HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Monnyon le: a válság és a kivándorlás

2008.08.27. 10:01 :: Vay M

 "Kalandvágyból maradtam itthon"
                    Kern András: Pesten születtem
 

A minap új embert ajánlott valaki a pártépítők közé: „egészen "mesebeli" úton került képbe: már azon tanakodott, hogy itthagyja az országot, amikor hallott rólunk, s kinyomozta a számom, hogy végre vmi reménysugár...:-)”

      Van még pár hasonló részlet, ha végignézzük a csapat bemutatkozóit.

Gyerekkori barátom, az ország egyik legjobb go játékosa (az a fura logikai játék, fekete és fehér kövecskékkel), bő fél évig Londonban szendvicseket árult, és nem kizárt, hogy ha mi nem mozgolódunk, és ebben nem lát fantáziát, nem látja érdemesnek ebbe pakolni, akkor haza se jön. Szerencsére már itt van, és a roma politikába dolgozik bele. Amúgy a választókerületek statisztikai elemzéséből írta a szakdolgozatát. :-)

Szintén pártépítő, fiatal kora ellenére legendás zenész a rock, világzenei, népzenei körökben, neki a nagy öregek valósággal könyörögtek, hogy még most menjen innen, amíg fiatal, és nem törték össze, meg be, meg szét.

Aztán beszéltem egy másik emberrel, igen jó sajtós srác, újságíró ismerőseim az egekbe dicsérték, jó stratégiai gondolkodása van, most Stockholmban számítógépeket kezel, és melegen ajánlotta, hogy próbáljam ki egyszer, „milyen egy normális társadalomban élni.”

Háromgyermekes apa, egyetemi tanszéket, intézetet vezet, és azért dolgozik nálunk, mert „bár egyre kevésbé bízom abban, hogy itt fogom felnevelni a gyerekeimet, de szeretném.”

 
       Mi van itt?

A wiw keresője szerint Nagy Britanniában jelenleg 40 ezer ember dolgozik, a valóságban, Írországot is beleszámolva kb 100 ezer emberről lehet szó. Biztosra vehetjük, hogy a legtöbbjük az átlagosnál ügyesebb, okosabb, talpraesettebb, és hogy a legtöbbjük mélyen a képességeinél alacsonyabb rendű munkát végez.

Nehéz megbecsülni, milyen károkat okoz az, hogy ország színe-java, a legjobb, legtehetségesebb emberei menekülőre fogják. Vörösmarty szerint, itt élned halnod kell:nem is emigrált, hanem bújkált szerteszét az országban, Faludy azt mondta, hogy ahol lőnek rá, onnan inkább megy, mert ami a fejében van, azért felelősséggel tartozik, és azt papírra kell vetnie, nem egy ávós pince falára freccsenteni. Mindkét álláspont mellett jó érvek szólnak. Meg persze azt is megértem, aki azt mondja, hogy ahol ilyen túlerőben uralkodik az ostobaság, a korrupció, a rövidlátás, az igénytelenség és az önpusztítás, ha reménytelen, hogy ezen változtatni lehet, akkor menni kell. Ha a válság ott van a napköziben kevélykedő gyerekek hangjában, a már megtört pedagógusok passzivitásában, a rendőr félrefordulásában, abban, ahogy a nagymamámra rácsukja az ajtót a villamosvezető, hogy már tényleg frankón tényszerű, hogy embereket vélt vagy valós melegségükért megvernek, és a válság elérte a családok hűtőszekrényét, könyvespolcát, ágyát, leülepedik a lelkek fenekén, akkor tényleg elég valószínűre vehető, hogy meg fogja rontani azt is, aki látja és utálja és elutasítja, meg a gyerekét is, hiába küzd ellene. Akkor onnan valószínűleg tényleg menni kell.

 

Csak ez szörnyű. Mert ha a legjobbak menekülőre fogják, akik munkájukkal, tudásukkal, viselkedésükkel, hozzáállásukkal és befizetett adójukkal felemelhetnék az országot, akkor logikusan a szar szintje csak nőni fog. Természetesen egyre gyorsabban, hiszen egyre kevesebb lesz a normális ember, a hangulat egyre rosszabb lesz, ezért egyre több ember kedve megy el attól, hogy itt építse a társadalommal közösen a Nagy Kártyavárat.

 

A legrosszabb az értelmiség állapota. Amikor azon filóztam, hogy jó volna még valamit tanulni, és nekiálltam lekáderezni a szóba jöhet egyetemeket, akkor a Pázmányt jól és belülről ismerő emberem azt mondta, hogy ő csak egyet tud biztosan: a Pázmányra ne! Aki az ELTE-n a dékán, azt mondta, ő csak a saját egyeteméről tud felelősséggel nyilatkozni: semmiképp. A Corvinus egyetem tanárai szerint: felejtsem el. Állatorvosnak, karmesternek meg nem akarok tanulni.

Aki az MTA egyik kutatóintézetét vezeti, az az akadémiai állapotokról csak sűrű káromkodások és csapdosás közben tud beszélni, pedig különben békés természetű. Mindenki csak az állását félti, a fiatal tehetségeket nem lehet felvenni, mert a nyugdíj mellett posztjukba járókeretük fölött kapaszkodó dinoszauruszokat nem lehet kitessékelni, bármi kritikus, progresszív gondolat ellen azonnal szent szövetségbe tömörülnek.

      Lásd például ezt az interjút, nagyon kemény: http://index.hu/tudomany/darvas2041/

Amikor a tanítóképzőre jártam, egyik legfőbb tanulságként azt vontam le: csak akkor csinálok gyereket, ha azt magam fogom tudni tanítani. Olyan emberek kaptak felhatalmazást arra, hogy élő gyerekekkel foglalkozzanak, akikre egy marék agyagot sem lenne szabad bízni. Beszéltem erről az őket lepecsételő főiskolai tanárokkal, és bár ők is látták, hogy ez nagy baj, nem tudtak ellene mit tenni.

 

Nem tudok sok okosat mondani. Nem tudom, ilyenkor mi történik. Nem szoktak úgy összedőlni országok, mint ahogy a mienkből most rosszabb napjainkban simán ki lehet nézni. És ha visszanézek, akkor azért látszik, hogy jelen időből elszenvedve a korábbi válságok sokkal rosszabbak lehettek, oszt mégis megvagyunk (hiába tudok most érvelni amellett, hogy bizonyos szempontokból a mostani veszélyesebb). Tehát van miben bízni.

De mondom, nem tudok sok okosat mondani. Mindenesetre biztos, hogy nem olyan jó érzés hazát váltogatni, és hogy ha az ország lelki, társadalmi, politikai, gazdasági állapota jobbra fordul (előbb-utóbb fog, ez biztos), akkor nem lesz olyan jó érzés visszajönni, mint amennyire az valami fontosat rendbe hozni, felépíteni.

És ennek nagy része nem Gyurcsányon meg Orbánon múlik. Hanem rajtunk, azon, hogy milyen velünk egy országban élni. Hogy le tudja-e győzni ez a társadalom a jóra való restségét. Amúgy nem csak az múlik ezen, hogy milyen velünk élni, hanem hogy milyen itt nekünk élni, magunkkal. Nem kevés.

       Tudom, hogy ez kicsit patetikus, meg jól lehet rajta cinikuskodni, de mondja, aki tud jobbat.
 
Postzárónak ajánlott zene:
Bring the boys back home, Pink floyd

352 komment · 1 trackback

Címkék: válság felelősség megmondás elégedettség életminőség vay

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr66633099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamburger 2008.08.27. 18:21:47

Kivándorlás vagy maradásEgy barátom tervezgeti, hogy kivándorol Londonba a barátnőjével. Többször jártak arra, ismerik valamelyest a környéket, a hangulatot, a várost, megszerették. Evvel párhuzamban egyre több problémájuk támadt az otthoni élettel, az em…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stamp7 2008.08.27. 12:22:13

Arra nem gondolsz, hogy sokan nyelvet tanulnak, tapasztalatot szereznek, világot látnak, pénzt gyűjtenek? Majd, ha mindez megvan, hazatérnek, s amit kint szereztek azzal jobbá teszik az országot, legyen az tudás, pénz vagy egy vállalkozás ötlete. Persze lesznek, akik kint maradnak, erről szól az élet, de az én ismerőseimnek 80-90%-a hazatért eddig.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 12:24:50

here is my story. egy belvárosi lakás árát költöttam a tanulmányaimra, képzett repülőgépvezető lettem. mivel a mocskos gazember kormányunk tönkretette a gazdaságot és mély morális válságba züllesztette az országot, nemcsak kénytelen vagyok elmenni itthonról, de örömmel fogom mindezt tenni, elegem van, elegem van mindenből, a fejetlenségből, a rosszindulatból, irigységből és a hazugságokból.

gyakorlatilag ma magyarországon lehetetlen pilótaként elhelyezkedni, a légitársaságok menekülnek innen, a naaagy nemzeti légitársaságunkat elkótyavetyélték a ruszkiknak. (épp most rúgnak ki onnan közel 100 pilótát, de a gazdaságunk az aztán pörög..) a kisgépes repülés társadalmi megbecsülése a béka segge alatt van, kb. annyira vagyok megbecsülve, mint egy utcaseprő.

kár, pedig szivesen fizettem volna itt adót. és én még be is fizettem volna. na de most már mindegy.

ui. és azt tudják a kedves olvasók, hogy hála annak, hogy minden pozicióban (minden szakmában, nem csak az enyémben) dilettáns, inkompetens, korrupt, nyelveket nem beszélő, semmihez sem értő, de azt hihetetlen arroganciával, teli pofával hangoztató, erkölcstelen gazemberek ülnek, és ezért egyebek mellett az összes létező magyar pilóta (és repülőgép karbantartó, stb) szakszolgálati engedély NINCS elismerve az EU hatósága által? Ennek köszönhetően minimális az esély arra, hogy munkát vállaljon az ember, de nem csak külföldön, itthon sem. (pl. a wizzair eleve szóba sem áll velünk, szép hozzáállás, nem?)

van más választásom ezek után, mint az, hogy miszlikbe szaggatom a magyar személyi igazolványomat és veszek egy egyirányú repülőjegyet valami élhetőbb országba?

ZmanUK 2008.08.27. 12:27:34

Hm, jo iras. Egyetertek vele. Ezert is elek Angliaban.

Dr Kangörény 2008.08.27. 12:28:33

"Biztosra vehetjük, hogy a legtöbbjük az átlagosnál ügyesebb, okosabb, talpraesettebb"
Ezt a zöldséget honnan szedted? Nekem több ismerősöm is külföldön él, dolgozik, jófejek, de egyáltalán nem ügyesebbek, okosabbak, talpraesettebbek, mint bárki más. Aki annyira okos, ügyes, talpraesett, az itthon is boldogul, hiszen rosszabb körülmények között eredményeket elérni, inkább bizonyítja a talpraesettséget, mint normális körülmények között átlagos teljesítményt nyújtani.

dpeti · http://www.ninapartmentsphuket.com 2008.08.27. 12:28:38

a globalizáció erről is szól!
nem csak a tőke áramlik :)

Istvan 2008.08.27. 12:31:09

Nagggyon jo poszt...

Csige791 2008.08.27. 12:31:44

Hát igen. Én nem vagyok értelmiségi de eleget dolgoztam Magyarországért meg persze hogy ne haljak éhen, itt az én történetem, hogy miért mentem el: gouk.blog.hu/

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.08.27. 12:35:57

Én nagyon sokat és keményen dolgoztam azért, hogy Magyarországon élhessek (Svédországban nőttem fel). Hat évig bírtam Pesten, de most kénytelen vagyok 1-2 évig ismét Svédországban dolgozni, másképp nem tudnék lakást vásárolni stb. Szerintem is szörnyű, hogy sokan kivándorolnak és szinte mindegyik ismerősöm elvágyódik, aki teheti, ki is megy. De remélem, hogy ahogy én is visszatérek amint tudok, őket is visszahúzza a haza...

Vanisaz 2008.08.27. 12:36:56

Sok idióta megy külföldre, hogy majd ott jobb lesz. Azért teszi ezt, mert bár igényei nagyok, de képességei igencsak haloványak ahhoz, hogy Magyarországon sikereket érjen el.
A legsikeresebb, legrátermettebb emberek szerencsére nem húznak el. Inkább az alsó közép rétegre jellemző ez. Külföldön sem viszik semmire, mivel ott kicsit keményebb a verseny.
Persze mivel fogalmuk sincs arról a kultúráról, ahova kerültek, valószínűleg jobban érzik magukat ott, mintha itthon lennének.
Úgy kell nekik :))

Sokkal nagyobb probléma, hogy a legidiótább, legalja népség nem gondolkodik a kivándorláson, akár csak egy kis időre is. Pedig ez irányú tapasztalatszerzés mindenkinek előnyére válna.

Barakis (törölt) 2008.08.27. 12:37:48

Mert ha a legjobbak menekülőre fogják, akik munkájukkal, tudásukkal, viselkedésükkel, hozzáállásukkal és befizetett adójukkal felemelhetnék az országot, akkor logikusan a szar szintje csak nőni fog.

Egy apróság: mi a biztosíték, hogy a szar szintje csökkenne, ha ezek az emberek maradnának? Jelenleg a dolgozó, adózó átlagpolgár SEMMIT se kap vissza az adójából, mivel az adó nagy része segélyre és államháztartási hiányra megy el. Viszont kap drága bérletet, parkolójegyet, vizitdíjat (ezt vissza is vonták szerencsére). Nem, a lehet, hogy jutna másra is nem érv, már nem. Én sajnos társalgási idegen nyelvből nem állok a helyzet magaslatán, különben már rég léptem volna.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.08.27. 12:38:13

annyira okos és ügyes és piacképes tudása van, hogy szendvicseket árul. aha.

Fritó 2008.08.27. 12:39:04

Én meg nem beszélek idegen nyelveket, ezért én maradok itthon...

paráznabillegető 2008.08.27. 12:41:38

tucatnyi cimborám "emigrált" az elmúlt években.
háromból kettő hazajött, na nem azért, mert honvágya lett, hanem mert hogy kinn gány a meló, nagy a hajtás, kevés a fizu - ja, itthon is csak szart csináltak, azt is szarul, nyelvet nem beszéltek, végzettség zéró... nem tudom mit képzeltek, jódolgozós nigger kell oda, nem pedig fehér főnök! szóval hazajöttek, gályáznak itt újra minimálbér + zsebbe kombóval... nekik nincs remény, fehér cigányok.
na de akik kinn maradtak, lassan elkezdtek "fehéredni", és őket többé nem látom itt, tudom, tudják ők is. hogy nekik miért sikerült, hasonló kondíciókkal?
szorgalom, rátermettség, kitartás, alkalmazkodás...
ott boldogulnak, itt nem.
szóval, ha valamiben, hát nem a környezetben van a hiba, ááá, biztos nem abban...

LiberAll 2008.08.27. 12:42:55

Én meg sajna "hülye vagyok" mert szeretem a vesztet ügyekből a legjobbat kihozni, ezért maradok itthon. Bár néha már elgondolkozok, azon, hogy megéri-e...

kacsa 2008.08.27. 12:43:39

Ha az ismerősi körömből indulok ki, akkor sajnos igaz az írás. Van olyan, aki kiment dolgozni és ott is maradt, más ösztöndíjjal ment ki tanulni, de maradni szeretne, megint más úgy tervezi, hogy elvégzi az egyetemet és azután lép le (ő még azt is hozzátette, hogy ha valaki 2/3-os többségbe kerül a parlamentben, akkor rögtön lelép). Ez utóbbi embernek mondta a nagybátyja, hogy élete legjobb döntése volt, hogy kiment külföldre, még úgy is, hogy ott világ életében "bevándorló" lesz és most már itthon is idegennek érezné magát.
Persze van ellenpélda: A srác igencsak ért a programozáshoz, de nincs felsőfokú papírja, így itthon nem is kapott munkát, külföldre viszont többször is hívták. Választhatott az éhhalál és e között és ezt választotta (két havi keresetéből vehetett egy autót stb.), de a családja miatt egy idő után hazajött.

Bali1 2008.08.27. 12:44:48

Hát jól látod.
Hozzá tennék azért még pár kötőszót:
kilátástalanság,reménytelenség,hülyének nézés...
Ezek is mozgatják-vélhetőleg-azokat akik csomagolnak,vagy készülnek rá.
Én is.
35 vagyok,van két srácom,pár ingatlanom,vállalkozásom meg egy rakás hitelem:)
Eddig ez így normális.
De ezek melett napról napra élünk,ahol lehet spórolva,reggelente gyomorideg,mit miből fizetek be,aki utalna az miért nem utal,vagy egyáltalán mikor fog...ha fog.

Öreg vagyok már trükközni,csalni lopni legfőképp...de ezek nélkül ma egy vállalkozás halálra van ítélve,meg azok is akik abból tervezgetik a megélést:(
Na ebből is lett elegem,és szerintem sok más honfitársamnak is aki tiplizett,megpróbál máshol boldogulni,lehet jóval alantasabb nem szakmába vágó munkát talál magának,DE többet keres vele és igen,tanul nyelvet ill.világot lát,mellesleg nem nézik fejős-tehénnek.
Kint sincs kolbászból a kerítés,dolgozni kell és valószínű sokáig "csak" egy bevándorló lesz az ember a sok közül.
Bevállalom,ha a nyugalomnak ez az ára,legyen.
Itthon meg majd lesz valami.Talán tíz vagy 20 év múlva biztos jobb lesz.De majd megnézem ha hazaugrok látogatóba.

Raval 2008.08.27. 12:44:50

Persze ez igy olvasva szep, igaz es patetikus. A valosag mas. 20 eve szereztem diplomat es evekig dolgoztam egyetemeken oktatokent, tudomanyos intezetekben kutatokent ehberert. Ha 1 hetnel tobbet toltottem kulfoldon mar gyotort a honvagy. A rendszervaltozas utan hosszu evekig hittem abban hogy Magyarorszag elheto demokratikus orszag lesz. Azutan szuletett 3 fiam es probaltam felnevelni oket. A vegen megunva a nyomorgast evekre kulfoldre jottem dolgozni es 1 ev alatt kb 5-10 evi otthoni penzt keresek es mindemellett megbecsulnek. Itt senki sem mondja, hogy ha nem tetszik akkor el lehet menni kulfoldre, mint Gyurcsany. Nem bantam meg. Ha lesz lehetosegem, akkor tovabbi hosszu evekre maradok, vagy talan vegleg elhagyom az orszagot. Faj a szivem, de nincs mas ut szamomra. Otthon jo lenni, de itt meg elni lehet. Es mennyire nevetseges innen hallgatni az otthoni tehetetlen, nevetseges, kisstilu es korrupt politukusokat, a vegtelen igereteket es latni a soha meg nem valosulo igereteket. Szegyen, hogy a keleti blokk egykori elharcosabol a sor vegen kullo eselytelen utolsok, hitevesztett senki lettunk.

Greg 2008.08.27. 12:45:15

Aktualis mindenkeppen a post, de szerintem nincs semmi baj magaval a vandorlassal es nem nagyon hiszek se nemzeti allamokban se nemzeti legitarsasagokban (most keszulok a PPL -re). Mindenki menjen merre lat es boldoguljon ott, ha konnyebb. Mondom ezt persze ugy hogy egyelore csak kacsintgatok masfele; bar a partnerem idejott Mo-ra.

Gilderoy 2008.08.27. 12:49:24

Szerencsére már el lehet menni.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.08.27. 12:50:18

Arra nem gondolsz, hogy a mostani politikai elitnek (párt és hovatartozás nélkül) pontosan ez az érdeke? - bár sem az országnak, sem a nagy többségnek nem ez a megoldás!

Kamykaze · http://kamykaze.freeblog.hu 2008.08.27. 12:51:00

szívemből szóltál. de azért még reménykedjünk.

hozzátenném, hogy nem ezen a "kurva ország"-on múlik majd a jövő, hanem azokon, akik diktálják nekünk a benzin, gáz, ivóvíz, és termőföld árát. ez az ország már egy ideje csak sodródik az áramlattal, ezután se lesz másképp.
de azért még reménykedjünk. : )

ZmanUK 2008.08.27. 12:51:54

Minden kedves embernek, aki most kipecezte maganak a kulfoldon dolgozo magyarokat. En nem kifejezetten mondanam hogy csak a tehetsegesebb okosabb, es ugyesebb emberek jonnek ki. Mindenfele kepessegu ember kijon, es mindenfele kepessegu marad kint ill. megy haza.

Ez nem attol fugg.

De amugy a ketkedoknek ajalnom jojjon ki, keressen munkat idegen nyelven, beszeljen, eljen, dolgozzon idegen nyelven, intezzen ugyet, fizessen adot, regisztraltassa magat, utazzon es elje ugyanazt az eletet mint otthon. Csak eppen nem az anyanyelven.

Maris sokan meggondolnak, hogy ez megsem olyan konnyu. A kerites ugy nincs sehol kolbaszbol, ha elhetek ekkora kozhellyel, es nem hiszem hogy az otthon levo "boldogulashoz" kellene eppenseggel tobb sutnivalo mint a kulfoldon levo eleshez, munkahoz.

A munka amugy nem szegyen, ha valaki szendvicskeszitesbol tudja magat jol eltartani, felretenni, lakast venni, utazgatni, akkor az miert rosszabb mint otthon elni, irodaban dolgozni, es gyarapitani a szurkegazdasagot, minimal berrer belejelentve, lakas almok nelkul elni?

Felejtsuk el a szuloi segitseget, mert sokaknak nincs semmijuk, amibol el tudnanak indulni.

Szoval a lenyeg, ugyanolyan ertekes emberek vannak mindenhol, nem lehet kulonbseget tenni hogy ki az ugyesebb, okosabb, stb. A kiemelkedo tehetsegek java resze (tudosok, kutatok, stb) azonban tenyleg nem Magyarorszagon el.

TheMuezzin 2008.08.27. 12:53:12

Én is eljöttem, most Németországban vagyok rendszermérnök. Otthon is ez voltam, fizettem az adómat teljes munkabér után, de azt vettem észre, hogy miába emelik a bruttómat, a nettóm csak csökken, mellette viszont az árak szépen mennek felfele. De ez még hagyján, ezen talán mg lehetett is volna változtatni, de mikor megszületett a lányom, kimondtuk az asszonnyal, hogy ennyi, itt nem fogjuk felnevelni. Ennyit a motivációról.

Többen írták, hogy sokan kalandból, felkészületlenül vágnak bele a kijövetelbe. Na, ezeket az embereket nem értem. Én beszélek a magyaron kívül angolul és németül, de még így sem habókra jöttem, szépen MO-ról kerestem állást, és kb. hrom hónappal később itt is voltam, családostul.
Írjátok azt is, hogy aki kijön, az nem képes otthon boldogulni, ezért "menekül". Én azt nem tudom, miért kellene nekem boldogulni, miért nem elég csak dolgozni, ezért annyi pénzt kapni, hogy tisztességgel el tudjam tartani a családomat. Számomra a boldogulni ige egyet jelent a csalással, korrumpálással, trükközéssel - a magyar hétköznapokkal.
Végül még annyit, hogy nagyon örülök, hogy kijöttem, és ameddig az emberek fejében nem tisztul ki a szmötyi, addig szóba nem kerül a hazamenetel. Tisztelettel a kivételek felé.

Kerrigan 2008.08.27. 12:54:16

Én is itthon maradtam, és nem is szándékszom elmenni.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.08.27. 13:00:15

"Mert ha a legjobbak menekülőre fogják, akik munkájukkal, tudásukkal, viselkedésükkel, hozzáállásukkal és befizetett adójukkal felemelhetnék az országot, akkor logikusan a szar szintje csak nőni fog."

Azért hadd tegyem hozzá, hogy pont _emiatt_ menekülnek el egy csomóan, mert ma is az a megoldás, hogy aki tehetséges, az maradjon, és tartsa el a befizetett adójával az országot. Ezen ugyan nem változtatna, ha elkezdenénk rebrandelt szocializmust csinálni.

BIG.Ist 2008.08.27. 13:00:26

Én is úgy döntöttem, hogy itthagyom Magyarországot. Most szereztem diplomát, el is kezdtem munkát keresni itt, Magyarországon. De ahogy gyűltek a negatív tapasztalatok, beláttam, hogy jobb ha itthon el sem kezdek dolgozni. Lehet, hogy Németországban nem kapok egyből a végzettségemnek megfelelő munkát. Németül sem tudok még annyira jól, de angolul folyékonyan beszélek. Szerencsére a családom egy része kint lakik és tudnak segíteni. Először valami "gyengébb" munkát fogok keresni, hogy megtanuljak nagyon jól németül. 1-2 év múltán pedig keresek valami kvalifikáltabbat.

Sajnos ilyen időket élünk, és aki azt mondja hogy gyávaságból hagyják itt az emberek az országot, az nagyon téved.
Szerintem sokkal több bátorságot igényel egy másik országban elkezdeni élni, mint itthon.

Roth Mano 2008.08.27. 13:02:55

faszom, ez az ország beteg. aki itt marad, szintén beteg.

Szaki 2008.08.27. 13:08:00

Na igen. Az EU meg a demokracia arrol is szol, hogy a kormanyok es a megelhetesi korulmenyek / adorendszerek piacan is _verseny_ van. Magyarorszag, a magyar kormany, a magyar korulmenyek, a magyar hozzaallas es a magyar adorendszer nem versenykepesek. En alapbeallitasbol kurvara idealista vagyok es szerettem volna ugy jobbitani az orszagot, hogy peldat mutatok adofizetesbol, embersegbol, szakmai kompetenciabol es egyeb olyan tulajdonsagokbol, amik hasznosak es/vagy jok. Most ugy latszik, hogy ez az irany jarhatatlan es a legjobb eszkozom az orszag jobbitasara az, hogy elhuzok mashova es ezzel azt mondom az orszagnak es a kormanynak, hogy "sracok, ez el van kurva, nem versenykepes, csinaljatok valamit". Ilyen a szabad piac...

fashion victim 2008.08.27. 13:10:50

En is elmentem, de mondjuk nekem francia diplomam van, viszonylag konnyu volt jo melot talalnom. Hianyoznak a szuleim, rossz, hogy amikor visszamegyek Parizsba, akkor mindig sirnak, a barati korbol kezdek kikopni, de ez van. Penzben sokkal jobb mint otthon, ahol egy jol kizsakmanyolo multinal dolgoztam, akik elvartak, hogy nap mint nap ejszakaig dolgozzak csak azert, mert "jobban keresel mint a magyar atlag". A kozhangulat jobb itt, az emberek nem foglalkoznak azzal, hogy a masiknak mije van, mibol van es egyebkent is hogy engedhet meg maganak ezt-azt...Nem hiszem, hogy visszamegyek Magyarorszagra, annak ellenere, hogy hianyoznak a szulok, baratok es sosem fogok sirni az olimpian ha egy francia nyer es semmit nem erzek ha a francia himnusz szol. Az elet kellemesebb es a 39 napos evi szabadsagombol eppen eleg idot tudok otthon tolteni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 13:11:17

aki magyarországon sikeres manapság, az 99,99%, hogy mocskos, erkölcstelen, tahó, adócsaló (!!!) vállalkozó. ezek nekem ne ugassanak arról, hogy a tehetségükkel boldogulnak.. lófaszt a seggükbe, nekem a szakmámhoz van tehetségem, nem a hazudozáshoz, csaláshoz, vesztegetéshez és ügyeskedéshez.

Churchill 2008.08.27. 13:12:59

Right or wrong: this is my country.

BIG.Ist 2008.08.27. 13:13:37

Sajnos sok van abban, amit Bukowszky mond...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 13:15:26

Nem, EZ nem az én hazám. Lehet, hogy itt születtem, de ETTŐL, amivé lett, én elhatárolódom. Engem elárult a hazám! Nem én hagyom el, hanem elmenkülök, mert elüldöz a hitvány, utolsó, morális agyhalott középszerű horda.

tommygun 2008.08.27. 13:15:44

Ahol élek, a gyerekem jó iskolába járhat és 10 éves korára minimum 3, jobb esetben 5 nyelven fog folyékonyan beszélni. A nyugdíjam biztos(nak tűnik). EU-n kívüli feleségem beilleszkedéséért, nyelvtanulásáért mindent megtesznek. Ha hazamennék a IX. kerületi panelbe ahonnan eljöttem, a gyerekem járhatna egy környékbeli cigányoktól hemzsegő, az esélyegyenlőség jegyében lebutított iskolába, öregkoromban nyomorban élnék és a feleségemnek végig kéne járnia a magyar idegenrendészet minden őrületét. Köszönjük, de nem kérünk belőle.

Werwolf 2008.08.27. 13:15:51

En otthon is sokat dolgoztam es par eve kulfoldon is sokat dolgozom. Ovatosan jottem el, otthonrol kerestem munkat. Jol elek. Nagyon zavar mindaz, ami otthon tortenik az elmult evekben, de a szivem hazahuz, meghozza egyre jobban, foleg hoszabb (2 het) szabadsag utan.
Megismertem mindenfele magyart kulfoldon, es az a velemenyem, hogy tenyleg nem a legrosszabbak jonnek el. (persze, kivetel van.)
Ami a dologban a legfurcsabb, hogy sokkal konnyebb kijonni, mint hazatelepulni, foleg, ha az ember kulfoldon valasztott maganak part, mint en.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.08.27. 13:15:54

Nagyon jogos. Ez is, mint talán minden más rossz jelenség ezért van:

www.kibulizottorszag.net

Különben is ajánlott.

ryo 2008.08.27. 13:16:58

Néhány kommentet tennék a poszthoz.

Először is össze sem lehet hasonlítani a régebbi kilátástalanságot a mostanival. Régen lehetőséged sem volt változtatni, most ha rossz kedved van kimehetsz, senki sem kérdezi hová és minek. Ez azért elég nagy vívmány :)

A kivándorlásról a napi rossz hangulat tehet, nem az alacsonyabb életszínvonal. Lehetne itt is boldogabban élni, kicsit kevesebből.
A napi rossz hangulat sok összetevőből áll össze, én párat kiemelnék, fontossági sorrendben.

Napi aktuálpolitika. Amíg a napi 10-12 órát dolgozó ember minden nap azt hallja a hírekben hogy már megint ilyen olyan kormányközeli ember/cég lopott, majd utána a "felfüggesztett" szót hallja (ezt is csak jó esetben...), ez nagyban befolyásolja a negatív közhangulatot. Korrupció mindenhol van, nálunk sajnos következmények nélküli. Ezen kell változtatni sürgősen. (Ezzel szembe a legkisebb parkolási bírságokat könyörtelenül behajtják az átlagembereken..).

A magyar egy ellenálló nép, évszázadok óta ez van belénknevelve, ellenállunk a rendőrnek, az ellenőrnek, a parkolócégnek, a BKV-nak, az adóhatóságnak, mindenkinek. Ezen a hozzálláson csak úgy lehet változtatni, ha az egésznek az alapját változtatjuk meg, szigorítunk a szabályokon és MINDENKIRE kötelező érvényűnek tesszük őket. Ekkor azt fogjuk észrevenni hogy az átlagpolgár nem csak az ellenálló szerepét veheti fel, hanem a hatalom jogos gyakorlását is érezheti (a bíróság ténylegesn elítéli a többször lebukott kormányközeli csalót, ténylegesen soha többet nem látjuk a nevét, stb... jó példa erre Baja Ferenc, csak hogy egy mindenki által ismert példát említsek).

Rendőrség. A magyar rendőrségnek valószínűleg vannak szép eredményei, amin változtatniuk kell az az átlagpolgárokhoz való hozzáállásuk. Ez a legfontosabb. Nem korrumpálódni kell, hanem következetesen alkalmazni a szabályokat, tehát pl. igenis a nagy Audis szabálytalankodókat is ugyanúgy (ne többre, csak pont ugyanúgy) büntessék, a buszsávot büntessék kőkeményen, tartassák be a szabályokat. Én manapság csak ebédelni siető rendőröket látok szirénával száguldozni a villamossíneken, egyszerűen nincs erkölcsi alapjuk bármit is mondani, amíg ők maguk nem változnak. Ez mindennek az alapja.

Sport. Kellene egy stratégia hogy hova mit lehet építeni, bevásárlóközpontokat száműzni a városhatárra vagy nagyobb üres részekre. A még meglévő területeket sportolási tevékenységekre kell alkalmazni, egyszerűen élhetőbb, szerethetőbb területet kell adni az embereknek. Ez nagyban javítja a közhangulatot. A Népligetet és a Városligetet ilyen módon át kéne alakítani, több sportpályát (mindenfélét) telepíteni. Ez tisztán állami stratégiai feladat, itt is mint mindenhonnan "csak" az elhatározás hiányzik.

Az adó és egyéb pü. kérdésekbe nem megyek bele, ezt mindenki ismeri, befizetett 100 Ft-omból 0 Ft kerül látható hasznosításra, a többi eltűnik, nyilvánvaló hogy ilyen viszonyok közt senki sem fizet adót, ezen meg sem kellene lepődnie senkinek. Ismétcsak az okokat kéne megszüntetni ahelyett hogy lecsalóznak minden embert.

Még sorolhatnám, de dolgoznom kell. :)

sga 2008.08.27. 13:17:20

Én mostanában jutottam el oda, hogy menni kell. Igen, innen menni kell, aztán lesz ami lesz. 2 gyerekem van, a nagyobbik is csak 2 éves. Most tudok utoljára pattanni, mert ha már iskolába kezdenek járni, sokkal nehezebb, és rövid távon nagy kicseszés velük. Viszont ha maradok, az hosszú távon kicseszés velük. Nem szeretném, ha ebbe a társadalomba szocializálódnának.

Hogy nem Gyurcsány/Orbán? Dehogynem ők is. Véleményem szerint a kádári időkig vezethető vissza ami most van. Gulyáskommunizmus, miegymás. Azóta sorozatos rossz döntések, hatalomhoz ragaszkodás, saját pecsenye sütögetés, mind mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen helyzetbe hoztuk magunkat. A kiút innen szerintem nagyon sokkos, és nem hiszem, hogy rövid távon bárki bevállalná. Ez van, menni kell.

ladislaus 2008.08.27. 13:17:21

Nos kivándorlás. Kicsit vicces, mert nekem mondhatni jo munkahelyem volt (világviszonylatban vezeto pénzintézet) de mégis kijottem. Igaz ajánlották, és kb 10 honap alatt kicsengettem egy fél autot otthon. Ja és ez év végére semmi hitel nem lesz. Aztán irány majd a világnézés, utazgatás. Jovore. 27 évesen még van idom. 2 év még. Mert haza akarok menni. Hogy jobb szakember lennék? Nem hiszem. Itt max más gondolkodást tudsz felkapni a nyelv mellett és rálátsz a szakmádban olyan teruletre amire otthon nem. Ezért jo itt lenni. Csodák pedig nincsenek, illetve nagyon kevés. Látok példát hogy lakás tud venni valaki 2 év után, de persze nem kp-re hanem felét hitelre, viszont azt simán ki tudja fizetni majd másik 2 év alatt. De ez kb 0.1%. Mert ha kulfoldon vagy akkor élni akarsz, világot látni stb... Akkor viszont nem tudsz annyit félretenni. Vagy ha ez a célod akkor egy 5nm-es lukban laksz majd és dolgozol-hazamész-dolgozol-hazamész-dolgozol-hazamész... ennyi. Na ezt nem!
Nem egyszeru minden szeretteidtol barátaidtol messze lenni. Meg kell teremts mindent magad korul ami a szocializálodásodhoz kell. De mukodik ez csak ido kérdése. Viszont mondom mégegyszer nincs kolbászbol a kerités, és meg kell nézd hogy mire koltesz. Illetve nem tudom de nekem a kulfold már nem arrol szol hogy ha letellik a 3-4 évem amit magamnak adtam és hazamegyek akkor vegyek egy lakást rogton. Nem. Jobb poziciot szeretnék majd a szakmámban és olyan fizetéssel hogy ne okozzon gondot hitelt fizetni kocsira, lakásra. Persze nem az egészre.
És nem hiszem hogy jobban kvalifikáltak lennénk itt kulfoldon.

Hans Lopkowitz 2008.08.27. 13:19:04

Bukowszky:

Mi is most készülünk kifelé, meg is találtuk a helyünket, örömmel megyünk. Adózni már jó ideje nem itt adózunk, Ennek köszönhetően (is) sikerült félretenni az újrakezdésre.

Igaz, hogy a kinti újrakezdés bizonytalan, de nem kevésbé, mint itthon maradni.

fashion victim 2008.08.27. 13:19:08

Egyetertek Bukowszkyval.
Aki alkalmazottkent dolgozik, attol kapasbol levonjak at adot, TB-t, stb. A becsuletes vallalkozoknak meg 0-as arbeveteluk van, minimalberen vannak bejelentve, de hazuk van, BMW-vel jarnak, gazartamogatast kapnak, a gyerekuk ingyen eszik a menzan, stb. Te meg, bar jo fizetesed van, nem tudsz magadnak venni egy normalis lakast...Na ezert megy ki sok fiatal. Akiknek meg nincs kepzettseguk, azok meg plane elmennek, mert Magyarorszagon is a Mekiben dolgozott (60 ezerert), meg Angliaban is, csak eppen ott jobban megel belole.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 13:19:21

na csak még annyit, hogy nem kívánok olyan országban élni tovább, ahol tömegével pöffeszkednek nagy fekete audik és bmw-k egyszerre két parkolóhelyet elfoglalva, ROKKANTKÁRTYÁVAL a szélvédő alatt... ez akár a mai magyarország jelképe lehetne. akár a címer közepére is betehetnék, annyira jellemzi a mai morális közállapotokat..

M1978 2008.08.27. 13:19:56

Valószínűleg nem csak a krém megy ki és próbál külföldön boldogulni, hanem minden más képzettségű és végzettségű ember is. Csak leginkább a krémtől hallani, hogy nagyon megtalálta a számítását, mert értékelik és elismerik.

Kereskedelmi főiskolán (is) végeztem, végül nem szakmában helyezkedtem el. Viszont volt olyan munkatársam, aki kapásból külföldre ment és olyan is, aki rövid tanoncidőszak után ment ki a multi nyugati ágaiba. Többen haza is tértek azóta. A külföldi munkájuk során annyira jó nevük lett a szférában, hogy itthon már kapásból igazgatóhelyettesek, igazgatók lettek belőlük.
Volt olyan is, aki kinn maradt. Örökké emlékezetes lesz egy évfolyamtárs csaj döntése, aki pár évet lehúzott itthon beszerzőként és némileg a magyar átlag felett keresett.
Aztán kiment Angliába és eladó lett egy kis boltban. Még így is jobban megél ott, mint itthon...

A kivándorlási helyzet - az ország helyzetének leromlásával párhuzamosan - csak romlani fog. A diplomástúltermelés az idióta oktatáspolitika következtében állandósul. Ez egyrészt társadalmi feszültségeket gerjeszt (a túl sok diplomás felülről nyomja az álláspiacot > érettségis munkára is diplomást vesznek fel, ez egyrészt frusztrálja a diplomást, másrészt lejjebb szorítja az érettségizetteket), másrészt kivándorlásra készteti a nem elismert, szakmájukban munkát nem találó embereket. A vége az, hogy a külföldi piacra képzünk...

FinnVagyokNemTurista 2008.08.27. 13:20:16

Skandináv társadalomokban az állampolgárok csatlakoznak állami döntésökhez civil szerveszeteken át (azért jó munkás lenni Svédországban, mert szakszervezeteknek sok hatása van és védenek embereket a kapitál ellen). Itt pedig mindenki csak saját magát gondolja. Nem tudnak együttműködni, mert saját amerikai álmot megválósítanak. Azért vannak annyira gyengék az emberek a politika meg gazdaság ellen, nincsen momentum - és azért úgy tűnik, hogy itt reménytelen élni mert Fletó+Vittório mindenre mondanak az utolsó savat. De nem reménytelen, csak egy új generáció - és új politika, ami "task-oriented" és nem csak populismus konkrét példák nélkül, kell. Remélem, hogy a külföldről visszatérő fiatal magyarok igazi demokrátiat hoznak vissza magukkál -és tanítanak öregebbeket is szépen játszani.

scsaba1 2008.08.27. 13:23:18

"Arra nem gondolsz, hogy sokan nyelvet tanulnak, tapasztalatot szereznek, világot látnak, pénzt gyűjtenek? Majd, ha mindez megvan, hazatérnek, s amit kint szereztek azzal jobbá teszik az országot, legyen az tudás, pénz vagy egy vállalkozás ötlete. Persze lesznek, akik kint maradnak, erről szól az élet, de az én ismerőseimnek 80-90%-a hazatért eddig."

Az én ismerőseim 80-90%-a viszont kint maradt. Vagy hazajött, próbált valamit csinálni az összespórolt pénzéből, majd amikor elfogyott/nem jött be, akkor visszament. Kint megszoktak egy bizonyos életszínvonalat, és ebből nehezen enged az ember. Nehezen enged abból, hogy nem egyik hónapról a másikra él tescós bevásárólkártyával. Tud előre tervezni stb...

Vagy belefog valamilyen vállakozásba, és rövid úton szembesül azzal hogy hülyének/fejőstehénnek/jótékonysági intézménynek nézik és mindenki lehúzza.

Kis színes: ismerős kivett egy jó helyen lévő éttermet. A helyi önkormányzatnál lazán bezsarolták, hogy ha nem terveztet egy szökőkutat(amire semmi szüksége nincs, különösen nem egy induló vállalkozásnak) a helyi önkormányzati kht főnökével, akkor ne nagyon számítson a működési engedélyre, ill ott fognak keresztbetenni neki, ahol tudnak.
Persze ez csak a jéghegy csúcsa.

Ki akar ezek után itthon maradni...

Tanárnő 2008.08.27. 13:25:07

Teljesen, 1000%-ig egyetértek ezzel a post-tal! Ha most figyelmen kívül hagyjuk mondjuk a pénzkérdést, akkor is ezt látom a környezetemben (persze TISZTELET A KIVÉTELNEK):

1. ritka nagy tahók, megbízhatatlanok és a nagy arcúak az emberek
2. minimális segítőkészség vagy tapintat sincs bennük a másik iránt
3. aki kicsit is közösségi gondolkodású, azt kinézik és kiröhögik
4. ez a kurva nagy pesszimizmus és sopánkodás mindenen túltesz
5. egy csomó szülő egyszerűen tuskó, szarik a környezetre és a gyereket nem neveli illemre
6.iszonyúan szemetesek az utcák

Folytassam? Én nem akarok elmenni, csak egy picit élhetőbb országot szeretnék, ezért teszek is, de egyedül kevés vagyok hozzá. Itt Pesten főleg kiütköznek ezek a dolgok, vidéken bizonyos helyeken talán jobb a helyzet.

BIG.Ist 2008.08.27. 13:27:58

nicikta a hozzád hasonlók miatt tart itt ez az ország ahol tart. Egyébként meg ne legyél olyan biztos benne, hogy annyit keresel egy hónap alatt, mint más egy év alatt...

nevetséges vagy.

haribo 2008.08.27. 13:30:38

Egy régi szám:
www.youtube.com/watch?v=KHpmgktFv08
Jöjjön, aminek jönnie kell
Tombol a vihar, a forradalom
Mások jönnek más utakon.

Nincsen helyed, nincs szereped
Elvesztetted az emberedet
üres az ország, menekülj el
Jöjjön, aminek jönnie kell.
Jobb lesz, hidd el, a csillagokon
Még egy csillag a váll lapodon
Üres az ország, ki lesz a hõs
Ki marad itt, ha eljön az õsz.
Mi lesz, ha látom, mi lesz, ha nem
Egy rohadt világból nem kell nekem
Lobog a máglya, viszi a szél
Egy elhagyott ország aludni tér
Hõs leszek én is, ha hõs, aki lát
Mindenki védi a maga igazát
Hõs leszek én is, ha hõs, aki lát
Te csukd be a szemed és fogd be a szád

scsaba1 2008.08.27. 13:31:24

"5. egy csomó szülő egyszerűen tuskó, szarik a környezetre és a gyereket nem neveli illemre."

Nem vagyok pedagógus, de ez mennyire így van. Tisztelet a kivételnek, de a többség önelégült kis idiótákat nevel a gyerekéből.

A gyerekek többsége segghülye, mert a szülő arra nem képes, hogy egy mesét elolvasson neki, vagy tanítva, nevelve játszon vele.

Ott a tévé, meg az 1500 csatorna.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 13:32:42

"Majd, ha mindez megvan, hazatérnek, s amit kint szereztek azzal jobbá teszik az országot"

hahhh!! na igen! ha hagynák!!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 13:35:03

scsaba1
jah, pontosan. egyebek mellett pont ezért nem bízom cseppet sem abban, hogy majd az új, nagyszerű generáció jön és csodát tesz.. egy frászt. éppen ellenkezőleg. ahogy egy amerikai barátom mondotta volt, a hülye embereknek csak még hülyébb gyerekeik lesznek és hidd el, az emberi hülyeség és rosszindulat határtalan.

idiesel · http://www.diesel.hu 2008.08.27. 13:35:19

Én össz-vissz másfél évet éltem az USA-ban, ahol a nulláról kellett küzdeni a legalitásért, az elfogadottságért, azokért a dolgokért, amit itthon alapból megkapsz. (EU nagy előnye, ott kb. 3 nap alatt minden igénylésem megvolt, ami kell: bankkártya, munkavállalási engedély egyebek és már csak várni kellett)

Fiatal vagyok, egyedül mentem ki, amit egy idő után meg is éreztem. Magányos voltam, az itthoni barátaim kezdtek elhidegülni, mindenki élte életét, házasság, hitel-lakás kombó, gyerektervezés stb. Nevezhetjük normálisnak.

Én hajnali 5-kor már metrón ültem, este 8-kor még metrón ültem és ez ment hónapokig. Nem büdös a munka, szívesen tettem, mert bevállaltam és úgy éreztem, hogy ezt végig kell csináljam. Ez ment hónapokig, k*rvára egyedül... Ekkor realizálódott bennem, hogy szép is, jó is, tapasztalat is, de a magány megvan ugyanúgy.

Hazajöttem, emberi tapasztalatokkal, emberileg megváltozva, toleránsabban. Semmi pénzért nem adnám azokat a külföldön töltött hónapokat, melyből profitáltam itthon.
Megtaláltam a munkahelyem, a megmaradtak a jóbarátok, és talán egy párkapcsolat is kezd kialakulni, amit annyira hiányoltam.

Kicsi is, büdös is, de a miénk szokás mondani és hiába a felhőkarcolók, a nagyobb keresett, jó itthon és maradok. Beállok a sorba, és azt hiszem jól döntöttem. Én legalább kipróbáltam és nem örlődök...

Sváb 2008.08.27. 13:39:18

Churchill:
mégis, mitől lenne ez az ország az enyém?
Az elmúlt 100 év alatt 3 alkalommal nullázta le _teljesen_ a családomat.
-Trianon
-Kitelepítések
-kuláklista

Csodálod, hogy nálunk a családban mindenki szarik az állami szolidaritásra, meg adókra?
Csak magadra (illetve rokonaidra, ismerőseidre) támaszkodhatsz. Ezek nem egy generáció tapasztalatai...

G. 2008.08.27. 13:39:21

Én mindenkinek ajánlom, aki teheti, hogy menjen el otthonról. Nem azért mert ott rossz, hanem mert egyoldalú tapasztalat alapján nehéz megítélni milyen. Én eljöttem, egyenlöre nem bántam meg.
Otthon napi 9-12 óra irdodai munka, elörejutási lehetöség semmi nem volt, olyan emberek ültek vezetöi pozicíokban egy nemzetközi cégnél, akik egy nyelvet sem beszéltek. Én nem lehettem okos, diploma ide, nyelvtudás oda, mindegy. Most Spanyolországban vagyok. Itt is ugyanazt csinálom, egy hasonló cégnél. Egy dolog, hogy jobban keresek, de miótai idejöttem negyed annyit sem idegeskedem. Hatékonyabb munkamegosztás, nagyobb megbecsülés.
Sajnos kevesebb barát és messze a család ez az ára. Viszont talán ha majd hazamegyek (és biztos hogy hazamegyek), nem követem el ugyanazokat ha hibákat, amiket a fönökeim egykor. Vannak/lesznek tapasztalatok, amire lehet építeni, talán egy jobb világot/országot...
Lehet idealista vagyok!:)
Bocsi a helyesírásért, de nem tobzódnak a hosszú ü-k és ök...!

ZmanUK 2008.08.27. 13:44:25

A kivandorlasnak (ami nem vegervenyes), nagyon jo hatasa is van. Rengetegen jonnek ki ugyanis par honapra, dolgozni, nyelvet tanulni, es a megszerzett tapasztalatokat otthon tudjak kamatoztatni. Szoval szerintem az orszagunk igen sokat is profitalhat azokbol akik egy idore kulfoldre mennek dolgozni.

Nem beszelve arrol pl. hogy a lengyelek font milliokat kuldenek haza Lengyelorszagba, csaladjukat megsegitven, ami valahol persze kozvetve, de az allamot, fogyasztast is erositi.

En minden nap kovetem a magyar torteneseket, a hireket, nezem az online tv-t, es egyre jobban elszomorit amit latok. Bizok, biztam benne hogy 1-2 ev alatt jobb lesz majd otthon, mert a tervem az hogy otthon szeretnek azert "letelepedni", de sajnos erre egyre kevesebb eselyt latok.

Szaki 2008.08.27. 13:44:39

Re: idiesel
Erdekes egy tema ez az egyedullet. En itt erzem magam egyedul, mert szamomra az egyuttmukodes es a versenyzes kozul egyertelmuen az egyuttmukodes a szimpatikusabb es a termeszetes, mig korulottem mindenki mas versenyparti. (Ld. pl. kozlekedes: mindenki a sajat hasznat nezi a masik karara ahelyett, hogy egyuttmukodve mindenki hamarabb es epsegben erne oda) Szoval ugyan fizikailag van korulottem egy jo csomo ember, mentalisan nagyon egyedul erzem magam. Ugyanez mashol nem igy van. (Ld. pl. osztrak kozlekedes) Es ez pontosan ugyanigy van az osszes egyeb civilizalt tulajdonsag tekinteteben is: probald meg egy magyarnak elmagyarazni, hogy adot fizetni jo dolog, vagy hogy ugyan ne rugja mar szet a lampaoszlopot, mert az kozos, tehat az ove is es csak a teljesen hulyek romboljak a sajat tulajdonukat...

asola 2008.08.27. 13:45:34

Azért sok szempontból külföldön sem jobb a rendszer.

Hívd Gyurcsányt meg Orbánt nevetségesnek, de akkor minek neveznéd Bush-t? Én akkor már inkább az itthoni ügyetlen hazudozást hallgatom kétfelől mint, hogy egy majom döntsön a sorsomról.

Európa kicsit más, de azért ott is akad szar dögivel. Kicsit gazdagabbak mint mi, néhány dolog jobban működik, de összességében ugyanaz a rendszer.

Egyébként Magyarország a politikai elittől eltekintve szépen fejlődik. Nézz rá az autópályáinkra vagy mostanában a Balatonra vagy akár a plázáinkra és látni fogod.

Persze ehhez túl kell verekedned magad a jó magyar "itt minden szar" ködön.

aFx 2008.08.27. 13:45:39

ahaha... itt élned halnod kell? nagyapám anno hazatért magyarországra, igyjárás lett a vége. a lánya nem szándékozik elkövetni e hibáját.

s az embermilliók szemében gyászkönny ül? a romantikus költők még nem hallottak a kapitalizmusról...;>

felesleges itthon maradni, és jobbítani próbálni. csak magad fecsérled.

lassan el kéne kezdeni nézni, hogy mennyien dobbantottak utóbbi pár évben. avagy van e már akkora exodus, mint 56 után... vannak akik nem bírják kint, de minél rosszabb itthon a helyzet, annál inkább pozitív csalódás lesz a külföld...

fura kint a köveket, fákat meg teheneket nézni, mint a világ legérdekesebb dolgait (no meg a madarak), de alapvetően két hét után rájössz, hogy tisztaság van és megteheted azt a luxust, hogy nem foglalkozol a politikával. tökjó dolog. aztán egy idő után már az indexet is messzioről kerülöd, mert arrafelé... nyugi van, és nem illik bele ez az őrültekháza, amit magyarországnak hívnak.

céerem 2008.08.27. 13:45:58

Én Brüsszelből rohantam egy év után hanyatt-homlok haza és nagyon utálom azokat, akik kepesztenek, bármit megtesznek azért, hogy kint maradjanak, és verik a nyálukat, hogy ők "nyugaton" élnek. Ezzel együtt jó tapasztalat volt.
Amúgy pedig a magyar vállalkozásokkal is az a baj, hogy sokuk életképtelen, nincs rá szükség, akkor meg minek? Ha valami nem megy, nem kell csinálni, váltani kell másra. Annyi ilyen példát tudnék mondani.

Magyarországon az a baj, hogy a régi rendszerben szocializálódott 40+ emberek és a mai fiatalok (40-) nehezen találják meg a változás lehetőségét és mértékét. AZ idősebb nem akarja adni, a fiatal meg venné már el a pozíciót, de nem kapja meg, ezért elhúz. De nagyrészük úgyis visszajön.
Ami pedig a képzést és a munkanélküliséget illeti: ha végre lenne presztízse az egyetemeknek és meg kellene küzdeni a diplomáért (anyagilag is) és mindenki megértené, hogy az nem JÁR, hanem egy LEHETŐSÉG, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb lenne a hazai munkaerő-piac, nem olyan torz sz@r, mint most. A tanárok külön téma, ha 50 évig nem képeznének egyet sem, akkor is bőven sok lenne, arról pedig, aki lepecsételi egy alkalmatlannak a adiplomáját, megvan a véleményem. Arról is, aki átengedte.

céerem 2008.08.27. 13:47:58

Arról nem is beszélve, hogy aki azt hiszi, hogy más országban nincs korrupció, vagy hogy minden ember qrvára hozzáértő, az nagyon TÉVED.

iBKV 2008.08.27. 13:49:04

Szaki:
Én a tapasztalatokból építkezem. Amíg nem mentem ki, idegeskedtem, stresszeltem magam a sok hülyeségen. Mondjuk a BKV koszos ülésein, a szemetelésen stb... Nem a piacon, vagy a Blahán található milliónyi emberre gondoltam, hanem a barátaimra, vagy azokra az értelmes emberekre, akik körülvesznek. Szűröm őket és a sok hülyeségre pedig mindig van egy ellenpéldám és egy szó: Szánalmas.
Vessetek meg, nem akarok semmit megváltoztatni, mert csepp vagyok a tengerben, csak élni. Nem egyedül, nemcsak fizikálisan, mentálisan is.

Szaki 2008.08.27. 13:49:27

Ha valaki tud ilyenrol, jo lenne ide egy link egy felmeresre, amiben azt firtatjak, hogy a rendszervaltas ota kikoltozott emberek mekkora resze jott haza es atlag mennyi ideig voltak tavol. A hitvita valoszinuleg felesleges, kell, hogy legyen objektiv statisztika.

ZmanUK 2008.08.27. 13:49:37

Szaki,

Sajnos az egesz magyar mentalitast kellene megszuntetni es "atnevelni" valahogy, de sajnos ez inkabb egy folyamatosan romlo es ongerjeszto folyamatnak tunik. Egy ismerosom mondta nekem aki szinten kijott Angliaba dolgozni, hogy o "elelmes". Es szerinte az "ugyeskedesben" nincs semmi rossz, mert az szegeny, aki hulye ahhoz hogy ugyeskedve megeljen magyarorszagon. Termeszetesen a srac politikusi palyara keszul otthon, es abban bizok hogy idezem: "remelem nem lopnak el mindent, es hagynak nekem is valamit". Nos az ilyen diplomazott, ilyen eletszemlelettel megaldott emberekkel vajon hogy maszik ki a szarbol az orszag?

vargak 2008.08.27. 13:51:54

my story....még diákmunkában kerestem meg a zsebpénzem hogy be tudjam fejezni a szakközepet, időközben felszedtem egy idegennyelvet passz hogy honnan mert az iskolában pont egy másikat nyomtak a fejembe, érettségi után elmentem fősulira amit otthagytam majd elmentem dolgozni. Főnököm bátorított hogy tanuljak. Elmentem hát egy fizetős iskolába (először estire)majd a főnököm jó tanácsát megfogadva "Benned bőven van egy-két diploma" nappalira. Végigtanultam és dolgoztam az egészet, nyáron és téli vizsgaidőszakban a vizsgák mellett a tandíjra dolgozva. Tapasztalatot szereztem és egy kitűnő minősítésű diplomát. Újra munkába álltam majd elhívtak a fővárosba egy multihoz..menekülni akartam de a társaság tartotta bennem a lelket. Munka közben hétvégin belekezdtem egy másik diplomába és egy negyedik nyelvbe. Önerőből, saját pénzből. Se lakásom se autóm se hitelem. Jött a felkérés mennék e Angolhonba. NEm volt ami tartson mentem. A két év alatt háromhavonta jártam haza minden nagyobb beszerzést otthon végezve: az otthoni gazdaságot támogatva. Két év után jött a felkérés jönnék e Ausztráliába? Igent mondtam. Itt vagyok egy éve. Három hete jött a felkérés mennék e Tokioba? Még filózom.
Minden ismerősöm ki akar vándorolni, érdekes én nem akartam...így alakult...

céerem 2008.08.27. 13:52:32

Igeeeen, perszeee, mert nyugaton minden nap felmossák a járdát és fertőtlenítik a metrót. Ekkora hülyeségeket. Tele van minden város környéke betepültekkel, akik uolyan élet"körülményekkel" rendelkeznek mint nálunk a nemmondomkik.
Minden országnak megvan a maga baja. Nyilván Németországban is azért sztrájkolnak, mert unatkoznak...

