HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Hol rontottuk el?

2008.03.24. 07:00 :: lmp

Mert valahol elrontottuk. Sőt. Elkúrtuk, ugye.

A többes szám első személyű rejtett alany itt nem véletlen. Mert itt nem csak róluk van szó, ez bizony vastagon a mi sarunk is. Mi szavaztunk rájuk, mi viseltük el, vagy mi nem tudtuk megakadályozni az ő hülyeségeiket, mi nem csináltuk másként, jobban. Eddig.

Most viszont végig kéne gondolni, hogy mikor, miképpen és hányszor (de hányszor!) hibáztunk a rendszerváltás óra eltelt majdnem két évtizedben - hogy ne kövessük el még egyszer ugyanazokat a hibákat.

Tehát: hol rontottuk el?

Rögtön az elején, az első választásnál, amikor egy inkompetens és impotens kormányt segítettünk hatalomba? A politikai számonkérés elbliccelésénél, a felelősség tisztázásának kihagyásánál? A tranzíciós válság kezelésénél, amikor másfél millió munkahely veszett el? A privatizációnál, amikor sokszor gyanús körülmények között, bagóért kelt el az állami vagyon? A hátrányos feltételekkel megkötött, és még így sem betartatott privatizációs szerződéseknél? A mezőgazdasági átalakításnál, ahol a szegénységet újratermelő, életképtelen törpebirtokokat hoztunk létre a hatékony közösségi gazdálkodás helyett?

Akkor siklottunk ki, amikor a harmincas évek vészterhes politikáját rehabilitáltuk? Vagy éppen akkor, amikor okkal-ok nélkül a "barna veszély" miatt aggódtunk?

Ott ment félre a dolog, amikor a magát '56 örökösének valló köztársaság kormányának élére egy érdemdús, de mégis csak volt karhatalmistát jelöltünk, majd nagy többséggel megválasztottuk? Amikor ezt egy koalícióval legitimáltuk? Amikor túl későn vetettük be a Bokros-csomagot? Vagy amikor egyáltalán, és úgy, ahogy?

Amikor Tocsik-, amikor székház-, amikor megfigyelési ügy?

Akkor rontottuk el, amikor egy megosztó akarnokot vettünk a nyakunkba? Amikor egészpályásletámadtunk? Amikor nemzetieskedtünk? Amikor szociálisan érzéketlenek voltunk? Amikor 2000-től elkezdtünk a középosztálynak osztogatni?

Amikor 2002-ben folytattuk ugyanezt? Miközben végletesen megosztottuk önmagunkat? Amikor hülyeségeket beszéltünk? Amikor új, önjelölt messiásra tettünk? Amikor nemzetárulóztunk? Amikor elárultuk a nemzetet? Amikor hazudtunk, amikor trükkök százai?

Amikor még többet hazudtunk/sose hazudtunk/ígérgettünk? Amikor ezt bevettük? Amikor mégse voltak előkészítve a reformjaink? Amikor mégis elkezdtük megcsinálni őket? Igen? Vagy amikor demagóg, destruktív módon keresztbefeküdtünk nekik?

De most már tényleg: hol rontottuk el?

 

Na jó, majd a Tölgyessy megmondja. Vagy az Elek. Vagy a Sükösd. Vagy ti, ha elmentek a vitára. Ha meg nem, akkor írjátok meg itt!

 

161 komment

Címkék: politika közélet vita rendszerváltás megmondás lehet más a politika?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr2390686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hhh. 2008.03.24. 19:53:42

hogy a kérdésre válaszoljak, szerintem többször, több szempontból rontottuk el a dolgokat. mi, magyarok.
általában rövidlátásból, vagy a hoszabb távú perspektívák felismerésének hiánya miatt. és persze nagyjából az egyik hiba szüli a másikat, választási kényszer és kényszerpálya keresztezi egymást lépten nyomon.
én trianonig mennék vissza. ott rontottunk egyet a rosszul időzített és felemás tanácsköztársasággal, aztán meg Horthyval, aki nem volt elég széles látókörű államférfi. azt nem mondanám, hogy a király nélküli királyság az ő hibája volt, de tény,nem kellett volna erőltetni a kiályságot. Valamilyen formában persze nyilván a királyság maga jelezte az igényt az elcsatolt területekre, hisz azok hivatalosan a koronához tartoztak. ha akkor kicsit rugalmasabbak vagyunk és sikerült volna Miklóst egy hajóra visszaküldeni...)
aztán rontottunk egyet a IIvhban, amikor beszálltunk (az is nagyjából muszáj volt), egyet meg amikor és ahogy kiszálltunk.
a kommunista rontást nem tudom, hogy lehetett volna elkerülni, azt a hatalomátvételt nem sorolnám a mi hibáink közé. 56-ot sem, és még Kádárt sem, pedig ő rengeteg kárt okozott, de egész egyszerűen a kádár-rendszer egy sor külső és belső összetevő kölcsönhatásából alakult ki, amiket külön külön sem lehetett volna megváltoztatni, nemhogy nagyobb léptékben (egy ideológiai nemzetközi diktatúra márcsak ilyen).
1989ben hibáztunk, akkoriban sokat. ha nem is lámpavas, de sokminden más hasznos lett volna - és talán még a mozgástér is adott volt, legalábbis elviekben...féltek a lámpavastól? vagy volt még egy-két "nyomós érv" a régiek kezében? talán az utóbbi...
94 hiba volt, mert a vörös csillagból tákolt szegfű csak ezt a hatást erősítette. érdekes, az a kormány is megszorított: valahogy a balosoknak mindig az emberek pénzére van szüksége.
mégsem mondhatnánk, hogy 94-ben elrontottuk. az Antall kormányban csalódtak az emberek, alternatíva pedig Horn és csapata volt: ezek a káderek viszont még a diktatúrában szocializálódtak és tanultak, ami ellen, mint már írtam, nem nagyon lehet mit tenni. De ebbe a csoportba tartozik az ország lakosságának jó része: őket meg nem lehet leváltani...
2002-ben viszont hiba történt, és nagyot Orbánék hibáztak - szerintem az elmúlt 20 évben a legnagyobbat. Elbukták a választást.
Egyrészt nagyon jót tett volna, ha a néhány forduló után az egyik fél legalább még egy ciklust kormányozhatott volna (szivem szerint nem az, amelyik elődje már 40 évig megtette). Másodszor sejteni lehetett, hogy egy medgyesi droid szerű emberrel nem sok jóra lehet számítani. elszámította magát a fidesz, és ez nem bűn, hanem rosszabb: hiba volt.
azóta látjuk, mi megy.
aki erre azt írja, hogy a mostani nehézségek oka a fidesz kormány, akkor az is egyetérthet velem: legalább most éppen "ők innák meg a levét", amit csináltak.
azonban én ezt nem hiszem.
Emlékszem, mi történt ebben az országban 98 és 2002 között, a nemzetitől a vidéki városokig, és látom, hogy mi nem épült azóta, néhány úton és hídon kívül.
szóval nem az "emberek", nem igazából mi, hanem a fidesz rontotta el, 2002-ben. meg is vannak zavarodva rendesen azóta. 2006ban is rontottak, legalábbis a kampányt nagyon elhibázták, de akkor már méltó ellenfelük is volt, igenigenigen.
hogy mi lesz ezután, azt nehéz megmondani...a mostani kormányra nem mondhatnám, hogy hibázik: sokkal inkább egyszerűen rossz. mégha a szándék jó is, az eredmények, mutatók minősítik. az ellenzék? már eddig is eleget hibázott, kérdés, ettől jobban vagy görcsösebben menne a dolog ez után?

fémes villanás 2008.03.24. 19:58:12

ott rontottuk el, hogy nem forradalmat csináltunk 89-ben.

lásd még:
hungary.indymedia.org/cikk.shtml?x=42790
kibulizottorszag.net/

akárki 2008.03.24. 20:05:41

Ott rontottuk el, hogy csupán egy ilyen silány politikai garnitúrát tudtunk kiállítani. A politikában ma forgolódó senkiháziak elzavarásával (Orbánnal, Gyurcsánnyal kezdve)kell kezdeni, aztán megkeresni azokat a még nem korrumpálódott, de tehetséges, széles látókörű, és mindenek előtt mindannyiunkért tenni akaró férfiakat és nőket, akikre ehelyett a kontraszelektív, impotens politikusi bagázs helyett rábízható az ország.

hhh. 2008.03.24. 20:06:07

szerintem nehéz lett volna forradalmastani a dolgot 89-ben...túl lassú volt az enyhülés hozzá, és kádárnak hála, mindenki maszekolt már javában - ergo nem volt olyan jól körülírható hatalmi elnyomó elit, mint pl romániában.

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.24. 20:16:57

Nem az a kérdés hol rontottuk el hanem az, hogy ésmostmegmiafaszlegyen?!

scsaba1 2008.03.24. 20:17:18

Forradalmat akkor lesz, ha az embereknek nincs vesztenivalójuk.
Ezért nem volt '89-ben sem. Volt mit veszteni. A 10x10-es sátortetőst, az 1200-es Ladát, a telket a szőlőhegyen, a rántotthúst a vasárnapi asztalról.

Ezért nem volt most sem forradalom. Van mit veszteni. A kölcsönből vett társasházi lakást. A ház elöl a hitelből vett autót (amit úgy irigyel a szomszéd), meg a plazmatévét a falról, aminek még el sem kezdtük a törlesztését. Meg a kis munkahelyet a külföldi multinál.

hank_the_freak · http://freaky.blog.hu 2008.03.24. 20:18:58

brlv24 2008.03.24. 19:36:39

Tudom hogy milyen az oktatási rendszerünk hiszen benne élek. :) Én egy teljesen új szabályozást mondtam.

