HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Gyász és összetartozás 2.

2009.03.07. 18:55 :: farkasam

Az alábbi írás nem az LMP hivatalos nyilatkozatának burkolt kritikája. Az eredeti szöveg szép, okos, megrendítő. Megfogalmazóját személy szerint is szeretem és becsülöm, mi több: ha van valaki, akit alkalmasnak tartok arra a posztra, amit jelenleg az LMP-ben betölt, őt mindenképpen. Nyilatkozatot amúgy sem fogalmazhatok, lévén semmi meghatalmazásom nincs rá: nemhogy választmányi tag nem vagyok, de egyelőre még a pártba sem léptem be, eleddig csak a pártoló tagságot vállaltam.

Az LMP nyilatkozatának szövege inkább megihletett. Úgy véltem, az eredeti verzió átírása alkalmat adhat arra, hogy egy konkrét példán mutassam be, amiről annyit beszéltünk, vitatkoztunk az elmúlt hónapokban, szóban és írásban: hogy miként is szakíthatnánk a gondolkodásunkat gyakorta meghatározó, részben a kötelező közbeszédből, részben a szocializációnkból eredő sablonokkal és a velük járó jóhiszemű őszintétlenséggel, s miként alakíthatnánk ki egy nyíltabb beszédet. Ami azonban – és ezt szeretném hangsúlyozni–ugyanazt a szándékot és tartalmat hordozza. És most adódott egy nagyon súlyos téma, melynek különböző megfogalmazásán kvázi tesztelhetjük magunkat, újítási vágyunkat, s kipróbálhatunk egy, a társadalommal való (és persze egymás közti) másfajta kommunikációt. Ugyanakkor ez nem csak kommunikációs kérdés. Mindent meg kell tennünk azért, hogy korrektek legyünk elveink feladása nélkül, hogy a lehető legtöbb szempontot vegyük figyelembe, valamint hogy a problémák mélyebb okaira is rámutassunk.

Gyász és összetartozás: a Lehet Más a Politika nyilatkozata a tatárszentgyörgyi tragédia apropóján
(alternatív változat, ahogyan én képzelem)

Pár napja temettük a tatárszentgyörgyi tragédia áldozatait. Egy apát és alig ötéves kisfiát gyáva módon lelőttek, miután gyilkosaik rájuk gyújtották házukat. Az ország jóérzésű lakosai együtt gyászolnak a Csorba családdal. Alig pár nappal azelőtt temettük el a román kézilabdázót, Marian Cosmát, akinek két kollégája most is súlyos sérülésekkel fekszik a kórházban. Hallunk Molotov koktélokkal felgyújtott házakról és lelőtt romákról, és hallunk cigány szomszédaiktól rettegő és sötétedés után házukból kilépni sem merő falusi kisnyugdíjasokról. Nem is olyan régen az egész ország gyászolta Szögi Lajost, akit saját kislányai előtt rugdostak halálra. Mintha mindannyian egy lassan terebélyesedő, egyelőre még csöndes polgárháborúnak lennének az áldozatai.

Bármi is az ilyen bűntettek indítéka, bárki szúrjon, rúgjon, avagy lőjön felindulásból, bosszúból, avagy politikai indítékból, amit az elkövetők tettek és tesznek, mindannyiunk: a magyar társadalom egésze elleni támadás.

Nem tudjuk még biztosan, hogy a tatárszentgyörgyi és a korábban ugyancsak cigány családok sérelmére elkövetett gyilkosságokat és gyilkossági kísérleteket rasszista indíték vezette-e vagy sem. Ahogyan azt sem tudjuk, hogy a romák által nem romák sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények mögött vajon ugyancsak rasszista indulatok lappangnak-e. Úgy érezzük, az a helyes, ha nem kezeljük tényként, amiről nem tudunk biztosat. Most arra van szükség, hogy minden eszközzel a cigányság és a többségi társadalom közti békét szolgáljuk, és elejét vegyük a kölcsönös gyanakvás, félelem és gyűlölet továbbterjedésének.

Ha bebizonyosodik, hogy fajgyűlölő szélsőségesek gyilkoltak – csírázzon e gyűlölet akár a többségi társadalom régi előítéleteiből, akár a cigányság elzárkózó bizalmatlanságából–, a közélet minden, magát nem csak demokratának valló, de tisztességére valamit is adó szereplőjének egy emberként kell kifejeznie a szolidaritását minden áldozattal, és elkötelezettségét roma és nem roma honfitársaink megvédése mellett.

Már önmagában ama tény önvizsgálatra és cselekvésre kell ösztönöznie mindenkit, hogy kialakulhatott egy olyan a helyzet országunkban, hogy egyáltalán lehetségesnek tartjuk rasszista gyilkosságok megtörténtét. Magyarországon a cigány közösség és a többségi társadalom együttélése válságba jutott. Ebben a helyzetben csak a tisztelet, a jóakarat és az összetartozás hangján beszélhetünk egymással, megértéssel mindenki iránt, akit sérelem ért, kiállva minden magyar állampolgár méltóságának és biztonságának védelmében, megkülönböztetés nélkül.

Hosszú, de jól látható út vezetett idáig. Az új magyar kapitalizmust építő politika már a kezdetektől sorsára hagyta azokat a képzetlen szegényeket, akik az átalakulás éveiben vesztették el állásukat, állandó ellátáshoz nem jutottak, és tartósan kiszorultak a munkaerőpiacról. Mára ők és utódaik egy másfélmilliós réteget alkotnak, amelynek közel egynegyede cigány származású. Szegénységüket és vele annak minden külső és belső nyűgét elkerülhetetlenül örökítik át a gyermekeikre. Az új nemzedékek kirekesztettségét egy rendkívül szelektív és egyenetlen színvonalú iskolarendszer is tartósítja, ami nem támogatja a szegények gyerekeit hátrányaik leküzdésében. Ezeknek az embereknek a java része kínkeserves napi küzdelmet folytat a szűkösen rendelkezésre álló alkalmi munkalehetőségek megszerzéséért vagy megtartásáért. Ők és gyermekeik azok, akiket a legjobban sújt a közszolgáltatások színvonalának állandó romlása, akiknek meg kell küzdeniük azért, hogy részesüljenek azokban az ellátásokban, amelyek elvileg mindenkit megilletnek.

A cigánysággal szembeni, korábban is meglévő előítéletek tudatos erősítése szerves részét képezi annak a politikának és vele a közbeszéd alakításának, melynek lényege, hogy elterelje a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségek okairól, Magyarország kiszolgáltatottságáról, a különféle reformoknak álcázott társadalomellenes intézkedések haszonélvezőiről, a pénzügyi válság okairól és okozóiról, azok honi képviselőiről, és nem utolsó sorban a mindenre rátelepedő, a hazai közéletet alapjaiban meghatározó fehérgalléros bűnözésről. Ez a politika az „oszd meg és uralkodj” elvét követve szít nem kis sikerrel feszültséget a társadalom különféle vesztes csoportjai között. Jellemző, hogy majd mindenki rasszista bűntettekről beszél, arról azonban szinte senki nem ejt szót, hogy ezeknek a bűntetteknek az áldozatai szinte sohasem a társadalom felsőbb osztályaiból kerülnek ki. A gyilkosok nem a gazdagok és hatalmasok palotáira, hanem a szegények viskóira vetnek tüzet.

Oktalanul szítják a gyűlöletet a cigányoknak korlátlanul osztogatott segélyekről szóló legendák. Ezeket a tévhiteket bizonyos erők szándékosan erősítik, de ami ennél szomorúbb, azokat eddig egyetlen magyar kormány sem igyekezett eloszlatni pontos és alapos tájékoztatással. Miközben egyesek politikai karrierjüket a magyar adófizetőkön élősködő cigányok állítólagos tömegei elleni indulatok felszításával igyekeznek megalapozni, a valóság az, hogy a nem dolgozó aktív korúaknak alig 10 százaléka cigány származású, a gyermekek után, illetve munkanélkülieknek járó ellátások 10-12 százalékát, a nyugdíjak pedig kevesebb, mint 1 százalékát kapják romák! Az integrációra fordított kormányzati kiadások összege kevesebb, mint egytizede annak, amit szabadidős, kulturális és vallási tevékenységekre fordít a költségvetés. És mindezen nem változtat, hogy egyesek tényleg érdemtelenül kapnak segélyt.

Amit csak tovább tetéz, hogy a majd másfél évtizedig uralkodó paradigma jegyében a pozícióban lévő magyar értelmiség egy meghatározó része hajlamos volt álságos módon a szegénykérdést romakérdéssé szűkíteni, s mind ezzel, mind pedig a nyugatról importált politikailag korrekt beszédmód tabuképzésével szinte áthághatatlan akadályt gördített bármiféle értelmes társadalmi párbeszéd útjába.

A roma gazdasági, kulturális és politikai elit csekély létszámú, erősen tagolt és megosztott, így eddig nem került abba a helyzetbe, hogy az egész cigányság számára mintaadó csoportként léphessen fel. A gazdag romák java része szinte alig tett valamit a szegény romákért, ugyanakkor életvitelükkel hozzájárulnak mindazon előítéletek erősödéséhez, melyek a cigányság egészét sújtják - noha a törvénytelenül meggazdagodott romák közül sokan vagyonukat épp a szegényebb, kiszolgáltatottabb romák embertelen kizsákmányolásával halmozták fel. De miért is csodálkoznánk ezen, amikor a többségi társadalom számos esetben szintén törvénytelenül megtollasodott tagjai ugyanígy semmit nem tesznek elszegényedett magyar honfitársaikért?

A rendszerváltás óta eltelt időszakban az ország politikai elitje sem mutatott jó példát nemhogy együttműködésből vagy felelősségből, de még elemi tisztességből sem, miáltal nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a demokratikus társadalom oly gyakran emlegetett alapértékei: a szolidaritás, a normakövetés, a másik ember méltósága és jogos érdekei iránti tisztelet hazánkban fokozatosan válságba kerültek és ezzel megrendült a bizalom a demokrácia, mint a társadalmi problémák megoldásának egyedül lehetséges kerete iránt.

Nem hagyható figyelmen kívül a tömegmédia hatása sem, azé a tömegmédiáé, mely naponta propagálja a társadalom felé a jólét, az érvényesülés és hírnév könnyű és gyors megszerzésének lehetőségét valóság- és talkshow-k, filmek és híradások özönével, mely műsorok legstabilabb közönségét a társadalom szegényebb csoportjai alkotják, akik kilátástalan helyzetük megoldására javarészt innen merítik gondolkodási és cselekvési mintáikat. Ugyanez a média azután minden általuk elkövetett törvénytelen tettről szenzációhajhász módon számol be, tovább erősítve ezzel is a társadalmi bűnbakképzés mechanizmusát.

Mindezek együttesen juttattak oda sokakat a cigányságon belül, hogy a kilátástalanság a legkülönfélébb törvénytelen tevékenységek felé lendítse őket. Ők azok, akik lényegében kikerültek a társadalomból, számukra már nem fontos az együttélési normák betartása, és így ők lettek azok, akiktől a többségi társadalom tagjai az ország számos pontján okkal érzik veszélyeztetve biztonságukat.

Ugyanakkor a cigányság gettósítása, és ezzel az ország teljes kulturális és belső területi megosztása semmiféle szemszögből nem lehet alternatíva, még az ún. „nemzeti” szemszögből sem, sőt talán ebből a legkevésbé. A kiút egy közmegegyezésen alapuló társadalmi integrációs politika következetes és kitartó érvényesítése kell, hogy legyen. Ennek első lépése viszont csakis a kendőzetlen, minden okot egységesen feltáró őszinte beszéd.

Sehová nem vezet, ha a két politikai oldal pártjai szokásuk szerint saját táboruk érzelmi elkötelezettségének megerősítésére igyekeznek kihasználni a kialakult tragikus helyzetet. A tűzzel játszanak mindazok, akik a cigány közösség és a többségi társadalom közti béke megbomlásához vezető okok megszűntetése helyett a probléma megoldására alkalmatlan rendpárti megoldásokat hangoztatnak, még akkor is, ha helyi szinten, esetenként valóban szükség lehet rendpárti megoldásokra. De legalább ugyanekkora felelőtlenség úgy tenni, mintha a kérdés rasszisták és antirasszisták ellentétére lenne egyszerűsíthető, és oktalanul megbélyegezni mindenkit, aki az elmúlt másfél-két évtizedben ránk erőltetett tabukat félretéve nyíltan próbált beszélni a létező társadalmi problémákról, minden érintett sérelméről, faji hovatartozás nélkül.

Komolytalan ember, aki azonnali megoldást ígér. A megoldás kulcsa csakis az lehet, amiben a legtöbb érintett egyetért. Ebben segíthet az LMP, mint személyi állományában és elképzeléseiben egyaránt új politikai erő, mely remélhetőleg tanult a rendszerváltó elit összes hibájából, s így készen áll tevékenyen részt venni bármilyen építő jellegű párbeszédben, mely a válságos helyzetből az érintettek bevonásával keresi a kiutat.

FAM

127 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr81987841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.03.09. 08:12:28

Éhesló: nagyon el vagy tévedve! A Te képleted helyesen: MDF=SZDSZ. Legalábbis ibolyka most bokros elvtárssal az szdsz és az mszp szavazóira hajt. És a neolib gazdaságpolitikája is jobban hajaz a kóka által képviselt irányvonalra.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.03.09. 08:18:21

Éhesló: próbáld már meg észrevenni, hogy Magyarország nem az szdsz! Létezik világ az szdsz-jobbik tengelyen kívül is.

A jobbik még nem is létezett, tagjai még nem is hallottak a "globalizmus" kifejezésről, amikor már az LMP alapítói a Világbank-Valutaalap-WTO elleni szentháromság ellen tüntettek. De ha megnézed a mostani választmányt, van benne ős-mdf-es rendszerváltó, volt fideszes polgármester és rengeteg ember, akiknek soha semmilyen párthoz nem volt köze.

Számomra a világnézeted nagyon egybitesnek tűnik...

Éhesló 2009.03.09. 08:55:21

@Pollack:
Semmi közöm hozzá, hogy milyenek legyetek. Találjátok ki magatoknak. Én arról írok, amit kitaláltatok. Nem rossz jel ez a külsősöknek hajóssal és padödövel...:))
Egyébként,inkább dolgoznotok kellene, ha nem tudtok magatokkal mit kezdeni...:)))
Aki a reklámjaitokat fizeti, az ezt nem engedné meg, ezért vagytok itt: LMP=SZDSZ...

Éhesló 2009.03.09. 08:56:15

@Will-O-The-Wisp:
A személyi és médiaháttér miatt szerintem nem.
Bár a támogatottság (még) megegyezik.

szénhidra 2009.03.09. 09:01:08

Üdv!

Minden írást elolvastam eddig, a véleményemet megtartottam magamban. Az LMP tetszik, tényleg.

Szerencsétlen Éheslótól azér' megkérdezném: direkt írod ki kommentjeidben a számtani képletet? Ezzel pont az identitás erősödését éred el, vagyis jó értelemben kontraszelektíven hatsz :)

Ja igen. Melyik SZDSZ "program" zöld? Melyik egyéb másik párt "programja" zöld?

Éhesló 2009.03.09. 09:08:59

@Will-O-The-Wisp:
Az szdsz által képviseltek rányomták a bélyegüket az elmúlt 20 évre, mind a gazdaságpolitikában, mind a politikában. Ezért nem becsülném alá sem a befolyásukat, sem a képességeiket. Az már egy más dolog, hogy ez alatt az idő alatt elkoptak. Ezért a váltás, a befolyás megörzéséhez kell a parlamenti és önkormányzati hatalom is.
Jelenleg a jobbikkal kapcsolatban az elhallgatást a további elhallgatással és ignorálással kombinált túldimenzionálás váltotta fel, mely során a média és a versenytárs politikai erők mondják el a párt helyett, hogy ők mit gondolnak róla, de megszólalni nem engedik őket. Szerintem nem ütik meg a küszöböt.
Az, hogy az szdsz nézeteit szimpátiával figyelők, érte tenni akarók mennyi helyen voltak párttagok, támogatók, nekem feleslegesen írod, a politika és gazdaság iránt érdeklődőként nagyjából van elképzelésem, véleményem róluk. Mégpedig az, hogy LMP=SZDSZ.

A világnézetemmel kapcsolatosan érdekes következtetésre jutottál az errefelé több mint 10 év alatt elkövetett párezer (nem világnézeti kérdésekben elkövetett) beírásom alapján. Jogodban áll.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.03.09. 09:23:34

Éhesló: épp az a helyzet, hogy az LMP tagjai nem nézik szimpátiával sem az szdsz, sem az mszp, sem az mdf, sem a fidesz nézeteit. Mert elegünk van a jelenelegi politikai elitből. Ezért csináljuk meg az LMP-t.
A XXI. században ezeknek az erőknek a nézetei már nem relevánsak. Ezért akarunk egy új értékszintézist.

Ajánlott olvasmány:
lehetmas.hu/upload/10/10/200812/Alapito_nyilatkozat.pdf

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.03.09. 09:24:24

Persze, aki mindenhol és mindenkiben az szdsz-t keresi, annak tökmindegy, mit mond/gondol/csinál az ember...

farkasam 2009.03.09. 09:35:59

éhesló szadesszel álmodik.

te éhesló! Ha mi tényleg SZDSZ vagyunk, akkor neked, és jobbikos elvtársaidnak kéne leginkább üdvözölni bennünket. Ugyanis mi az SZDSZ esélyeit rontjuk, sőt lehet, hogy miatunk nem fognak a szabadmadarak bekerülni a parlamentbe.

Lehet, hogy minket a jobboldal pénzel titokban, mint azt libsi megfelelőd: Rózsa Misi terjeszti más fórumokon?:-))))

Valszeg te tényleg bértopikoló vagy. De nem jobbikos, hanem szadeszes, hiszen célod lejáratni az LMP-t, hogy ne szavazzanak rá, hanem az SZDSZ-re.

Éhesló, te egy SZDSZ-es aktivista vagy - átlátok rajtad. Nagyon vigyázz, mert a Nemzeti Számonkérő Szék máris rajtad van.

Egyébként érdekes, hogy máris mindenki veled foglalkozik.

Éhesló 2009.03.09. 09:48:48

@farkasam:
Milyen kellemesen üde ez az indexes hangulat itt mindössze 6-7 hozzászólást követően!
Szó sem esik az ügyvivők vidám életútjáról, a használt médiafelületekről, a pártolókról, reklámemberekről, az LMP céljairól csak arról, hogy én ki vagyok.:)))
Szánalmas de egyben kitüntető a figyelem és az agresszivitás!
Milyen ismerős? Vajon kiktől? LMP=SZDSZ
Ez is egy vélemény, a sok között. mennyire zavaró ez a CEU-n nevelkedett "liberális" olvtársaknak, akik itt zöld mezt húztak egy szebb világért, amit a gaz ellen nem ismer fel....:))))

Masni 2009.03.09. 10:09:02

@warbert: ez nagyon aranyos! Ezek szerint nem lehet hinni annak, aki ezzel foglalkozik, nem lehet hinni a statisztikáknak, semminek, senkinek, csak neked! Meg a te "jószándékodnak"! :))) Te honnan veszed az adataidat? Honnan tudod, hogy ki mennyi segélyt kap? Az egészet nem nagyon értem. Szerinted miért volt tisztességesebb az, amikor a fél ország 40 évesen "rokkantnyugdíjba" ment a rendszerváltás után? Az biztos, hogy nagyobb kiadást jelent az országnak. Az is igaz, hogy többségében nem cigányok voltak, meg az is, hogy nehezebben felismerhetők külső jegyeik alapján.

Judy Epokit 2009.03.09. 10:35:45

Sziasztok, az az igyekezet amivel próbáljátok meggyőzni Éheslovat becsülni való, de szerintem tök fölösleges. Neki kész koncepciója van, gondolkodni nem szeretne.

Bartoki 2009.03.09. 10:42:10

@Éhesló: A Hajós pl. azon kevés baloldali közül való, aki az őszödi beszéd után kifejezetten felszólította Ferenc testvért a távozásra...

Schiffer András meg a Védegyletes TB Mentők akcióban kampányolt az egészségügy Horváth Ágnes-féle privatizációja, széthordása ellen.

Bartoki 2009.03.09. 10:55:09

@Éhesló: "A világnézetemmel kapcsolatosan érdekes következtetésre jutottál az errefelé több mint 10 év alatt elkövetett párezer (nem világnézeti kérdésekben elkövetett) beírásom alapján."

Ööö, igazán nem kötekedni akarok, de nem január 16-án regisztráltál? Mármint 2009... :)

sensimilla 2009.03.09. 11:52:57

Basszus, éhesló, én most végignéztem a több ezer helyett mind a 35 kommentedet. Annyira demagóg vagy, hogy az már fáj! Javaslom olvasd el az alapítónyilatkozatot, aztán az agendát, aztán a zöld élénkítés programot. Ezután örömmel térek vissza veled a kérdésre, akár személyesen is. Ha ehhez nincs kedved, hát bocs, de a másik kedvenc szókapcsolatoddal élnék, azaz sz@rjál sünt te.

Éhesló 2009.03.09. 12:05:21

@Judy Epokit: Attól, hogy nem úgy gondolom, ahogyan te, még nem vitatnám el sem a gondolkodás sem a véleményalkotás jogát tőled.
Tudom ez eléggé fasiszta nézet itt, és nem is eléggé "liberális"...:))

Éhesló 2009.03.09. 12:10:23

@Bartoki: Nos az általad felhozott 2 példa sem azt mutatja, hogy valami alapvetően mást képviselne ez az új csapat, mint eddig akár pártban futottak, akár mellettük.

Egyszerűen csak az a forma és eljárás változott, ahogyan megjelennek, a lényeg nem.

Éhesló 2009.03.09. 12:24:02

@sensimilla: Az indexen van olyan felület, ahol a politikai-közösségi véleményalkotás és megosztás régebben működik mint itt.
Arrafelé sem ismeretlenek az itt alkalmazott vitamódszerek, bár a cenzúra, mint ultima ratio, errefelé még nem olyan elterjedt.
Mivel errefelé értelmesnek tűnő emberek értelmes és kulturált vitája folyik, kisebb nézeteltérésekkel, úgy gondoltam nem ejteném a színvonalat a süni szintjére. (Nem mellesleg ez egy, a blogos véleményalkotások során a meglehetősen erős rosszallás kifejezésére szolgáló szófordulat és nem az én copyrigtom.)
Te megtetted.
Folytassuk így?
Veled semmiképpen.
Miből gondolod, hogy nem olvastam?
És miből gondolod, hogy a zöld mez eltakarja a kék alsót?

OftF 2009.03.09. 14:00:27

Szóval az a helyzet, hogy feltűnt egy párt itt a mocsok közepin, aki azt állítja magáról, hogy más, mint a többi. Gondoltam beleolvasok a programjukba, blogbejegyzéseikbe, azokra adott reakciókra, és nekem úgy tűnik, tényleg más. És Éhesló sem tudott meggyőzni az ellenkezőjéről, bármennyire is kínlódik rajta, hogy szadesz utódnak tüntesse fel...
Ez egy. Lehet, hogy a többieket sikerült meggyőznie, egyelőre még nem jelezte senki. :-)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.03.09. 15:43:28

kedves @Éhesló:

"Szó sem esik az ügyvivők vidám életútjáról, a használt médiafelületekről, a pártolókról, reklámemberekről, az LMP céljairól (...)"