Szaki 2008.08.27. 13:55:15

idiesel: Ertem en, amit mondasz, laktam mar en is kulfoldon. Hozzatenni akartam, hogy tulajdonkepp azota, amiota eloszor elmentem, itthon is folyamatosan "mentalisan egyedul" vagyok. Ezert aztan nekem mar mindegy, hogy hol vagyok egyedul, nem tart vissza a tarsasag. :) FinnVagyokNemTurista pedig, akihez minden nap hazamegyek es sokszor mondom neki, hogy "ma is te vagy a legertelmesebb ember, akivel talalkoztam", barmelyik orszagban mellettem van es ez mar eleg ahhoz, hogy ne legyek annyira egyedul.

iBKV 2008.08.27. 13:55:18

vargak: Ez érdekes, meghívnálak egy sörre. Nem, nem tippekre van szükségem, csak a kiváncsiság hajt, hogy miből lett a cserebogár. Ha a cégem megkérdezné, hogy mi szólnék Angliához, nem lenne a válasz... :)

céerem 2008.08.27. 13:55:36

vargak
gratula, komolyan!
Sztem sokan összekeverik a globális munkaerőpiaci mozgásokat a kivándorlással.

iBKV 2008.08.27. 13:57:34

Szaki: Megértelek. Ebben a felállásban tényleg igazad van. Szűrj... Megváltoztatni pedig semmiképpen sem, esély sincs rá...

ZmanUK 2008.08.27. 13:58:23

ceerem,

Nem errol van szo. Minden orszagban van szegeny, es mindenhol van aki rosszul el. Es kosz is van. Csak talan a szint nem ugyanaz. Lehet hogy Angliaban a tomegkozlekedes szemetes. De este feltakaritjak. Nincs mocsok, kosz, csak szemet, ami masnap reggelre mar fel van takaritva. A BKV buszait csak az eso mossa, takaritas az nem fogalom a tomegkozlekedesben otthon.

En utaztam meloba valamelyik nap a buszon. Kineztem az ablakon amikor a busz beallt egy megalloba es lattam ahogy egy ablakmoso mossa az uzletek ablakait kivulrol, es mikozben a hosszu ablakmoso ruddal dolgozik, a bluetooth headset-jen keresztul mobilozott es beszelt valakivel. Es akkor belegondoltam, vajon egy magyar ablakmosonal ez altalanos kep e, hogy gondtalanul cseveg a bluetooth headset-jen, mikozben ablakot mos?
A lenyeg, itt az alacsonyabban fizetett poziciokban dolgozo is emberek meg tudnak engedni maguknak ilyen dolgokat, amik es most nevezzetek anyagiasnak, de sokat segitenek abban hogy az ember jobban erezze magat a boreben.

saint 2008.08.27. 13:58:23

Nagyon jó a cikk. Tejes mértékben egyetértek vele. 29 éves vagyok felsőfokú végzettséggel és nagyon sok barátom él külföldön. Túl sok. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy más országban éljek. Itt van a családom és ez a hazám. Nagyon szeretem mind a kettőt. De mindketten bajban is vannak. Édesanyám és a nővérem egyik napról a másikra él. Pénzt nem tudnak félretenni. Magyarország pedig ezer sebből vérzik. Mostanában nekem is megfordul egyre többször a fejemben, hogy miért nem próbálom meg kicsit nyugatabbra. Azonban itt tart a szívem. Csak az a kérdés meddig.

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.08.27. 14:01:25

Éltem nyugaton pár évet, szerény ösztöndíjjal. Kerestem állást. Kaptam volna. Visszautasítottam. Hazajöttem. Átlagosan fizetett alkalmazott lettem. Hogy megéljek, és teljen hobbira, parizerre a vajas kenyéren, vállalkozom. Vastagon nyereséges vagyok évek óta. 52-53%-ot adózok a nyereségből, 45% körül a munkabérből. Bízom benne, egyszer látni fogom az adó hatását az új A8 konvojon kívül is, pl nyírt parkpázsit, tiszta utcák, tiszta BKV képében. Hülye vagyok. Hülye vagyok?

Kurficol 2008.08.27. 14:03:37

Aki itthon lúzer, az elmehet Angliába, vagy a világ végére is, ott is lúzer marad.

Én meg most szégyeljem magam, mert itthon jól keresek, vagy mi?

céerem 2008.08.27. 14:04:11

Zlot

van ilyen, a Kempinski és a Meridien előtt+az Andrássy-n az új üzleteknél. Eddig nem volt mit mosni...

nemnemhanem · http://nemnemhanem.blog.hu 2008.08.27. 14:05:07

Ha van elképzelésed arról, hogy milyen legyen ez az ország, akkor: hanem.hu :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.27. 14:05:12

Minden országban vannak elégedetelenek, vannak akik elmennek emiatt. Vannak képzettek és kevésbé képzettek köztük. Itt Németországban kifejezetten divatos a kivándorlás, néha még a hírekben is szó esik róla, milyen drasztikus mértékben emelkedik a távozók száma.

Én is elmentem otthonról, de csak kalandvágyból, eleinte azt terveztem, hogy majd hazamegyek. Tanulok 1-2 évig nyelvet, tapasztalatot szerzek és irány vissza. Aztán itt maradtam mégis, és ahogy most kinéz, nem is nagyon hiszem, hogy valaha tartósan visszamennék élni. Talán nyugdíjaskoromra.

A kivándorlással kapcsolatos problémák, események és körülmények sokat válatoztattak rajtam. Kinyílt a szemem olyan dolgokra, amiket korábban nem láttam. Hálás vagyok magamnak és másoknak, akik támogattak, hogy megtettem ezt a lépést.
A vélményem az, hogy mindenkinek orvosilag fel kellene írni egy pár év külföldön élést.

Eleinte szar, hogy nem az anyanyelved beszéled, de a kényszer beleszoktat úgyis. Feltéve ha te is akarod.
Elintézni dolgokat, adózni, regisztrálni, stb itt sem nehezebb, mint otthon, és szerintem más országokkal is így van ez. Az egyetlen ami gátolhat, ha nem beszéled a nyelvet, de ha olyan felelőtlen vagy, hogy így nekivágsz, akkor szívj nyugodtan. Én ilyen voltam egyébként. Egy jó kis kaland volt. :)

Hans Lopkowitz 2008.08.27. 14:06:39

Bukowszky:

Én elsősorban nem gazdasági okokból, hanem morális okokból szeretnék kimenni. Nyugodtabban és becsületesen élni, dolgozni egy becsületesebb és normálisabb országban. Sok ilyen van, Magyarország nem az.

lord_soth 2008.08.27. 14:09:22

Nyilvánvalóan több és jobb lehetőség van külföldön, de azért ne essünk már túlzásokba! Soha nem fog a gyereked tíz éves korára öt nyelven folyékonyan beszélni.

Szaki 2008.08.27. 14:10:42

Megy egy dolog, az eredeti cikkre reagalva: Szerintem nem igaz az, hogy a "legokosabbak/legugyesebbek" mennel el leginkabb. Ugyanis minel kepzettebb valaki (minel magasabb pozicioban van), annal kisebb a kulonbseg a Magyarorszagon es a nyugaton megkaphato (netto, tegyuk fel, hogy bejelentett ;) ) fizetes kozott. Kb. netto 500kHUF felett kezd teljesen eltunni a kulonbseg, viszont ahogy valaki mar korabban emlitette a McDonald's es hasonlok itthon joval kevesebbet fizetnek ugyanazert, mint pl. Londonban.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.27. 14:12:44

@Dark Messiah: nehéz elképzelni, de nem lehetetlen. Az enyém 3 és fél és két nyelven beszél. 10-re simán lesz három is. Az ugyan nem öt, de szeretném, ha maradna gyerekkora is neki. :)

Kurficol 2008.08.27. 14:15:12

Ja, és a nagyarcú végleges kiköltőzőket meg csókoltatom. Az anyjuk nyugdíját addig is próbáljuk kikazdákodni az ittmaradottakkal, illetve jó lenne, ha visszacsengetnék azt a pénzt, amit a magyar állam költött a tanítatásukra.

scsaba1 2008.08.27. 14:15:53

"Nyilvánvalóan több és jobb lehetőség van külföldön, de azért ne essünk már túlzásokba! Soha nem fog a gyereked tíz éves korára öt nyelven folyékonyan beszélni."

De mondjuk kettőn simán.

Szintén Londonban élő ismerős 5 év körüli kislánya lazán kijavitja az anyját angolból, miközben magyarul is szépen beszél.

Angol óvodába jár, de otthon magyarul beszélnek.

en_is 2008.08.27. 14:18:04

álljon itt egy adat: 2001-ben, amikor a fiam született, kb 70.000 gyerek született. 50% cigány. Idén 86.000-t vettek fel a felsőoktatásba. 11 év múlva, amikor a 2001-ben születettek lesznek 18 évesek, hányan fognak továbbtanulni ? a felsőoktatás a felére fog zsugorodni, csomó egyetemet be fognak zárni

Werwolf 2008.08.27. 14:18:38

mindig csodalkozom, mikor hallok az angliaban fizikai, vagy alantas munkat vegzokrol, akik mennyire jol megelnek. Nemtom, mihez kepest, de nem hiszem, h jol - ismerve az angliai elet ktg-eit, sztem ezek vagy mesek, vagy az illeto nem tudja, hogy mi a jo. (en nem ott elek.)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 14:19:22

Hans,

én is.

szellemi jólétre van igényem, leszarom a plazmatévét és ford focusnál jobb autó nem kell, az meg van. csak szeretném megvalósítani az álmom, azzal szeretnék foglalkozni, amivel akkor foglalkoznék, ha semmit sem kellene csinálnom. ingyen is ezt csinálnám. elegem van abból, hogy egyrészt nem ad lehetőséget ez az ország arra, hogy a repüléssel foglalkozzam, ha a fejem tetejére állok, akkor sem, a jól ismert okokból (nem vagyok senkinek a senkije se), másrész abból, hogy a társadalmi rétegződésben alattam és felettem is ingyenélő mocskos inkompetens patkányok lopnak, csalnak, hazudnak és még büszkék is arra, hogy én tartom el őket.

ZmanUK 2008.08.27. 14:19:59

Kurficol,

Na, mar vartam hogy ez mikor jon fel. Mit fizessenek vissza a magyar allamnak? A diploma nem csak akkor ingyenes ha Magyarorszagon dolgozol a megszerzese utan.

Az allam (orszag) teremtse is meg a felteteleit hogy elheto modon el lehessen helyezkedni diplomaval. Ha tul sok a diplomas? Zarjanak be egyetemeket is akar. Tulkepzes van.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.27. 14:21:00

@Kurficol: Kedves tőled. Az állam meg feldughatja magának. Édesanyám 30ezer alatt kap nyugdíjat. Szerinted abból meg lehet élni?

renesis 2008.08.27. 14:21:10

nekem nem éri meg, hogy tönkre menjen a magánéletem,csak azért, hogy megbecsüljenek és többet keressek.

Amúgy meg az én ismerőseim közül szinte mindegyik azt mondta, hogy lenézték őket kint.

Jó lenne itthon ÉLNI.

Eagle 2008.08.27. 14:23:50

Akinek esze van, már rég elment innen. Maradnak a rabszolgák, cigányok és a politikusok, akik jól élnek. Ez az ország egy rabszolgatartó társadalom, örökre el van intézve, itt a nagy többségnek sosem lesz jólét. Régen a gyarmatokon a fele fizetés volt, mint az anyaországban. Itt pedig a nyugati fizetések töredéke. A politikusokra ez természetesen nem vonatkozik. Ezt a történelmet nem mi írjuk.

iBKV 2008.08.27. 14:23:51

Kurficol:

Nem értek egyet. Bárdos András mondott egy nagyon jópofa példát, amikor felmondott az RTL-nél. Hazafelé a munkában a Szív utcába fordult le. Egyik nap befordul az utcába és lekevernek egy írtózatos pofont neki. Meglepődik, de megy tovább. Másnap ismét a szokásos Szív utca, ahol ismét lekevernek egy nagy pofont neki. Meglepődik és megy tovább. A harmadik napon inkább egyenesen megy és kerülővel éri el célját. Ekkor mondott fel.

Ez is hasonló. Ha valami nem tetszik, hát így járt. Hiába sírod el magad a magyar himnusz alatt, hiába szereted a hazádat, ugyanúgy éhendögölhetsz és ugyanúgy kitapossák a beledet. Valaki ezt nem várja meg. Hajrá!

leveskocka · http://leveskocka.fotosblogja.hu 2008.08.27. 14:24:03

nagyon szép írás. szinte megkönnyeztem. mert szépen írtál és jót, de sajnos mélységesen igazad van. az évek óta elhúzódó dilemmámat fogalmaztad meg. szerencsére az egyetememmel meg vagyok elégedve, állatorvosnak tanulok. de ez nem elég ahhoz, hogy jól érezzem magam itt. fiatal vagyok, de néha-néha már eszembe jut, milyen fasza lenne, ha gyerekem lenne. de nem akarom agyonaggódni magam a gyerek miatt... szóval ide és most nem. köszönöm, hogy elolvashattam.

iBKV 2008.08.27. 14:25:17

renesis: Egyetértek, ezt kívánom én is. Addig maradnak a keretek és a lavírozás. Nincs mit tenni.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.27. 14:29:51

@idiesel: de van mit tenni. Csak akarni kell. A magánéletedben lehet, hogy bekövetkezik egy hullámvölgy, de az nem jelenti a világ végét. A baj az, hogy a legtöbb ember fél változtatni. Félnek kilépni a megszokottból.

renesis 2008.08.27. 14:31:23

Ezt a dolgot másik oldalról is megvizsgálhatjuk:


"Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért"

Szaki 2008.08.27. 14:33:50

@renesis: kurvara megneztem. Semmit nem tudok tenni a hazamert. Ezeknek az embereknek hiaba magyarazok, hiaba mutatok jo peldat, hiaba probalok hatni rajuk. Nincs hatasa. Ertelmetlen. Pedig hogy vagytam ra, hogy mukodjon. Meg most is. Idealista vagyok. Remenytelen. :)

easteregg 2008.08.27. 14:34:25

Az a baj h nagyon felgyűltek az aljanépek, hiába sipákolnak a buzi politikusok, de - leegyszerűsítve a dolgot - egyértelmű h a 2 geci nép a cigány meg a zsidó bassza szét az országot, hogy dögölnének meg. És nemsoká már ezt nem is lehet lesz kimondani, mert már az is baj lesz, gyűlöletbeszéd lesz ugyanis. AZ NEM BAJ H SZÉTBASSZÁK (SZÉTBASZTÁK) AZ ORSZÁGOT, DE KIMONDANI AZT NEM SZABAD. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!

luis3 2008.08.27. 14:34:47

Nos 47 éves koromra érett meg, hogy el kell mennem (4 gyerek+macska+ház, kocsi megvan). Tulképpen kívülről minden ok. Olyan a foglalkozásom hogy MO-n egyedül csinálom főállásban ( még 3 negyedállásban). Fizetésemből már meghaltunk volna, ha nem csinálok céget. És mégis kezd tele lenni a hócipőm, mert aránytalan aza za energia amit be kell dobnom mindezek füönntartásához. A legszomorúbb: nem az állam, nem a kormány, nem az APEH, hanem az emberek egymáshoz való viszonya miatt egyre élhetetlenebb ez az ország. Szomorú.

Barakis (törölt) 2008.08.27. 14:35:29

renesis

"Ne azt kérdezd, mit tud érted tenni a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért"

Ó én teszek sokat a hazámért, pl adót fizetek, mosolygok a büdös cigányra mikor kizsebel, és udvariasan előreengedem a kopaszparasztot, amikor bevág elém a leállósávból. :D

Werwolf 2008.08.27. 14:36:16

ahogy feljebb irtam, jol elvagyok kulfoldon mar evek ota. Neha viszont ramjon, es most is epp erosen "rajtam van", hogy akar bizonytalansag aran is haza kellene koltozni. Vilagert sem akarnam azt mondani, hogy nincs nagy baj otthon, azt hiszem igazan tisztaban vagyok a bajokkal, de ezzel egyutt hianyzik az otthonlet erzese.
Enni egy halaszlet vhol egy kockas teritos csardaban, magyar szot hallani magam korul, azokon a helyeken jarni, ahol gyerekkoromban, a hidak, a Balaton, a kozertek szaga, a szar kek buszok, a konyha, Villany, allni a dugoban az M7-esen penteken, hekksuto, stb. Sokan pont ezt utaljak, nekem meg annyira kedves. A tarsasag pedig sztem mindenhol szurheto. Barkinek ajanlanek en is par evet kulfoldon, sokmindent mashogy lat az ember. Bar mar nem Nemetrszagban elek, sok nemettel vagyok napi kontaktusban a baratnom miatt. Ok is tavolrol tanultak meg igazan ertekelni Nemetorszag pozitivumait. A nemet TV-n futo good bye Deutschland mellett van TV show a visszatelepulokrol is. Tanulsagos.

Roth Mano 2008.08.27. 14:38:13

na, megjött az első zaftos zsidózás:)))
easteregg, te vagy az élő példa, hogy mért kell elhagyni az országot.

Szaki 2008.08.27. 14:38:59

easteregg: ezzel itt nem mesz semmire, sajnos csupa intellektualis hulye van itt, akik nem vevok az ilyen csodalatosan kidolgozott es roppant meggyozo ervelesekre, mert van egy rossz szokasuk: gondolkoznak. Esetleg probald ki egyszer, annyira nem fajdalmas. ;)

saunier.duval 2008.08.27. 14:39:04

Szellemi jólét, mentális egyedüllét, álmok, külföldi tapasztalatok haszna, aki erről beszél, azzal szívesen építgetnék országot. :)
Egyáltalán nem élek rosszul itthon, nincsenek anyagi gondjaim, van egy hitelre vett lakásom, pár éves autóm, főállású munkahelyem, mellette vállalkozásom. De nincs szabadidőm, nem jut időm arra, amit szeretek csinálni, nincs biztonságom.
Ami a kedvemet végképp elveszi attól, hogy itthon pazaroljam el életemet, az a kicsinyesség, lustaság, butaság, irigység, rosszindulat, hogy nincs értéke az embernek önmagában, mert csak a zsidókbuzikcigányokhazaffyak kategória létezik, hogy csak narancsban vs pirosban muszáj látni mindent, hogy ha valaki elesik, akkor belerúgunk ahelyett, hogy kezet nyújtanánk felsegíteni, ha pedig a föld felett szálldos 10 centivel, akkor lerángatjuk, mert mit képzel.
Nagyon sajnálom, hogy így alakult.

Ja, anyámat én tartom el, tandíjamat befizettem.

Vérnűsző Barom 2008.08.27. 14:41:31

Kossuth azt üzente (mégegyszer), Gyurcsány azt mondta (elsőre), menjünk, mindnyájan. Húzzunk el, postolni, kommentezni, keseregni akárhonnan is lehet, pár fajmagyar várnősző barmon kívül meg nem hiányoznánk senkinek, szomszédaink meg kifejezetten örülnének neki.
Ha meg így van, mire a vita? El van ez már döntve kéremszépen.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.27. 14:41:46

@Werewolf: ha megnézed, hogy milyen emberek mennek ki nagy átlagban a Good Bye Deutschlandban valahova külföldre élni, akkor egyértelmű a visszatelepülős műsor létjogosultsága is. Szerintem a stáb ott meg is várja, amíg úgy döntenek, hogy visszajönnek. :)

Kurficol 2008.08.27. 14:42:20

Ismeretségi körben általában két típus megy ki külföldre:
1. A tanulatlan megalúzer. Tipikusan az, aki megrészegül attól, hogy 70 ezer forint helyett 140 ezret kereshet. S mivel pénzügyi analfabéta, odáig nem nagyon jut el, hogy az így megkeresett plusz pénzt elviszi a magasabb megélhetési költség. Ja, és ezér fehérniggerként a legalájább munkát végzi el. Sajnos sok közülük hazajön.

2. Piacképes végezettségű, itthon is jól kereső lelketlen karrierista. Tipikusan az, aki egy előléptetésért, és havi + kétezer euróért az anyját is eladná. Leszarja, hogy éppen melyik országban él, mert nem kötődik érzelmileg se ide, se oda, csak egy a fontos: az eltervezett karrierútján szépen haladjon előre.

Franc tudja, de én minden hülyeségével együtt szeretem ezt az országot. S nem is élek rosszul, pedig anno a szüleim nem párnázták ki a seggemet pénzzel. Persze lehet, hogy egy géniusz vagyok. Amit nem hiszek. Na, ja nem nyavajgással töltöttem az eddigi éveimet, az is biztos.

Egy fura megfigyelés: miért van az, hogy a hazaáruló liberálbolsevik ismerőseim szeretnek itt élni (kormáyntól függetlenül)? Az elvileg igazmagyar, a wc-ben is magyar zászlót tartó jobber haverok meg állandóan a diszidálásról filozofálnak (szintén kormánytól függetlenül, ezt csinálták 1998 és 2002 között is). Na, ezt soha nem értettem.

Archenemy 2008.08.27. 14:44:30

Hát, idén voltunk Rómában, és pont az ilyen rinyablogok hatására felkészültem, hogy fú majd itt mennyire tiszta meg szép meg csillogó EU-konform minden, nem úgy, mint a lepukkant öreg szürke kis szar budapesten.

Oszt egy fenéket. Ott is ugyanúgy van patchwork út, szemetes szakasz, külváros, meg szar a mellékutcák járdáján. Ott is van koldus, tahó, meg lerobbant házak. Ott is k. sokan nem beszélnek se angolul, se németül. Ott is van összefirkált meg koszos metró, villamos. Amúgy Róma gyönyörű, de a maga módján Budapest is az.

Vagy valamelyik múlt évben volt egy olyan nyár, hogy Erdélyben voltunk először, és pár héttel később Ausztriába mentünk, így jól össze tudtam hasonlítani őket.

Megdöbbentő volt, hogy a román-magyar állapotok (pl. utak, falvak állapota) mennyire különböznek, ahhoz képest a magyar-osztrák állapotok nincsenek olyan elképesztően mesze egymástól, egész jól összemérhetőek. Emlékszem még régen (10-15 éve) mikor rokonokhoz mentünk Ausztriába, mennyire más világ volt az, most meg ugyanez a "minőségbeli határ" inkább a román határon van.

Szal az ilyen "de mo szaaaar, de külföld főleg a nyugat és az eu jóóóó" féle szólamokkal nem tudok egyetérteni. Lehet, hogy németországban jobban megél egy melós, vagy egy IT szakember ott 3 kocsit engedhet meg magának, nem csak kettőt, de azért olyan giga különbség nincs.

Ha valaki teheti, menjen ki egy évre vagy kettőre, nem árt az sem pénzben, sem tapasztalatban, de külföldön várni a megváltást, azt nem szabad.

Werwolf 2008.08.27. 14:44:39

St4rk,
igazad van abban, hogy sok lecsuszott loser van a musorban, akik felelotlenul csapnak bele. Tul sokat nem lattam belole; biztos nem csak olyan van benne.:))

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 14:44:41

elfelejtettél egy harmadik típust.. aki egyszerűen nem jut lehetőséghez itthon, hiába minden képzettség és akarat

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 14:46:23

"miért van az, hogy a hazaáruló liberálbolsevik ismerőseim szeretnek itt élni (kormáyntól függetlenül)? Az elvileg igazmagyar, a wc-ben is magyar zászlót tartó jobber haverok meg állandóan a diszidálásról filozofálnak"

te tényleg nem tudod? gondolkozz akkor egy kicsit azon, hogy kik is lopták szét az országot a módszerváltás idején és azóta is..

kódis 2008.08.27. 14:49:32

Rendes közalkalmazottként tengettem az életemet, aztán ránéztem az internetre, és rájöttem, négyszer annyit is adnak, ha a gaz multiknak húzok.

És lőn, 6 év tapasztalattal, vittek mint a cukrot.
Húztam az igát a multinak, nagyobb kedvvel, de lógó orral, hogy a fizetésem 60%át elszórja az állam hülyeségre...

Megkérdeztem egy könyvelőt, és azt mondta, számlázzak, ha hajlandó elfogadni a cég. Nem volt hajlandó. Megint internet, a tapasztalatom növekedésével találtam egy olyan céget, akinek vállalkozóként dolgozhatok... többért, mint az előző cégnél.

Járhatnék naagy fekete autóval, de nem teszem. Járhatnék minden évben kétszer nyaralni vicces nevű szigetekre, de fölöslegesnek tartom.

Kidobtam a tévém. Nem járok szavazni.

Nem helyi nyugdíjra gyűjtök, hanem lakásokra, amiket majd öregen kiadhatok, az lesz a nyugdíjam.

A helyi általános iskolába adom majd be a gyermekeimet, de középiskolába már angol tannyelvűbe mennek. Fölöslegesen tanulják éveken keresztül néhány hülye XIX századi író marhaságait, ahelyett, hogy élvezetes közgazdaságtant tanulnának... Amit történelemből és magyarságból tudni kell, azt megkapják tőlem.
Összerakok annyi pénzt, hogy a gyerekek ne az itthoni egyetemek büfépultját támasszák.

Szóval, nem támaszkodom az ellátórendszerekre, nem érdekelnek a politikusok, normális mennyiségű adót fizetek és élvezem az életet. Magyarországon.

Kurficol 2008.08.27. 14:50:05

Bukowszky: Fidesz?

iBKV 2008.08.27. 14:50:52

St4rk: Tenni nem alulről kell, hanem felülről! Próbálkozom, de reménytelen. A legrosszabb az, ha egy mosolyért küzdök és még azt sem kapom meg. Jópofa vagyok, de az én k**va anyámat.. Sajnos...

Tinódi Lantos 2008.08.27. 14:51:09

Az hogy Németországban vagy Angliában v bárhol jobb az élet az a német, angol stb emberek műve. Te aki kivándorolsz egy mákszemnyit nem tettél érte. Ez is tipikus lusta, önző, kullancs bevándorló mentalitás, hogy otthon jaj de szar, el is megyek és majd jobban fogok élni a MÁSOK által megteremtett jólétben. Nulla közösségi gondolkodás, 100% önzés. Itt tegyél a szar ellen hogy itt is olyan legyen mint Németo-ban. De ehhez persze nincs elég bátorsága.

binko 2008.08.27. 14:51:29

HAISTAKAA VITTU KAIKKI!MÄ VITTU VIHAAN TEITÄ SAATANA!EN KOSKAAN MUUTAN TAKASI VITTU KUSIPÄÄ UNKARIHOMO JENGI!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 14:51:56

életem szerelmét már elvesztettem az álmom miatt.. az álmomat nem fogom elveszíteni azért, mert gazemberek között kellett eddig élnem.. jövő héten elrepülök svédországba.. ugyan megvan a visszaútra is a jegy.. de nem vagyok biztos benne, hogy felhasználom.

Archenemy 2008.08.27. 14:52:58

"te tényleg nem tudod? gondolkozz akkor egy kicsit azon, hogy kik is lopták szét az országot a módszerváltás idején és azóta is.. "

Kurficol haverjai??

iBKV 2008.08.27. 14:53:24

kódis: ERRŐL VAN SZÓ! Kalap emel.