Wotan 2008.03.24. 20:29:49

Történelem nélkül nincs jelen és értelemszerűen jövő sem. Ám az átnyúló folyamatok különféle erősséggel hatnak a jelenre/jövőre. Nagyon szép ez az örökös "múltba gyalázás"; persze ha a mára is van oldó, vagy feltöltő hatása. Végtelenül igazságos, hogy vesszen a "bűnös"! Ám azt se feledjük, hogy célszerű, ha arányosan veszik az a a bűnös. Ez azonban már metrológiai ügy. Mennyire volt bűnös; másfelől mi az arányos bűnhődés. Ki az aki kivül áll, mindenek fölötti?! Azt se feledjük, hogy a "bűnösnek" is csak egy élete van. Summa summarum: nehéz ügy ez. Menj el Németország nyugati felére, többé-kevésbé feldolgozták saját, adott esetben szüleik náci múltját! Nem ömbölyögnek örökké a múlton. (Bájdövé, olvastad Esterházyt?) Hol rontottuk el? Többé-kevésbé sehol! Legalábbis nem alapvetően. Egy társadalom a világ minden pontján egy meglehetősen fura struktúra. Elég sokat hozzátesz a bankelnökünk szombati elemző újsácikke. Azokon lenne érdemes csámcsognunk. Ha abban egyetértés-szerűségre jutnánk, hiszem, hogy a lámpavasas polgártársaim is jobban élhetnének! Nincs takargatnivalóm, ezért is merem mondani, hogy a múlt szálazgatása: csak mértékkel! Carpe diem!

lákilúk 2008.03.24. 20:32:20

dehogy rontottuk el! nézd meg Szerbiát: na ők elrontották rendesen. A miénk sikersztori. Ebből az alapanyagból ez a maximum, amit ki lehetett hozni

Yogi 2008.03.24. 20:33:41

Amikor hagytuk, hogy az alkotmányból kivegyék azt a passzust, hogy a képviselők visszahívhatóak!!

Wotan 2008.03.24. 20:34:35

lákiluk: Yes that is right!

Telem 2008.03.24. 20:35:30

Szerintem mára már szégyen magyarnak lenni. Az ész mindig kisebbségben marad - a magyar pedig egy habitus elkötelezettje, bugris is ha kell, a csendet és a gondolatot csak ritkán kedveli. Sudra, úgy hívják. Ellenzéke és vezetői is azok, ha nem is mindenki.
De azt ne engedjétek, hogy a szavazók többsége adjon irányt annak, hogy miképpen érzitek magatokat. Kukába a vezérekkel!

stanmore 2008.03.24. 20:38:05

Van egy kis probléma,hogy a nickemen basztatja valaki a fórumot kedves moderátor!
Az én nevemen ,hogy tud valaki irogatni?

CCCP 2008.03.24. 20:43:49

Hol Kúrták el és kik?
1., A 40 év szocializmus 50 éves technológia lemaradást hozott létre nyugattal szemben. Az alapvető problémánk ez. Ezt tudjuk kik csinálták.

Gondolj arra hogy a VW elad mondjuk évente 500 000 (nem tudom pontosan mennyit) gépjárművet világszerte. Ebből a melósait egy a mienkhez képest magasabb bérszínvonalon tudja megfizetni, akik ebből egy magasabb árszinten tudnak minden szolgáltatást megfizetni, a magasabb jövedelemből az állam több adóhoz jut, és VW is több adót fizet. stb.
És van még sok olyanjuk mint a VW

2., A szocializmus 20 milliárd $-os adóságot hagyott ránk, amiért az ország színe-javát ki kellett árusítani.
Erre a szitációra egyetlen egy szoci sem emlékezett amikor 2002-ben elkezdték a vegytiszta populizmust.
A 20 milliárdból 15-öt az utolsó négy évben csesztek el.

3., 2002-ben megkezdét a szocik a jóléti rendszer váltást (röhögök, de csak kínomban). 800 ezer közalkalmazottnak adtak 50%-os béremelést. Basszuskulcs! Az is egy csúcs hogy egyetlen birka szoclibnek sem jutott eszébe hogy feltegye magának a kérdést, hány ember is lesz az, oszt szorozzuk mán meg azzal az 50%-al. 5 hónap múlva a jóléti Megyó a ruszkiknál tárgyalt hogy a 90M $ adósságukat adják mán meg, (cserébe odaadjuk a Borsod Chemet is). Szóval 5 hónap alatt kiderült hogy nem megy a dolog, aztán felemelték a villamos áram áfáját 12%-ról 25%, az is kevés volt. Euztán jött 3 év semmit tevés az ország kiárusításának folytatása, eladósítása.

Sok ezer milliárd forinttal adósították el újra az országot, és hagyták had menjen szarba ország csak megnyerjék a 2006-os választásokat, miközben a csapból is az folyt hogy "Dübörög a gazdaság". Hát jelentem a gazdaság nem dübörög, hanem kókadozik, az ország hitelból él amit a választók zsebébe nyomnak, ez a vegytiszta populizmus: hitelből jólét.
2006-os költségvetési törvényben törvényt hoztak a az áfa csökkentésről: 300 milliárdos adó kiesés, és akasztani való Kuncze kiállt, és diadalittasan üvöltötte "Na ezt is megcsináltuk" (vizit díj=13 milliárdos bevétel). Szerintem joggal hazaárulózzák le ezt a csűrhét.
A 2006-os választások előtt egy nappal a költségvetés adatait nem hozták nyilvánosságra, mondván "Nehogy megzavarjuk a választókat"
Ennek az elkúrásnak a következménye hogy magyar gazdaság GDP-jének csigalassú dübörgése. Egy 6%-os növekedés 4 évre kamatos kamattal számolva 30%-os növekedést hozott volna, ebből sok mindenre telne.

A FIDESZ ehhez képest egészen jól csinálta a dolgát, minden hülyeségét és a sok kis aljasságokat is beleértve.

Ha ők vezetik az országot akkor ma nem az elkúrásról kellene bloggolni.

El Condor 2008.03.24. 20:50:08

Mindenről a kommunisták tehetnek!
De nem baj, mert gyün a Viktor, oszt ingyér lesz minden! Azt ígérte, és én elhiszem, mert olyan szépen beszél.

Yogi 2008.03.24. 20:55:24

Ugyan már tévedésben vagytok, mindenki a gengszterváltás előtti időket hozza fel oknak. A probléma egyszerű: magyar mentalitás. Egy külföldi ismerősöm mondta, hogy a magyarok csak siránkozni tudnak és elmerengnek a múltban (lásd blog bejegyzések), ahelyett, hogy összefognánk és együtt tennénk az országért. Adósság felhalmozás a szocializmusban? És? mindegyik volt szocialista országnak vannak. Emberek, 20 évünk volt a változásra... És mit teszünk? Egymást okoljuk... Meg kell nézni Romániát (sötét középkorból indultak és 2010-re tervezik az Euro bevezetését), Horvátországot (visszalőtték a múltba őket a Szerbek) és még ezer+egy példát lehetne felhozni azokból az országokból, akik rosszabb "helyről" indúltak, mint mi.

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.24. 21:03:45

szóval srácok akkor most merre tovább? utcai harcok és minden politkust lámpavasra?vagy egy újabb jó kis népszavazás? vagy csak nézzük a tévét és majd ott megmondják?!

buharin 2008.03.24. 21:07:31

Te Yogi,
hogy is képzeled el az össznemzeti "összefogás" megnyilvánulásait a politikában? Kicsit naiv vagy.
Állításoddal szemben sem a román sem a horvát, de a többi KKE országban sem volt "összefogás". Sőt. De mégis jutottak valamire.
Akkor mégiscsak kéne vmilyen oknak lennie. Nem?

ducas 2008.03.24. 21:13:59

Én mindent tudok...
Amit nem tudok az nincs..
Szavazzatok az Új Magyarország Mozgalomra /ÚMM/...Éjjen a Mozgalom, éjjen a szebb magyar jövő...

stanmore 2008.03.24. 21:14:37

Nemecsek, ott vagy tévedésben,hogy a nyugdíj az nem szociális adomány,hanem járadék,tehát,aki annyit fizetett,hogy 200ezer a nyugdíja,annak is az infláció miatt ugyanannyi százalékot kell emelni ,mint akinek 25000.Különben egy idő után,kiegyenlítődne a nyugdíj,ami nem tenné érdekeltté az embereket,hogy szabályszerűen fizessék.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.03.24. 21:16:55

Hank mi a faszom...
1,5 évesen elküldeni a gyerek anyját dolgozni? És a kölökkel mi lesz te balfasz? Ha nem tudnád bölcsődei hely mint olyan alig van... Vagy fizesen magán dadát a család? Abból amit az átlagember kap fizetés néven? Nézzél már körül máshol is ne csak a saját köreidben!
Ja egyébként kiderült hogy neked sincs gyereked... Na itt baszta el az ország a kádár rendszerben... Előbb a kocsi aztán a kicsi... aztán mára itt van egy feje tetejére állított korfájú, elöregedő ország... Pofázni azt tud mindenki, de hogy gyreket csináljon, aki majd 04 év múlva kitermeli az Ő nyugdíját azt már nem...

Ősirománszokás 2008.03.24. 21:29:22

Először is az általad inkomptensnek nevezett társaság dacára természetes tapasztalatlanságának kivakarta a sz@rból az országot annyira hogy éllovasok voltunk 97re (amihez kellett Bokros makrogazdasági stabilizációja is). Össze is omolhattunk volna persze mint 1-2 latin amerikai ország hasonló helyzetben. Privatizáció nélkül meg kiváncsi lennék hogy honnan fedezted volna a modernizáció tőkeigényét. A cseheknél pl. sokkalta rosszabbul vezényelték le. ( 96 utáni időszak már nem ideértendő, a stratégiai fontosságú rendszereket és a jól jövedelmező cégeket fölösleges volt eladni).Ugyanezek az inkompetens urak érték el hogy az oroszok itt állomásozó pártizezer katonája kitakarodjon. 800000 párttagot meg ugye nehéz lett volna ugye családostul kitakaritani. Tetszett volna forradalmat csinálni. Minden hibája dacára az első két kormány azt tette amit kellett. Nem pedig azt amiről tudták hogy népszerű. Szemben Viktorkával Megyóval és ezzel a sötét ripacs jelenlegi miniszterelnökünkkel, aki csak azért állt neki dolgozni mert ha nem teszi akkor a gazdaságunknak sikerül az ami 89ben nem és összeomlik. És hogy ki a felelős? Végső soron mi. De nem csak azért mert sok polgártársunk csak 2ig tud számolni, munkát nem látott jogászokban vagy üzletembernek hazudott suttyó kisz titkárokban keresi a haza megmentőjét, és kizárólag az országhatáron belül keresi az ellenséget, hanem mert a minimálbéren élők, a rokkantnyugdijasok, és a felduzzasztott állami vizfej országa vagyunk, amely a teljesitményre irigységgel és keresztbetevéssel reagál. Magyarország a legújabb csodája az evolúciónak, egyre magasabb szinten fejlődik ki a kontraszelekció. Ezek után mit várunk el?