ügyvivők életútja:
A 13 tagú választmányunk, és rövid életrajzuk:
www.lehetmas.hu/rolunk

Ha megnézed, a 13 tagból 2-nek volt köze az SZDSZ-hez. A többieknek nem (hacsak az nem, hogy kritikusan nyilatkoztak róla, és harcoltak ellene). A nagyobbik felének volt köze persze politikához (a szó valódi értelmében: közös ügyek, pl. TB mentők, globalizáció kritikus szervezetek), de civilként. (És épp ez az, ami számomra az LMP-ben nagyon vonzó: különbőző háttérrel jött emberek tudnak együtt dolgozni egy közös célért).

használt médiafelület: blogot azért nem olyan nehéz írni, sem egy honlapot szerkeszteni. Hirdetni eddig még nem hirdettünk, mert nem volt se felületünk, se pénzünk (ez egyben válasz is a "hátterünkben" álló hatalmas támogatásra: ha ez igaz lenne, miért SZDSZ és MDF plakátokkal van tele a város, miért nem LMP-vel?)

pártolók és reklámemberek: na ez az, ahol részben igazad van: a kampályvideó kicsit "féloldalasra" sikerült, az ismert arcok benne inkább a liberális oldalhoz köthetők. De ezt egyrészt nem így terveztük (voltak, akik az utolsó pillanatban nem tudtak eljönni betegség/más elfoglaltság miatt). De Hajósról már elhangzott, hogy nem az a hatalomhoz kritikátlanul viszonyuló fajta; Dopeman szerintem aranyos, Bakáts és meg a Para Kovács meg nekem a szívem csücske, de van, aki kedveli őket.

LMP céljai: részletesen az Alapító nyilatkozatban. itt csak annyi, hogy a politikai mező felszabadítása a két nagy párt gyarmatosítása, és önnfenntartó gyűlölködése alól (és mindaz alól, ami ezzel jár: korrupció, összefonódások, dilettáns kormányzás, civilek rövid pórázon tartása, fiatalok menekülése, rossz hangulat, stb.). Ebből a szempontból furcsa mód még a Jobbik is szimpatikusabb, mint a mai parlamenti pártok (csak azzal nem értek egyet, amit mond).

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.03.09. 15:47:50

pontosabban: "nekem NEM a szívem csücske"

farkasam 2009.03.09. 16:06:06

nem tudom, miért kell győzködni ezt a csávót (mármint éheslót). Vannak ilyenek. nyilván eleve nem azért látogatott ide, mert ártatlanul kíváncsi volt.
De tudod mit éhesló? Mi mind szadeszesek vagyunk. Engem valójában Pető Ivánnak hívnak, csak átoperáltattam magam és megváltoztattam a nevem. És a többiek is így tettek. Itt van Magyar Bálinttól kezdve mindenki aki számít. Demszky is itt van, ő az elnök. Nincs is már SZDSZ.

Fölszámolta a Jobbik, a te pártod - mi mindannyian a Jobbik emberei vagyunk. Egyébként minden mögött a Jobbik áll, mert azt az izraeli karvalytőkések pénzelik, akárcsak a kuruc.info-t. Nem véletlenül nyírták ki profi módon a valódi szélsőjobbot, pl. Csurkát, ami még a szintén izraeli pénzből élő Fidesznek se ment.

aglaja 2009.03.09. 16:57:03

farkasam,

eddig te is győzködted éheslót... amúgy meg nyilván élvezi, hogy úgy pörög a fórum, hogy mindenki vele foglalkozik...
most nem szólva a módosításokról, de azt gondolom, mindkét szövegben ez az egyik legfontosabb mondat:
"Már önmagában ama tény önvizsgálatra és cselekvésre kell ösztönöznie mindenkit, hogy kialakulhatott egy olyan a helyzet országunkban, hogy egyáltalán lehetségesnek tartjuk rasszista gyilkosságok megtörténtét."

Karcolt lendület 2009.03.09. 17:20:48

Ne legyetek már ennyire amatőrök, hogy egy ilyen trollal, mint Éhesló, leálltok vitatkozni. Az ilyenekkel nem kell foglalkozni, van jobb témátok is...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.03.09. 19:18:29

@Karcolt lendület: itt nem Éhesló a fontos, őt nyilván nehéz lenne meggyőzni. Hanem azok, akik ugyanezt gondolják felületes benyomások (pl sok ilyen komment) miatt.

Éhesló 2009.03.09. 19:57:30

@OftF: Itt nem próféták vannak, hanem kommentelők.
Én is az vagyok.

Éhesló 2009.03.09. 20:04:19

@Lastres:
Olvastam. Láttam. És erről (is) írtam.
Végül is nem ártana értelmes alternatíva a maiak helyett. De nem egy "zöld" klón, elhasznált arcokkal, sok házat megjárt gyakorlott politikai kalandorokkal az élcsapatban és a támogatók között.
Ez nem jó a hitelességnek, mert felfedi a lepel alatt a valódi lényeget (LMP=SZDSZ).
A többiben nincs vitám veled.

Éhesló 2009.03.09. 20:08:45

@farkasam:
Nem gondolom, hogy ez a stílus a javatokra válna. Főleg, hogy (vitapartnerként? véleményemet a kommentelőkkel megosztóként?) kifejezetten kerültem ezt a stílust.
Az embereket nem bunkóval kell toborozni (bár voltak korok, mikor ez volt a divat).
Nem emlékezem rá, hogy valaha is említettem volna a pártállásomat.
Ha igen idézd kérlek!
Vagy tudod mit: gyalázkodj tovább!

Éhesló 2009.03.09. 20:14:58

@Karcolt lendület:
Kedves családtagjaidat trollozd "liberális" LMP szimpatizáns!

Ez a stílus is örökség, melyet vidáman visztek tovább: aki kérdezni mer, veletek nem egyező véleménye van, le is meri írni, képviselni is meri, az nem vitapartner, hanem "troll".
Ez igazán nemes gondolkodásra és jellemre vall, és érdemes érte tűzzel-vassal küzdeni. Ettől lesz majd más a politika!:)))

il dottore 2009.03.09. 20:16:27

Szerintem hasznos "intézmény" ez az Éhesló. Sőt, külön bejegyzést kellene nyitni neki, ahol vadul kommentálhatná az LMP-vel kapcsolatos eseményeket és híreket. Nekem egészen a szívemhez nőtt... Olyan Ő nekünk, mint kenyérnek a kovász. Összeérleli az amúgy össze nem tartozókat.

Van egy bája, ahogy szórja az "igazság" apró morzsáit. S mi "vakok" és "süketek" nem fogjuk fel messianisztikus küldetésének lényegét, miszerint: LMP=SZDSZ.

Szerintem tiszteletbeli párttagnak kéne beválasztani!Többet tesz a párt támogatói körének bővítésért, és az LMP-és választói identitás kialakulásért mint a vezetőség (bocsánat, de én többet találkoztam az ő nevével, mint bármely más komentezőjével)!

Amúgy egyetértek vele... LMP= szabad demokraták szövetsége. Ha itt körbenézek, többnyire mindenki a demokrácia keretein belül gondolkodik - senki se kiált Rákosi vagy Imrédy után - és mindenki szabadon "szólásra emelkedhet" e fórumon. Ez már egyfajta szövetség, összetartás. No ezért (is) tetszik, egyre jobban tetszik ez az LMP! (Melynek már az Éhesló is tagadhatatlanul a része!)

farkasam 2009.03.09. 22:08:47

@Éhesló: akar a kisfaszom ilyen figurákat toborozni, mint te vagy:-)
de azért jó és hasznos volt veled levelezni, no csá!

törzsmókus 2009.03.10. 03:10:45

hű, ez dejól sikerült!
most csakazértsem olvasom el az „eredetit”, nehogy elrontsa a hatást.

Éhesló 2009.03.10. 09:25:37

@farkasam: Azért jó, ha az ilyen vitákban eldobjátok az emberálarcot, mert aki ezt csak olvassa, világosan láthatja mennyire "más" az a politika amit képviseltek a jelenlegi SZDSZ-től.
Arról meg még véletlenül sem írtam, hogy engem toboroznál, hanem olyanokról írtam, akiket lazán lefasisztáztok, trolloztok, figuráztok, csak mert más a véleményük, vagy kérdezni mernek olyasmit, ami nektek esetleg kellemetlen.
A viselkedés, a kultúra és a szóhasználat sem más. Nem csak a politika.

il dottore 2009.03.10. 09:48:44

Most meg Te általánosítasz.

Csak egy ember trollozott le, s máris rákened az összes hozzászólóra, ez nem volt ám szép! A saját megnyilvánulásaidat is ugyanazzal az erkölcsi mércével mérd ám, mint ahogy a mások hozzászólásait! Egy "úriembertől" ez talán elvárható... (Ha még egyáltalán létezik ez a fogalom.)

farkasam 2009.03.10. 10:17:33

@Éhesló: emberálarcot - ez jó:-))))
akikhez mi szólunk/szólnánk (a magyar társadalom min. 90 százaléka, de inkább több), azt közülünk senki nem fasisztázza, trollozza.
Csak téged egyedül, vedd megtiszteltetésnek:-)))
Tudod éhesló, az a baj veletek, hogy azonosítjátok magatokat a nemzettel, mint annak idején a komcsik a néppel. Pedig csak egy szűk kis csoport vagytok, semmi több.
(Élvezet veled diskurálni, esküszöm:-)

Éhesló 2009.03.10. 10:47:18

@il dottore: Küldetéstudata azoknak van, akik pártot alapítanak. Nekem véleményem van, amit - ha lehetőségem van rá - szívesen megosztok azokkal akik erre esetleg kíváncsiak. Ahogyan írod ez mindenkinek hasznos, mert aki nem ért vele egyet, az megismerhet egy a sajátjától eltáérő álláspontot, aki meg igen, az örülhet, hogy nem csak ő látja így.
Én itt soha sehol nem írtam azt, hogy az igazság morzsáit szórnám és téríteni sem próbáltam. Nem minősítettem vitapartnereimet (ellentétben velük). Véleményt írok. A sajátomat.
Ezért megtisztelő, hogy egyetértesz velem abban a véleményemben, hogy LMP=SZDSZ.

Ahogyan a liberális barátaink mondani szokták: fontos a társadalmi párbeszéd. Már ameddig fenntartható a felek között.

Pollack 2009.03.10. 10:53:39

@Éhesló: Már az is minősítés, hogy le szdsz-esezel minket. Én személy sértésnek veszem ezt, s kikérem magamnak.
Ennyit arról, hogy te különb vagy bármelyik vitázónál is :P

Vetrov 2009.03.10. 11:11:08

Nagyon kíváncsian várom az LMP cigányügyi programját és remélem, hogy valóban új színt hoz a vitába. Kíváncsi vagyok rá, hogy pl. ezekkel mik a terveitek:

baloghartur.blog.hu/
kuruc.info/r/35/36201/

il dottore 2009.03.10. 13:26:11

@Éhesló:
No, ez a hangnem már Hozzád is méltóbb, meg ehhez a "fórumhoz" is.

Azonban ki kell ábrándítsalak, mert azt hiszem egy kicsit félreérthető voltam a legutóbb, amikor azt írtam LMP=szabad demokraták szövetsége.

Itt nem egy levitézlett, identitását és szavazótáborát vesztett, karrierpolitikusok által menedzselt pártra utaltam, hanem az elnevezésük eredeti jelentésére.

Azaz, szabadon, a demokrácia keretein belül gondolkodó emberek szellemi közösségére. Akik nem azt keresik, ami szétválaszt minket, hanem azt, ami összeköt. Akik tiszteletben tudják tartani a mások véleményét és el tudják fogadni azt, ha azok nem egyeznek. Akik elfogadják, hogy a szabadságuk csak addig terjed, amíg az más szabadságát nem sérti.

Bár lehet túl idealista vagyok...

il dottore 2009.03.10. 14:12:49

@Éhesló: Nekem az LMP egy ilyen formációnak tűnik, és pontosan ezért nem tudok Veled egyetérteni, miszerint azonos volna a Kóka-, Kuncze- és Fodor-féle SZDSZ-szel.

Mert a mai politikai elittel egyáltalán nem tudok azonosulni. Úgy tűnik, hogy az LMP révén formálódik valami új, friss és egyelőre tiszta dolog. S a bizalmat Neked is meg kellene előlegezni. A tettei alapján ítéld majd meg őket, s ne prekoncepcióik alapján!

Feszült kíváncsisággal szemlélem ennek a formációnak az alakulását és a kezdeti lépéseit. Talán más is hasonlóképpen gondolja, s nehezen emészti meg, hogy most, mikor végre kezd örülni és lelkesedni valaminek, akkor jön valaki, s rendszeresen, tudatosan belerondít mások örömébe és bizakodásába.

A politika nem szól másról, mint az emberekről, az ember-ember közti kapcsolatról, aminek az a alapja a bizalom.

Ezt nem tudod elvenni senkitől, csak azt éred el a folytonos LMP=SZDSZ-es "felkiáltással", hogy érzelmileg jobban fognak majd kötődni a párthoz a szimpatizánsai. Mert míg figyelmeztetnéd őket, minket a döntés helytelen voltára, újra meg újra arra késztetsz, hogy ezt a bizalmat önmagunkban újra meg újra megadjuk ennek a kezdeményezésnek.

Szóval csak így tovább!

Éhesló 2009.03.10. 17:47:33

@Pollack: Vicces vagy, rólad nem írtam. Az LMP-ről nyilvánítottam véleményt, miszerint LMP=SZDSZ.
Amíg ezek maradnak az "arcok" és ilyen állásfoglalások látnak napvilágot marad is az.
Ennek ellenére én is kíváncsian várom hogy vajh mitől lesz más a politika és kik lesznek a "stratégiai szövetségesek".
Legkésőbb az első vitákban kiderül, ki kivel van..

Karcolt lendület 2009.03.11. 16:45:55

off
@Éhesló:
Vicces vagy, majd minden hozzászólásodba beleteszed azt az egyenlőséget, amit a véleményednek hívsz, ismételgetve a szerinted ezt alátámasztó meglehetősen szűk érvrendszeredet, miközben a veled vitázókét gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyod, miközben a poszthoz alig szóltál hozzá (azt is az egyenlőséggel kezdted, biztos, ami biztos, ne maradjál reakció nélkül). Ha valaki emiatt nem is próbál vitatkozni veled és ezt leírja, arra vagdalkozással válaszolsz. (Ne fáradj, régi motoros vagyok, nem veszem fel.) Nem vitázni vagy tájékozódni jöttél ide, hanem provokálni. Azaz trollkodni.

takant 2009.03.11. 21:16:20

Szia Ló! LMP nem SZDSZ. Ez egy másik állítás. Tehát eddig 1:1. Mitől nem lesz számodra/szerinted LMP=SZDSZ?

Éhesló 2009.03.11. 21:16:44

@Karcolt lendület: Nagyon jól megmondtad!
Csak idézném a hivatkozott hozzászólásomat:
"LMP = SZDSZ
Ez egy kitérő manőver az elvetett sulyok után.
Gyengére sikeredett.
Nem hinném, hogy egyenlőségjelet lehetne/kellene tenni egy 500 éve beilleszkedni képtelen kisebbség és a többség közé.
Meg kellene talán kérdezni a jászokat, kunokat, tótokat, svábokat, szászokat, sokácokat, rácokat, görögöket, örményeket stb. nekik hogyan sikerült ilyen gyorsan és simán, hogy nincs velük tele a hócipő és a bűnügyi rovat?"
Nos ennek tényleg semmi köze a posthoz....:)))
A többire inkább nem is írok semmit.
Légy megnyugodva, megtetted amit elvárhatsz magadtól!

takant 2009.03.11. 22:21:22

Szép írás, jó írás, de meg kell kérdezzem ismét, amit már korábban is: ha az eddigi próbálkozások nem voltak jók, akkor LMP mit csinálna másképp a "kérdés" megoldására? Gondolok itt arra, hogy az eddigiek állítólag azért buktak meg, mert nem kezelték az összes elemét, mindkét oldalát a helyzetnek

takant 2009.03.12. 00:05:00

Koplaló: "Amíg ... ilyen állásfoglalások látnak napvilágot marad is az." Azaz ha (véletlenül vagy sem) LMP Fidesz-szel, MSZP-vel vagy Jobbik-kal ért egyet, akkor LMP=Fidesz stb?

Rigo' 2009.03.12. 10:18:14

Sziasztok!

1. FAM, keblemre! Hamarabb véleményezni kellett volna az írásodat és sürgetni a kiadását, csak sajna munka miatt már kevés időm van blogolni. Örülök, hogy megírtad, mert nekem sem volt jó a szám íze az elsőt olvasva.

2. Szerencsére az LMP nem arról szól, hogy nyígunk a romák sanyarú sorsán, miközben az ország egy része retteg tőlük.
Én kimondom, vannak köztünk nem is kicsit eltérő vélemények a romakérdésben, de a közös célból vissza lehet vezetni a lépéseket. Nem vagyunk vakok. Látjuk mi van Borsodban vagy Somogyban, Baranyában és hogy mennyire volt káros az elmúlt évek álságos "liberális" politikája, amikor a melegekkel és a romákkal takarózott állandóan. Azt érték el, hogy a demagógiázható szegényebb rétegeknek tálcán kínálták a bűnbakokat. A jobbik ezt használja ki, és hazudik éjjel és nappal :), mert nem miattuk került csődbe az állam, hanem a megegyezésre képtelen hatalmi marakodástól és középszerű de istent játszó pártvezérektől.

3. Alapvető fontosságú volna a romakérdést a súlyának megfelelően és nem leegyszerűsítve, vezényszavakkal dobálózva kezelni. Ha jól tudom Elek Pista fel is vállalta a társadalmi egyeztetés, vitakörök etc... koordinálását, nem tudom, hogy végül megbízta e a választmány a feladattal.

4. Éheslóval csak a súlyának megfelelően javaslom foglalkozni. Magyarán 2-3x válaszolni a kérdéseire okosan, aztán nem belemenni a kisded játékaiba. Ha hanyagolva érzi magát, egy kicsit még dühöng, azt elmegy kötözködni más fórumokra. Ez egy ilyen szabad, demokratikus ország, hogy megteheti. :-)

farkasam 2009.03.12. 11:04:24

@Rigo': Szia, nyilván te is tudod, hogy most szombaton lesz Elek Pista vezényletével a roma agenda vitája, nyilván egy nagyot fogunk vitatkozni, gondolom te is jössz.
Jó volna, ha mind többen meggyőznénk azokat a hozzánk csapódott embereket, akik a liberális diskurzust folytatják akár ebben, akár más ügyben, hogy ez a dolog lejárt, sőt lejáratódott. (Egyébként legtöbben szerintem azért folytatják ezt a diskurzust, mert ez volt hosszú évek alatt a kvázi hivatalos, a mérvadó és nem tudnak mást, ill. gátlásosak ettől eltérni és nem holmi szadeszes nyomulás miatt - remélem legalábbis)
Ami meg Éheslovat illeti, engem szórakoztat, azért válaszolgatok:-)))

farkasam 2009.03.12. 11:16:30

@takianti: erre nagyon hiteltelen volna bármi konkrét elképzelést fölvázolni, közhelyeket mondani meg még hiteltelenebb. Ezért a válaszom (noha nem én vagyok a romaprogram felelőse, de még csak szakember se vagyok e téren): majd az elkövetkező egy-két évben megmutatkozik, hogy lehet e más a politika akár ebben, akár másban.
Épp az a vége mind a két nyilatkozatnak, hogy komolytalan, aki bármit ígér, viszont egy nagy közös gondolkodást el kéne már végre kezdeni, lehetőleg minél nagyobb közeg bevonásával.
A cigányellenes fasisztoid megoldás (vagy akár az ennél enyhébb szegregációs törekvés) nyilvánvalóan éppúgy nem járható út, mint a szélsőséges, a többségi társadalmat nemhogy leszaró, de még szüntelenül cseszegető másságista kisebbségvédelem.
Az első két lépés szerintem a nyílt, őszinte, tényfeltáró (ám még bujtatottan se rasszista) beszéd, és a cigányság felemelésére eddig elköltött pénzek - és vele az elképzelések, tervek - szigorú revíziójára, és elszámoltatásra, különösképp a látványos eredménytelenség tükrében. (Ugyanakkor ezzel párhuzamosan meg kéne vizsgálni azt a nagyon kevés esetet, ahol, eredményeket értek el - mert ilyen is van.) És itt nem a segélyekre gondolok, mert az más téma, az az általános szociálpolitika része, csak most a bűnbakképzés részeként a cigányokra lett kihegyezve (noha a rokkantnyugdíjjal való visszaélést és sok más egyebet is elő lehetne venni, nem csak a cigányoknak juttatott segélyeket, amik nem is akkora összegek, mint azt sokan sejtetik), nos nem ezekre gondolok, hanem kifejezetten a romapolitikára szánt, szőrén-szálán eltűnt összegekre, amiből csak nagyon kevés jutott a hátrányos helyzetű romákhoz.
Ha ez a két lépés nem történik meg, semmi nem fog történni.

farkasam 2009.03.12. 11:19:10

@farkasam: bocs, látom, hogy a hevenyészett válaszadás miatt volt egy-két helyesírási hiba, de gondolom érthető, amit írtam.

Éhesló 2009.03.12. 15:13:30

@Rigo':
Örülök, hogy az agit.prop. felelős is megszólalt és régről ismerős stílusban meghatározta a tagoknak a feladatokat és a követendő magatartást.
Ez is arra utal talán, hogy lehet más is a politika.
No nem errefelé....:)))

Éhesló 2009.03.12. 15:20:19

@farkasam: Az első olyan jó javaslat hosszú napok után errefelé, amivel ( a fasisztázás kivételével, hiszen ilyen nézeteket sem párt, sem szervezet nem képvisel, képviselt a provokáción, vagy elmekórtani eseteken túl Magyarországon 1945 óta) egyetértek. A "másságista kissebbségvédelemre" talán a többségellenes, vagy magyarellenes lenne a megfelelő kifejezés, bár ez utóbbit a jobboldal használja erőteljesen, ami megint csak arra utal, hogy már a szóhasználat is képes beazonosítani a hozzászólást a (bel)politikai virtuális térben.

il dottore 2009.03.12. 16:56:14

Tudjátok az a vicces, hogy még pár évig lehet vitázni a romakérdésről, hogy milyen módon működne az integráció, milyen legyen a szociális rendszer, hogy az oktatásról már ne is beszéljek...

Bennem olyan kérdések merülnek fel pl.:
A magyarországi romák akarnak-e integrálódni?
Szerintem eszük ágában sincs, csak megélni szeretnének. S mint tudjuk vannak kis hazánkban olyan vidékek, ahol ezt munkából nem lehet mert eleve munka sincs! Félre értés ne essék, ezzel nem akarom menteni őket, no de sok mindenre magyarázatot adhat ez a tény. Tehát itt megint beleütköztünk a kormányzati- és az önkormányzati rendszer tagadhatatlan impotenciájába!

És akkor el is jutottunk a megélhetési bűnözésig. Ami sokak szerint egyenlő a roma bűnözés fogalmával. Ehhez csak egy újabb szempontot szeretnék bevetni a vitába: számos, főleg az 1000 főnél kisebb lélekszámú településünkön az aktív korú lakosság jelentős része roma, hogy a gyermekkorúakról ne is beszéljünk, mert itt meg a hazai szociális rendszer életre hívta a "megélhetési szülő" fogalmát. A képlet egyszerű. Ha az állam több gyerekre több családi pótlékot ad - teljesen logikus egyébként ez a koncepció, akkor sok gyereket kell vállalni. Persze számos magyar pár, talán a többségi társadalom elvárásainak behódolva, alulmúlja gyermekvállalási kedv tekintetében a roma kisebbséget. "Előbb a megélhetés, lakás, aztán gyerek!"

Egy ezer főnél kisebb településnek nemcsak a segélyek miatt nincs kerete, hanem pl.: a nyugdíjak kifizetése miatt is... Nyugdíjas nem adózik, ergo nincs személy jövedelemadó, nem vállalkozik - tisztelet a kivételnek! - ergo semmi egyéb adóalapot sem teremt csóri településen! Pedig már ledolgozta az életét, és persze nem egy klimatizált irodában!!!

Az ilyen haldokló falvakban a lakosság jelentős része magyar nyugdíjas, a másik jelentős része, a társadalom perifériájára szorított roma kisebbség, aki már réges-régen kialakította a túlélési taktikáját a jelen keretek közt. Talán nem a kereteket kellene megváltoztatni, hogy változzon a túlélési stratégiájuk? No mindegy.

De adódik egy másik kérdés: Magyarország elvileg egy agrár-ipari ország. Hol a mezőgazdaság? Számomra a falu = mezőgazdaság! És bizony a földműveléshez hozzá lehet fogni diploma vagy mestervizsga nélkül is! De itt már a birtokszerkezet és a kárpótlás kérdésköréhez és az egyenlőtlen tulajdonviszonyok témaköréhez jutottunk.

Akármerre indulunk is a romakérdés boncolgatása közben mindig egy kicsit régebbi, és egy kicsit foszlottabb hulla esik ki a szekrényből. S rádöbbenhetünk, hogy a romakérdés valójában népművelődési, közoktatási, egészségügyi, mezőgazdasági, vidékfejlesztési, igazgatási, rendészeti ... stb. kérdés. Ezek a kérdések a magyarok számára is egyaránt égető problémákként jelentkeznek!!! Nem lehet, hogy, ha ezeket a problémákat kezeljük, akkor nekünk is egy kicsit jobb lesz, meg mondjuk talán a romáknak is?

Amúgy megkérdezték már a romákat arról, hogy mit szeretnének? (Nem a parasztvakítós kérdésekre akarok gondolni, hogy akarsz-e jobban élni, kevesebbet fizetni, meg ilyenek!!!) Ja és nemcsak egy-két reprezentatívnak kikiáltott romaszervezetre gondolok!

De ezek csak kérdések... Most még mosolygok, de tudjátok az a vicces, hogy még pár évig lehet vitázni a romakérdésről, hogy milyen módon működne az integráció, milyen legyen a szociális rendszer, hogy az oktatásról már ne is beszéljek... De egy idő után félek, már nem roma kérdés lesz, hanem magyar kérdés!

U.i.: A romákkal kevésbé szimpatizálóknak elmondanám, hogy a 1848/49-es szabadságharc egyik híres-neves hőse Gábor Áron pedig szombatozó Gábor-cigányok leszármazottja, ergo ők is letettek már valamit az asztalra, s most is képesek lennének rá, ha együttműködnénk és közös megoldásokat keresnénk, nem pedig a töréspontokat... Egyszer már sikerült, a XXI. században miért ne lehetne?

il dottore 2009.03.12. 17:02:21

És persze ezer bocs a nyelvhelyességi, szerkesztési és helyesírási hibákért!

aglaja 2009.03.12. 17:45:37

il dottore, szívemből szóltál.

"másságista kissebbségvédelem" - jesszus, ez mi akar itt lenni??? ennél rosszízűbb megfogalmazást régen olvastam...

il dottore 2009.03.12. 18:29:00

@aglaja: "másságista kissebbségvédelem"

Szerintem ne vedd fel! Nem érdemes! Ha hatással van Rád, akkor hatalma is feletted...

Egy vélemény. Egy a sok közül...

farkasam 2009.03.12. 19:09:09

Nincs más lehetőség, mint az integráció. Nem (csak) azért, mert ez szép, nemes és felemelő, hanem mert muszáj. Az ebből adódó esetleges problémák még mindig csak a kisebbik rossz.
Ha nincs integráció, gettósodás lesz.
Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy olyan helyek jönnek létre, ahová belépni is veszélyes - márpedig én a saját hazámban félelem nélkül szeretnék sétálgatni mindenhol. Ráadásul ott aztán minden megy majd, a prostitúció, drog, bűnözés melegágya egy gettó. A cigányság járna vele a legrosszabbul, a hátrányok nemhogy megmaradnának, de tartósodnának, sőt növekednének. Szociális katasztrófa, faji összetűzésekkel.
Nemzeti szempontból: állam az államban, egyfajta belső Trianon.

Másságista kisebbségvédelem: az a fajta tabusító beszédmód és politizálás, ami a romák (ill. mindenfajta kisebbség) összes baját a többségi társadalom kirekesztő attitűdjének rovására írja, és csak erről az aspektusról lehet közbeszélni.
Ami tényszerűen nem igaz, igazságtalan is, és nemhogy javítana a cigányság (vagy más kisebbség) helyzetén, de erősíti a fajgyűlöletet, és utánigazolja a szélsőjobbot.

Magyarellensség: túl azon, hogy ez a szélsőjobb egyik kedvenc kifejezése, nem is igaz. Nagyon kevés embert motivál szerintem a magyar etnikum elleni érzület belföldön, a hazai politikában. A román vagy szlovák nacionalisták esetében beszélhetünk ilyesmiről, de a balliberálisok esetében legföljebb néhány egyénnél sejlik ilyesmi föl, legtöbbször akkor se tudatosított. Inkább a magyar nacionalizmustól való zsigeri félelemről beszélhetünk, ami ad ugyan egy torz látásmódot, ám lélektanilag érthető az ismert történelmi okok miatt. (Pl. én is beszarnék minden rossz asszociációkat keltő szimbólumtól és jelszótól, ha a nagyszüleimet leplombált marhavagonokban deportálták volna.) Így ezek az emberek ezt akarják elkerülni, hogy bármilyen formában megismétlődjenek hasonlók, ezért esnek bizonyos túlzásokba.
Másrészt a politikailag korrekt beszéd egy világszerte felkapott dolog volt, amit Amerikából importáltak, mint sok más divatot.

Éhesló 2009.03.12. 20:37:03

@farkasam: Visszatérve a kezdeti kérdéshez:
miből gondolja bárki, hogy az az integráció, amire egy népesség többsége nem volt képes sem hazánkban, sem máshol Európában 500 éven át, majd most - valami csoda révén - megtörténik?
Hol van ennek a csoportnak erre az integrációra sikeres és bemutatható, követhető példája?

takant 2009.03.12. 22:24:09

Jó kérdés, Éhesló, itt van valami a melletted szól:
www.iht.com/articles/2007/04/16/america/roma.php
és még számos anyag a neten

il dottore 2009.03.12. 22:30:55

És van létjogosultsága egy olyan népnek, aki 500 éve képtelen megnyerni egy háborút?

Mielőtt a ijedtedben a szívgyógyszeredért nyúlnál, egy egyszerű logikai műveletet hajtottam végre. A Te állításodban kicseréltem egy-egy nyelvi jelet, s lám ez lett az eredménye.

Ha ragaszkodsz a saját állításod helyességéhez, akkor sajnos az első mondatom is helyes és elfogadható...

Bár majd' megszakad a szívem, mikor ezeket a szavakat írom, de ez is realitás, a valóság része!

takant 2009.03.12. 22:46:40

Hú, dottore, ez egy erős kérdés erős csúsztatásának tűnik, így elsőre. A nyertes háború, mint az integrálódás eszköze, útja?

takant 2009.03.12. 22:54:07

Ugyanakkor farkasam elzámoltató megoldása sem túl vonzó (a nyílt, őszinte beszéd rendben), nem visz előre a megoldéshoz. Nem elszámoltatni kell, hanem okosan elemezni. Ugyanakkor egy párttól (még ha csak most is indul) többet várok annál, hogy "majd megbeszéljük". És azt hiszem a lakosság is többet vár. Abban nem más a politika, hogy esetleg nem politikai megoldásokat akar, hanem szakmaiakat? Merem feltételezni, hogy az érintett szakmáknak vannak elképzelései. A politika, az LMP feladata, hogy ezt szintetizálja és előálljon egy javaslattal. Nincs rá 2-3 évetek.

il dottore 2009.03.12. 23:08:10

@takianti: Köszönöm, hogy kimondtad helyettem ez egy orbitális csúsztatás, aminek bár van igazságalapja, mégis egy orbitális baromság! Éppúgy, ahogy ez a mondat is az: miből gondolja bárki, hogy az az integráció, amire egy népesség többsége nem volt képes sem hazánkban, sem máshol Európában 500 éven át, majd most - valami csoda révén - megtörténik? by Éhesló

takant 2009.03.12. 23:12:06

Bocs, dottore, nem értelek.

il dottore 2009.03.12. 23:17:15

Éheslóra reagáltam... de bonyolultra sikerült :D

takant 2009.03.12. 23:32:34

Számomra legalábbis :)
Éhesló nem csúsztat (plíz, ne menjünk abba bele, h mit is jelent a "csúsztatás":) ).
Éhesló feltesz egy durva kérdést, ami másképp megfogalmazva talán így hangzik: ha eddig nem sikerült, akkor most mitől fog sikerülni? Mit fogunk másképp csinálni? Erre lehet azt felelni, h
- most sem fog sikerülni
- semmi garancia, h sikerül, de legalább megpróbáltuk egy másik módon
- sikerülni fog, mert ezt meg ezt csináljuk, ennyivel és ennyivel vagyunk jobbak, mint az eddigi próbálgatások
Nos, mi az LMP válasza? :)

farkasam 2009.03.13. 08:02:07

@takianti: nem kell elszámolni???
Maga a rendszerváltás arról szólt, hogy itt minden t meg lehet csinálni. Semmi felelősség semmiért. (És itt most nem a jobboldal által propagandisztikus célból őszintétlenül hangoztatott történelmi bűnökre - Recsk, stb. - gondolok, mert az régen volt, hanem az adósság felhalmozásától kezdve Tengizen és hasonló "befektetéseken" át a nyolcvanas évek elejétől folyó állami vagyon lenyúlásokig, ami aztán egyenesen vezetett a spontán privatizációhoz.)
És ez adta meg a mintáját mindannak, ami máig zajlik: hogy senki komolyabb figurát semmiért nem vonnak felelősségre. Csak kishalakat meg az olyan szerencsétlen flótásokat, mint Szabadi Béla (akinek a letartóztatása a Kisgazdapárt szétverésének volt a szerves része).
És ha ezen senki nem változtat, akkor semmiféle politika nem lesz más sose.

Elszámoltatás nélkül nincs felelősség, a következő pénzekkel is így bánnak majd.

Az elszámoltatás nem a vérszomjról szól tehát, hanem arról, hogy egy pozíciónak legyen súlya.

farkasam 2009.03.13. 08:10:03

@Éhesló: Visszatérve az eredeti válaszhoz:
nem ment az integráció egyetlen más etnikummal sem azonnal. A kunokat ki akarták irtani - pontosan ugyanúgy beszéltek róluk a középkorban, mint most a cigányokról -, stb.

Még annyit ehhez, hogy ne írj 500 évről, mert ez így nem igaz. Zsigmond óta itt vannak, de csak Mária Terézia korában kezdődtek a problémák velük kapcsolatban, aki le akarta telepíteni őket erőszakkal, elszedte a cigány családoktól a gyerekeket és kiadta magyar parasztoknak. Nyugat Európában is ez időben történtek hasonló intézkedések, mert a felvilágosult abszolutizmus mindent modernizálni akart.

Sztem nézz utána ezeknek, de ezt már tanácsoltam.

il dottore 2009.03.13. 11:13:10

Integráció témaköréhez még egy adalék. Se a franciák, se az olaszok nem képesek kezelni a kérdést. Ők is birkóznak a témával. Ez nem csupán nálunk égető probléma.

Csakhogy lehet ránk mutogatni Brüsszelből, hogy ejnye-bejnye, hát miért nem oldottátok meg eddig! No, de a franciák és az olaszok sem tekintenek az ő roma kisebbségükre úgy mintha, a saját országuk állampolgárai lennének! A spanyolok meg egyenesen gettóba zárták őket, lásd Barcelona!

