HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Kell nekünk más politika?

2008.03.07. 18:43 :: lmp

    Tegyük fel, hogy lehet más a politika – nemcsak máshol vagy máskor, hanem akár itt és most: Magyarországon, 2008-ban is. De ehhez édeskevés, ha néhány álmodozó értelmiségi magában el tudja ezt képzelni; elvégre képviseleti demokráciában élünk, vagy mi a szösz. Az kell hozzá, hogy parafrazeálhassuk a klasszikus viccet, ekképpen:

            - Józsi bácsi, van az országban romlatlan, szimpatikus és innovatív párt?
- Hát, az nincs – de igény, az lenne rá!

A kérdés tehát az, hogy a magyar állampolgároknak van-e igényük egy tartalmában és stílusában is másfajta politizálásra, vagyis szívesen látnának-e egy új pártot a politika porondján. (Vigyázat, implicit feltételezések! 1) A mai parlamenti pártok nem képesek az érdemi megújulásra – ezt szerintem elfogadhatjuk; és 2) a politikát csak belülről lehet megváltoztatni – erről majd később.) A válaszért tekintsük át az elmúlt év releváns közvélemény-kutatási eredményeit, hiszen legalább 2007 eleje óta rendszeresen készülnek egy harmadik erő, vagy új párt(ok) szükségességét vizsgáló felmérések.

A Századvég 2007. júliusi elemzésében ezt írja: „Eredményeink hasonlóak, mint korábban: a megkérdezettek túlnyomó többsége (59%) szerint kockázatos az ország jövője szempontjából, ha csak két nagy monolit tömb uralja a politikai életet, és nagyjából ugyanennyien gondolják úgy, hogy a jelenlegi politikusok nem képesek arra, hogy megoldást találjanak az ország gondjaira (58%).” Ekkor a választók közül 42 százaléknyian „esélyesnek tartanának egy újonnan létrejövő politikai csoportosulást”.

Ugyancsak a Századvég 2007. februárja óta kéri arra a válaszadókat: „öt lehetőség közül jelöljék meg, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás: MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetőjével (Gyurcsány ill. Orbán) vagy nélkülük, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése”. Ebben a kérdésben a relatív többség (a Fidesz, ill. MSZP számára kedvező kategóriák összevonása után is) általában az új politikai erő mellett foglal állást, ez a válaszadók 32-37 %-át jelenti.

2008. januárjában a reprezentatív minta 32%-a látott volna szívesen hatalmon egy fiktív politikai formációt, februárban pedig ez az arány tovább növekedett. Miközben  „a mindkét oldallal elégedetlenek aránya jelenleg is magas (31 százalék)”, a nagy pártok támogatói és a tőlük elfordulók körében is egyre nagyobb egy potenciális harmadik erő támogatottsága:  „A Fidesztől történő elpártolás azonban nem valamely másik párt támogatottságát növeli, hanem a jelenleg nem létező ötödik opcióét, nevezetesen egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erőt” és „az MSZP-sek körében is erősen emelkedett a "harmadik erő"-t pártolók aránya (11-ről 21%-ra)”.

Persze mondhatjuk azt, hogy ez csak játék a számokkal, egy módszertani kísérlet, és hogy ilyen mezőnyben egy darab fa is relatív többséget szerezne, hiszen nem nehéz hitelesebbnek és népszerűbbnek lenni az Orcsány Fektor és tsai. konglomerátumnál. Rendben.  Nézzük meg akkor a Medián 2007. novemberi felmérését! Adataik szerint „a megkérdezettek 27 százaléka mondta azt, hogy a magyar politikában szükség lenne újabb pártokra, és 22 százalék tartotta elképzelhetőnek, hogy a következő választáson egy újonnan alakult pártra szavazzon”.

Ezek már nem annyira imponáló számok, bár még itt is egyharmados azok aránya, akik új párt(ok)at tartanak szükségesnek, vagy legalábbis nem állítják azt, hogy ilyenekre nincs szükség (27+6%), és majd’ háromtizednyien(22+7%) vannak, akik nem tartják elképzelhetetlennek, hogy egy új alakulatra szavazzanak. Ennyien vannak tehát egy új párt potenciális támogatói: 1,76-2,32 millió ember. Nem kevés.

A Marketing Centrum 2008. februárjában hasonló eredményekre jutott: a felvétel alapján „a [szavazásra] jogosultak 41 százaléka nem bízik sem a kormánypártokban, sem az ellenzékben, és a megkérdezettek 30 százaléka szerint szükség lenne új pártokra”. Arra is választ kerestek, hogy milyen irányultságú pártot látnának szívesen a szavazópolgárok. Az abszolút többség (76, ill. 55%) számára a felkínált lehetőségek közül két elem volt egyértelműen pozitív: a „környezetvédelem, zöld értékek” és a „kisebbségi jogok védelme”. A követendő politikai célokat elemezve pedig arra a – némiképp meglepő – következtetésre jutottak, hogy „merő demagógiával tehát egy új párt nemigen tudna helyet szorítani magának; a sikerhez valami reálisat vagy hihetőt kellene mondani a gazdaság rendbetételéről is”.

Polgártársaink egy jó része tehát határozottan szükségét látja egy új, a mai parlamenti pártoktól markánsan különböző, ökológiailag elkötelezett, társadalmilag érzékeny és gazdaságpolitikailag is hiteles politikai erőnek. Én is így vagyok ezzel. Sőt: hiszek benne, hogy „még jőni kell, még jőni fog” egy új párt, ami bebizonyítja mindenkinek, hogy lehet más a politika.

Naivitás, fantazmagória, alaptalan optimizmus? Lehet. De a különböző mérések szerint honfitársaink majdnem negyede, közel kétmillió ember már osztja azt a hitet, miszerint „komoly esélye lenne egy új pártnak”, s több mint négytizednyien, majd’ három és félmillióan „esélyesnek tartanának egy újonnan létrejövő politikai csoportosulást”. Te is köztük vagy?

Ps: ha érdekel, mit gondolnak erről vezető politológusok, hallgasd meg őket személyesen!

Március 12: A harmadik erő lehetőségei a mai pártpolitikában – Politológiai elemzés és vita
Helyszín: Trefort kert, Múzeum krt. 6-8. "A" épület fszt. 47. terem
Aki kérdez: Csillag Gábor
Aki válaszol: Bozóki András, Csizmadia Ervin, Lengyel László, Závecz Tibor

 

 

8 komment

Címkék: politika új párt közvélemény lehet más a politika? kutatások

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr73370296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

linuxpártot 2008.03.08. 00:28:28

Hát, engen az bosszant nagyon, hogy Hillerék most akarnak 25 milliárdot a Miro$oft zsebébe süllyeszteni a kramusz program keretében, amikor ott lennének ingyenesen hozzáférhetőek a szabad szoftverek...

Ma már a német külügyminisztériumtól az amerikai hadseregen át az Európai Bizottságig szinte mindenki a linuxra váltáson ügyködik, mi meg milliárdokat akarunk kidobni fölöslegesen? Ilyen gazdagok vagyunk?

Ha a németek azt mondják, hogy szabad szoftverekel gazdaságosabb, akkor mi miért szórjuk ki két kézzel a pénzt az ablakon?

Azért, mert az ingyenes szoftverek beszerzésekor nem lehet milliós kenőpénzeket zsebrerakni? Vagy a megszorítások csak a kisemberekre vonatkoznak?

Ezekről a kérdésekről a vitafórum sorozat melyik rendezvényén lehet majd beszélni?

Azt hiszem, ha lenne egy olyan párt, amely zászlajára tűzné a szabad szoftverek ügyét, nagyon jót tenne ennek az országnak, és feltehetőlet többezet linuxos szavazó támogatásával számolhatna.

blz27 2008.03.08. 20:04:29

A szabadszoftver-dologban teljesen igazad van, még akkor is, ha az sincs teljesen ingyen (oktatás, support stb.) Egy új pártnak éppen az ilyen rossz beidegződésektől, lezsírozott-korrupt bizniszektől kell mentesnek lennie, és friss szemmel ránézni a dolgokra. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a MS-t nem tudják kihozni egy tiszta versenyben győztesnek, és nem hiszem, hogy önmagában a fennálló gyakorlat legitimálhatna egy ilyen pénzkidobást.
De ugyanez a helyzet csillió más területen: a parlamenti pártok elválaszthatatlanul össze vannak fonódva a big business-szel, és ez durván rányomja a bélyegét a törvényalkotó munkára és a közbeszerzésekre egyaránt. Szerencsére ez egyre többek számára nyilvánvaló, és jó esélyt látok arra, hogy ha nem is zavarják el teljesen a mai politikai "elitet" a következő választáson, de legalább bekerülhet a parlamentbe és ott megerősödhet egy új, tisztakezű párt, ami a változás katalizátora lehet. Erről pedig, ahogy látom, már az első vitán remekül el lehet beszélgetni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.10. 09:40:07

Annak idején amikor a Corvin téren elindult a zöld mozgalmakból verbuválódott Élőlánc Magyarországért Párt, könyörögtem, hogy másoljuk le Csurka Pista bácsi sikeres pártszervezési működését, és kampányszerűen csináljunk helyi bázisközösségeket. Szerintem ha van 30-60 emberünk, akkor nem lehet nekimenni a kb. 16.000 fős konkurenciának. Főként nem lehet egy mindenki számára ismeretlen terepen. A köznép számára ismeretlen horizont, hogy a csirkecombi génmaipuláció mit csinál majd az unokáinkkal. A pártok sem fociznak ilyen pályán. Nekünk is ismeretlen, hogy ezeket az ügyeket hogyan tudjuk széles körű közüggyé formálni.
Változatlanul azt mondom, hogy vagyunk elegen ahhoz, hogy 2-300 településen megcsináljuk egy leendő 3. erő bázisközösségeit. Érthetetlen számomra, hogy miért nem állunk neki civil demokrácia klubokkal szisztematikusan építkezni. Az méginkább érthetetlen, hogy miért nem részvételi demokrácia technikákkal nyomulunk, miért nem koordinátor szerepet vállalunk, miért a szakértői és a képviselői szerepet erőltetjük! Miért az "okosok" beszélnek pódiumbeszélgetéseken, miért nem fórumokon gyakorolják a közbeszédet a leendő 3. erő új tagjai? Ha van kedvetek hozzá, a tavaszi szünetben tarthatnánk egy fórumtechnikák képzést egy erre fogékony csapatnak.

