HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Képviselőket keresünk!

2009.01.07. 20:38 :: Vay M

 

Képviselőket keres a Lehet Más a Politika kezdeményezés. Képviseld te is az LMP-t baráti körödben! Célunk, hogy bejussunk a parlamentbe, és ott többek között fenéken billentsük felebarátainkat. Mögöttünk nem állnak nagyipari lobbisták, autópályaépítők és egyéb politikai maffiózók, mi nem fogjuk teleplakátozni az országot, nem fogunk a beköltözni a kereskedelmi tévékbe és reklámblokkjaikba, egész oldalas hirdetéseket vásárolni a lapokban. Mert abban hiszünk, hogy egy tiszta, hiteles politikai párt erejének abból kell fakadnia, hogy az emberek hajlandóak segíteni neki, támogatni kis munkával és pénzzel, abban bízván hogy megéri, mert egy jobb országban fognak élni.

 

Így gondoljuk, és a fentihez hasonló szövegekkel rendszeresen nyomasztjuk szegény tagjainkat, szimpatizánsainkat. Magyarországon merőben szokatlan, amit kérünk, és amire szükség van ahhoz, hogy az LMP multivitaminos pezsgőtablettája tényleg ott csobbanjon a magyar belpolitika desztillált állóvizében, hogy az LMP tavasztündére becsapódjék abba a zombitanyába. Többek között ettől is olyan izgalmas a kísérlet, amibe fogtunk. Meg kell változtatnunk azt a hitet, hogy a politika valami nagyon ciki dolog, illetve hogy ha valaki egy változásért küzdő csoporttal kapcsolatba került, akkor az csak fogyatékos vagy szektás vagy álmodozó lehet.

Én eddig se voltam egy tévénéző típus, de történetesen ez életem legizgalmasabb vállalkozása. Ma Magyarországon ennél nagyobb célt kitűzni aligha lehet. És az idő nekünk dolgozik: az ország értelmesebb részének szimpátiája mind nagyobb arányban a miénk. Ez nem kincstári optimizmus, - aki ismer, tudja, hogy az optimizmus elég távol áll tőlem. :)

 

Az, hogy felvállaljuk másságunkat, hogy ismerősi körünkben ne szégyelljük: van közünk az LMP-hez, látunk benne fantáziát, alapvető feltétele a változásoknak. Akkor fogunk tudni eredményt elérni a választásokon, ha a potenciális támogatóink számára láthatóak vagyunk. Annyian mondják, „majd szavazok rátok” hogy ha csak a harmaduk megteszi, már jók vagyunk. De ehhez az szükséges, hogy látszódjék: érdemes, mert mások is szavazni fognak. Vagyis hogy fel merjék vállalni a szimpatizánsok, a tagok, hogy ők bizony szeretnek minket. Néha terjesszék az iwiw-en, facebook-on a dolgainkat, lépjenek be az itteni klubjainkba, iratkozzanak fel a hírlevelünkre és küldjék tovább az arra érdemes ismerőseiknek fontosabb felhívásainkat, híreinket. Nyomják fel a matricánkat az irodai hűtőre, a biciklire, a parkolóórára. LMP-s pólóban tartsák az esküvőjüket, nyerjenek vízilabda-döntőt, másszanak fel a Szabadság-hídra. Meg ilyenek. Sőt: állítsanak be a bankszámlájukon havi két-három ezer forintot vidéki koordinátorainknak útiköltségre. Aki megteszi, nem keveset segít: ugyanis személyével is hitelesíti kezdeményezésünket. Ez az, amit más párt nem nagyon remélhet, hiszen pár elszigetelt kőköri szubkultúrától eltekintve mindenhol nagyon cikinek számítanak. De ha az LMP-ről az látszik, hogy nem pusztán a hirdetésekben létezik, hanem a jó fej évfolyamtársunk, a gyerek edzője, a kedvenc énekesünk sem rejti véka alá LMP-szimpatizáns voltát, akkor az sokkal, de sokkal értékesebb lehet ügyünk számára, mint plusz egy óriásplakát valami főút mentén. A miként persze alkat és egyéni bevállalósság kérdése, de ha a szándék adott, akkor a megfelelő forma is meglesz. Ehhez még nem kell aktivistának lenni, nem kell politizálni, semmi. Csak képviselni az LMP-t baráti körödben. Ez kábé a minimum, amit megtehetsz.

      Sok egyéb mellett, így és ezért képzeljük, hogy lehetséges.

De ehhez tényleg Ti kelletek. A ti bátorságotok, a ti cseppnyi fáradtságotok. Mert mi megteszünk mindent, amit lehetséges.

