HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Nem az én nevemben

2009.03.11. 13:03 :: Vay M

"There's nine hundred million of them in the world today.
You'd better learn to like them; that's what I say."
Monthy Pyton: I like chinese

Tegnap kora este a Városligeti Fasorban kutyát sétáltattam. Szép környék, igazán szép, asszem diplomatanegyednek is hívják. Olyan az utca felosztása, mint az Andrássy útnak: középen széles út, mellette járda, és azon túl van még egy-egy szervizút az épületek előtti járda és a parkolósáv között. Itt egy kép.

Ahogy jövünk, látom ám, hogy rendőri kerítéssel van lezárva a járda és a szervizút. Kerülünk szépen: jó kétszáz méter hosszú a lezárás. Túloldalt ugyanígy le volt zárva az utca oldala, csak a középső úttest és a belső járda fele volt járható. Nem kérdeztem meg, miért; gondoltam úgyis ki fog derülni.

No, kiderült. A kínai követséget védték a nép rettegését évtizedek véres terrorcselekményeivel jogosan kivívó Tibet szabadságáért demonstrálóktól. Amikor én odaértem, körülbelül húszan voltak, beszélgettek, gyertyákat gyújtottak. Annyira, de annyira abszurd volt ott állni ezek között a szelid és jó emberek között, és látni, hogy védik mécsesektől és FREE TIBET transzparenstől az evil empire helytartóságát. Mintha bármi tétje lenne a dolgonak. Mintha bármi esély volna arra, hogy a kommunista birodalom eleressze, és ne gyalulja le azt az országot.

Ha kínai nagykövetség lettem volna, biztos porig égetnek, ha nincsenek ott a készenléti rendőrök tucatjai, a kettős kerítésrendszer és a bő száz méteres védősáv.

Félnek a poroszlók, ahogy Reményik Sándor mondta? Az túl szép lenne. Ennyire nagy ereje nincs a szavaknak.

Én már akkor is alig láttam a pipától, amikor Kína kapta meg az olimpia rendezését. Miért kell a seggét nyalni egy olyan országnak, amelyikben ma is gyakorlat a bírósági tárgyalás nélküli kivégzés, ahol eladják a politikai foglyok szerveit, ahol hosszú évekre ültetnek le bloggereket, ahol vallásuk miatt kínoznak és végeznek ki embereket? Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kijelentette, hogy törlik azon sportolók eredményét – érmüket is elveszik –, akik bármiféle Tibetre vonatkozó utalást tesznek a játékok alatt, akkor ment el végleg a kedvem az olimpia nézésétől.

Azt, hogy világhatalom, én leszarom. Akkor sem kell nyalni nekik.

Tegnap versenyt fojtogatott a düh és a szégyen. Miért kell beszállnunk ezeknek a pribékeknek az erődemonstrációjába? Biztos van valami jogi magyarázat rá, de ez tulajdonképpen nem is érdekes, ha a hozzá való viszonyulásunk teljes mértékben illeszkedik a magyar politikai elit és politikai élet attitűdjeibe. Teljes mértékben.

Nagyon, nagyon rossz érzés volt.

7 komment

Címkék: tibet olimpia erkölcs megmondás külpolitika diktatúra életminőség lakáj vay túlkapások

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr94995788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

il dottore 2009.03.11. 15:00:58

A félelem az ismeretlenre adott válaszreakció, természetes emberi érzelem.

Ha a hatalom fél, akkor erőt demonstrál. Ám pont ezáltal ismeri be, hogy nem ura az eseményeknek, pusztán elszenvedője, sérülékeny szemlélődője a pillanatnak. S ezért felkészül a legrosszabbra, hogy elejét vegye a számára kedvezőtlen kimenetelű folyamatoknak.

A hatalom félelmének forrása, maga a felismerés, hogy magára maradt. A közösség, amit szolgálnia kellene, elfordult tőle.

jewel79bp 2009.03.11. 16:27:38

már régen azon bosszankodom, hogy Magyarország kizárólag olyan országokkal folytat komolyabb üzleti kapcsolatot, ahol sárba tiporják az emberi jogokat: fő partnerünk Kína, Indonézia, akár az USA, az oroszok... ezekre a helyekre jár a magyar diplomácia. Közben semmi kapcsolat Kanadával vagy Dániával. Értem én, hogy csak ezek az országok kíváncsiak a mi fantasztikus gazdasági eredményeinkre, de mégis, miért nincs annyi tisztesség a magyar külpolitikában, hogy legalább fele-fele alapon ápolja kapcsolatait arra érdemes és nem méltó országokkal?... És amikor olvasom a háttérinformációkat a külpolitikai kapcsolatainkról, egyik sem győz meg, hogy nekünk miért éri meg jobban befektetőket keresni Kínában, mint mondjuk Kanadában...

Panka2 2009.03.11. 18:23:51

A Laboratory is lopott a UPC-vel?
Az Indexen és számos portálon tegnap jelent meg a cikk arról, hogy
vizsgálódást kezdeményeztek a UPC-nél, minek következtében "megszüntették a UPC közép-európai regionális központját, és nyugdíjba ment a regionális vezető. Távozott a cég magyarországi vezérigazgatója is; a pletykák szerint egyikük sem önszántából döntött így. " (Index)

A pletykáknak úgy tűnik van valóságalapjuk.
Valószínűleg a vizsgálódáskor a UPC céges
kapcsolatai is nagyító alá kerülnek majd. Így a UPC kreatívokat
készítő Laboratory-val kapcsolatban felmerülhet a kérdés:
vajon az ügynökség marketingigazgatója is összejátszott-e a távozó UPC
vezérrel ( Kovács Nimród véletlenül épp a tendert nyert Laboratory
ügyvezetőjének szomszédja Telkiben). Ráadásul a UPC
kiugróan sokat költött kommunikációra a Laboratory ügyfeleként a
piacon elfoglalt pozíciójához és méretéhez képest, de ez a mennyiségű
kommunikáció nem hozott arányos bevételemelkedést ( a piac
struktúrája miatt aligha hozhatott)
Ebben az esetben szégyen, hogy a magyar reklámpiacon ilyen szintű kárt
okozó és a szabad versenyt semmibe vevő összejátszás megtörténhet.

beszóló 2009.03.11. 21:45:32

Az én nevemben sem.

A vers nagyon jó.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2009.03.12. 02:40:12

Akkor kezdjünk neki.

1. Fasor
Ebben a városban csupán 20 éve lehet szabadon és háborítatlanul kiállni valami mellett vagy ellen. És a 20 év alatt is csak egész kevés alkalom volt, hogy ez tényleg olyan mértékben megtörténjen, hogy az - szakszóval élve - hírértékű legyen.
Éppen ezért a hatalom (értsd akármilyen szintű közigazgatási szerv, nem valamilyen árnyékkormány, kizsákmányoló réteg, vagy akármi, csak egyszerűen az a csoport, akik igazgatják a közt) teljesen tapasztalatlanul áll az egész helyzethez. Láttunk az elmúlt években olyat is, hogy 72 óráig előzetesbe rakták, akinél 10-nél több tojást találtak, meg olyat is, hogy malmozva tűrték, hogy Molotov-koktéllal dobálják őket. Így hát igen, megesik, hogy túlbiztosítanak egy ilyen rendezvényt. Ma mindenki frusztrált, és nem tudja, mit hoz a holnap. A közbeszéd zavaros rikácsolássá fajult, és őszinte tisztelet annak, aki ki tud igazodni benne.

2. Olimpia
Vizsgáljuk meg, hogy az Olimpia mit képviselhet.
2/a. Az Olimpia sport
Ebben az esetben lényegtelen az, hogy Kínában tiporják az emberi jogokat. Az Olimpia az ógörög civilizációban is egy ünnep volt, a szépség, az erő, az emberfeletti teljesítmény ünnepe, amelyet mindenki izgalommal figyel, és a győzteseket az égig emelik. Ha valamit ünnepelünk, felesleges azokat a sérelmeket emlegetni, amelyek amúgy is mindenki előtt ismertek. Vagy legalább is nem illik.
2/b. Az Olimpia politika
Ebben az esetben is törvényszerű, hogy Kína rendezi az Olimpiát. Mert hát szuperhatalom, ott él a Föld népességének egyhatoda, és különben is, a sok évszázados elzártság után mi lehet egyértelműbb gesztusa a Nyugat Kína felé nyitásának, mint egy virtigli européer gyökerű esemény Pekingbe vitele?
3/b. Az Olimpia üzlet
Kína nagy, sokan vannak, és ha csak a felső 5 százalékot bírod rá, hogy olimpiai kacatokat vegyen, akkor is van egy jó 55-60 milliós vásárlóközönséged. Ebbe pedig nagyon sok minden belefér. Ne felejtsük el, az olimpia idején még csak recsegett az amerikai ingatlanpiac. A spekuláció virágkorát érte, és mindenki egyre többet, egyre nagyobbat akart, lehetőleg minél gyorsabban. A pekingi Olimpia az émelyítő rongyrázás csimborasszója volt, de milliók tollasodtak meg belőle elég szépen. Az emberi jogok megint csak másodlagos tényezővé váltak.

