elég a cigánygyűlölet ellen tenni, hanem valamit kell a cigányság helyzetével is kezdeni... Én ezt hiányolom. A helyzet kezelése kimerül abban, hogy szidják a kiközösítőket
"ha a romákat ekézik, azzal nem az áldozatot védik"??

aglaja 2009.02.16. 21:51:20

@takianti:
jaja, amit idéztél tőlem, azt tartom.
egy csomó mindennel kell kezdeni valamit, közte a szegénységgel, a nyomorral, a bűnözéssel, az oktatással (hajrá LMP)... egyik sem bőrszínfüggő.

de attól félek, hogy gyűlöletben tenni sem lehet: bármit teszel, az úgy jön le, hogy "véded" a romákat. csak két oldalról lehet egyszerre, de minimum egyszerre, és semmiképpen a romák vegzálásával és bűnözőnek kikiáltásával kezdeni.

aglaja 2009.02.16. 21:55:45

vagyhát miket írok, azzal nem is folytatni, na :) (csak hogy érthetőbb legyek)

suckmyfish 2009.02.16. 22:08:31

Ez egy teljesen rossz iras. Osszemosni a 'leszakado' 800,000 elszegenyedett embert a ciganybunozokkel, nem mas, mint tudatos csusztatas. Az szosszenet iroinak ajanlom figyelmebe a spotolo gyilkossag kapcsan eloallitott gyanusitottak anyagi helyzetet. Milyen autorol is volt szo? X5? Ez az a bunozoi reteg, ami szurja az emberek szemet, es ami robbanashoz fog vezetni. Nem a 800,000 szegeny. Mindig lesznek szegenyek, de ez a statusz nem ok eroszakos buncselekmenyek elkovetesere.

fehéregér 2009.02.16. 22:10:03

Szóval ÖnzőÉn is....

Kedves DannyTrejo, ön arrogáns, én pedig nem engedelmeskedem a felszólításoknak, és -őszintén szólva - cseppet sem érdekel a véleménye, nem az én dolgom magát meggyőzni.

Egyetlen dolog csupán: azt írja: "igenis egy tisztességes cigánynak kellene a legdühösebbnek lenni az olaszliszka-jelenség kapcsán.."

És honnan tudja, hogy nem voltak dühösek? Nem is egy, de sok tisztességes cigány.
Maga mindent tud?

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.02.18. 12:03:38

Szerintem, azt a társadalmi helyzetet kell megszüntetni, ami a bűnözés táptalaja. Ezzel kapcsolatban irtam egy javaslatot:
epiteszforum.hu/node/11796

Karcolt lendület 2009.02.19. 16:39:54

fehéregér/ÖnzőÉn, probléma, ha nem megyek bele a személyeskedésbe? Még aztán learrogánsozol, mint DannyTrejot és az nagyon fájna. ;-)

Tudom nehéz elszakadni a történelmi párhuzamoktól - főleg mert az emberi jogi mozgalmak születéséhez és így identitásához tartoznak ezek -, de Magyarországon nincs apartheid rendszer, nem az az alapprobléma, hogy nem ülhetnek valakik előre a buszon, hogy ki vannak zárva egyetemekről és hogy jogilag más szabályok vonatkoznak egy kisebbség tagjaira. (Informálisan előfordul - példákat írtatok -, de pont ezek megoldása sokkal bonyolultabb, minthogy azt kiabáljuk, hogy "ne diszkrimináljatok": lsd. később.) Ezért nem igazán releváns az amerikai polgárjogi mozgalmakkal összehasonlítani a jelenlegi szituációt, ott pl. az volt a probléma, hogy ugyanarra az egyetemre akartak járni a feketék mint a fehérek, itt az, hogy nagyon kevesen jutnak el odáig.
Azért eszdéeszeztem, mert - ahogy a mostani kampányukból is kiderül- , ők is azt hiszik vagy legalábbis sulykolják, hogy a bőrszínről szól ez az egész probléma. Ez _hazugság_: közösségi normarendszerek összeférhetetlenségéről szól. (Pl. ezért nincs kínai-probléma Magyarországon: bár nem sokat tudunk róluk, de azt látjuk, hogy roppant szorgalmasan dolgoznak és ezen kívül nem igazán zavarnak senkit.)

