HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

A parlament hatása az arcbőrvastagságra

2008.12.04. 10:20 :: pgeri

A költségvetési felhajtásnak kellemes árnyékában a parlament végre megoldotta a képviselői költségtérítéssel (= számla nélkül felveszünk egy rakás adómentes pénzt) kapcsolatos problémákat. Teljes egyetértésben elhatározták, hogy ez így nem mehet tovább, a gyakorlatilag a legalizált fekete pénz kategóriába tartozó jövedelmeket meg kell adóztatni. Ne mondja senki, hogy a képviselők havi 300-at nyúlnak le adómentesen.

Azt azért természetesen nem várhatja el senki, hogy demokráciánk választott őrei egyszerű emberekként legyenek kötelesek viselkedni, tehát számlát kelljen nekik mutatni az elszámolt költségekről. Ez egy ideje nagy részét a köznek szentelő képviselő számára megengedhetetlen, a drága időt egyszerűen nem illdomos ilyen megalázó dologgal elherdálni.

Mint ahogy az is nyilván jelentős problémákat vetett volna fel, ha a költségtérítést egyszerűen eltörölték volna, illetve hozzácsapták volna a képviselői bruttó fizetéshez, járulék és SZJA kötelessé téve azt. Ez így megszüntette volna a kiváltságosság érzését, ami - valljuk be - a képviselői pálya egyik fő vonzereje. Hiszen jó nagy bruttó fizut leakasztani máshol is lehet, de a "felettetek állok" érzést - a maffián kívül - csak a politikától lehet megkapni.

Tehát ez a két - józan paraszti ésszel jónak látszó - megoldás alapból kiesett. Mit lehet tenni, hogy mégse legyen népszavazás előbb-utóbb az ügyben?

Jöjjön egy helyes kis látszatmegoldás: vessünk ki a költségtérítésre 15%-os adót. A különbség eközött és a rendes fizetés adóterhe között - ahogy az például itt jól áttekinthető - elég jelentős. Az  összehasonlítás végett: az évi 4 milliónyi költségtérítés utáni adó 600 ezer Ft lesz (a nettó: 3,4 millió), míg egy minimálbéren dolgozó munkás (nettó kb. 700 ezer) után az államot több, mint 400 ezer Ft-nyi közteher illeti meg. Igen, nem tévedés: a minimálbér költségének majdnem 40%-a adó és járulék, a költségtérítést ezzel szemben ennek kicsit több, mint 1/3-ával sarcolják majd. Ez természetesen csak hangulatkeltés, egy minimálbéren dolgozó árufeltöltő hasznossága nem mérhető egy parlamenti képviselőéhez.

Tehát mindenki fellélegezhet: képviselőink nettó jövedelme továbbra is nagyrészt a költségtérítésből fog származni, ami továbbra is biztosítja a "több vagyok nálatok, mert ezt is megtehetem" életérzést (így a pálya vonzerejét is), valamint azt, hogy a munkát terhelő adók és járulékok extra magas szintjével képviselőink továbbra is csak szakértői anyagokban találkozzanak.

Az új döntés után azonban immár felemelt fejjel mondhatják: megtettünk mindent a helyzet normalizálásáért.

Persze a 15%-os elvonás azért mégiscsak 15%-kal kevesebb hazavihető pénzt jelent, ami a jelenlegi világgazdasági helyzetben elég rosszul hangzik, így hamarosan sort kell majd keríteni a költségtérítés összegének korrigálására. Egy 15%-os emelés első lépésben megfelelőnek tűnik.

39 komment

Címkék: parlament megmondás vastagbőr

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr77800678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajnálkozó 2008.12.04. 13:42:16

Hab a vastag arcbőrön:
Az egyik híradásból úgy tudom, hogy a költségtérítés megadóztatott összegéből kiemelték a lakás-költség térítését, úgy hogy azt számla nélkül és továbbra is adómentesen "térítik".

sajnálkozó 2008.12.04. 15:03:04

Bocs, nem jól tudtam: a lakásköltség-térítés csak akkor adómentes,ha a költséget valamilyen módon igazolja a képviselő.

Buga_Jakab 2008.12.04. 17:15:30

Kedves jó Pgeri!

Jó ez a cím. Mikszáth is használta ezt a poént, egy kis írásában végig valami hártyáról beszélt, ami a kormány megtartásához kell, s a végén derült ki, hogy arcbőrről van szól.

Ezzel minden jót elmondtam a cikkedről, ami semmi újat nem mond
– minden újságolvasó tudja, hogy így megy
– és minden épeszű ember tudja, nem jó, hogy így megy.

Miről is írsz? Kicsit pszchologizálsz, hogy milyen öröm egy képviselőnek, ha ilyen zűrös módon kapja meg a pénzét + maffiózókhoz hasonlítod őket (de ezért sírjon az ő anyukájuk.) Meg írsz számokat, amik kicsit pontatlannak tűnnek.

Saját blogodban ez rendben is volna, de ez itt az LMP blogja. Lehet, hogy túl nagyok az elvárásaim, de kíváncsi lennék a véleményedre (persze inkább a csapatéra, de hát most veled levelezek):

1. Mennyi nettó jövedelem lenne méltányos egy képviselőnek? Kedvenc példám a párizsi Kommün, ahol egy szakmunkás munkabérében határozták meg a képviselői fizetést. Ez lehet most talán 120…150 eFt/hó.

2. Mennyi nettó jövedelmet lenne célszerű adni egy képviselőnek?
Például azért, hogy a tanárok, közgazdászok, jogászok stb. közül a jobbak számára (vagy a családjuk számára) ne legyen ilyen szempontból elriasztó a képviselői pálya. (Jól mutatott ’89 végén Fábry Béla tanár, az MSZP elnökségi tagja, aki az ülésről távozva nyitotta rozzant Trabantjának ajtaját. A kérdés, most milyen márkájú kocsit képzelünk egy normális képviselőnek?)

3. Mennyi ennek a nettó összegnek a bruttója?

Ezek után az LMP előáll azzal a korrekt javaslattal, hogy emeljék a képviselői fizetést ennyire. Majd jön egy újságíró, hasonlóan barátságos hozzáállással, ahogy írtad ezt a cikket, és kiszámolja, hogy x százalékkal akarjátok emelni a saját leendő fizetéseteket, és ezt írja a cikke fölé, címnek. Ezzel hatásosabban tudja hergelni népet, mintha már a címben írna politikusok orcájának krokodélus-bőréről. Persze ezek után nem lenne nehéz kitalálni, hány százalékot kapna az LMP egy választáson.

No, ez már egy olyan probléma, amin érdemes elgondolkodni. Jómagam nem tudok jó választ, de hát azér‘ olvasgatom egy leendő más párt blogját, hátha találok okosabb gondolatot. Nem vagyok telhetetlen: elég, ha egy kicsit okosabb, mint amit az Országgyűlés elfogadott.

Üdv: 'Jakab'

Buga_Jakab 2008.12.05. 12:43:28

Nem akar senki reagálni, vagy csak halódik a blog?

Akkor teszek ide egy idézetet: „Nem hiszem, hogy mi sokkal jobban tudjuk, mint a többi párt programírói. De szerintünk van pár igen jó megoldásunk, több fontos kérdésre és együttműködni akarunk, nem kivonulgatni, meg leszavazni, ha bejutunk. Úgy gondolom, hogy ha kell napokig tárgyalunk, ÖTLETELÜNK KONSZENZUST KERESVE, MERT A KREATÍV MUNKÁBAN NAGYON JÓK LESZÜNK, épp a demokratikus felépítés és a civil szférából érkező nagyon sokrétű alaptagság miatt.”

Pgeri! Ezt egy LMP-társad írta. Szerintem is ez lenne a normális hozzáállás.

Üdv: Jakab

svaleria 2008.12.05. 16:52:28

Nézd Jakab, én nem készülök a parlamentbe, tehát nem ütne mellbe, ha kevesebb lenne a pénzük. :)
Valóban nem lenne hátrány, ha olyan mondana erről véleményt, aki indulni akar választásokon.

Én nem arra mennék rá, hogy ne lehessen mellékállása a képviselőnek, hisz ők csak átmenetileg vannak ott, nem várom el hogy felszámolja eddigi munkáját, megélhetését, de átlagbér elegendő a hébe-hóba beülésre szerintem. Aki aktívabb, az meg azzal arányosan kapjon többet valamennyivel.