 

28 komment · 1 trackback

Címkék: kampány közélet buli pénz felelősség megmondás új párt önkéntesség életminőség vay zászlóbontás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr91864253

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad? 2009.01.08. 06:45:58

Politikus kerestetikMár nincs túl sok hátra a választásokig, így aki politikusként akar karriert csinálni, annak hamarosan be kell dobnia magát. Mint minden munkakörnek, így a politikusi pályának is megvannak a maga sajátosságai, és azok a speciális elvár…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2009.01.07. 22:06:28

„Képviselőket keres a Lehet Más” „Magyarországon merőben szokatlan, amit kérünk”

Amikor először hirdettek kb. tíz éve nyilvánosan hivatalvezetői vagy (szak)államtitkári állást, igencsak furcsálltam, de rájöttem, nem rossz ötlet.

Valóban szokatlan dolog neten képviselőket keresni, de lehet, hogy jó ötlet. „Célunk, hogy bejussunk a parlamentbe, és ott többek között fenéken billentsük felebarátainkat.” OK, egy szerveződő alternatív párt legyen rámenős.

Node, node. Miről van szó? „Képviseld te is az LMP-t baráti körödben!”

Akkor most leendő honatyák (+anyák) kerestetnek, vagy aktivisták: „terjesszék az iwiw-en, facebook-on a dolgainkat, lépjenek be az itteni klubjainkba, iratkozzanak fel a hírlevelünkre és küldjék tovább az arra érdemes ismerőseiknek fontosabb felhívásainkat, híreinket. Nyomják fel a matricánkat az irodai hűtőre, a biciklire, a parkolóórára.

Meg támogatók: „állítsanak be a bankszámlájukon havi két-három ezer forintot vidéki koordinátorainknak útiköltségre”

Poénkodhatnék, hogy van, aki ogy. képviselő lesz, és kellenének aktivisták, támogatók, akik segítenek nekik bejutni. De van egy jóhiszemű értelmezésem: akik szorgosan terjesztenek az iwiw-en, nyomják a hűtőmatricát, azok közül néhányan képviselőjelöltek lehetnek, és fölkerülhetnek a lista valahányadik helyére. Melyik az igaz?

A cikkből úgy tűnik, nincs ez kitalálva (a laza fogalmazás bizonytalanságot takar).


+1. Három napja ’magyari’ barátunk fölajánlotta segítségét: „tapasztalataim, szaktudásom, kreativitásom önzetlen adása” (névvel, elérhetőséggel). Reagáltatok rá? – mert itt a blogon nincsen nyoma.

drazse 2009.01.07. 23:36:56

En teljes mellszelesseggel az altalatok kepviselt gondolat/kezdemenyezes mellett allok, es nagy orommel latom/olvasom, hogy letezik egy alternativa.

Kapcsolodom azonban az elottem szolohoz: a pongyola, reszint kislanyos, reszint mar a naivitas hatarat surolo, hosszas lelkendezes nem igazan celravezeto tonus. Ennel sokkal komolyabb celokert kuzdotok/kuzdenenk, kar ezert a hangnemert. Az "Én eddig se voltam egy tévénéző típus," pedig velemenyem szerint egy bujtatottan kirekeszto gondolat, az ilyen megjegyzesek nem szuksegesek. Mindentol fuggetlenul, sok sikert kivanok nektek!

Rigo' 2009.01.07. 23:40:56

Nagyon nincs kitalálva. Kicsit igen. Kevesen akarunk képviselőnek állni. Főként azért mert szeretjük a munkánkat és valakinek meg kell termelni az elosztanivaló adóforintokat is. :)
Másrészt, szerintem sokan még ódzkodnak első körben képviselőnek állni, amikor ők se tudják, mennyire maradunk hitelesek és következetesek. Túl sok álom hullt már hamvába. Nem utolsó sorban a politikához érteni kellene és ebben viszonylag kevesen igazán járatosak.

A cím direkt becsapós, de nagyjából jól kapisgálod a lényegét. Bár nem vagyunk ennyire szőrösek. Ha valaki penge, és szeret dolgozni, nem kell a barátait agyon téríteni ahhoz, hogy az arcunkká válhasson.

Rigo' 2009.01.07. 23:43:50

Köszi drazsé, asszem elkél egy ennyire zárt parlamentnél a jókívánság!
Kérlek, azt ne téveszd szem elől, hogy ez egy blog és ezért lehet laza, személyesebb és nem teljesen támadhatatlan.
A hivatalos és (szerintem jobbfajta) írásainkat a honlapunkon találod!

telkes 2009.01.08. 00:27:33

Blogjaimon, meg a netszemle.hu oldalon, szóval ahol csak tudom, mindenütt közzéteszem a felhivásodat!

