HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Tovarisi neokonyec

2009.03.23. 21:22 :: farkasam

Miközben szerte Nyugaton új paradigmában kezdenek gondolkodni a kapitalizmus működtetői és ideológusai, idehaza fölerősödött a neolib nyomulás. Ennek számos aggasztó és mulatságos jelét láthatjuk. Aggasztó jel például, hogy a gazdasági elit egyes prominensei már nem elégednek meg vagyonuk megtöbbszörözésével, hanem egyre inkább a politikai pálya felé kacsintgatnak, sőt, nyíltan fenyegetik a magyar társadalmat, és kezdenek ukázokat adni a politikai elitnek, ami pedig mint eddig is, a bokáját csattogtatja. Mulatságos jelenség viszont az idejétmúlt és felettébb unalmas neolib halandzsa zökkenetlen hazai áradata. Mintha mi sem történt volna a glóbuszon az elmúlt években. Úgy tűnik, Magyarország ennek a szubkultúrának egyfajta skanzene marad. Az pedig tragikomikus, hogy a világon végigpusztító, ám mostanra visszaszorulóban lévő neolib-neokonzervatív járványt nálunk még a kelet-európai provincializmus szellemi nyomora is súlyosbítja. Nos, nagyjából ezt a jelenséget prezentálja számos cikk egyikeként Babarczy Eszter szinte iskolapéldaszerű írása (Bokros tudja, mit kell tenni).

Saját nadrágotok szíját

A cikk legjavát Bokros Lajos méltatása adja, annak alkalmából, hogy a rossz emlékű ex-pénzügyminisztert Dávid Ibolya az MDF-toplista élére rakta a még megmaradt régi tagok - Babarczy szavaival (néhai Szabó Iván után szabadon): a „borzalmas hívők” - őszinte sajnálatára. „Bokros Lajos az MDF-lista élén. Bokros Lajos egy új kormány élén, amelyet az SZDSZ, az MDF és az MSZP (!) közösen szavazna meg. Hát nem agyrém, mik jutnak Ibolya eszébe? – mondja a jobboldali sajtó. A gúnyos hangokkal ellentétben Dávid Ibolya lépéseit én racionális, és feltehetőleg sikeres politikai térfoglalás első állomásának tartom. (…) Bokros Lajos azon kevesek közé tartozik, akiknek van programja, és ez a program az elmúlt tíz évben keveset változott (szerintem előnyére finomodott). Bokros a program-ember. A kapkodó Gyurcsány és a semmitmondó Orbán ellentéte. Neki van programja. Köztudomású, most nyakig vagyunk a sz..ban, valamit csinálni kell. Valaki, aki csinálna valamit, és tudja, mit csinálna: ez Bokros Lajos.” Merthogy Bokros üzenete: „jól működő kapitalizmus, lehetőleg minél kevesebb állammal.”- zárja a helyenként az ’50-es évekre emlékeztető stílben írt méltatást Babarczy a kb. húsz éve a csapból folyó neolib közhellyel.

A „szarban vagyunk” gondolata, és az itt épp kimondatlan, ám ezzel mindig együtt járó „meg kell húzni a nadrágszíjat” konklúziója sok szót nem érdemel. Hallottuk már ezt a rendszerváltás előtt, aztán alatt, aztán utána, majd az ezredfordulón, és most is. Erről max. annyit, hogy elsőként az erről beszélő politikai és gazdasági elit tagjainak kéne meghúzniuk saját nadrágszíjukat, úgy tán hitelesebb volna a szövegük. És persze mindazoknak a közgazdaságtanhoz fenemód értő bölcsészeknek és művészeknek, akik a szabadpiac és a minimális állam híveiként minden, a vesztesekre hátrányos döntést kritikátlanul és zsigerből „megalapozott”, „felelős” döntésnek hajlamosak nevezni, a kedvezőeket pedig „elhibázottnak”, „károsnak”, „felelőtlennek”, az erről szóló beszédet pedig „demagógnak” és „populistának”. Ők maguk járhatnának elöl jó példával. Megmutathatnák, miként kell leválni az „állami csöcsről”, miként kell megszabadulni a „paternalista”, „osztogató” államtól. Nem pályáznak többé az adófizetők pénzére senki által nem olvasott folyóirataik fönntartásához, külföldi útjaikhoz, konferenciáihoz, kutatásaikhoz, érdektelen művészeti produktumaikhoz és egyáltalán mindenféle haszontalan luxustudásuk szponzorálásához, csakis akkor, ha azok hasznot hajtanak a gazdaság számára. De talán még ekkor sem, hiszen ha e tevékenységek „piacképesek”, úgy van irántuk valódi kereslet is, s nincs szükség állami támogatásra, ugyebár.

A régi jó megmentő-gyártó recept

Ami érdekesebb, az Bokros kultusza, amit mintha erre szakosodott mesteremberek terveztek volna egy régi, sokszor bevált recept alapján. A rendszerváltás utáni legnépszerűtlenebb politikus mára már egy hatalmas katasztrófát megakadályozó közgazdász zsenivé magasztosult, minek nyomán az „utca emberétől” is vissza-visszahallani a neolib publicisztikák ama közhelyét, hogy „ha Bokros-csomag nem lett volna, összeomlott volna a magyar gazdaság”. Jómagam hallottam olyat is, hogy „Bokros nélkül itt Argentína lett volna”. (Ti. utalás a 2000-2002 közötti, zavargásokba torkolló argentin válságra – amit mellesleg a Világbank tanácsainak merev követése, vagyis a Bokros által is javallt neoliberális gazdaságpolitika okozott, de ez más kérdés.) Senki nem ismeri föl, hogy ezt az ócska, a „magyar nép bölcsességére”, ill. „belátására” – azaz a szervilis és tekintélytisztelő feudális gondolkodásra - apelláló propagandaeszközt már az államszocializmus idején is alkalmazták, méghozzá igen nagy sikerrel? Akkor az volt az egyik nagy közhely, hogy bármily kegyetlen volt is az egykori szocialista kollektivizálás, annak elmulasztásával „mára már mi is a lengyelek sorsára jutottunk volna”. (Utóbb persze bebizonyosodott, hogy így is oda jutottunk.)

Miért is ad hitelt az ilyen szövegeknek automatikusan ama egyszerű halandó, akinek semmi köze a közgazdaságtanhoz? A választ maga mondja ki: „mert mára már egyre több hozzáértő beismeri, hogy Bokrosnak volt igaza”. Fokozás: „még a nyugati szaktekintélyek szerint is így van.” (Ezeket többek között Farkasházy Tivadar is elmondta párszor a Kádár-kori kabarék hagyományait követő, azaz az éppen fennálló rendszer iránti hűségre nevelő Heti Hetesben.) A nyugati szaktekintélyek, Bokros nyugati reputációja azért is külön tanulságos, mert szép példája a kelet-európai provincializmusnak, aminek egyik jellemzője a külföld, a centrum kritikátlan, szinte mágikus tisztelete. (Vö. ezt Murphy azon törvényével, miszerint az a szakértő, aki messziről jött.) E primitív hiedelemvilág tragikuma mellett szinte már érdektelen föltenni a kérdést, hogy Bokros tekintélyes külhoni elismerői vajon mely érdekek „szakmai” szószólói?

Bokros kultusza sokban hasonlít Kádár ’56 utáni szereplésének a suttogó propagandában megjelenő apológiájához: ha nincs Kádár, jött volna Münnich vagy Komócsin, sőt, tán Rákosi is visszajött volna, és akkor a szovjetek sokkal keményebb eszközökhöz nyúltak volna, stb., stb. Ami persze nem igaz, mert Kádár Hruscsov és Tito megegyezése révén lett az ország első embere, a kádári engedmények, a hatvanas-hetvenes évek „idillje” – a rendszer engedményei - pedig az ötvenhatos forradalom következménye. No, ilyesmi a Bokros-legenda is, ami alapjaiban hamis, teljesen függetlenül attól, hogy a nemzetgazdaság ténylegesen mit köszönhet vagy mit nem neki, mert a régi panelek demagóg használata önmagában hiteltelenít bármi mondanivalót.

A lejárt szavatosságú neokonzerv


Mindenesetre Babarczy szerint (és mások szerint is, pl. Heller Ágnestől is lehetett hallani ilyesmit korábban) „a neokonzervatív szék” üres, ám „Dávid Ibolya jól látja, hogy ha valakinek, neki van esélye e szék elfoglalására. Bokrossal talán elveszít a régi borzalmas hívőkből néhány tízezret, de ugyanennyit nyer a széteső SZDSZ szavazótáborából, és azok közül, akik csak fogcsikorgatva és jobb híján szavaztak az MSZP-re 2002-ben. Várható, hogy a következő választásokon a tiltakozó szavazatok – amelyek általában a politikai elit ellen irányulnak – nagyobb számban jelennek meg a szavazófülkében.” Mármint a „tapasztalt”, ám megújult, „thatcherista konzervatív arculatú” MDF-re, honi neolibjeink utolsó reményére voksolandó. Babarczy ennek kapcsán egy félmondat erejéig ránk is utal, kedvesen egy kalap alá véve a Jobbikkal: „A tiltakozó szavazatokra számító másik két formáció, az LMP és a Jobbik, nem a főárambeli politikai nézeteket képvisel – kevéssé hihető, hogy hosszú távon egy egész országot elkormányoznának. Az MDF azonban kormányzott már, és a lehetőségekhez képest tisztes eredménnyel. Most már csak azt kell elhinnünk róluk, hogy akár újra is tudnának kormányozni.”

Ez lenne hát a menő, a divatos, a trendi sőt talán majd egyszer a mainstream is: a neokonná-neolibbé formált MDF. Az olyan kezdemény viszont, mint a baloldali-konzervatív-liberális értékszintézist megvalósítani akaró, jelenleg egyetlen komolyabb alterglob szerveződés, az LMP, csak amolyan esélytelen underground társaság. Mondjuk az kétségtelen, hogy az MDF mögött nagyobb pénzek vannak, mint mögöttünk.

Jellemző, hogy Magyarországon egyes közéleti bölcsek akkor kezdik nyomatni a neokont, amikor az már az amiknál is megbukott, méghozzá látványosan. Francis Fukuyama például a fürge huncutok jó szimatával már jó pár éve megtagadta. Korábban a Bush-adminisztrációban is dolgozó agyonsztárolt divatbölcselő, miután a történelem végéről és a piaci demokrácia mennybemeneteléről kinyilatkoztatott világrengető elmélete alig egy évtized alatt szimpla hülyeségnek bizonyult, egy későbbi könyvében, az Amerika válaszúton-ban már mélységes csalódását fejezte ki a neokon iránt: „Arra a következtetésre jutottam, hogy a neokonzervativizmus politikai szimbólumként és gondolatkörként egyaránt olyasvalamivé fejlődött, amit nem tudok többé támogatni.” Valóban, a neokon ideológia és gyakorlat eddig elért eredményei jobbára a következők: az afganisztáni és az iraki fiaskók, a jóléti állam leépítése nyomán az egyre általánosabbá váló Amerika-utálat, baloldali fordulatok Latin-Amerikában, a globalizáció-kritika fokozatos mainstreammé válása, sőt egyre nagyobb kiábrándulás magából a kapitalizmusból.

Ahogy bukott a Bush-féle „Brezsnyev doktrína”, úgy fellegzett be világszerte a neokon-libertárius érának, az ezzel korreláló pénzügyi válsággal pedig a hayeki paradigmának. Obama-Gorbacsov eljövetelével megkezdődött a neoliberális globalizáció (vagyis az USA-ból importált amerikai kapitalizmus) peresztrojkája. „Tévesen hittem a szabad piac önszabályozásában, soha nem hittem volna, hogy ez bekövetkezik, hibáztam” – sajnálkozik még egy Alan Greenspan (!) is. Bush és legjobb európai tanítványai: Sarkozy és Angela Merkel rögvest az erősebb állam híveivé válnak, mindenféle sztárközgazdászok immár elképzelhetőnek tartják egyes bankok államosítását, az IMF pedig nemrég adott elégtelent magának. Soros Györgyről meg már ne is beszéljünk, aki a jó tőzsdés érzékével évekkel korábban elkezdte kongatni a vészharangot, s bírálni Amerikát és a neolib-neokon világrendet, akárcsak a neolibbel szakító Nobel díjas Stiglitz.

Import Mucsára

Csak nálunk nem akar az istennek se megbukni a neoliberalizmus eszméje, mi több, egyre erősödik azoknak a hangja, akik ellentétesen beszélnek, mint legtöbben a világ nagyobbik felén: itt a válság, ami nagy lehetőségeket hozott. Végre elérkezett az ideje az igazi népnyúzásnak, amit a gyáva politikusaink eddig nem voltak képesek megtenni, pedig ezért fizettük őket hosszú éveken át. A hazai oligarchia részben közgazdászaikon, részben tehetséges odamondó tollnokaik révén (itt nem szegény Babarczyra célzok, hanem az SZDSZ-ből „kiábrándult” úfjútörökökre gondolok) kemény nyomást gyakorol a politikai elitre, kihasználva annak hallatlan népszerűtlenségét. És hát ebbe a kontextusba illeszkedik az ungarische neokon ötlete is. Csakhogy a neokon abban különbözik a „szimpla” neoliberalizmustól, hogy elfogadja a demokratikus játékszabályok részleges-időleges fölfüggesztését, ezért ennek mostani hazai megjelenése alig lehet más, mint annak meglebegtetése a pénz urai részéről, hogy lehetünk mi igazán kemények is, ha nem viselkedtek jól magyar társadalom, magyar politikusok.

És a szomorú mód még mindig befolyásos, a közbeszédet részben még mindig tematizáló honi liberális értelmiség jó része is szépen beállni látszik a csák máték, aba amádék és borsa kopaszok udvari dalnokainak sorába.
 
Ennek megfelelően nálunk inkább kezdik Obamát, mintsem a Világbankot szidni. Első blikkre a honi rendszerhű értelmiség pontosan úgy viselkedik, mint anno az albán elvtársak, akik szembefordultak a Szovjetunióval, mert az elárulta a kommunizmust, amikor letért a Sztálin által kijelölt útról. Vagy még inkább olyasmi ez, mint amikor valaki 1988-ban belépett a megújuló, demokratizálódó Munkásőrségbe. Márpedig akár tetszik, akár nem: vége a dalnak, tovarisi (neo)konyec. Ha maradt valami csöppnyi eszük, tudhatnák, hogy a folyamatokat legföljebb késleltetni lehet, megrekeszteni nem, és Magyarország e tekintetben éppúgy nem tudja magát mentesíteni a világban zajló változásoktól, mint bármely más kis állam. (Külön vicces, hogy épp ők szövegeltek mindig arról, hogy Magyarország nem zárkózhat el, hogy alkalmazkodnunk kell a fejlett világhoz, követnünk kell a nyugati mintákat – ám ez úgy látszik, csak addig tartott, míg az ő szeretett világképük volt az uralkodó.) A neolib-neokon nálunk is be fog fuccsolni, s minél többet keménykednek a tőke képviselői a kiszolgáltatott társadalommal szemben, a visszahatás annál durvább lesz, és még jöhetnek a fasiszták is, akiket annyit emlegettek. (Vö. Péter és a farkas meséje.) Mentül inkább, antul jobban, ahogy Fülig Jimmi mondaná.

Mulatságos, hogy hozzánk akkor érkezik el minden, amikor a centrumban már kiment a divatból. Gesunkenes Kulturgut, ahogy a régi néprajz mondja: lesüllyedt kulturális jav. Mint amikor a régi, az urak által már nem hordott viselet főbb elemei idővel a népviseletben tűnnek föl, vagy amikor a fejlett nyugati országok divatja késve ugyan, de megjelenik a gyarmatokon. Így szüremlik le most ide, hogy igazi neoliberális, sőt neokon pártot kell csinálni. Hogy ennek semmiféle társadalmi-kulturális alapja nincs? Hogy a magyar történelem és vele politikai hagyományaink, kulturális mintáink (stb.) ezt szinte lehetetlenné teszik, mert a „jobboldal” és a „konzervatív” fogalomköre itt egész mást jelent? Babarczy szerint azonban Bokrosnak inkább előnye, hogy „nem láttunk még olyan fényképet róla a Blikk címlapján, amelyen buzgón imádkozik, vagy kopjafát avat a csíksomlyói búcsún, de az ellenkezőjét se. A jóléti kiadásokat és a TB-járulékokat kokárdával és kokárda nélkül is lehet csökkenteni.”

Márpedig az ilyen kezdemény kb. olyasmi, mint gyapotot termelni az Alföldön. Az évszázados reformsüketelés mellett azt is megszoktuk már, hogy a fejlettebb (vagy fejlettebbnek kikiáltott) országokból importált eszméket és eljárásokat a reformerek általában a megszokott ázsiai módon, szolgai utánzásra kényszerítéssel próbálják elsajátíttatni velünk. Mindez persze szorosan összefügg csák mátéék érdekérvényesítésével is.

Ez oszt a provincializmus, a magyar ugar. És egyben a vérdilettantizmus is. Liberális mucsa. És még nekik van képük mucsázni és dilettánsozni.

FAM
 

Ps. Közben olvasom ugyanazon a fórumon, hogy a jeles szerző érzékeny, ám csalódott búcsút vett Gyurcsánytól. Derék dolog. Csak ha kérhetném, a neolib politikát még itt Mucsán se nevezzük baloldali reformer politikának, ha lehet. Nyugaton az ilyesfajta "baloldali reformokat" mindenhol jobboldali kormányok vezették be. Kivéve Nagy-Britanniát, azaz "Tory" Blair népszerű országlását. Persze ezt a bulit ott is a közismerten baloldali politikus, Margaret Teacher alapozta meg, ahogyan az Egyesült Államokban a még baloldalibb Ronald Reagan, de az ősatya (mármint a gyakorlati megvalósításé) kétségtelenül a szeretve tisztelt legbaloldalibb Augusto Pinochet tábornok volt, Chile nagy reformere.

184 komment · 1 trackback

Címkék: neokon bokros babarczy

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr241021143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.03.28. 10:02:20

"Az a kiábrándult, aki az SZDSZ-re szavaz, annyira nem is lehet kiábrándult" - Lehet Más a PolitikaKörkérdésünkben a közélet aktuális történéseiről kérdezzük az EP-választások előtt egyre aktívabb parlamenten kívüli pártokat, melyeknek véleménye, álláspon…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fam 2009.03.26. 13:40:21

@qwe-videa:
Nem unjátok még fiúk ezt a tök ócska, süket, link szöveget, hogy "eddig szimpi lett volna az LMP". Aha, persze.
Mitől volt neked szimpi? Olvastad az alapító szöveget?
Nektek soha nem lett volna szimpi, csak kétségbeesetten kapkodtok, mert pártotok, a szadesz tűnik a fenébe, az MDF-ből meg nem lett magyar republikánus párt.

Ennél már csak az az ócskább és cikisebb szövegetek, hogy - Seres apátok után szabadon - még mindig burkolt antiszemitizmust véltek felfedezni mindenben, ami nem a neolib handabanda része. Ez is régi, még TGM-et is lecsurkázták anno. Nem unjátok?
Másrészt avítt is, mert ma már lehet nyíltan zsidózni (ld. kuruc.info népszerűsége, stb), minek kéne burkoltan? A píszí lejárt, gyerekek.

Amúgy abban kétségtelenül igazad van, hogy nagyon határozott a kommunikációja annak, aki követel: például az élősködő, állami pénzekből és régi politikai kapcsolati tőkéből, a versenyt pofázó, de azt soha meg nem élő hazai tőkések és ugyancsak állami pénzből egzisztáló elkényeztetett értelmiségi holdudvaruk, míg a leszakadók hangja sehová nem jut el, mert nincs sajtójuk. Ld. erről többek között fenti remek kis írásomat, macifül:-)))

fam 2009.03.26. 13:43:50

@Will-O-The-Wisp:
Ja, bocs észre se vettem ezt a hozzászólást.
Hát tudod, épp az a ciki, hogy én mondtam, hogy akit érdekel, olvassa el az írásomat, ott a gép:-)
Arra nem gondoltam, hogy az egyikük (ráadásul csak másnap derült ki hogy melyikük volt), elkezdi a válasz gombot nyomogatni, és beszólogatni:-) (Elmondása szerint nem is nézte, mi ez a fórum, és hát a neten mindent lehet:-)
Bár egyet én is beszóltam, amit bánok, ha láttam volna a többit, biz'isten nem teszem:-)

qwe-videa 2009.03.26. 14:44:42

@fam:
Mitől is volt szimpi? Attól, hogy bíztam bennetek. Bíztam a józanságban, a frissességben, stb.
Mellesleg olvastam az alapítót. Nem emlékszem rá, hogy a mostani írásoddal azonos hangvételű lett volna, de elolvasom újra.

Nem pártom a szadesz, bocsi ez a Te előítéleted….

„Ennél már csak az az ócskább és cikisebb szövegetek, hogy - Seres apátok után szabadon”
Nem tudom, kikkel sorolsz egy csoportba, és fogalmam sincs, ki a Seres apánk, valszeg ezt NEM NEKEM akartad írni.

Továbbá, én nem véltem felfedezni rejtett antiszemitizmust. Ha elolvastad volna a kommentemet, amit minden bizonnyal nem tettél meg, akkor ezt Te is látnád. Az nem rejtett antiszemitizmus, hogy logikátlan gondolatmeneted a nyíltan antiszemiták színvonalalán van.

Köszönöm, hogy igazat adtál nekem abban, hogy egyesek igen hangosan követelőznek. Véleményem szerint nem csak a szécsényi/új magyarország támogatott milliárdosai (még több pénzt a KKV-nak) követelőznek hangosan. Hanem néhány tízezer szerencsétlen kisnyugdíjas nevében, akikkel senki sem törődik megfelelően, pedig kellene, na az ő nevükben kb. 3 millió korrekt nyugdíjjal rendelkező hőbörög. És fel nem merül, hogy a kedvezményes (9000 helyett 3500 huf) BKV bérlet, és más egyéb kedvezmények csak a rászoruló nyugdíjasoknak járjon. De a ma keményen dolgozó és adót fizető embereknek a véleményére jellemzően senki nem kíváncsi.
Sőt, amikor politikai ügy lett a fölgáz ára, senkit nem érdekelt, hogy az igazán szegények nem fűtenek gázzal, mert nincs bevezetve. Akár az utcában sincs. Most a távfűtés a politikai kérdés, ami jól mutatja mennyit fejlődtünk…

Mindenesetre elsősorban azoknak a szavazataiban bízhattok, akik majd a cédulán találkoznak először a nevetekkel….

qwe

fam 2009.03.26. 15:22:57

@qwe-videa: Egy alapítónyilatkozat stílusa a műfaji különbségből adódóan nem azonos egy politikai pamflet stílusával:-)

Serest azon az alapon bátorkodtam megemlíteni, hogy ő ír le ilyesmiket, szinte szó szerint a baloldalról (nem a szélsőjobbról!). Az "apa" természetesen metaforikus kifejezés és szellemi elődöt fed:-) A többes szám arra vonatkozott, hogy amiket írsz, nagyon tipikus, és még ezen a fórumban, itt a blogban is leírják tucatnyian, és nekem - bocs - de annyira egyformának tűntök. Legalább annyira, mint neked a szittya írások és az én írásom (bár ezek között nem csak tartalmi hanem nyelvi különbségek is vannak, állításod ellenére).

És azt is leírták és elmondták már sokan, hogy "eddig szimpatikus volt az LMP, de..." Nem csak nekem, nem csak az én radikális hangvételmű írásom miatt. Vagyis típusszöveg. Lehet, hogy ez speciel rád épp nem vonatkozik (és ez esetben elnézésedet kérem), de eddigi (nem csak az LMP kapcsán szerzett) tapasztalataim szerint jobbára azok élnek ezzel a szófordulattal, akik az adott politikai csoportosulásnak már eleve az ellenfelei. Értelme: "elcsesztétek fiúk, kár értetek, pedig lehetett volna belőletek valami", stb, stb. vagyis ez egy jellegzetes, offenzív lejárató ellenpropaganda szövegtípus.

Az én írásom lényegét tekintve - bár én kétségtelenül radikálisabb vagyok, mint az LMP fővonala, és ezért se léptem be a pártba, hanem maradtam szimpatizáns -, de alig-alig tér el mindattól, amit nem frivol és provokatív módon, de mégiscsak megfogalmaztak az összes anyagukban.

A nyugdíjasok amúgy szerintem keményen végigdolgozták az életüket és befizették a járulékot. majd te is meglátod, ha megéred a nyugdíjat:-)))

A Reformszövetség és az ehhez hasonló tömörülések pedig egy elit csoport követeléseit fogalmazzák meg, és adják el, mint az "ország érdekét". Már ti. a követelés az, hogy ne kelljen nagy adókat befizetniük. (Miközben - de már unom ezredszer leírni - ők se kemény versenyben gazdagodtak meg.)
Ez cikibb, mint a leszakadók követelései.
Akár van miből, akár nincs.

konzervativ 2009.03.26. 15:24:04

Hmmm... Tisztelt „fam” te nagyképű, buta, hülye kis taknyos! Cikked, melyben a kapitalizmust ekézed lineárisan egyszerű és szánalmasan ostoba, komplett hülyeségeket böfögsz az éterbe!!! A netre felokádott ostobaságoddal az emberek szabadságára és munkája gyümölcsére törsz, hogy a hozzád hasonlóan szánalmas parazita ingyenélőket és a buszon bliccelő, az államot meglopó dolgozni nem akaró félhumán entitásokat kelljen másoknak eltartani, te hataloméhes, szánalmas kis szarkeverő, biztos egy élősködő diák vagy, aki munkát sose látott életében, mint példaképed Marx! Húzzál ki ebből az országból, ne rontsd tovább levegőt!! Vesszen Trianon!

qwe-videa 2009.03.26. 15:32:04

@Vetrov:
Vetrov, egyetértek veled.

Jelen pillanatban a bejelentett, becsületes, adózott munkából élő lényegében egy üldözött kisebbség Magyarországon. Úgy gondolom, ezt „fam” meg „Lastres” nem veszi észre.

Amúgy sok cég a szakképzett munkaerő hiánya miatt nem jön ide, vagy nem bővít, erről annyit, ki mennyire pótolható.

qwe

fam 2009.03.26. 15:34:56

@konzervativ: Látom, egyre népszerűbb vagyok bizonyos körökben:-)))
Nagyon helyes.

De kedves hozzászóló, röviden magamról: a nevem Farkas Attila Márton, nicknevem ennek a rövidítése, sose bújtam álnevek mögé. Pár dolgot megtudhatsz rólam a neten is, és 40 fölött vagyok. Egész életemben dolgoztam, elég sokat, többségében szarért-húgyért, de végeztem ingyen munkákat is, nem is keveset. Antikommunista családból jöttem, és a rendszerváltás előtt megfigyelt a III/3, mint nacionalistát és irredentát. A Kisgazdapárt alapító tagja voltam, és rendszerváltás után lettem fokozatosan, hosszú éveken át tartó folyamat révén alterglob baloldali. 1984-ben (!) én állíttattam az első emlékművet az országban az oroszok ellen harcoló magyar katonáknak, ez volt a megfigyelésem fő (de nem egyetlen) oka. Te mit csináltál 1984-ben?
Hm, macisajt? Egy jó nagy nyakleves járna neked barátom ezért a szövegedért.

qwe-videa 2009.03.26. 15:42:23

@fam:
"A nyugdíjasok amúgy szerintem keményen végigdolgozták az életüket és befizették a járulékot. majd te is meglátod, ha megéred a nyugdíjat:-)))"

én most dolgozom keményem végig az életem, a jelenlegi nyugdíjrendszer szerint befizetem az ő nyugdíjukat, és a sajátomat is. a mostani nyugdíjasok a korábbi generációknak fizettek, mi meg nekik. nekünk senki nem fog fizetni mi saját magunknak is fizetünk, az utánunk jövők már csak maguknak. azaz mi duplán szívunk. ha elolvasod az ide vágó törvényeket, rájössz, hogy kb 3-szor annyit fizetünk a mostani hyugdíjasokank, mint amit a saját nyugdíjunkra félreteszünk!

ezek után joggal kérdezem meg, mi végre az occsó bérlet, uszodajegy, ingyenes utazás, stb. stb.? főleg, hogy jónéhány nyugdíjas magasabb nyugdíjat kap, mint sokak fizuja???

és aki a nyugdíj mellett dolgozik is?

az átlagnyugdíj az átalgfizu 80%-a, ami amellett, hogy aránytalan és kiugróan magas, azt is alátámasztja, hogy felesleges a sok kedvezmény, mivel a nyugdíjasoknak a munkába járás költségeit nem kell kifizetni. és még sorolhatnám a rengeteg igazságtalan, aránytalan dolgot, de azt hiszem, felesleges.

na csá.

fam 2009.03.26. 15:53:47

@qwe-videa:
A nyugdíjak közti különbségek említése jogos felvetés.
Az viszont nem lehet érv, hogy nekünk senki nem fog fizetni, ezért a nyugdíjasaink menjenek a francba. Van neked kisnyugdíjas hozzátartozód?

eztnemígykéne 2009.03.26. 16:12:48

@Lastres:
tehát az szja-csökkentés nem feltétlenül a leszakadók ellen való dolog, attól függ hogyan célozzuk. köszönöm, hogy megerősítetted az állításom.

@fam:
én mindig is szociálisan érzékeny voltam. viszont éppen azt szeretném itt már sokadik hozzászólásban elmagyarázni, hogy ebből nem következik egyenesen, hogy a jövedelmek újraelosztását magasan kell tartani, vagy emelni kell. jelentős adócsökkentés nélkül a mélyen gyűlölt multik egyszerűen kivonulnak, aztán lehet őket visszasírni 30%os munkanélküliségnél. (vigyázat, túlzok)

az a baj az ilyen balosokkal, hogy nem képesek a szegények érdekeit és a gazdasági működési mechanizmusait, tehát a realitásokat EGYSZERRE figyelembe venni. önmagában egyikért vagy másikért kiállni nem egy wasistdas.

a szakértelem elinflálódása szerintem is veszélyes, és a sok félművelt megszólalása valóban ebbe az irányba hat. de nem jutott még eszebde, hogy ha ilyen gyakran kerülsz vitába erről, és végül mindig egy konszolidált álláspontot kell felvenned a vagdalkozás helyett, akkor akár rögtön azzal is kezdhetnéd? ha mindenki félreért akkor szerinted ki a hülye?

komolyan gondolom, hogy ha nem a vak düh (vagy a mások szapulásával való szórakozás) vezetne, akkor többre jutnál. ez általában is igaz azokra, akik a személyek, csoportok, eszmék sárbadöngölésével jobban szeretnek foglalatoskodni, mint a másik gondolatának megértésével, a közös kiindulóalap megkeresésével és a vitás kérdések struktúrált megvitatásával.

fam 2009.03.26. 16:34:40

@lehetmasakapitalizmus:
nem mindenki, csak te meg a másik srác. és korábban egy harmadik. Ez azért még nem a magyar nép:-)))
De azt is írtam, hogy azért kell ezt nagyon megmagyarázni, mert a húsz év ideológiamentes/politikamentes szakértelméről folyó közbeszédpanelek áradata átmosta az agyakat.
Nem tudom, mit gondoljak erről a multik kivonulnak szövegről. Lehet, de ezzel is rémisztgetnek bennünket évek óta, szóról-szóra így, ahogy írod, és én már megvallom, ha a bejáratott szövegeket olvasom, annak automatikusan nem hiszek - ami persze lehet, hogy hiba, de mint te is írtad, senki nem lehet tökéletes:-)
És innen - ezektől a halálunalmas szövegektől - az ingerültségem is. Tudod, én még éltem a szocializmusban, és ott is mentek mindenféle szövegek, mint megfellebbezhetetlen igazságok, aládúcolva elképesztő szakértői dumákkal, és aki annak ellentmondott, azt - bár nem vitték el, lévén már puha diktatúra volt,- de pontosan ugyanúgy ledilettánsozták, mint most a mai rendszer kritikusait. Aztán összedőlt az egész, és ezekből az okos emberekből kevés kivétellel hirtelenjében hazánk kapitalista fejlődésének elkötelezett híve lett.
És ugyanazzal a lekezeléssel, kioktatással folytatják ugyanazt a szövegelést, csak más tartalommal. Minden ugyanaz: frazeológia, gesztusok, attitűd. És az ellenérveknek alig van megszólalási lehetőségük (mert úgysincs "megoldásuk", "igazi javaslatuk", stb.) Ugyanez ment szóról-szóra. Kurvára unom és nagyon idegesít.
Ezért aztán bocs, de én egészen egyszerűen azt se hiszem el nekik, ah azt mondják, hogy jó reggelt. (Lehet, hogy ez düh, igen, de éppenhogy nem vak.)
Elitváltás kell, ez a minimum. De nem csak a politikában, hanem az akadémián és a szerkesztőségekben is:-)

unabomber 2009.03.26. 17:47:50


Runciter
"Annyira baromi jó lenne, ha az LMP-s chavezisták is felfognák, hogyan KEZDŐDÖTT a válság."

Bocs, gondod van Chavezzel? Igaz, végül is a nemzeti vagyont képező olajból származó extraprofitot nem a társadalom 5%-a és a multik között teríti szét, hanem a lakosság nagyobbik felének is juttat belőle. Meg osztja a parlagoltatott termőföldet a nincstelen parasztok között. A rohadt populistája. Érdekes, hogy az erősen demokráciadeficites arab olajmonarchiák hasonló gyakorlata nem szálka egyesek szemében. Igaz, azok nem balos ideológiával operálnak. Kilóg a lóláb, nem kicsit.

HaKohen 2009.03.26. 18:03:55

@fam:

Hm... Szerettem volna megismerkedni egy részletesebb és nem csak közgazdászoknak érthető, belterjes, hanem valamennyire világos lmp-s elemzéssel. Úgy láccik, rossz helyre tévedtem, a hírleveletek egyik linkjét követve.

De ez elriasztó. Valaki azt írta, hogy vérbalos vagy. A stílusod és némely tartalmi elem alapján szerintem vérjobbos. Ezt a fennkölt stílt eddig ilyen töményen a kurucinfón meg a bombagyáron láttam.

Máshol is előfordult, hogy egyes kommentelők elszálltak, de azért a postirók általában mértéktartók szoknak lenni. És kevesebbet köhögnek vissza a kommentelőknek. Hagyják főni őket a saját levükben. Ja, és kevesebbet hivatkoznak a saját korábbi sérelmeikre/érdemeikre. Mert olyanok hátha másoknak is vannak.

Persze, az is igaz, hogy a vérbalos és a vérjobbos végül valahol összeér.

Az lmp-s bocsánatkéréseket akceptálom. De mindenki ceptálja-e ak?

Szal, gondolom, kurvára nem érdekel senkit sem, hogy mi a véleményem erről a postról. Ol-e vasok még ilyen postokat, sza-e vazok majd az lmp-re.

De azért asztat tartom, hogy ez elriasztó. Nagyon elriasztó.

eztnemígykéne 2009.03.26. 18:34:41

@fam:
elitváltás valóban kell. szerintem ennek az elitnek része minden jelenlegi párt. és valóban rém zavaró, hogy folyton ugyanaz a szöveg. engem valamiért ebből a neolib mantránál jobban zavar a fidesz által nyomott sóder.
meg is mondom miért. azért, mert a piaci megoldások támogatásáról folyton csak beszélnek, de nem valósul meg belőle semmi. mióta nem volt adócsökkentés?
ezzel szemben a költekezés az mindig is jól ment. az 50%-os közbéremelés azért nem volt olyan régen. most nem a szükségtelen költekezésről beszélek, mert tényleg nagyon alacsonyak voltak a bérek. csak azt mondom, hogy ne várjuk, hogy a kisebb államot elképzelők csöndben maradjanak, ha az állam közben folyton nő.

maradjunk annyiban, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a neolib politika vezetett ide, és nem a neolib politika hiánya. alapvetően mindent lehet jól és rosszul is csinálni, egy ilyen korrupt közegben a neolibként beharangozott politika gyakran köszönőviszonyban sincs azzal, amit valójában annak lehetne nevezni.
szerintem emiatt érthető, hogy folytatódik a szöveg, mert ez a valódi neolibenek sem tetszik.

és lehet hogy nem fognak csoportosan kivonulni a multik, csak éppen kevesebb jön be, vagy mindannyiunk kedvencei, a kkv-k nem tudnak annyi embert felvenni, mint alacsonyabb adók esetén. ez nem okoskodás meg riogatás, elég beszélgetni egy vállalkozóval. én szoktam ilyet. (vannak köztük kedves kisvállalkozók is, nagy csak csúnya nagy cilinderes vérszívók)

lehet kiakadni a populista szón, majd keresek rá újat, akkor talán te sem fogod unni. de attól még a fidesz mantrája megfelel annak amit az értelemző kéziszótár kidob. amennyiben nem egy politikai párt mond ilyet, az abból az egy szempontpól jobb, hogy vélhetően nem a népszerűségre törekvés a motivációja, hanem tényleg így gondolja.
éppen ezért vitatkozom veled és nem a fidesszel, mert neked a véleményeddel kell küzdeni, nem az érdekeidről lebeszélni.

fam 2009.03.26. 21:33:41

@HaKohen:
tudod, én már csak ilyen vagyok: mindenkinek válaszolok, még neked is. Nem hagylak téged se a levedbe főni. Szerintem a párbeszéd, a kommunikáció nagyon fontos, és én nyitott vagyok.

Pár dolgot, ha megengedsz:

1. Ne az én cikkemet olvasd, hanem az LMP ezen a honlapon meglelhető dokumentumait.

2. A publicisztikai (egyáltalán akármilyen írói) stílus nem azonos a politikai tartalommal. Ha ez a stílus = szélsőjobb, akkor a régi Magyar Narancs/Tilos Rádió is = szélsőjobb, mert a kuruc.info, a bombagyár, stb. azt a gonzo stílt importálták szélsőjobbra, amit a libsik találtak ki, ill. honosítottak meg Magyarországon.

3. Ha személyesen (személyemen) szólítanak, személyesen válaszolok. Bárkinek, az etikett így kívánja.

4. Az, hogy a szélsőjobb összeér a szélsőballal, egy olyan lapos, elkoptatott közhely, amit sztem vérciki leírni.

Amúgy kér tőled bocsánatot a fene:-)))

csácsumicsőváz

fam 2009.03.26. 21:34:42

@lehetmasakapitalizmus:
nem tudok erre mit mondani, nem vagyok Fidesz szavazó.

fam 2009.03.26. 21:37:36

Runciter felrobbant az Ubikban. Ugye, Runciter?

HaKohen 2009.03.26. 23:58:39

@fam:

"Amúgy kér tőled bocsánatot a fene:-)))"

Mondta a fene, hogy kérj tőlem bocsánatot. Nem ismerhetsz, csak ezért nem kérem ki magamnak. :-)))

A következő kommentre utaltam:

@Lastres: 09.03.25. 1:49:44

" Én kérek elnézést fam miatt Keer-től, lehetmasakapitalizmus-tól és boolood-tól.

Ha nem tiltaná a vallásom, kimoderálnám. Remélem, tényleg csak feltörték a nickjét."

Ennyit a bocsánatkérésről.

A pontjaidhoz pedig:

Ad 1.: Te csak ne beszélj le engem a saját cikkeidről. Végülis, szórakoztató fazon vagy.

Ad 2.: Én mondom igen, te mondod nem, én mondom igen... és így tovább a végtelenségig. Ja, és már nem tudom, hogy melyik celeb mondta, hogy a stílus = az ember; szerintem van benne igazság.

Ad 3.: Jó, ebben igazad van. Bocsi.

Ad 4.: Bár Éri-Halász Imre óta harcolunk a közhelyek ellen, azért a közhelyek egy része nem más, mint agyoncsócsált igazság. Ezért lehet, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal (nem a jobb és a bal!) összeérése közhely, de azért gyakran tetten érhető. Lásd pl. aktuálisan a Putyin-vonzalmukat, az "anticionizmusukat", bizonyos demagóg politikai szövegeiket stb. Ennélfogva én is leírok időnként vérciki dolgokat. Kibírhatnád, hiszen én is kibírom a te vércikiségeidet.

Tgr 2009.03.27. 00:20:44

A jelek szerint az LMP-nek is megvan a maga rettenetes tagsága :-)

Izlandról egy jó cikk: www.vanityfair.com/politics/features/2009/04/iceland200904?printable=true¤tPage=all

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.03.27. 05:06:47

@HaKohen: Hát, én azért meglepődnék, ha FAM vonzódna Putyin iránt. (Igaz, hogy szerintem ő nem is szélsőbalos, csak radikális alterglob.)

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.03.27. 05:08:32

@Tgr: Bocs, de FAM többször is leírta, hogy nem tagja az LMP-nek, csak szimpatizáns. Itt a blogon nem csak az LMP tagok, vezérek írhatnak.

fam 2009.03.27. 08:41:34

@HaKohen:
Bocsánatkérés: mint azt leírtam föntebb, (ezek szerint nem olvastad, persze minek is minden kommentet elolvasni) a gyalázkodó válaszokat (egy kivételével) nem én írtam, csak az én gépemről írták. Ráadásul nem is neked írták:-)
Amúgy ki lehetett volna törölni ezeket, ha megtehettem volna, én magam tettem volna meg.

Nem beszéllek le a cikkeidről, csak arra utaltam, hogy ha kíváncsi vagy az LMP
megoldási javaslataira, nézd meg azokat a honlapon. Ez a cikk egy pamflet, valami nekem nem tetsző jelenség ellen, és nem közgazdasági értekezés. (Ezt is leírtam már vagy egy tucatszor.) Ez nem az LMP hivatalos állásfoglalása.

Nem tudok arról, hogy az a parányi baloldal (én még szélsőnek se mondanám), ami Mo-n vegetál, Putyinhoz vonzódna. Az "anticionizmust" illetőleg sajnos igazad van, én ezt nem is osztom. Nem azért, mert ne ítélném el én is a palesztin gyerekek szemének a kilövését (stb.), hanem mert fölháborítónak tartom, hogy akik ezen sajnálkoznak, azok érdekes módon a sokkal véresebb népirtásokat leszarják. Vagyis burkolt (?) antiszemitizmussal állunk szemben. Ugyanakkor azért ha megnézel pár alterglob, inkább balos fórumot, ott azért ezt annyira nem találod, ott szó van Iránról éppúgy, mint Szudánról, stb. Vagyis csak bizonyos "szektákra" (és inkább csak Nyugaton) igaz a nálunk Seresék által felfújt "balos antiszemitizmus".

Közhely: így van. De mit lehet tenni az agyoncsócsált igazságokkal? Másként fogalmazni - ha lehet.

Egyébként én többször is Tilos Rádióztam, ott is ez volt a stílus. És olvass régi Magyar Narancsot. Semmi szélsőjobb.

qwe-videa 2009.03.27. 09:47:55

@fam:
nem gondolnám, hogy a nyugdíjasok menjenek a francba, nem is írtam ilyet.

adófizető, dolgozó ember vagyok, húzzak a francba? tudod néha így érzem, ezen a blogon is.

azért elgondolkodtató, hogy ha a családi pótlékot rendes fizu mellett már nem adják, vagy csak csökkentve, stb. stb, (pedig ugye egy gyereknek nincs jövedelme), akkor a nyugdíjas KEDVEZMÉNYEK, (és nem a nyugdíjak) miért járnak alanyi jogon a 200-300 ezer huf nyugdíjjal rendelkezőknek is???

az is elgondolkodtató, hogy a közalkalmazottak 13. haviját gond nélkül elvették, a 13. havi nyugdíj viszont maradt. ( jó, tudom, utána visszakoztak, de a kormány/parlament első döntése ez volt.)

tök egyértelmű, hogy a kb. 3,2 milla nyugdíjas, a kb. 0,8 milla rokkantnyugdíjas kiteszi a 8 milla szavazók felét. ezen kívül az 50 feletti korosztály már a nyugdíjasok szempontjai szerint szavaz, hiszen pár év múlva ők is nyugdíjasok lesznek. ők is vannak még kb 1-1,5 millióan.

azaz a nyugdíjasokkal kurvára választást lehet nyerni.

ezzel szemben van kb. 1,5-2 milla ember, aki dolgozik, és rendben, vagy majdnem rendben befizeti az adóját, nyugdíjjárulékát, stb. egyszerűen leszarják őket a pártok, ővelük nem lehet választást nyerni. erre mondom azt, hogy ez a réteg üldözött kissebség mo-n.

szal továbbra is mondom, remélem most már megérted, nem a nyugdíjasokkal van bajom, csak egy két dolog kra nem logikus...

egyébként a gazdag és szociálisan igen fejlett svédországban tökre más nyugdíjrendszer van, javaslom nézz utána.

tökre nem érdekel szerintem senkit, ki írogat fam nevében, ha van ilyen egyáltalán. szerintem ez csak egy ócska magyarázkodás. amíg ezt fent hagyod, addig a te neved alatt fut, tehát te vagy, kész.
amíg az LMP bazinagy logója alatt jelenik meg, addig az LMP azonosul fammmal, és mű-fammal is.

amióta a Süsü a sárkány Mű-Süsü epizódja elkészült, sokan próbálkoznak ilyen dumákkal. (hasonmásom vezette az autót...)

tényleg fam, de komolyan, mi az a meló ami mellett ráérsz erre a blogra?

és még egy, légy szíves, ha már így ráérsz, ne Babarczy Eszter írásait olvasd. minden tiszteletem ellenére vannak nála fajsúlyosabb alkotók, és művek is. ha gondolod küldök egy irodalomjegyzéket...:)
bár gondolom te a sporthírek alapján is le tudtad volna vágni ezt az agyvihart...

ja és még egy, áruld már el, a "macifül" "macisajt" milyen minőségben jelenti az olvasó, kommenttelő kulturált megszólítását??? (a tiszteletet már direkt nem hozom ide)

fam 2009.03.27. 10:32:35

@qwe-videa:
A nyugdíjasokat illetően igazad van - választásokat lehet velük nyerni, és ezért nem mer hozzájuk (pontosabban a kedvezményeihez nyúlni) senki. Ugyanakkor óriási a szegény kisnyugdíjasok tömege, és ők nem utazgatnak azok naponta, és színházba se járnak, stb.

Én levenném azokat a kommenteket (ezt is írtam föntebb), de nem tudom levenni. ha valaki elárulja, hogy kell, leveszem.
Amúgy meg azt hiszel, amit akarsz, ezen nem tudok segíteni. De tudod, mit? Ha így jobb neked: vállalom őket.

Személyes kérdésedre: tanítok (nem minden nap), viszont különféle melók miatt sokat ülök a gép mellett. És meg-megnézegetem a blogot. Ez kielégítő magyarázat? Vagy arra gondoltál, hogy segélyből élő munkanélküliként szórakozok itt a ti kínkeservvel megkeresett pénzecskétekből levont adótokból? Tetszene, mi? :-)))

Amúgy a befizetők mártíriumát tekintve is tévedsz, mert a középosztályt célozza meg a nyugdíjasok mellett az összes párt. Akiknek abszolút nulla a politikai képviseletük, azok a társadalom leszakadt/leszakadó csoportjai. Ezek többsége pedig nem nem szeret dolgozni, és ingyenélő siserehad, (van ilyen is természetesen), hanem nincs számukra munka, és el se tudnak jönni a falujukból, mert a házuk/lakásuk (ha van nekik) árából még egy szoba-konyhás lakásra sem futná egy normálisabb helyen. Tudod te, hogy hány embert dolgoztatnak "becsületes adófizető" vállalkozók vidéken bejelentés nélkül, napszámosként napi egy-két ezer forintért, és milyen körülmények között? Már ne haragudj, de úgy tűnik, neked és az itt kommentelő földühödött "tisztességes adófizetőknek, akik bőrét nyúzzák az élősködők", a leghalványabb fogalmatok nincs Magyarországról. Van egy munkahelyetek, biztos jövedelmetek, és ahelyett, hogy örülnétek neki, azt hiszitek, ti tartjátok a vállatokon az egész országot. Hát baromira nem. Legföljebb, ha valami termelőtevékenységet folytattok. (Ez nem személyeskedés, mert nem tudom, ki vagy, retorikai tsz. 2 személy:-)

A macifül és a macisajt kedveskedő megszólítás azok felé, akik visszakézből ennél arrogánsabb, pocsékabb stílben szólítanak meg engem.

És végezetül: nem csak Babarczy Esztert olvasok, a cikk egy apropóból jött, hogy ti. megemlítette az LMP-t. Szoktam én másról is írni (olykor könyveket és tanulmányokat is, nem csak ilyen cikkeket), és olvasni is természetesen.
De azért ilyeneket is írogatok, nem ez az első, és nem is ez lesz az utolsó. Ha az LMP-nek nem kell, majd szólnak.

pgeri 2009.03.27. 13:16:27

Megpróbálom elmondani más szavakkal (FAM-hoz képest más szavakat használni nem lesz nehéz ;-)), hogy mire gondolok, amikor elutasítom (vagy csak kevésbé jónak tartom) a Bokros programot és a hasonló, "kiadáscsökkentés kell" alapú programokat.

De azért előtte elmondom azt is, hogy szerintem a Bokros és hasonló programok lényegesen jobbak, mint a mai tehetetlen vergődés. Ezen nem is akarok vitatkozni.

Viszont számomra egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy az egyetlen járható út a kiadáscsökkentés. Nem önmagában azzal van baj ugyanis, hogy sokat vesz el az állam, hanem az, hogy azt kevés aktív munkavállalóra koncentráltan teszi. Aztán mindenféle mutyikkal kiengeszteli a multikat (közvetlen támogatás, kedvezmények), valamint eltűri a KKV szektor adócsalási játékát.

Na, elsősorban ezen kell változtatni az adórendszer teljes átalakításával, de ezt össze kell kötni az élénkítéssel (energiatakarékossági beruházások, közmunka projektek) és a "zöldítéssel" is, hogy a kialakuló rendszer hosszú távon is fenntartható legyen. Pénzügyileg, környezetileg és társadalmilag is.

Lásd: lehetmasapolitika.blog.hu/2009/02/19/zoldulo_megoldasok

Nem mondom, hogy nem lehet megtakarítani a kiadásokból, sőt, most, hogy a GDP csökken, kell is, hiszen növelni az elvonási szintet azért már tényleg túlzás lenne. De a fenntarthatóságnak egyáltalán nem feltétele, hogy mi is a szlovák elvonási szinttel működjünk.

cukrasz 2009.03.29. 03:20:51

Nem szeretnék csatlakozni a korábban elhangzó "eddig szimpatikus volt az LMP, de..." véleményekhez, viszont fenntartásaim vannak azzal szemben, hogy a párt logója és támogatása alatt olyan írás is megjelenik, ami nincs a párt programjával 100%-ig összhangban. Persze a párt filozófiájával összhangban van a társadalmi párbeszéd és ezt én is rendkívül fontosnak tartom, de akkor érdemes lenne kihangsúlyozni a főoldalon valamilyen formában, hogy nem minden cikkíró ír a párt nevében.

A vitába nem szeretnék érdemben belefolyni - egyrészt ahogy elnézem már véget is ért, másrészt lehetmasakapitalizmus világosan leírta azt, amit én is leírnék.
Annyit tennék még hozzá, hogy előfordulhat, hogy egy közgazdász egyszerűen azért tart ki egy álláspont mellett, mert tényleg jobban ért hozzá, nem azért, mert önérdekét követve egy elit-centrikus, romlott világot védelmez, vagy mert kimosták az agyát az utóbbi pár évtizedben.

Nem kell senkinek se mindenhez értenie, de ismerni kell azokat a határokat, amin belül az ember tényeket közölhet és amin túl véleményt formálhat.

fam 2009.03.29. 09:23:51

@cukrasz:
"Nem szeretnék csatlakozni a korábban elhangzó "eddig szimpatikus volt az LMP, de..."
Ne is, elég ócska volna.

"előfordulhat, hogy egy közgazdász egyszerűen azért tart ki egy álláspont mellett, mert tényleg jobban ért hozzá, nem azért, mert önérdekét követve egy elit-centrikus, romlott világot védelmez, vagy mert kimosták az agyát az utóbbi pár évtizedben." Persze, lehet. De többségében nem így van. A közgazdász nálunk javarészt nem szakemberként, hanem ideológusként funkcionál, főleg, akik publicisztikai alkotásokban fejtik ki "szakmai" véleményüket. És akiket ők tanítanak az egyetemeken, azok átveszik, méghozzá kritikátlanul az ő értékeiket, sablonjaikat, stb. Vagyis agymosottak. (Van persze kivétel, magam is találkoztam ilyennel, őket azonban perifériára szorítják.)

"viszont fenntartásaim vannak azzal szemben, hogy a párt logója és támogatása alatt olyan írás is megjelenik, ami nincs a párt programjával 100%-ig összhangban." Bravó, éljen Rákosi elvtárs. Ez a mondat azt igazolja, amit régebben leírtam párszor, hogy ti. a neoliberalizmus apologetáiból előbújnak a bolsevik kulturális minták (lévén azok hirdetik, akik onnan jöttek, és megszokták hogy a hatalom berkeiből beszéljenek.)

A határokat meg majd az LMP választmánya, ill. ennek a fórumnak a szervezői jelölik ki, oké? És nem pedig te.
Ha pedig LMP tag vagy, akkor talán ott szövegelj, ne ezen a fórumon. (Ha pedig így van, azaz LMP tag vagy, face-to-face is elmondhatnád nekem, kerítünk rá alkalmat.)

cukrasz 2009.03.29. 11:36:34

@fam:
nem vagyok LMP tag, egy egyszerű érdeklődő vagyok, aki szimpatikusnak és támogathatónak tartja a párt céljait. Éppen ezért vetődtem el erre az oldalra is, és nem volt elsőre világos, hogy ezt az írást nem az LMP nevében írták - ha jól rémlik csak a kommentekből derült ki számomra. Csak azért írtam azt amit, mert lehet, hogy más nem lesz olyan türelmes, hogy végigolvassa a kommenteket, hanem egyszerűen - mindenféle teátrális 'eddig szimpatikusak voltatok, de most viszlát!'nélkül - fogja magát és nem foglalkozik többet a párttal.

Ami pedig a neoliberalista-bolsevik és még isten tudja csak milyen mondatom kiragadását illeti, kérlek, ne határold el az utána következő mondattól. Csak annyit javasoltam, hogy legyen világos az idelátogató számára, hogy ki kinek a nevében ír, hogy ez mennyire az LMP saját blogja, és mennyiben nem.

fam 2009.03.29. 12:32:41

@cukrasz:
Jó, oké, semmi gond. Csak úgy írtál - nyelvezetet és tartalmat egyaránt tekintve -, mintha valami pártfunkcionárius lennél, aki direktívákat ad, ezért írtam, hogy akkor vagy a belső listán tedd ezt és ne itt, vagy velem személyesen kellene megbeszélni (pl. valamely LMP gyűlésen, fórumon, stb.).
De ezek szerint tévedtem.

Ezt az írást amúgy valóban nem az LMP nevében írták, de az LMP ettől függetlenül abszolúte nem osztja azokat a nézeteket, amit lehetmasakapitalizmus és a többi "kritikus" vall. Ezért is szoktam eme kommentelőket tovább irányítani az LMP agendája, alapító nyilatkozata és egyéb doksik felé.
De summázhatom úgy is, hogy az LMP nem liberális párt, legföljebb politikai (emberjogi, stb.) értelemben.

BKE2 2009.03.30. 23:16:40

Ne haragudjatok, egy kukkot sem értek ebből a cikkből. Pedig becsületesen végigolvastam, de egy számomra értékelhető racionális gondolatmenetet sem sikerült kihámozni belőle, csak valami homályos érzelmi töltetet.

Már rögtön az elejével gondom van, mert nem tudom például, hogy mi az a neoliberális (ami állítólag 20 éve folyik a csapból) és hogy az miért közhely. Biztosan azért mert csak tegnap születtem. Vagy lehet, hogy csak nem érdekel. Ezért aztán nagyon hiányoltam ebből a cikkből a tényekre való hivatkozást és a logikus gondolatmeneteket, főleg, mivel nyitott lettem volna a Bokros-féle gondolatmenet értelmes kritikájára.

Mindezt nem kioktatási céllal írom, csak visszajelzésként a szerzőnek és az oldal szerkesztőinek.

fam 2009.03.30. 23:45:31

@BKE2:
Kedves neoliberális barátaim! Még lehet harminc különféle néven ugyanazt a hígfost benyomni komment gyanánt. Ettől sem az én véleményem, sem az LMP programja és alapelvei nem lesznek mások.

Jól látszik viszont az erőlködés, hogy látszatra mégse ugyanaz a vacak legyen állandóan, de sajna fiaskó, mert nagyon primkóra sikeredett ezen utóbbi próbálkozás.
Amúgy egy-két apróság a tákolmányból:

"A vagy lehet, hogy csak nem érdekel"
Ilyet ír a valóságban egy érdeklődő kommentelő?

Kis nyelvtan: A "logikus gondolatmenetek": ezt barátom általában egyes számban mondjuk: "logikus gondolatmenet". És a tényekre se hivatkozunk - de végül is mindegy. Így egy melós nem fogalmaz, csak egy melóst mesterségesen utánzó bértopikoló.

Színvonal, gyerekek, színvonal! Provokálni is tudni kell.

Amúgy nagyon értékelem az erőlködést: Volt itt már adója alatt görnyedő egyszerű becsületes magyar állampolgár, volt szakértő közgazdász, volt felháborodott demokrata, volt értetlenkedő értelmiségi, sőt, még egy trianonozó nemzeti radikálist is produkáltatok. Most pedig az a verzió jön - kifogyván az ötletekből, ill. a társadalmi repertoárból:-) -, hogy a nép egyszerű gyermeke nem érti meg az őt védelmező balos életidegen eszmefuttatását.

De érdekes módon az összes különféle típusfigura: a gyalázkodó rasszista, az adózó, vért izzadó kisember, a szakértő, stb. mind-mind Bokrost és a megbukott neolib-neokon szart védi. Még a nemzeti radikális is:-)))
Nagyon ócska és átlátszó.

(De lehet, hogy tévedek, és tényleg ez vagy itt föntebb, aki vagy, és őszintén írod, amit írsz. Ez esetben elhiszem, hogy tegnap születtél, mert olyasmi a színvonal:-)))
Nem baj, ne sajnáld, majd valamikor, egyszer megérted - ha megtanulsz írni és olvasni.)

BKE2 2009.03.31. 00:42:18

@fam:

Azt hiszem, teljesen félreértettél. De én sem értelek téged. "Neolib", "neokon", és most újabban, "melós". :) Szerintem egy másik ember számára, aki nem feltétlenül ugyanazzal a képpel (vagy akár semmilyen képpel sem) rendelkezik a kategóriákról, amiket te használsz és amelyekről ítéletet mondasz, a cikked valószínűleg követhetetlen. Számomra legalábbis az volt, ezért hiányoltam a racionális gondolatmenetet. Még akkor is, ha ez egy blog, nem pedig társadalomelméleti esszé.

Olvasva a többi hozzászólást is, lehet, hogy a cikket tényleg nem is a "pórnépnek" szántad, akiket esetleg meg kellene győzni, hanem az LMP-s közösségnek, erősítendő a belső szocializációt.

Ezt a gyanút erősíti bennem, hogy vetted a bátorságot, hogy durván és kioktató hangnemben válaszolj, mint kívülálló ellenségnek, "bértopikolónak". :)

És én kérek elnézést az alacsony színvonal miatt.

fam 2009.03.31. 08:16:51

@BKE2:
semmi baj, mint már írtam, további kellemes olvasgatást.
Egyébként de igen: a cikkemet a pórnépnek szántam, mindig nekik szánom. Minthogy én is pórnép vagyok.

Bartoki 2009.04.02. 13:10:25

@Bartoki:

Javítom magamat:

"Pl. ha egy tanár túlórát/helyettesítést vállal, akkor azt óránként kb. 600 Ft nettóért teszi. :)"

Tévedtem, most jött meg az asszony múlt havi fizetési papírja: 12e Ft nettó / 33 túlóra = 364 Ft óránként.

Ennyire McJob fizetést érdemel az aki a jövő generációt tanítja/neveli?

Az óránként kb 1000 Ft bruttó sem lenne sok, de a túl meredek adóék miatt lesz belőle ennyire nevetségesen kevés. :(

Ez is egyfajta fenntarthatósági probléma, és még csak nem is olyan távoli mint a divatosabb témák: a globális felmelegedés 50-100 éves távlatban szakad majd a fejünkre, míg a demográfiai és az oktatási problémák már 20 év múlva is erősen ütni fognak...

Léccilécci, ha már pénzt költök Rátok :) akkor képviseljétek is azt a véleményemet hogy az SZJA őrült adóékét (bizonyos tartományokban 60% feletti a növekmény adóztatása) sürgősen rendbe kell tenni.

Segítség:

www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=109468

(azt hiszem ez volt az a cikk, sajnos már csak fizetősen elérhető)

Vetrov 2009.04.02. 18:51:07

@Bartoki: Szvsz ettől a chavezista, neokomcsi párttól ilyet ne várj. Pont ez a poszt bizonyítja, hogy ők is kizárólag az eltartottak érdekeit nézik, mi meg majd kuláklistára kerülünk mint szociálisan érzéketlen, népnyúzó nagytőkések.

Lehet más a politika.

Karcolt lendület 2009.04.06. 12:07:13

Ez azt hiszem, nektek való:
www.fn.hu/ado/20090324/megszoritasokbol_nagytoke_profital/

@fam:
A vitastílusod, a folyamatos címkézésed meg az összeesküvéselméleteid az ellenvéleményt képviselő emberek kilétéről meglehetősen komolytalanná és vitaképtelenné tesznek. Ha nem is jogosan, de ezért kapta meg miattad a párt az előttem levő hozzászólásban a "chavezista, neokomcsi párt" jelzőt. Gondold át, hasznára vagy-e így az LMP-nek!

fam 2009.04.06. 12:34:54

@Karcolt lendület:
Azt tudom erre válaszolni barátom, amit a föntebb szólónak: amennyiben LMP-s vagy, akkor lécci ezt nekem, és ne ezen a fórumon.
Ha viszont nem vagy LMP-s, akkor semmi közöd hozzá.
Ja, és nem gondolok át semmit. Ezt fogom folytatni, persze lehet, hogy kissé keményebb stílusban, mert ez nagyon lágy, megengedő, túl elnéző, amit itt lenyomtam.

popeye99 2009.04.06. 18:32:24

@fam:

Nem kötelező átgondolni semmit. Hitler is így gondolkozott, mint te és mit ért el vele? Megunták a keménykedését és beleverték a betonba. Csapást ellencsapás követ, ha nem tudsz viselkedni majd mások megtanítanak.

popeye99 2009.04.06. 18:48:38

Ja, és fam:

Jókat lehet röhögni az erőlködéseden, olyan vagy, mint egy óvodás aki terrorizálni akarná a társait a homokozóban, feltéve ha nem röhögne rajta mindenki. :) Ideje felnőni gyerekem és nem kioktatni a nálad műveltebbeket és okosabbakat.

HaKohen 2009.04.06. 18:54:06

@fam:

Nagyon szerényen (bocsánat, hogy élek) és csöppet sem kioktatóan szeretném javasolni, mert már az LNP neve is szimpi, hogy:

Akár te, aki az LNP blogján irogatsz, akár mások az LNP-sek közül, tegyék meg, ha van rá egy szabad félórájuk, hogy lapozzanak be egy szociálpszichológia kézikönyvbe, avagy konzultáljanak egy szociálpszichológiában járatos személlyel. Ismerkedjenek meg a bumerángeffektussal.

Ugyanis ez az.

És csak így tovább, előre (neki a falnak): nehogy má' bármit is átgondoljál!

Sőt, még csak ne is gondolkoggyá'!

fam 2009.04.06. 19:02:16

@Volkert: gyereked neked a ...
kis hülye

fam 2009.04.06. 19:03:06

@HaKohen: nem LNP, hanem LMP:-))))
no vagytok még kicsi trollok?
hányat osszak ki még közületek?

fam 2009.04.06. 19:03:49

@Karcolt lendület: ja, amúgy olvastam ezt a cikket, nagyon remek írás, kivéve talán az LMP felé tett oldalvágást.

Éhesló 2009.04.06. 19:23:02

Ez egy jó post.
Csak még nem látom: mitől más ez hétről-hétre?
Melyik az igazi?
A fajvédő, nácizós?
Ez?
Egyik sem?

fam 2009.04.06. 19:36:08

@Éhesló: hát épp ettől más, hogy nem besorolható. Szintetizál(ni próbál) egymással eleddig ellentétesnek vélt-kikiáltott értékeket, elképzeléseket.

HaKohen 2009.04.07. 14:57:27

@fam:

Jav.: LMP, LMP, LMP

Azért, amit írtam, még tartom!

ifj. Katánghy Menyhért 2009.04.08. 02:19:14

@fam: kár, hogy a seggfejezős nem te voltál (ha jól olvastam, a végit átlapoztam), eddig is rokonszenves voltál, de már elkezdtelek tisztelni, hogy ijen bevállalós lettél. máskor is átadhatnád a haverodnak a gépet :-D

ifj. Katánghy Menyhért 2009.04.08. 02:27:20

@fam: kár, hogy a seggfejezős nem te voltál (ha jól olvastam, a végit átlapoztam). eddig is rokonszenveztem az írásaiddal, de mosmá elkezdtelek tisztelni, hogy ijen bevállalósan tolod. máskor is odaengedhetnéd a haverod a géphez, csiszolatlan gyémánt :-)

Éhesló 2009.04.09. 13:32:57

Nos olyasmit érzek, mint az 1990 előtti SZDSZ-nél:
- olyan arcok, akiket nem nehéz a politikai hovatartozásukat és értékrendjüket illetően beazonosítani.
- olyan megnyilvánulások, amik akár támogathatóak is lennének, ha nem ismernénk az arcokat.
- erre ráerősítve lépten-nyomon kibukkan a pata a köpeny alól emberálarcot elhullajtva lenácizva a bárkit aki a világmegváltó eszmékre nem vevő.

hunor76 2009.04.09. 17:58:17

@Éhesló: Nocsak, beléd meg mi ütött, hogy hirtelen elkezdesz árnyalni? Egy óvatlan pillanatban valamit belekevertek a kávédba a kantinban? ;-)

popeye99 2009.04.18. 15:44:59

@fam:

"gyereked neked a ...
kis hülye"


Kishülye? :-) Igen az vagy. Leülhetsz, kicsim. Egyes.

popeye99 2009.04.18. 15:46:36

@fam:

Kishülye? Tényleg az vagy. :-) Van szakmád?

Keer 2009.04.18. 16:21:09

@fam: "De érdekes módon az összes különféle típusfigura: a gyalázkodó rasszista, az adózó, vért izzadó kisember, a szakértő, stb. mind-mind Bokrost és a megbukott neolib-neokon szart védi."
„A közgazdász nálunk javarészt nem szakemberként, hanem ideológusként funkcionál, főleg, akik publicisztikai alkotásokban fejtik ki "szakmai" véleményüket. És akiket ők tanítanak az egyetemeken, azok átveszik, méghozzá kritikátlanul az ő értékeiket, sablonjaikat, stb. Vagyis agymosottak. (Van persze kivétel, magam is találkoztam ilyennel, őket azonban perifériára szorítják.)”

Gratulálok a hozzászóláshoz fam! Tudatlanság csúcsa. Az esetleg eszedbe jutott, hogy a szakszervezetek és a többi a dolgozók EGY csoportját védik és nem a DOLGOZÓKAT? Próbálj meg gondolkozni, ha egyáltalán megy. Nincs olyan, hogy neoliberális eredménykimatás és szocialista eredménykimutatás vagy mérleg. Csak bevételek és kiadások vannak. Láttál már eredménykimutatást? Tudsz valamit az állami költségvetésről? A dolgozók egyik csoportja teremti elő a másiknak a bérét, mint ahogyan a nyugdíjat is. Nem igaz, hogy a hazai közgazdászok agymosottak, rengeteg külföldi publicisztikát olvasok. Mindenhol ugyanazt a közgazdaságtant oktatják, mindenhol az jellemző, hogy magas adó = lassú gazdasági fejlődés.

fam 2009.04.18. 17:33:26

@Volkert: nekem igen, kis takonypóc senkiházi

fam 2009.04.18. 17:43:09

@Keer: toposz a társtudományokban a statisztikával való manipuláció, ill. visszaélés, valamint a statisztika és a valóság közti különbség, mint módszertani probléma. Nem durva adathamisításra gondolok (ilyen is létezik természetesen még a drága jó liberális demokráciákban is), hanem olyan finomságokra, mint pl. hogy miféle szóválasztással élnek egy kérdőíves felmérésben, vagy a vizsgálandó jelenség mely szegmensére kérdeznek rá, és mit hagynak ki, stb.
És abszolúte van neolib és szocialista (és még más egyéb) kimutatás. Az ideológia mindenre rátelepszik, és a neolibek nagy trükkje (bár Rodolfo azért jobb volt valamelyest:-) volt a süket link duma a "politikamentes", ill. "ideológiamentes" szakértelemről. Ez egy duma, egy kamu, egy mítosz, ami semmi egyebet nem szolgál, mint a neolib ideológiának "tudományként" (vagyis megkérdőjelezetlen objektív, "tényszerű" igazságként való eladását, il. a társadalomra való rákényszerítését. Áltudományos, süket link duma, fizetett bérenc gazemberektől, akik jó pénzért a eladták szaktudásukat.

Egyébként minek köszönhetem a megtiszteltetést, hogy dérrel-dúrral való (petíciós:-) távoztod után, egy idő múltán visszatérsz, és újfent diskurálni akarsz?

Keer 2009.04.18. 20:34:23

"Egyébként minek köszönhetem a megtiszteltetést, hogy dérrel-dúrral való (petíciós:-) távoztod után, egy idő múltán visszatérsz, és újfent diskurálni akarsz?"

Hogy nevetségessé tegyed magad még egyszer. Sikerült, az előbbi hozzászólásoddal halmozottan sikerült. Legalább jól haladnak a reformok, amikért kampányolok a neten és élőben. Ja és, hogy sikerüljön téged egy kicsit felvilágosítani abban a témában, amiről írsz. Reménykedem, jó lenne, ha a hozzád hasonlók nem azoknak az embereknek vágnák át állandóan a torkát, akiket egyébként védeni akarnak.

"És abszolúte van neolib és szocialista (és még más egyéb) kimutatás. Az ideológia mindenre rátelepszik, és a neolibek nagy trükkje (bár Rodolfo azért jobb volt valamelyest:-) volt a süket link duma a "politikamentes", ill. "ideológiamentes" szakértelemről. Ez egy duma, egy kamu, egy mítosz, ami semmi egyebet nem szolgál, mint a neolib ideológiának "tudományként" (vagyis megkérdőjelezetlen objektív, "tényszerű" igazságként való eladását, il. a társadalomra való rákényszerítését. Áltudományos, süket link duma, fizetett bérenc gazemberektől, akik jó pénzért a eladták szaktudásukat."

Uramisten... Ez hihetetlen. :-)
Na, a kettő kimutatás közül melyik neolib és melyik nem?

hu.wikipedia.org/wiki/Eredménykimutatás

www.mav.hu/res/MAV_eredmenykimutatas_2005.pdf

www.bkv.hu/evesjelentes/2002/01fejezet05.html

Látható, hogy nincs itt ideológia. Nincs szükség statisztikákra a "neolibektől", elég, ha az emberlátja egy cég könyvelését, belülről átlátja a működését, gazdálkodását és onnan tudja, hogy igaz amit mondtam. Ha rákattintasz a BKV eredménykimutatására, látsz egy olyan feliratot, hogy: "Személyi jellegű ráfordítások". A cégnek, legyen szó a BKV-ról vagy akár egy tíz fős kft.-ről vannak különböző ráfordításai, hogy az adott terméket előállítsák, a termék árát az egy termékre jutó előállítási költség alapján állapítják meg. Vannak pl. anyagjellegű ráfordítások, értékcsökkenési leírás (mely a vállalkozás tárgyi eszközeinek évenkénti értékvesztését jelzi), személyi jellegű ráfordítások. Ha valamelyik termelési tényező pl. munkaerő ára (személyi jell. ráford. azaz munkabér) túlzottan megnő, akkor a vállalat is áremelésre kényszerül, hogy azt finanszírozni tudja, a fogyasztók így drágábban tudnak csak hozzájutni az adott termékhez pl. buszjegyhez, a másik eshetőség, hogy nem emelnek árat és elbocsátásra kényszerülnek a maradék dolgozóknak meg az elbocsátottak munkáját is el kell végeznie. További probléma, hogy a bérletár növekedése miatt az emberek nem fogják tudni azt megfizetni, más közlekedési eszköz után néznek, csökken a forgalma a BKV-nak és ez garantálja a leépítéseket.

Természetesen a fenti példa annyiban sántít, hogy a BKV nem csak a jegyárakból él. Hiszen ha veszteségesen működik, akkor finanszírozni lehet, új adók kivetésével ill. meglévők átcsoportosításával. De nagyjából így működik egy nagy-, közép-, és kisvállalkozás is. Bejön X profit és abból lehet csak a munkabéreket szétosztani, nem lehet kiadni központilag ukázba, hogy te X Ft-ot adjál mindenkinek ha arra egyszer nincs fedezet. Egyszerűen árat kell akkor emelni, ha áremelkedés van, akkor versenyképtelen lesz az adott vállalat és tönkremegy. Körbe kell csak simán nézni a világban és látni lehet, hogy így van. Egyébként nem csak a magyar, de a külföldi közgazdasági egyetemeken is ezt tanítják, saját tapsztalataim is alátámasztják ezt, úgyhogy egyértelműen igaz. Az adók emelésével egyértelműen csökken a gazdaságban a termelés azaz gátolja a foglalkoztatást és a nemzetgazdaságban történő beruházásokat, azaz az új, adóforintokat termelő munkahelyek létrejöttét. Egy idő múlva összeomlik a rendszer, nem fogja senki kitermelni a nyugdíjakat, közalkalmazotti béreket, bekövetkezik az államcsőd és megy ki mindenki Gaskó Pityuval együtt, a nyugdíjasokkal az utcára. Miért akarod ezt?

Keer 2009.04.18. 20:49:41

Ja és Gaskóék és a szakszervezetek véleményem szerint nem a dolgozókért állnak ki, hanem a dolgozók egy csoportjáért tartják markukat. Saját magukért, a többség kárára. A két évnyi nyugdíjbefagyasztást meg ki lehet bírni, sok aktív dolgozó ismerősöm 85000Ft-ot keres havonta és nem emeltek neki hat éve, még az infláció mértékével sem. Eddigi tapasztalataim szerint az összes nyugdíjas több nyugdíjat kapott, mint a dolgozó ismerőseim. Itt felhívom mindenki figyelmét, hogy a nyugdíj befagyasztása azt jelenti, hogy évente csak az infláció mértékével növelik a nyugdíjat, azaz a vásárlóereje ugyanaz marad, nem inflálódik el. Jó lenne, ha végre lenne egy olyan párt, akik nem az emberek bőrén zsírosodó demagóg hivatalnoki csoportokat, kőgazdag sakszervezeti vezetőket és a kiváltságosokat azaz a politikai elitet támogatná. Sajnos az LMP nem ilyen. Inkább támogatják a sok MÁV-ost akik, két évi fizetett szabadságot kapnak az emberek pénzéből, nekik ezért semmit nem adva. Nagyon féltik kiváltságus helyzetüket.

fam 2009.04.18. 20:51:46

@Keer: teljesen meggyőztél. Máris liberális lettem és bokrosista. És mindent megbántam:-))))

Sztem ezzel le is zárhatjuk, nincs se időm, se kedvem ilyen ökörségekre fecsérelni a drága időmet.

fam 2009.04.18. 20:58:43

@Keer: Még írjál (iil. ollózzál és ismételj) ilyen ezerszer hallott-olvasott, a csapból is folyó, a liberális mainstream által a társadalom szájába rágott ócska közhelyeket és frázisokat.

No koma, épp ezért nem félek tőletek, és ezért fogtok eltűnni a kanálisban, mert annyi eredetiség, önálló gondolkodás és kreativitás sincs bennetek, mint egy kertitörpében.
Bár igaz, a magyar ugaron épp az ilyeneknek terem babér (ill. gyom)
na csá

Keer 2009.04.18. 21:35:45

Kezeltesd magad, kábé annyi agyad van mint egy palántának. Teljesen meggyőztél efelől. Nem sértő szándékkal mondtam csak tényt közöltem, sajnálom. Szia.

Keer 2009.04.18. 21:49:53

Kommentjeid alapján, nem tudsz Te semmiről semmit, nem értesz a gazdasághoz, nem tudsz az általad szidott ideológiákról se semmit, gondolkozni sem tudsz, érvelni se. Képtelen vagy felfogni, hogy 2 + 2 az 4 és hiába mondod, hogy 5. Ezt csak egyféleképpen, egyféle módon lehet bizonyítani. Nem attól függ mennyi helyen olvassuk vagy mennyire kreatív. Beképzelt buta kismajom.

fam 2009.04.18. 23:39:38

@Keer: a palánta az jó:-)))
neked meg annyi eszed van, mint egy zsák molylepkének, te kis hülye pöcs, senkiházi barom.

popeye99 2009.04.18. 23:52:53

@fam:

Na mi van fiam? Egyes. Irány a homokozó. :-)

popeye99 2009.04.19. 00:07:18

@fam:

te egy tipikus hülye vagy öcsi, nem tudod milyen jót röhögünk itt rajtad. látom nem szereted a neolibeket, akkor miért támogatod az LMP adócsökkentés neolib programját, he.

babarczyeszter 2009.04.19. 00:09:00

kedves farkasam,

megdöbbenve találtam erre az oldalra. (Miközben éppen az LMP-nek szervezem a cédulkákat).
Mit mondjak, elment tőle a kedvem.
De nem azért, mert történetesen belém rúgsz, mert rúgnak belém annyiszor, annyian, hogy ez fel sem veszem. Hanem azért, mert 1. tudatlan vagy, mind az elemi makrogazdasági mutatók és összefüggések, mind a sajtó területén (a cikk címét ugyanis nem én adtam, és az határozza meg az olvasatodat), 2. nem tudsz még olvasni sem, ugyanis képtelen voltál a cikk gondolatmenetét rekonstruálni.
Ha ilyen az LMP fősodor, akkor asszem jobb lesz, ha nem szavazok rájuk. Ugyanaz a borzalmas, arrogáns, tudatlan, gyűlölettől fröcsögő tagság, mint bármelyik más pártban. Csak a kedvenc szavaik és a kedvenc ellenségeik változnak.

popeye99 2009.04.19. 00:09:36

a weboldalat elmentettem csinálok majd jó kis kampányt a lehetmasnak a kommentjeiddel, hadd röhögjön a világ. homi vagy? egyszerre három szmájli azt jelenti ám.

fam 2009.04.19. 00:13:38

@babarczyeszter: kifejezetten megtisztel drága asszonyom:-)))

fam 2009.04.19. 00:15:41

@Volkert: egy kis atyai dádá járna neked, kis nyálkástestű bértopikoló.

fam 2009.04.19. 00:18:22

@Volkert: disz iz ö bigining of bjutiful frencsip:-)))

fam 2009.04.19. 00:25:10

@babarczyeszter: amúgy bocs, úgy tudtam, az MDF-nek gyűjti, és az LMP-t épp leszólja a cikkében.
Vagyis ez egy kamu hozzászólás, és gyanítom, nem Babarczy őnagyságához van szerencsém, hanem valami szokásos topikoló trollhoz. Isten hozott, trollkám:-)))
De ha föntebb olvasnád a hozzászólásokat, már kifejtettem, hogy a "rátok szavaztam volna, ha...", "támogattalak titeket eddig, de...", "én eddig szimpatizáltam de ezután", és a hasonló sablonokra épülő marhaságok a szokásos primkó trükkük kampányidőszakban, átlátszó duma, mint a frissen mosott ablaküveg:-)))

fam 2009.04.19. 00:26:38

@Volkert: homi: nem tudtam, de úgy látszik, te nagyon otthon vagy ebben a szubkultúrában:-))))))), ne félj, nem vagyok homofób. Amúgy csúnya duma ez egy libsitől:-)))

Keer 2009.04.19. 01:03:43

Jó érveid vannak tényleg. :-) Nem "önálló" gondolat, nem "kreatív". Hát az én nagyapám önállóan gondolkozott, szerinte nem létezett gravitáció és csak azért nem estünk le a Földről, mert nagyon gyorsan forgott. Joao-nak a bamba horvátnak is önálló gondolata van. Pengével kapargatja mások szemét és úgy "gyógyít" rákot és mindenféle betegséget. Na kb. ilyen vagy Te is.

Tanulság? Az gondolkozzon önállóan, akinek van mivel, különben hülyeség jön ki belőle. Ugyanakkor nincs rosszabb, mint amikor a hülyeség nagy akaraterővel és főleg magabiztossággal párosul.

Király a hozzászólásod, örülök, hogy beismerted szellemi fölényemet. Egy zsák lepke, azért összehasonlíthatatlanul értelmesebb, mint egy palánta. Te ráadásul még melegházi, génkezelt is vagy. Gyorsabban jár az agyam, mint a tiéd.

Ja, egyébként a Marx évszázados és téves érvén kívül (közgazdászok a burzsujok nyalistái), tudsz mást kitalálni vagy csak a demagóg, primitív összeesküvéselméleteteket kell az egész világnak axiómaként elfogadni?

Keer 2009.04.19. 01:04:39

Jó érveid vannak tényleg. :-) Nem "önálló" gondolat, nem "kreatív". Hát az én nagyapám önállóan gondolkozott, szerinte nem létezett gravitáció és csak azért nem estünk le a Földről, mert nagyon gyorsan forgott. Joao-nak a bamba horvátnak is önálló gondolata van. Pengével kapargatja mások szemét és úgy "gyógyít" rákot és mindenféle betegséget. Na kb. ilyen vagy Te is.

Tanulság? Az gondolkozzon önállóan, akinek van mivel, különben hülyeség jön ki belőle. Ugyanakkor nincs rosszabb, mint amikor a hülyeség nagy akaraterővel és főleg magabiztossággal párosul.

Király a hozzászólásod, örülök, hogy beismerted szellemi fölényemet. Egy zsák lepke, azért összehasonlíthatatlanul értelmesebb, mint egy palánta. Te ráadásul még melegházi, génkezelt is vagy. Gyorsabban jár az agyam, mint a tiéd.

Ja, egyébként a Marx évszázados és téves érvén kívül (közgazdászok a burzsujok nyalistái), tudsz mást kitalálni vagy csak a demagóg, primitív összeesküvéselméleteteket kell az egész világnak axiómaként elfogadni?

Keer 2009.04.19. 01:11:26

Jó érveid vannak tényleg. :-) Nem "önálló" gondolat, nem "kreatív". Hát az én nagyapám önállóan gondolkozott, szerinte nem létezett gravitáció és csak azért nem estünk le a Földről, mert nagyon gyorsan forgott. Joao-nak a bamba horvátnak is önálló gondolata van. Pengével kapargatja mások szemét és úgy "gyógyít" rákot és mindenféle betegséget. Na kb. ilyen vagy Te is.

Tanulság? Az gondolkozzon önállóan, akinek van mivel, különben hülyeség jön ki belőle. Ugyanakkor nincs rosszabb, mint amikor a hülyeség nagy akaraterővel és főleg magabiztossággal párosul.

Király a hozzászólásod, örülök, hogy beismerted szellemi fölényemet. Egy zsák lepke, azért összehasonlíthatatlanul értelmesebb, mint egy palánta. Te ráadásul még melegházi, génkezelt is vagy. Gyorsabban jár az agyam, mint a tiéd.

Ja, egyébként a Marx évszázados és téves érvén kívül (közgazdászok a burzsujok nyalistái), tudsz mást kitalálni vagy csak a demagóg, primitív összeesküvéselméleteteket kell az egész világnak axiómaként elfogadni?

fam 2009.04.19. 09:02:20

@Keer: gondolod, attól, hogy háromszor nyomtad föl ezt a nyilván általad szellemesnek gondolt fantáziátlan, erőltetett, nagyon ciki jópofizást, máris nagyobb a hatás? (Általános iskolások jobbat írnának.)
Ki itt a babonás, ill. a primitív gondolkodású? Ez már kényszerneurózis barátom:-)))

fam 2009.04.19. 09:04:39

@Keer: amúgy még el is hiszem nagyapádról, amit írsz, ui. ez megmagyarázza, hogy miért lettél ilyen. Genetika, tiszta sor:-))))

Keer 2009.04.19. 23:22:54

Hehe. Én nem. TE hasonlítasz a nagyapámra, mint előbb leírtam, tanulj meg olvasni, szöveget értelmezni. Hogy ki itt a primitív az mindenki számára (még a párttársaid számára is) nyilvánvaló már a topic legelejétől fogva. Csak számodra nem.

Ja, és nem vagyok a barátod soha nem is leszek, mivel az IQ-d még a csimpánz hányásának a szintjét sem éri el. És ne írjál gazdasági témáról, ha egy egyszerű számviteli kimutatást sem tudsz értelmezni, akkor nem fog mindenki röhögni rajtad. Nem értesz hozzá és meg se tudnád tanulni, mert egy egyszerű kivonás elvégzéséhez is tökhülye vagy. De úgyse érted, úgyhogy itt van még pár nyelven hátha fogod:

You are very stupid.
Du bist sehr blöd.
Je bent heel dom.

Versta je? Nu, ga ik naar bed. Ik heb geen tijd voor domme mensen. Loop naar de hel.

Tájékozottabb, értelmesebb és műveltebb vagyok nálad ebben is, sehol nem vagy kisbuta, irány a homokozó. Na, betöltötted történelmi szerepedet, már nincs kedvem röhögni rajtad, részemről behajítalak a többi sz*ros WC papír közé.

Na csá, szmájlikirály, remélem ettől is felfúvodik a fejed.

fam 2009.04.20. 12:23:56

@Keer: tévedsz, élvezem az ökörségeidet. Más fórumokon egy halom ilyen hozzád hasonló hülye kis mitugrásszal évődgettem. Ezt a hozzászólásodat is tedd közzé, nagyon tuti, mert nagyon árulkodó rólad.
Különösen tetszik ez a nem vagyok a barátod beee, nem is leszek soha beee. Meg az én vagyok az okos, te meg hüjje vagy, beee. Azért küldesz a homokozóba, mert épp onnan jöttél ki, amint látom. (Majd ha nagyobb leszel, anyuci megtanítja neked, hogy aki ilyen nagyon primkó formában dicsekszik, az épp ellentétes hatást ér el vele, és körberöhögik.)

Egyébként külön érdekes, hogy egy olyan embert hasonlítasz a nagyapádhoz, akit utálsz. Nagyon terhelt egy család lehettek, te szegény kis nyomoronc. (Ld. újfent genetika:)))

Keer 2009.04.21. 09:40:06

Haha.

fam = tovarasi neohülye

Keer 2009.04.21. 09:47:12

15 éves neohülye. :)

fam 2009.04.21. 09:59:44

@Keer: csak elolvasod, amit írok, pedig már elköszöntél:-)
Jó volna 15 évesnek lenni megint, köszi a jókívánságot. Vagy ez névjegy volt? Mármint hogy magadról írtad, hogy 15 éves neohülye, (sokadik) elköszönésképp?
A fam-ra meg kitalálhattál volna valami jobbat, poénosabbat is, te tájékozott, értelmes, művelt ember:-)))
(egyébként nem tovarasi, hanem tovarisi)
stb.
Így nem fogsz leérettségizni soha.

popeye99 2009.04.23. 12:36:03

Ekkora egy címeres hatökröt... :))))

popeye99 2009.04.23. 12:41:47

@keer:

Hiteles felvételek fam-ról a vasárnapi családi buliban:

www.yv.hu/p=4c39b8c30922cb804ade500eb9339a5c

:))

fam 2009.04.23. 12:44:33

@Volkert: magadról beszélsz kispofám?
Nem kell így kitárulkozni, ez egy közéleti fórum, nem pszichodráma-csoport:-)))))

fam 2009.04.23. 12:53:03

@Volkert: tudhattam volna hogy hitgyülis valláskárosult vagy, kis takonypócom, végül is egy neolib hová járjon őrjöngeni, mint a szadesz gyülekezetébe? Ami egyébként - nyilván te jobban tisztában vagy vele, mint én -, épp most (hogy a szadesz-hajó süllyed) igazol át az MDF-hez, a neolib-neokon utolsó mentsvárához. Nyilván azért küldted ezt a linket macifül, hogy megtéríts, mivel példaképed és szellemi atyád, a panamában végzett padre Bokros Lui is ott nyomul a hitgyüliben:-)))

index.hu/belfold/2009/04/21/bokros_nepszeru_a_hit_gyulekezeteben/

Mindenesetre köszi, nem az én világom, szálljon meg téged az ottani szentszellem:-)))

popeye99 2009.04.23. 21:47:14

@fam:

blablabla...neolib...blablabla...

popeye99 2009.04.23. 21:49:09

blabla bla

Mulass inkább továbbra is a barátnőddel:

www.yv.hu/p=0474d750eb6b97443eaa784a38e5b261

popeye99 2009.04.23. 21:56:53

Jók a kommentjeid, olyanok, mint a cikked tudni előre miről szólnak:

blablablablablablablablablablablabla...

fam 2009.04.24. 01:59:11

@Volkert: ennyit tudsz? Miféle bértopikoló vagy?
Nagyon gagyi:-))))

popeye99 2009.04.24. 08:54:05

Fam:

Az állam pénzén élősködő, szánalmas kis vigyori lúzer vagy, erre volt elég az IQ-d.

popeye99 2009.04.24. 08:55:44

Jó megint a hozzászólásod:

"blablablablabla" utána meg: ":-))))"

popeye99 2009.04.24. 11:19:15

Fam:

Öngyűlölő, komplexusos kis pöcs vagy. Legbelül tudod te magadról, hogy szart nem érsz, valld be. :-)

popeye99 2009.04.24. 13:37:15

Számít az, morzsika? :-)

popeye99 2009.04.24. 21:17:03

Én is búcsúzom: szia tökkencs. :)

popeye99 2009.04.24. 22:07:38

Fam, te egy beképzelt buta kis fröcsögő húscsomó vagy, egy ösztönlény akinek (inkább aminek) nincs se agya se tudata, kár volt rád időt vesztegetni.

fam 2009.04.25. 08:50:35

@Volkert: azért mégis vesztegetted az idődet, kis nyálkástestű véglénykém. Máskor, ha idetolod a képedet, tanulj meg legalább írni és olvasni:-)))

popeye99 2009.05.13. 16:31:10

@fam:

Egy dolgot azért tisztelek benned:

A saját erődből lettél senki. :-))

fam 2009.05.13. 20:21:24

@Volkert: ez jó! Szellemes.
Csalódtam benned:-))))
Ilyet akár én is írhattam volna magamról.
süti beállítások módosítása