HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Kicsi zöld emberkék

2009.02.25. 09:46 :: Pollack

Róluk már mindenki hallott, hacsak nem csukott szemmel járt a világban az elmúlt 60 évben, avagy nem egy remete életét éli bolygónk egy elhagyatott zugában. Feltűnnek néha, megmutatják magukat, az emberek csodálkozva ámulnak a látványuk szokatlansága miatt, majd amilyen hirtelen jöttek, úgy távoznak is. A médiában egy-két zavaros beszámolót hallani csak jelenéseikről, hogy utána ismét hónapokra elbújjanak a kíváncsi szemek elöl. Néhány megszállott tudóson kívül nem sokan foglalkoznak velük, nem is nagyon értik, hogy mit akarnak, mi célok vezérelhetik őket, honnan jönnek, s hova illannak tova, de legkevésbé azt tudják, hogy kik ők. Pedig köztünk járnak, nap mint nap láthatjuk őket buszokon, köztereken, s egyéb nyilvános helyeken. Felismerni lehetetlen őket, mert ugyanúgy néznek ki mint mi. Ugyanúgy öltözködnek, beszélnek, s élik a hétköznapjaikat.

Nem, nem a földönkívüliekről beszélek. A zöldekről.

Negyed évszázad is elmúlt már, hogy először hallatni kezdték a hangjukat idehaza. Roswelli hatású volt a megjelenésük, mert a módszerváltás előtti egyik legmegosztóbb témában vállalták fel a véleményüket. A Bős-Nagymaroshoz tervezett erőmű építése ellen emelték fel a hangjukat, készíttettek hatástanulmányokat, s szerveztek az ügy köré politikai mozgalmat. Ahogy a körülmények kezdtek lazulni, úgy hangjuk is felerősödött, s akcióik is látványosabbá kezdtek válni. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, majd bejegyeztették magukat, mint hazánk első civil-szervezete. Közben a vízlépcsők ügye kezdett más mederben csordogálni, lassan el is jutott Hágáig, hogy Európa tegyen igazságot a két ország között, s pontot a térségünkben addig ismeretlen mértékű környezetkárosító/-átalakító hatású terv végére. Mint ismeretes, a vízerőmű nem épült meg, csak egyes részei, mely miatt mind a mai napig nem zárult le teljesen az ügy.

E nemes célért összeverődött emberek a többpártrendszer megjelenésekor a szélrózsa minden irányában spricceltek ki a Duna-Körből, s lettek a később parlamentbe jutott pártok tagjai, képviselői. A zöld ideológia számukra másodlagos volt a történelmi gyökerekből táplálkozó, s a korábbi politikai elitekhez viszonyuló nézeteik elsőbbrendűsége miatt. A Duna-Körből alig maradt valami, tagságának és támogatóinak 90 százaléka a parlamentben ma is helyt foglaló pártok holdudvaraihoz csatlakozott. Azon kevesek, akik mindennél fontosabbnak tartották a zöld értékek képviseletét megalapították a Magyarországi Zöld Pártot, ami azóta is a zöldek legjobb választási  eredményét produkálta hazánkban (0,39%). Ám a belső feszültségek hamar kikezdték a párt addig sem létező egységét, a jobb-bal ellentét megmérgezte a viszonyokat házon belül. Az MZP-tag, ám más pártokhoz húzó személyek csoportos kilépései, s a tagkizárások 3 év alatt erodálták a pártot, mely bár azóta is működik, de inkább tetszik élőhalottnak, mint eleven politikai szervezetnek.

1990 óta egyetlen zöld politikai alakulatnak sem sikerült az MZP-nél nagyobb sikert felmutatnia a választásokon, vagy azokon kívül. A média és az anyagi források kétpólusúsága szinte teljesen ellehetetlenítette ezeket a pártokat. Állami pénzekhez nem jutottak a gyenge választási szereplések miatt, így csak saját anyagi erejükre számíthattak, s a támogatók adományaira, akik amúgy is kevesen voltak, lévén az írott sajtó alig, a tv-k pedig szinte egyáltalán nem adtak hírt e pártok létezéséről, tevékenységéről. Pénz hiányában média- és reklámfelületek vásárlása lehetetlenné vált, még a választások idején is, így a szimpatizánsaik táborát sem tudták érdemben növelni. A gazdasági szféra pedig közel sem volt nyitott a zöldek újszerű javaslataira, főleg azok „akadékoskodó” és folyton „elégedetlenkedő” hozzáállása miatt. A kör ezzel bezárult, a zöldek mintegy két évtizede a 22-es csapdájában csücsülnek.

Anyagi források, eszközök, s támogatói bázis hiányában alacsony költségű, s főként a helyi problémákra reflektáló akciókra (gyárak, szemétégetők, hulladéklerakók és erőművek építése, fakivágások, s épületbontások elleni tiltakozások) szorítkozhattak a zöld pártok, melyek tevékenysége egybefolyt a civil szervezetekével. Emiatt a televízió előtt ülő, avagy újságot olvasó külső szemlélők elveszítették annak lehetőségét, hogy különbséget tehessenek a zöldek politikai és civil szerveződései között. Az akciók jellegéből kifolyólag pedig, aki fel is figyelt a hozzájuk kapcsolódó hírmorzsákra, az sem gondolt többet annál, hogy „ezek a zöldek már megint csak tüntetnek”. Kifelé az jött le az embereknek, hogy a zöldek mindig csak valamivel szemben tudnak állást foglalni, érdemi válaszokra nem képesek, javaslataik, önálló ötleteik nincsenek.

Akik pedig megpróbáltak kitörni ebből a szerepkörből, azokra vagy alig figyeltek oda, vagy csak úgy tudták átlépni a hírérték-küszöböt, hogy agresszív és/vagy polgárpukkasztó akciókkal álltak elő. Előbbire remek példa az Élőlánc kisiskolák, ill. társadalombiztosítási rendszer fenntartása melletti kampánya, melyek erőtlenségük miatt nem sokkal lendítették előbbre a zöldek ügyeit. Utóbbit pedig jól illusztrálja a Tomcat-féle (Magyar Szociális) Zöld Párt „káoszbrigádos” tevékenysége, melynek során párnákkal dobálták meg Pokorni Zoltánt, tortát nyomtak Demszky Gábor képébe, valamint egy kutyát indítottak a XIII. kerületben mint országgyűlési képviselőjelölt - ezzel pedig csak a zöld név lejáratására tesznek kísérletet úgy, hogy még csak nem is tekintik magukat a hagyományos értelemben vett zöldeknek.

A fentebb leírtak ellenére az tűnik a legfontosabb tényezőnek, ami miatt az ökopolitika elkötelezettjei képtelenek kitörni a törpepártok szerepköréből, hogy a magyar társadalom többsége még nem ismerhette meg a környezetvédelmen túlmutató „politikai zöld” valódi jelentését, így nem is mutathatott nyitottságot a legprogresszívebb politikai áramlatra, a zöld gondolatra. A múlt felé fordulunk, és onnan vezetjük le a jelen problémáit, aminél tovább nem is akarunk lépni. A múlt harcait akarjuk megvívni a jelenben, és a jövőben is. Mintha a demokrácia beköszöntével tényleg eljutottunk volna a történelem végére: berendezkedtünk a bal-jobb váltógazdálkodásba, és a változásba, a jobb életbe vetett hitet felváltotta az iszapbirkózás. Az utóbbi években viszont olyan, tőlünk túlnyomórészt független változások kezdődtek a világ dolgainak menetében, amiknek a hatása alól nem vonhatjuk ki magunkat.

Néhány éve már, hogy egyre több helyről, egyre többször, egyre többen fejezik ki abbéli óhajukat, hogy szükség van a megújulásra, az új hangokra, az új emberekre, az új szavakra. A fentebb leírt tapasztalatokat és jelen helyzetünket figyelembe véve az LMP lehet az az erő, ami levetkőzi az utóbbi 2 évtized zöldekre aggatott elnyűtt, fakó és szabatlan ruháit. A problémákra és a válságokra adandó széles spektrumú válaszokkal rácáfolhat azokra a prekoncepciókra, melyek már-már a szubkulturális jelenségek kétes táborába zárták a zöldeket. Így az LMP egy valóban harmadik utas politikai erőként léphet porondra, mellyel a jövőben komolyan számolni kell.

2 komment

Címkék: politika zöld lehet más a politika? duna kör magyarországi zöld párt

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr96964656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vay M 2009.02.25. 22:20:08

Meg volt az Élőlánc, ami az eddigi leghitelesebb zöld párt volt, (nem csak a gyenge mezőnynek köszönhetően, hanem abszolult mércével is: jó és hiteles emberek indították) de sajnálatos és előre látható módon elbukott.

Vay M 2009.02.25. 22:23:11

@Vay M: Ja, bocs, most már látom, h megemlítetted őket.
süti beállítások módosítása