HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Elempé-elemzések: napi négy

2009.03.03. 13:00 :: bnct

Index, HVG, Hírszerző, Gondola. Mi a közös bennük? Elárulom: a néhány nappal az LMP párttá alakulása után, március 2-án megjelent belpolitikai elemzéseikben már mindannyian számolnak velünk. A Political Capital-nek a Figyelőben megjelent, kétoldalas LMP-elemzése óta ez szinte kötelező. Rövid áttekintés.

Az Indexen Török Gábor az EP-választással kapcsolatos írása belső címében úgy vélekedik: "Sikeresek lehetnek az új és kis pártok":

A politikaellenes reakciókra épülő szervezetek – a Jobbik, a múlt héten párttá alakult LMP, és bizonyos értelemben az MDF – válaszai nem a kormánnyal, hanem a politikai élet egészével szemben fogalmazódnak meg, és egyenes következményei az innováció hiányának, a személyi konfliktusok permanenssé válásának.

A nagy pártok részéről jelentkező innováció hiány – amely pedig, mint láttuk, nagyrészt személyi okokra vezethető vissza – előbb-utóbb biztosan oda vezet, hogy nagyobb szerepet kapnak más pártok. Az MSZP-nek és a Fidesznek vannak eszközei a politikai piac „bezárására”, de ha hosszú távon is képtelennek mutatkoznak újítóan fellépni, a magyar pártrendszer magas belépési korlátai sem biztosítják majd, hogy valamelyik létező, vagy új párt ne váljon fontos politikai tényezővé.

A HVG cikkének felcíme: EP-től az LMP-ig. A szerző, Benkő Eszter a Lehet-e más? alcím alatt azt írja: az LMP "a csalódott liberális, baloldali, fővárosi, értelmiségi fiatalokat szólítja meg", s így "az SZDSZ szavazóit veszélyeztetheti".
(Ezúton megnyugtathatom a volt SZDSZ-szavazókat: az LMP nem jelent rájuk nézve semmilyen veszélyt - több ex-szadesz-szimpatizánson teszteltük a hatásokat, és egyiküknél sem okozott egészségkárosodást az LMP iránti rokonszenv. Sőt, továbbmegyek: korábbi MDF-, MSZP- és Fidesz-szavazók is remekül érzik magukat új politikai identitásukkal.)

A Hírszerzőn Panyi Szabolcs, a Konzervatórium munkatársa Mozgolódás a küszöb alatt címmel elemez. Az egyébként meglehetősen szkeptikus hangvételű cikk egy bizonyos kérdésben igencsak egyértelmű - a második blokk címe: Az SZDSZ és sírbaeresztői.

Az igazi, a humanistáknál veszélyesebbnek tűnő rivális azonban a most párttá alakult, s az EP-választásokon is induló Lehet Más a Politika (LMP), mely nem csak potenciális SZDSZ-es (törzs)szavazókat, hanem a körükben népszerű liberális értelmiségi ikonokat és életművészeket is el tud szipkázni. A magát középen állónak valló párt új, Zöld élénkítés című programja is megkapónak tűnhet.

A Gondolán Csorba József írása is regisztrálja megalakulásunkat, de - az előző két szerzővel ellentétben - nem spekulációk és felületes benyomások, hanem "olvasmányélményei" alapján, az értékeinket tekintve pontosan pozicionál:

Az MDF, SZDSZ, Jobbik alkotta perempárti mezőben egy új formáció is felbukkant. A Lehet Más a Politika (LMP) nevű szervezet, amelyet egy 13 tagú választmány vezet. Schiffer András szerint elsősorban az indította őket a pártalapításra, hogy úgy látják, a Magyarország sorsát 1990 óta meghatározó politikai elit alapvetően képtelen arra, hogy perspektívát nyújtson a választópolgároknak. „Az LMP olyan politikai szintézis alapján kíván működni, amely egyszerre épít az emberi jogi liberális, az újbaloldali és a közösségelvű konzervatív hagyomány elemeire.”

