HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Mások vágyálmai gyötörnek

2009.03.14. 14:30 :: Pollack

Egészen szokványos reggelre ébredtem péntek reggel is. A sötétítőn nem szűrődött át a napsütés ragyogása, s a zubogó eső sem nyomta el a kinti neszeket. Ám éreztem, hogy valami új van a levegőben. Valami szokatlan, valami, amit rég éreztem utoljára. A Föld műholdas képét nézegetve arra gondoltam, hogy biztos az áprilisira hajazó időjárás az oka ennek furcsa percepciónak. Aztán lefutottam a szokásos köröket a neten, közösségi oldalakat és e-maileket nézegetve, míg rá nem nyomtam az Index könyvjelzőjére. Az alábbi mondat fogadott a címlapon: „A magyarok fele úgy tudja, hogy a Fidesznek van programja”.
Először azt hittem, hogy tényleg április van, s ez egy elsejei tréfa, de neeem. Ez komoly. Persze én helyzetidegen módon röhögve fordultam le a székről, mit sem törődve a kijelentés komolyságával. Engem jobban érdekelt a komikusabb része. Ami valójában tragikomikus.
Tragikomikus, mert az emberek fele tényleg elhiszi, hogy Viktoréknak van (válságkezelő)programjuk. Olyan program, amivel 2010-től majd gatyába rázzák az országot. Olyan program, aminek elemeiről eleddig nem sokat – mondhatni semmit sem – hallottunk. Azt tudjuk, hogy biztosan nem olyan program(ok) alapján kormányoznának, melyek mentén Feriék cselekednek. Tudjuk, mert mondják. S ha nem is nyíltan, de az MSZP programját csak nemes egyszerűséggel a ’szar’ jelzővel írják le. A szar, mint fogalom viszont értéktartammal bír. A szar nem önmagában szar, hanem valamihez viszonyítva. Valami olyanhoz, ami a Fidesznek a birtokában van, ami Feri sokadik programjával szemben ellenpólusként manifesztálódott a Viktor vezette jobboldal közös tudatából. Elméletileg ez így van.

A gyakorlatban tényleg a homály leple fedi, hogy a Fidesz mi alapján bírál, s ítél. Nem tudni, hogy milyen irányvonalak mentén képzeli el a 2010-től esedékes újbóli kormányzását. Az utóbbi egy évet tekintve két mankóval szolgált számunkra Viktor, melyek alapján sejtésünk lehet arról, hogy milyen terveket is szövögetnek idestova lassan hét esztendeje.
Az első segítséget a tavaly májusban, a Színművészeti Egyetemen elhangzott szavai jelentik – már amennyiben ténylegesen elhangzottak ezek a szavak. Azon túl, hogy még mindig egyfajta nemzetmentőnek hiszi magát – aki kivezeti népét a sivatagból, s a Kánaán paradicsomi közegébe segíti –, azt tudjuk meg, hogy 2010-től „nem hagyományos kormányzás” lesz, amikor is „sokaknak sok minden fog fájni”. (Ez eddig sem volt másként, de most nem ez a lényeg.) Leállítanák a költségvetést túlzottan megterhelő beruházásokat, így a 4-es metró és az autópályák építését, amivel többletforrásokhoz szeretnének jutni. Ezen felül ismeretlen végösszegű adómódosításokat terveznek, melyek elméletileg a bérekre rakodó terhek csökkenésével járnak majd. De nem terveznek megszorításokat, ellenben több munkahelyet és több beruházást igen. Pont. Gondolom azóta a gazdasági válság teremtette új helyzethez igazították terveiket, s csak azért nem beszélnek ezek részleteiről, mert nem akarnak ötleteket adni Ferenc testvérnek – és nem azért, mert lövésük sincs, hogy mihez kezdjenek ebben az új helyzetben.
Egy hete aztán Viktor kiállt ország-világ elé, hogy a hőn szeretett Millenáris Parkban országértékelő beszédet mondjon. Sok mindent ebből sem tudtam meg. Leginkább csak annyit, ami eddig is nyilvánvaló volt: válság van. Ezt viszont nem lehet válságkezeléssel orvosolni, hanem – itt meg kell kapaszkodni egy kicsit – új irányt kell venni, sőt, új világot kell építeni. Erre a következők miatt van szükség. „A megújulás át fogja rajzolni a politikai, a gazdasági, de még az is előfordulhat, hogy a földrajzi térképeket is.” A piacgazdaság és a társadalmi rendszer összeomlik, a pénz uralma lehanyatlik, s ha a sort folytatni akarom, akkor tán’ még az Apokalipszis lovasai is benyargalnak a képbe.
Szívmelengető jövőkép. De semmi pánik, van egy Viktorunk, aki majd megment minket, mint ahogy egy éve megmentette az egészségügyi rendszert is a tőzsdére vezetéstől, s így az összeomlástól. Megment minket, mert „a Fidesz még nem teljesítette be a küldetését”! (Napersze.) A kivezető utat a szabályozott piacgazdaságban véli megtalálni Viktor, ahol az állam erős, a népjóléti politika pedig széles néprétegek életében fog pozitív változásokat előidézni. Lesz itt remek oktatás, egészségügy és szegénységi politika, de lesz itt nagy közbiztonság és rend is. A vállalkozások feje felől eloldalognak a fellegek, a népnek pedig lesz munkája és jövedelme. A gonosz bankok és tőzsdei cégek keményen ellenőrizve lesznek, nehogy ismét bekövetkezzen az, ami elől most menekülünk. És ha mindannyian egyként akarjuk, akkor majd a gazdaság újból növekedési pályára áll, az államadósság csökkeni kezd, az adóbevételek nőni fognak, s a gazdaság végül talpra áll a saját lábaira nehezedve – persze miután csak visszaköveteltük és -kaptuk az országot.