blz27 2008.03.11. 01:47:54

Az Élőlánc pontosan ebbe bukott bele: nem volt mögötte valódi támogatói kör, még a zöldmozgalom sem állt be mögé. A helyi és országos lefedettségű zöld civil szervezetek többsége nem támogatta az Élőláncot, márpedig nélkülük nem lehet sikeres egy ökopolitikai formáció. Ha másra nem is, de tanulságként jó volt a kudarcuk; ezt a hibát még egyszer nem szabad elkövetni. Ha most indulna egy új kezdeményezés, az sokkal pozitívabb fogadtatásra találna, és építenie is kellene a már létező helyi közösségekre.
De nem lehet csak alulról támadni; be kell kerülni az értelmiségi-véleményformáló közbeszédbe és a médiába is - az emberek kevésbé bizalmatlanok egy létező "branddel", névvel, szervezettel szemben, mint ha mindenféle gyanús civilek akarnak velük csak úgy deliberálni. Kell ez a vitasorozat, hogy megmutassuk magunkat, hogy kedvet csináljunk a későbbi, esetleges csatlakozáshoz, hogy letisztuljon, mit is kéne képviselnie egy ejrópaiértelembenvett zöldpártnak Magyarországon. Szerintem.
De emellett muszáj lenne elsajátítani a ezeket a részvételidemokráciás technikákat, h azt is megtudjuk, mit gondol erről a jónép. Különösen, hogy az ökopolitikai filozófiának szerves része a radikális demokrácia gondolata.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.11. 03:30:42

Szerintem a média annyira a zsebükben van (vagy a politika van a média zsebében..), hogy nem érdemes arra számítani, hogy a médián keresztül meg lehet szólalni. Föl kellene készülni arra, hogy erőként megjelenjünk, mégpedig első körben, mint civil kontroll. A Védegylet ezt csinálja, de a jószolgálati segítő - szolgáltató jelleg helyett egy saját érdekképviseleti kultúrát kellene felépíteni. Ha marad a csapat jószolgálati terepen, akkor soha sem lesz több, mint egy 30 fővel működő gerillamarketing akciózó kör. Ha harmadik erővé akar fejlődni a csapat, akkor nincs más út, mint az, hogy bázisdemokratikus mozgalommá kellene szerveződni.

blz27 2008.03.11. 08:32:49

_Nyilván_ bázisdemokratikus közösséggé kell szerveződni, de legyünk őszinték: az emberek politikai részvételének mai mo-i szintjén ez kevés ahhoz, hogy elérjünk akár csak félmillió embert. Nem lehet kizárólag a személyes kapcsolatokra építeni; egy néhány ezres aktivista csapat - ami egyébként nagyon szép teljesítmény lenne - is csak tízezreket tud elérni, ráadásul nem tudja biztosítani a rendszeresen ismétlődő ingereket, ami nélkül az eszme/üzenet elhal a fejekben. Számot kell vetni azzal, hogy egy nagylétszámú, atomizált és mediatizált társadalomban élünk, és különösen urbánus közegben nehéz az embereket közvetlenül megszólítani. Szükségünk van a médiára. És noha általánosságban igazad lehet, mi éppen a kivételekre tudunk építeni. Sok jószándékú, az ügyeinkkel szimpatizáló médiamunkás dolgozik a mainstream médiában is, és miénk szinte az egész alternatív médiahálózat támogatása. Én azt mondom, éljünk vele!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.11. 09:05:49

Én nem vagyok a média kommunikációs csatorna ellen. Csak konstatálom,hogy a foglalkoztatás fejlesztés körül mekkora a média blokk. Egyszerűen ignorálják a témát. Beszédes, hogy 8 éve egy 20 fórumból álló kampányunknak 100 sajtója volt, most meg 3.
Nagyon is kellene használni a médiát, szerintem ott kellene társadalmi vita helyzetekben elpáholni a pártokrácia kevéssé felkészült embereit. Az a harctér. De ők képesek blokkolni a mi témáinkat. Az is beszédes, hogy mi mennyire hagyjuk elpusztulni egymást. Akár a média területén, akár a tevékenység és működési költségek megteremtése területén. Ha a potenciális szövetségeseinktől elválaszt a saját "atomizáló" hozzáállásunk, akkor hogyan is akarunk nagy hálózatot toborozni? A tavalyi évben 10 RDH pályázatot dobtak ki a civilek, egy százezer Ft-os pályázatot nyertünk. A könyvelőnek ez a féléves tiszteletdíja, a többiből meg részvételi demokrácia hálózatot fogok építeni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.14. 21:14:10

Nem akartam lelombozni a kedélyeket! Hajrá bázisdemokratikus zöld mozgalmak!
süti beállítások módosítása