Azt hiszem, összességében jó a termés. Még ha egyes megállapításokkal lehetne is vitatkozni, úgy tűnik, az üzenet átment:

Hello, kedves status quo!
Megérkeztünk, itt vagyunk, kezdjétek el felkötni a gatyát!

14 komment

Címkék: elemzés lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr89977089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vay M 2009.03.03. 13:46:21

A Napi ász (nem éppen politikai elemzései miatt fontos lap) is azt írta, h az LMP lesz a legkomolyabb konkurenciája az SZDSZ-nek.

sensimilla 2009.03.03. 15:52:06

Szerintem az MDF-nek is...

takant 2009.03.03. 23:39:01

Már megint az SZDSZ! Úgy látszik, meg van bélyegezve az LMP. Vajon miért pont az SZDSZ? Miért nem szólnak arról, hogy a többi párt (legyen az kicsi vagy nagy, új vagy régi) választóit célozta meg?
Nem tetszik ez nekem, nem tartom jónak, hátrányos lehet LMP-re nézve. Ne hagyjátok, hogy a média címkéket ragasszon rátok, kerüljétek az eddigi politikai, politológiai sablonokat, skatulyákat (liberális, zöld stb.)! Sok potenciális választót visszatarthat attól, hogy rátok szavazzon! Ha kell, "nyissatok" a jobboldal felé.

Vetrov 2009.03.04. 00:36:18

Sajnos az LMP tényleg nem több mint egy "új SZDSZ": elitista belvárosi sznobok trendi netpártja. Vagy ha dicsérni akarnám őket akkor jóindulatú hippik gittegylete. Szép próbálkozás csak sajnos harmatgyenge ahhoz, hogy tányleg más legyen a politika.

Pollack 2009.03.04. 09:59:03

Zavar van ezzel a billoggal több szempontból is. Mert melyik SZDSZ-re is hasonlít az LMP?
A maira nem igazán, esetleg a 20 évvel ezelőttire. De ezen a nyomvonalon elindulva lehetnénk az új FIDESZ is.
Más meg nem is lehetne, mert az egyéb pártokra, hát nem sokban hasonlítunk.
Esetleg a zöld mivolta miatt a korábbi MZP-re, netán az Élőláncra.

Kétbites gondolkodásra vall ez a beskatulyázás, ami azon emberek szokása, akiknek nehezére esik különbséget tenni A és B között olyan nézőpontok alapján, melyekre nehezen, avagy sehogy sem tud eljutni. Egyszerűbb sematikusan gondolkodni, mint objektíven szemlélődni, megismerni.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.03.04. 10:51:51

@takianti: mi is észleljük, igyekszünk is küzdeni ez ellen a gyilkos skatulya ellen. sajnos jóval kevesebb eszközünk van erre, mint azoknak, akiknek érdeke minket ilyen szűk ketrecben tartani :(

@Vetrov: valami érv? mert elitizmust nehéz ránk sütni, amikor a legleszakadtabb rétegek érdekvédelmét tűztük ki célul, ld pl mti.hu/cikk/356655/

a belvárosi szintén nem áll, amikor országos lefedettségünk van, és a választmányban is számos vidéki, sőt, igazi "gumicsizmás" földművelő is van.

sznob? őőő - mitől is? láttál már antimaterialista zöldet sznobulni? na ne már...

trendi? bocs, biztos XX. századi módszerekkel kéne dolgoznunk.

netpárt? internet? fúj!!

hippik? oké, van egy darab, büszkék is vagyunk rá! :))

gittegylet? ez a csapat eddig is többet dolgozott, jórészt ingyen, lelkesedésből, felelősségtudatból, mint te valaha fogsz. oké, ez nem volt fair, mert mi sokan vagyunk :)

de most őszintén, egy frissen alakult alakulat hogy lehetne bivalyerős? valahol el kell kezdeni. de úgy elég nehéz, ha azok is ennyire negatívak, akik szerint amúgy "szép próbálkozás".

nézz szét a honlapunkon, és győződj meg róla magad, hogy az LMP nem egy harmatgyenge "neoszadi":
www.lehetmas.hu

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.03.04. 14:20:25

Alakul...
Csak így tovább, gyerekek!

