HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet mas a politika? (1) lehet más a politika? (24) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Fodor Gábort ki fogják retusálni az SZDSZ történetéből

2008.04.21. 08:30 :: villikirály

"Hosszú távon az nem működik, hogy egy párt különböző perifériális, kiszorított helyzetű társadalmi csoportok mellett emeli fel a szavát, miközben a gazdasági és társadalompolitikája szélsőségesen jobboldali."

 "az a fajta neoliberális-neokonzervatív társadalom- és gazdaságpolitika, amit ma Magyarországon az SZDSZ egészen szélsőséges módon képvisel, konzerválja azokat a társadalmi viszonyokat, ahol különböző társadalmi csoportokat kizsákmányolt helyzetben lehet tartani. "

 "Az igazi probléma azonban az, hogy lehet-e tartósan képviselnie egy pártnak
az emberi jogi liberalizmust és a gazdasági -neoliberalizmust együtt?"

 "a német FDP ezekben következetes, és nem jellemző az, hogy például vezetőik az állammal seftelnének"

 
- ezeket mind Schiffer András, jogász nyilatkozta. Kőkemény kritika, ami ugyan nem először hangzik el Magyarországon, de először hitelesíti a személyes háttér, az emberjogászi múlt. A szerző a Tárasaság a szabadságjogokért jogásza és a Védegylet szervezőbizottságának tagja (és nem különben vitasorozatunk egyik meghívott előadója) E szervezetek nemigen ártják magukat a pártpolitikába, így honlapjaikon is hiába keresnék a Schifferrel készült interjút. Nem marad hát más, mint hogy mi hívjuk fel a nagyérdemű figyelmét a fenti és további magvas gondolatokra, ha már úgy is a politikánál, pontosabban: a lehet más a politikánál tartunk.

Ha éppen a címet vesszük, az utóbbi viharos hetek alapján tényleg úgy fest, hogy az SZDSZ establishmentje szinte mindenre képes azért, hogy Fodor Gábor neve csupán a párt egy árnyalataként, nem pedig a pártvezetés alternatívájáként merüljön fel. Hiszen mindaz, ami történik: Fodor elnökké választásának kedvez a legkevésbé.

Az alternatívát, úgy látszik, máshol kell keresni.

Keresik is egyesek. Például Petőcz György A félelem axiómái c. írásában. Ő nem a gazdasági és az emberjogi szabadelvűség összegyeztethetetlenségében látja az SZDSZ problémáját, hanem a kezdetektől jelenlevő, a populizmustól való elitista félelemben, amely már Bibó szerint is a demokrácia lelki temetője.  Petőcz Kis Jánossal vitatkozik, aki Petőcz szerint a magyar politikai palettát fekete-fehéren láttatja, mely szélsőségek között a liberalizmus a pengevékony, észrevehetetlen választóvonal szerepét tölti be. A szerző szerint azonban liberálisoknak nem elsősorban a rajtuk kivülálló politikai oldalakat kellene megkülönböztetniük egymástól, hanem elsősorban saját magukkal számot vetniük.

"A liberálisoknak - és másoknak - nem az ellenfelek megválogatása vagy nevelése volt vagy lett volna a feladatuk, hanem saját szavazóbázisuk kiszélesítése révén az ország demokratikus kormányzása"

De Petőcz sok egyéb cifraság mellett azt is világossá teszi, hogy ez a feladat már nem ezekre a liberálisokra vár.

De "egyéb" feladat is akad bőven. Csak egy kisebbet említünk most meg, ha már Petőcz György a Csak a narancs volt c. könyv szerkesztőjeként is nevet szerzett. E kötetben az interjúalanyok (többek között Fodor Gábor) arról a folyamatról vallanak az 1998-2002-es liberális ellenzékiség jegyében, hogyan vesztette el a Fidesz bázisdemokratikus karakterét.

Ha a dolgok így mennek tovább, az őszinte coming outok helyett a come back szelleme diadalmaskodik, lehet hogy megint Fodor Gábor avanzsál a fenti kötet tengerkék párja, a
Csak a szadi volt
c. könyv szerkesztőjévé és első számú interjúalanyává.

Az pedig, hogy Schiffer erőteljes bírálata a liberális oldal önmagával való szembenézésének a része-e,

vagy pedig egy egészen más történet...


...kérdezzük meg őt legközelebb.


Addig pedig találgatásra fel, kedves olvasók!


(A fenti találgatásokkal kapcsolatban pedig leszögezendő: egy laikus megfigyelő spekulációi)

6 komment

Címkék: politika szdsz fodor liberalizmus pártok schiffer

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr35434813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.04.22. 21:45:03

Szubjektív leszek.

"amit ma … az SZDSZ egészen szélsőséges módon képvisel, konzerválja azokat a társadalmi viszonyokat, ahol különböző társadalmi csoportokat kizsákmányolt helyzetben lehet tartani"
Úgy tűnik, mintha valaki kifejezetten kizsákmányolt helyzetben szeretne tartani embereket. A mondat alanyaként az szadeszre gondolhat az ember. Úgy tűnik, Schiffer András nagyon rosszat akart mondani az SZDSZ-ről. Több rosszat, mint amit kemény kritikaként mond (a párt társadalmilag teljesen érzéketlen).

Nem szabad egy mondatot túlértékelni, ha most olvastam volna először Andrástól, akkor ez nem érne egy hozzászólást. Találkoztam vele szocialista korszakában, liberálisként, jogvédőként (hangsúlyozom, az természetes, hogy az ember keresi a helyét a világban), de mintha ezekre a korábbi irányzatokra haragudna legjobban. (Jobban, mint amit egy kemény, tárgyszerű kritikával mond el.) Ilyen vehemenciával a szélsőjobbosok szokták szidni a szadeszt.

Ez érzékeny ember éles kritikája – az ilyet lehet tisztelni, odafigyelni rá. De úgy tűnik Schiffer András kritikája irányzat szerint elkötelezett. (Nem mondom, hogy Fodor érdekében, de az biztos, hogy pártbeli ellenfelei ellen irányul.) Súlyos feltételezés, hogy Fodort „ki fogják retusálni” – ez Sztálin idején volt gyakorlat (egy egyszer-kétszer a régi MDF-nél).

Az emberijog-védelem alkalmas terep annak, aki érzékeny a hatalmasságok által elkövetett igazságtalanságokra. Meg szimpatikus is. Egy párt alapítása, mégha olyan szeretetreméltó kezdeményezés is, mint az Élőlánc, már a hatalmi küzdelmekbe való visszatérés. Akkor is, ha a 16 órában András hosszasan (és rosszul) beszélt a párt más-ságáról, civilségéről.

A következő rendezvényen Andrástól legszívesebben az Élőlánc történetét hallgatnám meg, kritikusan – és önkrtikikusan.

csillagszemű 2008.04.27. 12:06:09

Az Élőlánc történetét Schiffer Andrástól? Szerintem te valamit keversz. Az Élőlánchoz Schiffernek semmi köze. Az egy másik András: Lányi.

Buga_Jakab 2008.04.28. 23:56:10

A 16 órában elhangzott interjúban András hosszan beszélt arról, hogy az új párt más lesz, a civil-séget fogja képviselni. Azért is érdekelne a véleménye az azóta történtekről, mert bár kicsiny maradt a párt, de a "hatalmi" konliktusok itt is erősen megjelentek.

palostrend · http://palostrend.hu 2009.05.21. 08:59:12

1 SZDSZ-es szavazó a világ másik feléről!

Kitépte és megette 4 éves fia szemét a drogos apa!

A valószínűleg drogos befolyás alatt álló Angel Mendoza kitépte és megette gyermeke szemét. A 35 éves férfi, miután gyerekére támadt, megpróbálta levágni a saját lábát egy baltával. A gyermekvédelmisek "figyeltek a fiúra", de azért nem vették el drogos szüleitől a kisfiút, mert azok nem verték eléggé. Ezt tanítja a liberalizmus.


Ez a fiú most nem így néz ki, ráadásul soha többé nem fog látni.
Vajon ő is támogatja a drogliberalizációt?
Egy kaliforniai férfi kitépte és megette 4 éves fia bal szemgolyóját, jobb szemét pedig megcsonkította, írja a bakersfield.com. A gyermek, aki a kiérkező rendőröknek csupán annyit mondott: „Apukám megette a szemem", teljesen megvakult. Az orvosok egyelőre nem tudják megmondani, megmaradt szemével fog-e valaha is újra látni, de nem valószínű. A kisfiú apja, a 35 éves Angel Vidal Mendoza a brutális tette után tolószékében átment egy üres házba, és megpróbálta levágni saját lábát egy baltával. A rendőrség az eset után vádat emelt a férfi ellen, aki valószínűleg drogos befolyásoltság alatt követte el tettét (nem ez volt az első). A kisfiú és sajnos az apa állapota is stabil. A gyermekvédelmi felügyelet az ügyről nem nyilatkozott, csupán annyit mondott el a program igazgatója, Brian Parnell, a kisfiút védőőrizet alá helyezték.
A rendőrségi jelentés szerint a 4 éves kisfiúra, Angelo Mendozára a szomszédok találtak rá. Április 28-án reggel Mendoza megkérte a szomszédját, Elizabeth Rodriguezt, vigye el kocsival délután egy munkával kapcsolatos találkozóra. A nő délután hatkor átküldte a 12 éves fiát a férfihoz, aki elmondta, Mendoza idegesnek tűnt, és nem engedte be a lakásába. Csupán annyit mondott, nemsoká megy. Pár perccel később a 12 éves fiú látta, ahogy a férfi kerekes székével elment valahova. Ekkor fiú és egy másik szomszéd bementek Mendoza lakásába, ahol megtalálták a földön fekvő 4 éves kisfiút. A többi szemtanú elmondta: a férfi ordítozott, kiabált és az üres ház udvarában le akarta vágni a lábát egy baltával.

Drog, csekkhamisítás, gyermekbántalmazás
A bíróság Angel Vidal Mendozát őrizetbe vette, és a bíróság döntése értelmében egymillió dollár ellenében helyezhetik szabadlábra. A rendőrség súlyos testi sértéssel, kínzással és gyermekbántalmazással vádolta meg. Mendozának nem ez az első összeütközése a törvénnyel, korábban elítélték már drogbirtoklásért, tettlegességért, csekkhamisításért és kiskorú veszélyeztetésének vétsége miatt, ráadásul jelenleg is próbaidőn volt, írja a bakersfieldnow.com.
A fiú édesanyja, a 23 éves Desirae Marie Bermudez – akire egyébként 2008-ban 15 ezer dolláros büntetést szabtak ki, mert nem fejezte be a drogelvonó programot - nem volt jelen, amikor az eset történt. „A fiam csak sírt: 'Mami, mami, veled akarok menni'. Félek. Azon gondolkodtam, vigyem inkább magammal, vagy hagyjam ott" - nyilatkozta a nő az eset után, majd még elmondta, azt hitte, fia biztonságban lesz drogos apja mellett.

A kisfiú anyját és apját is megvádolták még 2006-ban, akkor egy PCP nevű hallucinációkat okozó drog hatása alatt követtek el bűncselekményt, ugyanakkor egyikük ellen sem emeltek vádat kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt.

Nem vették el a szülőktől, mert nem verték eléggé
A gyermekvédelmi felügyelet igazgatója elmondta, azért nem vették el a szüleitől a 4 éves Angelo Mendozát, mert ahhoz több fizikai bántalmazás – csonttörés, komoly sérülés - kellett volna érje. „Azokban az esetekben, amikor a szülők drogokat használnak, a gyermekvédelmi felügyelet feltétlenül ellenőrzi a gyereket, de nem kell mindenképpen elvenni. Minden a drogfüggőség mértékétől függ, illetve attól, vannak-e mások, akik vigyáznak a gyerekre – ismerősök vagy szomszédok" - mondta Parnell.
(Velvet nyomán)

KZS 2009.06.05. 16:14:20

@palostrend: Nem akarom védeni sem a régi, sem a mai Szadit, de addig nem lmp, amíg ilyen szamárságok pótolják a drog veszélyeinek átgondolását. Szabadelvű demokráciában - és benne szabadelvű pártokban - nincs olyan mérvadó nézet, hogy az állam ne védje meg a gyerekeket a veszélyektől.

palostrend · http://palostrend.hu 2009.11.26. 20:15:38

1 ÉVE VÉREZTETTÉK KI a cigányok HORÁK NÓRIT!

Drága Nórikánk!

Tudom, hogy mindaddig nem tudsz nyugodtan JOBB LÉTRE szenderülni míg elvetemült gyilkosaid nem kapták meg méltó büntetésüket.
Ez a méltó büntetés ugyanaz a kegyetlen halál lesz számukra, amit VELED tettek.
Tudják ők ezt jól, hidd el!
... ha még olybá is tűnhet, hogy a magyarországi szocionista gyilkosok és társtetteseik kellőképpen el tudják őket rejteni.
Nem tudják.
A KÍNKESERV és a fenevad KÉNKESERVE, a bűnpártolókon kívül a tetteseket éppen úgy felemészti a közeljövőben mint, ahogyan ezt az egész megátalkodott sátánista rendszert.
Nórikám! Közel az idő, amikor a KÖZTES LÉTBŐL fel tudsz szabadulni... Nagyon közel.
...a gyilkosoknak és a bűnsegédeknek viszont nem jár sem IRGALOM, sem KÖNYÖRÜLET!
Kitartás KISSZÍVEM.
Veled vagyunk!!!
süti beállítások módosítása