Ez abszolút európai kérdés, és uniós források mellet egységes uniós álláspontért is kiált!

Talán lehetne kampánytéma, hogy ez nemcsak a magyarok felelőssége! Ha már unió tagok vagyunk, s meghaladja az erőforrásainkat és a képességeinket is a helyzet kezelése, miért ne lehetne ráhúzni a vizes lepedőt az unióra?

Új dimenzióba lehetne helyezni a konfliktust, s akkor nem cigány-magyar ellentéten rágódnánk, hanem az EU-cigány ellentéten, s így talán adódna egy közös nevező is...

takant 2009.03.13. 22:43:18

farkasam: nem az események után sok-sok évvel kell elszámoltatni (ellenőrizni, felügyelni stb.), hanem ott és akkor. Így lehet igazán súlya. Az nem vezet sehova, ha az egymást követő kormányok elődeik elszámoltatásával foglalkoznak. Az már bizonyos fokig megtörtént a vesztes választással.
Politikamentes szakértői közigazgatás kell (legalább annyira, mint a "szakértői kormány", amely ellensúlya lehet az ilyen-olyan politikusi ambicióknak és erős civil kontroll, mindkettő felett.
Másrészt (szak)politikai döntéseket nagyon nehéz peres, jogi eljárásban megítélni. Két külön kategória.

farkasam 2009.03.14. 08:59:30

@takianti: aha, akkor fogd a pénzt és fuss, egy idő múlva már a kutyát se érdekli.
Nem osztom ezt a véleményt, baromira nem. Fölháborítónak tartom, hogy ha én lopok egy csokit a boltból, meghurcolnak, ha valaki pedig milliókat, sőt milliárdokat sikkaszt vagy herdál, annak haja szála sem görbül.

Másrészt, asszem történt egy kis félreértés is. Én nem csak a pénz elszámoltatására gondoltam, hanem az eddigi programok ezzel együtt történő revíziójára is. Nem csak arról van szó, hogy pénzeket elsíboltak, hanem hogy rossz, működésképtelen dolgokra herdáltak. Ez esetben (noha nem történt bűncselekmény), nem biztos, hogy ugyanazoknak kéne folytatniuk a munkát.

A politikamentes szakértelem pedig egy lejárt neoliberális jelszó. Lényege és funkciója: a neoliberális ideológiát és értékrendet (s vele az elitek érdekeit), mint "szakmai" véleményt eladni, ráerőltetni a társadalomra. A "szakmailag megalapozott" ui. azt jelenti, hogy megfellebbezhetetlen, egyedül járható út, amivel ki lehet rekeszteni minden más elképzelést és kritikát. A "szakmai" vélemény minden fölött áll, azt egy senki által nem választott testület: a "szakértők" alkotják meg. (Miközben más véleményen lévő szakembereket elhallgattattak és ledilettánsoztak.)

A "szakértői kormány" pedig egyike a legunalmasabb mákonyoknak, amit már az SZDSZ is elsütött, az MSZP, most pedig a jobboldal süt el. Nehogy már ennek a baromságnak bedőlj.

Másrészt nincs olyan, hogy politikamentes, de még ideológiamentes szakértelem sem. Még a mögött is értékrend, azaz világkép, azaz ideológia áll, hogy a vasutat fejlesszük, vagy sztrádákat építsünk. A szakértelem legföljebb azon a szinten lehet politika- és ideológimentes, ahol már csak valaminek a konkrét technikai megvalósításáról van szó, de még ez esetben is gyakorta értékterhelt. (Pl. milyen anyagból építsünk házat, fából vagy betonból, nos még emögött is világkép rejlik.)

Magyarán: a "szakértőiség" egy nagy kamu, ami a jelenlegi hatalom egyik ideológiát pótló jelszava volt hosszú ideig, amivel mindent, ami az elitnek érdekében állt, ráerőltettek a társadalomra.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség szakemberekre. Dehogynem. Csak olyanokra, akik nem ideológusként és egy adott hatalom, ill. a rendszer fizetett közéleti bölcseiként és bérenceiként működnek (mint pl. a liberális közgazdászok).

A politikával amúgy mi baj van? Az a közügyeink intézését, s vele érdek- és nézetütköztetést fed. A politika éppúgy nem kikerülhető és megszüntethető, mint ezernyi más alapvető dolog, legföljebb azt érheted el, hogy ne politikának hívják, de ez ettől még az marad, ami.

farkasam 2009.03.14. 09:01:19

@takianti: ja még valami, egy hasznossági szempont: a büntetlenség és az elszámolás hiánya általános mintaként szolgál, és rothasztja, majd lassan működőképtelenné teszi a társadalmat. Aminek a vége összeomlás minden téren, aztán meg diktatúra. Errefelé tartunk amúgy, diktatúra csak az EU-tagság miatt nem lesz.

takant 2009.03.14. 12:57:16

@farkasam:
Az elszámoltatás arról szól, hogy egy pozíciónak legyen súlya. Ezt hogy érted? Milyen pozícióra gondolsz?

"aha, akkor fogd a pénzt és fuss..." Nem!

"Fölháborítónak tartom, hogy ha én lopok egy csokit ..." Én is.

"...hanem az eddigi programok ezzel együtt történő revíziójára is. ... nem biztos, hogy ugyanazoknak kéne folytatniuk a munkát." Helyes, egyetértek, vizsgáljátok meg, hogy mit csináltak rosszul és mondjatok jobbat. És kiket váltsunk le? A politikusokat vagy a közigazgatást, úgy, ahogy van, „szakemberestül”, mindenestül?

Én csak annyit kívántam jelezni, hogy a tsd, a választók talán többre értékelnek egy olyan politikát, amelyik olyan rendszert teremt, amelyben nem lehet eltüntetni pénzeket, semmint egy olyat, amely a (történelmi) igazságosság nevében időt, pénzt, energiát veszteget a (helyrehozhatatlan) múltra. És ez a lényeg!

"A politikamentes szakértelem pedig egy lejárt neoliberális jelszó. ...” Nos, én meg ebben nem értek egyet teljesen. Így teljesen értéktelenné válik a „szakértő” szó.
És megjegyzem, itt kezdünk egy kicsit elszakadni a gyakorlattól az elvek, az elméletek felé. Kb a te gondolatmeneted alapján mondta a politika 1989 után, hogy nem kellenek a minisztériumok, állami szervek „kommunista ügynökei”, majd mi megmondjuk, mi a tuti. Sikerült is jól szétzilálni a magyar közigazgatást, jobb és bal-oldalnak egyaránt, mert ezután mindenki mondhatta, hogy az elődje pártmegbízott. Másrészt ezen logika alapján hogy ítéled meg, hogy tényleg ki a szakember? :)Ha nem politikamentesen, akkor politikailag(?) És aztán majd azt akarod elszámoltatni?
De erről már korábban írtam itt, ha kell, megismétlem

„A "szakértői kormány" pedig egyike a legunalmasabb mákonyoknak, ...” Akkor LMP sem lesz szakértő, akár csak képviselői szinten sem, hogy egy esetleges LMP-kormányról ne is beszéljünk? :) Vegytiszta politikusok lesznek? Legjobb esetben szakértő politikusok, merthogy politikus szakértők nem lehetnek(?) :)

„Másrészt nincs olyan, hogy politikamentes, de még ideológiamentes szakértelem sem. ...”

Persze, persze, ezt én is tudom, hogy nincs vegytiszta szakértő, de most egy kicsit túlzol. Talán nem csak ott kezdődik a szakértés, hogy 2x2 valóban 4-e? OK, tehát minden politika, ideológia? Nem pont a politikai el- és leszámolások juttatták oda az országot, ahol van? Nem pont emiatt megosztott az ország, mert már mindent politikailag, ideológiailag nézünk? Remélem, nem te vagy az LMP főideológusa :)

„Magyarán: a "szakértőiség" egy nagy kamu, ...” És akkor milyen szakértő mondja meg a másikról, hogy ő most szakértő vagy sarlatán? A politikusnak nevezett „szakértő”? Pont az a gond, hogy a politikával ellentétben a tsd, a szakmák többé-kevésbé tudják, hogy ki a szakértő. A politika más szféra. Elszámoltatni meg pont az ideológiai szakértőket akarod? Majd akkor titeket is el fognak számoltatni(?) Remek lesz. Ok, ha nem a szakértőiség, akkor az ideológia nevében erőltetünk dolgokat a tsd-ra? Huu... ilyet már megéltünk
„Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség szakemberekre... „ Aha, ha nincs ideológiamentes szakértelem, akkor hogy döntöd el, hogy ki a jó, ki a független? A saját ideológiád alapján? :)
És az elszámoltatáskor ideológiailag vizsgálsz a „szakértői” kérdéseket? Mellesleg, meddig menjen vissza az elszámoltatás? 89? 68? 56? 45? Mohács? :)


„A politikával amúgy mi baj van?..”.
Félreértesz, persze, a politika a maga elvont fogalmában nagyon szép dolog, tudod jól, h a mai magyar alkalmazott politikára gondolok :)
„ja még valami, egy hasznossági szempont: ...” Igaz, egyetértek

Éhesló 2009.03.15. 18:01:44

@il dottore: Nem ijedezek.
Nem kevés "nyelvi jelet" kellett ehhez az állításodhoz kicserélni, és nyilván meg kellett hamisítani azt az értelmet, jelentést amit a mondatomba foglalni próbáltam.
Első sorban is: sehol és soha nem kérdőjeleztem meg a "létjogosultságát" egyetlen népnek sem!

A fórumon kedvenc ballib érv az általad ide bedobott provokáció, ha a magyar nemzet alávalóságát, alávetettségét akarják nemzeti elkötelezettségű olvtársak számára kellő érzelmi töltéssel felidézni.
Erre pedig az szokott a válaszom lenni, hogy ennyi vereség és alávetettség ellenére is van (kissé böszme elittel "megáldott", kicsinek lenni nehezen megtanuló) hazánk immár 1100 éve, és Európa börtöneit sem magyarok töltik meg.(Ezt nem sokan mondhatják el az európai nemzetek közül....)

Nos visszatérve az eredeti felvetésemhez:
A magyarság nem küszködött, küszködik integrációs problémákkal sem hazájában, sem az elszakított területeken, sem kénytelenségből választott új hazáiban (Újzélandtól - Kanadáig)sem (sőt polgáraikként sokan szép példát mutattak nemes emberi tulajdonságokból: hozzáértésből, odaadásból, szabadságszeretetből).
Sőt: mind a magyarság európai honfoglalása a magyarság európai történelmében játszott szerepe csak nagyon szélsőséges gondolkodással vethető össze egy bárhol ugyanebben a földrajzi térségben sikeresen integrálódni képtelen kisebbségével.

Ezt a nem megfelelést pedig nem lehet a többségi nemzetekre kenni. Ránk sem. Rám sem.

Éhesló 2009.03.15. 18:04:41

@il dottore: Kíváncsi lennék számodra milyen vonatkozásokban diszfunkcionális, vagy a cigány kisebbséghez hasonlóan sikertelen, a magyarság integrációja, és hová, hogyan nem integrálódtunk hozzájuk hasonlóan?

Éhesló 2009.03.15. 18:14:57

@farkasam:
Nem akarlak megsérteni, de majdnem telljesen egyetértek veled.
Kivéve:
"(És itt most nem a jobboldal által propagandisztikus célból őszintétlenül hangoztatott történelmi bűnökre - Recsk, stb. - gondolok, mert az régen volt, hanem az adósság felhalmozásától kezdve Tengizen és hasonló "befektetéseken" át a nyolcvanas évek elejétől folyó állami vagyon lenyúlásokig, ami aztán egyenesen vezetett a spontán privatizációhoz."

Érdekes kérdés lenne (bár nem ide való), hogy vajon minden a múltban elkövetett bűnnel kapcsolatosan érvényesnek tartod-e ezt, vagy csak a "jobboldal" által felhasználtakra..... Remélem nem. Az embertelenség nem ideológiafüggő. Számomra. Az igazságszolgáltatás és ítélkezés sem szabad, hogy az legyen. Demokráciákban legalább is.