Vida Viktor 2009.01.08. 02:25:14

Az aratnivaló sok, de a munkás kevés; kérjétek azért az aratásnak Urát,
hogy küldjön munkásokat az ő aratásába.

És elküldé őket, hogy prédikálják az Isten országát, és betegeket gyógyítsanak.

És gyógyítsátok a betegeket, a kik ott lesznek, és monjátok nékik: Elközelített hozzátok az Isten országa.

Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangyéliomot minden teremtésnek.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.01.08. 02:40:27

Nagy hirtelen nem lesz száz képviselőre szükségetek, egy kisfrakciónyi embert meg csak összekapartok a sufni sarkából, ha kell, nem?

hadrianus 2009.01.08. 06:31:40

Ok.. Én szeretnék a képviselőtök lenni! Mi a második lépés?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 08:38:05

„Magyarországon merőben szokatlan, amit kérünk.”

Nem, nem szokatlan: a '90-es választások előtt kb. ugyanígy keresett jelölteket az összes párt. Csak azóta eltelt néhány év. :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.01.08. 08:39:14

@TREX:
Ahhoz, hogy legyen tizenegynéhány képviselőd, százegynéhány (legjobb esetben 176) egyéni képviselőjelöltre van szükséged.

Amadeo 2009.01.08. 09:33:36

Mi a véleményetek Seres Mária aláírásgyűjtési akciójáról?

asgabad 2009.01.08. 09:37:55

szerintem nagyon jó lenne néhány húzóembert szereznetek! Pár híres színész, író ,közéleti, de a napi politizálást kritikus szemmel figyelö ember .hidd el sokan felkapnák erre a fejüket. (persze nem a heti hetes féle kikopott s egyben hiteltelen emberekre gondolok)

sensimilla 2009.01.08. 09:59:30

Nagyon jó kis írás lett, rögvest terjeszteni kezdem én is!

És egyetértek azzal, hogy egy blogba az ilyen jellegű könyedebb hangvételű, és/vagy naív hittérítő jellegű írások kellenek!

lehetmás 2009.01.08. 10:12:47

@Buga_Jakab és @ TuRuL_2k2: Tudom, hogy ti is megértettétek, hogy itt és most nem parlamenti képviselőket keresünk, hanem olyanokat, akik kisebb nyilvánosság előtt vállalják az LMP képviseletét, népszerűsítését stb. De akkor miért tesztek úgy, mintha nem értenétek?

+1: igen, köszönjük a kérdést, felhívtuk 'magyari' nickű újdonsült barátunkat, és ha jól tudom, hamarosan ő is köztünk lesz :)

tódi24 2009.01.08. 18:17:53

Keves Vay M!

Most nem értek egyet Buga Jakabbal. El kell hogy mondjam, hogy ez már marketing-kommunikáció.
1) Lendület
2) Rövid tőmondatok (fidesz erőssége egybéként a rövid tőmondat - hatásos). Gyakorolni kell, mert a rövid tőmondatok maradnak az emberek fülében. ("Négy láb jó, két láb jobb" - Orwell). Ez nem azt jelenti, hogy fidesszé kell váni, de a rövid tőmondat hatásos kommunikációs eszköz, és ez olyan pártnak, ami alulról akar épülni kell.
3) Nincs az írásban sallang, bár még ezt is tanácsos rövidebbre fogni, mert ez egy toborzás.

Ez az írás nem napi politikai elemzés ellenzéki megvilágításban, nem egy ad-hoc történés cikke, hanem egy lendületes cikk arról, hogy "hogyan segíthetsz nekünk". Jó. Talán az első olyan írás, amivel embereket szólítottatok meg függetlenül attól, hogy ezt a blogot olvassák-e sokak vagy sem. Nem hiszem hogy jelenleg túl sokan, mert egy blog SOHA NEM ÁLLHAT LE és ti Jakab bejegyzéseit kivéve megengedtétek magatoknak ezt a LUXUST. Egyébként a blog leállására Jakabtól is kaptátok az ívet, tehát neki is megköszönhetitek, hogy folyamatosan figyelmezetett benneteket erre.
Azért, ha nem is vagyok a kedvencetek ebből mégiscsak az jött le, hogy figyeltetek ti arra, amit én itt pofázok a kommunikáció fontosságáról.
Mellesleg oktatási topikotok még mindig nincsen. A LEGFONTOSABB.
Ha adhatok tanácsot. Megjelent Varga Júlia zöld könyve. Ez az oktatás hibáiról szól. Simán ki lehetne elemezni és kritizálni is. Nem sok mindent tudok róla. Én is most akarom elolvasni, de már tudnék egy két dolgot mondani, ami azért nem egészen a földön járásról szól. Viszont szakmai alapnak a hallottak alapján jónak mondható.
Úgyis az is kell, hogy látható legyen, hogy közeledtek a szakmához, és nyitottak vagytok a szakmai írásmunkákra.

szóval így tovább.
Jelenleg a jobbik miatt nagyon el vagyok keseredve. Nagyon sok dolog miatt nem tudnék hozzátok kapcsolódni, amiket korábban már írtam (lehet persze nem is kellenék nektek), de szorítok értetek. Elkeserít a jobbik térhódítása. A politikából kiábrándultakat egy kissé hamarabb kezdték felszívni minden tekintetbe rossz irányba terelni híveik gondolkodását.

tódi

Buga_Jakab 2009.01.08. 18:42:02

T. Lehetmás! Attól tartok, nem a leendő aktivisták fejével gondolkodtok. Vagy legalábbis Márton nem, amikor a cikket írta.

Úgy tűnik, eléggé rövidre van zárva nálatok két dolog: az, "hogy bejussunk a parlamentbe", és az, hogy a lelkes aktivista ragasztja a hűtőmágnest. Ti, akik éjt nappallá téve hónapok óta, mint azt már sokszor elmondtátok, érthetően egyben látjátok az ügyet. De az aktivisták többsége számára olyan tevékenységek jutnak, hogy továbbküldeni a levelet vagy lmp-pólót hordani.

A pártszervezés során ez bizony olyan probléma, amit meg kell oldani. A válaszodból úgy látszik, hogy még a kérdés fölvetéséig sem jutottatok.

Több sikert: Jakab

(Tódi: "Lendület" valóban van az írásban, de az rövidítiaz időtartamot. Úgy látom, itt most a gondolkodási idő lett arányosan kisebb.)

Rigo' 2009.01.08. 23:25:32

Kedves Amadeo!

Alapvetően örülünk neki, de kicsit szkeptikusak is vagyunk páran. Éppen ezért tartózkodunk a véleménynyilvánítástól. Sokan (nagyon sokan) aláírtuk már az ívet, de épp egy vérprofi (sokat bizonyított) szervezőnk fogalmazta meg a kételyeit, mely szerint, ha SM nem csak egy báb, akkor is kifogja a szelet a lényegi kezdeményezések hálójából. A sokkal durvább sikasztások, parlamenti-gazdasági összefonódások és visszásságok ellen szinte lehetetlen lesz nem ünneprontóként felszólalni, amikor mindenki a sikeres népszavazást fogja éltetni, ahol végre visszaütöttünk a nyakunkon élősködő politikusoknak...

Rigo' 2009.01.08. 23:31:24

Kedves asgabad!

Vannak húzóembereink és bár még korántsem sikerült őket jól kihasználnunk/bevetnünk, azért pár közismert és közkedvelt zenész és dalszerző meg műsorvezető már a tagságunkat duzzasztja. Neveket azért nem mondok, mert a taglista sem nyilvános a párttá válásig és szerintem inkább akkor mutatjuk be őket, amikor nagyobbat szól.
Az arcaink közül vélhetőleg Schiffer András a legismertebb, de a Jávor Bence, a Vay Marci, a Csillag Gábor és a Rauschenberger Péter sem kap kiütést már egy jó ideje a reflektorfényben. :-)

tódi24 2009.01.09. 09:48:20

Szia Jakab!

Hát most nem értünk egyet.
szerintem egy tanulmánynak szép körmondatokat kell tartalmazni, elgondolkodtató diagrammokat, stb. Egy figyelemfelhívó szövegnek lendületesnek kell lenni, tőmondatokkal kell teletűzdeltnek lenni. EGyáltalán nem kell megmagyarázni, hogy miért kell a pólót hordani, mint hirdetőtáblát, vagy hogy miért kell osztogatni hűtőmágnest. Csinálni kell és kész. Bár az tény, hogy a be akartok jutni a parlamentbe az ki maradhatott volna. Ilyen esetekbe a burkolt fogalmazás célszerűbb.

Mellesleg meg az idő tényleg nektek dolgozik, meg persze a jobbiknak (ami szomorú, nagyon szomorú). A Hankiss Elemér politikusok személyiségtorzulásiról szóló írásaiban levő doglok most kezdenek betetéződni. Nem csodálkoznék egy-két politikai gyilkosságon sem az elkövetkező időben. Már egy kisvárosban is tök bekattantak a politikusok. De olyan szinten, hogy Ön és közveszélyesekké váltak.