Yogi 2008.03.24. 21:32:33

Lehet, hogy naiv vagyok, ahogy fogalmaztál, de nekem lenne egy elképzelésem: nem a politikát kell összefogni, hanem a politikusok farkára kell lépni, még pedig egy igen egyszerű dologgal. Vissza kell venni az alkotmányba, vagy ha abba nem, akkor a képviselők jogállásáról szóló törvénybe bevetetni, ami minden a demokrácia alapja: a képviselők visszahívhatóságát! Ez volt az első összpolitikai egyetértés a rendszerváltáskor, hogy ezt a passzust kivették az alkotmányból! Higyjétek el az összes képviselő összeszarná magát, hogy dolgozni kell, mert ha nem, mehet is a sunyiba! (Nem vagyok alkotmány történész, de asszem, hogy a 1949. évi sztálini alkotmányban is benne volt a képviselők visszahívásának lehetősége, más kérdés, hogy ezt más ok miatt nem alkalmazták... )

buharin 2008.03.24. 21:36:46

A javaslatodnak nincs sok köze az összefogáshoz, de mélyen egyetértek vele.

brlv24 2008.03.24. 21:40:13

Es tudjatok mi az elszomorito!
A mi valaszto korzetunkben '90 ota Ecsodi Laszlo nyer.
www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=e185

Szoljon az, aki valaha is latta TV-ben, vagy valaha is hallott rola!
En az elmult 20 ev alatt soha! Pedig az en valsztokorzetembol valo, es 20 eve mindig megvalasztjak...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.24. 21:45:30

Csak a legfontosabb önsorsrontó problémáink:

1. Ez a 350 éve tartó kuruc vs. labbanc história szembehelyez bennünket azzal ami a modernizáció alapfeltétele. Illik betartani a főnökünknek, mi egy intézményesség tagadó kultúra vagyunk. Bizonytalanságtűrésünk igen magas. (Globe - Hofstede 61 ország kultúra összehasonlító vizsgálata)
2. Nálunk nem illik a döntés előtt döntés előkészítést végezni, de semmiképp nem illik bevonni az érintetteket a döntéshozatalba. (Varga Károly asszem 30 évvel ezelőtt)
3. Durván individualista kultúra vagyunk, ahol a politika kiirtotta a politika független civilek nagy részét, döbbenetesen kevés olyan erő maradt, ami képes érdekek artikulálódását elősegíteni.
4. A maradék civilek nem fognak össze. Egy-egy 30 aktivistával bíró csoport elhiszi magáról, hogy 3 alkalmazottal és 27 önkéntessel sikeresen szembe lehet szállni egy 16.000 főállásúból álló struktúrával, de...

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.03.24. 21:49:20

Yogi: minden demokrácia alapja a képviselők visszahívhatósága? Tessék kicsit Montesquieu-t olvasni (A törvények szellemét mondjuk)... a képviseleti demokrácia egyik alapja, hogy a képviselő NEM tartozik a választóknak felelősséggel, csak a választásokon... (egyébként a középiskolás történelem tankönyvedben is benne kell legyen - III.)... a visszahívhatóság (politikai felelősségre vonás)csak a sztálini-típusú alkotmányokban van benne :)... Szerintem a pártlistát kell eltörölni a rendszerből, hogy képviselő valóban azt érezze a VÁLASZTÓINAK kell megfelenie 4 év múlva...

CCCP 2008.03.24. 21:50:42

Ősirományszokás:
Privatizáció nélkül meg kiváncsi lennék hogy honnan fedezted volna a modernizáció tőkeigényét.

Eccer az M1-en reggeli naplementében mondta Horn Gyufa hogy az ő idejében az összes privatizáció bevétel a kölcsönök és kamataik visszafizetésére ment el.

A fentebbi hozzászólásomhoz mondanám még hogy a 800(lett ennyi?) kilométer autópálya minden kilométere 3-szor annyiba került mint a románoknál, 2-szer annyiba mint a horvátoknál.

A 4-es metró 10km-e 500 milliárd felett épül, Madridban 100km-t építettek 1100 milliárd forintnak megfelelő összegből.
Úgyhogy az elkúrás vastagon folyik most is.

Valaki azt mondta hogy fentebb hogy mindent a cigányokra kenünk, hát elég sokba vannak nekünk.

manager 2008.03.24. 21:55:04

Nem értünk mi hozzá fiúk. Ott.

manager 2008.03.24. 22:05:39

Képzeljünk el hogy Titanic minden műveletét a tengeren, szavazással döntötték volna el.
A jéghegyet elkerülte volna az tuti, de Amerikát is, és jó esetben egy addig lakatlan szigeten szavazgatnának most is arról, kinek jár a porcelán étkészletből a kistányér.
A demokrácia nem hülyéknek való - sajnos.

adófizető 2008.03.24. 22:07:15

Badbitie 2008.03.24. 17:38:39
Az alaphiba: általános választójog. Az állam a legnagyobb üzleti vállalkozás. Semelyik cégnél nem ugathatnak bele a dolgokba azok akik vagy nem tesznek semmit hozzá a produktumhoz(adót nem fizetnek,akkor milyen alapon szólnak bele az újra elosztásába), vagy nem ütik meg azt az intellektuális szintet, ami minimum elvárható. Ez az ok, a többi csak okozat.


Az intellektuális részbe nem mennék bele mert az messze vezet, de az első rész sem állja meg a helyét, hiszen még akermelyik naplopó is hozzájárül a költségvetéshez amikor bemegy a boltba és vesz egy felest vagy akár tejet kenyeret, hisz annak az áfája a költségvetésbe megy.

VJack · http://www.kormanyvalto.hu 2008.03.24. 22:08:55

Hol rontották el. Állandóan azt hallgatom, hogy jóléti az állam, többet oszt, mint ami van. Oké. Kinek is? A magánszférában megtermelt pénzből ELVON az állam, tehát az itteni dolgozó nem kaphat többet, mint amit megtermel. Sőt, a felét-harmadát kapja. Az állami szféra, a TB-vel, a földhivatalaival, a minisztériumaival, a parlamenttel, a Apeh-hel, a dolgozni nem akaró, de segélyt felvevő rétegekkel egy fillért sem termel, és mégis megél. A rendőr minimális mennyiségű év után mehet nyugdíjba, mert tönkrement a nagy munkában, de ez nem akadályozza meg abban, hogy biztonsági őrnek álljon. Ha valaki bemegy egy költségvetési szervhez tartozó hivatalba, ott nagy nyugalmat és a ráérős kiszolgálást tapasztal. Ezzel a tempóval a versenyszféra tönkremenne. Mégis azokon szorít az állam, ahol valóban megtermelődik a pénz.
Hagyjuk már ezt a hülye "ingyenélünk" SZDSZ-MSZP szöveget. Nagyon jól tudja az állam, hogy melyik az az óriási tehetetlen tömeg, ami csak viszi a pénzt. Erre még rájön az ország álltal felvett hitelek kamata és törlesztése. (A nyugdijasok anno befizették a nyugdíjjárulékukat, tehát ezt most (elnagyolva kicsit, de)kihúzhatjuk.)
Természetesen szükség van (ahogy egy termelő cégnél) is non-produktiv munkaerőre is, de közel sem ilyen mértékben, ahogy ez országos szinten zajlik.
(Aki a vizitdíjon sipárog: szerintem is tök mindegy 300 Ft, de ha van 30 milliárdunk a Hankookot és egyéb tökeerős céget támogatni, akkor a viztidíjat is kár begyűjteni.)
Az egyik alapvető baj pedig - csak hogy károghassanak a hivatalos "újnácizó" károgók - amit Hitler is írt anno a művében. Az, hogy a politikusoknak semmilyen felelőssége nincs, maximum négy év múlva nem választják meg őket. Azóta ez is finomodott, hiszen egy erőtlen álellenzék ül a parlamentben, ami akkor tudja(akarja) megbuktatni, leváltani a Gyurcsány rezsimet, ha az önszántából a saját kardjába dől.

joe 2008.03.24. 22:17:09

sebaj,

orvos látott már? hátha nem késő. amúgy akkor, amikor a katolikus klérus jött vissza 90 és 98ban.

BLovi 2008.03.24. 22:20:39

Mit lehet már tenni? SEMMIT! Normálisan szerintem már semmit. Amíg a politika mellett ilyen szorosan ott áll a lakájmédia, addig nem lehet mit tenni. A legjobb szándékú kezdeményezést, megmozdulást (és itt nem TV ostromra gondolok) aljas módon kiforgatva, elferdítve tállalják a közvéleménynek. Ma már mindenki fasisztának, vagy csőcseléknek számít aki a legkisebb mértékben is fel meri emelni a szavát NEM CSAK A JELENLEGI KORMÁNY ELLEN (mert az önmagában kevés), hanem úgy általában a jelenlegi politikai "elit" ellen.
Ezt az elkúrt rendszerváltást be kéne fejezni, a parlament-, az önkormányzatok-, a média és a gazdasági élet egyéb szereplői közül a felét el kéne zavarni és örökre eltíltani őket a közügyektől (akit lehet azt büntetőjogi felelősségre is vonni). És a "fele" kifejezést nem pártok szerinti megoszlásra értem, hanem a "múlt" vizsgálatára. Nem azt mondom, hogy az olyanokat is mind ki kell rúgni, akik a kommunizmusban a legalsó fokon álltak (mondjuk egy gimnáziumi, vagy egy főiskolai KISZ tag) mert akkor alig maradna valaki, de az nonszensz, hogy valaki egy diktatúrában komoly vezetői tisztséget töltött be a közvetlen elitben és egy "rendszerváltás" után ugyanúgy a helyén maradhat, vagy újra magas tisztségben lehet. Legalább ezeket az embereket kéne elzavarni a francba (függetlenül attól, hogy jelenleg melyik pártban ülnek)! 2006-ban talán láttam erre egy kis esélyt, akkor egy jópár hónapig volt lelkesedés (és az emberek többségére igaz volt, hogy jószándékúan, nem pártoktól vezérelve álltak ki nézeteik mellett - mondjon bármit a tévé), csak sajnos a sajtó aljas módon a politika mellé állt és minden kezdeményezés kudarcba fulladt. Nem tudom mikor lesz mégegyszer egy ilyen történelmi alkalom. Félek attól, hogy évtizedekig nem :(

Condy 2008.03.24. 22:22:09

Biztos, hogy el van rontva? Érdekes módon én soha nem látott luxust tapasztalok. Ennyi csillivilli új kocsi, minden gyereknek mobiltelefon, plazmatv, stb soha nem volt. és mégis rinyál mindenki. Nem az országgal van baj, hanem az emberekkel. A cucilizmusban bezárva tartottak minket, most hogy kinyílt a világ mindenki azt hiszi, hogy úgy fog élni, mint a kőgazdagok.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.03.24. 22:46:02

Két icipici idézet, és már megyek is.