Archenemy 2008.08.27. 14:54:48

Tinódi Lantos: elég keményen írsz, de egyetértek.

jonnglenn 2008.08.27. 14:55:53

Tinódi --

te valami közalkalmazott lehecc

Callidus 2008.08.27. 14:55:59

Mikor elosszor mesz Pestre az olyan komoly dolog, majd felkoltozol es nehany ev alatt kicsinek tunik. Valami tobbet szeretnel, nem penzt az epp eleg hogy megelj, hanem erzed hogy van valami egeszen mas is. Meg akarod kostolni. Megerkezel Londonba. Csodalatos, pezsgo, teljesen mas. nehany honap alatt rajossz hogy szemetdomb, ugyanaz mint Pest csak sokkal nagyobb, de megfertoz valami. Rajossz hogy a vilag kozel sem ugy nez ki ahogy az Pestrol elkepzelted. Es hogy ami eddig alom volt, (es oriasplakat a 8.on az ebedloben) az valojaban csak nehany oranyira van, es mar nem is tunik annyira felelmetesnek. Igy bevallalod. Es igy zsugorodik ossze a vilag abban a hatalmas kavalkadban aminek meg a szelet sem sejtetted otthonrol. Atertekelodik a nemzet es a nemzetiseg fogalma, s kozben a hatarokat is sokkal atjarhatobbnak latod. Eltolt valami furcsa erzes mint az aranyhalat aki a folyoba szokik. Megtanulsz bogarakra vadaszni es az arral is szembeuszni. Nehezebb, sokkal tobb faradtsag, de a te dontesed es kimondhatatlanul tobb tapasztalat. En magyarnak szulettem, a gyerekemet magyarul fogom tanitani, de haza mar csak akkor megyek amikor nyugdijaskent megveszek egy balatonparti hazat, meg valszleg nehany szaz meter partszakaszt a helyi korrupt hivatalnokoktol. Es meselem majd az eletem az unokaimnak. Nem lesz ket ugyanolyan mondat.

saunier.duval 2008.08.27. 14:58:38

Hát nem, kedves Tinódi Lantos.
Én, aki kivándorlok, itt teszek érte, de itt is verik be érte a fejem. Itthon vagyok úriember, engedem át a gyalogost a zebrán és hallgatom a mögöttem jövő dudálását, fizetem az adómat és nézem, kik gazdagodnak meg belőle, dobom a szemetet a kukába és röhögtetem ki magam, stb. Kisebbségként megvan a bátorságom ehhez, de a többségnek nincs rá igénye, sőt.
Pont az a baj, hogy itthon nem divat a közösségi gondolkodás.

Callidus 2008.08.27. 15:03:11

Tinodi urnak!

Az otthon fogalma az ahol otthon erzed magad. Az hogy ide szulettel nem a te dontesed. Es nem leszel angol vagy nemet azert mert mashol elsz. Ember leszel a fold bolygon. Ezt a vilag fejlettebb nemzetei mar felismertek. Ezert igyekeznek olyan helyet teremteni ahol sokmindenki otthon erezheti magat. Ha ehhez lustak vagyunk, vagy butak, akkor elohuzzuk a nacionalista kartyat. "Itt elned halnod kell". Tenyleg? En szeretek valasztani.

wths 2008.08.27. 15:05:02

En ezt a mostani allapotot mindig igyekszem kihivaskent felfogni es megproblni tenni valamit hogy valtoztassak amin tudok. Ettol fuggetlenul azert egy-ket havonta besokallok es atporgetem a kulfoldi allashirdeteseket.
Mellesleg szerintem alapvetoen jo, hogy a fiatalok elmennek 2-3 evre, latjak hogy mukodik ahol mukodik, hazajonnek es hoznak magukkal egy mas mentalitast, kicsit kivulrol latnak ra arra ami itt megy. Tobb ilyen ember is csinalt mar itthon szep dolgokat, csak errol nem sokat hallani.
Azt hiszem csak azert nem mentem el meg ujra, mert mar egyszer hazajottem.

kalandfereg 2008.08.27. 15:05:32

Egyetertek a cikkiroval./Egy irorszagban dolgozo magyar epitesz/

iBKV 2008.08.27. 15:06:08

Callidus: Jó hsz, ez a folyamat. valaki ismerkedik, valaki ugrik a mély vízbe, valaki pedig csak elhatároz és örlődik és várja, míg sz@rabb lesz a helyzet nyugaton is. Recesszió indult és nem szűnt meg...

Archenemy 2008.08.27. 15:06:26

Má' nem azért, de a tinódinak írt válaszok nem foglalkoznak az általa felvetett morális problémával (mennyire etikus odamenni egy mások teremtette jólétbe, és igénybe venni annak vívmányait), csak kifogások és önigazolások, így vitára nem alkalmasak.

Szaki 2008.08.27. 15:06:31

Tinodi Lantos: valamennyire igazad van. A sajat erdekemben cselekedni onzo dolog, definicio szerint. Viszont (kovezzetek meg, leccilecci) en elsosorban magamert, masodsorban az egesz vilagert tartom felelosnek magamat. Magyarorszagert nem. A csaladomert igen, de csak a 3. helyen. A 21. szazadban SzVSz. (lokal)patriotanak lenni szuklatokoru dolog. Es mint korabban mondottam volt, erosen hiszem, hogy az elmenetelemmel, amivel meguzenem a kormanynak es a tobbi magyarnak, hogy ez igy nem jo, _pozitiv_ hatassal vagyok az orszagra es elosegitem a fejlodeset. Ha a gyereket sose bassza le a tanitoneni, hogy ne piszkalja az orrat, sosem fogja felfogni, hogy az helytelen. Visszacsatolas.

ZmanUK 2008.08.27. 15:07:43

Kurficol,

Te aztan jol ismered a kivandorlo emberek tipusait. Gratulalok, es meghajlok a nagy tudasod elott.

Semmi rosszat nem latok abban ha valaki kimegy kulfoldre, elvegre rengeteg tapasztalatot lehet szerezni, de abban sem ha valaki otthon marad. De amikor az emberek elkezdik ezert anyazni a masikat, na az idegesit.

Kurficol 2008.08.27. 15:08:30

"Az otthon fogalma az ahol otthon erzed magad. Az hogy ide szulettel nem a te dontesed. Es nem leszel angol vagy nemet azert mert mashol elsz. Ember leszel a fold bolygon."

Na, házhoz jött a fenti példámból a kettes változat. :)

Hans Lopkowitz 2008.08.27. 15:08:47

Bukowszky: jó utat, én októberben megyek intézni a papírokat, utána decemberben költözünk.

szobatars 2008.08.27. 15:09:07

Még 1994-ben, midőn két kínai emberke cégalapításában működtem közre, az egyik -aki már egész tűrhetően beszélt magyarul- azt mondta: "Jó ország lenne ez, csak túl sok a cigány!"

Ő akkor már kb. 8 hónapja élt nálunk...

Roth Mano 2008.08.27. 15:10:11

"mennyire etikus odamenni egy mások teremtette jólétbe"
ha a "mások" maguk ajánlják föl, hol itt a probléma?

más, mondjuk egy darfuri menekült dögöljön meg, mert az etikus?

saunier.duval 2008.08.27. 15:10:20

Archenemy, probléma akkor van, ha csak elveszel és nem teszel hozzá semmit az (ottani/itteni) közöshöz.

Szaki 2008.08.27. 15:11:41

Archenemy + Tinodi L.: Amikor masik orszagba koltozom, kurvara nem ingyenelni megyek oda. Dolgozni, adot fizetni es elkolteni a beveteleimet. Azert sem tettem semmit, hogy amikor MO-ra "jottem" (= szulettem) olyan allapotokat talaljak, amilyeneket talaltam. A szuleimnek tartozom halaval es talan penzzel a gyerekkoromert. De a 3 generacioval ezelottieknek, akik felepitettek azt az infrastrukturat, amit most hasznalok, nem tartozom. Maguknak epitettek, mellekhataskent nekem is jo. Kulfoldre menni sztem ugyanez. A nemetek/angolok/pirezek orszaga nem azert olyan, amilyen, mert en kertem, hanem azert, mert ok igy szeretnek elni. En is ugy szeretek, megyek, csatlakozom. Hulyeseg?

Hans Lopkowitz 2008.08.27. 15:11:42

Szobatárs:

Én így hallottam egy horvát fiútól:

"-Budapest is good, but too many cigányková...–"

Majd leestünk a székről...:-)

Tanárnő 2008.08.27. 15:13:04

Sok különböző vélemény, valamennyire mindenkinek igaza van kicsit. Nincs 2 egyforma ember, mindenkinek más az igényszintje és más a jó neki, hadd tegye azt,ami neki jólesik.

De! Addig nekem ne példálózzon már senki a HAZÁVAL, míg mindenki ott lopja szét, ahol és ahogy tudja, az élen a tisztelt politikus urakkal és önkormányzati kiskirályokkal! Ez egy kiüresedett fogalommá vált hála a politikának és az emberi közönynek. Én itthonmaradok és teszek az országért, de ezt a hazát is egyének alkotják, akik magasról tesznek rám. Most akkor mi van?

szobatars 2008.08.27. 15:13:28

Egy jól működő piacgazdaság feltételez néhány alapvető dolgot.

- a tulajdon védelme,
- a vállalkozás szabadsága (értsd, tiszta és egyenlő piaci feltételek)
- személyes- és közbiztonság,
- kiszámítható és korrekt állami keretek

iBKV 2008.08.27. 15:13:28

Ha elmész, hozzáteszel, bejelentenek és adózol. De tény, hogy amerikában is van menekültkérdés, illegalitásból származó probléma. Írországból pedig a románokat üldözik.

Kurficol 2008.08.27. 15:13:49

És az mennyire etikus, hogy a diszidenseink szüleinek az itthonmaradottak dobják össze a nyugdíját és az egészségügyi jutattásaikra valót?

Roth Mano 2008.08.27. 15:15:01

kufircol, elvileg a nyugdijat mindenki magának dobta össze, amig dolgozott:)

Kurficol 2008.08.27. 15:16:12

Roth: ez most már így van, mindenki gyűjti magának a magánpénztárban, de per pillanat az én járulékomból fizetik az anyám nyugdíját.

szobatars 2008.08.27. 15:16:30

Tanárnő

Norvégiában élő nagybátyám mondotta volt:

"Ha Hortenben (notvég városka) ellopsz egy méter acélrudat a gyárból, akkor tolvaj vagy. Ha Magyarországona lopott vasrudakból építed fel a házad kerítését, akkor "ügyes ember".

Roth Mano 2008.08.27. 15:18:22

akkor a disszidensek szüleitől vonjuk meg a nyugdijat

Roth Mano 2008.08.27. 15:18:58

vagy öljük és együk meg őket

zolizoli 2008.08.27. 15:18:59

Én is teljesen egyetértek a cikkel, szintén egy otthonról "elszakadt" emberke vagyok, és nyugodtan kijelenthetem, hogy életem legjobb döntése volt, hogy leléptem. Ne mmessze, csak ide a szomszédba a sógorokhoz. Igaz 3 nyelvet beszélek és a német sajnos nincs közöttük, de ez semmilyen akadályt nem jelentett ezidáig. Az angol simán megteszi. Az pedig, hogy a gyerekem is itt született, az a legjobb az egészben :-) Valaki írta, hogy a 3 éves gyereke már két nyelvet tud. Ez teljesen érthető és lesz abből még több is.
Ajánlom mindenkinek, hogy aki cska tud próbálja ki milyen egy rendezett nyugodt környezetben élni. És ez nem csak a közvetlen környezetre értendő, hanem úgy általában mindenre. Itt most előrehozott választások lesznek, de azt sem tudom ki van kormányon és ki akar majd lenni. Azt tudom, hogy az egészségügy helyzetéről vitáznak, ami egy kicsit vicces, mert nekem nem úgy tünt, hogy ezzel olyan probléma lenne, hogy ezért (is) új kormány kell. Voltam kórházban is (tiszta felüdülés volt) és a gyerekem is itt született (terhesség beleértve) Kb 200 év és MO is ezen a szinten lesz. Na majd akkor hazamegyek - egy urnában. De addig nem, az tuti!

Szaki 2008.08.27. 15:19:04

Kurficol: akik ebben az orszagban elnek, ezt a rendszert hasznaljak. A szuleim a nyugdijrendszer nemsoka esedekes oszeomlasa utan lesznek nyugdijasok. A sajat penzukbol es/vagy az enyembol fognak megelni, kurvara nem abbol a jelkepes osszegbol, amit az allam ad. Az meg megint a magyar (aktualis) nyugdijrendszer (es egeszsegugyi r.) faszsaga, hogy nincs koze a befizeteseknek a kifizetesekhez. Aki ugy erzi, hogy itt "elnie, halnia kell", legyen szives fogadja el ezt a tenyt es azt, hogy joga van (kotelessege?) valtoztatni rajta. Szoval megint nem erzek buntudatot.

idiesel · http://www.diesel.hu 2008.08.27. 15:19:10

Miért csak nyugdíjról van szó? Kiváncsi lennék, hogy hányan tartják el (magukon kívül) a 9-10 millió honfitársát? Ha itthon marad és dolgozik, bejelentve, azt nemcsak szüleinek fizeti be basszuskulcs... Megélhetési segély, mamika, ha rosszul néz rá a tyúkja, már megy is az orvoshoz.

Archenemy 2008.08.27. 15:19:22

"
ha a "mások" maguk ajánlják föl, hol itt a probléma?
"

Tudod ha valamit megcsinálHATOK, attól az még nem lesz feltétlen etikus :p Egy kurva is maga ajánlja fel magát, nem?

"probléma akkor van, ha csak elveszel és nem teszel hozzá semmit az (ottani/itteni) közöshöz. "

De bizony az "otthoni" közösből elvettél akkor, amikor ott tanultál, ott kaptad a diákbérletet, ott építették neked a játszóteret. Valamint, mint írták már, szüleid nyugdíját sem te fogod fizetni.

Szal bizony, probléma van - elvettél a közösből, és elmentél máshova. Lehetségesnek kétségkívűl lehetséges, de etikusnak legkevésbé sem nevezném.

Tinódi Lantos 2008.08.27. 15:19:58

Szaki, saunier.duval :

Pont ez a vicces hogy a magasabb szintű társadalomhoz vezető út egyik lépcsője amikor már nem (vagy nem csak) arra gondolsz hogy neked mi a jó hanem hogy a társadalomnak milyen haszna lesz abból amit csinálsz. Pl. az úton heverő követ simán kikerülöd v. megállsz és elteszed az útból. A németek pl már eljutottak erre a szintre pont ettől jobb ott az élet. De itthon is ez lenne a következő lépcső és vannak is akik ilyenek, mint pl. saunier.duval aki átengedi a gyalogost akkor is ha semmi haszna belőle. Szerintem nem annyira reménytelen a helyzet itt mint amilyennek látszik, nagyon sokan gondolkodnak hasonlóan

Barakis (törölt) 2008.08.27. 15:20:07

Kurficol

Na várjál már, akkor fizessem másnak is és magamnak is a nyugdíjat? Ez tényleg etikus. :)

Hans Lopkowitz 2008.08.27. 15:20:13

Kurficol:

A nyugdíjasok nyugdíját ők maguk fizették ki évtizedeken keresztül. Ha ezt valaki ellopta, akkor ezt a nyugdíjasoknak kell "lekommunikálniuk" azokkal, akikre rábízták a nyugdíjukat.

Én a saját nyugdíjamról gondoskodok. Mivel észrevettem, hogy ellopják és nincs pofám a követelőzésemmel megnyomorítani a következő generációt, ezért megoldottam, hogy magamnak gyűjtök... Furi, de így 50 éves koromban elmehetek majd nyugdíjasnak. Ha pedig dolgozok tovább (100%) akkor 60évesen nagyon magas nyugdíjam lesz.

catus 2008.08.27. 15:21:47

Tudjátok amikor azt látom hogy egyetem meg doktori képzés után közalkalmazottként kapok bruttó 160-at (amiből jól élni nem lehet az éhenhaláshoz meg sok)
meg látom azt hogy külföldön megbecsülnek, szomjazzák a magyar mentalitásom, és a felkészültségemet( mindezt havi 2000-5000 euróért jobb esetben) akkor majd hülye leszek nem elmenni....és azt fájó szívvel írom, mert hiába élek máshol igenis könnyet csal a szemembe ha a Balatont látom, vagy megkönnyezem a Himnuszt a vizilabda meccs után.....

szobatars 2008.08.27. 15:21:53

Roth Mano

ha mindenki magának dobta össze, amíg dolgozott -ahogy írtad-, akkor miért "potyautas" valaki, aki éppen nem dolgozik és ellátást sem kap??? Ismerek valakit, aki csak Gyurcsány óta (2004) 14.000.000.- Ft (Tizennégymillió Forint) TB-t, nyugdíjjárulékot és SZJA-t fizetett, de nem talált munkát a munkanélküli segély lejártát követően, s most fizetnie kell az orvosnál... Az ő pénze hol van???

Enver Hoxha 2008.08.27. 15:24:40

Kár parázni. Tudom, divat mostanában a hiszti, meg gyűlölni ezt az országot (ha valaki leszólhatja a környezetét, azzal fölényre tudd szert tenni, mármint sokan ezt képzelik), meg világvégéről fantáziálni, de ezek csak szubjektív indulatok.

A magyarországi kivándorlásról két dolgot érdemes megjegyezni. Egyrészt: a mértéke kicsi. Évi 10-20 ezer fő körüli nagyságrendű, és nem mindenki marad kinn. Ezt tessék összehasonlítani Bulgária 90-es évekbeli több százezres "emberveszteségével" vagy a mostani lengyel, román tömeges kivándorlással. Egy másik szempont, hogy Magyarország 1990 óta bevándorlási célország, többen jönnek ide, mint ahányan innen távoznak. Ez azért érdekes, mert 1990 óta állandóan téma (és részben eléggé hisztis stílusban) a kivándorlás, holott egy globalizált világban az ide-oda költözés természetes. Az ország a globalizáció biztosította nemzetközi vándorlással eddig folyamatosan népességtöbbletre tett szert. Ezt nem árt szem előtt tartani, amikor a kivándorlásról beszélünk. A szubjektív benyomások, érzelmek nem elegek a téma megértéséhez.

Roth Mano 2008.08.27. 15:25:09

ok, meggyőztetek, maradni etikus. melegiitsen titeket ez a tudat.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2008.08.27. 15:26:36

Tinódi Lantos,

Ingyenélő az apád fasza drága barátom. 2007-ben 12 millió HUF BEJELENTETT bruttó után fizettem ki az szja-mat. Idén is ennyi után fogom.
Tanultam, aztán még tanultam és így lett jó állásom, ami HIVATALOS, BEJELENTETT és most röhögni fogsz ALKALMAZOTT-i státusz.

Az általam fizetett adóból (is) eltartom a magyar (szar) rendőrséget), (szar) MÁV-ot, (szar) politikusokat és nem utolsósorban a szar KÖZALKALMAZOTTAKAT akik magyarországon 100 lakosra több mint 10-en vannak (ez a szám Németországban 3, Japánban pedig 1).

Fizetem a "szolidaritási adót"!!!!!!!!!! Mire fel? Én NEM LOPTAM NEM CSALTAM rajtam ne kérje senki számon azt, hogy mások (PAPÍRON) fölkdönfutók, vagy azt, hogy basztak tanulni annak idején!!!!!!!!!!

Én azért fogok innen elmenni, hogy ezt az adót olyan országban költsék el ahol a (mindenkori) állam TÖRŐDIK az állampolgárokkal!


Végezetül mielőtt valaki a kennedy féle faszsággal jön: ne azt kérdezd mit tehet érted az ország stb.stb. stb. annak elmondanám, hogy amikor kennedy ezt mondta akkor ott már olyan szociális háló volt az emberek alatt, hogy képtelenség volt rajta átesni.

scsaba1 2008.08.27. 15:28:21

"Norvégiában élő nagybátyám mondotta volt:

"Ha Hortenben (notvég városka) ellopsz egy méter acélrudat a gyárból, akkor tolvaj vagy. Ha Magyarországona lopott vasrudakból építed fel a házad kerítését, akkor "ügyes ember"."

-Honnan van ez+az+amaz?
-Úgy hoztam a melóhelyről...

Naponta vajon hányszor hangzik el ez a mondat?

Kurficol 2008.08.27. 15:29:44

Ha valaki 4 év alatt 14 milliót fizettet járulékként, az akkora nettó fizut jelent, hogy annak nem okoz gondot az sem, ha még jó pár évig egy fillér bevétele sem lesz.
:)))
ez elég életszerűtlen példa volt amúgy :)

Kurficol 2008.08.27. 15:30:59

Tényleg, számolja már valaki ki, hogy ha valaki évi 3,5 milliót fizet csak tb-járuléknak, az mekkora éves fizut jelent. :)
Van itt könyvelő?

Roth Mano 2008.08.27. 15:32:09

én a küldöldi munkahelyemről mindig elhordtam a 4 szinű golyóstollakat, etikátlan vagyok?

saunier.duval 2008.08.27. 15:32:27

Archenemy, annak a szűk kétmilliónak az egyike vagyok, aki eltartja magát és a maradék nyolcat. Nem csak elvettem, tettem bele elég sokat... A gazdálkodni képtelen állam hibáit meg ne verd rám, nincs sok közöm hozzá.

Tinódi Lantos, örök optimistaként ha egy szemernyi esélyt látnék arra, hogy az elkövetkezendő években finomodik a helyzet, maradnék. Nem a gazdasági részével van a bajom, ahogy írtam is, hanem a közhangulattal. Bajban vagyunk, mégis egymás tökeit facsargatjuk ahelyett, hogy megpróbálnánk beszélni egymással. Egyre mélyül ez a szakadék, durva reakciókra még durvább válaszok, nem látom a kiutat. Rettenetesen nyomaszt.

scsaba1 2008.08.27. 15:32:49

Miből gondolod, hogy a sublódfiókban őrzi?

Építkezett, autót vett (ami ugyan eladható), segítette a gyermekei lakáshoz jutását stb.

Szaki 2008.08.27. 15:33:11

Tinodi L.: egyetertek. Magamat is abba a kategoriaba sorolnam, aki arrebbteszi a kovet. Amiota megszulettem, igy elek. Amiota 10 eve visszakoltoztem ide, meg inkabb. Viszont per pillanat ugy erzem, hogy az erofeszitesem kb. annyit er, mintha homokot exportalnek Dubaiba. Komolyan gondolom, hogy felelosseggel tartozom a vilagert es a korulottem elo emberekert. Viszont azt is komolyan gondolom, hogy felelosseggel tartozom magamert es mar nemsoka a gyerekeimert is. Ez a ketto jelenleg konfliktusban van. Vagy tamogatom ezeket a szerencsetlen magyarokat, vagy elmegyek mashova, meglapozni a jovomet, a nyugdijamat, a majdani vallakozasomat es a gyerekeimnek ugyanezt. Tovabba szeretnem a majdani gyerekeimnek a leheto legjobb mentalis/emberi kornyezetet biztositani. Jobbat, mint ami nekem jutott. Nem azert, mert az rossz volt, hanem azert, mert van jobb es ebbol kifolyolag azt celszeru valasztani. Az egyes embert es az emberiseget egyarant az elegedetlenseg viszi elore a fejlodesben. (De ez szigoruan nem egyenlo a haracsolassal es a masok karara valo meggazdagodassal.)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2008.08.27. 15:33:36

Most számoltam ki, hogy mennyivel jártam volna jobban, ha vállalkozóként minimálbérre bejelentve dolgoztam volna le az elmúlt 2 évet.

Sajnos ebben az országban a tisztességes munkát csak a (hülye ámde) becsületes emberek végzik.

Sajnos én is az vagyok, de már nem sokáig ebben az országban.

ikszipszilon 2008.08.27. 15:37:31

Enver:

és mi a helyzet szép országodban, Albániában?

Callidus 2008.08.27. 15:37:39

Archenemy!

Es az etikus-e hogy ugyan mar felismertem hogy a leendo gyermekemnek sokkal jobb elete lehet, egy mukodo tarsadalomban, en ennek ellenere belekenyszeritem ugyanabba a mocsokba ami engem innen eluzott?
En meg akarom adni neki a valasztas szabadsagat, am nem mindegy hogy melyik lepcsorol inditom utjara. Most fiatal vagyok, eros, van idom megtalalni azt a reszet a bolygonak ahol igazan jol erzem magam. Eddig csak jobbat lattam annal mint ahol szulettem, es meg csak europan vagyok tul. Ez az en felelossegem, az en eletem. Onzo lennek? vagy csak szelesebbre nyilt a szemem? A kalandot mar meg sem emlitem.

Raval 2008.08.27. 15:38:46

Persze a megelhetesrol es minosegi kulonbsegrol is szo van a kulfold javara, de a legrosszabb latni az otthoni remenytelenseget. En nem ereztem kulonbseget a kulonbozo kormanyok aldasos tevekenysegeben hogy sikerult az orszag erkolcsi, politikai stb. szinvonalat aldasos hozza nem ertesukkel, pazarlassal es korrupcioval erre a szintre sullyeszteni. 20 evet vartam, de a helyzet csak gazdasagilag javult valamelyest, mas egyebben romlott.
(Persze bent vagyunk az EU-ban, de autozzon mar valaki Szolnok megye mellekutjain, ahol az utakon vegig 40 km-es sebessegkorlatozas van, mert annyira pocsek a burkolat. Ez az ut nem Europaba vezet, amin Magyarorszag jar, hanem a Balkonon keresztul Azsiaba.) Lehet dumalni, hogy kint konnyu, de ajanlom mindenkinek, hogy probalja ki! Baromi nehez, de erdemes!

El kell menni 2008.08.27. 15:40:50

sajnos, én már alapozom a kinti létet.
Az elmúlt ezer évre gondolok, amit eleink létrehoztak, azt becsülöm, de megtartani nem tudom/tudjuk.
Jó probálkozást annak aki marad, és azt üzenem:
Hogy a magyarság nem bünhődte meg a múltat és jövendőt.
Annyira jó helyen fekszik a kárpát medence, hogy már azért fekszik rossz helyen. Egy ilyen központi területen egy erős állam tényező lehetne. Ezért rombolja minden szomszéd és betelepülő nép, és az azokat kiszolgáló kollaboráns, szervezett bünözői csoportok a parlamentben.
Nekik üzenem, hogy győztek, jöhetnek én lelépek.

Callidus 2008.08.27. 15:42:21

hupsz... szaki leirta amit akartam.

Szaki 2008.08.27. 15:44:17

Callidus :) Orulok, hogy egyetertunk.

porthosz 2008.08.27. 15:44:40

"Ez is tipikus lusta, önző, kullancs bevándorló mentalitás, hogy otthon jaj de szar, el is megyek és majd jobban fogok élni a MÁSOK által megteremtett jólétben. Nulla közösségi gondolkodás, 100% önzés. Itt tegyél a szar ellen hogy itt is olyan legyen mint Németo-ban. De ehhez persze nincs elég bátorsága."

Néhány gondolat kedves tinodi kolléga:
1, kimenni külföldre sokkal nagyobb bátorságot igényel mint itthon ücsörögni a meleg szarban ahogy azt teszed te is
2, megmaradni külföldön sokkal nagyobb bátorságot, tettrekészséges és küzdelemet igényel mint itthon a homokba dugni a fejedet miközben 3 cigány épp segbeb@sz az ezt végignéző rendőr meg eközben éppen feljelent rasszizmusért téged.
3, én rengeteg adót fizetek, csakhogy a döntés a változásra nem az én kezemben van (aki állja a cehet) hanem azokéban akik semmi nem fizetnek csak élősködnek. Igy aztán nehéz változtatni
4, a döntéshozókat nem én választom hanem azok akik semmit nem tesznek az országért, mivel ugyebár demokrácia van és ők vannak többen
5, a világot megváltani (és magyarországot) nem lehet, bőven elég ha minden ember megváltja magát és máris jobb lesz a világ.
Te ezt pont forditva szeretnéd, ami lehetetlenség
6,utoljára az az ember aki meg akarta váltani az országot és előljárt jó példával, nos az Szécsényi volt, bele is örült, le is köpködték és diliházba csukták. Nos hát ennyit a legnagyobb magyarról, minden tiszteletem az övé, de én nem követem az ő példáját ha megbocsátasz.

Nagyjából ennyi. 0 hatalommal, 0 befolyással, 0 rendelkezéssel a pénzed felett, 0 rendelkezéssel a pénzed felől döntökről nem lehet megváltoztatni az országot, szép szavakkal még kevésbé. Igy hát én csak drukkolok azoknak akik kivándorolnak, mert ahová mennek ott ez még nincs igy.

Amugy meg, én gatyába ráznám ezt az országot szivesen, rajtam nem múlna, csak hát ugye lenne nagy felháborodás amikor pl. befagyasztanám az összes segélyt, megszüntetném a nyugdijrendszert (mindenki takarékoskodjon maga) és a végeredmény egy normális ország lenne. De hát a racionalitásban maradva, egyrészt sosem jutnék el ilyen magas pozicióba, és még ha el is jutnék valószinüleg igen hamar gyilkosság áldozata lennék. Esetleg diliházba csuknának mint a legnagyobb magyart. Igy hát inkább megyek külföldre. Sok szerencsét az illuzióidhoz.

Archenemy 2008.08.27. 15:49:41

Callidus:
"Es az etikus-e Onzo lennek? vagy csak szelesebbre nyilt a szemem? "

Egy névtelen internetes embertől vársz megértést, egyetértést, feloldozást? :p Én megírtam már, mi a véleményem, ha nem tetszik, ne figyelj rá. Ha szerinted jobban tudod, mit vitatkozol? Menj, élj, halj, törődök is én vele.

scsaba1:
"
Honnan van ez+az+amaz?
-Úgy hoztam a melóhelyről...
Naponta vajon hányszor hangzik el ez a mondat?
"
A mi családunkban ez nem volt divat.

Meg azé' vicces, hogy sokan a "negatív közhangulatot" jelölik meg, mint elüldöző tényezőt, közben meg vinnyognak ezerrel maguk is...

Callidus 2008.08.27. 15:50:04

Az a baj hogy mindenki a penzrol meg a megelhetesrol gondolkozik. Pedig ez nem errol szol. Nagyon sokan azert jonnek ki hogy 1 evet dolgozzanak es vegyenek egy alig hasznalt autot majd hazaguruljanak vele es a szomszed irigy szemevel terjenek nyugovora. Pont ez a mentalitas ami nem hianyzik. Am amig a megelhetes a nap foszereploje ne is varj hosszabb gondolatokat. Amikor rajossz hogy mindegy mivel, szendvicsezes vagy iroda de nem a penz a kozponti tema, hiszen nem a reggeli parizerert nyomod a tulorat, akkor lesz idod gondolkozni hogy mi is erdekel igazan. Otthon hiaba keresel jol ha korulotted senki, ha az innen onnan lopott karakterek, masolatok, celebek, mashol lejart otletek importja az egyetlen fejlodesi ut (penz hijjan) mindig a vilag mogott 10 evvel kullogsz majd. Erre az elso evedben rajossz, ha nem az alighasznalt auto az eleted ertelme.

G. 2008.08.27. 15:50:20

Archenemy,

elvettem a közösböl mikor tanultam (a diplomát ne számuljuk, mert az saját zsebre ment) majd ezután otthon leadóztam pár millát és eljöttem. Szerintem nem tartozom senkinek semmivel...

Szaki 2008.08.27. 15:55:59

Archenemy: kicsit 22-es csapdaja az ervelesed. Szerinted csak az nem "panaszkodik", akinek pozitiv velemenye van. Szerintem inkabb az, akinek negativ velemenye van _es_ nem keresi a megoldast. Ez a blogpost olyanok gyujtohelye, akiknek negativ a velemenye, de konstruktiv a hozzaallasa.

Tandem 2008.08.27. 15:57:15

Amikor kint járok Bécsben, akkor mindig rácsodálkozom az ottani világra. Nem vagyok vak, látom, hogy jobban élnek, szebb a környezet.
A faszom tudja, de mégsem vágyom oda. Azért, mert ezt szegényebb ország, attól még nem rosszabb.

Egy ismerősnek van egy szép kis zöldövezeti villája. Amikor nála járunk, mindig megcsodálom azt is. De aztán amikor hazajövök a kétszobás lakásomba, akkor nem kezdek el köpködni, hogy fú ez milyen szar. Nem szar, nekem ilyen van. Én vettem meg bele minden bútort, én parkettáztam, én szerepltem össze egy hét alatt azt az IKEÁs szekrényt ott a sarokban. :) Ott az ágyon fogant a gyerek, amott meg az erkélyen olvasgatok a nyugágyban vasárnaponként.

Az eddigi hozzászólások alapján én egy rakás szerencsétlenség vagyok, hogy beérem ezzel, és nem vágyódom el. De leszarom.

1997-ben kimehettem volna Ausztriába dolgozni, ötszörös fizuért, vihettem volna az asszonyt is.
Nem mentem. És még csak meg sem bántam.

Itt ez az én kis közegem. Ausztriában esténként nem tudnék legugrani a sarki krimóba sörözni egyet a haverokkal. Ausztriában nem kapnák olyan finom házikenyeret, mint a két utcával arréb lévő kispékségben minden reggel.
Ausztriában nem rakna nekem el az hentes abból a jófajta kolbászból, amit mindig csütörtökönként hozat.
Ott nincs Balaton, ahova leugrunk a hétvégén. Tuti nincsenek ott hekkszagú büfék. 120 centiméteres vízmélység tábla. Nincs az osztrákuknak Bakonyuk, Mátrájuk, Tisza tavuk. Balatoni bort sem palackoznak ott. Tokajit meg aztán végképp. :)))

Tudom, hogy megkapom mindjárt, hogy hülye vagyok, de az élet szerintem olyan, mint amilyennek látni akarja az ember. Én is kereshetném mindenben a hibákat, meg moroghatnék minden szarért, de attól csak nekem lenne rosszabb.

Ha már lehet választani, akkor az én poharam félig tele van. :)
Részemről maradok. :)

Lizi 2008.08.27. 15:58:42

Szívesen fogadnék, hogy azok akik úgy gondolják, hogy hazajönnek nyugdíjasnak, nem fognak. eltelik egy pár év, és esetleg még halogatják a gondolatot, de aztán el is felejtkeznek a visszatérésről... és jobb is így.

Raval 2008.08.27. 16:05:23

Erdekesnek latom, hogy csupa "kisember" szol hozza, sehol egy "nagyformatumu politikus", aki azt mondana, hogy ezt elszurtuk, bocsi. Amit Tandem ir, abban teljesen igaza van, tenni kellene. El kellene legalabb kezdeni, valahol egy kicsi reszeben rendet rakni es eltuntetni a piszkot es lassan haladni. De az orszag ul mozdulatlanul a meleg es budos mocsarban es a tobbsegnek ez meg jo is, sot elvezi.

Archenemy 2008.08.27. 16:07:43

G.

Örömmel tölt el, hogy ezt nekem gyónod meg, hiszen még sosem találkoztunk, de máris ilyen fontosnak tartod a véleményem :p

Szaki:
Bevallom őszintén, nem határoztam meg egzaktul a "panaszkodás" definícióját. Szerintem az panaszkodik, aki hosszasan sorolja a sérelmeit, hogy minden milyen szar, minden mennyire reménytelen. Hogy keres-e megoldást, az más tészta.

Továbbra is fenntartom, hogy az itt "negatív közhangulatot" kifogásoló olvtársak egytől-egyig hangosan panaszkodnak, hozzájárulva ezzel az általuk kifogásolt "hangulathoz".

kutatoember 2008.08.27. 16:08:04

"Az a baj hogy mindenki a penzrol meg a megelhetesrol gondolkozik."

Ez nem az o hibajuk. Amig a tarasadalom atlagos tagjanak napi gondot okoz a megelhetessel torteno foglalkozas, addig nem lehet senkitol elvarni, hogy az anyagiaktol elvonatkoztatva tavlatokban merjen gondolkodni. Sajnos ez igaz a kutatasi/akademiai szfera atlagos szellemi "melosara" is, nehez aktivnak lenni, szarnyalni es ujat, jobbat alkotni, ha minden nap elojonnek az anyagi kerdesek.

Egy olyan szferaban, ahol nem kell napi anyagi gondokkal foglalkozni, egesz mashogy allnak az atalgemberek is a dolgokhoz, barki megtapasztalhatja ha egy ideig egy nalunk fejlettebb tarsadalomban sziv egy kis levegot.

En spec. bevandoroltam MO-ra, azzal a tervvel, hogy itt elem le az eletem, szereztem ket diplomat, doktorit, azota boven dolgoztam es adoztam annyit, hogy ne erezzem magam adosnak, viszont a terveim mar korant sem olyan viragosak mint regen. Egyaltalan nem vagyok bizakodo sem a gazdasagi helyzetunk, sem a magyar kutatasi szfera alakulasat tekintve.

Az "elned halnod kell" filozofia nagyon tetszetos, de az embernek nem csak sajat magaval szemben, vagy magasroptu eszmeket kovetve a tarsadalommal szemben vannak kotelessegei, hanem a csaladjaval es az utodaival szemben is, a gyermeinknek kotelesek vagyunk jo, elheto korulmenyeket es jovot biztositani. Az "otthon" fogalma pedig nem foldrajzi kerdes. Raadasul mi nagyon jok vagyunk abban, hogy olyan politikusokat tegyunk az orszag elere, akik lesz*rjak a jonepet meg a jovot is. Ha valaki pedig megis vallalkozna arra, hogy megprobal valtoztatni a dolgokon (nem politikus, azok nem tesznek ilyet), azt siman szembekapja amit a szel ellen probalt kifacsarni.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 16:08:29

Döngeti a mellét a sok tehetetlen, mert ők képtelenek megtanulni egy idegen nyelvet, egy olyan szakmát, ami kell is a világnak, nem bírják összespórolni a vízumra, repülőjegyre valót, vagy egyszerűen csak gyávák külföldre menni. Tudod attól, hogy még mélyebbre dugod a fejed a szarkupacba, az nem lesz rózsaillatú.

Nekem 30 év kellett, mire rájöttem, hogy Magyarországról csak elfelé vezet az út, és korábban kézzel-lábbal tiltakoztam a kivándorlás ellen. De miért is maradjak? Hogy eltartsak 2 millió társammal együtt még háromszor annyi ingyenélőt? Hogy hamarosan minden második utcán szembejövő szakadt, rossz arcú cigány legyen? És még őket is én tartsam el?

Nagyon sajnálom azokat, akiknek itt kell maradniuk, de ez az ő döntésük. Mindenkinek nyitva áll a lehetőség, hogy jobban éljen, csak van akinek egyszerűbb, van akinek bonyolultabb az út.

Én szívesen építem azt a társadalmat, amely elismer építőjének, befogad, és támogat. Olyat viszont nem, amely kirabol, átver, hülyének néz, fenyeget és az ellenségének tekint. Hidd el, megbecsülik külföldön a dolgozó bevándorlót. Az, hogy élősködni megy valaki a jobban szervezett, gazdagabb országba, csak egy magyarnak juthat eszébe. Mert ide tényleg élősködni jön a sok ukrán, román, szerb, kínai, és határon túli magyar. Tisztelet a kivételnek. Én azért megyek külföldre, hogy dolgozzak, és a munkám gyümölcsét nagyrészt én akarom élvezni. Nagyanyám azt mondta, azért dolgozott, hogy az unokájának már jobb legyen. Hát jobb lesz. Csak nem itt.

G. 2008.08.27. 16:13:16

Csak érzékeltetni akartam, hogy én nem érzem úgy hogy bármivel is tartoznék, azért mert otthon tanultam és nöttem fel, egyedül a családomnak.:)

odonkor (törölt) 2008.08.27. 16:13:34

Egy kis tematikai átfedés a mi blogunkkal:P

Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy Magyarország elsüllyed. Szerintem elsősorban a cigánykérdés miatt, de a kivándorlás tovább súlyosbítja a helyzetet és előrehozza az összeomlást.

De szerintem még az se jár jól, aki elmegy. A Nyugat ugyanúgy összeomlóban van népesedésileg, thx to liberalism and abortion. A négy legnagyobb holland városban a hollandok például 50% alá szorultak.

Európa és az ún. nyugati világ dekadens, ez egyértelműen kiolvasható a számokból. Majd ha letörik a liberalizmust, ha betiltják az abortuszt, és az emberek újra nemzetben gondolkodnak, majd akkor lesz változás.

Tandem 2008.08.27. 16:13:38

Raval: szerintem azért lassanként haladunk. Legalábbis itt a mi mikrokörnyezetünkben igen. Tettünk is érte. Összefogott a társasház, négy évig gyűjtöttünk pénzt, nyár elején csontra felújítottuk a házat. Olyan, mintha új lenne.
Egyik szomszéd kertészetben dolgozik, önköltségen vesz minden évben néhány fát. Ketten szoktuk elültetni a ház körül. Amit 8 éve először ültettünk, az alatt már hűsölni lehet. (Amikor idköltöztünk, akkor csak fű volt, mostmár egész park-szerű a környék).
Szerveztünk kb. 10 éve polgárörséget, amikor volt betörés, azóta egy sem volt. Pályáztunk az önkormányzatnál önerős útépítésre, felét fizették őt, felét mi.
Két éve EU-konform a játszóterünk...
ÉS még sorolhatnám.

Ok, ezek kis dolgok, de egyszerü halandóként ilyenekben tudunk valamit tenni. Abba én nem tudok beleszolni, hogy ide jöjjön egy autógyár, vagy Szlovákiába.

Szaki 2008.08.27. 16:15:09

Archenemy: nem vagyok vak, olvastam, amit irtal, nem volt benne definicio. ;) Az, hogy panaszkodunk, osi magyar szokas. Az itt egybegyultek viszont ervelnek, gondolkodnak, keresik a megoldast maguknak, vagy mindenkinek. Hogy "panaszkodasnak", "elegedetlensegnek", vagy barmi masnak cimkezzuk ezt fel, lenyegtelen. A lenyeg az, hogy itt a tobbseg hozzaallasa konstruktiv. Kritikat, jobbito otletet megfogalmazni a jelenlegi allapot hibainak felsorolasa (= "panaszkodas") nelkul ertelmetlen lenne.

odonkor (törölt) 2008.08.27. 16:17:21

Ja és még valamit. Az eredeti bejegyzésben szerepelt, hogy egy Svédországból visszatérő kolléga ajánlja a szerzőnek, próbálja ki, milyen "egy normális társadalomban élni".

Hát, nem tudom. Svédország egy baloldali ország. Ez nekem azt jelenti, hogy nemzetellenes is, mert az "Új Baloldal" odavan a bevándorlókért. Csodálkoznék, ha Stockholm, Malmő nem lenne tele muzulmánokkal meg feketékkel.

HaCS 2008.08.27. 16:17:26

Azon gondolkodtatok már, miért éppen a rengeteg fiatal hagyja itt az országot, főleg azok, akiknek nincs otthonról "hátszele"?
Az emberek, fiatalok jelentős részének esze ágában sincs külföldre menni, ha van más lehetősége. Ahol családi pénzből indíthatnak vállalkozást a fiatal szakterületén, vagy "zsírosabb" állást sikerül találni, ott semmi ilyesmiről szó nincs.
Azok mennek ki, akiknek egy családi egzisztencia FELÉPÍTÉSÉHEZ nem jut tisztes lehetőség. Ha már megvan a lakás, bútor, akkor már bőven elég lehet az a fizetés, melyet egy diplomás kezdő keres. Aztán fejlődés. De ha valaki ezt csak saját erejéből kénytelen megoldani, az itthon meglehetős nehézségekbe ütközik. Például a rengeteg olyan diplomás, akiket képzünk csőstül, csak éppen szakmájához való munkahely 1000 km-es körzetben (már) nem lesz kb. még 15 évig. Persze, hogy nem megy el bolti eladónak, ha már 5 plusz évet rááldozott az életéből a tanulásra. Ezek a fiatalok ekkor 23 évesek. A családalapítás 10 éven belül legkésőbb mindenképp aktuális.
Lakás pedig kell, mert a lakásbérleti díjak itteni fizetésekhez mérve horror szinten vannak. (Kb. a saját lakás hiteltörlesztésével összemérhetőek.) Ahol van jól fizetett munka, ott a lakhatás borzasztó drága. Távolabbi lakás kizárva, mert a közlekedés vicc.

Életpálya kezdésénél csapdahelyzet van emberek.

Moha 2008.08.27. 16:19:12

De az mekkora ostoba beszolas volt, hogy fizessuk vissza a diplomat. Erettseivel, szakmunkassal senki nincs kint, mi? Koveteld toluk is

Archenemy 2008.08.27. 16:19:14

wasabii, kezdjük ott, hogy két csoportra osztod az embereket: akik okosak és elmennek, meg akik buták, és nem mennek el. Ez nyilván nonszensz, hiszen vannak olyan buták is, akik elmennek, meg olyan okosak is, akik nem, ha ezt nem látod be, akkor sajnos felesleges veled vitatkozni, mert bizony igencsak buta vagy.

Az, hogy vannak érveid az elmenetel mellett, nem azt jelenti, hogy nagy arccal leszólhatsz meg lehülyézhetsz mindenkit, aki maradni akar. Ezt inkább valami kétségbeesett önigazolásnak gondolom, no de mint írtad, mindenki maga építi a sorsát.

Az külön vicces, hogy te, mint bevándorló, hasznos, építő embernek láttatod magad, míg te, mint "otthoni", a bevándorlókat ingyenélő söpredéknek mondod: ezzel a logikával akár politikusnak is elmehetnél :p

Lépes Elek 2008.08.27. 16:20:55

Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy egy 35 éves középiskolai tanár nettó bére Magyarországon 110eFt körül mozog. Szerintem ez mindent megmond.

Üdvözlettel Németországból.

Lépes Elek 2008.08.27. 16:23:17

A közhangulatról ne is beszéljek:

"tanárnak csak a hülyék mennek"
"nincsenek jó tanárok"
"mindössze 22 órát dolgoznak"
"nem kell csinálniuk semmit, csak ismételgetni ugyanazt minden évben"

stb.

LiberAll 2008.08.27. 16:24:40

Sokan írják, hogy itt élni, halni kell, de aktuálisan ez úgy szól, hogy
ITT ÉHEN HALNI KELL!

Csaba 2008.08.27. 16:24:41

Udv,

Kulfoldon dolgozom majd 2 eve, elotte is voltam rovidebb-hosszabb ideig, de hazamentem.
Tudjatok mikor dontottem el veglegesen hogy lelepek?
Egyik ejszaka hang nelkul ment a TV-n a kulfoldi hircsatorna es neha kapcsolgattam ide-oda. Egyszer csak feltunt hogy valahol mar megint randaliroznak meg gyujtogatnak, mondom idiota bankoztarsasag a suket nem tud magaval mit kezdeni. Na akkor lepodtem meg mikor magyar rendszamot lattam az egyik tehetseges kezeben. jaja, akkor volt a balhe a TV szekhaznal.
Eleg jo allasom volt egy IT cegnel, de akkor eldontottem hogy innen lepni kell. A sok idiota veri a nyalat, randaliroz, rombol... na en ebbol nem kerek. Masfel honap mulva egy angliai gyarban voltam mint ketkezi melos, kevesebb penzert.
Most egy tengereszeti tanacsado cegnel vagyok mernok, a fizetesem nem sokkal tobb mint amit otthagytam (persze nagysagrendekkel javulni fog par honapon belul).
De a nyugalom es turelem amit nem lehet penzzel megvenni, ezt nagyon ertekelem itt kint.

Nem kolbaszbol van a kerites, es nem tagadom, vannak akiknek nem jott be a kulfoldi melo. Nem a nyelvtudas szamit, mert van aki nulla angollal jott ki, es boldogul. A problemasok azokbol kerulnek ki, akik otthon is csak hapognak meg nyavajognak. Nem lehet 2 honap alatt megvaltani a vilagot, es csak varni a sultgalambot. Dolgozni kell, de megbecsulnek. Velem egyszersem ereztettek meg a ketkezi also retegbol valo melosok sem hogy nemkivanatos szemely lennek. Itt lehet vitatkozni es beszelgetni eszervekkel.
magyarorszagon ha nem osztod valakinek a velemnyet, akkor mar elhuzhatsza francba, mert 2 mondat utan ugyis radsutik hogy szocko/zsido/naci/stb vagy es innentol fogva nincs tovabb ertelmes beszelgetes.

Na megyek vissza melozni...

B 2008.08.27. 16:24:59

Kurficol, te egy akkora kommunista taho vagy, hogy a play station-on is disznovagast jatszol!!!

Archenemy 2008.08.27. 16:27:21

"
A közhangulatról ne is beszéljek:
"

Mondd má meg te okos ember, onnan németországból hogyan tudod te olyan jól a közhangulatot? :p

A blog.hu nem reprezentatív minta. Én ha csak ezeket olvasnám egész nap, tuti depressziós lennék egy héten belül.

Laszlo · http://blog.hu/goldmine/hedgehog.php/633099 2008.08.27. 16:27:28

Werwolf,
Teljesen egyetertek veled. Ahogy olvastam a soraidat (kis tulzassal) konny szokott a szemembe. Nem vagyok regota kulfoldon, nem is vagyok egyedul, a - felesegemmel jottem es ket honap mulva szuletik a kisfiunk- es megis.. Elsosorban nem anyagi megfontolasok vezettek bennunket, otthon mindkettonknek jo allasa volt.
Ezt egyfajta befekteteskent gondolam hiszen dokumentalhato kulfoldi tapasztalatokkal es – igazi - nyelvtudassal Mo. jobb lehetosegek nyilnak meg.
Nagyon szerettem az allasomat, de nyelvtudas nelkul nem nagyon volt igazi elorelepesi lehetoseg. Van ugyan nyelvvizsgam (elsore , szakmai, C kozep), ami a diplomahoz kellett, de ugye ez nem igazi nyelvtudas. Azt gondoltam, hogy nehez lesz, de, hogy ennyire azt nem sejtetem.
Az elso honapok nyelviskola 9-4-ig 5x egy heten onkentes munkakkal, museum, galleria, stb (ingyen). Sikerult kapnom egy lehetoseget - egy nagy multinacionalis vallalatnal -mint gyakornok (ingyen) es csak nem sokkal ezelott veglegesitettek. Eppen ma kaptam meg a munkakori leirasomat ami nagyon kecsegteto, de majd meglatjuk. Minden nap olvasom a magyar website-okat nezem az MTV-t es beszelek a szuleimmel, baratokkal. Azt hiszem meg ket eve es vegleg megyunk haza.

egy bevándorló 2008.08.27. 16:28:43

"Mert ide tényleg élősködni jön a sok ukrán, román, szerb, kínai, és határon túli magyar."

Hát a jó kurva anyádat, és még finom vagyok! Csak a fizetett TBjárulékomból kijön 1 jól fizetett, vagy 2 átlagfizetésű egészségügyi dolgozó bére, és akkor van pofád azt mondani, hogy élősködni jövök ide?
Arról nem is beszélve, hogy egy kicsit nagyobb magyar vagyok szerintem, mint Te. Volt már nem kicsi bajom belőle, hogy magyarnak vallottam magam, de mégis így tettem. Nagyapám a magyar hadseregben halt meg. Édesapám nagybátyja szintén, és akkor te (szigorúan kisbetűvel) leszólsz engem??? Elmehetsz te a picsába, és még csak hiányozni se fogsz senkinek!

Lépes Elek 2008.08.27. 16:28:59

Még friss az élmény.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 16:33:09

Archenemy, nem mondtam, hogy buta, aki nem megy el. Aki tüntet az elmenés ellen, akármilyen okból, az vagy buta, vagy maga is menne, de nem képes rá, és ezt azzal akarja elrejteni, hogy leszólja az elmenőket. És bizony ezt továbbra is így gondolom. Nem feltétlen okos az sem, aki elmegy, de önmagában a külföldre költözés igencsak indokolható. Egyébként meg ha úgy gondolnám simán leszólhatnék bárkit, ellentétben azzal, amit írsz, de nem teszem, szerintem nem is írtam ilyet.

Egyébként szerinted itt a bevándorlók nagyrésze nem élősködik? Tudod kik vándorolnak be Magyarországra? Én tudom, mert párnak magam is segítettem. Egy, azaz egy személy lett közülük értékes tagja a társadalomnak, a több tízből. Ezzel szemben a kiszemelt célországomban a bevándorlás olyan szigorú feltételekhez van kötve, hogy ott elég nehéz manapság bevándorlóként "ingyenélni", illetve aki erre hajlamos, azt idejekorán kiszűrik. Ezek után kérlek értelmezd újra az írásomat.

Vérnűsző Barom 2008.08.27. 16:33:38

Munkahelyről mindig kommenteket írok az Indexre, a napi munkám helyett, itt Magyarországon. Sokat.
Ezzel megkárosítom a céget, ahol dolgozom, mivel ezidő alatt nem a munkámmal foglakozom, viszont használom a cég eszközét (pl. szgép), növelem a rezsijét (pl. áram), lefoglalom az egyébként munkára szükséges internetes sávszélességet, miközben ugyanúgy felveszem a fizumat, mint az, aki a másik szgép előtt csinálja ugyanezt.

Ügyes-e vagyok, vagy bűnöző? Szerintetek érdemes ezzel a mentalitással kimennem külföldre? Megélek-e? Jól.

---
ps.: Csak példabeszéd volt. Nem járok még munkahelyre se...

wasabii (törölt) 2008.08.27. 16:37:29

Egy bevándorló, te aztán egy igazi nagy magyar paraszt vagy, még a kapanyél is kiesik a szádból. Látszik, hogy nem jártál magyar iskolába, különben az értelmező olvasást tanították volna neked.

1. külön mondatban írtam, hogy tisztelet a kivételnek, ezek szerint rád ez nem vonatkozik
2. a te, az kisbetű, magyarul
3. leszarom, hogy mekkora magyar vagy, az ilyenek miatt tart ott az ország közhangulata, ahol
4. én nem szóltalak le téged, te meg arról kurvára nem tehetsz, és nem leszel nagyobb tőle, hogy az őseid mit tettek
5. elmegyek a picsába, ezen nem múlik, és nem sok embernek fogok hiányozni, mert nem vagyok egy ismert valaki. És nekem jobb lesz.

B 2008.08.27. 16:39:03

Csak hogy kicsit helyre rakjuk az angol bereket, egy-ket tudatlan, fingot sejto ember miatt. Tehat a minimalber,heti 40-45 oraval, kb 1000 font korul van egy honapban. Ebbol lejon a szallasod ara, ami ha egyedul laksz a szobaban, kb 350 font, kajad ha venned kell, 150 font, plusz 70 fontert kozlekedsz. Meg a gyengebb matekosok is ki tudjak szamolni, tobb mint 400 fontot lazan elrakhatsz havonta,
Hol a picsaban tudok otthon tobb mint 120 ezer forintot megsporolni havonta, ha nem vagyok agysebesz???
Sehol.
Na ezert van 100 ezer magyar itt.

Archenemy 2008.08.27. 16:39:58

Tudod mit, wasabii, nem értelmezem én újra, hanem majd te írod szépen újra, ha akarod. Az előző postod hangneme önmagában hozzájárul a sokak által kifogásolt "negatív közhangulathoz", általánosít és csúsztat.

Az, hogy te kiknek segítettél élősködni a magyar társadalmon, nem az én dolgom, elszámolsz majd ezzel a saját lelkiismeretednek, nem vagyok én gyóntatópap.

ZmanUK 2008.08.27. 16:43:13

B,

Akkor tegyuk azt hozza, hogy napi 8 oras meloval Angliaban, 15K eves fizetes mellett viszel haza 1003 fontot. Es ez nem a minimal ber. A minimal ber ugye 5,62 font egy orara brutto. Szoval nyugodtan szamolhatunk max 800 fontot nettoban (nagy joindulattal), heti 40 oras muszakban. (Ami ugye sosem negyven ora, mert az ebedszunetet nem fizetik). Szoval maris csak 200 fontot tudsz felretenni, ami 60e Forint, de meg kell hagyni, sokan ennek a toredeket sem tudjak felretenni. Magyarorszagon ugye minimalberbol meg ehenhalsz, nemhogy felreteszel.

Szaki 2008.08.27. 16:44:12

Archenemy: Nomen est omen :D

wasabii (törölt) 2008.08.27. 16:45:47

Archenemy, te miből gondolod, hogy ha valaki ide ír, akkor az egyből neked szól? Nem mintha zavarna, hogy válaszolsz, ez nyilvános weboldal, de miért írsz olyanokat, hogy nem vagy gyóntatópap, ne kérjenek tőled feloldozást? A kutya nem kért, és nem neked gyónok, ez egy ún. érv volt, egy ún. vitában. De neked ez talán most sok így egyszerre. Végignéztem a hozzászólásaidat, de az első, tapasztalatlanságról, és a téma teljes félreértéséről árulkodó hozzászólásodon kívül semmit sem tettél hozzá, csak semmitmondó válaszokat írtál. Még gyakorolj, esetleg válts nicket, aztán belejössz.

egy bevándorló 2008.08.27. 16:47:39

"Egyébként szerinted itt a bevándorlók nagyrésze nem élősködik? Tudod kik vándorolnak be Magyarországra? Én tudom, mert párnak magam is segítettem. Egy, azaz egy személy lett közülük értékes tagja a társadalomnak, a több tízből. Ezzel szemben a kiszemelt célországomban a bevándorlás olyan szigorú feltételekhez van kötve, hogy ott elég nehéz manapság bevándorlóként "ingyenélni", illetve aki erre hajlamos, azt idejekorán kiszűrik. Ezek után kérlek értelmezd újra az írásomat."

Idehallgass kisköcsög! Sokkal nehezebb Magyarországra bejönni, mint pl Angliába, Spanyolországra, akárhová (mindezt határon túli magyarként). Magyar állampolgár meg kb. oda megy ahova akar, úgyhogy ne gyere nekem itt az értékes tagja a társadalom dumával.
Magyaországra az jöhet akinek van bejelentett lakhelye, meg legalább 90 nettó keresete. Akkor hogy is jön elősködni. Azt meg akkor fogom elhinni, hogy te (és udvariasságból nagy betűvel szokták írni) segítettél akárkinek is, akkor fogom elhinni, ha piros hó esik augusztusban.
Ezért szar magyarország, mert a többség sajnos így viszonyul más emberekhez, mint te.

Vérnűsző Barom 2008.08.27. 16:47:57

Elnézegettem Németországot a nyár elején. Volt ott annyi török, hogy rengeteg. Török ruhákban mászkáltak, török kajákat ettek, egymással törökül beszélgettek, noha tudtak németül. Majd a nyár közepén hazahúztak Törökországba.
Amíg kint vannak segítik, támogatják egymást. ha lehet, és tehetik törökhöz mennek dolgozni, törököt alkalmaznak, ha találnak valami lehetőséget, törököt prúbálnak előnyhöz juttatni.
A fizujuk jelentős részét hazautalják, abból él, tanulgat a család otthomaradó része, majd amikor összeszedtek egy kis pénzt, boldogan hazakocognak, immár végleg, és belevágnak valami olyan vállalkozásba, amire pénzük, szakértelmük lehetőséget ad. És a török állam mindezt messzemenően támogatja. kifele is, befele is, közben is. Nem lerázza, elhajtja, lebunkózza őket, hanem, ha kell akár hitelt is ad a kinti beruházáshoz, kereskedelemhez.
És ezeknek a törököknek valahogy eszük ágában sincs németté válni, kintmaradni, szeretnek törökök lenni itt is, ott is.

Kinti magyarok!? Így van ez a magyarokkal is?

Hazaiak!? És itthon...?

Minden cigánytól megkövetelem 2008.08.27. 16:48:00

hogy ezentúl engem mint magyart "HUN"-nak vagy esetleg "HUNANOID"-nak hívjon, és akkor én is romának fogom hívni a cigányokat.

"Mert ha a bablevest elnevezzük túróscsuszának, ne csodálozzunk ha bableves íze marad!"

Ez csak annyiban kapcsolódik a blogbejegyzéshez, hogy már a post írója sem meri cigánynak nevezni a cigányokat, mert elhitte, hogy akkor fasiszta lesz.

HaCS 2008.08.27. 16:50:18

Na ez meg most hogy jött ide?

KopaszMercis 2008.08.27. 16:50:48

Itt 2010-ben fog bekoszonteni egyszerre a sotet kozepkor es a 3. birodalom demagogiaja.. addigra meg lesz a diplomam es messze fogok innen mar jarni :)

Vérnűsző Barom 2008.08.27. 16:51:13

Cikkíró: Hm. Mi is a pontos neve a romák országos szövetségének? Amit az OCÖ betűszó rövidít? Ha meg úgy hívják, ahogy, akkor meg miért ne nevezhetnéd annak, ami, és ahogy ők is hívják?

B 2008.08.27. 16:51:47

Ugy latom, hogy te is itt elsz, akkor gondolom tudod h a minimal ber, 5.52, de nem a 10 p-n veszunk ossze. A masik dolog, hogy egy honap nem 4 het altalaban.
Az pedig hogy 40 v 45 oras a heted, egyen fuggo ugyebar, de mondjuk az a heti 5 ora, havi szinten mar tobb mint 100 font.
De igazad van, itt sem kurvara konnyu, mert ez a minimal ber nem sokat er, max remekul elhetsz, ha nem akarsz felre tenni semmit.

KopaszMercis 2008.08.27. 16:54:20

Vérnűsző Barom 2008.08.27. 16:47:57

de torokorszagban nincsen gyurcsany ferenc, es tudod hogy a gyurcsany ferenc tehet mindenrol!

wasabii (törölt) 2008.08.27. 16:56:17

egy bevándorló, most akkor nehéz:
"Sokkal nehezebb Magyarországra bejönni, mint pl Angliába,"

vagy könnyű Magyarországra települni:
"Magyaországra az jöhet akinek van bejelentett lakhelye, meg legalább 90 nettó keresete."

Ha engem kérdezel, idejönni könnyű, bejelentett lakcímet, 90 nettós állást keresni könnyű. Itt maradni, emberekkel megismerkedni, állampolgárságot intézni, beilleszkedni, zsigeri ellenállást leküzdeni, párt találni, némelyeknek nyelvet tanulni nagyon nehéz.

Amit én nem értek, hogy miért akar minden külhoni magyar bevándorló a magyarságával kitűnni. Itt a többség magyar, itt ez nem jelent semmi pluszt, sőt önmagában kevés, le kell tenni valamit az asztalra is.

Angliáról, Spanyolországról meg annyit, hogy lehet oda menni, könnyen lehet 3 autót venni, meg kicsit jobban élni fizetésből, de azért ott is ugyanaz a szar van, mint itt. Aki kb. ugyanígy akar élni, mint itt, csak gazdagabban, az menjen oda. Akinek hiányozna a nyüzsgés, a hajtás, az maradjon Európában.

Gézabácsi 2008.08.27. 16:56:28

Gyerekkorom óta állandóan nyugaton akartam élni angliai utazásom hatására. Végül kiköltöztem Svédországba de nem éreztem jól magam (pedig beszélek svédül, angolul) munkalehetőség kevés (vidéki kisebb településen) és nagyon rosszul éreztem magam a "tökéletes" társadalom ellenére. Van ami jobban működik ott, van ami rosszabbul. Hazajöttem, most van rendes állásom, lakásom, kocsim és jobban érzem magam itt.
Sajnos a NYUGAT sem a régi már, ott is sok a zavargás, színes bevándorló és már nem olyan álomvilág, mint a 70-es, 80-as években)
Vki kérdezett Malmö-ről, hát elég durva, olyan arab negyed van ott, ahova nappal sem szabad bemenni...

HaCS 2008.08.27. 16:57:20

Baromi jó, hogy itt fontokat számítgatunk itthon. Aki kiment, és kint is van annak ezek szerint a ti számítgatásotoktól függetlenül megvan a maga élete. Nehogy már bárki is úgy állítsa be, hogy ott nem is jobb a kereset, az ember meg csak passzióból vagy a szívás miatt megy ki diplomával dobozokat pakolászni.
Ott van arra lehetőség, hogy néhány hosszú év munkájával (persze) belekezdj valamibe, itthon ha csak a saját erődből futsz neki nincs.
Ne szépítgessük itt a dolgokat.

ZmanUK 2008.08.27. 16:58:09

B,

Bocs, eliras volt, valoban 5.52GBP a minimal. Es valoban ott elek en is. De nekem majdnem a legtobb ismerosom minimalon dolgozik, vagy affolott 5.69, 5.8 es egyik sem visz haza 1000 fontot, pedig igen sokat dolgoznak szerencsetlenek. Ennek ellenere flatshare-ben, a 800-900 fontbol is jol meg lehet elni, es felre is lehet belole tenni.

De persze lakasvasarlas hitelre, stb az necces lenne. De visszaterve, Anglia nem olyan draga mint annak otthon beallitjak, ha az ember foz, es megveszik a hozzavalokat a tescoban, sokkal olcsobban ki lehet jonni. Nem vicces hogy az etolaj itt olcsobb mint Magyarorszagon?
Muszaki cikkek, ruhak - olcsobbak. Az elelmiszerek java resze ugyanolyan arban van. Az alberlet es utazas az sokba kerul, de konyorgom, szerintem sokkal aranyosabbak itt a fizetesek a termekek araihoz merve.

ZmanUK 2008.08.27. 17:02:18

HaCS

Fontokat szamolgatok, mert Angliaban elek. Ilyen egyszeru. Emellett meg igen sok ismeros ment mar azert haza, mert otthon a sajat allasukban megkapjak a 200e nettot, mig itt kint a 240e nettoert kell dobozokat pakolniuk, ha elhetek ezzel a hasonlattal. A 40e forintert nekik nem erte meg kint maradni, mondjuk jogosan. A lengyelek is ezert kezdtek el "visszavandorolni" Lengyelorszagba, mert sok helyen a lengyel berek felvettek a versenyt az angol minimal berrel.

lord_soth 2008.08.27. 17:04:26

Boldogság = pénz???

KopaszMercis 2008.08.27. 17:05:04

Zlot:
ha valaki kepzett mennyire nehez neki rendes melot szereznie?

ZmanUK 2008.08.27. 17:05:21

Amugy meg nem tartom rossznak ha az ember oda akar menni, ahol egy normalisabb es kiegyensulyozottabb eletet tud majd nyujtani a gyerekeinek, esetleg egy par ev alatt meg tudja majd alapozni az eletet otthon Magyarorszagon. Mindenki szabad akaratabol dontse el neki mi a fontos, es hol szeretne elni. Itt sokan nagyon lekezeloen beszelnek azokrol akik kint elnek. Ugyanolyan magyarok vagyunk mi is, mint akik otthon elnek Magyarorszagon, nem hiszem hogy attol hogy kulfoldon elunk, maris rosszabbak lettunk. Elvegre a vilag kinyilt, a gorogok, olaszok, arabok, a vilag minden reszen megtartjak hagyomanyaikat, nyelvuket gyakoroljak, buszkek szarmazasukra, stb, es ez igy van jo.

Akinek ez nem tetszik, annak jobb lenne visszamennie az idoben, amikor meg allt a vasfuggony.

ZmanUK 2008.08.27. 17:06:25

Kopaszmercis:
Kepzett vagyok (bar nincs diplomam), es informatikaban dolgozok mernokkent. Es habar nem volt egyszeru igy elhelyezkedni, nem telt meg egy evbe sem.

HaCS 2008.08.27. 17:09:08

Hollandiáról van tapasztalatom.
Ott a sajt a tejtermékek olcsóbbak, a pékáru (nem túl jó egyébként), a halkészíítmények, a tészta kb ugyanannyi, a húsáru, a felvágottak, a gyümölcs, zöldség kb 25%-kal drágábbak, mint itthon. A minimálbér olyan 1200 euro körül havonta (7,61 euro órabér). A holland törvények miatt (munkavállalók jogai, védelme)a legtöbb ember munkaközvetítőn keresztül dolgozik, holandok is. Akit hivatalosan egy cég felvett a munkahelyre annak a munkáltató köteles munkát biztosítani,(nincs nyári leállás nekik), ill. csak különösen indokolt esetben bocsájthatja el. Ezért nem vesznek fel cégek rendesen munkába. Viszont ha tényleg jó munkaerő vagy, akkor ezt 1,5-2 év alatt el lehet érni. Ezeknél a munkavállalóknál pedig az átlagos kezdő kereset kb 1800-2000 euro. Ha jól dolgozol megbecsülnek. Ennyi!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.08.27. 17:09:36

A 20as 30as évek Magyarországa köszön vissza. Ugyanúhy tömegek vándoroltak ki a megélhetés reményében.
A televízióink és véleményformáló embereink persze gondoskodnak róla, hogy az itthon maradottak jól szórakozzanak. Ha már másra nem telik.

Tragédia.

Új Zéland Rulez 2008.08.27. 17:09:56

Mi lenne, ha mi magyarok fognánk magunkat és mind a 6, 7 millióan kimennék új zélandra? Ott nem lennénk útban seniknek. Ez lehetne a második honfoglalásunk.
Kíváncsi vagyok egy olyan társadalomra, ami csak cigányokból áll mennyire életképes. A kissebbségi politikájuk cizelláltságára meg különösen.

xstranger 2008.08.27. 17:10:13

KM:

Ha jol beszelsz angolul akkor meglepoen egyszeru. Angolul adnak feladatot es ha jo vagy akkor felvesznek. Persze ra kell szanni egy kis idot CV iras angol szajiz szerint, jo idozites stb.

HaCS 2008.08.27. 17:11:20

Kedves Zlot!
Épp ezért írtam, hogy nem az a jellemző, hogy azok mennek ki akik már idehaza is 200e nettó körül, vagy fölött kerestek. De ez a magyar lakosságnak eléggé kis szelete szerintem.

egy bevándorló 2008.08.27. 17:12:33

"egy bevándorló, most akkor nehéz:
"Sokkal nehezebb Magyarországra bejönni, mint pl Angliába,"

vagy könnyű Magyarországra települni:
"Magyaországra az jöhet akinek van bejelentett lakhelye, meg legalább 90 nettó keresete.""

Nehéz, mert: magyarországon olyan bürokrácia van, mint nyugaton sehol. Mindent 5x kell beadni, hihetetlen átfutási idők vannak, és úgy beszélnek veled, mint a kutyával.
És igenis nehéz úgy munkát találni, hogy a munkaadónak 3 testülethez kell beadnia kérelmet, hogy külföldit fölvegyen, és ezek átfutása 2 hónap minimum. Ja és ez a munkavállalói vízum 1 évre szól, utána egész előről (persze ebben a 2 hónap benne van, de addig nem dolgozhatsz).
Nem azt mondom, hogy rögtön mindenkit engedjenek be, de azért ez egy picit túlzás, bár gondolom szerinted ok. Különösen az "ingyenékő határon túli magyarokkal", ugye?
Ezzel szemben Angliába1-2 héten belül munkábaállhatsz (nem EUs állampolgárként), és még állampolgorságot is hamarabb kapsz. Spanyolország dettó.
Hát nem hiába védekezni kell, elvégre ez a Kánaán!

"Amit én nem értek, hogy miért akar minden külhoni magyar bevándorló a magyarságával kitűnni."
Azért mert nekünk számtalan megaláztatásban, és szenvedésben volt részünk azért mert magyarnak vallottuk magunkat. De ezt te soha nem fogod megérteni.

Emberségről meg annyit, hogy '90 előtt mikor mi nagyságrendekkel jobban eltünk, mint ti (Szerbia) akkor minden hónapban kb. 2 kedves magyar család vendégeskedett nálunk. Szívesen láttuk őket, etettük, itattuk őket, sőt mivel nálunk mindent lehetett kapni, itt viszont kb. semmit sűrűn még a nagybevásárlást is mi fizettük nekik. Mikor fordult a kocka, és két ember havi keresetéből egy kenyeret nem tudtunk venni találd ki ebből a 1x családból hány segített. 0 (nulla).
Amúgy meg nem érdekel a véleményed, nem is értem mindek írogatok ide egyáltalán.
Mindenkinek további szép napot. Mindenki éljen ott ahol akar.

ZmanUK 2008.08.27. 17:13:17

xstranger - ez azert nem annyira egyszeru :-) Mert itt eleg sokan beszelnek angolul :), es nem feltetlenul van jo munkajuk

B 2008.08.27. 17:13:58

Maximalisan igazad van Zlot.
Mondjuk en a szamokat es koltsegeket Londonra irtam, kisebb varosban,ez csak kevesebb lehet, mondjuk ha fogsz egy biciklit es azzal jarsz dolgozni, ujra beljebb vagy 70-100 fonttal. Ugye ez itt lehetetlen.
Egyebkent en szerencsesnek is mondom magam, mert mindig olyan helyen dolgoztam ahol van tip, borravalo, tehat nekem tobb is volt mint ezer havonta joval, ugy hogy az alap a minimal .
A ruhak, kajak tenyleg szinte olcsobb mint otthon, ami azert egy vicc. Ezt a sok patriota erzelmu hogy magyarazza???? Havi ezer fontbol, olcsobban veszem a kolat, kenyeret, ruhat mint otthon!!
Ami pedig a sajat szakmat illeti, nekem nincs, nem fejeztem be az egytemet. de ha befejezem akkor is itt lennek szerintem.
Akinek nem a slager vegzettsege van otthon, szamitastechnika, penzugy, meg mit tudom en, az ehen hal!
Es egyebkent is ferike elmondta!!
Akinek nem tetszikel lehet menni!!
Amiert ez a faszszopo ellehetetlenitette az otthoni eletem, ne kosson mar bele az ember a kulfoldon dolgozokba!!!
Es egyebkent imadom a varosomat, Szegedet.

ZmanUK 2008.08.27. 17:14:18

HaCS - teljesen igazad van. Bar amikor otthon vagyok, es korulnezek az ismerettsegi koromben, szinte mindenki gazdagabb mint en. Es nem tudom hogy csinaljak. Az "okoskodas", "ugyeskedes" ennyire kifizetodo? ;)

kiskukac 2008.08.27. 17:15:36

...ehh... ez a legkisebb kontinens... sejtettem én ezt mindíg,- s hiába dolgoztam 22 évet D-ben, A-ban, meg CH-ban... hogy "mi a földi lét" ? Hát az bizony Quetta-ban tudtam meg (térképen megnézni, hol is van :)

Megmondom Kedves Mindőtöknek a frankót: a "haza" ott van... az "otthon" ott van (indefinit fogalmak " "-ek között :), ahol szeretnek minket.

Sapienti sat :)

HaCS 2008.08.27. 17:17:30

Bevándorlónak igazat kell adjak. Nekem is van ukrajnai magyar ismerősöm. Velem egyidős, együtt nőttünk fel. 13 éves korában költöztek át kb 12 éve. Állampolgársága azóta sincs meg, pedig 5 éve már dolgozik is. Magyarul úgy beszél, mint én, de próbáltatok már ti magyar nyelvből vizsgatesztet tenni? Kb. 7-8 éve csak tesped ez a folyamat (állampolgárság) a bürokrácia süllyesztőjében.

ZmanUK 2008.08.27. 17:17:46

B, London kiraly hely, en is eltem ott.

Az arakra visszaterve, ez fogyasztoi tarsadalom, ezert tobb a kinalat, nagyobb a valasztek es olcsobbak az arak. Az USA-ban meg meg ennel is olcsobbak. Mind az elektronikai mind a ruhazati cikkek.

A kozgaztanarom mondta egyszer meg fosulin: "Miert olyan draga egy Nike cipo Magyarorszagon?" - mindenki talalgatott. Erre o: "Mert van olyan barom, aki megveszi annyiert" ;)

xstranger 2008.08.27. 17:17:51

Zlot, en arra gondoltam hogy ha a jo diplomad melle jol beszelsz angolul.

ZmanUK 2008.08.27. 17:19:13

Valaki meg Magyarorszagban latja az igeret foldjet: index.hu/politika/belfold/debr0825/

Nos, az egesz egy korforgas.

B 2008.08.27. 17:20:35

Ket evet eltem USA-ban is, 300 forintos dollarnal, tehat nem ma. Igy van, filler volt minden.
London kiraly, csak rohadt draga,.
A szallas, kozlekedes.
Vagy ha elmegyek mulatni, hat azt 150 font alatt nem uszom meg!
Jo, mondjuk nem kene vadallat modjara vedelni!! :))

KopaszMercis 2008.08.27. 17:20:42

zlot es xstranger
hat diplomam meg nekem sincs de lassan lesz. Angolul meg jol tudok. A masodik anyanyelvem, szal meg Keruopainak sem neznek elsore, hanem USAk nak. Mit jelent h ugy megcsinalni a CV-t vannekem angol nyelvu cv-m, de mi az amit ott elvarnak?
es elegge komblyútörlidőrét vagyok... mik az eselyeim?

ZmanUK 2008.08.27. 17:21:51

xstranger - nincs diplomam. Anglia az az orszag ahol a gyakorlatot, es a szemelyes tudast jobban megbecsulik mint a papirokat.

A jo nyelvtudas nelkul meg igen nehez barmit is kezdeni itt.

HaCS 2008.08.27. 17:22:08

Sajnos kedves Zlot ennyire!:(
A nagyobb gond ezzel, hogy ezek az emberek látszanak a közéletben. Ezek az emberek élnek jól, illetve ezek az emberek képviselik sajnos a siker és jólét kulcsát. Ők lettek a példa, hogy ha élni akarsz és nem csak vegetálni, akkor így kell csinálni. Sajnos még a tények is őket igazolják a mai napig.
Nem is tudom igazából mit lehetne ehhez még hozzátenni.


:(

ZmanUK 2008.08.27. 17:24:10

Kopaszmercis, angolos CV - azt kell irni amit eppen hallani akar a munkaltato. Nekem sok haverom az allasra szabott CV-kel palyazik meg valamit. :-)

Az experience sokat szamit, anelkul igen nehez barmit is kezdeni.

B 2008.08.27. 17:24:20

KopaszMercis,

A vegzettseg, es angol nagyon jo, de ami iszonyatosan fontos, a szerencse, az h jokor legyel jo helyen.
Ugy kepzeld el, h itt beloled, hasonlo kaliberrel, kb egy millio van.
De meg lehet csinalni, probald meg!!

Guyon 2008.08.27. 17:25:32

Nem volt türelmem végigolvasni a kommenteket. Még dolgozok, és azt is fogom tenni este 10-ig vagy éjjel egyig, mint tegnap. Nem délutános műszak: reggel8-kor kezdtem. Viszont jól keresek.
Az a véleményem, hogy a hazai politikai elit egy maffia, a legrosszabbak közül. Az emberek többségének pedig ez így jó, mert buták vag mert okosak így ők is tudnak lopni.
Érdekes módon a románoktól és a lengyelektől nem csak az okos és tehetséges emberek menekültek el. Hanem nagyobb számban a képzetlenek - a nálunk segélyből élők. De mi eltartjuk őket...
Pedig kint mindenki csak tanulhat, ha mást nem, hát a nyelvet. Szeretem a hazámat, de utálom az uralkodó mentalitást. Gyermekkoromban, ha eldobtam egy papírt az utcán, anyukám rámszólt, hogy vegyem fel! Miért? - kérdeztem - egy csomó papír van itt eldobva, mindenki eldobja. Anyám azt mondta: lehet hogy sokan eldobják, de te ne tedd, mert nem helyes. Másokra nincs más ráhatásunk, csak a példamutatás, ezért tedd amit helyesnek tartasz!
Sajnos ezért én fizetek adót, számlát kérek az orvostól stb.
Ha jönnek a szavazások melyik rablóra szavazzak? Adóreform - hányok. Ez nem az!!!
Tényleg meg kellene nézni, hogy mitől élhetőbb Svédország. A pénztől? Nem! Ott van Finnország. 40 éve a legszegényebbek közé tartozott...

B 2008.08.27. 17:25:46

Igazad van Zlot!

Nyelv es experince!!!!!

A ket legfontosabb dolog.

KopaszMercis 2008.08.27. 17:26:34

Zlot
van 3 years mid managment experience in a multi national direct sales and marketing company.. az jo?

redriot77 2008.08.27. 17:27:34

"Sajnos az egesz magyar mentalitast kellene megszuntetni es "atnevelni" valahogy, de sajnos ez inkabb egy folyamatosan romlo es ongerjeszto folyamatnak tunik."

Teljesen igazad van, ugyanígy látom én is. Vmi rettenetes morális válságban van az ország, és az a legszarabb, hogy ez nem egy statikus állapot, hanem egy folyamat. Annak ellenére hogy minden normálisabb ember már most ordítani tudna attól, amivel nap mint nap szembesülnie kell, még mindig nem értük el a mélypontot.

Meg tudom érteni azokat, akik kimennek. Politikai elitünknek több évi megfeszített "munkával" sikerült stabilan lejtőre irányítani az országot, amin már lendületesen megindultunk lefelé. A napi híreket olvasva, a híradókat nézve egyre kevésbé tudok hinni benne, hogy ki tudják ebből a zuhanásból húzni az országot.

Az pedig még rosszabb, hogy már abban sem hiszek, hogy egyáltalán ki szeretnék húzni az országot a kátyúból. Elég elolvasni az autópályaépítésekről szóló cikkeket, kicsit tájékozódni. Ha valakinek ezek után hisz abban, hogy itt minden adóforint jó helyre kerül, az még tőlem is naívabb. Már pedig az elmúlt évek alatt sikerült megtízszerezni az államadósságot -> és ilyenkor folyik el a pénz két vakondtúrás közti völgyhidakra, és sohasem megépülő kormányzati palotákra.

A topikindító dalokat idézett a poszt végén, így teszek én is. Két dal jutott így hirtelen eszembe:
Tankcsapda - Mitől legyen jó kedvem!
Pistols: God Save The Queem (innen az outro: Nooooo future for you! :)

Brunoka 2008.08.27. 17:28:13

Sziasztok, bocsassatok meg nem olvastam el az oszes kommentet szoval talan valaki mar megelozott.


Szoval: en eppen egy ellenkezo tendenciaval talalkozom - legalabbis ha az ismeroseim kozott nezek szet. Ugy latom ugyanis, hoy epp az atlagnal jobb kepessegu, szorgalmasabb, ugyesebb emberek maradnak otthon - hisz ok tudnak ervenyesulni/illetve rajuk van szukseg.

Ellenben a magamfajta atlag aki semmifele kiemelkedot nem tud nyujtani mindossze azt, hogy a tole telheto legnagyobb szorgalommal elvegez egy relative egyszeru munkat, na ok (illetve mi) vannak(vagyunk) bajban otthon... Ugyanis itt (igen, en is egy nemzetarulo emigrans vagyok) nem szegyen kozepszerunek lenni ilyenforman meg lehet teremteni egy tisztesseges megelhetest.

KopaszMercis 2008.08.27. 17:29:56

szorgalmas okos ugyes jo kepssegu emberek tudnak itthon ervenyesulni...

aha, nekem is rogton ez a gondolatom ahogyan vegig nezek (partfugettlenul) a magyar politikai eliten, a "celebeken" es a maganszferaban a vallalati vezetokon.

ZmanUK 2008.08.27. 17:30:35

Guyon,

Hazalatogattam. Felszalltam a Volanbuszra, kertem jegyet. 370 forint volt. A sofor ramkacsint, es megkerdezi: "Akcios jegy mehet? (ujrahasznositott)" - Erre en: "Inkabb a Volannak fizetnem, mint az On zsebebe, ha meg nem sertem.

Megsertettem. Latnod kellett volna az arcat. Meg en voltam a szemet.

Igen, adozol rendesen, mindig megveszed a berletet, nem parkolsz mozgasserult helyre, ha egyszer elkap az ellenor, mert otthonhagytad a berleted akkor kifizeted a buntetest, nem szemetelsz, osszeszeded a kutyad utan a szart, nem tolakszol, kedves vagy az emberekkel, nem erdekel hogy mas mennyit keres es mibol van neki X5-se, fizeted a TB-t, peldat mutatsz. Kinek is? Teged neznek a vegen hulyenek hogy miert vagy ennyire nagy barom, es mert nem vagy "elelmes". Nem vagyok benne biztos hogy az orszagot mar csak kizarolagosan peldamutatassal meg lehet majd valtoztatni.

HaCS 2008.08.27. 17:32:03

A baj az, hogy aki már középszerűnek "születik" az csak nagyon nehezen tud onnan Mo.-on kikecmeregni.
És akkor azokról még nem is beszélve akik egyenesen szegénynek születnek.

xstranger 2008.08.27. 17:32:08

KM: A fene tudja en se vagyok angol. Igazabol szakma specifikus, hany oldal, rovid tomor bullet pointokban vagy rovidebb bekezdesek. Ha egy kis idot raszansz akkor a neten eleg konnyu talalni errol infot.