Egyébként ha már Hankiss Elemér nyiltan vállal titeket, elvégre a klippben is ő van, akkor azt modjátok már el, hogy a politikusok személyiségtorzulásáról szóló cikket miért nem vágjátok itt be. Szerintem a legkiemelkedőbb írás a témában. És többet érnétek vele, mint ad-hoc történések politikai ellenzéki megvilágításba helyezésével. 7 év politikai ellenzékiségéből az embereknek már a töke kivan. Erre az útra ne lépjetek. Rossz út. Alternatíva, alternatíva, alternatíva, alternatíva - ez a jó út.
Visszatérve a Hankiss cikkre, szerintem azt az írásművet minden embernek érdemes lenne elolvasni. Olyan szinten magyarul beszél magyar embereknek a politikai problémákról, amivel nagyon sok emberhez el lehet jutni. Mert érdekes cikk, mert jó cikk, mert beszélgetés tárgya lehet, stb. stb.

Egyébként néha válaszolhatnátok azért. Bár nem egyazon irányba indulnánk el helyre rakni ezt az országot, de egy irányba nézünk, és szebb jövőt akarunk.

Tényleg még a gázválságról sincs fent semmi.
Ezt egy ökoblog kihagyhatja? Szerintem nem.

Tódi

tódi24 2009.01.09. 09:49:09

sziasztok lehetmások!

Jakabnak írt előző írásom vége nektek szól.

Tódi

tódi24 2009.01.09. 09:50:35

sziaszotok lehetnemások!

nem is csak a vége :) majdnem az egész

Tódi

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.01.09. 14:38:26

@TuRuL_2k2: Az jó sok, akkor egy darabig nem alapítok pártot.

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2009.01.10. 07:14:15

Tódi!

Nyugodj meg, hamarosan a gázválságról is lesz irr írás. A szakértőink dolgoznak egy állásfoglaláson.

De ha már kérdeztél a témáról néhány gondolat, amit én fontosnak tartanék a gázválság kapcsán elmondani:
- lehetne például csökkenteni a fényszennyezést a településeken, s ezáltal pénzt, energiát lehetne megtakarítani (s közvetvea felhasznált gáz mennyiségét is csökkenteni). Ennek következtében a légkörbe kijutó üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenne, a bennünket érő egészségkárosító fényterhelés is kisebb lenne (vö. melatonin, mellrák), mindeztermészetvédelmi szempontból is jobb lenne, és kulturális örökségünk, a csillagos ég szépségeiből is többet látnánk.
- nem kellene a bevásárlóközpontokat, kávézókat 26 fokra fűteni (a szakirodalom szerint fokonként 6%-kal nő/csökken az energiafelhasználás)
- közép távon jelentős energiatakarékossgi/energiahatékonysági beruházásokra lenne szükség (a gázár támogatásokat fokozatosan leépteni, helyette szigetelési, fűtéskorszerűsítési programokat tmogatni, napkollektorok építését és egyébmeújuló energiás programokat). Ehhez egy visszatérülő alap bevezetése lenne a legjobb.
- és még hosszan sorolhatnánk...

Buga_Jakab 2009.01.10. 11:52:32

Kedves Tódi, az ünnepek utáni barátkozós, optimista írásodat nem díjazták a fiúk.
„Egyébként néha válaszolhatnátok azért.” – írod.
„Nyugodj meg, hamarosan a gázválságról is lesz irr írás"

Hát akkor irkálok én egy kicsit, hogy legyen.
A [portfolio] tegnapelőtt este föltette azt a kérést, hogy mely országoknak szállítsunk gázt, ha az kéri. A ma reggeli összefoglaló szerint (www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=13&k=2&i=108317):

„A magyarok többsége nemcsak Szerbiának, de bármely szomszédos országnak örömmel szállítana földgázt, ha a krízisben olyan súlyos helyzet állna elő, ami ezt megkívánná. Ha választani kell, akkor leginkább Horvátország, Ausztria és Szlovénia apellálhatna a világhírű magyar jóindulatra.”
„Szívet melengető módon a szavazás meghirdetését követően szinte azonnal túlsúlyba kerültek azok, akik szerint minden szomszédunknak ugyanúgy segítő kezet kell nyújtanunk a bajban, azaz földgázt kell nekik szállítanunk, ha nagyobb szükségük van rá, mint nekünk.” [Ekkor is sokszázan szavaztak már.]
„Érdekes volt egyébként megfigyelni, hogy ahogyan egyre szélesebb közönség találkozott elmés kis voksolásunkkal, kicsit átalakultak az erőviszonyok: amint nagytestvérünk, az Index elhelyezte a szavazásról szóló bejegyzésünket a címlapján, a beözönlő szavazatok hirtelen a második helyre repítették az addig valahol a sor végén kullogó "Egyiknek sem" kategóriát.” [A „Mindegyiknek” válasz így is biztosan első lett.]

Meg egy jó kis blogbejegyzés (ugocsa.blog.hu/2009/01/09/a_szeretet_ereje_3):
„A magyar lakosság, teljesen érthetetlen és kultúrájától idegen módon spórolni kezdett, így maradt egy kis felesleg. A rácok annyira szépen kértek, olyan keveset, a magyar kormányt meg annyira megindította a kép, amint a szegény újvidéki szerb ovisok ajkaira odafagy az uzsira kapott poharas iskolavér, hogy végül adtunk nekik. Cserébe a románok megígérték az igények szerinti áramos segítséget. Már ez így magában is elég lenne, hogy könnyezve köszöntsük az ortodox karácsonyt, de a tárgyalások menete – magyarán az, hogy teljesen megértették, amiért nem ígértünk semmit, aztán meg nagyon boldogok voltak, hogy mégis kapnak – azt sejteti, hogy közel a keleti „német-francia” kiegyezés.
Megnéztük volna, hogy megy egy ilyen tárgyalás.
– Te figyi, ne haragudj. Tudom, hogy voltak köztünk ilyen izék régebben és tudom, hogy te se vagy nagyon eleresztve, de egy szállat lécci, már kurvára hiányzik.
– Hát bocs de már csak ez az egy van.
– Ja jó, azt kurvára megértem, akkor nem is fogadtam volna el, és teljesen igazad van, mert én vagyok a fasz, hogy elfogyott meg minden, de nem akartam elhinni, hogy tényleg nem lesz trafik, szóval egyáltalán nem haragszom rád, nyugi.
– Most nézem, mégis maradt itt egy félig elszívott tegnap estéről, mert pont akkor jött a villamos, és hát most, hogy van ez a válság én sem akarom eldobni már ezeket, szóval ha elfogadod, akkor ezt nagyon szívesen.
– Basszus, hát te tényleg király arc vagy, nem is értem, miért basztattalak annyit a múltban, tök rendes vagy, köszi. Nagyon jól esik.”
[Oszt' van még az írás után egy címerféleség, de az nem jött át.]

Üdv.: Jakab

Buga_Jakab 2009.01.10. 11:57:47

"Nyugodj meg, hamarosan a gázválságról is lesz irr írás"
Kedves Vill-O! Az, az LMP hogy több mint egy hete nem tudott egy valamirevaló reagálást prudukálni, az nem annyira egy fórumozó számára nyugtalanító. Ez Egy alakulófélben lévő párt számára igen kínos, és a benne lévők lehetnének emiatt nyugtalanok.

A nyolcvanas években kérdezte egy riporter egy kiszes főembertől: miért va, hogy amikor egy konkrét teendőről kérdeznek, akkor egy civil csapat elmondja, hogy mit tettek/tesznek, a KISZ mindig azt mondja, hogy igen, dolgozunk egy ilyen programon. Ekkortájt a a dinoszaurus méretű KISZ-nek sokszázezer tagja volt.

A reagálásidőben kezditek utolérni. :((

tódi24 2009.01.10. 14:21:14

Szia Jakab és Will-O!

Először is Jakabnak teljesen igaza van. Nem azért kértem számon, hogy nincs vélemény a gázválságról, mert én nem találok a neten 1000 másik véleményt, vagy történetesen mert önálló véleményem nincsen, hanem azért, mert ezt egy alakulófélben levő, mellesleg ZÖLD párt nem engedheti meg magának. Egy közepesen jó írást megengedhet, de semmilyet nem. A pártpolitika nem olyan, hogy majd 25 nap múlva válaszolok arra, ami közel egy hónapja történt, addig meg elmegy mellettem a többi párt, mert azok már mind mondtak valamit az ügyben míg az mi pártunk szakértői tökéletes munkára törekszenek. A pártpolitika olyan, hogy ma történt és este már megjelentetem az első írást, reagálok szóban a tőlem telhető legtöbb fórumon. Nem tanulmányt kell tehát írni ötven oldalban, hanem egy egy oldalas dokumentumot kell letenni az asztalra. Egy blog esetében tökéletesen megfelel, ha nem szakember szólal meg bennük, hanem az a józan paraszti ész, amit Jakab ajánlott a blogbejegyzéssel. Az ugyanis minden normálisan gondolkodó embert meg kellett hogy fogjon, hogy ha nincs baj, csinálunk és akkor ellenségek vagyunk, ha baj van, akkor közösen megoldjuk. Tehát lehetett volna ez is egy pont, amit józan paraszti ésszel ki lehetett volna elemezni.

"fényszennyezés". Ez nagyon jó.
Én pl. utálom és be is tiltanám azt a reklámot, amivel úgy reklámozzák az energiatakarékos mosógépet, hogy ha azt használná mittudomén mennyi ember, akkor egy hatalmas nagy teret ki lehetne világítani. Hú de rosszul vagyok tőle. Ezek olyan szinten káros reklámok az ökológiai gondolkodásra, hogy biztos, hogy letiltatnám valamilyen formába a képernyőről. Ezt tekinthetjük "fényszennyezésre" oktató agyszennyezésnek.

Mellesleg karácsonykor az unokatesómmal néztük a fényszennyezett házakat. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az idén elérkezett a visszacsapódási pont, amikor is több fénylő szart egy házra már nem lehetett aggatni. Sőt városunkban utcányi területek ablakában voltak csak gyertyák. És gyönyörű volt.

Én személy szerint levettem 18 fokra a fűtést és ami jó benne, hogy hozzászoktunk. Ez egy pozitív hatása szerintem a gázválságnak. Az emberek leveszik a fűtést mire vége lesz már nem is igénylik a magasabb hőmérsékletet. Bár a házunkból jelentős energia szökik, mert nem tudunk hitelt felvenni, de hát ez van. Nincs mit tenni. Tényleg. Ha már itt tartunk a hitelfelvételek %-át súlyoznám aszerint, hogy mekkora hasznosságot képviselnek. Illetve a hitelfelvételek feltételeit is ahhoz alakítanám. Amikor egy család folyamatosan azért vesz fel hitelt mert új fürdőszoba garnitúra érkezett a csempeboltba nem egészen ugyanaz a kategória, mint ahol szökik az energia. De a hatodik szoba felhúzása egy egy gyermekes családnak sem egészen ugyanaz az eset, mint egy parasztház vizesedésének felszámolása.

Ezen kívül érdekel a gázválság közgazdasági jelentése is. Pl. régen, amikor válság volt és fokozatosan csökkent a gazdaság, akkor közgazdászok olyan trükköket eszeltek ki, aminek segítségével egy lassú csökkenésre pontot tettek azáltal, hogy a "lesz ez még így se" állapotból levitték a termelést, a fogyasztást s vele az emberek mentalitását a "se" állapotba. Féket tettek a gazdaságra oly módon, hogy féket tettek a pesszimista magatartásra. Ilyen volt például a bankok bezárása napokra, hogy az emberek pánikhangulata kissé oldódjon (ilyet csináltak Angliában és volt rá példa Bethlen miniszterelnöksége idején, amikor is hazánk a Nagy gazdasági válságot könnyebben átvészelte, mint a szomszédos országok, amik ezt nem alkalmazták (Scitovsky Tibor: Egy "büszke magyar" emlékiratai). Persze a bankbezárás használatának ezen célra történő felhasználásának ideje már lejárt, mert a bank bezárás ma mégnagyobb pánikot szülne, hiszen van negatív hírmédiánk, és örökké tüsténykedő ellenzéki pártunk.
A féknek azért kell generált féknek lenni, hogy amikor a fék aztán felengedhető legyen és az emberek pesszimista hozzáállása a gazdasági válsághoz feloldódjon. Ugyanis a gazdasági és pénzügyi válság legfontosabb velejárója a pesszimista és egyre pesszimistább magatartás. Ezt bármely közgazdász a világ bármely pontján elismeri. Sőt a népek mentalitása a gazdasági és társadalmi fejlődésben egyre inkább előkerül a közgazdászoknál.
Tehát akár generált volt ez a fék, akár két nép természetes egyet nem értéséből fakadt a hatalom és pénz birtoklása felett le kell vonni a gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatását. Ilyen hatások:
1) a népek összeborulása (a történések mentális fékének eredménye),
2) az energia kiapadásával való zöldek által már várva vár szembenézés (a történések ökológiai fékének eredménye),
3) ilyen lehet, hogy nemcsak állandó hírértékké nőtte ki magát a az emberek megfagyási problémái, hanem rámutattak, hogy "veled is megtörténhet" (a történések szociális fékének eredménye)
4) ilyen lehet, ami majd csak később lesz látható, hogy mennyire értékelődik át az embereknek a kényelemhez (gáz), vagy a biztonsághoz való viszonya és törekszenek a jövőben az alternatív fűtési módokra, illetve a házak szigetelésére
5) ilyen lehet, hogy az emberek politikára leadott szavazatukat is átértékelik. Pl. gázártámogatás nem közvetlenül épül be az árakba, hanem részben adókedvezmény formájában visszaigényelhető legyen lakosságok hőszigetelésére, vagy számla ellenében közvetlenül a gázszolgáltatótól. Egyéb módszerek, melyekkel a szigetelés kialakítható, illetve alternatív fűtési módszerek esetén a gázfüggőség csökkentése. A szociális szavazóréteg mellett megjelenhet az ökológiai szavazóréteg.
6) ilyen lehet továbbá, a gazdaságot féken tartó pesszimista gondolkodás feloldódása is, amelynek szintén csak később jelenhetnek meg a jelei. A gazdasági válságról elterelte a figyelmet az energiaválság annak ellenére, hogy a gazdasági válság tart.
Stb.,stb.,stb.

