HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet mas a politika? (1) lehet más a politika? (24) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Ökopol hírlevél 1.

2008.04.22. 09:53 :: lmp

Az Ökopolitikai Műhely hírlevele
2008. április 7.
 
 
Kedves Érdeklődők!
 
Hírlevelünket azért kapjátok, mert legutolsó, március 26-án tartott vitakörünkön jelen voltatok, és feliratkoztatok a levlistára. Reméljük, sikerült olyan híreket és eseményeket összeválogatnunk, amelyek felkeltik érdeklődéseteket. Amennyiben kérdésetek, megjegyzésetek lenne a vitakörrel vagy az Ökopolitikai Műhellyel kapcsolatban, illetve ha szívesen segítenétek munkánkat, látogassatok el az alábbi honlapokra, és hagyjatok üzenetet.
 


 
Amennyiben nem szeretnétek többet ilyen hírlevelet kapni, küldjetek egy „leiratkozás” tárgyú levelet a szombati.opm@gmail.com email-címre.
 
Ha tetszett a hírlevél, küldjétek tovább barátaitoknak, ismerőseiteknek is.
Ha ezt a levelet továbbítva kaptátok meg, de szeretnétek közvetlenül hozzájutni, küldjetek egy „feliratkozás” tárgyú levelet a szombati.opm@gmail.com email-címre.
 
Legutóbbi vitakörünkről jelentjük
Legutolsó vitakörünkön Elek István és Sükösd Miklós látta vendégül Tölgyessy Pétert. Az előadás hanganyagát megtaláljátok honlapunkon. A beszélgetésről sok sajtóorgánum beszámolt, közülük is kiemeljük a Hírextra és a Napi Online összefoglalóját. A sajtóvisszhangot Vadjutka elemezte.
 
És hogy mitől is lehetne más a politika? Tölgyessy Péter erre így válaszolt:
"Magyarországnak ötven hiteles emberre lenne szüksége, akikről a választók is elhiszik, hogy nem a pénzért, sem a hírnévért nem szállnának ringbe..." Az Ökopolitikai Műhely szerint Magyarország tele van ilyen hiteles emberekkel. A baj csak az, hogy ezek az emberek nem a parlamentben ülnek, hanem a civil szervezetekben vagy máshol dolgoznak. Reméljük, hogy ez változni fog.
 
Következő vitakörünkről jelentjük
Április 9-én, szerdán, 18 órától folytatódik az Ökopolitikai Műhely vitaköre arról, Lehet-e más a politika?
Helyszín: Trefort Kert, Múzeum krt. 6-8, A ép., fszt. 47. terem
Cím: A demokrácián innen és túl
 
Aki kérdez: Várady Tibor
Aki válaszol: Boda Zsolt, Lánczi András, Lányi András, Tamás Gáspár Miklós
 
Két évtizedes többpárti képviseleti demokráciánk elhozta a magánélet, a szólás és a lelkiismeret szabadságát, és valódi politikai jogokat adott nekünk. Ezt aligha lehet (érdemes) vitatni. Ellenben nem teremtett valódi esélyt a közügyek alakításában való egyenlő részvételre, nem teremtett a közéletben tisztaságot, nem hozott felelősséget, elszámoltathatóságot. Eluralkodott a lufi-demokrácia. Nincs politika, csak politikai kommunikáció, nincs mondandó, csak marketing. A „rendszerrel" van baj, vagy éppenséggel a „felhasználókkal"? Különbözik-e markánsan a mai demokrácia a száz évvel ezelőttitől? Van egyáltalán a polgári demokráciának alternatívája, vagy ez van, ezzel kell főzni?
 
 
Hírek:
 
Az ökopolitikával kapcsolatos híreket és véleményeket talál a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány összefoglalójában, a Heti Ökopol-ban.
 
Elek István: Nagy Felismerések és rezignáció
Népszabadság, április 3.
„Nem lehet meg nem történtté tenni mindazt, ami mögöttük van. És nem lesz könnyű visszajönni abból a zsákutcából, ahova egyre esztelenebbül vádaskodva és provokálva egymást, egyre mélyebben gyalogoltunk be az elmúlt hét-nyolc évben. De nincs más út, alighanem eljutottunk a falig, meg kéne kezdeni szépen visszahátrálni.”
 
Az európaiak nem tesznek sokat a környezetvédelemért
Az EU új felmérése szerint az európai polgárok 96%-a tartja fontosnak a bolygónk megmentését, ám csak kevesen hajlandók ezért áldozatokat is hozni. Bár a legtöbben felismerjük, hogy a környezet védelme mindnyájunk közös ügye, egyéni fogyasztási szokásainkat – például azt, hogy akkor is autóba ülünk, amikor nem kéne, vagy környezetszennyező termékeket vásárolunk – ritkán érezzük a probléma egyik forrásának. A jó szándék tehát megvan, csak a tettek hiányoznak. Úgy tűnik, a kezdeményezést inkább átengedjük a politikusoknak.
A környezeti tudatosság fokozása és a környezetvédelmi ismeretek növelése érdekében az EU létrehozta az Állampolgárok Európai Környezeti Tudástárát, amely az alábbi honlapon érhető el:
 
A szuperkapitalizmus elpusztítja a demokráciát?
Az uralkodó gazdasági szemlélet magyarországi sajtóorgánumai (Világgazdaság, Manager Magazin) is kezdik felismerni, hogy valami nincs rendben.
"Valami van a levegőben. Mint egy nagyobb vihar előtt, amikor az ég fokozatosan beborul, az első széllökések fákat hajlítgatnak, és enyhe nyomás érződik a halántékon. Ilyen fenyegető érzés kínozza jelenleg a gazdasági elitet. Sokakban ott lappang az a meghatározhatatlan érzés, hogy valami drámai módon félresikerül a globalizált turbókapitalizmusban."
 
Összefogás az Erste Bank és a mohi atomerőmű bővítése ellen
A Greenpeace Magyarország Egyesület, a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, a Levegő Munkacsoport és az Energia Klub közös levélben szólította fel az ERSTE Bank magyarországi vezérigazgatóját, hogy ne támogassák az erősen aggályos szlovákiai mohi atomerőmű bővítését.
Az osztrák környezetvédők felszólították őket levélben, hogy ne finanszírozzák az újabb szlovák blokkok építését. A bank "gondolkodási időt kért", majd ezek után megerősítette részvételi szándékát a projektben.
No, erre Ausztriában befalaztuk (a greenpeacesek) az Erste Bank Bécs központjában lévő fiókját, hogy felhívjuk a bank kettős mércéjére az osztrákok állampolgárok figyelmét, majd Budapesten is feltűntek a bankfiókok előtt a sárga, sugárveszélyre figyelmeztető jelek és a „Ne fektess atomba! STOP MOCHOVCE!” feliratok. Sőt, megjelentek az ERSTE automatákon matricák is ugyanezekkel a feliratokkal!
 
 
Ajánlott programok
 
Another Planet – Másik bolygó április 10-tól a mozik műsorán
Moldoványi Ferenc dokumentumfilmje a gyermekmunkáról és áldozatairól
Hamarosan április 10-től a mozikba kerül az Another Planet – Másik bolygó című nemzetközi koprodukcióban készült dokumentumfilm. A négy kontinensen forgatott film sikerrel mutatkozott be a 39. Magyar Filmszemlén, kategóriájában elnyerte a Legjobb Operatőr díját, és az Országos Diákzsűri a Legjobb Dokumentumfilmnek járó fődíjjal jutalmazta. A hazai bemutatók Budapesten, Debrecenben és Pécsett kezdődnek április 10-től és utána kerül sor a film további vidéki városokban történő bemutatására.
Budapest: Palace Kossuth, Művész, Odeon-Lloyd mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház (eredeti nyelven magyar felirattal) valamint a Palace MOM Park   (eredeti nyelven angol felirattal)
Debrecen: Apolló mozi , Pécs: Apolló Art mozi
 
Április 11-én ismét kiderül: Merre van előre? – Árral szemben
Téma: Méltányos kereskedelem
Folytatódik a Védegylet beszélgetéssorozata a Sirályban
A fair trade tegnap és ma. Méltóságot a termelőknek! Méltányos kereskedelem a trópusokon és Magyarországon. Környezeti és szociális biztonság egy polcon. Szövetkezetek, tudatos fogyasztók, mobil kávézó és világüzlet. Szabadkereskedelem és etika: mit tegyen Magyarország?
Résztvevők:
- Újszászi Györgyi, környezetmérnök, Védegylet/Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség
- Gulyás Emese, közgazdász, Tudatos Vásárlók Egyesülete
 
Időpont: április 11. péntek
Helyszín: Sirály Kávézó, alternatív kulturális centrum (Bp., VI. Király u. 50.)
 
szemétből készített műalkotások? - Recycling: művészet és ökológia
Ingyenes beszélgetés Fair Trade teával és kávéval
Közösségformáló-e a művészet? Ha igen akkor milyen formában? Mi köze van az újrahasznosításnak a művészethez? Kik azok, akik ma Magyarországon a recycling szellemében alkotnak? Ezen válaszokra adott kérdésekből talán arról is világosabb képet kapunk, hogy milyen kapcsolat lehetséges művészet és ökológia között.
Vendégek:
Szabó Eszter Ágnes (médiaművész)
Kismarty-Lechner Zita (iparművész)
Frazon Zsófia (a Néprajzi Múzeum munkatársa)
Moderátor:
Horváth Zsóka
 
Időpont: Április 17., csütörtök, 18 óra
Helyszín: Közért Egyesület, IX. Tűzoltó utca 33/a.
Megközelíthető a Ferenc körúti vagy a Klinikák metrómegállóktól 4-5 illetve 2-3 perc sétával.
 

Szólj hozzá!

Címkék: hírlevél ökopolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr18436600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása