HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

A parlamentbe készül a harmadik erő

2008.07.01. 12:43 :: villikirály

Lehet más a politika? Megválasztása előtt Sólyom László kampányolt ezzel, most pedig a jelenlegi politikában csalódott értelmiségiek akarnak e gondolat mentén pártot alapítani. A környezetvédelmet nyomják, de a zöld kifejezést kerülik. Azt mondják, vagy most, vagy soha.

Riport az Indexen

Online vita

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr46547812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.07.01. 19:56:37

Bátor cím ez a "parlamentrbe készül", még ha az indexesek írták is.

A vitában olvastam két hozzászólást:

1. Program? Legalább valami halvány? Ideológia már van, ok. De eddig csak a kommunisták kerültek úgy hatalomra 48-ban, hogy egy ködös ideológián kívül semmilyük sem volt. Szép dolog a rendszerkritika, de ha nincs semmi mondanivalójuk a nyugdíjasoknak, a lecsúszottaknak, a munkanélkülieknek, stb. akkor mégis miből lesz támogatottságuk? Vagy lesz még egy SZDSZ, a belvárosi értelmiségiek újabb - most éppen zöldnek mázolt - pártja? Környezetvédelem? Rendben, akkor lássuk a programot, energiatermelés, közlekedés, tájvédelem...lehetne még sorolni. MEGOLDÁSOKAT, ne idealista ellenkezést. Terveket, számokkal alátámasztva, források megjelölésével. Globalizáció kritika? Legyen, én örülnék neki a legjobban, de hol a modell legalább? Tessék megmondani miből, hogyan, milyen módon? Korrupció ellenes harc? Hogyne, az egyik legfontosabb..de milyen intézkedéseket tennének? Mondjanak legalább párat. Tessék, holnap hatalomba kerülnek, 2/3-al, mit tennének? Szeretném olvasni már a benyújtandó törvénytervezeteket. Bármikor megszövegezhetnek egyet, és közzétehetik, hogy nekünk ez lenne az elternatívánk. Feladat: dolgozzon ki egy rendszert az energiatermelésre, hozzá a megfelelő törvényeket. Számításokkal a hatékonyságra, a bekerülési költségekre, és az energiaárak alakulására, a környezeti hatásokra. Addig amíg ezeket nem hozzák nem hiszek nekik. Csak egy újabb lenyúlási kísérletet látok

2. 2005-ben azért alapítottuk meg az Élőlánc Magyarországért (www.elolanc.hu)nevű ökopártot, mert meggyőződésünk, hogy a fenntarthatóság elveit meg kell jeleníteni a politikában, másképp nincs esélye az utánunk jövő generációknak.
Schiffer Andrást és társait is bevontuk az előkészítésbe, meghívtuk az alapítók közé. Ők akkor a civilség mellett tették le a voksukat - mi ezt tiszteletben tartottuk. Meggyőződésünk, hogy a kettő nem egymás ellen való, hanem egymást kiegészítő tevékenység ugyanannak a célnak az érdekében.
Eddig elvégzett munkánk eredményét éppen ma tettük közzé: a www.arnyekkormany.net című honlapon. Fogadjátok szeretettel.

Kedves kezdeményezők, szóljatok hozzá.

lehetmás 2008.07.08. 09:59:48

Szia Jakab!
Tényleg bátor cím, de ennél alább nem adhatjuk, különben minek csinálnánk? Nem kevés munkát ölünk bele ebbe a projektbe, és máshogy nem nagyon van értelme az egésznek - ld. az emlegetett Élőlánc példáját.

1. A program készül. Nem is valami halovány; igazán ütős programot szeretnénk - ehhez viszont idő kell. Egy komplex, minden társadalmi területet érintő program kidolgozása, még ha sok jó szakértő dolgozik is rajta, nem 1-2 hónap. Folyamatban van a munka, előbb-utóbb lesz nyilvánosan vitatható eredménye is, ha minden jól megy. Problémák azonosítása; rövid-, közép- és hosszú távú megoldások, számokkal alátámasztva. És nemcsak környezetvédelem, sőt, a legkevésbé az: teljes társadalom- és gazdaságpolitika, a fenntarthatóság gondolata által rendszerbe szervezve. Foglalkoztatás, nyugdíjrendszer, egészségügy, oktatás, a leszakadók segítése, az életminőség javítása, vidékfejlesztés, külpolitika és a többi.
Azt viszont nem ígérhetjük, hogy a választások előtt két évvel egy nemlétező párt szövegszerű törvényjavaslatokat nyújt be. Hamarosan elkészülnek a javaslataink, de a holnapi 2/3 egyelőre még nem fenyeget... Remélem, ettől még nem minősül lenyúlásnak a kezdeményezés :)

2. Az Élőlánccal kölcsönös a tisztelet; abban is egyetértünk, hogy a civil társadalom (ami tág értelemben véve politizál, hiszen közügyekkel foglalkozik) és a pártpolitika között nincs éles határvonal, és nagyon sok a tartalmi hasonlóság is az árnyékkormányos honlapjukon található anyagokat elolvasva. Ugyanakkor némiképp máshol vannak a hangsúlyok, és van néhány fontos koncepcionális különbség is. Arról nem is beszélve, hogy az Élőlánc az előző választásokon - a mi nagy bánatunkra is - nem igazán ért el értékelhető eredményt, és nem látszik, miért lenne ez másként 2010-ben (azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a politikai függetlenségükön is mintha csorba esett volna). Lányi András nyilatkozatai (többek közt a Lehet más a politika? sorozat egyik beszélgetésén) és a honlapjukon található anyagok is arra utalnak, hogy az Élőlánc jogilag pártként ugyan, de gyakorlatilag mégis inkább civil szervezetként fog tovább működni a jövőben.

Mi nem ezt az utat szeretnénk járni. Úgy gondoljuk, a civil társadalom már nagyon sok helyen korlátokba ütközik, nem lehet mindent "kívülről", a politikusok helyett megoldani, ezért kezdünk "több frontos harcba" (még ha nem is szeretjük a militáns analógiákat) egy élhetőbb, szerethetőbb ország megteremtése érdekében.
süti beállítások módosítása