yager 2009.01.11. 19:58:33

A közelmúltban találtam erre a politikai kezdeményezésre, és néhány fontosabb dokumentum elolvasása után elnyerte a támogatásomat. Tetszik, hogy itt a kommentekben is érdemi vita zajlik jobbára. Annyi megfogalmazódott azért bennem, hogy sokan sokféleképpen látjuk a világot, és a benne lévő problémák megoldását, de még ha a részletekben nem is értünk egyet, szerintem nagyon fontos lenne, hogy ne a széthúzást szítsuk itt, hanem erősítsük azt egymásban, hogy a lényeges kérdésekben egyetértünk, és ebben a szerveződésben egy esély nyílt arra, hogy a hangunkat hallassuk ... közösen. Sok alulról induló politikai vagy civil szerveződést ölt meg a gyors belső széthúzás, annak ellenére, hogy a tagok lényegileg egyet értettek.
Más ... az igazán nagy tömegeket valóban nem a reklámokon keresztül lehet jól megszólítani, hanem a többi emberen, különösen a véleményformálókon, keresztül. Nemrég az Apple cég marketingjét volt szerencsém alaposabban vizsgálni. Nagyot dobott az ismertségükön az, hogy minden eladott termék mellé matricákat adtak, amely hagyományt egyébként a mai napig folytatják. Az emberek büszkék voltak rá, hogy ők másként gondolkozók, és hamarosan komoly ismertségre majd népszerűségre tett szert a cég. De gondolhatunk csak a fehér fülhallgatókra is, az is remek marketingfogás volt, mégha nem is volt kezdetben tudatos a tervezés folyamatában. Egy különleges csoporthoz tartozás érzését adta el sokáig. Tehát egy szervezet korai szakaszában jól jön, ha a lelkes támogatók kapnak valamit, amivel hirdethetik, hogy ők kiállnak az adott szervezet mellett. Hamar komoly ismertséget és támogatottságot lehet szerezni, hiszen feltételezem, hogy legtöbben gondolkozó emberek, és legfőképpen véleményalakítók vagyunk, és könnyen toborozhatunk még több embert a kezdeményezés köré. Szívesen hordanék mondjuk LMP kitűzőt, vagy ragasztanék matricát postaládámra például. Matricáról igen, kitűzőről még nem hallottam. A programfüzetet is lehetne terjeszteni több matricával. A legkevésbé sem világmegváltó gondolatok ezek, de gondoltam csatlakozom az ötleteléshez. Biztosan fogok beszélgetni erről a kezdeményezésről a környezetemben, nem csak a toborzás miatt, hanem mert erről tényleg érdemes beszélni. Érdemes lenne egy-két sztorigenerálásra alkalmas eseményt összehozni, és a növekvő tábort összehozni. Persze könnyen lehet, hogy ilyenek szervezése folyamatban van már.
Tartsuk azt szem előtt, hogy ugyanabban a célban hiszünk, és ugyanazért küzdünk, és ne hagyjuk, hogy a széthúzás szétaprózza, elszürkítse ezt az egyedülálló kezdeményezést. Tudjunk kiállni valami pozitívért közösen.

lehetmás 2009.01.12. 18:50:15

Köszi mindenkinek a tartalmas kommenteket, a gázos anyagunk tényleg kicsit lassan készül (holnap jön ki), cserébe közben megszületett egy szmogos (lehetmas.hu/hirek/89), és a bloggerkollégákat is ez ihlette meg jobban (1,5-0,5 oda); mindjárt több poszt is lesz erről, ha jól látom.

És yager: heló a házban! Tetszik nagyon, amit írsz, és igyekszünk megfogadni az ötleteket is.
süti beállítások módosítása