Volt olyan politikus, akit becsültem, tudvalevő volt, hogy gazdag, és mikor fikázták emberek, mindig azt mondtam, mért lopna csalna, hisz anyagilag már elért mindent, most szeretne tenni a hazájáért, de nem hittek nekem. Pedig én hiszem, hogy vannak jó emberek (politikusok is) nem mind ármányos céllal megy a parlamentbe.

Nem ismerem a képviselők vagyoni hátterét, de sajnos egész biztosan nem tükrözi az országos számokat a módosabbak és szegényebbek aránya, pedig néha nem lenne hátrány ha a többséget is képviselné ott valaki.

Rigo' 2008.12.05. 17:53:14

Köszönöm a megtisztelő idézetet Jakab! :) Amikor írtam, még ifjú LMP-s voltam, ma középidős :), de ma is így gondolom.
LMP-n belül mi sem támogatjuk a fikázást és rendszerint igyekszünk visszafogni egymást, de igazság szerint ez a fajta kommunikáció nagyon beleivódott az indexen nevelődött nemzedékünkbe, ezért néha születnek kevésbé konstruktív nyilatkozatok. Főleg egy nem annyira szigorúan szabályozott blogban.

A cikk azért került ki, mert nem demagóg, szerintem jól is van megírva és mert kell beszélni a témáról. Például amit felvetettél, az tök jogos.

Nem tudom, hogyan kellene ezt kommunikálni, de mindannyian egyetértünk abban, hogy a képviselőknek kedvezmények nélkül kell fizetést kapnia és az nem lehet annyira alacsony, hogy ne érezze magát megbecsülve a munkájáért. Átlagbért vagy a minimálbért adni a honatyáknak nagyon idealista elképzelés, de vélhetőleg erősíti a trükközési hajlamot. Ugyanakkor azt hiszem, hogy pofátlanul magas fizetéssel (ez nekem bruttó 1M körül kezdődik) is trükközni fog az, aki nem becsületes, tehát emiatt nem érdemes az égig emelni.

Azért nem kommentelünk annyit, mert dolgozunk. Most nem ásom elő, de azt hiszem épp az idézett írásom egyik kommentjében szerepelt a dicséret, hogy milyen rendesen válaszolgatunk, mire Kirkéként megjegyeztem, hogy még, mert MÉG van időnk.

Amúgy nagyon köszönöm a legutóbbi konstruktív javaslatodat, amit a recycled warnál írtál. Tovább is küldtem rögvest egy belső listára, ahol mindenki nagyon egyetértett a javaslatoddal és egy szabályzat szükségességéről, aztán gondolom a kezdeményezést felkaroló tag híján a dolog elsikkadt. :/ "Így megy ez." De köszi, az írás megmarad és talán ez a lényeg.

Buga_Jakab 2008.12.05. 19:56:05

Én sem tiltanám meg, hogy másik állása is legyen egy képviselőnek, de örülnék, ha minél többen főállásban, vagyis jelentős munkaidővel, energiával dolgoznának az ország gyűlésében. Nem véletlenül volt a 80-es években az egyik reform-elgondolás, hogy legyenek valódi országgyűlési képviselők, nemcsak évi 8-10 napra.

Egyébként ezért (is) lenne célszerű, ha nem ülnének polgármesterek az ország házában, van nekik elég dolguk otthon. (Az egyik nagyváros polgármestere mondta is, amikor ez fölmerült, hogy semmi kedve hetente Pestre utazgatni, de ha a többi kollégája képviselő, akkor őneki is ott kell lennie, lobbiznia az Országgyűlésben.) [Ugyanígy nem örülök, hogy kerületi polgármesterek vannak a fővárosi közgyűlésben.]

Nettóban szerintem is egy átlagnál jobb fizetést kell kapniuk a honanyáink/s/atyáinknak. Ezt nem sajnálom tőlük, azt inkább, ha nem eléggé s főként nem elég színvonalasan dolgozik meg érte valamelyikük. Érdekes, az Európai Parlamentben pörgősebb a munka. Valószínűleg azt a munkastílust érettebb demokráciákból jött politikusok alakították ki. :))

Költségtérítés avagy magasabb bruttó – ez olyan ügy, ahol jól nyomatható a demagógia. Szerintem ez kollektív intelligencia-teszt a parlamenti pártoknak. A mai helyzet mindegyikük számára égés. Együttesen viszont lenne esélyük elmondani, hogy jobban jár az ország, ha 1. rendes fizetés van, 2. tisztességes adóval, bruttóval. Ehhez minimum az kell, hogy ne kezdjék el egymást támadni, hogy a másik magasabb (bruttó) fizetést javasol. Ehhez persze szóba kellene állni egymással, tehát ez egy hosszabb távú lehetőség. :((

Rigó! Jól emlékszel, ott írtad, hogy „még, mert MÉG van időnk”. Más: Rebeka megírta, hogy továbbküldted a javaslatomat, örültem neki.