Szép remények. A kérdés már csak az, hogy mindezt hogyan is képzelik el a Fideszen belül. A célokat már kijelölték, de azt hiszem erre az emberek túlnyomó többsége képes, ehhez még nem kell a nemzet önjelölt vezérének lenni. Az ördög a részletekben bújik meg, azokban a részletekben, amiket egy jól megkonstruált és átgondolt programban olvashatnánk. S amíg létezik olyan új politikai erő, amely vért verejtékezve munkálkodik, hogy szakértői bázisának segedelmével Agendáját programmá alakítsa, addig létezik olyan párt – a Fidesz – ami mintha nem érezné szükségét programjának megalkotására, vagy ha az létezik, akkor konkrétumok megnevezésére. Nekik elég az, hogy az emberek fele (51%) elhiszi, hogy van nekik olyanjuk, a másik felével meg minek törődjenek, azok úgysem fognak rájuk szavazni.

Régóta kerülget annak gondolata, amikor visszatekintek múltunk jó 1100 évére, hogy ennek az országnak mintha valamilyen különös oknál fogva szüksége volna egy idealisztikus apaképre, egy többé-kevésbé jóságos atyára, aki terelgeti az embereket, mint pásztor a nyáját: odafigyel rájuk, óvja őket, s a bajban segítséget nyújt számukra. Egy olyan apa, akire lehet számítani. Talán már Árpád után elkezdett érlelődni ez az apakomplexus, s történelmünk nemes - és kevésbé nemes - férfiúinak sora csak ráerősített erre.
Amennyiben helytálló e gondolat, úgy nagy esélyt látok rá, hogy Viktor is ugyanerre érzett rá a 90-es évek derekán, s a válság okozta kilátástalanság csak megerősítette ebbéli hitében. Országértékelő beszéde is azt sugallja, hogy felvállalja ezt a szerepet. Ő az, aki ki mer állni az emberek elé. A pódiumon határozottságot és magabiztosságot sugároz, mint aki tudja, hogy hamarosan eljön az ő ideje, amikor koncepcióia legjavát megvalósíthatja. Olyan szerepben tetszeleg, amit elvárnak tőle a választói, a pártbéli társai, de legfőképpen a tanácsadói, akik tudják, sejtik, erre van szüksége az embereknek. Ez politikailag nagyon kifizetődő, minden más téren viszont katasztrofális hatású, mivel nincs mögöttes tartalma a szavainak.

A rideg valóság rémálomszerű lázállapotából egy tudattalan léthelyzet álomvilága felé sodródik az ország. Elhitetik az emberekkel, hogy másként lesz minden, csak emeljük Viktort piedesztálra, ahonnan majd széles vigyorral tekinthet le ránk, s vallhatja be azzal a lendülettel, hogy hazudtak éjjel-nappal a választások megnyerésének „nemes” céljáért. S akkor ki fog derülni, hogy egy használható gondolat nem sok, annyi sincs birtokukban, nemhogy az új irány ismerete, vagy az új világ kidolgozott tervezete.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr931001789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vetrov 2009.03.14. 15:32:27

Hát ezt bizony kár volt ideokádni. Pedig a kampány kezdetén még pénzt is küldtem az LMP-nek de én kérek elnézést, többet nem fog előfordulni. Ez már a sokadik kiábrándító poszt, kibújt a szög a zsákból, tényleg ti vagytok a neoszadi, semmi több ...

Na csá ...

hunor76 2009.03.14. 17:05:58

Bravó Vetrov, az ilyen típúsú érvelésmentes mínősítgetésnél semmi sem támasztja jobban alá azt amit a cikkíró állít, vagyis hogy Magyarországon a politikus, ha sikeres akar lenni, jobb ha semmit nem mondd, mert ha valaki valami konkrétumot állít abba egyből bele lehet kötni úgy, hogy az állítás tartalmával nem is foglalkozunk.

Talán megosztanád velünk végtelen bölcsességed és adnál pár tippet hogy szerinted miben téved a fenti cikk? Persze ha te azok közé sorolod magad akik szerint szent Orbán atyánk bármiféle kritizálása kozmolibsi, nemzetromboló cselekedet, akkor megértem hogy az LMP miért nem vonz téged…

Vetrov 2009.03.14. 17:55:02

@hunor76: A fenti karakterhalmaz egy csak közepesen sikerült orbánozás, pontosan olyan, amilyet már ezrével láthattunk az elmúlt években, kizárólag ballib megmondóemberektől. Nem azt mondom, hogy nem igaz amit ír de hol van ebben a konstruktivizmus? Ez lenne a Más a Politika? Ezzel a Drágaaranyosbolgárúr stílussal van tele a ballib média legalább tíz éve, nincs ebben semmi új.

De hagyjuk a hangulatkeltést, nézzük a konkrétumokat: nincs a Fidesznek programja. Miért, az LMP-nek van? Ugyan az orrom alá dugtak valami rózsaszín hippiutópiát de abban is csak annyi van, hogy minden szép és jó lesz, nem kell áldozatokat hozni, nem fog fájni.

Hol vannak a számok, hogy hány naplopó közalkalmazottat kell kirúgni, mennyivel kell visszanyesni a nyugdíjat, utazási és gázártámogatást? Kik lesznek a vesztesek?

TI SEM mondjátok meg, hogy ki, mikor, hogyan és miből fizesse meg az átalakítás árát. Az LMP mikor fogja kibontani az igazság minden részletét és elmondani az inaktívaknak, hogy most aztán tényleg nincs ingyenebéd? Csak adtok valami nevetséges maszlagot, hogy mindenkinek minden szép és jó lesz, nem kell félni, nem fog fájni.

Ez mennyivel hitelesebb mint a Fidesz (nemlétező) programja?

beszóló 2009.03.14. 18:30:22

Szerintem Vetrovnak igaza van abban, hogy a fenti írásnak nincs semmi új üzenete, információ tartalma. Ami benne van, tudtuk. Olyanról írjatok, ami építő vitára sarkall. Szerintem.

Vetrov 2009.03.14. 18:35:10

@beszóló: Igen, ez a bajom: valaki idejön fellelkesülve, hogy "Lehet Más a Politika" erre egy ilyen egészséges, standard orbánozással találkozik, mintha csak a Népszava vagy a 168óra blogmellékletére érkezett volna. Ezért kár volt új pártot alapítani, ezzel tényleg csak a mentőcsónakot kereső szadisokat nyerhetik meg.

Pollack 2009.03.14. 19:14:55

@Vetrov: Egy mondat és egy link erejéig megpróbáltam utalni arra, hogy az LMP programja készülőben van, nem kis feladat elé állítva ezzel a tagságot. Viszont már az Agandánk is fényévekkel több információval szolgál az elképzeléseinkről, mint akármelyik párt - ez esetben a Fidesz - programja.

Mindamellett a poszt célja abbéli félelmeim feltárása, hogy 2010-től az ég adta egy világon semmi sem fog változni a Fidesz kormányzásával. Ez pedig mélységesen elszomorít. De hidd el, én örülnék a legjobban, ha nem lenne igazam...

Bartoki 2009.03.14. 19:17:17

Nem akarok Orbán-vallásúnak látszani, de ez nem program?

jovonk.hu/FideszPP2007_HU.pdf

Elérhető a fidesz.hu-ról, csak azért gondoltam... :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.03.14. 19:37:32

@hunor76: Én nem gondolom,hogy aki kritizálja az írást, azt le kell ugatni.
Már csak azért sem, mert - azon kívül, hogy a hír tényleg vicces - nem sok teteje van. Ez az apakomplexusos eszmefutattás meg tényleg semmi másra nem jó, mint Orbán démonizálására. Ami a baloldal szokásos hamis eszköze, s szerintem nem lehet az LMP módszere.

Egyébként beszólóval értek egyet. Remélem, hogy jövhéten, amikor megújul a blog, akkor több konstruktívabb írás jelenik meg.

Vetrov: azért abban nincs igazad, hogy nekünk ugyanannyira nincs programunk. Az Agendában is vannak elég konkrét dolgok, van ey melléklete is az adó-átrendezési elképzeléseinkről (bár még a válság előtt született).
Hogy a konkrét kérdéseidre válaszoljak:
Szerintem az Agenda nem rózsaszín hippiutópia. Csak olvass bele a munkahelyteremtésről vagy a szolgáltató államról szóló részekben: szerintem éppen kicsit túl száraz technokrata szöveg.
A gázártámogatással kapcsolatos véleményünk benne van ebben az állásfoglalásban: www.lehetmas.hu/hirek/92
Nyugdíjak visszanyesése: az Agendánkban szerepel, hogy "A nyugdíjak indexálását rövid távon az inflációhoz közelítjük a reálbér-emelkedés helyett. A magasabb nyugdíjakat kevésbé, de legalább az inflációt követô
mértékben emeljük." Plusz nem támogatjuk azt a javaslatot (pl. Reformszövetség), hogy a 13. havi nyugdíjat úgy szüntessük meg, hogy ténylegesen el is vesszük.
Közalkalmazottak: itt azért differenciálni kellene, ez a "naplopó közalkalmazottak" ugyanolyan hamis toposz, mint a "csaló vállalkozó". Létszámcsökkentés helyett szerintünk a hatékonyságot kell növelni, erről szól az Agenda egész 5. pontja (már csak azért is, mert válság idején a kirúgottaknak duplán ehéz új állást találni). Ha az állami szolgáltatásokat hatékonyabbá tesszük, akkor jelentős költségeket meg lehet takarítani, pl. a minisztériumoknak szakértői munkát száz és ezermilliókért végző tanácsadó cégek kirugdosásával.
Kik lesznek a vesztesek? Na ez komoly kérdés. Egyrészt a nem fenntartható iparágak (gáz, szén, olaj, műtrágya), másrészt azok, akik eddig piaci teljesítmény helyett kijárással, korrupcióval szerezték az állami megbízásokat; illetve azok, akikeddig a sokféle adókedezmény segítségével eltitolták a jövedelmeiket (lásd az Agenda 4.3 pontját). De pontosat csak akkor tudunk mondani, ha kész lesz a program adózási része.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.03.14. 19:54:19

@Pollack: azért az valószínűtlen, hogy semmi nem változna. Legalább Gyurcsány eltűnik:)

Dzsózi 2009.03.14. 20:03:59

Muhaha, arccal a III. Gyurcsány-kormány felé! Ez a blog csak valami médiahack, ugye?

hunor76 2009.03.14. 20:34:08

@Lastres: Én nem ugatok le senkit, aki valóban kritizál, de ha valaki minden érv nélkül minősítget azt nagyon nem bírom. Ha Vetrov egyből a második posztjával indított volna, arra én is teljesen más hangnemben reagálok. Íme:

@Vetrov: Azért szerintem árnyalatnyi különbségek vannak a Fidesz és az LMP között programalkotás terén. Egyrészt az előbbi kb. 20 éve létezik pártként, míg az utóbbi pár hete. Az előbbinek kormányzati tapasztalata, hatalmas infrastruktúrája, fizetett szakemberei vannak - nem azért nem csinál programot mert ne tudna, hanem mert nem akar. Az LMP-nek mindez nincs meg, ennek ellenére nem kevés embere fekteti nem kevés szabadidejét abba, hogy jövőre egy koherens, részletesen kidolgozott programmal állhasson a választók elé.

Más kérdés, hogy a blog az nem a programalkotás fő szintere, hanem egy olyan médium, amiben különféle érdekesnek tűnő témákat az ezek iránt érdeklődőkkel meg lehet vitatni. És szerintem egy pártnak, aki választásokon el akar indulni, igenis érdekes téma az, hogy milyen alapon döntenek a magyar választópolgárok és ilyen módszerekkel lehet - akár jobb- akár baloldalról - etetni őket. Még akkor is ha ez a párt ebben az "etetésben" nem kíván részt venni.

Dzsózi 2009.03.14. 21:21:46

A mai állás:
- A Fidesznek nincs nyilvános programja. Az LMP-nek sincs.
- Az LMP-nek nincs kormányzati tapasztalata. A Fidesznek van.

Szerintem ez így akkor 2:1 a Fidesznek.

Bizakodásra indít, hogy az LMP a programalkotással együtt a lendvaiildikó-tagozatot is beüzemelte.

geot 2009.03.14. 23:57:27

"Viktor", "Feri": nagyon bennfentesen hangzik. Vagy ez az LMP? Akkor most hogy is???

hunor76 2009.03.15. 00:34:28

@Dzsózi: Épp azért jött létre az LMP, hogy végre kitörjünk ebből a "tertium non datur" logikából. Persze, nem lesz könnyű, hiszen ez az ország az elmúlt húsz évben ahhoz lett szoktatva, hogy aki nem velünk, az ellenünk… Az LMP-ben olyan emberek gyűltek össze, akik nem tudják eldönteni, hogy egy III. Gyurcsány- vagy egy II. Orbán-kormány gondolatától rázza ki jobban a hideg őket. Illetve olyanok, akik szerint ezen az országon már nem segít a "kisebbik rossz" választása. Más kérdés az, hogy ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen blogban minden egyes posztnak halál kiegyensúlyozotnak kéne lennie.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.03.15. 18:48:01

oké, elmondom, szerintem miről szól ez a poszt, mert az tuti, hogy nem az orbánozásról, bármennyire is szeretnék néhányan ezt kiolvasni belőle. (btw megjegyezném, hogy egy blogtól fölösleges folyamatos "konstruktivitást" várni. ez nem a programhirdetés fóruma, hanem lmp-közeli vélemények megjelenési helye.)

a posztot ihlető cikkben két ijesztő dolog is előkerül. az egyik, hogy Mo legnépszerűbb pártjának, a leendő kormánypártnak nincs válasza a mai válságra (az Erős Mo. egy 2007-es közhelygyűjtemény, a ma releváns tartalma a 0-hoz konvergál.) ha már itt tartunk, az LMP-nek nemcsak agendája van, hanem egy 50 oldalas válságkezelő programja is: www.lehetmas.hu/zoldelenkites

a másik, hogy az emberek tekintélyes részét a vakhit mozgatja, és nem zavartatják magukat a tényektől.

sztem ez a két dolog megér egy bejegyzést, és az is teljesen rendben van, hogy nemcsak a mostani, hanem a leendő kormánytól, jelenlegi ellenzéktől is felelős politizálást várunk el.
ez talán nem olyan nagy bűn, ugye?

sztár 2009.03.15. 21:50:22

@Vetrov: Kedves kommentező, ha Viktorban hiszel, akkor ott keresd az igazad. Jó lenne, ha te és a hozzád hasonló észrevenné a jobb és baloldal hasonlatosságát, és elgondolkodnál azon, hogy valóban viktor politzálására van szükség, aki szerint elég a politikai válságból kijönni és majd aztán szépen elrendeződik minden magától. Sajnos a fidesz nem mer szint vallani, nem is tudja mit kellene csinálni, vagy inkább tudja és ezért nem mondja, mert az csak verítéket és könnyet jelentene mindenki számára, ezért elterjeszti a hitet, az ő hitét, hogy ő majd tudja, meri, teszi. De mit? A politikai válságnak ő is a részese, s ebből ő sem hőzhatja ki magát, de ha úgy gondolod, hogy egy 20 éve a magyar politikát irányító obligon kívül lehet, akkor nav vagy. Talán ezért kellene más politika, hogy ezt a két egymásssal teljesen hasonlatos elitet leváltsuk és tényleg próbáljunk meg egy újat, ami mind a szocialisták mind a fidesz hazugságaitól mentes. Tisztelt kommentező, számodra nem érdekes Viktornak a kaméleonsága? Ezelőtt két évvel még szakértő kormányt akart, az összödi beszéd után uj miniszterelnököt, bárkit csak gyurcsányt nem. ma pedig már ezt sem akarja, nem akar új miniszterelnököt, ma már új választást akar, mert hihetetlenül fél, hogy talán a kátyuból mégis valahogy kijutnánk. Szóval ferivel szemben nem alternatíva az, aki ugyanazt akarja csak pepitában. De hát úgy látszik a politika ma már hitté vált, s sokan olyan bigottak lettetek, hogy e poltika vakká tett. Szóval számítunk rád, a tiszta józan gondolkodásodra, amely mentes a hit vakságától és bigottságától.

sztár 2009.03.15. 21:52:33

@Vetrov: Kedves kommentező, ha Viktorban hiszel, akkor ott keresd az igazad. Jó lenne, ha te és a hozzád hasonló észrevenné a jobb és baloldal hasonlatosságát, és elgondolkodnál azon, hogy valóban viktor politzálására van szükség, aki szerint elég a politikai válságból kijönni és majd aztán szépen elrendeződik minden magától. Sajnos a fidesz nem mer szint vallani, nem is tudja mit kellene csinálni, vagy inkább tudja és ezért nem mondja, mert az csak verítéket és könnyet jelentene mindenki számára, ezért elterjeszti a hitet, az ő hitét, hogy ő majd tudja, meri, teszi. De mit? A politikai válságnak ő is a részese, s ebből ő sem hőzhatja ki magát, de ha úgy gondolod, hogy egy 20 éve a magyar politikát irányító obligon kívül lehet, akkor nav vagy. Talán ezért kellene más politika, hogy ezt a két egymásssal teljesen hasonlatos elitet leváltsuk és tényleg próbáljunk meg egy újat, ami mind a szocialisták mind a fidesz hazugságaitól mentes. Tisztelt kommentező, számodra nem érdekes Viktornak a kaméleonsága? Ezelőtt két évvel még szakértő kormányt akart, az összödi beszéd után uj miniszterelnököt, bárkit csak gyurcsányt nem. ma pedig már ezt sem akarja, nem akar új miniszterelnököt, ma már új választást akar, mert hihetetlenül fél, hogy talán a kátyuból mégis valahogy kijutnánk. Szóval ferivel szemben nem alternatíva az, aki ugyanazt akarja csak pepitában. De hát úgy látszik a politika ma már hitté vált, s sokan olyan bigottak lettetek, hogy e poltika vakká tett. Szóval számítunk rád, a tiszta józan gondolkodásodra, amely mentes a hit vakságától és bigottságától.

BaKecske 2009.03.16. 09:32:54

@Lastres:
"Kik lesznek a vesztesek? Na ez komoly kérdés. Egyrészt a nem fenntartható iparágak (gáz, szén, olaj, műtrágya), másrészt azok, akik eddig piaci teljesítmény helyett kijárással, korrupcióval szerezték az állami megbízásokat; illetve azok, akikeddig a sokféle adókedezmény segítségével eltitolták a jövedelmeiket (lásd az Agenda 4.3 pontját). De pontosat csak akkor tudunk mondani, ha kész lesz a program adózási része."

Ahhoz hogy talpra álljon a gazdaság és újra megjöjjön a befektetők bizalma, jelentős állami kiadáscsökkentést kell végrehajtani, és a magas államháztártasi hiány és államadósság miatt ezt egy ideig nem is lehet nagyon adómérsékléssel kompenzálni.
Ráadásul ha az a tervetek, h felzárkóztassátok a lecsúszott rétegeket, akkor oda még több pénz kell, ergo még több adó/kiadáscsökkentés máshonnan.
Ugyan statisztikáim nincsenek, de szerintem nem áll messze az igazságtól ha azt mondom, azok a pénzek amiket emlegetsz (korrupció és nehézipar) nagyságrendekkel elmaradnak a szükséges kiigazitásoktól.
Ergo rövid távon sokkal több vesztes lesz, ha végre rászánják magukat a politikusok a változára. És ezt én is hiányolom a programból. Túlságosan mézes-mázos ahhoz, hogy sikereket érjen el. Ahogy Tóta W. mondta, Navracsics program 2.0.

Bartoki 2009.03.16. 14:09:35

A válság kezelése nem nagy ügy. Nálunk jobban álló államok (pl. Szlovákia) nem is csinálnak semmit, egyszerűen kivárják amíg vége lesz és kész.

Nálunk is "csak" fenntartható pályára kellene állítani az országot, és akkor a befektetők bizalma visszajönne.

Heim Péter mondta nemrég, hogy meg kellene becsülni azokat, akik dolgoznak (bér terheinek csökkentése + dolgozni jobban érje meg mint segélyen élni), meg azokat akik gyereket nevelnek (családi adózás).

Oszt ennyi.

OV 1 millió új munkahelye persze csak reklámszlogen. :)

De Szlovákiában, egy fele ekkora országban 270.000 új munkahely valóban meg is valósult a reformkormány 8 éve alatt. Ez alapján 500.000 munkahely nálunk is reális...

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.03.17. 22:38:06

Én régóta hiányolom a programot. A januári programalkotót vitasorozaton sem a program volt a fő téma:
fideszfigyelo.blog.hu/2009/01/18/programra_varva

Éhesló 2009.03.18. 21:56:06

Nos vergődés van rendesen.
elsőre is olvasni kellene: a gugli a barátod, beírod, kattintasz, olvasol.
Kétségtelenül nincs nekik minden héten új, mint böszmének, de van. Linkelték is feljebb.
Egyébként meg, ha buktort akarod fikázni, akkor tanulj mészárostól. Neki ez könnyű csuklógyakorlat és elegánsabban, kevésbé izzadságszagúan nyomja bármilyen alkalom adódik rá.
Ez itt így inkább egy megfáradt szdsz okádék. Szánalmas, egy böszméék és neoliberális barátaitok által 7 év alatt lepukkantott országban a válság kellős közepén az ellenzéket fikázni.
Buktor a hibás kétségtelenül....:(((
Az itt olvasottak alapján:
LMP = SZDSZ

Pollack 2009.03.19. 07:55:16

@Éhesló: Tök jó lenne, ha szövegértelmeznél, mert akkor rájönnél, hogy a post elsőszámú célja nem Viktor fikázása, hanem a jövőért való aggódás.
Amúgy nem értem: ha nem írom oda menten utána, hogy "de GYF is idióta... meg a mocskos neolibsik" akkor máris ráerősítek a kitalációdra? :)))
Ez így pfff!

BaKecske 2009.03.19. 11:19:35

@Éhesló:
"Az itt olvasottak alapján:
LMP = SZDSZ "

És miből nem ezt olvasod ki?

BaKecske 2009.03.19. 11:20:09

@Éhesló:
"Az itt olvasottak alapján:
LMP = SZDSZ "

És miből nem ezt olvasod ki?

törzsmókus 2009.04.07. 00:19:33

@Vetrov: +1 :(

nem kéne elüldözni az LMPtől azokat, akik nem az ördögöt látják OV-ban, ellenben örülnének egy friss, hiteles, zöld erőnek a parlamentben. (pl én... de még sok ilyet ismerek.)
süti beállítások módosítása