HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Se baloldal, se jobb - se másmilyen?

2008.06.06. 11:45 :: lehetmás

Nem ad válaszokat a magyar pártrendszer a mai problémákra
(Kiss Ádám cikke a Hírszerzőn)
Nincsenek igazi baloldali és jobboldali pártok ma Magyarországon. Az Ökopolitikai Műhely beszélgetésén elhangzottak szerint azonban nem ez a fő probléma, hanem az, hogy az alapvetően globális természetű problémákra nincs se jobb-, se baloldali válasz Magyarországon. György Péter, Schiffer András és Elek István szerint a jelenlegi pártkeretek teljesen kiüresedtek. A beszélgetők vitájából azonban úgy tűnik, a hogyan továbbra sem adható egyelőre határozott válasz.
A nyugat-európai értelemben vett "zöld alternatíva" hazai meghonosításán fáradozó Ökopolitikai Műhely szerdai vitájára ismét tömegek voltak kíváncsiak. A kurrens civil mozgalmak vonzáskörébe tartozó biciklis fiatalok, öntudatos egyetemisták, a rendszerváltó értelmiség maradványai és egyéb szabadon úszó értelmiségiek körében megtartott beszélgetésen egy liberális jogvédő, egy baloldali esztéta és médiatudós, illetve Orbán Viktor egykori tanácsadója fogalmaztak meg kíméletlen kritikát a magyar pártokról.

A három beszélgető és a műsorvezető Baló György szavainak summázata szerint a mai politikai "oldalak" mind tartalmilag, mind funkcionálisan kiüresedtek. György Péter és Schiffer András szerint nincs baloldali párt ma Magyarországon a szó klasszikus értelmében. György Péter szerint leginkább azért, mert "a párt szellemi elitje a baloldali szellemi hagyomány tudásán kívül van". A kérdésben Elek István is csak annyit engedett, hogy az MSZP baloldalinak hívja magát, de ez alatt kétféle politikai hagyományt akar egyszerre érvényesíteni.

Ilyen tekintetben a hazai jobbos pártokra is inkább a posztkommunistákkal, és az általuk hangoztatott technokrata jelszavakkal való szembehelyezkedés miatt lehet mondani, hogy jobboldaliak. A beszélgetők szerint azonban nem az a legfőbb probléma, hogy a mai jobboldal, vagy baloldal azonosítható-e a nevük eredeti jelentésével, hanem az, hogy a mai problémákra létezik-e releváns baloldali vagy jobboldali válasz. 

Globális problémákkal kell szembenézni

Schiffer szerint nincs koherens jobb- és baloldali válasz a problémákra, melyek mindhárom vitapartner szerint alapvetően globális természetűek. György Péter szerint a két oldal diskurzusa kizárja a társadalmi szolidaritás létrejöttét. Nem adnak választ ezen kívül arra sem, hogy a nemzetállamok kora után mi a magyar nemzet. Az esztéta szerint a neoliberalizmus is véget ért, a régiek mellé új kulturális-etnikai problémák jelennek meg, amiről itthon szintén nincs, vagy téves a párbeszéd. 

Schiffer András (j) a zöldombudsmani intézmény megszavazásakor. Nyugat-európai jellegű zöldpolitikát szeretnének. (Fotó: Járdány Bence)

Hasonlóképpen vélekedett Elek István, aki a szolidaritás, társadalmi egység megteremtését, illetve a nemzetpolitikai és globális problémákkal való szembenézést hiányolja a mai politikai diskurzusból. Elek szerint ez általános rossz közérzetet teremt. A beszélgetésen az is többször elhangzott, hogy az emberek egyre kisebb részét köti le a "törzsi viaskodás". Emiatt depolitizálódnak, elfordulnak a közügyektől.