Üdv: Jakab

takianti 2008.12.05. 20:33:20

Én sem szeretem az álláshalmozást (képviselő-polgármester), mert egyiket sem csinálja rendesen. És vajon nem azért is nehéz visszamennie néhány képviselőnek civilbe, mert az Országgyűlésben ülve "elszállnak", elszakadnak a valós élettől és így a valós élet nem fogadja vissza őket? Mennyivel jobb lenne (nekik is), ha nem sározódnának be a politikától, nem lennének megbélyegezve... de ehhez talán az kell, hogy ne a pártot, a pártpolitikát szolgálják elősorban, hanem a választókat

svaleria 2008.12.05. 20:35:29

Kőkeményen le kell adózni minden peták után. Aztán amire telik belőle, arra költheti.
A magyar dolgozók többségénél eddig is így volt, illene, ha a honatyáknál is így lenne.
A költségtérítés nem sarkal spórolásra, sőt. (Habzsoljunk hisz ingyen van.)

Apropó: az üdülési csekknél orcátlanabb igazságtalan juttatást (már az elosztásra gondolok, mert a szegény még nyaralni sem tud, vagy net nincs, hogy adatlapot letöltse) most hirtelen nem tudok

takianti 2008.12.05. 20:36:20

Jakab, honnan tudod te, hogy pörög a munka az EP-ben? ;)
Azért ott is szép dolgok voltak/vannak a ktg-térítéssel :)

takianti 2008.12.05. 20:39:03

Rjack, ezt azért ne verjétek nagydobra
"... mindenki nagyon egyetértett a javaslatoddal és egy szabályzat szükségességéről, aztán gondolom a kezdeményezést felkaroló tag híján a dolog elsikkadt."

svaleria 2008.12.06. 08:18:03

takianti, pedig nem szégyen az, hogy nincs mindenre ember. Ezért kéne szó szerint venni azt, hogy mindenkire számítunk. :)
Például nem minden jó képességű szerepelne szívesen a TV-ben, gondolom ez is megérthető, hisz sokfélék vagyunk.
Aztán egy csómóan nem szeretnének a parlamentben megpúposodni, de attól még úgy érzik változás kéne, és tesznek is érte.

Mi legyen, széledjünk széjjel, mert nincs mindenre ember? :)
Abban a dilemmában vagyok, hogy hiába látom, ki lenne nagyon hasznos segítő, ha nem érez elhivatottságot LMP iránt, akkor mért kérném fel, hogy nagy kegyesen mégis jöjjön?
Annak semmi értelme nem lenne.

tódi24 2008.12.06. 13:20:37

sziasztok!

álláshalmozás?
Szerintem nem rossz az, csak az nem mindegy, hogy hogyan.
Szerintem az nem rossz, ha egy képviselő egyben ápolónő is. Én ismerek ilyen képviselőt és meg kell mondjam, hogy talán éppen az tartja a "FÖLDÖN" őt sok-sok képviselővel szemben.
Ellenben a politikai tisztséghalmozásnak nagyon ellene vagyok. Nemcsak azért, mert saját maga nem tudja ellátni a feladatát, hanem sokszor más sem. Ha ugyanis a képviselők, bizottsági tagok bizonyos számának jelenléte szükséges, hogy egy határozatot elfogadjanak és a tisztséghalmozók sorra távol maradnak, akkor sajnos az ott levők sem tudnak érdemi munkát végezni. Mégha akarnak sem. :)

tódi

tódi24 2008.12.06. 13:22:18

szia Jakab!