A diszkrimináció megszüntetése a cél, nem az eszköz. Azaz ha az okok vizsgálata és egyéb intézkedések nélkül csak azt erőltetjük, hogy egy osztályba járjanak, vagy nagy hangon azért hisztizünk, hogy egy falu miért nem hagyta, hogy egy (köztudottan) összeférhetetlen család letelepedjen. Ezt jellemzően olyanok követelik, akik elég jó helyen vannak ahhoz, hogy esélyük se legyen hasonlóan problémás helyzetbe kerülni. Azaz egy kimondottan inkorrekt viselkedés, más f..ával verik a csalánt: más emberek gyerekeinek a jövőjét ill. életét teszik tönkre. Azaz egy csoport jogainak maradéktalan érvényesítésével más emberek jogai csorbulnak. (Miközben a jogok érvényesítése gyakorlatilag semmit nem javít a kedvezményezettek helyzetén.) Ez nem megoldás, ez lószar, ez ugyanaz, mint amit vonalas rasszista politikusok csinálnának, csak pepitában. Forradalmi hevület, hogy a célt gyorsan megvalósítjuk, aztán várjuk, hogy a világ alkalmazkodjon hozzá. Csak az meg nem szokott.

A diszkrimináció alapvető oka a félelem. Ez a felismerés is megvan mindenhol, csak párosul azzal a téveszmével, hogy azért félnek a másiktól, mert nem ismerik. (Ebből is jön aztán megoldásnak az erőszakos integráció.)
Pedig a félelem alapja a közösség rossz tapasztalatai alapján létrejött előítélet. Az előítélet egyidős az emberiséggel: közösségi önvédelmi reflex. Nem lehet megszüntetni, ha a közösség tapasztalatai nem változnak, akkor max. elnyomni lehet, ígyis-úgyis feltűnik megint. Így az okon kell változtatni: amíg vidéken sok helyen az emberek vagyoni ill. fizikai biztonságát leginkább egyes cigányok ill. cigány nagycsaládok veszélyeztetik (a többi cigányét is), addig az egész cigányságra vonatkozó előítélet megmarad. Addig egy falusi diszkó tulajdonosa két balhé után nem enged be egy cigányt sem, nemcsak azokat, akik előző alkalommal csinálták a műsort (és a családi kört is elhívták rendezkedni).

Azaz az első, hogy az emberek biztonságérzet növeljük, ezért kell foglalkozni a közrenddel, azzal, hogy a bűnözőket minél hatékonyabban fogja el a rendőrség ill. tartsa távol a bűnelkövetéstől. Amíg ez nincs meg, addig tódi24-nél kellemetlenebb környéken, falvakban lakó emberek hiteltelennek fognak tartani mindenkit, aki jogvédelemmel foglalkozik. (Nagyjából erre utalt @takianti: is.)

Az előzőleg belinkelt hozzászólásom - megoldási javaslataim - többi része is erről szól: a cigányság minél nagyobb részét kell rávenni - rászorítani ill. érdekeltté tenni benne ("ecettel és mézzel") - , hogy a többségi társadalom normái szerint éljen. Ez az, ami az integrációhoz és a diszkrimináció megszűnéséhez vezet, nem az hogy rendszeresen a többségi társadalom szemére vetjük, hogy "milyen rasszista állatok vagytok és hogy az egész helyzet a ti felelősségetek".

Külföldön mindannyiunkat úgy általában magyarként ítélnek meg, nem külön egyéniségként. Mert nekem ott a legfőbb jellegzetességem, hogy magyar vagyok. Ha tisztességesen viselkedem, akkor a magyarok reszpektjét növelem, ha bunkó vagyok, akkor csökkentem. Nem a sajátomét, en bloc a magyarokét. Ahol jó a magyarok megítélése, ott jól bánnak velem, ahol nem, ott ferde szemmel néznek rám (pedig nem is ismernek). Azaz leginkább nekünk magyaroknak a felelősségünk, hogyan viszonyulnak hozzánk.

@tódi24:
Nem a cigányság boldoguló, úgymond normális életet élő tagjairól van szó. Velük semmi dolgunk, hacsak az nem, hogy leginkább az ő érdekük, hogy ne a hírekben szereplő, uborkalopótól maffiózókig terjedő cigány bűnözőkből ítéljék meg őket.