Schiffer szerint ugyanakkor az elmúlt években történtek előremutató lépések. Számos civil kezdeményezés alakult akár helyi, akár általánosabb célokért, melyek egyre szervezettebbek és sikereket is értek el. György Péter viszont szkeptikus ebben a tekintetben. Szerinte ezek a mozgalmak főképp egy konkrét cél, például a Zengő megmentése érdekében jöttek létre, vagy pedig olyanok, mint a Critical Mass, magyarán egyik fajta sem alkalmas igazán egy politikai jellegű mozgalomba való továbbfejlődésre. 

Zabáljatok egy jót

György Péter fontosnak tartaná valamiféle nemzeti identitás újraalkotását. Ebben viszont szerinte a baloldalnak egy betűnyi mondanivalója sincsen, azon kívül, hogy "zabáljatok egy jót, aztán lesz valami". A jobboldal viszont időnként "rettenetes" válaszokat ad ebben a kérdésben. Az esztéta szerint "kritikai univerzalizmusra" van szükség, ami kritikusan, de nem mindent elutasítóan áll hozzá a globális problémákhoz, és pártokon felüli hozzáállást teremt például a szolidaritás, az emberi méltóság ügyében.

Baló György többedszeri "mi a megoldás?" kérdésére nem sikerült konszenzusos választ adni. Különösen a globalizáció-kritika váltott ki éles vitát a résztvevőkből. György Péter szerint ugyanis az Elek, de főleg Schiffer és a hallgatóság által megfogalmazott általános, az egyéni cselekvőképességre és felelősségre, a globális problémákkal való szembeszállásra vonatkozó, helyi szintű aktivitást indítványozó javaslatok egy veszélyes "globalizáció-kritikus lokálfetisiszta vallás" kialakulása felé terelhetik a megoldást, ami csak a saját lokális problémáival törődik. Szerinte viszont a globalizációval való szembenállás az annak hasznait is kihasználó "kérlelhetetlenül racionális" lépéssorozat kell, hogy legyen.

György Péter szerint az értelmiség számára nem a próféciák kell, hogy legyenek a válaszok. Vitapartnerei szerint azonban lehet programot megfogalmazni ezek alapján. Schiffer András szerint a hazug politikával szembehelyezkedő, nem antiglobalista, de a lokalitást preferáló, az uralom minden formájával szemben álló erőre van szükség. Annak a létrejöttéhez pedig vitákra. Elek szerint sokan pedzegetik már ezeket a kérdéseket, és ha a kisebb közösségekben fogalmazódnak meg válaszok, az a globálisabb szintű válaszok kialakulásához is közelebb visz.

1 komment

Címkék: visszhang

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr24506541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.06.06. 18:52:00

No, ez tartalmas összefoglaló volt.

György Péter szerint ... az egyéni cselekvőképességre és felelősségre, a globális problémákkal való szembeszállásra vonatkozó, helyi szintű aktivitást indítványozó javaslatok egy veszélyes "globalizáció-kritikus lokálfetisiszta vallás" felé ... Szerinte viszont a globalizációval való szembenállás az annak hasznait is kihasználó "kérlelhetetlenül racionális" lépéssorozat kell, hogy legyen.
Vitapartnerei szerint azonban lehet programot megfogalmazni ezek alapján.
Schiffer András szerint a hazug politikával SZEMBEhelyezkedő, NEM antiglobalista, de a lokalitást preferáló, az uralom minden formájával SZEMBEN álló erőre van szükség. Annak a létrejöttéhez pedig vitákra. [Ha jól értem, egyelőre azt tudjuk, hogy mit NEM.]
Elek szerint sokan pedzegetik már ezeket a kérdéseket, és ha a kisebb közösségekben fogalmazódnak meg válaszok, az a globálisabb szintű válaszok kialakulásához is közelebb visz. [Reménykedjünk, hogy ... majd ... közelebb visz.]

Úgy látom, a globalizáció problémáira egyelőre maradnak a racionális lépések, s rövidebb távon abban reménykedhetünk, hogy a különböző országok mai pártjai ezeket megteszik. :((
süti beállítások módosítása