Éhesló 2009.03.15. 18:19:52

@farkasam:
Nem gondolom, hogy a kunokkal, dunai svábokkal ilyen gondjaink lettek volna, ilyen gondjaink lennének.
Természetesen nem volt fájdalom mentes és áldozatok nélküli egyik társnemzettel sem a történelmi kapcsolatunk, de ezeket az integráció sikere szempontjából összevetni nem igen lehet a hazai cigánysággal.
Ennél rövidebb idő is elég volt örményeinknek, görögeinknek.
Ebben mélyen nem értünk egyet.

Éhesló 2009.03.15. 18:24:29

@aglaja: Ez az írás csak azoknak megkerülhetetlen, akiknek ma Magyarországon(mint a cikk írójának is) a törvénytelenséget, bűncselekményt el nem követett, és erőszakot sehol sem alkalmazó Magyar Gárda jelent problémát.
Súlyosan elfogult és a felelősséget (első sorban a többségi társadalomra és elitjére) jó alaposan szétkenő írás.
Remélem nem ez a szemléletmód ahogyan lehet más a politika...:)))

Éhesló 2009.03.15. 18:26:23

@takianti: Kevered a politikai és a büntetőjogi felelősség körét.
Sok olyasmi történt és történik, ami nem a politikai felelősség körébe tartozik. Felelősség és következmények nélkül ezidáig.

Éhesló 2009.03.15. 18:28:50

@farkasam: Ismét sorban két olyan hozzászólásod, amit kénytelen vagyok teljes egészében támogatni. :((((

farkasam 2009.03.15. 18:44:01

@Éhesló: Hát igen, ez nagyon ciki:-)))))

farkasam 2009.03.15. 18:47:50

@Éhesló: Nem értem ezt a fafejűséget. Olvass már a kunok betelepüléséről, és mindazokról a problémákról, amelyek ezzel jártak. Loptak, raboltak, öltek. Nem ismerték a magántulajdont (ahogyan honfoglaló őseink se), ami elképesztő összeütközésekhez vezetett köztük és a "többségi társadalom" között. Csak akkoriban - minthogy más volt az egész kultúra - meg lehetett tenni, hogy erőszakkal letelepítsék őket, persze kiváltságokat kaptak. Egyébként itt jegyezzem meg, van példa, hogy a cigányok is kiváltságokat kaptak. ha jól emlékszem egy Zsigmond-kori oklevél erről szól.

A dunai (és más) svábok más eset. Ők inkább lenézték a "piszkosabb, igénytelenebb és dologtalan" magyarokat. Ez szimpi? (Mert ők azért árják, ergo lenézhetnek bennünket, turániakat:-)))

farkasam 2009.03.15. 18:48:54

@Éhesló: a büntetőjogi felelősségre vonás vége börtön és/vagy vagyonelkobzás, a politikaié (erkölcsié) pedig kiebrudalás a pozícióból. Ez sem ugyanaz.

farkasam 2009.03.15. 18:49:27

@farkasam: bocs, ezt takiantinak akartam írni.

farkasam 2009.03.15. 18:50:46

@Éhesló: te tényleg elhiszed ezt a tömény baromságot, amit rólam (mint a cikk írójáról) itt leírsz?

farkasam 2009.03.15. 18:55:21

@Éhesló: az embertelenség tényleg nem ideológiafüggő.
Viszont olyan esetekben, ahol már nem élnek sem az áldozatok, sem az elkövetők, idétlen lenne felelősségrevonásról beszélni.
A kommunizmus (valójában: sztálini államszocializmus) rémtetteinek mostani propagandisztikus felhasználásáról a következő a véleményem: Ezek a rémtettek szörnyűek és elítélendőek.
Ugyanakkor ezek rendszerváltás óta történő folyamatos fölemlegetése semmi egyebet nem szolgál, mint a mostani kapitalizmus ideológiai aládúcolását, az állami vagyon kiárusítást, azaz a rablást.
És csak úgy mellesleg: a "kommunizmus rémtetteinek" áldozatai között rengeteg baloldali ember volt: anarchisták, kommunisták, szocdemek.

farkasam 2009.03.15. 19:28:09

@takianti: erre írtam még reggel egy választ, és hiányzik!

takant 2009.03.15. 19:40:03

Megvárom :)
A választás is egy kiebrudalás.. legalábbis a lehetősége.
Kit akarsz kiebrudalni?

Éhesló 2009.03.15. 20:48:21

@farkasam:
(Sajnos) most még egyszer elolvastam a hivatkozást. Mivel nem vagyok bennfentes (itt sem) nem "kódoltam ki" azt, hogy ezt te írtad.

Amennyiben igen, akkor is fenntartom, hogy:
- nincs olyan társadalmi környezet és állapot, mely egy jogállamban felmentést adhatna bármely embernek, közösségnek a tömeges és sorozatos törvény- és jogsértésre (3.bek.második fele);
- a felelősség szétterítéséről szól az 5. bek. teljesen alaptalanul és feleslegesen belekeverve az egyházakat is. És még egy fontos dolog: Tatárszentgyörgyön egyetlen párt képviselőinek sem volt keresnivalója, főleg olyan pártoknak nem, akik nem demonstráltak sem Szögi, sem Cosma temetésén!
- a következő bekezdésben igazi "liberálisként" belegyalogolsz mindenkibe, aki erről a gondról (jópár-tízezer bűntettel a többségi társadalom ellen) nem PC módon merészelt a fősodor elhallgatásával szemben véleményt nyilvánítani. Ma sem lenne erről közbeszéd, ahogyan az elmúlt 20 évben sem volt olyan -erre a csoportra jellemző - bűncselekménysorozat, ami a hazai politikai és médiaelitet erre kényszeríthette volna.
Itt nem csak a jobbikot, hanem a gárdát is teljesen felesleges volt bekeverni, mert semmit nem tettek idáig a "vonulgatáson" kívül. (Ez pedig még botokkal és machetével sem törvénytelen, mint azt a siófoki felvonulás, a folyamatos cigányőrjáratok és spontán magyarkergetések, hisztériarohamok óta tudjuk....:)) Ezért nem is értem, mit keresnek a cikkben. (Persze, ez vicc: Lovas Pistával szólva ők a veres farok, akiknek a fikázását oda kell tenni, ha PC és a mérvadó ballib értelmiségi elit része, vagy hozzájuk közelálló akarsz lenni....)
Szóhasználatoddal és a cikkben egymás mellé csoportosítással itt már többedszerre mosod össze Szögi tanárúr meglincselését a tatárszentgyörgyi gyilkosságokkal, mintha az elkövetői kör és az indíték ez utóbbi esetében is olyan világos és egyértelmű lenne mint Olaszliszka esetében. Pedig nem. Vagy ha igen: tárd elénk a bizonyítékokat melyeket még a rendőrök eddig nem tettek meg.
- A szabadnép utódlapjának odanyilatkozó és a többségi társadalmat folyamatosan provokáló ombudsmanus dicsőítése ebben a helyzetben szintén nem a politikai elfogulatlanság és a más politika lehetőségét mutatja a hazai közállapotokban közepesen tájékozott érdeklődőnek....
Nos ebben a bekezdésben oszt megkapja a többségi társadalom azt is az arcába, amit eddig a "szakember" Kállai nem hányt rá a szemére:
".....Ez a felelősség annak megfelelően vethető fel, hogy milyen állapotban van s van‑e roma elit. S ha nincs - mert az elit és a középosztály mégis összefügg egymással -, szóval ha nincs ilyen csoport, akkor a kérdés az, hogy ezért kit terhel a felelősség. Véleményem szerint nem a romákat....."
Ahogyan mondani szokták: a többi már csak hab a tortán!
Ha te voltál az elkövető, akkor ki írta azt a két-három hozzászólást, amit nem olvastam az Ésben. Még nyomokban sem lelhető fel az a megközelítés. Nem fért bele az És-be?:))))

farkasam 2009.03.15. 21:46:23

@Éhesló: fogalmam nincs ezek az idézetek honnan vannak, és miféle ÉS-beli hozzászólásokról beszélsz.
Én a fönti nyilatkozat-átiratot írtam.

Egyébként Cosma agyonverése se biztos, hogy rasszista indítékú gyilkosság volt, csak azért, mert cigány volt az elkövető. Cigányok egymással is le szoktak számolni ugyanilyen brutalitással (ld. pécsi kézigránátos robbantás, Gyöngyös környéki tömegverekedések), ahogyan magyarok is. Pl. Simon Tibort se cigányok verték agyon - és az az eset baromira hasonló volt a veszprémihez.

Tragikomikus, hogy a másik oldal pont ugyanilyen szövegeket ír, mint most te, csak a cigányok sérelmére elkövetett dolgokat listázzák, mint rasszista indítékú gaztetteket.

Ezt a kibaszott országot...

Éhesló 2009.03.15. 22:03:09

@farkasam: Ez egy válasz a 20.46-os hozzászólásodra.

18.50-kor ezt írtad:
"te tényleg elhiszed ezt a tömény baromságot, amit rólam (mint a cikk írójáról) itt leírsz? "
Nos ez alapján gondoltam azt amit írni mertem, mivel az És cikkről szóltam egy hosszabb mondatot ezt megelőzően....

Ezért gondolom legalább 3 lépéses félreértés volt: 1. Én az És-re való hivatkozásra reagáltam (ott a név is, kinek válaszoltam vele) 2. Te magadra vetted és nekem válaszoltál (ezt idéztem fent) 3. Én megpróbáltam rávilágítani mivel és miért nem értek egyet.

Ha ebben a formában elfogadod az interpretációmat, akkor elnézést kérek az alaptalan feltételezésért.

farkasam 2009.03.15. 23:34:52

@takianti: Itt a válasz, megtaláltam nálam elmentve:-)

nem a szakértelemmel van a baj. Aki mindenkor fölé helyezi az ideológiát a szakértelemnek, az hülye. Ez történt a bolsevizmusban is, szinte minden téren. Nem tudomány volt, hanem marxista leninista tudomány, miként a náciknál sem fizika, hanem nordikus-árja fizika, ami szemben állt az einsteini zsidó fizikával. Pontosan, mint a középkorban, amikor a hit és a dogmák telepedtek rá a gondolkodásra.
Nos, ezt nyilvánvalóan nem igenlem, még ennek az enyhébb változatait sem (mert azért ezek szélsőséges példák).
Ugyanakkor látni kell, hogy a most bukó neoliberalizmus a szakértelmet tette meg ideológiát pótló (kvázi) ideológiának, szakembereket fizetett meg hogy funkcionális ideológusként szólaljanak meg.
Noha tudjuk, hogy ritka kivételektől eltekintve mindenről lehet többféle szakmai vélemény, többféle megoldás, ami különféle érdekeket és szempontokat vesz figyelembe, itt az történt, hogy a gazdasági elit saját érdekeinek megfelelő nézeteket "szakmaiasította" és kommunikálta, mint egyetlen megoldást. "Ez nem világnézet, nem politika, nem ideológia, hanem szigorúan szakmai szempontok vezérelte gyakorlati megoldás". Ami nem igaz. És ha megnézed a mostani mesterségesek kreált Bokros kultuszt, vagy a senki által nem választott Reformszövetség nevű banda nyomulását, pontosan ez történik: a gazdasági elit a maga keményen társadalomellenes (mondhatnám: népellenes) érdekeit úgy adja el, mint az "ország érdekében vegrehajtandó, politika és ideológiamentes szakmai véleményt." Amúgy persze hogy egyetlen vélemény, hiszen nekik van pénzük megfizetni a mindenre kapható kitanult értelmiséget: közgazdászokat, újságírókat, stb. Egy szakszervezetnek vagy civil mozgalomnak nincs erre pénze.