Hajrá LMP!

Bartoki 2009.03.04. 17:10:47

A hírszerzős cikkből:

www.hirszerzo.hu/cikk.mozgolodas_a_kuszob_alatt.99666.html

"A magát középen állónak valló párt új, Zöld élénkítés című programja is megkapónak tűnhet. Kár, hogy a kutatást és a kiadványt jegyző Sebők Miklós túlzottan egyértelmű kötődései a gyurcsányista hátországnak számító Demos-hoz többekben kétségeket ébreszthetnek az LMP függetlenségét illetően."

Ebből mennyi igaz?

Clevinger 2009.03.04. 18:29:06

Ebből az országból addig nem lesz semmi és meg is érdemli, hogy ne legyen semmi, amíg nem azt nézik, hogy MIT mond valaki, hogy JÓ-e, akárcsak egy picit is, hanem azt fürkészik, hogy aki mondja, az melyik párhoz köthető közvetve, vagy közvetlenül.
Ez megy a parlamentben is, szó se róla amit a MÁSIK fél mond az csak marhaság lehet. (?)
Illene már változni.

Amúgy meg szerintem a Fidesz épp a napokban veszti el az utolsó épelméjű szavazóit is, ezzel a szövegel, hogy semmiféle megszorításba nem mennek bele...
Jézusszive, akkor mibe akarnak belemenni?

Lassan már azt hiszem, jobban járt volna az ország, ha én alapítottam volna a koleszos szobatársaimmal pártot. :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.03.04. 19:25:48

@Bartoki: szinte minden, kivéve a "túlságogosan egyértelmű" kitételtől, meg hogy ez veszélyeztetné az LMP függetlenségét.

Sebők dolgozott a Demos-nál, ahol tényleg publikált együtt Dezsőfivel (akit talán nem kell bemutatnom. Nem jellemezném emberileg).
Kb. egy éve eljött onnan, és beszállt a Compass nevű cégbe. Akikkel együtt mi megírtuk a Zöld Élénkítést. Szóval rovott múltú:), de nem felkészült, és nem igazán veszélyeztette a függetlenségünket.

quo vadis 2009.03.04. 23:23:21

@nettó tömeg:
jajajj! Nem jó ötlet... ne a hatalomra jutás legyen a cél, hanem a koncepciózus építkezés, a hosszútávú tervezés, a hitelesség, és komoly munka, józan ész, és tisztesség megtartása. Ekkor van esély... a többi variációból már láttunk mindenfélét az elmúlt években - és nem hiszem ,hogy kérünk belőle. Én biztosan nem!

finnegan · http://extraszuz.blog.hu 2009.03.06. 09:09:36

En eddig nem voltam tevekeny ezen a blogon, tavolrol kovettem az esemenyeket, tehat kvazi kulsos vagyok. Mindensetre valoszinuleg fogok eselyt adni ennek a tomorulesnek mert sztem is Lehet Mas.

A cimke nem biztos, hogy elonyos hosszu tavon, mert csak valamihez kepest tudja magat pozicionalni a szervezet. Ami viszont ennel fontosabb, az az, hogy amiben leginkabb kulonbozhet ez a part a tobbitol, az az ertek elvu politizalas. Nem a pillanatnyi elonyoket nezve nyilvanitani velemenyt, hanem a part deklaralt alapertekei menten. Ez se bal oldalon, se kozepen se jobb oldalon nincsen meg a megnyilatkozasban. Ha viszont ez megvan, akkor maris megkulonboztette magat a part az osszes tobbitol, s az osszemosas, skatulyazas 'mit sem er. Hitelesseg, ertekelvuseg.

takant 2009.03.23. 20:05:34

Sziasztok, egy egyszerű kérdés: mi a B-tervetek az előrehozott választásokra? Ha van egyáltalán... Merthogy ez keresztbevághatja az általam eddig észlelt elképzelést (idén EP, jövőre Ogy)
süti beállítások módosítása