HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Ökopol hírlevél 2.

2008.04.22. 09:55 :: lmp

Az Ökopolitikai Műhely hírlevele
2008. április 20.
 
 
Kedves Érdeklődők!
 
Hírlevelünket azért kapjátok, mert jelen voltatok egy vagy több vitakörünkön, és feliratkoztatok a levlistára. Reméljük, sikerült olyan híreket és eseményeket összeválogatnunk, amelyek felkeltik az érdeklődéseteket. Amennyiben kérdésetek, megjegyzésetek lenne a vitakörrel vagy az Ökopolitikai Műhellyel kapcsolatban, illetve ha szívesen segítenétek munkánkat, látogassatok el az alábbi honlapokra, és hagyjatok üzenetet.
 


 
Amennyiben nem szeretnétek többet ilyen hírlevelet kapni, küldjetek egy „leiratkozás” tárgyú levelet a szombati.opm@gmail.com email-címre.
 
Ha tetszett a hírlevél, küldjétek tovább barátaitoknak, ismerőseiteknek is.
Ha ezt a levelet továbbítva kaptátok meg, de szeretnétek közvetlenül hozzájutni, küldjetek egy „feliratkozás” tárgyú levelet a szombati.opm@gmail.com email-címre.
 
"Kudarcról kudarcra a végső győzelem felé"?!
Legutóbbi vitakörünkről jelentjük
Legutóbbi vitakörünkön április 9-én Boda Zsoltot, Lánczi Andrást, Lányi Andrást és Tamás Gáspár Miklóst láttuk vendégül. Az előadás hanganyagát megtaláljátok honlapunkon. A beszélgetésről sok sajtóorgánum beszámolt, közülük is kiemeljük a Hírextra és a Hírszerző összefoglalóját.
 
Meghívottaink a magyarországi demokratikus berendezkedésről, annak hibáiról és megoldási módokról beszélgettek. Hangsúlyaik eltérők voltak persze, de abban nagyjából egyetértettek, hogy nagy a távolság a "nép" és a hatalom között, az irányítás joga pedig túlságosan is a pénzt, a hatalmat és tudást birtokló "elit" kezében van. Bár meghívottaink között sok kérdésben vita alakult ki, amely gyakran öltött filozofikus jelleget, a hogyan tovább kérdésére is nagyjából hasonlóan válaszoltak. Mindannyian egyetértettek ugyanis abban, hogy mindenkit kompetensnek kell tekinteni a politikában való részvételhez, és mindenkit be kell vonni az ügyek intézésébe. A jelenlegi "hivatalos" politikai rendszerben való részvétel helyett inkább az alulról jövő, civil kezdeményezésekre kell koncentrálni. A résztvevők kitértek arra is, mit jelent az ökopolitika, az ökológiai politika. Ennek lényege Boda Zsolt szerint, hogy az ökológiai probléma „nem is annyira tartalom, hanem forma”, személyes részvétel, lokális problémák kezelése, személy- és kapcsolatközpontúság, ami viszont nem jelent egyet a kollektivizmussal. Lányi András a vitát azzal a kijelentéssel zárta, hogy „az ökológiai mozgalom kudarcról kudarcra halad a végső győzelem felé”.
 
Mi hiszünk abban, hogy a kudarcok sora megtörhető, és a zöld mozgalom, valamint a civilek jelentős sikereket érhetnek el. Megérett az idő a cselekvésre, és ezt a társadalom és a civil szféra egyaránt érzi. Van tér, lehetőség, szándék és fogadókészség is. A feladatunk csupán, hogy mozgásba hozzuk az első golyót…
 
Következő vitakörünkről jelentjük
Április 23-án, szerdán, 18 órától folytatódik az Ökopolitikai Műhely vitaköre arról, Lehet-e más a politika?
Helyszín: Közgáz, Fővám tér 13-15. Sóház, S3. előadó
Cím: Kizsákmányolás és szabad piac – A globális kapitalizmus természetrajza
 
