HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet mas a politika? (1) lehet más a politika? (24) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

"Új párt, vagy semmi"

2008.03.21. 09:46 :: lmp

Ezen a címen jelent meg a tegnapi Népszabadságban Kádár Judit írása.

Arra a következtetésre jut:

"A koalíciós pártok helyzete ma reménytelennek tűnik. Gyurcsány Ferencnek nem sikerült, és a közeljövőben nem sikerülhet rendbe szedni a közvélemény által korruptnak tartott szocialistákat, a liberálisokat pedig alkalmatlan vezetőik szétverték."

"Csak egy új, baloldali-liberális párt képes megakadályozni az ország felemelkedéséhez szükséges reformokat hátráltató Fidesz kétharmados, hatalmukat több ciklusra biztosító győzelmét. Az új párt megszervezéséhez persze pénzre, de főként sok ember önfeláldozó munkájára, energiájára, szabadidejére van szükség. Felelősségvállalásra a jövőért. Ez is erkölcsi kérdés. Be kell látni, hogy nincs más út."

Nem ismerem Kádár Juditot. Nem tudom, egy "új" ballib pártnak, pl. az MSZDP-nek akar-e megágyazni a fejekben (ld. Bozóki András írásának második felét a Figyelőben), vagy tényleg valami új minőséget képzelt el. Ez utóbbi esetben még egyet is lehet vele érteni, azzal a kiegészítéssel, hogy egy gyökeresen új pártnak nem szabad lehorgonyoznia magát az elavult, menthetetlenül modernista ideológiákhoz, hanem egy új ideológiai-/értékszintézist kell létrehoznia (erről bővebben később). E célra pedig az ökopolitika mint mesternarratíva ideális választás lenne...

5 komment

Címkék: politika megmondás új párt lehet más a politika?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr56390451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

öcsi 2008.03.21. 17:17:39

"ökopolitika mint mesternarratíva", ilyen dumákkal nem érdemes próbálkozni, mert nem érti senki rajtatok kívül. Én is csak sejtem, mi ez. Azzal kéne foglalkozni, ami az isteadta nép mindannapjaiban releváns.

lmp · http://lehetmas.hu/ 2008.03.21. 21:11:35

Hmm, attól tartok, igazad van. Arra gondoltam, hogy a tág értelemben vett zöld gondolat lehet az az elméleti keret, amin belül létrejöhet egy új, a klasszikus politikai irányzatok legjobb elemeit szervesen integráló ideológia.

Hát, ez se lett sokkal frappánsabb vagy populárisabb. Még szerencse, hogy nem tömegeket tűzbe hozó szónoknak készülök, csak ezen a blogon kapirgálok. De azért igyekszem a jövőben közérthetőbben írni, és ennek a témának majd szentelek egy külön posztot is.

Szerinted egyébként mi a megoldás arra a dilemmára, hogy a "zöld" kifejezés csomó negatív asszociációt is elindít az emberekben Mo-n, az ökopolitikát meg senki se érti? Még nem hallottam jó megoldást, sajna...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.23. 06:03:10

Egyetértek Öcsi!

Ha értelmiségi "ülünk a hokedlin és megváltjuk a világot" klubot szeretnénk, akkor filozofáljunk csak arról,hogy bevenné-e a magyar választópolgár a zöld ideológiát. Egyértelműen nem venné be! A politikát gólra játszák! Az a bináris kód, hogy meglett a kormánytöbbség vagy nem lett meg! Jelenleg a politikustagadó többség azért szeretné a "picsába elküldeni" (Horn Gábor) ezeket, mert korruptak és nem bírtak eredményt felmutatni. Velük szemben olyan tud sikerrel elindulni, aki arról beszél, hogy hogyan fogja garantálni a kevesebb korrupciót és nagyobb hatékonyságot. Persze van ebben paradox csűrcsavar. A FIDESZ pl. miután elhagyta a liberális vizeket és mielőtt kikötött jelenlegi populista - félfasiszta pozíciója mellett, azt játszotta, hogy ő a szakszerű, ahol fúj-fúj ideológia, éljen a praktikus megközelítése az szakkérdéseknek. Majdnem belehalt! Amikor ezzel szembefordult, és kifundálta, hogy ő itten a főkeresztyén, akkor aztán... Szóval kell egy új erő, szerintem azzal lehetne fúrni a két nagy pártot, hogy mind ideológiai szinten mind pedig a praktikus szakpolitikai részletkérdésben hullaszaga van itt ezeknek kérem szépen...! Ja persze, nekünk nincs TV-nk...

öcsi 2008.03.23. 20:44:14

"a tág értelemben vett zöld gondolat lehet az az elméleti keret, amin belül létrejöhet egy új, a klasszikus politikai irányzatok legjobb elemeit szervesen integráló ideológia." Ez már jobban hangzik, de ezzel se tudsz lázbahozni egy plázacicát vagy egy Társulat-nézőt. Milyen is az a tágabban vett zöld gondolat? A takonyzöldtől a haragoszöldig?

öcsi 2008.03.23. 20:50:07

tényleg, saman, minden eszközzel azt kéne bizonygatni, hogy a jelenlegi "elit" már meglehetősen avétos, ezektől csak ennyi telik, mindkét térfélen túl sok már az elhasznált fej. Lehet soft dumával próbálkozni, de melyik mikrofonba fogjátok elmondani?
süti beállítások módosítása