"A közterhek zömét tehát mintegy 4 millió adó- és járulékfizető viseli. Azaz még ennyi sem: személyi jövedelméről 4,4 millió adózó készít bevallást (...), ám tényleges adófizető - a minimálbér adómentessé tétele óta - ennél jóval kevesebb van. Az adómentességet élvezők számát az egykori pénzügyminiszter, Bokros Lajos az Élet és Irodalom múlt heti számában megjelent tanulmányában 1,6 millióra becsüli."

[Gyengébbek és zsigerpolitizálók kedvéért: 4,4 - 1,6 = 2,8 millió tényleges adófizető]

"Margaret Thatcher brit kormányfő a nyolcvanas években azzal indokolta a súlyosan veszteséges szénbányászat és acélipar leállítását, hogy vajon miért is kellene az adófizetőknek állniuk ezen ágazatok deficitjeit. Magyarországon a hasonló okfejtés viszont nem volna mozgósító erejű, egész egyszerűen azért, MERT AZ ADÓ- ÉS JÁRULÉKFIZETŐK VANNAK KISEBBSÉGBEN." (kiemelés tőlem)

[Forrás: HVG 2008.03.07. 8-9. old.]

Szvsz addig, amíg az országot munkájukkal és adóforintjaikkal eltartók abszolút kisebbségben vannak, és ezért kuss a nevük, mindenki olyan zászlót lenget, és olyan színűre festi a bűnbakot, amilyenre akarja. Maradunk a kátyúban.

További kellemes iszapbirkózást kívánok! :)

madz 2008.03.24. 22:47:30

meg kellene már végre tényleg építeni azt a B űrhajót...

Péterke 2008.03.24. 22:49:10

Az a helyzet hogy most már tényleg a szakadék szélén táncoltatják az országot a balfasz politikusaink. Ez nem mehet így tovább. Az mszp-szdsz az élen járók ebben, ők amióta hatalmon vannak, csak züllesztenek: gazdasági növekedés nulla, infláció növekszik, államadósság szintén. A munkajövedelemből levont adóterhek Európában a legmagasabbak között vannak. Kinek van így kedve dolgozni? Ezek már nem tudnak javítani a helyzeten, és mindannyiunk tragédiája lenne, ha képesek lennének a hatalmukat átmenteni a következő ciklusra. A fityesz idején legalább a gazdaság helyzete és a tendenciák megfelelők voltak. Akkor más problémák voltak, de azok most is megvannak, sőt egyre inkább vannak, gondolok elsősorban a virágzó korrupcióra.
Ez egy ördögi kör amiből csak teljes erkölcsi megújulással lehet kimászni, bármilyen hülyén hangzik is ez.
Undorodom a hazug politikusoktól, a korrupt hivatalnokoktól, az adócsaló vállalkozóktól, a hálapénzért kuncsorgó orvosoktól, a minimálbérre bejelentett alkalmazottaktól, a segélyből élőktől, és mindenkitől akinek érdekében áll ezt fenntartani. Hányok ettől az egész rendszertől. A legmélyebb szomorúsággal tölt el hogy Magyarország ilyen mélyre süllyedt.
A fentieket egyszerre kellene megváltoztatni, de az nagyon nehéz, mert az emberek élethez, társadalomhoz való hozzáállásának kellene alapvetően megváltoznia.
Az a minimum, hogy előrehozott választásokat kell tartani, mert a mostani "kormánynál" bárki hatékonyabban vezetné az országot.
Az is minimum, hogy a képviselőknek elszámoltathatónak kell lenniük, de nem csak látszólag, nehogy mindenféle kiskapukon át kibújhassanak a felelősség alól.

Azt várom el a következő kormánytól, hogy a fenti kérdésekben tegyen rendet, de legalábbis sürgősen induljon el a megoldás irányába!!!

Biztos vagyok benne, hogy az emberek döntő többsége támogatná a valódi megoldás felé tett lépéseket.
Ne süketeljünk vizitdíjról, különadókról, kórházi étkeztetésről, kommunikációs hibákról, ezek csak elterelik a figyelmet a valódi problémákról.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.03.24. 22:58:25

madz 2008.03.24. 22:47:30
"meg kellene már végre tényleg építeni azt a B űrhajót..."

B űrhajót? Ööö... az mi is? :)

strucc 2008.03.24. 23:02:06

-Korrupcio lenyúlás erdekkapcsolati döntések kenőpenzek (es ezt nem szó szerint kell erteni - szakértők itt s ott csupan annyi a kerdes kitol kaptak a penzt a tanulmanyokra, meg az egyes bizottsagi tagoknak milyen az erdekkapcsolati rendszere)

1.adók es jarulekok csökkentése
2.állami kiadasok lefaragasa
tökmindegy mit talalnak meg ki vagy hogy csűrik csavarjak nincs mas ut

És mégis en megszazvaztam hogy ne legyen vizitdij - ugyanis elfelejtettek azt hozzatenni hogyha mar fizetnem kell akkor talan nem vesznek ki annyit a zsebemből - marpedig ez a passzus nelkul ez szimpla adóemeles az en oldalamról nézve, csak nem az állam ossza vissza, az ingyenesseg meg oltari hülyeség, semmi nem volt soha.
És osztom azt is, hogy nem ezzel kell foglalkozni, mert csak elterelés...

Viszont az teny hogy tenni mar semmit nem lehet csak remenykedni - mint a lotto 5-ösben - hogy talan talan jobb lesz az eredmeny egyszer majd.

Privatizacio:
Az energiaszektor privatizaciója nagy falat: erről csak annyit hogy nagy-britannia visszaallamosít. A nemeteknel többségi tartomanyi tulajdon, és eszük agaban sincs egy folyamatosan jövedelmező állandó-szükséglet kielégítő rendszert csak úgy eladni xyz indok miatt.

Jólét:
Valóban van egy réteg aki kurva jól él, hihhetetlenül. Őket lantni nap mint nap furikazni a fővarosban, agglomeracióban, autopalyakan. És kevesbe vidéken, kevesbe a növekvő gettókba.
Egyket ilyen ismerősőm nekem is van, több vallalkozasuk van több területen, de bevallom egytől egyig mind a régi "komcsi" ismerősei vagy sajat korabbi pozíciói révén tudtak startolni - de az is teny, hogy nem lennenek talpon ha nem lenne eszük hozza immar kozel 20 eve... Nahat ez ugye a felső 10k. A többieknek meg marad a gürizés. De a zsenik kitörhetnek.

Egy 2004-es tanulmanyban 3 millio emberről allitottak hogy letminimum alatt el.
Meg az is elgondolkodtató hogy kb 1 millio vallakozó minimalberrel adózott.

A kör valóban olyannyira ördögire siekredett, hogy senki nem latja a kiutat, a megoldast, csak a mutogatas, bunkbakkereses és folyamatos figyelemeltereles zajlik, hogy kozben a maradék vagyont is átmentsék!

Valaki az előbb megfogalmazta az alapvető problémát: hogy egy kisebbség tartja el a szavazó többséget, igy semmi remeny nincs.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.03.24. 23:06:32

B űrhajó... D. Adams - Galaxis útikalauzának második részében olvashatsz róla :) Ezzel szabadult meg egy leleményes civilizáció a népesség - látszólag - haszontalan harmadától (telefonkagyló tisztítók, fodrászok, filmproducerek stb.)
Ja a civilizációt végül is egy járvány elpusztítja, ami egy nem tisztított telefonkagylóból indult... Mégsem volt olyan jó ötlet a B űrhajó....

walaki 2008.03.24. 23:22:03

Szerintem nem rontottuk el, csak sokaig tart az atmeneti idoszak. Keves az olyan sikertortenet, amiben vargabetuk nelkul jutnak el emberek a celig. En igy latom.
Most nem tul rozsas a helyzet, de biztos vagyok benne, hogy lesz meg rosszabb is :)
mielott majd egyszer utolerjuk a nyugati orszagokat.

states 2008.03.24. 23:49:38

Hát erre igen egyszerű a válasz, amikor Antall hagyta, hogy Gyurcsány megkezdje az erredeti tőkefelhalmozást...

moholudens 2008.03.24. 23:53:13

Szép jó estét mindenkinek!

Gondosan végigolvastam az eddigi véleményeket.
Sajnos a hozzászólások, itt sem a teendőkról szólnak, csak mint a nagypolitikában sárdobálás , anyázás, és hát persze a nem tudom miért nem elmaradhatatlan cigányozás, zsidózás.

Már nem igazán követhető, hogy mi hol lett elrontva, és ha nem úgy történik, hanem másképp mi lett volna a hatása, kiszámolhatatlan. Sok a ha.
Felesleges erre már időt energiát pazarolni, ezt mind arra kéne forditani, hogy kitapossunk magunkat a csupor tetejére.
ötletek javaslatok tömkelege, persze nem úgy, hogy mit miért nem lehet megcsinálni, hanem, hogy mit hogy kell megcsinálni.nem csinálni semmit az egyszerű.

Volna egykét javaslatom, hogy mivel kéne kezdeni, de a megvalósitáshoz okos emberek is kellenek, akik mernek szent tehenet nevén nevezni.

1., Pártfinanszirozás az állam kasszából SEMMI, tartsák el a tagok, kampányoljanak a saját pénzükön, majd akkor elhiszem, hogy elkötelezett hive a pártnak.

2.,Egyház= DETTŐ arra valók a hivek

3., A parlamentbe megyénként-régióként pár HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBER multicég fizetéssel, felelőséggel, ha valamit elront, kapja a számlát, és kalap-kabát.

Azért elég hosszan sorolhatnám, persze ezek nem világmegváltók, csak merjünk már rálépni a szent tehenek farkára is.

Nem gondolom, hogy ezek fantazmagoriák, csak hát lenne nagy felhördülés az elit részéről,mert hát Nekik ez az ideális állapot, mert szinte mind megélhetési okból szúnyokál a jó melegben.

De hát ha jól tudom (lehet félreértettem) Ők vannak értünk.

Bocs a hosszú léér, de ettől rövidebb lennék, már csak sirvers lehetnék.

üdvözlet mindenkinek(majdnem)

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 00:15:15

moholudens
Ez oké, de mi ezeket nem tudjuk megtenni.
Mit tehetünk mi kurvaország egyszerű lakói?
Tavaly még lett volna esély elzavarnunk a politikai elitet, de elkúrtuk. mit tehetünk most, hogy már a szar a szánkig ér?

manyuska 2008.03.25. 00:24:22

A politikusok, mióta világ a világ, a gazdasági vezetők (a leggazdagabbak) szolgái. Ne a politikusokon gondolkozzatok, hanem a gazdáikon!
De őrajtuk meg hiába gondolkoztok, mert a politikus cselédeiken keresztül övék a rendőrség, a katonaság (na, az már nemigen van itt), meg a törvényhozás.
Tőlük márpedig a hatalmat el nem vehetitek. és most ők itt nálunk per pillanat maffiózók. Majd a gyerekeik már tanulnak, és 2 generáció múlva kicsit normálisabban irányítják a politikát, mint az országrabló, vadnyugati módszerekkel dolgozó szüleik.
De akkor is az övék lesz minden.

moholudens 2008.03.25. 00:32:32

ne azt mond, hogy mit nem tudunk, azt Én is tudom, azt mond, hogy mit tudunk, ill. meg kell keresni azokat akik tudják, hogy lehet megtenni, nem hiszem , hogy nem megoldható bármi amit elegen akarnak, gondolj a taxisblokádra, ha nem olyan hiszékenyek, akkor még akkár jó is kisülhetett volna belőle számunkra.pl.őssze kéne irni, szedni, kik azon kevesek akik hitelesek, nem sárosak, és nem hülyék, van a régmultból egy pár, akiket talán fel lehetne rázni, nem biztos, az sem , hogy a miniszterelnöknek pártkatonának kéne lennie, bár Én azt sem látom , be, hogy mi szükség ténylegesen a pártokra, szakemberek kellenek , engem az sem érdekel ha, három füle van és hat lába, csak ne legyen zsarolható, és megvehető.

moholudens 2008.03.25. 00:37:53

persze, azárt nem ártana az sem, ha nem a politika irányitaná a gazdaságot, hanem a gazdaság a politikát, de ha meg jól megy a gazdaság, ki a szart érdekel a politika.

A politikusok állandóan a saját fontoságukat hiresztelik, nehogy már az ostoba nép észrevegye, hogy nem igazán van szükség rájuk.
mondja már meg Nekem ostobának Valaki mi szükség is van rájuk???

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 00:48:28

Utcára menni mára már ciki lett, olyat csak a csöcselék meg a birkák csinálnak. Otthon távirányítóval a kezünkben meg csak a változtatás és a választás illuziója van meg. Nehéz így. Viszont azért legalább egy hiteles és közismert ember nevére kiváncsi lennék, de azt hiszem felesleges az új messiásra várnunk. Mindkét tábornak már van egy. Minek harmadik?!

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.03.25. 00:49:02

Aztán 2010ben jön vitya, előkapja az izléstelen zakója belső zsebéből a varázspálcát, kettőt suhint vele, mire olaj fakad az alföld összes gémeskútjából. Vagy mégis, mi lesz akkor, ha a "mocskos mommunisták" eltakarodnak?
Vegyétek már észre, hogy ez a nyomorult ország önmagában semmire sem megy, főleg ilyen tohonya, és elbaszott néppel mint a magyar, aki a Kádár rendszerben megszokta, hogy állambácsi a szájába katapultálja a sültgalambot.
Komolyan érdekelne a hőbörgők véleménye, hogy szerintük mi lenne az értelmes megoldás(lámpavas, elkúrták, stb. nem tartozik ebbe a kategóriába), mert ez a rinyálás kurvára nem vezet sehova.

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 00:52:47

Ja végülis mindegy kivel cserélnénk le(ha lehetne) a jelenlegi elitet, mert helyettük is csak magyarok jönnének.az meg tudjuk milyen.szóval, hogy valaha is jobb legyen azt buktuk

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.03.25. 01:05:25

Kéne már nekünk valami jó kis megszálló nép, akik megmondják mit csináljunk, mert a jelek szerint itt csak ebben az esetben történik valami értelmes, amúgy csak a pofázás, meg a nemzeti melldöngetés megy.

moholudens 2008.03.25. 01:14:36

Ja ,hát nem csinálni semmit, csak pesszimistán addig súlykolni, hogy ugysem lesz jobb azt lehet, ha elég sokáig mondjátok, akkor már el is fogjátok hinni.
A taxisblokáddal csak arra akartam utalni, hogy meg lehet azért izzasztani a politikusokat is, csak következetesnek, és hát kitartónak kell lenni.
Nem gondoltam utcára csőcseléknyi, mert abból csak rombolás lenne, az meg már van elég, de egy jó kis polgári engedetlenség rendes összetartással, ez persze nagyon nehéz, de már volt rá példa, talán elgondolkodtatná az urakat. persze az összefogáshoz mindenképp kell egy pár hiteles feddhetetlen ember, ha felvetődik pár név, akkor már lehetne velük beszélgetni, , hogy mit érdemes, és hogyan, az nem lehet, hogy tovább ássuk a sáncokat.elég volt, ki AKAROK látni belőle.

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 01:23:22

Én ketdetnek erre gondoltam:

A Magyarok Nyulai Felszabadító Szervezet kiáltványa:

Elég volt abból, hogy marhák,disznók,birkák, patkányok uralják a Kossuth teret.
Április 8.-án este nyolc órakor engedd szabadon húsvéti nyuladat vagy egyéb állatod a Kossuth téren!

Sok nyúl disznót győz!

A Magyarok nyulai

moholudens 2008.03.25. 01:28:15

igen ez nagyon jópofa, biztos sokan jönnének is, csak most gondold el szegény szabadon eresztett állatok helyzetét, volna nagy riadalom kavalkád, főleg sirás rivás, ha a kutyám széttépne valami politikus barmot.:))

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 01:31:48

Végre lenne értelme a kordonnak, hogy ne szaladjanak szanaszét a nyuszik, meghát azért elöttem van az a kép amikor talpig felöltözött rohamrendörök nyulakat hajkurásznak és a vízágyú bevetésén morfondíroznak

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.03.25. 01:37:49

Amint az első vérnyúl leharapja az egyik óvatlan rendőr fejét, megindul a roham a parlament ellen.

moholudens 2008.03.25. 01:41:19

Egyébként Én a polgári engedetlenségi mozgalmat úgy képzelném el, hogy bojkotálni, főleg azokat a cégeket akik folyton velünk csesznek ki, Máv, multi bevásárlók, és akik irreális hasznokat tesznek zsebre és persze viszik ki az országból, nem használni a szolgáltatásaikat, pl. azért sem megyek vonattal, nem vásárolok náluk napokig, nem veszek újságot, stb, miért van az, hogy 300 km-el nyugatabbra minden áru lényegesen olcsóbb?.. mert mi hülyék még drágán is megvesszük.Ha jó sok ember egyszerre nem ülne vonatra, egy hétig nem menne ugyanabba a multiba vásárolni, lenne frász, csak hát össze kéne végre fogni, vagy nagyon hülye vagyok???

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 01:50:46

Ez más országban lehet, hogy működne, de a magyar az ugye szarik bele mindebe(legszívesebben persze a szomszéd kertjébe)

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.03.25. 01:53:15

Egy ilyet mondj ebben az országban, amikor sokan összefogtak, és fegyelmezetten betartottak valamiféle bojkottot. Én nem emlékszem ilyesmire. Az a nyomorult Morvai Hisztike próbálkozott legutóbb asszem a tesco bojkottal, lehet, hogy egy hétig kicsit kevesebb hajrámagyar ment oda kannásborért, aztán ennyi.

moholudens 2008.03.25. 01:55:05

lehet csótányokat kéne a téren szétengedni,mert hát a homeopatia szerint is hasonlót a hasonlóval lehet legyőzni:)) sicc

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.03.25. 01:58:36

Úgy emlékszem egy időben ott még barnamedvét is terelgettek a pannonhippik, mégse sikerült elriasztani vele a kormányt.
A következő húzás az lesz, hogy beöltöznek szellemnek, és egy nagy T betűt ácsolnak fából(T mint takarodj) és meggyújtják majd körültáncolják.

moholudens 2008.03.25. 02:07:42

Hisztike de frász saját gyalázatáért akart bosszut állni, de hát azért van Ő olyan ellenszenves, hogy Én aki fenti intézményt ócskasága miatt messze kerülöm, ha tudtam volna a bojkottja idejéről biztos ott vásárolok, csak azért, mert ebben sem értek Vele egyet sem.
Saját sértettségét ne akarja már politikai célokra használni, de egyébként minden mozdulatát ez motiválja.

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 02:08:22

Szerintem ha a téren elszabdulnának az állatok sokan nevetnének egy jót, aztán talán szépen lassan leesne mindkét oldalnak, hogy mi is volt a vicc poénja, jelentése

moholudens 2008.03.25. 02:18:08

tetszene Nekem is, de csak szegény állatokat sajnálnám, meg hát talán a parlament közelsége,még a szelid kis nyuszikat is vérengző molotovkoktélt dobáló csőcselékké zűllesztené. de az 5let jópofi, na és aztán képzeld el a bősz állatvédők, jó kis cirkusz csinálnának, pedig az összefogdosott nyuszikból milyen jó kis pörkölt lenne.

magyaroknyulai · http://magyaroknyulai.blog.hu 2008.03.25. 02:22:22

no igen!és ki enné meg azt a pörköltet? azt se mi, az biztos

pistibacsi · http://henkajpan.blog.hu 2008.03.25. 03:35:24

A cikk nagyon jó. Szinte szó szerint képviseli a véleményemet. Én csak annyiban változtatnék rajta, hogy - egy-két kivételtől eltekintve - a legtöbb mondat végén a kérdőjelet pontra cserélném le.

asszonánc 2008.03.25. 04:30:47

Gyönyörű, amikor az Eichmann és Rommel nevű olvtárs egymásnak végszavazva megmondja, mi a jó a magyar nemzetnek.
Már csak azt mondja meg valaki, hogy ezen sírni kell, vagy röhögni.

DJS 2008.03.25. 04:32:23

Jó kis blog lesz ez - de elég szűklátókörűen vitatkozunk itt. Hol rontottuk el? Hát eleve rossz helyzetben voltunk, nézzük meg, akik hasonló cipőben jártak, nem lett egyik se gazdasági nagyhatalom húsz év alatt. Hogy a régi elit visszatért? Ez igaz. De ez törvényszerű is. Egy módon lehetett volna ezt megakadályozni: ha minden korábbi hatalmi embert lepuffantunk. Ha nem akartak megölni kvázi félmillió embert - nagyobbat, mint az egész hadsereg - Magyarországon, akkor kénytelenek voltunk elviselni, hogy ők igenis életben maradtak, és igenis használják azt a kapcsolati és szellemi tőkét, ami a birtokukban volt, hogy megszerezzék a gazdasági és politikai tőkét is. Ezt minden politikus átláthatta 89-ben is. Nem nagyon volt más választásunk, vagy a kiegyezés, vagy az egészen barbár népirtás. A többi meg túl bonyolult ahhoz, hogy egyetlen okot lehessen feltételezni. Ha azt kérdezzük, hol volt az a pont, ahonnan visszafordíthatatlanná váltak az események - olyan nem volt. Most is visszafordulhatna az ország kereke, igazából rengeteg előremutató fejlemény van ma is. Nem vagyok túlzottan derűlátó, de az is igaz, hogy egy európai országgal túl nagy baj nem történhet, amíg Amerika és az EU van hatalmon. Hogy mennyire lesz rossz a következő néhány évtizedben, az majd eldől, de ez igazából nem nálunk dől el, ha az EU fejlődik, mi is fejlődni fogunk, ha a kocka fordul, mi is szegényedünk. Aki ezért a pártokat okolja, meg az összefogás hiányát, az nyilván nem tudja, hogy vita csak ott van, ahol az ország megengedheti magának. A politikai élet épp azért puskaporos, mert a pártoknak nagyon nincs mit tenni, jobb híján torzsalkodással foglalkoznak. Számold össze, hány érdemleges fejlemény történt az elmúlt években, és hány álbotrány, utóbbiból jóval többet találsz majd. Szerintem nem érdemes ennyit politizálni, lehet más a politika tényleg. A végén még annyit tennék hozzá, hogy nem vagyok biztos az igazamban, ha szerinted rosszul látom a helyzetet, és tényleg a tönk szélén állunk, éhhalál fenyeget és polgárháború, és vér és halál, és nem is jogi marhaságokkal töltik az időt a gárdások sem már hónapok óta, és nem él viszonylagos nyugalomban tízmillió ember Magyarországon, akkor javíts ki. Nem szeretnék ilyen alapvetően fontos dologban tévedni.

Barnabás 2008.03.25. 06:56:09

Ott rontottuk el amikor őseink az iránytűt nem ismerve rossz irányba indultak el új hazát keresni.

aranyhaj.blogspot.com 2008.03.25. 08:41:28


Jó, a térség többi országából sem lett "kistigris", de pár éve Magyarország még az elsők közt volt, most meg az utolsók között van... Ha meg valami baj van, ráfogjuk a liberálisokra vagy az SZDSZ-re. Nem jól van ez így.

aranyhaj.blogspot.com

xy 2008.03.25. 09:02:04

Mit vett el Orbán a nyugdijasoktól? Gyurcsány mit adott nekik? Nem unalmas még azt hazudni, hogy Orbán elvett a nyugdijasoktól? Meg hogy megszüntetné a 13. havi nyugdijat?

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.03.25. 09:02:48

Tényleg az a kérdés: hogyan tovább.
Összefogás. Ez eddig oké.
(azért nem árt tudni, mit és hol rontottunk el: mert abból világosabban el tudnánk indulni a helyes(ebb) irányba).

A mai politikai 'elit' nem alkalmas az ország vezetésére - ezt bebizonyították az elmúlt 18 év alatt. A parlamenten kívüli pártocskák sem.
Új párt(ok) kell(enek). Új emberek kellenek.
És kell egy komoly, kidolgozott program. Ezt csak a megfelelő szakemberek bevonásával, a hazai és külföldi tapasztalatok elemzésével, szakmai-hozzáértői alapon (a mutyizást el kell felejteni) szabad elkészíteni.

Az a helyzet viszont, hogy egy új párt befutásához, ill. a program kidolgozásához idő és rengeteg pénz kell. A lapok viszont le vannak osztva.
Úgyhogy ez van most.

Aszi 2008.03.25. 09:06:15

Ott rontottuk el, hogy közép-európaiak vagyunk. Itt állunk a Kelet és a Nyugat határán. Az ország egyik fele a modernizációt akarja, a másik fele viszont balkáni mentalitású. A kettő összeegyeztethetetlen. Ezért nem tudunk ésszerűen cselekedni, érzelmi alapú ellentétek kettéhasítják a társadalmat, ezzel megbénítva azt, lehetetlenné téve minden értelmes cselekvést. Most már látszik, hogy sajnos nem fogunk felzárkózni Európához. Azért nem, mert nem akarunk, nekünk jó ez a mocsár, amiben vagyunk.

V 2008.03.25. 09:07:12

Remekek vagyunk mindannyian. Nem túl nehéz dolog fogást találni bármelyiken is. Az egyik igért négy világbajnokságot és ebből csak egyszer jutott túl a selejtezőn egyáltalán. A másik meg folyamatosan azt próbálja megmagyarázni hogy az arcpirító vereségei is tulajdonképpen győzelmek de képtelen értelmesen elmondani mit miért csinált előtte. Mi neveltük ki Őket, nincs erőnk leváltani az egész bagázst, képesek vagyunk folyamatosan az önigazolásaikat még sziklaszilárdabbá tenni, akkor mit akarunk? Csak politikai felelősök vannak (már jó előre pro és kontra), a végrehajtásban ezáltal meg fejetlenség, kicsinyes ügyeskedés van, a normálisan megfizetett az egész rendszer üzembentartásááért felelős lojális (nem politikailag) vezetők masszív hiányában. Siránkozhatunk a saját kis elefántcsonttornyunkból kifelé, meg mutogathatunk ujjal mindig a másikra, sóhajtozva, hogy tennénk mi de TŐLÜK nem lehet, vastagon a mi a választók bűne ez a kialakult helyzet. Változtatni akarunk rajta vagy nem, eldöntjük a következő ciklus előtt.

max_headroom 2008.03.25. 09:29:35

Végigolvasva a kommenteket, egy bíztató jelet már fel lehet fedezni: a többség legalább annyiban egyetért, hogy egy ideje nagyon rossz irányba haladnak Magyarország ügyei. Az okok elemzésekor viszont még sokakat elvakítanak a pártszimpátiák, és ez kétségessé teszi az egyetlen működőképes megoldást, a közös fellépést.

Egyetértek azokkal, akik a mai, áldatlan állapotokat egész '56 utánig vezetik vissza. A megtorlások utáni kiegyezés az értelmiséggel, az "írástudók árulása" napjainkig kiható, súlyos morális deficitet hagyott maga után.

A magyarországi szocializmus azért volt gazdasági és politikai értelemben egyaránt működésképtelen, mert a salakot termelte ki. Kontraszelektált, ha úgy tetszik.
Létezett egy rendszer, amivel azért voltak jogosan torkig az ország lakói, mert antidemokratikus, hazug, kontraszelektív és teljesítményellenes volt. Mindezek eredőjeként a vezetőik a csőd szélére sodorták az országot.
A rendszerváltoztatás alapvető elvárása volt, hogy "ezek" takarodjanak - akik elég idősek, emlékezhetnek rá.

Súlyosan téved (vagy szándékosan torzítja a valóságot), aki azt gondolja, hogy a számonkérést emlegetők vért akarnak látni. Erről szó sincs. A II. világháború után a szövetségesek talán puszta vérszomjból állították fel a háborús bűnösöket elítélő nemzetközi törvényszéket? Természetesen nem. Egyrészt megkíséreltek jogot szolgáltatni a háború borzalmait megszenvedett tízmillióknak, másrészt - és ez hosszú távon talán még fontosabb - megfogalmaztak egy preventív üzenetet. A háborús főbűnösök halálra ítélésével és kivégzésével, valamint a kisebb súlyú bűncselekmények elkövetőinek évtizedekre való bebörtönzésével egy figyelmeztetést küldtek a jövő politikai kalandorainak: vannak tettek, amiket nem lehet büntetlenül megúszni.

Ugyanazon elvek és szabályok mentén, melyekkel az SS-t, a Gestapót és az NSDAP-t bűnszervezetté nyilvánították, a rendszerváltoztatáskor nyugodtan bűnszervezetté nyilváníthatták volna az ÁVO-t, illetve az ÁVH-t. Ahogy nem lehetett Németországban többé újságíró, aki a Der Stürmernél tevékenykedett, ugyanúgy el kellett volna tiltani a publikációtól mindazokat, akik évtizedeken keresztül, tudatosan, aljas hazugságokkal szolgálták ki a szélsőbaloldali diktatúrát. Elképzelhetetlen lett volna, hogy a háború utáni Németországban úgy jussanak politikai szerephez a Hitlerjugend vezetői, ahogy a rendszerváltoztatás utáni Magyarországon a korai nyolcvanas évek KISZ-funkcionáriusai.

Mint demokrata, messzemenően helyeslem, hogy 80-90 éves nácikat kutatnak fel a háború során elkövetett bűntetteikért. Igen, ha kell, tolószékben vigyék a bíróságra őket, de feleljenek szörnyű tetteikért. Mint demokrata, mélyen egyetértek a nácivadász működésével - ugyanakkor erősen hiányolom a kommunistavadász tevékenységét. Az emberiségellenes bűntettek megítélésében nem tehetünk különbséget aszerint, hogy az elkövetők az egyik diktatórikus rendszerben fajelméleti, a másikban osztályideológiai alapon próbálták igazolni aljas tetteiket.

Magyarország 1949. december 8-án csatlakozott a Genfi Egyezményhez, mely kimondja: a háborús és emberiesség ellenes bűncselekmények nem évülnek el. A fegyveres erőszakkal végrehajtott államosítás, az ítélet nélküli bebörtönzések, a kínzások, a kitelepítések, az internáló táborok működtetése, a származási alapon való kollektív bűnösség elvének alkalmazása, a fegyvertelen tüntetők elleni sortüzek mind-mind súlyos, emberiesség ellenes bűncselekmények. Számonkérésük elmaradásával Magyarország egy rendkívüli fontosságú nemzetközi egyezményt sért meg.