Aki kérdez: Heltai László, Scheiring Gábor
Aki válaszol: Bogár László, Greskovits Béla, Szalai Erzsébet
 
Napjainkra világossá vált, hogy az a gazdasági-társadalmi berendezkedés, amely létrehozta az ipari-fogyasztói társadalmat, alapvető ellentmondásban van bolygónk ökológiai folyamataival és a társadalmi igazságosság elvárásával. A globalizáció olyan mechanizmusok révén biztosítja egy szűk kisebbség pazarló anyagi jólétét, amelyek a növényi és állati életközösségek degradálása mellett – és részben ezek révén – az emberi társadalmak jelentős részét is megfosztják alapvető életfeltételeiktől. A globalizáció hívei ezekre a problémákra a megoldást a természeti erőforrások piaci beárazásában, a technológiai fejlődésben és a tőke még szabadabb mozgásában látják. Ezzel szemben a kritikusok egy része a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében az elitek hatalmát és fogyasztását zabolázná meg; a közösségek és hagyományok védelmezői az életformák sokféleségét védenék minden eszközzel; a növekedés korlátait hangsúlyozók pedig a pazarló kapitalista rendszer mélyreható ökológiai reformja mellett foglalnak állást. Melyek a lehetséges kiutak, amelyekben a globalizáció mai kritikusai egyet tudnak érteni? Mit jelent ma a kizsákmányolás, és hogyan harcoljunk ellene?
 
 
Hírek:
 
Az ökopolitikával kapcsolatos híreket és véleményeket talál a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány összefoglalójában, a Heti Ökopol-ban.
 
Legutóbbi vendégünk a népszavazás fontosságáról
 
Milyen esélyei vannak a zöld politikának a parlamentben?
A Környezet- és természetvédő szervezetek 18. országos találkozóján Schiffer András és Schmuck Erzsébet beszélt a zöldpolitika parlamenti esélyeiről.
 
Gazdasági csődhöz vezet-e az ipar kizöldülése?
Vajon leblokkolja-e Európát a fenntartható fejlődés, s versenyképtelenné teszi-e iparát, vagy éppen a zöld innovációba történő nagyléptékű befektetések révén képes felvenni a versenyt a fejlődő országok gazdaságaival – ez a dilemma határozta meg a BusinessEurope által a klímavédelem és az ipari kibocsátás összeegyeztetéséről tartott vitát.
 
Demonstráció a BKV leépítése ellen
Pártpolitikától mentes tüntetést tartott több civil szervezet a közösségi közlekedés érdekében 2008. április 16-án, szerdán 12.30 órakor a BKV székháza előtt. A civil szervezetek álláspontja szerint a Fővárosi Önkormányzatnak és az államnak az eddigieknél is nagyobb mértékben kell finanszíroznia a közösségi közlekedést, az ugyanis a lakosság számára nélkülözhetetlen közszolgáltatás. Amint számos példa – köztük a miskolci eset is – mutatja, ha rontanak a szolgáltatás minőségén, azzal utasokat vesztenek, ami bevételkieséssel jár. Kevesebb busz kevesebb utast jelent, majd a kevesebb utas még kevesebb buszt. Így a BKV leépülési spirálba keveredik anélkül, hogy a megtakarítás sikerülne.
 
Az Országgyűlés ismét leszavazta az államfő ombudsman jelöltjeit
Továbbra sincs tehát adatvédelmi biztos, és nincs a jövő nemzedékeknek országgyűlési biztosa. Az a legkevesebb, hogy a képviselők ezzel alkotmányos mulasztást követnek el, hiszen megteszik ezt számos más ügyben is. Az igazán súlyos az, hogy ismét csak érdemi indoklás nélkül, a parlament illetékes szakbizottságának ajánlása után meszelték el Sólyom jelöltjeit. Persze nehéz is lett volna indokolniuk, hiszen nem merült fel velük szemben se a meghallgatás során, se a sajtóban semmilyen kifogás: Bogdányiné Mészáros Ágnes és Tóth Gábor Attila egyaránt pártkötődés nélküli, tapasztalt szakemberek. Talán éppen ez a baj: a pártok túlságosan is hozzászoktak ahhoz, hogy egy ide-egy oda alapon leosszák egymást közt az egyes tisztségeket.
 