Igazad van a blog tényleg halódik.
Nekem ez rossz, mint a legszorgalmasabb blogírónak, de hát ez van. :)

tódi

pgeri 2008.12.06. 15:08:29

Jakab, szerintem a 15%-ról (még) nem mindenki hallott, mint "megoldásról". Ami mellé természetesen odaállt az "elit" egységesen.

A lényeg pedig nem az, hogy mennyi kéne. A lényeg az, hogy ez így továbbra is lopás, csak megpróbálják kicsit szépíteni.

Egyébként a te kérdésed is jogos, ha már valódi megoldáson gondolkozunk. Én adnék nekik bruttó 350-400-at, emellé kizárólag lakásbérlésre adnék max. havi 80-at számla ellenében. Semmi másra. De ez természetesen csak a saját véleményem, bár itt írom le, ha nem baj. :-)

pacsirtafű 2008.12.06. 15:32:28

Tódi, nem nagyon értelek. Te írtál erre a blogra? Akkor most miért nem teszel róla, hogy ne "halódjon"?

Egyébiránt szerintem nem halódik, csak szünetelt egy kicsit, dehát épp itt van rajta ez a friss írás...

tódi24 2008.12.06. 17:04:18

szia pacsirtafű

Először is jó a neved :) Tegszik.
Másodszor. Ha én nyitok egy blogot, akkor nyugodt lehetsz felőle, hogy fenn is fogom tartani. Ezt nem én nyitottam, meg nem Jakab, meg nem Takianti, hanem az LMP.

Mellesleg, hogy miért nem teszek ellene, hogy ne halódjon?
Azért én sem mindig érek rá.

tódi

Zöld Liberális 2008.12.06. 23:32:29

üdv! Jó link:

veg-tv.info/Earthlings

tódi24 2008.12.07. 11:42:40

szia Zöld liberális!

Végignéztem.
Hallod nyomom itt a rizsát az LMP-nek te meg jössz ezzel a filmmel és szinte az egész billentyűzetverésemet fölöslegessé teszed vele.

Ha ez a film nem ébreszti fel az LMP-t, hogy nem törvények kellenek, mert azt a kutya nem tartja be, hanem kommunikáció, akkor azt hiszem, hogy semmi nem hat rájuk.

Rászemről köszi a filmet.
Nem mondom, hogy ezután vegetáriánus leszek, de egészen másképp látom a dolgokat az biztos. Akitől mi vesszük a húst annak most halt meg szívinfarktusban egy kocája. Eltemette, hogy más ne is használhassa fel. És akkor jön ez a film.
Régen mi is tartottunk disznót, csirkét, stb. De valahogy emberségesebben. A disznótorok tényleg arról szóltak, hogy az állat a lehető legkevesebbet szenvedjen. A tartásuk sem egészen ilyen volt. A disznóink minden nap ki voltak engedve az ólból. Egy jó kis terület el volt nekik kerítve azért. Voltak libáink is. Emlékszem amikor anyu tömte őket kukoricával. Kicsi voltam. Máig meghatározó negatív élmény.

Jómagam azt gondolom, hogy már az ősidőkben is ettek húst az emberek és kell is márcsak a túlnépesedés miatt is, amit az állatok elkövetnének. A négyesiker egy macskánál megszokott.

Mellesleg a kutyámat jobban imádom azóta, mint valaha, hogy ezt a filmet megnéztem.
Soha még ennyire kutyát nem szerettem, mint amelyik most van. Ennyire szabad kutyám még nem volt. Ez az esőben is kint ugrál és nagyon jól érzi magát. Nyáron birkózni szoktunk és megtanulta masszírozni a fejemet. Mivel mindig az arcomat akarta szeretgetni ezért lehajtottam a fejem és ő a hajamba motoszkált. Aztán észrevette, hogy ez jó nekem. Ha kint ülök a lépcsőn nyáron odajön és masszírozza a fejem a mancsával. Imádom őt. Így télen sajnálom, mert hideg van, de még ha be is engedem ő maga kívánkozik kifele. Bár a téli hideg sem az már mint régen (sajnos).

Na de tényleg köszi ezt a filmet. Szerintem nem semmi, ahogyan megcsinálták.
Elküldöm egy két levelezőlistára is a linket.


szia:

Tódi

takianti 2008.12.07. 11:55:57

Svaleria, igazad van, bocsi... látod, ez is csak a jó kommunikáció fontosságát mutatja... :)
Tódi, én is a politikai álláshalmozásra gondoltam elsősorban. Valószínűleg az általad ismert ápolónőnek nem lesz gondja visszamenni a mindennapi életbe

irrelevant 2008.12.08. 13:35:23

OFF

Üdv!