Ebben a beszédmódban tehát az "ideológiamentes/politikamentes szakértelem" jelszava és kultusza a csoportérdek közérdekké való kiszínezésének különlegesen rafinált eszköze, rafkósabb, mint a tényleges ideológiák, amelyek pedig ugyanezt a célt szokták szolgálni.

Mindez nem csak önmagában rendkívül veszélyes, hanem azért is, mert lejáratja a szakértelem, a szakmaiság elvét, és az emberek inkább fognak hinni az ideológiákban (sőt a legvadabb áltudományos halandzsában), mint a valódi szakértelemnek. Vagyis, mint minden szélsőség esetében, itt is az fog történni, hogy az inga átlendül.

A "szakértői kormány" szlogenjét meg már megbocsáss, annyian használták, és olyan mocskos módon, hogy nekem a hátamon föláll tőle a szőr.

Hogy az elszámoltatás után kit kell leváltani? Qrva egyszerű: aki rosszul végzi a munkáját, vagy nem végzi. Ezt a halálegyszerű alapelvet mindenki ignorálja ebben az országban. Amúgy elképesztő, hogy ennek puszta felvetése is csodálkozást és értetlenséget vált ki.

Elszámoltatni azokat kell, akik élnek, és munkálkodásuk hatása eleven. Mondjuk, minimum az elmúlt tíz évet. 48, 56, stb. a részedről csúsztatás, a probléma elkenése az ismert módszerrel: hogy "hol a határ? - nincs határ, ezért nincs jogod ehhez, stb, stb." (Ez is ismert, a mai elit által nyomatott unalmas toposz, aminek kifejezett célja, hogy soha ne legyen semmiféle elszámoltatás, és a szabadrablás nyugodtan folytatódjon.)
Lehet tehát, hogy ha az elmúlt tíz évről elszámoltatunk, akkor előjön az a vád (és joggal!) hogy igazságtalanság, mert hol húzzuk meg a határt, de valahol el kell kezdeni. Ha nem kezdi el senki, akkor ez az ország végleg szétesik, és a szervezett bűnözés veszi át a hatalmat - ha már át nem vette:-)

farkasam 2009.03.15. 23:37:26

@Éhesló: elfogadom, félreértés volt:-)
De azért nem értek veled egyet pár dologban:-)

aglaja 2009.03.16. 21:32:54

az ést én hivatkoztam, és NEM farkasam írta, ottan a cikk elején a szerzője is.
de legalább elolvastad, gut.

takant 2009.03.17. 20:14:51

farkasam: mindez remek, igazad van, de nem ad választ néhány kérdésre. Pl. LMP-nek milyen kormánya lenne, ha nem szakértő(i)? Hogyan, milyen (szakmai vagy ideológiai) ismérvek alapján döntöd el az általad qrva egyszerűnek nevezett kérdést? És folytatod esetleg ezáltal a közhivatalok szétzilálását?
A gondom az, hogy jogos dühöd megmarad elvek, fogalmak szintjén. A politika viszont nagyon is gyakorlati. Az a kérdés mindig, nem csak itt, az összes topikban: ha oda jut LMP, mit fog csinálni a gyakorlatban? Mert a nép az alapján fog ítélni, kevésbé a szép elvek alapján.
Persze, az évszámokkal csúsztattam, de nem amiatt, h ne legyen határ, azt akartam érzékeltetni, amit fentebb: mi (lesz) a gyakorlat az elvekből?
Attól, mert egy fogalmat el/kihasználtak ("szakértői kormány"), még nem biztos, hogy nem jó a fogalom. A tartalom a fontos, hogy mit teszel mögé, meg tudod-e adni ismét a becsületét. Peace!

farkasam 2009.03.18. 09:20:30

@takianti: én úgy képzelem az ilyesmit, hogy egy párt bizonyos értékek és elvek alapján politizál (elvileg persze), és van egy bizonyos társadalompolitikai felfogása, esetleg egyes csoportokat előnyben részesít másokkal szemben, épp ezért párt, azaz rész, és ez az értelme a többpártrendszernek is, amelyben különböző társadalmi csoportok képviseltetik a maguk érdekeit.
És ehhez keres szakembert, aki megmondja, megtervezi és végrehajtja a lehető legoptimálisabb módon ezen elvek alapján megalkotott programot.
Nincs olyan, hogy minden totálisan determinált (ez a felfogás egy olyan trükk, ami végső érvként szokott szolgálni az adott hatalmi csoportosulás részéről - ti. "mi csak azt tesszük, amit muszáj"), a legszarabb helyzetben is vannak alternatívák, ha mást nem, bizonyos speciális területeken, ha mást nem, kisebb eltérésekben.
Azt pedig hogy konkrétan az LMP mit csinál majd a gyakorlatban, honnan a francból tudjam. Ha valóban tisztességes politikai alakulat lesz, azt próbálja majd átültetni a gyakorlatba, amit az agendájában, és annak nyomán a programjában megfogalmazott - ezt illetőleg van egy halom anyag a honlapon, nézd meg őket.
A közhivatalokat nem kell szétzilálni, mert azok máris szét vannak, de egy revízióra igenis szükség van, és a felelős mindig a vezető - épp ezért a vezető.
Ami meg a fogalmakat illeti, a nyelv nagyon fontos dolog, mert a fogalmak tagolják a gondolkodást. A fogalmakhoz asszociációk, azokhoz pedig érzések társulnak, amelyek ítéleteket szülnek még akkor is, ha az illető ezt nem tudatosítja. Pl. mi a baj mondjuk a proletariátus fogalmával, vagy az élettérrel? Mindkettő lehet releváns, és tisztességgel használt - de közben tudjuk, hogy mégsem. Miként a jelképek.
písz viszont:-)

Éhesló 2009.03.22. 19:16:21

Javasolom a skandináv módszerek tanulmányozását:
"A KAPU cikke következik teljes egészében; a finn témával annak utolsó harmada foglalkozik.

Kedves olvasó,

kevesen tudják, hogy van egy Jazminum Nudiforum, azaz téli jázmin, ami decemberben kezdi ontani sárga tölcséres virágait. A konyhaablakból látom. Mínusz húsz fokban, hóban, fagyban tavaszig virágzik, s midőn abbahagyja, kinőnek apró zöld levelei. Gyönyörködöm különcségében. Ellenkezik az évszakokkal, s még csak nem is trópusi futóbokor. De más, mint a többi, kirí a kertem bokrai és fái közül. Most is irigyen duzzogva nézi a többi csupasszá vedlett növényem. Biztosan utálják is…

Na itt eljutottunk a cigányügyekhez. Országos gond – már egyik párt sem tudja a szem elől elrejteni. Komoly szavazóbázisról van szó. Pörkölttel, egy-két ezer forinttal és habos, gyönyörű ígéretekkel irányított szavazásra lehet bírni... aztán meg leszarják őket, marad minden a régiben. Kirívóak társadalmunkban. Pedig az elmúlt évezred alatt sok nép érkezett a Kárpát-medencébe. Asszimilálódtunk, összeolvadtunk. Ők nem. Külön maradtak.

A múlt század hatvanas éveinek Amerikája a négerlázadások után több jogot adott a színesbőrűeknek, még tanulhattak is. Most Obama az USA elnöke. A mi cigányaink többsége nem akar tanulni, művelődni, dolgozni, asszimilálódni. Néhány nehéz sorsú roma fiatalnak évekkel ezelőtt szereztünk továbbtanulásra ösztöndíjakat. Páran éltek is vele, de nagy részük lemorzsolódott. Egy srácra büszke vagyok, mert végigküzdötte magát az orvosi diplomáig. Az utóbbi két-három évben nem tudunk kiadni roma-ösztöndíjat. Nem találok rá alkalmasat, és nem is kell nekik. Nem akarnak továbbtanulni, mert csórók maradnak. Megszokták, hogy a szüleik nem dolgoznak, mégis elvannak. Bűnre csábító lehetőségek közt válogatnak, a hirtelen meggazdagodás reményében. Emiatt a börtöneinkben sínylődők nagy része cigány. Az SZDSZ meg jót röhög a markába, keverik a politikai kártyát, hogy fennmaradjon bukott eszméjük.

Persze, hogy régen másképpen viszonyultunk a cigányokhoz, mint most. Szüleimmel Erdélyből jöttünk, ahol a székelyeknek mindmáig kiegyensúlyozott a cigányokkal való együttélés. Gyerekkoromban Miskolc mellett laktunk. Anyám és a szomszédasszonyok várták a vándorcigányokat. Teknőt, vágódeszkát, fakanalat hoztak, lyukas lábasokat foltoztak, szöget kovácsoltak, jósoltak, tábortűz mellett táncoltak. Pénzt és ételt kaptak. Hát Istenem, egy-két tyúk eltűnt, de kibírták a faluban. Aztán a történelem putrikba dugta őket. Megszűnt a vándoréletük. Segédmunkások lettek – de akkor még volt, és kötelező volt a munka. Anyám akkor utálta meg a cigányokat, mikor 1985-ben, fényes nappal hetven forintért leütötte őt a nyílt utcán három roma csávó. Most már tudják a híradásokból, hogy mi van Miskolcon. „Súlyos cigánykérdés” – mondják.

A politika játszik velük. Kivár a következő választásig. De mindig csak a következő választásig. Az SZDSZ úgy védi őket, hogy bűntudatunk legyen akkor is, ha minket lopnak meg, vagy minket rabolnak ki. Érezzük magunkat rasszistának. Mohácsi Viktória Brüsszelből az adófizetők pénzén Magyarországra repül, hogy megvédje a romák érdekeit, akár tettesek, akár áldozatok. Mert ez ma már így megy. Az antiszemitizmusunkat fejeljük meg még egy bűntudattal. Legyen minél több bűntudatunk, minél kisebbre húzódjunk össze, és féljünk saját hazánkban. Egyik párt sem tett ki magáért vagy maga elé egy békés egymás mellett élésről szóló javaslatot. Mohácsi Viktória sem.

Folyóiratunkban nemrég riportot közöltünk a lappokról. Hogy élnek Finnországban és Svédországban egy összevont autonómiában. Akkor kihagytuk az alábbi történetet, melynek hősei és halottai magyar cigányok voltak.

Svédország és Finnország egy-egy félévig tűri, táplálja, támogatja a bevándorlókat, s ha nem akarnak és nem tudnak beilleszkedni, kiebrudalják őket. Néhány élelmes magyar roma család „kiszaszerolta” ezt a lehetőséget, s Finnországba mentek. Letelt a fél év, és Lappföldön keresztül Svédországba vándoroltak segélyen élni, s ha kitelt a félév, visszajöttek ugyanazon az úton Finnországba. Éveken át ingyen éltek, hat hónaponként vándorolva.

Lappföld a sarkvidék széle. Hó és fagy. Évszázados hagyomány, hogy pihenőkunyhókat, faházakat talál az eltévedt vándor. A házban élelmiszer, tüzelő, meleg ruha, víz és motoros szán a továbbmeneküléshez, mert a sarki tél kegyetlen. A magyar romák fosztogatták a menedékházakat. Kellett nekik minden, Svédország felé haladva. Mondom, minden, nem hagytak az esetleg odatévedőnek semmit, hadd fagyjon meg, hadd haljon éhen. A lappok kifigyelték a tolvajokat. Bumm! Bumm! A magyar roma férfiak holtan estek össze. Nőik, gyermekeik elmenekültek. A lappok jegyzőkönyvet vettek föl, és elföldelték a holtakat. Más arrafelé a törvény. Más arrafelé a tulajdon fogalma. Nem úgy, mint nálunk. Mohácsi Viktória nem is utazott oda az adófizetők pénzén, hogy tiltakozzék.

E számunkban sok olyan cikket olvashatnak, melyek a cigánykérdéssel foglalkoznak. Roma művészek képei és versei is megjelennek lapunkban.* Így együtt. Mert együtt kell élnünk. Így hozta a sors...

Brády Zoltán"

Nos a skandinávokat példaként tiszteljük sok dologban. Ezek után is?

Éhesló
süti beállítások módosítása