Végleg elfogadták a levegő-minőségi irányelvet
A Bizottság üdvözölte a környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának programról szóló irányelvek elfogadását, mely hűen tükrözi 2005. szeptemberi javaslatát, s kötelező határértéket szab a maximálisan megengedett finompor koncentrátumnak.
 
Hiteles lehet egy párt, amelyik még saját elveit sem tartja be?
Schiffer András ügyvéd, a TASZ munkatársa fejtette ki nézeteit arról, miért épp a liberális párttól kell félteni a liberális elveket, így az emberi jogokat, a szólásszabadságot, a kisebbségi és más okból kiszorított helyzetű csoportok érdekképviseletét.
 
Lopakodik az atomenergia
Andris Piebalgs energiaügyi biztos szerint az atomenergia fontos szerepet játszhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, valamint hozzájárulhat ahhoz is, hogy tartósan magas olajárak esetén is fedezni lehessen Európa energiaszükségletét. A kérdés Magyarországon is aktuális lesz a közeljövőben: egyesek szerint Paks bővítésére vagy új atomerőműre lesz szükségünk.
 
Európai össztűz alatt Bush klímavédelmi tervei
Nem kímélték az európaiak George W. Bush amerikai elnök csütörtökön bejelentett klímavédelmi tervét, mely egyesek szerint nem eléggé ambiciózus, mások szerint egy kicsit későn rukkoltak elő vele.
 
Egyre több a veszélyes termék az európai fogyasztók kosarában
Tavaly az EU-ban 53 százalékkal több bejelentés érkezett egészségügyi vagy biztonsági szempontból veszélyes árucikkekkel kapcsolatban, mint 2006-ban - derül ki az Európai Bizottság április 17-én közzétett jelentéséből.
 
Magyarország újra kiszámíttatná a klímavédelmi terheket
Ijesztően csökken a klímavédelmi és zöldenergia-csomag politikai támogatottsága a kormányok körében – állítja egy névtelenségbe burkolózó európai parlamenti képviselő, aki úgy tudja, már Párizs sem annyira bizakodó, hogy a francia elnökség alatt sikerül nyélbe ütni a politikai megállapodást. Magyarország is komoly fenntartásokat hangoztat a Bizottság forgatókönyvének néhány sarkalatos pontjával szemben.
 
 
Ajánlott programok
 
Megint volt egy Critical Mass
Reméljük, közületek is minél többen részt vettek a vasárnapi Critical Massen. Az, hogy ez milyenfajta esemény volt, reméljük nem is kell mondani. A felvonulásról bővebb információkat a www.criticalmass.hu-n találtok. Itt pedig egy vicces reklámfilmet:
 
Another Planet – Másik bolygó április 10-tól a mozik műsorán
Moldoványi Ferenc dokumentumfilmje a gyermekmunkáról és áldozatairól
Hamarosan április 10-től a mozikba került az Another Planet – Másik bolygó című nemzetközi koprodukcióban készült dokumentumfilm. A négy kontinensen forgatott film sikerrel mutatkozott be a 39. Magyar Filmszemlén, kategóriájában elnyerte a Legjobb Operatőr díját, és az Országos Diákzsűri a Legjobb Dokumentumfilmnek járó fődíjjal jutalmazta. A hazai bemutatók Budapesten, Debrecenben és Pécsett kezdődnek április 10-től, és utána kerül sor a film további vidéki városokban történő bemutatására.
Budapest: Palace Kossuth, Művész, Odeon-Lloyd mozi, Uránia Nemzeti Filmszínház (eredeti nyelven magyar felirattal) valamint a Palace MOM Park   (eredeti nyelven angol felirattal)
Debrecen: Apolló mozi, Pécs: Apolló Art mozi
 

Szólj hozzá!

Címkék: hírlevél ökopolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr93436602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása