HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet mas a politika? (1) lehet más a politika? (24) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

"Soft power"

2008.03.20. 02:26 :: villikirály

A harmadik erő a pártpolitikában pódiumbeszélgetésen talán épp Bozóki András politológus vetette fel, hogy a hazai közéletnek leginkább a lágy erő politikájára van szüksége.

Soft power.

Egyetértek. Magyarország demokratikus politikája a kétezres évek közepére megtalálta a maga sajátos hangját. De ez a hang egy, a mechanika hőskorából itt maradt, funkcióátvesztett gépezet idegtépő zakatolására emlékeztet. Rozsdás keretei között alkatrészei egymás ellen fordultak, s így váltak környezetüket, sőt: éltető talajukat tönkretevő hatalmi technikákká. 

Lehet más a politika? – teszi fel a remélten költői kérdést a vitasorozatunk címe is. De azt is látnunk kell, hogy Magyarországon, sőt Közép-Kelet-Európa közelmúltjában és jelenében is akadnak olyan szereplők, akik szerint az egész politika megváltoztatható. Az alapgondolattal tehát egyet kell értenünk – mert hova veszne a közös társadalmi cselekvés értelme, ha feladnánk az ember és az emberi közösség jobbíthatóságába vetett hitünket?

Lehet más a politika – de egyre nyilvánvalóbb, hogy nem valamelyik politikai szereplő (legyen az egy másik párt, vagy az állampolgárok többsége) ignorálásával, vagy egyenesen megsemmisítésével változhat meg. Egyre népesebb azok tábora, akik szerint közös helyzetünkkel csakis közösen nézhetünk szembe. Ez nem jelenti azt, hogy nem kellene nyilvános viták során kiállnunk választott értékeink mellett. Sőt: konfliktusokra, igenis szükség van! De ezek olyan termékeny konfliktusok legyenek, amelyek során mindenki megőrzi a vitázó felek (közöttük saját maga) méltóságát.

Számomra ezt jelenti a soft power gondolata. A nyílt vita lehetőségét, azaz a politika eredeti értelme helyreállításának esélyét.

 

A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy a magyar társadalomban minden korábbinál nagyobb az igény egy új politikai erő színrelépésére, de e politikai erő értékválasztását illetően kevés a közös nevező. Igaz, a konszenzusra való törekvés, a környezetünk megóvása és a szociális gondolat első helyeken szerepel.  

Lassan ismét ott tartunk, mint a nyolcvanas években – egyre biztosabban tudjuk mit utasítunk el, de a közös cél még kiforratlan – vagy talán nincs is. Lehet, ezúttal jobban tennénk, ha pozitív célokat keresnénk, ahelyett, hogy véleményünket eltitkolva lapítunk a közös ellenség árnyékában, végleges és visszavonhatatlan megsemmisítését remélve.

De mielőtt egyik vagy másik cél mellett tennénk le a voksunkat: hallgassuk meg egymást.

5 komment

Címkék: politika megmondás új párt lehet más a politika? soft power

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr60388710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öcsi 2008.03.20. 17:11:33

akkor lesz itt másapolitika, ha _ezek_ kioltják egymást. Amíg _ezek_ (a nagy populista pártok) regnálnak, nem fog itt történni semmi. Nem fognak _ezek_ maguktól változtatni semmit. Nem fogják _ezek_ megváltoztatni a párt- és kampányfinanszírozást, a parlament létszámát, a választások rendjét, a médiatörvényt, az önkormányzati rendszert és még sorolhatnám. Miért tennék? Nekik így teljesen jó. Miért változtatnának a konfrontatív stíluson? Ez adja a legitimitásukat! Miért engednének be _ezek_ egy harmadik erőt? Miért engednének egy soft powert? Igencsak hard módszerekkel le fogják gyalázni, megvan hozzá mindenük. Ide soft eszközökkel nem lehet bemenni!

villikirály 2008.03.20. 20:48:35

A konfrontatív stílus enyhülni fog, mert ebből már mindenkinek elege van. Mindenki tudja, hogy a politikai elit milyen - kár hangoztatni.

Ha nem az egyik, vagy másik fél szidalmazásával, hanem a párbeszéd képességével lépne valaki a porondra, és emelett türelemmel kitartana, előbb utóbb szóba állnának vele egyes politikusok, egyes ügyekben.

Amúgy meg a harmadik erőnek nem az első vagy a második, hanem éppen a saját erejéből kell bejutnia -- ettől harmadik erő.

És igenis lágyan, szavazólapokra húzott pár százezer lágy tollvonással kell a parlamentbe bemenni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.20. 21:03:38

Az is baj, hogy a konfrontáció az ellenzék és kormánypárt dimenzióban át definiálta a siker-kudarc játszma kommunikációt a káoszba, az élet-halál harc világába. Sajnos ez ma már az egyszerű emberek szintjén is, és a jobboldali televíziókban (amelyeket azért néz az ember, más csatornák nem foglalkoznak a hazai ügyekkel), természetessé tették, hogy arról szóljon a discurzus: kinek a léte veszélyezteti a mi létünket. Az élő fasizmus meglehet, hogy olyan erős, mint a 30-as években. Ezzel sürgősen kellene kezdeni valamit, mert ez nem vezet sehová. Mint tudjuk! Az egésznek a táptalaja a szociális krízis.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.20. 21:12:10

Egy másik dimenzióban, a civil kontra pártokrácia dimenzióban igen is óriási előrelépés történt. A 2002-es választásokon akkora hazugságdömpinget éltünk meg, hogy a 2006-os választásokra a média felkészült arra, hogy struktúrált debate formában megméresse a két miniszter elnök jelöltet. Mivel előre tudható témák és pontos időkeretek voltak, így nem lehetett duruzsolni az altató dumát (legalábbis akkor még nem tudtuk, hogy az altató duma). El kellene érnünk, hogy nekünk civileknek is legyen lehetőségünk szakmapolitikai kérdéseket a TV nyilvánossága előtt megvédeni a pártokrácia képviselőivel szemben. Ehhez kell, hogy mi is vethessünk fel témát, és az általuk bedobott javaslatokra is ugyan olyan debate helyzetekben kellen reagálnunk, mert az interjúk nem mindig alkalmasak arra, hogy kiderüljön a civilek és a pártokrácia "közérdek" képe közötti különbség. Ha megerősödik az Összefogás Szociális Parlament, javasolhatnánk, hogy legyen műsoridőnk a köztévében, ahol civilek és szakminiszterek debate keretek között küzdenek egy-egy törvényjavaslat körüli alapkérdésben. Közben mehetne valamilyen Napló tipusú szavazás.

blz27 2008.03.21. 09:02:08

Soft power! Ez jó; ez nagyon jó!
Már látom is magam előtt a logót: egy nagy, olvadó ököl, és alatta a szlogen:
Puha ököl, nagy ököl,
Oda csap, ahova köll!

De komolyra fordítva a szót, ez tényleg jó koncepció. És Öcsit - meg talán sok más kételkedőt is - megnyugtatandó: gondoljatok a gyurmára! Egészen addig puha, amíg lassan akarod formázni, benyomni stb., de ha teljes erőből beleütsz egy gyurmatömbbe, könnyen eltörhet a kezed...
"Puhának", konszenzuskeresőnek kell lenni mindaddig, amíg a partnerek/ellenfelek is hajlamosak/képesek erre, de keményen bele kell állni a konfliktusba a jó ügyek érdekében, ha az egyeztetés lehetősége bezárult. Sosem kell kezdeményezni a konfliktust, de nem szabad térni ki előle. És nem szabad megsértődni sem senkire; a kisstílű személyes ellenszenveken túllépve a következő ügyben újra konstruktívan le kell ülni azokkal, akikkel előzőleg még ütöttük egymást.
Én valahogy így képzelem el a soft powert...
süti beállítások módosítása