Van itt valaki Debrecenből?
Írtam a helyi LMP-kapcsolattartónak kétszer is, de nem válaszol. Nem tudom, hogyan kapcsolódhatnék be a helyi munkába.

Zöld Liberális 2008.12.08. 17:43:16

Szia, tódi!

Nekem cicám van aki állandóan hozzámbújik reggelente, meg akkor ha megérzi, hogy szomorú vagyok. :)

Örülök, hogy tetszett a film és, hogy továbbítottad több helyre, itt az ideje már tenni valamit a színvonalas állatvédelem ügyében, a törvényi szabályozás nem elég. Sajnos Magyarországon még mindig nincs az állatvédelemnek semmi erkölcsi támogatása. Nyugaton állatvédelmi rendőrség van és komoly szabadságvesztéssel jár egy-egy állat bántalmazása. Nekünk meg csak pár törvényünk van, amit nem tartat be senki. Népszerűsíteni kell az állatvédelmet nincs más lehetőség.

Sok hatékony külföldi állatvédelmi szervezet van, akikről mintát lehetne venni (Seashepherd, PETA) és használni módszereiket.

LMP 2008.12.08. 18:18:40

Ötvöspéternek: azt nem tudom, hogy a blogot ki olvassa Debrecenből (remélem, mindenki! :)), de mindenesetre szóltunk nekik. Valami baj volt a központi email címükkel.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.12.08. 18:30:30

otvospeter:

a központi címre kellene akkor: info@lehetmas.hu

tódi24 2008.12.08. 18:41:39

szia zöld liberális!

A filmre már kaptam visszajelzéseket is. Elég komoly beszélgetés indult el a levelezőlistán róla.

üdv:

tódi

irrelevant 2008.12.08. 19:10:09

Lastres: írtam nekik is, ők pedig azt ajánlották, hogy várjam az ukázt a debreceni részlegtől, ugyanis ők tudnak érdemben intézkedni.

LMP: köszönöm!

irrelevant 2008.12.08. 21:18:25

A probléma megoldódott, köszönöm.

pgeri 2008.12.09. 23:01:14

Egy kis olvasnivaló a témában (arcbőrvastagság): index.hu/politika/belfold/nyako081208/

Vaandor 2009.01.18. 23:06:51

Üdv!

Ha már pofátlan költségtérítés: Mi a helyzet ezzel?
www.seresmaria.hu

Az LMP hogyan viszonyul ehhez? Mert ha valaki tényleg tenni akar valamit, akkor az most pont ennek a kérdésnek a támogatása lehetne!

svaleria 2009.01.19. 17:17:10

@Vaandor: Hogyan kéne viszonyulni? :)

LMP másfajta zöld...
hungary.indymedia.org/node/10984

takant 2009.01.19. 21:02:20

Nagyon jó kérdés, Vaandor!
Remélem, hogy svali csak tréfál... Tulajdonképp nem is tudom, hogy svali mit gondol... ez egy politikusilag nagyon korrekt smiley, remekül szolgálja azt, hogy ne tudjuk, svali (LMP?) hogyan is viszonyul. Mert nem SM-hez kell(ene) viszonyulni, hanem a kérdéshez... ahogy a linkelt írás is ezt üzeni. Szóval csak remélem, hogy svali pozitívan, támogatólag viszonyul.

Buga_Jakab 2009.01.19. 21:02:55

Szia Vali, tényleg nagyon zűrösnek tűnik ez a kezdeményezés. Végre egy kis (ok)nyomozás.

Idemásolom, nehogy elsikkadjon a hozzászólásom miatt:
hungary.indymedia.org/node/10984

takant 2009.01.19. 21:40:02

Tételezzük fel, hogy SM füllent, SM=Tomcat stb.
Emiatti félelmünkben nem foglalkozunk a felvetett kérdéssel?
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy SM/Tomcat eljárásával nem kell foglalkozni...Sőt! Nagyon is jelenti, hogy a (választási, kopogtatócédulás) rendszert is újra kell gondolni, kizárni a mutyi minden lehetőségét

svaleria 2009.01.19. 21:46:00

Én úgy viszonyulok, hogy a konstruktív vita viszi előbbre a világot, és hogy nincs olyan probléma, amit ne lehetne megbeszélni.