Péter Gábor, az ÁVH rettegett vezetője '93-ban ágyban, párnák közt halt meg. Egykori helyettese a Szerzői Jogvédő Hivatal éléről ment néhány évvel ezelőtt nyugdíjba.
A rendszerváltoztatás utáni felelősségre vonás elmaradásának üzenete tehát ez volt: itt mindent lehet. És ez az üzenet ugyanolyan rossz hatással van a magyar "jobboldal"-ra, mint az előző rendszer egykori másodvonalára. Ez az üzenet volt az, amitől vérszemet kapott a magyar politikai elit.

Az Ellenzéki Kerekasztal során a pártállam funkcionáriusai addig alakoskodtak, fondorlatoskodtak, hazudoztak, amíg sikerült megúszniuk a felelősségre vonást. Ezután büntetlenül ellopták a fél országot, hogy végül egy szociáldemokrata tündérmesével térjenek vissza négy év elteltével a politikába. Ami részükről semmi másról nem szól, mint hogy a bevált, kontraszelekciós úton képződő szűk elitjük megőrizze magának a tutiban dúskálás kiváltságát, miközben magasról tesznek az ország érdekeire. Pontosan ugyanaz az attitűdjük, mint a Kádár-korszak vezetőié volt, amin egyébként nagyon nem is csodálkozhatunk. És pontosan ugyanúgy a csőd szélére vitték az országot.

De ami a legszomorúbb: "jobboldal" sem sokkal jobb náluk. Az Antall József miniszterelnöknek közvetlenül a rendszerváltoztatás után átadott ügynöklista nem valamiféle segítség, önzetlen tájékoztatás, hanem egyértelmű politikai zsarolás volt a titkosszolgálatok részéről. "Ti továbbra is eljátszhatjátok a demokraták szerepét, mi cserébe büntetlenséget, és pozícióink megőrzésének a lehetőségét kapjuk. Ha nem, a lista másnap nyilvánosságra kerül." A több mint kétszáz nevet tartalmazó lista porig rombolhatta volna az újszülött magyar demokrácia erkölcsi alapjait. Vajon hogyan fogadta volna a lakosság, hogy a frissen választott képviselők kétharmada volt besúgó? Az a gerinctelen értelmiség, mely egyszer már lepaktált a szélsőbaloldali diktatúrával, annyira megmámorosodott a hatalom megkaparintásának tényétől, hogy ismét megalkudott - ezúttal a diktatúra volt titkosszolgálatával. Azzal a titkosszolgálattal, mely az ÁVH megszüntetése után átvette annak majdnem teljes személyi állományát, mely évtizedeken keresztül megfigyelte, zaklatta, megfélemlítette a demokrata érzelmű magyarokat, és amely tettlegesen működött közre a közvagyon offshore cégekbe menekítésében.

Amit ma magyar belpolitikának nevezünk, az valójában az egykori titkosszolgálatok, valamint volt besúgóik érdek- és dacszövetsége.

Baromméter 2008.03.25. 09:29:46

"Amikor Tocsik-, amikor székház-, amikor megfigyelési ügy?"

Postabankot mér' hagytad ki?

Baromméter 2008.03.25. 09:34:00

decens 2008.03.24. 17:01:29

Különben 1994-ben és 2002-ben rontott...ák el! Én nem mert én nem oda szavaztam!

De, nyugodj meg, te is. Egy olyan közösségnek vagy a kisebbsége, amely elkúrja.

Baromméter 2008.03.25. 09:37:29

baldvin

"A rendszerváltás tehát fizikailag zajlott már 82-től, eleve tévedés 89-re tenni."

Sőt, igazából már 1867-ben akadtak jelei, amikor a törvényi keretek gyakorlatilag letették az EU alapjait.

Baromméter 2008.03.25. 09:55:09

Badbitie

Az alaphiba: általános választójog. Az állam a legnagyobb üzleti vállalkozás. Semelyik cégnél nem ugathatnak bele a dolgokba azok akik vagy nem tesznek semmit hozzá a produktumhoz(adót nem fizetnek,akkor milyen alapon szólnak bele az újra elosztásába), vagy nem ütik meg azt az intellektuális szintet, ami minimum elvárható. Ez az ok, a többi csak okozat.

Már elnézést, de eléggé el vagy tévedve szerintem.

Maradjunk a vállalatos hasonlatnál; javaslom a részvénytáraságot (még ha picit sántít is (erre is kitérek).
Az állampolgárok az ország tulajdonosai. Mint ilyenek, joguk van a menedzsment (azaz a kormány) kinevezésére és visszahívására- nincs ez nincs másképp az rt-nél sem, erre van a közgyűlés.
A különbség - egyben az a szépséghiba, amiből szerintem a te kritikai kommented is táplálkozik - ott van, hogy mivel állampolgárból kontrollálhatatlanul sok van, kitalálták a tulajdonosok képviseletét, a parlamentet. De igazából, ahogy én látom, a sok tulajdonossal bíró rt-knél sem kötelező részt venni a közgyűlésen ahhoz, hogy érvényesíthesd az elenőrzési jogod: az ún.proxy-szavazók felhatalmazhatják a nagyobbakat, hogy szavazzanak helyettük, azaz kvázi képviseljék őket.

Szumma szummárum, az állampolgárok mint az ország tulajdonosai kapcsán igenis ésszerűen elvárható, hogy beleszólhassanak abba, ki menedzseli a "jószágukat", az országot - akárcsak a vállalati világban.

Netuddki. 2008.03.25. 09:58:10

Így járnak(runk) azok akik hagyják magukat megvezetni, megosztani. Oszd meg és uralkodj, nem egy mai találmány.

Nem elég megválasztani valakiket, hanem ellenőrizni is kellene őket. De még ha nincsenek is ellenőrizve, az nem mentség arra, hogy ellopják a pénzünket (adónkat).

Sajnos a változásra nagyon kevés esély van. Az embereknek is fel kellene nőni végre, és elfogadni, hogy mindennek pénzben is kifejezhető ára van.

Netuddki. 2008.03.25. 10:01:22

Baromméter 2008.03.25. 09:55:09
Csak egy gond van, az állampolgárok nem igénylik a beleszólást. Mert ha igény lenne rá, akkor már rég nem így mennének a dolgok.
Önként és dalolva pedig még egyik politikus sem korlátozta magát. Lásd költségtérítés.

doubting thomas 2008.03.25. 10:13:27

max_headroom: tíz pont.

bloodhound 2008.03.25. 10:35:20

"Tehát: hol rontottuk el?

Rögtön az elején, az első választásnál, amikor egy inkompetens és impotens kormányt segítettünk hatalomba? A politikai számonkérés elbliccelésénél, a felelősség tisztázásának kihagyásánál? A tranzíciós válság kezelésénél, amikor másfél millió munkahely veszett el? A privatizációnál, amikor sokszor gyanús körülmények között, bagóért kelt el az állami vagyon? A hátrányos feltételekkel megkötött, és még így sem betartatott privatizációs szerződéseknél? A mezőgazdasági átalakításnál, ahol a szegénységet újratermelő, életképtelen törpebirtokokat hoztunk létre a hatékony közösségi gazdálkodás helyett?"

Newm, nem itt (mert ezen a legtöbb helyen - más, rendszerváltó országokban is - átestek), hanem ott, hogy innen nem léptünk tovább, megragadtunk ugyanezen a szinten, és okan még büszkék is rá (pl. törpeparcellák)...

Gilderoy 2008.03.25. 10:52:44

Egyszerű. Mi kell a magyar népnek? Lehetőségek és verseny, vagy tejbepapi az államtól? Felvett kesztyű vagy kitörölt popsi? Szembesülés a tényekkel vagy lila köd? Segíts magadon vagy dögöljön meg a szomnszéd tehene? Oszt ha erre tudod a választ akkor tudod miért kerültünk ide.

Valaki más 2008.03.25. 10:57:10

Van egy konkrét ötletem: szavazójogot csak az adófizetők kapjanak (de csak az, aki be is fizette).

Innen kéne kezdeni...

KungLao 2008.03.25. 10:58:52

Hank.

A gyed gyes kerdest jard meg kicsit korul. Az jelenleg olyan igazsagtalan, hogy csak na. Ma egy atlagosan iskolazott, atlagos jovedelmu embernek nem eri meg gyereket vallalni, vagy nem eri meg otthon maradni vele, holott az az elso ket ev igen fontos a kicsik szempontjabol. Viszont megeri, - sot sokak szamara jovedelemforras - az alacsonyan iskolazottaknak.

Van viszont rengeteg olyan dolog ami egyes szemelyekre lebontva aprosag, tomegeben pedig pazarlas. Peldault gyed utan/alatt is jar a rendes szabadsag - a rendes keresettel szamolva. Az en felesegem most fog vissza menni dolgozni. Elvileg. Jogilag. A gyakorlatban viszont tobb mint harom honapot itthon lesz zabaídsagon amit kotelezo kiadni, ismetlem a rendes atlagjovedelmevel szamolva. Vagy. Egy bizonyos jovedelem folott ne kapjanak az embrek a munkaba allast kovetoen meg 6 honapig gyedet. Nem azert nem nem jobb tobb penzbol gazdalkodni, hanem mert a lgikam szerint ez mar sok juttatas.

Baromméter 2008.03.25. 11:41:41

kovi 197`

Csak egy gond van, az állampolgárok nem igénylik a beleszólást. Mert ha igény lenne rá, akkor már rég nem így mennének a dolgok.

Ezzel egyetértek; de ha ezzel azt akarod mondani, hogy a rendszer ettől rossz, azzal már nem. Szvsz ez a legjobb, amit kitaláltak.

A választópolgárok apátiájának a legyőzése a kulcskérdés e tekintetben. Erről volt egy fórum korábban. Van, aki azt javasolta, hogy választás előtt ki kelljen tölteni egy közéleti-gazdasági kompetencia-tesztet, és aki bizonyos pontot elér, csak az szavazhat érvényesen.

Baromméter 2008.03.25. 11:44:55

max_headroom 2008.03.25. 09:29:35

Nagyon király a poszt! Riszpekt.

petibatya 2008.03.25. 17:53:04

Lehetett volna bizonyára másként, talán jobban is levezényelni a rendszerváltást. Hogy oda jutottunk ahol ma tartunk, az számtalan konkrét okkal, .körülménnyel magyarázható, és persze magyarázzák is. Ez a múlt, amivel persze foglalkozni kell.

Véleményem szerint a probléma gyökere - a konkrét politikai balfogásokon túl - alapvetően magában a pártok közvetítésével megvalósuló képviseleti demokráciában keresendő.
A „rész” érdekeit csupán az „egész” érdekeinek csorbulásával megvalósítani képes pártok ugyanis „genetikailag” alkalmatlanok arra, hogy a társadalom tagjai számára elfogadható, a racionálisan gondolkodó egyének feltétlen bizalmát élvező hatalmi centrumot hozzanak létre, és az államot, mint a társadalom domináns szerveződését a közjó megvalósításának céljával eredményesen működtessék.
A jelen és a múlt tapasztalati tényei bizonyítják, hogy a pártok közvetítésével megvalósuló képviseleti demokráciák intézményesített keretei között a világ legkülönbözőbb térségeiben felhalmozódott lokális problémák nem igazán megoldhatók. Úgy tűnik, hogy mára ezek az intézményesített keretek váltak az egyes társadalmak megújulását, és a globális emberi társadalom fennmaradását biztosítani képes progresszív értékrendek érvényesülésének a legfőbb korlátjaivá.

1990-ben más választási lehetőség nem lévén, a képviseleti demokráciának az 1948 előtti hazai, és a tőkés országokban ma is működő változatát keltettük életre. Láthatjuk, hogy a Gólem mivé fejlődött.
Van ma egy helyzet, amiből úgy kellene kijönnünk, hogy a köz érdeke (a közjó, mond ez a kifejezés még bárkinek is valamit?) a legkevésbé csorbuljon. Nem kis feladat.

A demokratikus államformánál jobbat nem hiszem, hogy kívánhatunk magunknak, ami nem azt jelenti, hogy a pártok közvetítésével megvalósuló képviseleti forma ne volna meghaladható. Meghaladható!
A parlamentáris demokrácia és a jogállamiság talán legfőbb erénye, hogy törvényes kereteket biztosít a társadalom írott szabályrendszerének békés úton történő megváltoztatására, azoknak korunk és a jövő követelményeihez való igazítására. Hát változtassunk ezeken a szabályokon a követelményeknek megfelelően!

Wotan 2008.03.25. 18:01:36

Így hosszasabban áttekintve a műveinket -kissé lehangoló. Az efféle fórumosdi arra mindenképp jó, hogy természetesen magamat is beleértve- mi exhibicionista okostojások jól megmondjuk a magunkét. A karaván persze halad, csak halad...

öcsi 2008.03.25. 18:22:13

én nemtom, kell-e a honfoglalásig vagy trianonig vagy a rendszerváltásig visszamenni, amikor a holrontottukel a téma. Amikor mesterségesen elkezdték polarizálni a pol. közéletet (ki kezdte?), amikor marketing eszközökkel kezdték telerakni a politikát (ki kezdte?), amikor a kampány az osztozkodásról és csak arról kezdett szólni (ki is kezdte?), akkor kezdődtek a nagy bajok. OV "kegyelmi állapotban" vette át az országot a Bokros-csomag után, és történelmi bűne, hogy nem kezdett semmi értelmesbe átalakításba (vö. reform), hanem saját klientúraépítésbe és focipolitikába kezdett, akkor kezdődtek a nagy bajok. 2000-ben lehetett volna csinálni valamit, most éppen nem lehet. Akkor politikai-gazdasági kockázatok nélkül el lehetett volna kezdeni a nagy rendszerek átalakítását, ehelyett jött a koronaúsztatás, az országimázs és a többi faszság. Mit lehetett Medgyesitől várni? Mi t tehetne Gyurcsány ebben a helyzetben?

DJS 2008.03.25. 23:16:13

Egy nap és tizenhat óra. Ennyit élt a topik. Az végül is igaz (Wotan), hogy nem sokat tehetünk. Igazság szerint ez abból is látszik, hogy látszólag mennyi ember van, aki szerint mindkét oldal egyformán sáros, a választásokon mégis milliós a részvételi arány. Eszerint a nagy tömegek mégis másképp gondolkodnak, mint mi.

max_headroom 2008.03.26. 02:26:06

DJS 2008.03.25. 23:16:13:
"... látszik, hogy látszólag mennyi ember van, aki szerint mindkét oldal egyformán sáros, a választásokon mégis milliós a részvételi arány. Eszerint a nagy tömegek mégis másképp gondolkodnak, mint mi."

Nem feltétlenül gondolkodnak másképp, csak erőteljesebben hat rájuk a politikai marketing. A választások előtt, ellenfeleik démonizálásával mindkét nagy párt sikeresen tudja mozgósítani az utolsó tartalékait. A szavazók racionálisan gondolkodva tudják, hogy x párt sáros, de jaj, nehogy az y visszajöjjön! És voksolnak x-re. Magyarországon arányában nagyon sok szavazó cselekszik a félelmei és a vágyai által vezéreltetve, ezt hívják politikai neurózisnak.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.27. 20:59:39

Kedves Öcsi!

Én aztán nem vagyok OVI fan, de azért csak megcsinálta a lakáshitelt,meg a kisvállalkozói hitelt. Persze ez elég vérszegény, ha kiderül, hogy ez a rendszerváltás 20 évének egyetlen (2) említhető programja. Nagyon nagy gáz van itt mindkét szellemi műhelyben. Azon kívül, hogy miképpen ússzanak a felszínen, ezek nem gondolkodnak semmin. Gyurcsány tehetne, és meg is volt a víziója hozzá, csakhogy nem bír a sok sudribunkó pártvezetővel. Ez lehetne intő jel azok számára, akik abban hisznek, hogy elő kell állni az okossággal és már szintszinte győztünk....

Hát nem!

wegyiali 2008.03.28. 10:48:54

jó el va baszva ok ... ezért azért amazért valakik miatt likas a tető beesik az eső ... ezt már mindenki felfogta nagyjából...

a lényeges kérdés most már az mit tudunk akarunk e valamit csinálni ? hogyan ? hogy a helyzet megváltozzon ... lehet dumálni még 200 évig arról hogy a társadalom az oka , a kádár rendszer , az elitek gyatrasága , bla bla bla ... a poltika és az hatalmi elitek célja pontosan az hogy a változtatási szándék a duma szinten konzerválódjon . mert akkor majd ők bevállalják , megélnek belőle és kb ugyanez lesz.

is 2008.03.30. 18:21:12

@Saman: kár, hogy mindkét említett példád az eladósódás útja volt, fedezet nélküli csekk. a lakáshitelt 2003. decemberére lehetett elfogadható mértékűre csökkenteni, de azóta is nyögjük, a Széchenyi-hitelből pedig akik kapták, azok jóljártak - a többiek kárára, akik ezt fizették, mert rengeteg hitelt nem fizettek vissza.

de általában: 89-ben rontottuk el, de nem a forradalom hiányával, hanem ezzel a közjogi rendszerrel, ami:
- 3200 kiskirályságot teremtett: ezen az önkormányzati rendszeren úgy folyik ki a pénz, hogy öröm nézni. ráadásul egyetlen egy önkormányzat az egész országot szívathatja (pl. autópályák építésének feltartása évekig)
- lebéklyózta a kormányt: hihetetlen, hogy mindenhez kétharmad kell
- bábszínházzá silányította a parlamentet: a választójogi törvény eredménye a mai parlamenti műsor
- jogelméleti őrültek vannak ránkszabadítva: mindegy, hogy az ország üvöltözésbe, padborogatásba, értelmetlen félpályás útlezárásba, egyszóval anarchiába megy, mi olyan szabadságjogokról beszélünk, mintha csak jogkövető angyalok élnének itt. a jogrendnek a konkrét praktikus helyzethez kell alkalmazkodnia, és nem valami elvont jogi elképzeléshez. ez nem nagyon megy az alkotmánybíróságnak, meg egyes pártoknak sem.
- általában is a fékek sokkal nagyobbak a rendszerben, mint a lehetőségek. sikerült a "fékek rendszerét" létrehozni. mindenki csak pragmatikusan kihasználja, lásd a mostani népszavazást. sikerült is megállítani a modernizációt, és Orbán már ki is jelentette, hogy az oktatásban és az egészségügyben nem lesz verseny, azaz nem lesz jobb kórház, nem lesz jobb ellátás, nem is akar majd senki jobb lenni, mert miért.

én két időszakot láttam, amikor a szocializmus gondolkodásmódjától szabadulni akartak: Bokros Lajos 1995-1997 (és Horn Gyula, aki másodjára ezt hagyta, mert Békesinek még nem); Gyurcsány Ferenc 2006-2008. Bokrosnak legalább kétharmadig sikerült (a tandíjat rajta is leverték, az egészségügyet el se kezdhette), Gyurcsánynak semennyire se, és most már nem is fogja (leginkább a saját hibájából, de itt most nem ez a lényeg). 10 év múlva talán újra megpróbálhatjuk.

a csehek, a szlovákok, akik ezeket mind megcsinálták (nem másért vannak most előttünk, mindkettőnél Bokrossal kb. egyidőben végigvitték ezeket a reformokat) csak röhögnek rajtunk.

sajnos ott kell kezdeni, hogy legalább az értelmiség körében ki kell mondani: ez a népszavazás álságos volt, aki igennel szavazott, rosszul tette. a modernizációnak, az állampolgárok felelőssé tételének nincs alternatívája, csak a kádári pangás.

Buga_Jakab 2008.03.30. 22:15:46

Kedves Is! Én még egy időszakot mondanék, amikor a "amikor a szocializmus gondolkodásmódjától szabadulni akartak": az első ciklusban, amikor Kupa volt a pénzügyér. Nem volt külön reformként meghirdetve, meg akkor át is kellett alakítani az egész gazdaságot, és ez utóbbit keményen csinálták. Azután a választás előtt vagy másfél évvel megijedtek a népszerűtlenségtől, cseréltek pénzügyest, és elkezdték az osztogatást.
'98-ig azt lehetett hinni (legalábbis én hittem), hogy a Fidesz folytatja az ésszerű politikát. Két évig legalább a költségvetést rendben tartották, majd amikor rosszul álltak a népszerűségben itt is minisztercsere jött (Matolcsy varázsló).
Azóta a szocikra (meg a szadeszra) maradt a szocializmus "lebontása". A franc gondolta volna, hogy ez népszerűtlenebb lesz, mint az építése.
Urak! én valójában a 'környezet' témába jöttem, és itt találtam ezt az "Ökopolitikát". Mi eben az öko?