Zlot: termeszetesen a tesztelest nem ussza meg senki, csak papir alapjan nem vesznek fel. Tapasztalataim alapjan aki kepes egy jobb magyar egyetemen diplomazni (nem lebecolva) annak nem okozhatnak problemat a tesztek sem.

tapasztalat tenyleg fontos, KM ha van valami US tapasztalat (lehetoleg temaba vago szakmai/tanulmanyi) azt erdemes beleirni.

Brunoka 2008.08.27. 17:34:09

KopaszMercis - koklerek mindenhol vannak. En arrol beszeltem, hogy a hozzam hasonlo atlagember otthon szo szerint ehenhal..

ZmanUK 2008.08.27. 17:36:34

Kopaszmercis, eleg "angolosan" hangzik :-)

Errol jut eszembe a vicc:

Fiu: - Neked mi a foglalkozasod?
Lany:- En az ABN Amro bank del-delet magyarorszagi call centerenek a help desk division reszlegen vagyok help desk support assistant shift manager. Es te?
Fiu: - ács

Raval 2008.08.27. 17:36:45

Nem mindenki minimalberert megy ki, van aki bankban, nemzetkozi cegnel, szamitastechnikai gurukent vagy szakertokent dolgozik, az havonta hazavihet akar 4-5 ezer Eurot is! Ebbol felre is lehet akar tenni rendesen. Ennyit pedig Magyarorszagon normalis munkaval rendesen adozva szinte lehetetlen megkeresni.

odonkor (törölt) 2008.08.27. 17:38:28

Valaki tud jogi tanácsot adni welfare shoppingolás tekintetében? ;)

lolali 2008.08.27. 17:39:15

remek cikk. nem is tudok hozzáfűzni sokmindent. ujjong a lelkem, hogy van még ember ebben a medencében, aki igy látja, és tudja, hogy ez az egyetlen megoldás.csak sajnos túl késő.akkor is késő lenne, ha tegnap kezdődött volna az emberek és a kormány ébredése. viszlát magyarország!

ZmanUK 2008.08.27. 17:41:05

Raval,

Amit te irsz az eleg nonszensz. Informatikarol tudok csak nyilatkozni, a 4-5ezer Euro nettoban, az durvan 60-70ezer fontos brutto fizetest jelent Angliaban.
www.jobserve.com - nezd meg mik a kovetelmenyek egy hasonlo munkara. Kozonseges Kelet-Europai halandonak szinte lehetetlen egy ilyet megkapnia. Esetleg hosszu evek munkaja utan.

Mondom en nemzetkozi cegeknel eltoltott tobbeves tapasztalattal.

Szoval azert kulfoldon sem lehet millokat csak ugy tisztan hazavinni.

Tightend 2008.08.27. 17:43:59

Én jól el vagyok itthon, azok többsége is így van ezzel akiket ismerek. Pedig nem mind gazdag, a legtöbben "Jó munkásemberek". Ráadásul normálisak is, kevés tahót ismerek. Szóval aki akar menjen, azt is megértem, de szerintem túl van ez lihegve rendesen.

Raval 2008.08.27. 17:46:07

Kedves Kiskukac!

Quetta Pakisztanban van, Balochistan fovarosa, de azon a kornyeken mondjuk Rawalpindi (miert is Raval az azonositom?), Karachi vagy Peshawar sem rossz hely, ha van eletbiztositasod szabadon latogathato. Es ott tenyleg van mit tanulni az eletrol es a halalrol. Tudom.

xstranger 2008.08.27. 17:49:22

Zlot: en nem szeretek mas zsebeben turkalni de 60-70k az elerheto PhD-vel vagy par ev eros programozasi gyakorlattal (ebbol nehany ev UK-ban), Londonban. (ezek altalam ismert tenyek)

Sir Nyű 2008.08.27. 17:49:46

@saunier.duval
Nagyon okosat mondol, miszerint ha legalabb a pislakolo feny latszana, teljesen mashogy lehetne hozzaallni, nekem, nekunk. De amig a remeny sincs meg, hat nemtom. Jovore lejar az osztondijam Becsben. Nyomaszto tavlat, es nincs is olyan tavol.

Raval 2008.08.27. 17:50:47

Zlot,

Pedig nekem vannak ismeroseim, akik ebben a magassagban keresnek Nyugat-Europaban (Luxemburg, EU tolmacs), London (Banki szakerto) stb. Szoval nem altalanos, de elerheto.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 17:51:21

Olvassátok el... Majd minden nap eszembe juttatja valami vagy valaki... nekem segít átlendülni a holtpontokon.
1. Ki dolgát mind az Úrra hagyja, És benne bízik szüntelen,
Azt ő megőrzi és megtartja Sok földi bajban, ínségben.
Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már.

2. Segít-e, mondd, ha gondba veszve Feltör a sóhaj és a jaj,
S úgy talál minket reggel, este? Elmúlik tőle tán a baj?
Míg panaszt ejt a szenvedő, Bánata, terhe egyre nő.

3. Jobb nekünk bízva csendben lenni, Hogy szívünk békén várja meg,
Mit a bölcs Isten készül tenni, Míg üdvös terve végbemegy.
Aki megváltott bűn alól, Mi áldás nékünk, tudja jól.

4. Szent keze int, ha itt az óra, Hogy öröm váltson bánatot,
Mert véget érhet már a próba, Ha benne hűnek láthatott.
Hozzánk hajol, nem késik el, Atyai karja átölel.

5. Járj Isten útján hű munkában, Mondj imádságot, éneket!
Egyedül benne bízzál bátran, Megújul akkor életed.
Ki benne bízik boldogan, Arra az Úrnak gondja van.
- Evangélikus Énekeskönyv, 331. -
p.s.: aki elmegy gyökértelenné válik... "jó esetben" a gyereke(i) már ottani identitásúak lesznek, itthon viszont idegenek... de ismerek olyanokat is, akiknek a gyerekei bár belgiumban születtek, jártak iskolába se nem magyarok már, se nem "belgák" még...

Lépes Elek 2008.08.27. 17:51:44

Raval: a 4-5000 nettó nem átlag fizetés külföldön sem. Sőt.

ZmanUK 2008.08.27. 17:53:55

xstranger - Raval

Mi itt most kirivo berekrol beszelunk. Egy IP -architect a vilag masodik legnagyobb Telekom es internet szolgaltatojanal 55ezret keres bruttoban. Szoval ha talan a bank szferaban nem is, de az informatikaban a 65-70 igen jo fizetesnek szamit. Van ismerosom, aki 200 ezret keres bankban, no persze angol, de mindegy. A lenyeg hogy talan a kivandorlok 0,01 szazaleka fog ilyen melot vegezni.

ZmanUK 2008.08.27. 17:54:41

Az atlagfizetes Angliaban (amiben az angol berek is benne vannak ugye, nem csak a kelet europaiake), az 23500 font eves brutto.

Raval 2008.08.27. 17:55:51

Lepes Elek,

Igazad van, nem is mondtam hogy atlagber. De annyiert mar erdemes menni, ha megvan a megfelelo diplomas szakkepzettseged vagy doktoratusod (PhD). Jobb, mint a 200 netto otthon, jobban ki lehet jonni belole.

xstranger 2008.08.27. 17:58:17

ez igaz de itt most diplomas berekrol beszelunk. Kis szamitas: minimalber 5.5 font egy evben kb 2000 munkaora van szoval ok 11000 fontot kapnak, az atlagber 23000 font, ebbol ki lehet szamolni ha csak egy kicsit is kepzed magad akkor nagyon szepen fogsz keresni. 55k nagyon jo penz szerintem.

Az egyik legszembetunobb dolog az angliai munkavallalassal kapcsolatban hogy mennyire megeri kepezni magad, meg idosebb korban is (sajat penzbol is, alldozatokat vallalva is).

Raval 2008.08.27. 18:02:38

xstranger,

En meghajlok elotted. Elhiszem hogy nagyon jo penz, akkor nevezzuk idealis esetben elerheto maximumnak, de hidd el vannak ra peldaim.

xstranger 2008.08.27. 18:07:04

Raval: en epp hogy egyeterettem Veled ;)

Egy biztos ha akarsz itt tisztessegesen lehet sok penzt keresni ha megvan hozza a kurazsi, a kepesseg, es a szorgalom. Mind alkalmazottkent mind vallalkozokent.

Lépes Elek 2008.08.27. 18:11:51

Raval: az biztos. Kevesebbért is érdemes, ha valaki úgy érzi.

Szerintem amúgy túl van dramatizálva és dimenzionálva az egész. Mindenki azt tesz, amit akar. Nem?

Raval 2008.08.27. 18:13:41

Lepes Elek:

Igazad van! Mindenkinek szabad az ervenyesules, a boldogsag es a boldogulas utja. Ki igy, ki ugy dont. Vannak akik mar dontottek.

Mágikus Bertalan 2008.08.27. 18:24:08

Kedves blogger, kezdjük ott, hogy már a Kern szöveget se idézted pontosan.

"Az élet kaland itt ezen a helyen,
de maradok, mert kalandvágy tombol bennem"

Szaki 2008.08.27. 18:25:15

Re: Tomcsi71: Szep vers. "Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már." Szamomra ez az orszag jelenleg futohomok... Masreszt: a "gyokertelenseg" miert baj? (Kihagyhatatlan szovicc: a "gyokerseg" jobb? Elnezest.) Fuggetlenseget es szelesebb latokort is jelent tobbek kozott. En itt szulettem, megis az emberiseg tagjanak tekintem magam elsosorban, masodsorban sajat magamnak, harmadsorban a csaladom tagjanak es csak ezek utan magyarnak. Miert jo az, ha valaki elsosorban a nemzetisegevel azonosul? Nem ez okozza egesz veletlenul a "ciganykerdest", "nepirtast", "holokausztot", "inkviziciot" es mas egyeb, annyira nem vidam dolgokat?

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 18:37:10

a gyökértelenség számomra nem a "magyartalanságot" jelenti, hanem az ismerős ízek, táj, gesztusok hiányát... bár beszélek nyelvet (angol tűrhető - olasz nem adnak el) de nincsenek illúzióim: álmodni és a nyelv humorát, zamatát élvezni, azonnal "riposztot" adni egy szócsatában csak magyarul tudok... imádok utazni, kipróbálok minden konyhát (még a nagyon szar angolt is...) de a tejfölös csirkepaprikás, vagy anyám darálthúsos gombóca mindent ver... jártam az alpokban, kárpátokban, szász svájcban, de a mecsek vagy a zemplén lankáinál, erdeinél jobban sehol nem éreztem magam túra közben... könnyen barátkozom, de a gyerekkori barátaimat senki nem pótolhatja... nekem ezért fontosak a gyökereim, fontosabbak, mint az hogy 160 nettó helyett 400-t keressek...

Kamykaze · http://kamykaze.freeblog.hu 2008.08.27. 18:46:41

gyerekek, megvan a megoldás:

egy KURVANAGY RESETET kell nyomni az országon!
: DDDDD

wasabii (törölt) 2008.08.27. 18:47:21

Nem biztos, hogy a pénz elég motiváció a kivándorláshoz. Írtam, hogy nekem mostanában jött meg a kedvem hozzá, pedig megvan minden, lakás, kocsi, olyan szakma, hogy az átlagbér három-négyszere simán leesik tisztán, és munkát is lehet találni. Nincsenek filléres gondjaim, oda megyek nyaralni ahová akarok. De Magyarországon nincs jövő, nincs cél. Gyűjtsek össze 100 milliót, és vegyek egy házat egy fegyveres őrrel védett lakóparkban? Hordozza a gyerekemet sofőr háztól-házig, hogy ne húzzák le róla a dzsekit, meg a cipőt a vele egykorú bűnözők? Hallgassam minden este a híradóban, hogy holnaptól aztán olyan überfaszahűdeszuper világ lesz, csak szavazzak rá? Fizessem be az általam megtermelt javak háromnegyedét az államnak, amiből azokat segélyezi, akik kirabolják a fiamat? Tűrjem el, hogy milliárdos forgalmú vállalkozások számla nélkül akarnak dolgoztatni, meg lenyúlják a közös pályázati forrásainkat? Üljek otthon 10-től 4-ig, hogy mikor jön a kéményseprő, és néz rá három méterről a kazánra, különben 200 ezres bírság, ha nem vagyok otthon, és nem engedem be? Nézzem tehetetlenül a büdös, szaros hajléktalanokat azon a buszon, amit ugyan havonta párszor használok csak a dugók miatt, de mégis én tartom fenn? Mi lenne, ha a legális jövedelmemen kívül mindennek az időnek, pénznek, erőforrásnak a nagyobbik részét is a saját céljaimra fordíthatnám? Hogyan élnék és milyen gondjaim lennének? Hát, asszem semmilyenek... Megvalósulhat ez ebben az országban? Tényleg van aki azt hiszi, hogy ehhez bármilyen kis mértékben is képes hozzájárulni?

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 18:52:40

szeretem magam olvasni... de azért végig olvastam a kommenteket... ne haragudjatok, de azt kell mondanom a többség (tisztelet a kivételnek) pusztán anyagi okból megy és ezzel is érvel... teszem hozzá ezzel nekem nincs is különösebb bajom... de azzal igen, hogy a küszöbön (vagy az után - hála néked internet) még megáll szarik egyet és aztán a fekáliát visszadobja oda, ahol felnőtt, ahol gyógyították, iskolába járt/diplomát kapott (amit aztán megintcsak lefikáz, ahogy az egykori orvosát/tanárát is)... egyébként hála istennek van csendes többség, aki nem blogol, nem megy el csak teszi a dolgát és néha még boldog is (ha nem figyelmeztetik gyorsan, hogy neki most boldogtalannak kéne lennie...)

Sir Nyű 2008.08.27. 19:02:29

Wasabi,

ugy allitod be, hogy mashol nem kell adozni, nincsenek hajlektalanok, bunozes (epp a jukejrol nehez volna ezt allitani), kreten, hulyeseget igergeto politikusok, csalas, burokracia, meg ilyesmi. Ha ezert mesz el, nagyon durvan fox csalodni. A bevandorlas egesz Europaban megvaltoztatta a tarsadalmat, varoskepet, mentalitast, es sajnos nem a bevandorlok hasonulnak a helyiekhez, hanem az egesz kokad lefele. Nem olvastal a brit tinibunozesrol? Londonban rosszabb az ember biztonsagerzete, mint Bpesten. Ha Afrikat akarod latni, ne menj messzebb, mint Brusszel egy szombaton a Gare du Midi mellett (ahol az a repter szlogenje, hogy "Welcome to Europe", a j.q.a.). Szinten Brusszelben elintezni egy papirt remalom. Becsben tizenevesek lopjak a telefonodat, es az a jobbik eset, ha nem vernek agyon erte.
Rovidebben: ha a rosszat keresed, azt mindenhol megtalalod. Es valamiert az az erzesem, hogy otthon mar prekoncepciod van, nem is akarod mashogy latni, mint itt irod.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:31:29

Sir Nyű, vannak még jó helyek a világon, nem feltétlenül NyEurópai vagy angolszász kultúrákban, ahol nem a politika folyik a tévéből, tisztességes az állam, elenyésző a bűnözés, fejlett a gazdaság, kellemes a klíma, és nem lepődnek meg a fehér ember láttán. Tudom, hogy milyen az élet az EU "boldogabbik" végén, van tapasztalatom az USÁ-ról is, és nem mennék oda sem lakni. Ugyanakkor tény, hogy ennek az országnak forintokban biztos, hogy nem tartozom, és csak a rokonok, a barátok tartanak még itt. Ők is meghozták a saját döntésüket, amikor úgy határoztak, hogy itt akarnak élni, én is meghoztam az enyémet. Hidd el, ez volt a nehezebbik része. Elmenni, letelepedni, sokkal könnyebb lesz.

gratu 2008.08.27. 19:39:08

...de hogy jönnek a cikkbe a ratyi köcsögök?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:41:29

Alapvetően bármilyen, nem európai szigetország jó, de nem fogok konkrétumot mondani. Amit én tudok, oda olyan alacsony a bevándorlási kvóta, hogy - megbocsáss - nem rontanám a saját esélyeimet :)

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:42:24

Bocs, a bármilyen az túlzás.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:42:26

"egy bevándorló"-nak üzenném, aki ezt írta: "Elmehetsz te a picsába, és még csak hiányozni se fogsz senkinek! ", hogy igen, bazdmeg, te paraszt, magyar vagy, minden kétséget kizáróan magyar vagy, tökéletesen, 100% hibátlanul sikerült magadévá tenni az az istenverte magyar mentalitást, ami miatt én és a hozzám hasonlók elmenekülnek innen.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:44:18

Bukowszky, ne törődj vele, tényleg általános defekt a határon túli magyaroknál. El voltak nyomva - nem mintha nekünk Kánaán lett volna - és ezért azt gondolják, hogy a magyarság valami erény, felsőbbség, amire büszkének kell lenni. Nem tehetnek róla, az értelmesebbje levetkőzi, ha átkerül. Van aki nem.

akimeg 2008.08.27. 19:47:16

aki meg menni akar, menjen. és majd viselje el az itthonmaradottak távoli megvetését. vissza ne jöjjön, magyarul ne szóljon, "édesanyám" helyett sweetmother-t mondasz?
de mindenekelőtt rohadjon szét a bele! akár mint a metszett faludynak... szarért nem kár. tagadd meg honnan jöttél. építsd mások hazáját, tedd jobbá idegenek életét, ne a saját nemzetedét.
a lényeg: MENEKÜLJ! de vésd jól az eszedbe: árulónak nincs hazája!

KopaszMercis 2008.08.27. 19:47:19

wasabii:
hat a jo helyekre nem is lehet bevandorolni, azert kivancsi lennek h mire gondolsz, na nem azert mert oda mennek - ha en is ovisan akarnek viselkedni azt irnam, hogy en ugyis ezerszer jobb helyre is tudok menni bibibeee - hanem mert egyszeruen erdekel a velemenyed.

nekedw 2008.08.27. 19:50:50

wasabi: remélem pusztulsz takarodsz ebből az országból mihamarabb. és igazuk van azoknak, akik azt mondják, "jajj, nahát, milyen rossz itt, elmegyek" menjen. mindegyik. legalább tényleg az marad, akinek a "magyar" nem csak az állampolgársága.... hanem a szive is. wasabi, te nem vagy ilyen. bárhogy próbálnád is elhitetni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:51:56

nem nagyon akartam általánosítani, de sajnos igen, azt vettem észre, hogy az áttelepült határon túli magyarok defektesek. (tisztelet a kivételnek) mérhetetlenül önzők, ha pozícióba kerülnek, kéjes élvezettel szopatnak szarrá (sajnos tapasztalatom szerint tele van velük a felsőoktatás, és csak a baj van velük).. valamiért azt képzelik, hogy nekik bizonyos dolgok alanyi jogon járnak.. és az nem érv, hogy a tényleges magyar útlevelet nehezen kapják meg, mert még anélkül is gyakran több joguk van, mint nekem és ezzel gyakran vissza is élnek..

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:53:39

de tudod mi a legszebb az egészben? amikor egy pár éve idetelepült határon túli magyar, miután megkapott minden lehetséges kedvezményt, többszörösen kihasznált minden kiskaput és előnyt, elkezdi véres szájjal fikázni a magyarokat és magyarországot, és felemelt orral visszamegy pl. bezzeg-romániába, mert ott annyira jó most minden :) hahh! na ezek szánalmasak.. és csak én ismerek fél tucat ilyet..

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:53:44

Amire én számítok, az egy-két év gürcölés, mindenkin túlteljesítés, bevándorlással vállalt kötelezettségek, helyhez kötöttség teljesítése, majd egy olyan vállalkozás indítása, amiben a magam ura lehetek. Pl. tengeri sétahajóztatás, lustulás, punnyadás, amivel annyi pénzt kereshetek, amennyit dolgozom, és nem kell feleslegesen stresszelnem egy multinál. Ezt akármelyik karibi szigeten, Kelet-ázsiában sok helyen, de akár Új-Zélandon, vagy Ausztráliában is megtehetem. Bocs, ha ovisnak tűnik a titkolózás, nem nektek szól. Ha évi párszáz ember a kvóta, és még azon belül is nagy a szűrés, akkor ez van. Sokan olvasgatnak blogokat, és én nagyon-nagyon szeretnék menni. Már holnap. De még nem lehet.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:54:56

építeném a saját hazámat, ha hagyná!! de nem!! (aki most kapcsolódott be a vitába, mielőtt elküld a kurva nénikémbe, esetleg olvassa vissza a korábbi kommentjeimet)

egy bevándorló 2008.08.27. 19:56:35

Bukowszky

Az, hogy ő sérteget, az oké, ugye? Menjek el mellette szó nélkül?
Ha rád mondja valaki, hogy söpredék élősködő vagy, akkor tedd ezt, én másképp reagálom ezt le.

nekedw 2008.08.27. 19:57:43

bukowsy: valszeg azért ismersz fél tucat ilyet, mert te is ugyanilyen szar, semmi, cigány vagy! :D te is pusztolkodhatnál el angliába! majd kezdenéd a nyafogást niggerkéssel a hátadban... bárcsak ott tartanánk már!

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:58:23

Nekem abból származik a tapasztalatom, hogy először a - nem túl távoli - rokonaimat segítettem át Ukrajnából. Tévedés ne essék, XVI. század óta jegyzett "magyar" nemes család. Később páran megtaláltak még, de ők is főleg magyarok, bár volt egy mongol lány is. Segítettem nekik azzal, amivel tudtam, információkkal, nyelvtudással, és ketten dolgoztak is nálam egy ideig. Komolyan, a szívem szakad meg, hogy amúgy teljesen értelmes, jóra való, tisztességes emberek milyen csahos kutyákká tudnak válni, ha a "Nemzet" kérdése felmerül. Volt is már bajom ebből, de tényleg nem értem. Én nem tehetek arról, hogy magyarnak születtem, nem tettem érte semmit, nem rajtam múlt. Mi a francra legyek büszke? A dicsőséges történelmünkre, vagy a jelenkori nagyságunkra? És ha ezt kimondom, akkor én vagyok a sátán. Mint itt is.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:02:48

azt nem láttam, hogy söpredék élősködőnek hívott.. persze ha a bevándorló eredetileg külhoni magyarok egy nem éppen elhanyagolható része nem viselkedne söpredék élősködőként, nem kapnád te sem ezt a képedbe.. de mondjuk nem tudom mit vársz.. büszke lehetsz a magyar mentalitásodra.. mind mondottam, tökéletes.. tökéletesen hányingere van emberek millióinak ebből. pont azoknak, akik eltartják az élősködők millióit..

a söpredék élősködő amúgy nem helyes kifejezés.. a határon túlról betelepült magyarok túlnyomó többsége dolgozik.. engem csak az zavar, AHOGY teszik, és ahogy a dolgokhoz (és az itteni magyarokhoz) hozzáállnak.. mert az kritikán aluli.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:03:20

bevándorló, nem először mondom, odaírtam, hogy "tisztelet a kivételnek". Ez azt jelenti, hogy vannak másmilyenek is, nem csak élősködők, csak nem ők az átlag. Biztos dolgos, családszerető, hasznos tagja vagy a társadalomnak. Bocs, ha megsértettelek. Nem rád vonatkozott. Nem értem miért vetted magadra.

nekedw 2008.08.27. 20:04:34

wasabi: tökéletes végteméke vagy a sokideje tartó agymosásnak. észre sem veszed már magadon. ha más szóváteszi, akkor meg kikéred magadnak. ne tedd. ahogy azt sem kéne, hogy ilyen könnyed elfeleded, hogy nekünk van és mindigis volt hazánk. nemúgy, mint ugye... mondjam, vagy érted?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:05:43

És a példa kedvéért, hogy kire is vonatkozott az élősködő. Áttelepült családtagjaim pár év alatt "áthozták" idős szüleiket olyan módon, hogy otthon élnek, ott sem számítottak szegénynek, de havonta járnak át gondozni az unokákat egy-két hétvégére, és a magyar nyugdíjat kapják, hiszen magyar állampolgárok. Na ez az élősködés.

ahogyan 2008.08.27. 20:08:10

már bocsánat de én nem nagyon látom, hogy az én befizetett adómon élősködne a soksok felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági testvérem... nem is tudtam eddig, hogy ilyen problémák megoldására folyik a pénzem. hogy őértük áll ki teljes mellszélességgel a magyar politika... bezzeg a cigányok. gondolom őket sosem említenéd élősködőként?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:09:50

nekedw: Mi az hogy van hazátok? Deák Ferenc közvetlen leszármazottja vagy? Te alapítottad Kazincbarcikát, vagy mi a franc? Én egy panelházban nőttem fel Budapest egyik legnagyobb lakótelepén. Az a hazám? Vagy a kerület? Vagy az egész ország, aminek a határai teljesen önkényesen vannak meghúzva két magyar falu között? Vagy a Kárpát-medence, ahonnan 1000 évvel ezelőtt az őseink kiűzték az itt lakókat, mert ők voltak az erősebbek? Vagy Levédia? Vagy a Szíriusz? Magyarázd már el nekem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:10:26

nekedw: vedd már észre, hogy magadat és az összes határon túlról betelepült embert járatod le a primitív mocskolódásoddal!

nem mintha mi itt aztán annyira magas szinten lennénk mentalizásban, de te még az itteni magyar átlaghoz képest is le vagy 18 évvel maradva.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:10:49

Hogy te nem látod, az a te bajod. A cigányok többen vannak, őket jobban látni. De majdnem ugyanaz a kategória.

nekedw 2008.08.27. 20:12:23

látod látod, ha magyarázni kell, akkor veszett fejsze nyele... ideális mszp szavazó lettél :D

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:13:44

nekedw: Látnok vagy. Remélem ezzel is segíted nagy nemzetünk felemelkedését. Neked hogyan magyarázták el ezt a dolgot? Vagy csak úgy kialakult benned, de igazából elmondhatatlan? Mint a birkáknál ugye? Végiggondolni luxus.

egy bevándorló 2008.08.27. 20:14:10

Az, hogy leírsz egy népcsoportról valami rosszat, és utánateszed, hogy tisztelet a kivételnek, meg akinek nem inge ne vegye magára, meg ilyeneket, az nem változtat semmin. Olyan, mint ha az ott se lenne, persze, hogy maramra veszem, mint minden határon túli, vagy akárki akire ezt írják.

budowszky
Egy icikepicikét normálisabb a határon túliak hozzáállása a "bennszülöttekhez", mint fordítva (és ez az ominózus dec. 5. előtt fokozottan igaz volt, de még ma is az).

Amúgy meg, ahogy érzitek. Nem érdekel. Kileptem!

nekedw 2008.08.27. 20:15:07

bukovszky: konkrétan mivel is?

ha ilyen rossz itt nektek, tényleg, de TÉNYLEG, MIÉRT NEM MENTEK EL VÉGRE?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:17:13

Csak a saját országuk többségi társadalmához nem olyan a hozzáállásuk. Volt szerencsém olyan esküvőn részt venni Ukrajnában, ahol a magyar menyasszony családja nem szólt az ukrán szülőkhöz, mert hogy azok "büdös huculok". Pedig ők a többség. A faluvégi cigányokat jobban emberszámba vették. Na ezért nyomták el őket, ezért "hülye magyar" ott az ilyen, és ezért "hülye orosz" itt.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:19:11

nekedw: Hidd el, szépen lassan mind elmegyünk. Aztán majd remek magyar alattvalói lesztek a cigány királynak, vásárokban fognak mutogatni benneteket, karikával az orrotokban, bomberdzsekiben, árpádsávos zászlóval.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:23:01

szerintem ha a felmérések szerint (és személyes beszélgetéseim is ugyanezt támasztják alá) a szlovákok még a cigányoknál is jobban gyűlölik az ottani magyarokat, abban nem csak a kétségtelenül gyomorforgatóan undorítóan magyarellenes szélsőséges szlovák politika a ludas, hanem talán maguk a magyarok is!

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:26:25

ha a hozzátok hasonló szubhumánokat olvasom ez is gyakran eszembe jut (félreértés ne essék: mindkét félre vonatkozik)...
" Örök Isten, áldj meg minket, Legyen őrző gondod ránk! Te vezessed lépteinket: Te vagy áldó, jó Atyánk. Tereád vár minden nép: Te vagy út és békesség. Szeretettel nézz a földre! Neved áldjuk mindörökre."
"nemzeti oldalról" éppúgy hiányolom a keresztyéni szeretet, mint "liberális/világpolgári oldalról" a humanizmuson alapuló embertársi szeretetet ill. más nézőpontjának meghallgatását...

nekedw 2008.08.27. 20:28:16

nem lehetne egy kicsit gyorsabban? ugyanis nem maradna egyetlen fajvédő sem aki nekiállhatna fasisztázni, mint te is teszed teljesen alaptalanul, és két hét alatt meg lenne oldva minden.... igen, a "végső megoldás" a szó, amit keresel :D

Lépes Elek 2008.08.27. 20:28:29

Wasabii, van egy érzésem, hogy mentalitásoddal az igazibb demokráciákban nem lesz sok szerencséd.

Tolerancia.
Nehéz szó ez Kelet-Európában, de érdemes ízlelgetni, kávézgatni mellette. Nem a naponta papoltra gondolok, hanem az igazi, megélt toleranciára. Dühből és haragból ne menj külföldre, mert kicsi az esélye, hogy sikeres legyél.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:29:22

úgy döntöttem ezeket szívesebben olvasom helyettetek...
1. Jézus, te égi szép, tündöklő fényű név, Legszentebb énnekem e föld ölén! Benned van irgalom, Erőd magasztalom, Terólad zeng dalom, ragyogj felém!

2. Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj, Míg ő hord karjain, hű Mestered! Elhagynak emberek, mit árt, ha ő veled, Töröld le könnyedet: Jézus szeret!

3. Akaratod nekem mutasd meg szüntelen, Ne rejtsd el, Mesterem, tetszésedet! Vezérelj így magad, mutasd meg utadat, Idegen tájakon jár gyermeked.

4. Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen Fényedből fénysugár az életem, Míg a homályon át a lelkem otthonát, Világosságodat elérhetem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:30:15

van valami az összeférhetetlen mentalitásunkban, ami bicskanyitogatóan irritáló a más értékrendű embereknek.. én egy évig éltem amerikában (és nem ám mekdonálcban mosogattam, hanem tanultam, volt sok barátom, barátnőm is, sokat láttam, tapasztaltam, és magamévá tettem egy másik értékrendet).. emlékszem, amikor visszajöttem, hónapokig nem találtam a helyem és a mai napig nem vagyok képes felfogni, hogy miért mennek úgy a dolgok itt úgy, ahogy.. azon mindenesetre csak mosolygok, amikor itt egyes korlátolt agyúak már azon vitatkoznak, hogy ki mennyire magyar vagy mennyire nem az.

és uraim! jobboldali, nemzeti érzelmű, polgári gondolkodású embernek vallom magam. de nem vagyok teljesen vak és eszem ágában sincs a fideszre szavazni csak azért, hogy ezt a mostani mocskos hazaáruló bűnbandát lecseréljem.. mert ők sem különbek, ezzel kellene végre szembenézni.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:32:22

ezt is szeretem...
1. Velem vándorol utamon Jézus, Gond és félelem el nem ér. Elvisz, elsegít engem a célhoz, Ő, a győzelmes, hű vezér, Ő, a győzelmes, hű vezér.

2. Velem vándorol utamon Jézus, Ott az oltalom hű szívén. Ha a szép napot fellegek rejtik, ő az éltető, tiszta fény, ő az éltető, tiszta fény.

3. Velem vándorol utamon Jézus, Bár az út néha oly sötét, Soha nincs okom félni a bajtól, Amíg irgalmas karja véd, Amíg irgalmas karja véd.

4. Velem vándorol utamon Jézus, Ez a vigaszom, baj ha jő. Bármi súlyosak rajtam a terhek, Segít hordani, ott van ő, Segít hordani, ott van ő.

5. Velem vándorol utamon Jézus. Túl a sír sötét éjjelén, Fenn a mennyei, angyali karban Nevét végtelen áldom én, Nevét végtelen áldom én.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:34:32

álszent paraszt vagy, tomcsi, már ne is haragudj. mit fölényeskedsz itt, nem hallottad, hogy az Úr nevét szádra hiába fel ne vedd? jó nagy illetlenség irreleváns szöveggel bomlasztani egy beszélgetést, nem tudtad? marhára keresztényi, mondhatom.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:35:04

1. Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják!

2. Áldjad őt, mert az Úr mindent oly bölcsen intézett: Sasszárnyon hordozott, vezérelt, sok bajban védett! Nagy irgalmát Naponként tölti reád, Áldását mindenütt érzed.

3. Áldjad őt, mert keze csodásan alkotott téged! Utadon elkísér, tőle van testi épséged. Sok baj között Erőd volt és örömöd, Szárnyával takarva védett.

4. Áldjad őt, mert az Úr megáldja minden munkádat! Hűsége, mint az ég harmatja, bőven rád árad. Lásd, mit tehet Jóságos Lelke veled, És hited tőle mit várhat!

5. Áldjad az Úr nevét, őt áldja minden énbennem! Áldjad őt, lelkem, és róla tégy hitvallást, nyelvem! El ne feledd: Napfényed ő tenéked! őt áldjad örökké! Ámen.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:38:14

1. Hadd áldlak teljes szívből Ez újult reggelen, Ma és amíg csak élek, Én édes Istenem! Ki értünk földre jött A Jézus Krisztus által, Megállok háladással Szent trónusod előtt.

2. Nagy irgalmadból engem Megóvtál, jó Atyám, Hogy kár, veszély ne érjen Az elmúlt éjszakán. De kér most énekem, Hogy minden bűnt és vétket, Mi bántja szent Felséged, Bocsáss meg énnekem!

3. Szent angyaloddal védj meg! Hadd járjon énvelem, Elűzni ellenségem, Ki tőrt vet szüntelen. E földi élten át Míg járok, el ne ejtsen! Se lélekben, se testben Ne tégyen semmi kárt!

4. Az Úr tanácsát várom, ő mindent megtehet, Hogy ő vezessen, áldjon Az úton engemet. Rábízom életem, Rábízom testem-lelkem, S amit csak tőle nyertem. Mit ő akar, legyen!

5. Most áment mondok hitben, És nem kételkedem, Reám tekint az Isten, S megáld kegyelmesen. Munkára, két kezem! Mit Isten tennem rendel, Jó szívvel, vidám kedvvel Elkezdem s végezem.

józsi 2008.08.27. 20:38:44

"álszent paraszt vagy"

Te meg egy makulátlan úriember.
Gratulálok!

eretne 2008.08.27. 20:41:52

Bukowszky · bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:34:32
álszent paraszt vagy, tomcsi, már ne is haragudj.

No comment Bukowszky.
Kicsit szégyelled magad ilyenkor? Gondolom még buszke is vagy!
:(

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:48:40

"az Úr nevét szádra hiába ne vedd" pontosan: "Ne mond ki hiába Istenednek, az Úrnak nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül..." - előszőr is ezt a zsidóság vette betűszerint (a Jahve szóra vonatkoztatva, ezért többek között az adonaj kifejezéssel helyettesítették)... másrészt istenhez imádkozni, Őt dicsérni a protestánsok szerint (mint én is vagyok) nem lehet eleget... harmadrészt olvasd el az összeset verseknek sem utolsók... negyedrészt zavar a stílusotok, mert gyűlölködtök vita helyett... nevelődjetek!

nekedw 2008.08.27. 20:49:10

ilyet szól: fideszre szavazni! teralol!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:52:33

az még nem gyűlölködés, hogy felvetem, hogy nekem sajnos egy kivételtől eltekintve csak rossz és nagyon rossz tapasztalatom van a határon túli magyarok viselkedésével.. érdekel más véleménye a témában.

a kivándorlásról fentebb részletesen leírtam mit gondolok, hogy én miért vagyok kénytelen (akaratom ellenére) elhagyni a hazámat. aki lusta ezeket visszaolvasni, az ne mondja nekem, hogy értelmes vitázás céljából van itt.. ugye..

jézus nevét a zászlódra tűzve teljesen ide nem tartozó hülyeségeket puffogtatni meg igenis taplóság és minden, csak nem értelmes vita..

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:54:49

köszi!!! :)
ja és továbbra is maradok itthon dolgozni, gyereket nevelni, élni... továbbra is utazom (ha tehetem)... továbbra is testvérnek fogom érezni határon belül és kívül a többi magyart, ha normális és nem fogom annak tartani ha barom... továbbra sem fogom gyűlölni a zsidókat és izraelt, és csak azt a cigányt fogom bűnözőnek tartani, aki tényleg az... továbbra is london marad a kedvenc nagyvárosom és budapestet továbbra is élhetetlen seggluknak fogom tartani...

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 21:08:51

egyébként azért is másolom ide a dalok szövegét, mert mindig beleborzongok, hogy milyen bizalom árad ezekből az énekekből... mennyivel békésebb lehetett nagyapáink élete, akik még többségükben követték ezeket az elveket...
1. Az Úr csodásan működik, De útja rejtve van, Tenger takarja lábnyomát, Szelek szárnyán suhan. Mint titkos bánya mélyiben, Formálja terveit, De biztos kézzel hozza föl, Mi most még rejtve itt.

2. Bölcs terveit megérleli, Rügyet fakaszt az ág. Bimbója bár igénytelen, Pompás lesz a virág. Ki kétkedőn kutatja őt, Annak választ nem ád, De a hívő előtt az Úr Megfejti önmagát.

3. Ne félj tehát, kicsiny csapat, Ha rád felleg borul: Kegyelmet rejt, s belőle majd Áldás esője hull. Bízzál az Úrban, rólad ő Meg nem feledkezik, Sorsod sötétlő árnya közt Szent arca rejtezik.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 21:14:42

ez az utolsó kommentem... kérlek olvasd el végig...

1. Ki dolgát mind az Úrra hagyja, És benne bízik szüntelen, Azt ő megőrzi és megtartja Sok földi bajban, ínségben. Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már.

2. Segít-e, mondd, ha gondba veszve Feltör a sóhaj és a jaj, S úgy talál minket reggel, este? Elmúlik tőle tán a baj? Míg panaszt ejt a szenvedő, Bánata, terhe egyre nő.

3. Jobb nekünk bízva csendben lenni, Hogy szívünk békén várja meg, Mit a bölcs Isten készül tenni, Míg üdvös terve végbemegy. Aki megváltott bűn alól, Mi áldás nékünk, tudja jól.

4. Szent keze int, ha itt az óra, Hogy öröm váltson bánatot, Mert véget érhet már a próba, Ha benne hűnek láthatott. Hozzánk hajol, nem késik el, Atyai karja átölel.

5. Járj Isten útján hű munkában, Mondj imádságot, éneket! Egyedül benne bízzál bátran, Megújul akkor életed. Ki benne bízik boldogan, Arra az Úrnak gondja van.

Ez az evangélikus énekeskönyv 331. éneke... ez volt az első, amit bemásoltam olvasva azt a sok nyavalygást, amit zömmel itthon is jómódú emberek műveltek... és ezzel fejezem be... különösen a 2. versszakot szeretem... jó éjszakát!

eretne 2008.08.27. 21:15:28

Nekem meg talán egy embertől eltekintve csupa jó tapasztalatom van a határon túliakkal, te pedig Bukowszky nagyon gyorsan levetkőzöd magadról a kultúrmázt amire szemmel láthatóan nagyon büszke vagy, úgyhogy rólad nincs jó véleményem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 21:23:32

miközben a magyar parlamentben sok sok kicsi antikrisztus tombol, valahogy nem tudok csak úgy csendben hátradőlni és megvárni, amíg a bölcs Isten helyreteszi a dolgokat. ez butaság. ha van is Isten, egész biztosan nem ezt várja tőlem.

kiskukac 2008.08.28. 00:00:14

...tyűha ! Egész komplett theologiai alapvetés keredék itt elő ! :-)

Kedves Hithű és Hitetlen Felebarátim.
Hol jobb ? Ez itt a kérdés.

Emlékezzünk (s mivel magamnak sem erőssége ez, hát majd lesz, ki kijavít :) mit is monda nékünk Esterházy Péter a "hol szeretne élni kedves Péter ?" kérdésre:

Valójában Toscana-ban - így a válasz - de csak akkor, ha ott angolok élnének és magyarul beszélnének.

Fontoljuk meg e fönti szókat.

Pár szót még e késő éji órán,- azt csak így axiomatikusan :)

- az emberi élet rövid,
- az elején érdemes "hosszútávú terveket" szőni, s főleg azt megvalósítani
- sajnos sokunk időérzéke nem, vagy csak egészen későn alakul ki
- "vinni valamire": sokunk álma (volt) ez
- akik "vitték valamire", azok konzekvensen cselexenek egy irányban, nagy erővel és folyamatosan
- így érdemes másként reménytelen

Nyugodalmas jóiccakát álmosch "szümtükhre" Mindőtöknek :-)

P.S.: Kedves Raval... milyen Shra Kula környékén ? :)

Mirjánszky Tibor 2008.08.28. 01:14:47

Tomcsi71. Ha boldog vagy Magyarországon, légy boldog. Te jársz jobban talán. Olyan is van bőven, akit intézetbe adtak, akit megaláztak és eltiportak csak azért mert valamilyennek született, akinek egy rémálom volt az otthoni élet. Az is maradjon otthon? Minek, amikor talán máshol van még esély arra, hogy emberként éljen? Engem gyerekkoromban a disznók közé küldtek, vertek, nem adtak enni. De tehetséges voltam, elvégeztem az egyetemet és most Cambridgeben élek. Több jogom van itt bevándorlóként, mint otthon állampolgárként. Amit viszont soha nem fogok visszakapni, az az önbecsülés. Akárhová megyek. Éppen ezért azt üzenem mindenkinek, hogy rúgjon, kaparjon, csikarjon, szökjön meg, vesse el magyarságát, köpködje meg szülőföldjét, ha bárki meg akarja törni. Sokkal fontosabb, hogy az ember ember maradjon és emelt fővel járhasson, mint hogy milyen nyelvet beszél.

Callidus 2008.08.28. 01:32:44

Vesztegetett ido, szo, nem is tudom miert ujra. Eleg megnezni a commentek "evoluciojat" mesterien mutatja mindazt amit elmondani probalt itt nehany ember akinek kozvetlen TAPASZTALATA es nem elkepzelese van a kulfoldon eles elonyei es hatranyait illetoen. Elojott itt minden, ciganyozas, hataron tuli magyarok, es termeszetesen a fidesz mszp zagyva. Kihagyhatatlan. Az arulozas mar mar tragikomedia. :) Kezdhetsz te blogot a palacsintasutesrol is, ez a vege. Na sracok ez itt szerencsere NEM igy van. Mar ezert megerte.

Javaslom minden (tipikus) okos magyarkodonak, hogy toltson el legalabb 3 honapot egy masik orszagban es utanna probaljon meg velemenyt formalni, mert addig csak bohoctanfolyam. 2 evet zuztam le Londonban a legszarabb kornyeken (igen csak azt tudtam megfizetni) es soha nem volt "niggerkes" a hatamban. Az ilyen ostoba blod butasagok miatt veszti ertelmet minden ertelmesnek indulo beszelgetes. Nem csak otthon hanem itt is: hiszen magyarorszagon az emberek meg loval jarnak es aram is csak a fovarosban van. Az itteniek ezt gondoljak. Felhaborodsz? Te sem vagy mas.

kiskukac 2008.08.28. 02:27:54

...hopp ! Lassan kiderül(t) hát, hogy nincsen általános megoldás

- mindenki számára, hogy "hol jobb" ?
- visszakérdezhető, hogy mi "hol" és mi "jobb" :)
- nem panacea a maradás, de még az elmenés sem
- s a nyelv ? melyik ? amellyel végigvernek rajtad ? amelyen megaláznak ?
- azért az érzéketlenség sokszor segítene,- leginkább egy szabályozható érzékenység: ha akarom megsértődöm, ha nem, hát észre sem veszem (="félreálltam, letöröltem" ?)

Bizony, megfontolandó az előttem szóló Úr mondandója: kicsit megnézni, milyen ott, utánna a textus... dehát... ha mindenki így tenne, mi lenne az "újságokban", nemdebár ? :-)

Kokasrikkantásos rózsásújjú szép hajnalt Mindenkinek ! :-)

wasabii (törölt) 2008.08.28. 09:53:07

Érdekes, hogy főleg azokat sérti mások elvándorlási szándéka, akik maguk soha az életben nem jutottak el odáig, hogy kitelepüljenek, meg akik ugyan áttelepültek Magyarországra, de korábban ezt a helyet gondolták Kánaánnak, és körmük szakadtáig ragaszkodnak ehhez, akkor is ha a környezet minden nap visszaigazolja az ellenkezőjét, mert nekik ez lett a végállomás. Szerintem ez egyszerűen egó kérdése, kisebbrendűnek érzik magukat, ha másnak jobban sikerül, és igyekeznek az ilyet eltiporni, lealázni, megsérteni olyan területen, amiben magukra büszkék: magyarság, hazaszeretet, gyökér-kultusz. Nekem ezek nem jelentenek sokat a nálunk megszokott értelmezés szerint. Nem szólok azokról, akik hazatelepültek kivándorlás után. Őket nem értem, illetve amire példát láttam az ismerőseim körében, az ugyanaz, amit az elmenekült, élhetetlen, külföldön magyarkodó, beilleszkedni képtelen, összeesküvési elméleteket szövögető, nyugdíjasként szavazni hazajáró 56-osokról is gondolok, és az nem hízelgő.

Zlot 2008.08.28. 10:35:55

Tenyleg messzire szaladtak a kommentek. Magyarok vagyunk, tehat belolunk fakadva, nem ismerjuk a toleranciat, nem tudjuk ertekelni es elfogadni mas, a tolunk eltero velemenyet. Konstruktivitas nulla. Ennyit a negativumokrol.

Na ilyenkor szegyenkezem a magyarok miatt. Sok jo velemenyt olvastam, es sok rosszat, de ez mind szubjektiv. A szamomra jokkal egyetertek, a szamomra nem tul jokat megprobalom elfogadni. Talan ez lenne az elso lepes mindenkinek.

En mig otthon eltem nem tudtam mit jelent : magyarnak lenni. Nem torodtem vele, nem is ereztem igazan semmit. Aztan a kulfoldon eltoltott par ev, es rengeteg nemzetiseg megismerese utan dobbentem ra hogy buszke vagyok a magyarsagomra. Ekkor ereztem meg, kulhonban, hogy milyen jo is magyarnak lenni. Atertekeltem rengeteg dolgot, es igen a sokak altal felsorolt apro dolgok nekem is hianyoznak.

De attol meg ugy erzem nem vagyok magyartalan barmit is jelentsen ez a szo, hogy ki merem jelenteni az orszagunk igen nagy bajban van, es igen sok a problema, melyek engem speciel arra kesztettek, hogy kulfoldon dolgozzak jelenleg. (Hogy meddig az meg kerdeses)

Itt ahol elek a magyarok tartjak a kapcsolatot, bulikat rendeznek, kozosen mennek kirandulni, es keresik egymas tarsasagat. Es mindenki azert dolgozik hogy a celjat el tudja erni kemeny munkaval.

Emellett megtanuljak itt kint sokan hogy ne szemeteljenek, legyenek elozekenyek a kozlekedesben, legyenek kedvesek a masikhoz, stb, azaz az angol tarsadalomtol rengeteg jo dolgot atveszunk, es ha ezek az emberek egyszer hazamennek, talan tudjak majd formalni az orszagot.

Azoknak akik csak azt tudjak frocsogni hogy mennyire nem igaz magyarok ezek az emberek, azt uzenem. Ki az igaz magyar? Aki annak mondja magat? Ki iteli ezt meg? Az az igaz magyar, aki Magyarorszagon el? Fel kellene ebredni ebbol a bigott nacionalizmusbol es kicsit kinyitni a szemunket. A vilag nem csak Magyarorszagrol es a magyarsagrol szol. Az magyar, aki magyarnak vallja es erzi magat. Es az ellenkezojerol barmennyire is faj, nem tudtok meggyozni senkit.

Az emberek kivandorlasa nem azzal jar hogy magyarsagukat hagyjak el, es uj nemzetiseg lesz beloluk, mert ez hulyeseg. De miert rosszabb az az ember, aki megprobal valami mast. Megprobalja mashol.

Magyarorszag, es a jelenlegi helyzet hibait ismerjuk mindannyian. A megoldason vitatkozunk. De oszinten orulnek, hogyha az orszagban ez a becsuletes, tisztesseges, ontudattal rendelkezo tobbseg letezne mint itt ezen blog hozzaszolasai kozott.

De amig valaki is kozuletek elnezi hogy minimallal legyen bejelentve, elturi hogy ne kapjon szamlat, nem vesz berletet, rokkant kartyat jogosulatlanul hasznal, "okoskodik", vagy mas szoval "elelmes", addig az az ember ne mondjon velemenyt az olyanokrol akik mindezt nem csinalva tovabb kulfoldre mentek.

Es most lehet anyazni, de termeszetesen en is altalanossagban fogalmaztam, oszinten szeretnem ha tenyleg a becsuletes resz lenne tulsulyban az orszagban, talan ez meg a kivandorlast is megallitana.

abun 2008.08.28. 11:08:34

Nő vagyok, 54 éves. A cikket ma éjjel kaptam "hat te is" üzenettel egybefűzve egy barátomtól, aki vélhetőleg nem tudja nekem elmondani, hogy belőle is kitépek egy darabot a döntésemmel, azzal a döntéssel, hogy maradok Londonban. Több alkalmam lett volna elhagyni az országot az elmúlt időkben. Élhettem volna Kanadában, Franciaországban, Amerikában. Nem indultam.Úgy éreztem,az anyanyelvemet nem adom, nem cserélem el.Pedig voltam feketelistán, amikor nem tudtam a szakmámban elhelyezkedni,éltem meg ebben az országban méltatlan, fullasztó, nehéz időket. De akkoriban minden ÁTLÁTHATÓ volt. Számomra az utolsó és egyben feldolgozhatatlan trauma az OPNI bezárása volt, első és egyben utolsó munkahelyemé - folytatom....

abun 2008.08.28. 11:18:13

tehát az OPNI.... A kezdet és a vég között sok sok munkám volt, érdekesek izgalmasak, mindenféle, mindenfelé... Aztán újra az OPNI-ban kötöttem ki és amikor a leépítés elkezdődött, abban reménykedtem, történik valami tisztán népmesei fordulat, valami CSODA, mert ez egyszerűen nem történhet meg. És mégis megtörtént. Azóta azt gondolom, ebben az országban BÁRMI megtörténhet. Láttam, a saját szemeimmel, hogyan került Gyuri bácsi az utcára, aki 20-30 éve ott élt a négyesen, és hogyan dekkolt a főkapu melletti padon, amíg még lehetett... És nem egyetlen Gyuri bácsit eresztettek szélnek...
Folytatom.

abun 2008.08.28. 11:29:21

Embereket, akik egy dologban biztosan különböznek tőlünk, az pedig az, hogy érdekérvényesítésre teljesen képtelenek. Láttam egynéhány - nem sok - kollégám kétségbeesett erőfeszítését, hogy a süllyedő hajóról ne önmagukat mentsék elsősorban, hanem őket, az úszni képteleneket. Végül megéltem a kudarcot és ezzel együtt a fulladást. 8 hónapja élek Londonban. Nem a szakmámban dolgozom. Nem tudok angolul, tanulgatok. Már nem hiszek a népmesei fordulatokban, nem hiszem, hogy sok lúd disznót győz és nem hordozza az anyanyelv fogalma számomra azt a szakrális erőt, mint régen. Ez elveszett.Hát ezért.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.28. 14:20:39

van még egy meglátásom... de ezt nagyon félve merem leírni... ennek az országnak a legnagyobb problémája, hogy van fővárosa... ahol minden visszásság, szemétség, társadalmi szakadék, politikai megosztottság, bűnözés hatványozottan jelentkezik... (természetesen a gazdasági lehetőségek, kultúra stb. pozitivumok mellett) és a "pesti" állapotokat hajlamosak az emberek standardnak, általánosnak tekinteni... különösen a pestiek, akik igen szolíd ismeretekkel rendelkeznek a "vidékről"...

ZmanUK 2008.08.28. 14:35:22

Tomcsi71,

Videken nincs ugysekedes, feketezes, keregetes, maffia, fuxos kigyurtcsavok, rokkantkartyaval parkolok? Ott nincs kosz, por, mocsok, bunozes? Ott nem ugyanaz a parlament van? Ott nincs autpalya epites? Ott nincs EU penz lenyulas? Nincs korrupcio? Mert ha nincs, komolyan mondom, hazakoltozok

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.28. 18:12:25

van mindenből itt is de sokkal kevesebb... nem az a napi "normális" élményed, hanem a ritka és ezért felháborító kivétel... 20 ezres kisvárosban élünk és tényleg "unalmas" (értsd nyugis) az életünk... pedig a dél-dunántúlnak ezen a részén még romák is vannak szép számmal, de nincs katasztrófa helyzet...

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.28. 18:29:14

zlot! figyelmesen végig olvasva: nincs kéregetés, maffia (még a drog helyzet is elfogadható), fuxos kigyúrt csávó tipikusan nem vidéki kisvárosi jelenség, mocsok és por nincs (sőt kutyaszar sincs az utcákon...), életellenes bűncselekmény a rendőrkapitányságunk körzeteében átlag kétévente van... autólopásról 3 éve nem hallottam (akkor is szfehérvári fiúk jöttek, de maradtak is), autópálya most épül kb. 20 kilométerre (vagyis elég közel, hogy használhassam ha elkészül, de elég messze, hogy ne alólam hordják el a dombot és ne a mi utjainkat tegyék tönkre...), a pénzlenyúlás, korrupció és parlament pedig ugye megintcsak országunk szívéhez (segglukához kötődik)... kimaradunk a "hasznából" az igaz, az itt élők közül leginkább a politikus hungaricus fajhoz tartozókat érinti... (megintcsak nem otthon keresi a kenyerét) de itt még van morális tartás, van közösséghez tartozás, van működő civilszféra... ja és amikor a második diplomámat csináltam az eltén 3 éve meséltem a pesti csoporttársaimnak hányféle dolgot csinálnak a gyerekeim (úszás, zeneiskola, színjátszás, tánc, szertorna) azt kérdezték (a normálisabb), hogy a fenébe oldom meg? egyszerű: minden 2 kilométeres körön belül van... (a nem normális azon is csodálkozott, hogy nálunk van kábeltévé...)

Zlot 2008.08.29. 10:04:24

Tomcsi71

En nem ketlem hogy jo kornyeken elsz, mert tudom hogy van ilyen sok helyen, meg viszonylag kozel is Pesthez. En csak azt erzem, hogy szerinted a tavolsag miatt, semmi nem erint benned, benneteket. Ne mondd nekem hogy a helyen ahol elsz senki nem feketezik, senki nem okoskodik, senki nem csak minimalra van bejelenetve, mikozben hitelre vesz autot stb. Szerintem ha az Apehet raeresztenenk az osszes allampolgarra otthon egy jovedelem vizsgalattal, akkor azt hiszem lenne ereszd el a hajamat. En itt Angliaban, jol keresek, es barmit amit veszek, hivatalosan, szamlaval teszem, es bizonyitani tudnam a penz eredetet stb. Orulok neki hogy elmondasod alapjan a te lakhelyeden mindenki becsuletes. Komolyan mondom odakoltozom.

Nem csak a kozossegi ontudatrol beszeltem vagy a megelhetesi bunozesrol, eletellenes cselekmenyekrol, hanem az atlag magyar hetkoznapokrol. Engem zavar a mindehol jelen levo korrupcio, es az osszes torveny minden szinten valo kijatszasa. Egyszeruen nem tudom elfogadni.

Te mindig kapsz szamlat a gyereked tevekenysegi utan? (uszoda, zeneiskola, szinjatszas, stb) Nem akarok a zsebedben turkalni, de vajon te rendesen adozol?

Magyarorszagot az alapoktol kellene megtisztitani, es tudatosittatni az emberekkel hogy a torvenyeket be kell tartani.

A kopasz fuxos emberek, meg nem pesti jelenseg. En is jartam/eltem videken. Ott is megvannak elhiheted.

A masik meg az hogy ez nem roma kerdes. Vannak dolgos emberek, es naplopok. A naplopokat nem szeretem, legyen az kinai, fekete, feher, vagy roma. Ilyen egyszeru.

A munka nemesit, en ebben hiszek.
süti beállítások módosítása