Ergo beszéljétek meg, de szépen békésen. :)

Én személy szerint köbö 300 témában tudnék bármikor kapásból népszavazást kezdeményezni, de nem teszem, mert nem tartom fenntartható állapotnak, mondhatni a hajam égnek áll tőle.
Viszont aláírtam, mert egy asztalos kérte, aki jó ember, meg közben hozott 5 zsák gyújtóst is ajándékba :P szóval mondhatni korrumpálva lettem. :/
Viszont mentségemre legyen mondva, megkérdeztem fórumon anno, és nem kérték LMP főnik, hogy zárkózzunk el mereven.

Vaandor 2009.01.20. 12:39:52

@svaleria: Hmmm... Az ember nem is hinné, milyen mély lehet a nyúl ürege.
Hozzáteszem: ha nem lett volna a ferencvárosi ügy, akkor talán csak összeesküvés-elméletként kezelném a cikket. Így viszont...

svaleria 2009.02.04. 16:50:56

Idézet LMP IWIW üzenőfalról, hátha nem mindegyikőtök jár arrafele:

"Kedves V G. András és Mindenki, akit érdekel!

Kérem hagyjátok figyelmen kívül a Seres Mária-féle aláírásgyűjtő kezdeményezést, amit nemrég beraktam.
Időközben beleástam jobban a dolgokba, és "eszmét cseréltem" az illetővel (S. M.). Ezek együtt sikeresen meggyőztek, hogy nem érdemes.

Gyakorlatilag számomra beigazolódott ez a kételkedés:

hungary.indymedia.org/node/10984

Seres Máriának vannak kapcsolatai Tomcattel és a Zöld párttal. Emellett valóban indult az EU képviselő választáson és folytat politikai tevékenységet - annak ellenére, hogy ezt írta az oldalán:

"Én ugyanis nem foglalkozom politikával – mint az emberek többsége – és nem is vonz a politikusi lét."

Persze szerinte ez a Zöld pártos dolog nem politika. (Akkor vajon micsoda...? )

Mikor rákérdeztem, hogy akkor mi is a helyzet, eléggé agresszíven válaszolt. De nem csak nekem volt részem hasonlóban. Van, aki rosszabbul járt:

hungary.indymedia.org/comment/reply/10984/99787"

--- --- --- --- --- --- ---
Köszi, ez úton is a nyomozást, az előző napokban említett dolog az érdekes lesz majd :)
ott a holdon. :)
--- --- --- --- --- --- ---

"Hmm. Végigolvastam, és ezt a hozzászólást találtam legreálisabbnak:

hungary.indymedia.org/comment/reply/10984/99744

Így úgy vagyok vele, hogy egyelőre megbízom benne - legalábbis annyira, mint bárki másban. Hiszen a célkitűzéssel egyetértek. Emellett ez a dolog lehet ugyanannyira lejárató kampány is a másik oldalról, mint igaz dolog.
Ugyanakkor rá fogok kérdezni tőle erről egy e-mailben. (Kíváncsi leszek a válaszra.)

De egyet bizton állíthatok: ha mégis átverés lesz ez az aláírásgyűjtés, és más célt szolgál, akkor Seres Mária a Holdon keressen magának menedéket ... mert a Földön nem fog előlem elrejtőzni!"

--- --- --- --- --- --- ---

na akkor ennyivel is előbbre vagyunk

--- --- --- --- --- --- ---

tódi24 2009.02.06. 15:17:51

sziasztok lmp-sek!

szupi a kampányoldal. Szorítok értetek.


tódi

takant 2009.02.15. 16:58:06

Szóval:
www.boon.hu/hirek/magyarorszag/cikk/tortenelmet-irt-a-nyiregyhazi-csaladanya/cn/news-20090212-05072064
Nem biztos, hogy taktikus dolog LMP részéről tagságra bízni, hogy támogatják-e vagy sem (ld svali korábban).
Szerintem ez is egy (kommunikációs) lehetőség, h lássa a lakosság, h LMP miket (és nem kiket!!) támogat
süti beállítások módosítása