Persze az én hallomásaim sem reprezentatívak, de meglehetősen nehéz pl. napszámost találni vidéken. Pl. arra, hogy 5000 forintért lenyírja a füvet a ház körül, nem igazán szeretnek kimozdulni a kocsmából. Cigány építőmunkásokat szoktam látni rendszeresen. Általában románul beszélnek.

Minden bizonnyal lehetne taláni bőven közmunkát (ha források is lennének rá), nem olyan rendezettek azok a falvak mondjuk Tiszaroff környékén. Vagy érdemes megnézni @Amichay: ötletét a kibucosításról - mai kissé erőteljesebb formája a un. parasztosításnak: akkor legalább magukért dolgoznának ezek az emberek.

svaleria 2009.02.23. 18:51:52

Nézem a híradót. Érdemes.
1; Hogyan legyen bizodalmam az orvostudományban, ha a golyó általi halált, ami szemmel látható volt a laikusoknak, csupán füstmérgezésnek diagnosztizálja a körzeti orvos. Aztán 12 óra múlva kezdenek helyszínelni...

2; Azért is érdemes volt a riportot nézni, mert eddig így összefoglalva még nemigen hallottam, hogy az elmúlt években hol, hány helyen követtek el hasonló merényleteket. Olyanok ellen, akik nem voltak elhíresülve a falujukban rossz emberként, mégis megölték őket gyermekestül.

Ilyesmit nagyon nem kéne ám. Igen nagyon nem kéne. Még ha bárakármit tett volna bárki is, APÁK BŰNÉT A FIAKON talán még a Bibliában sem kérik számon.

takant 2009.02.25. 23:55:10

Ez pont nem talált, Svali, a Biblia igen komoly megtorlást említ: "Megbüntetem az atyák vétkeit a fiakban hetedíziglen". Ennyit erről. Azt mindenki tudja, mindenki hangoztatja, hogy mit nem szabad, mit nem kéne, ejnye-bejnye... Én azt szeretném már hallani, hogy mit kellene. És nem hiszek sajnos az univerzális válaszban, hogy "a szegény, perifériára szorult emberek, családok helyzetével együtt megoldjuk a cigányság helyzetét is." Nem fog megoldódni, sajátos megoldás kell. Nem rosszabbak, talán nem is mások, de MÁS A HELYZETÜK. Nem egyszerűen szegények, munkanélküliek stb. Tehát a megoldásnak is másnak kell lennie.

svaleria 2009.02.26. 12:13:17

@takianti: Nekem pedig az rémlett, hogy Újszövetségben Jézus pont ellenezte ezt, meg a kőkorszaki szemet szemért fogat fogért dolgot. Majd elkapom a papunkat és kikérdezem.

takant 2009.02.26. 19:58:34

Lehet, Svali. :) De lépjünk túl a Biblián és foglalkozzunk, foglalkozzatok már azzal, amit utána írtam.
Más: nagyon sokszor előjön, hogy "az LMP egy SZDSZ-klón" stb. Lehet, hogy nem követem elég aktívan, mélyen az itt folyó csevegést, de kérdem, hogy mit tesztek ez ellen (azon túl, hogy mondogatjátok, hogy "nem is vagyunk azok"). Hogy kívántok ezzel az - nem biztosan szerencsés - előítélettel megküzdeni? Mi a (kommunikációs) stratégia, taktika?

svaleria 2009.03.01. 09:48:28

@takianti:

Hogy mit teszünk? :)
Vannak, akik próbálnak rájönni, hogy ezt honnan szopják.
Vannak akik elismerik, hogy némi hasonlóság felmerülhet.

Én spec. megnéztem, hogy a liberális jelentése változott-e mióta utoljára elolvastam, mert annyira szörnyűnek nem tartottam eredetileg, hogy pusztán emiatt ne merjek egy féligmeddig liberális gondolatokat is emlegető pártra szavazni.
Nekem a totál konzervatizmustól áll égnek a hajam, sajnálom.
Egyébként meg arra gyanakodom még, hogy néhány arc lehet, akikről tudvalevő, hogy SZDSZ közelében voltak már, és most ezen lovagolnak. Vannak itt volt Fidesz közeliek is, ennyi erővel azon is lovagolhatnának. Melósok is vannak, kis kommcsi beütéssel, vallásosak is.
Azt szeretné mind, hogy Legyen más a politika.

Egyedül nácikat nem láttam eddig, és nem is hiányolom.
süti beállítások módosítása