(Ejha, az utolsó kicsit dagályos lett, de remélem, érthető, mit akarok mondani.)

3. Külpol
Magyarországon a külpolitikai gondolkodásmódot egyik oldalon a sértettség, a nagyképűség, és sznobizmus jellemzi abból a szempontból, hogy nekünk mindig a lehető legnagyobb(nak) és legerősebb(nek gondolt) hatalom felé kell mozognunk, tegyen az bármit is. Így lesz belőlünk békefenntartó Afganisztánban úgy, hogy közben a laktanyáinkat magánmaciknak kell őrizniük, és közben a szomszédos országokkal sem vagyunk képesek szót érteni.
Másik oldalról pedig vegyük figyelembe azt, hogy a külügy tipikusan az a terület, amely kihalásos alapon működik. Tehát a régi szellem még hosszú évtizedekig hat, lassan változik, nem halad a korral. Az antivilágban csak az számított, hogy a nagyok mit mondanak, és hogy Isten háta mögötti államocskákban éppen mit sakkoznak ki a helyiek keleti-nyugati hátszéllel. A gondolkodás nem változott. Dánia? Ugyan. Se atom, se szakadárok, de még pénzt sem adnak csak úgy puszira. Köpüljék a vajat egyedül.

Ha mindezek alapján a legjobban akarnám jellemezni a helyzetet, akkor azt mondom: ez egy ilyen bicikli, és mi ülünk rajta. Nem ezen fog múlni a szocializmus és a világbéke sorsa.

"Na, gyerünk, Barátaim, tegyük a dolgunkat!"

jewel79bp 2009.03.12. 11:20:47

Amíg a nagyköveteknek nem kell tudniuk azon a nyelven, amilyen országban vannak... amíg a magyar kínai kormányzati megbízott nem tud kínaiul... amíg még egy helyi újságot sem tudnak elolvasni... mégis, hogy várjuk, hogy bármit is elintézzenek?... Max. az oroszoknál és az USA-ban van olyan nagykövetünk, aki egy ici-picit egyáltalán belelát abba, hogy mi történik az országban, ahol épp állomásozik. Bár Simonyi még akkor is jobb volt, mint most Somogyi, szerintem.

palostrend · http://palostrend.hu 2009.07.11. 13:35:05

Megint rátapadnak a Nagymagyarországos felségjelzésű autósokra az izraeli fennhatóság alatt szopó, magyarországi véglények, ama kék-fehér kopók; - akiket azért ügyes, technikás trükkökkel, bármikor ronggyá lehet alázni ugyanis helyismeret hiányában, sebezhetőbbek mint a vakgalambok!
Ma 11.30-kor kezdték felvezetni villogó zsarumobilokkal a zsidók vázágyúit a számukra bejelentett helyszín közelibe...
Ha ezek sejtenék, amit Mi már tudunk, akkor nem ezzel lennének elfoglalva.
Amúgy meg nincs szánalmasabb mint látni azt, ahogy a világ legbékésebb MAGYAR népének, legszelídebb békés ellenállása ellen, hogyan is teszik a megsemmisítő csapásra készülő igyekezeteket a hazánkban garázdálkodó, beöltöztetett, terrorista zsidó hadszervezetek és erőszakik.
Elmondom, hogy ezeknek a sorstalan pribékeknek a mai nap (2009.07.11-e!) úgy fog bevonulni a 40 évre titkosított jelentéseikbe, mint az ÖNMEGSEMMISÍTÉS és a lebőgés netovábbjának dátuma.
Olyan MELL EMELŐ, büszkeséggel eltöltő, hogy ennek az írdatlan méretű, nemzetközi leégésnek aktív részesei lehetünk.
SZABADSÁGOT BUDAHÁZYNAK és minden MAGYARNAK, akinek FÁJ TRIANON!!!
süti beállítások módosítása