HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

"a politikai gyilokpornó szemantikai mocsara"

2008.04.30. 11:55 :: lehetmás

Ez a szókapcsolat is szerepel Böcskei Balázs és Sebők Miklós Magyar Narancsban megjelent cikkében ("Kegyetlen évek jönnek" - A rendszerváltó politológia tündöklése és bukása), ahol a rendszerváltás óta meghatározó elemzőkkel, és az általuk alkalmazott "válságretorikával" foglalkoznak. 

Na jó, konkrétan Lengyel Lászlót fikázzák - amivel nem is lenne semmi baj, és még egy blogbejegyést se feltétlenül érne meg, de a megszólítottság okán már muszáj reagálni rá.

A szerzők Lengyellel kapcsolatos legfrissebb benyomásaikat az Ökopolitikai Műhely Lehet más a politika? vitasorozatának első alkalmával szerezték, és ennek apropóján írják:

"Lengyel aktuális megnyilvánulásai csak szimptómái egy általános tendenciának: a "rendszerváltó politológia" szellemi kiüresedésének. Ezen az sem változtat, hogy a "politikai hontalanság" ma ismét divatos: a "jelentőségteljesség illata lebeg" a Lehet más a politika rendezvényeken, és egyetemista tömegek csődülnek, hogy meghallgathassák a "kurucos virtus" és "labancos fejbólintás" kemény társadalomtudományi fogalmaival operáló megmondóembereket."

Először: a "politikai hontalanság" ma sajnos több mint divat - egzisztenciálisan is kellemetlen érzés; az érdemi politikai képviselet hiánya, aminek oka a jelenlegi pártok elégtelen teljesítménye.

Másodszor: én személyesen, és mi kollektíven sem értünk egyet Lengyel teljes diagnózisával, és persze nem vállalhatjuk a meghívottak elemzésének minőségéért sem a felelősséget - ugyanakkor L.L. vitathatatlanul mond érdekes dolgokat. Pontosabban: azok az érdekes dolgok, amiket gyakorta mond, mostanában váltak igazán relevánssá. Ahogy a narancsos szerzők kevésbé jóindulatúan fogalmaznak:"A rendszerváltó politológia válságparadigmára épülő politikai elemzéseinek "tudományos" megalapozottságát a "vak tyúk is talál szemet" módszertan adja. Ha húsz évig válságról beszélünk, előbb-utóbb elkerülhetetlenül lesz olyan pillanat, amikor beletrafálunk."

Hát most beletrafáltak. És itt sincs vitám a srácokkal, hiszen maguk írják: "Lengyel ismét elemében lehet: joggal állapítja meg, hogy politikai válság van." Ahogy abban is igazuk van, hogy "a gazdasági összeomlás és a nemzethalál valószínűleg még várat magára picit".

És hogy betetőzzem az egymásra borulást: ami az ő verziójukban így hangzik: "Nehéz lenne tagadni a közpolitikai döntéshozás demokratizálása és a "lakosság" problémáira érzékenyebb politika kialakításának szükségességét", azt mi már korábban és bővebben megírtuk ezen a blogon.

Már csak egy dolgot nem értek: miért éppen akkor kell oldalakon át savazni Lengyel Lászlót, amikor kivételesen igaza van?

10 komment

Címkék: vita lengyel válság narancs lehet más a politika?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr62448446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Melinatkus 2008.04.30. 13:19:33

Lengyelt a Narancs, azt az Index - oly érdektelen és alacsony ez.

vaggab · http://vakum.hu 2008.04.30. 13:29:11

Sem Böcskei, sem Sebők nem jelent meg egyik rendezvényen sem. Csak a harmadlagos sajtó hiradásokat hallgatják és abból következően zsigerből savaznak. Lehet, hogy számukra is megfontolandó lenne, amit írnak, hogy ne csak a retorikai szinten mozogjon a kritika, hanem nézzenek már egy kicsit a dolgok mélyére.

lehetmás 2008.04.30. 13:29:41

Sőt, még rosszabb: nem is az Index, csak egy mezei blogger. Ha szerinted érdektelen a magyar politikai helyzet és annak "elemzői" interpretációi, az is oké. Viszont akkor segítség nélkül is kitalálom, hogy vajon csak a "gyilokpornó" kifejezés miatt kattintottál-e ide...

Pista 2008.04.30. 13:58:07

Lengyel dumája unalmas és gyenge, a Narancsé még gyengébb mellébeszélés, ez a cikk pedig nulla.

Melinatkus 2008.04.30. 14:19:20

Azért kattintottam ide, mert volt annyi bizalom bennem, hogy a szavak értelmes mondatokká, tartalommá állnak össze - nem így van, sajnálom -, te kérdezed.
Szevasz.

zöpé 2008.04.30. 14:34:46

Te viszont, kisfiam, Pista súlyos személyiség lehetsz. Ez már a tartalmas érvelésedből is látszik.

Vatai Szabolcs 2008.04.30. 15:22:59

Böcskeiéknek szerintem alapvetően igaza van, bár szerencsésebb és célravezetőbb lett volna, ha nem csak Lengyelt idézik, hanem többeket is. A mai magyar értelmiség inkább a nyavajgást választja az aktív cselekvés helyett, és itt nem oszt, nem szoroz, hogy ezt a nyavajgást magányosan (pl publicisztikákban) vagy csoportosan (pl a "Lehet más a politika?" és hasonló rendezvények) teszik-e. Azt is mondhatnám, hogy ez olyan tipikus magyaros hozzáállás: a partvonalról kiabáljuk, hogy szar a meccs, mindenfajta felelősség nélkül. pedig ez olyan játék, amelyben mi magunk is tevékenyen részt vehetünk. egyrészt alakíthatunk pártot, másrészt beléphetünk pártokba és megpróbálhatjuk magunk formálni őket, és ha azért ennyit mégsem akarunk tenni (de vajon miért nem, ha ennyire zavar minket, hogy szar az egész?), akkor még mindig ott a szavazatunk. amelyik valahogy nem nem akar máshová menni, mint az oly sokat szidott nagy pártokra. erről pedig mi magunk tehetünk és nem pedig azok akik a politikában aktívan részt vesznek. bármilyen könnyű is mindig csak rájuk mutogatni.

Mack 2008.04.30. 15:33:07

A Böcskei-Sebők cikkel nem az a baj, amit állít: nevezetesen, hogy Lengyel László véleményént érdemes olyan szűrőn keresztül olvasni, amely ellenpontozza a szerző szavait az elműlt 20 évben hangoztatott gondolataival.
A gond szerintem az, ahogy - és amilyen felsőbbrendű arroganciával - ezt kifejtik. Mert nem kell egyetérteni (az amúgy roppant értelmes és pártatlanul humánus) Lengyel Lászlóval; de abból, hogy nem osztják a szerző nézeteit a politikai hontalanságról, még baromira nem következik a "rendszerváltó politológia szellemi kiüresedése".
Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy a Lengyellel, Csizmadiával, Bozókival szemben kijáró tisztelet ne adna teret kritikának, de az MN cikkből sütő gőg eleve hendikeppel intítja a Bölcskei-Sebők páros gondolatait.

öcsi 2008.05.04. 17:50:40

vatai szabolcs,
nem lehet mást, mint a partról bekiabálni. A jelenlegi pol.elit, lengyellászlóival és médiabirodalmával együtt, megtámogatva egy 5%-os parl. küszöbbel nem igen ad másra lehetőséget. Igenis kell rájuk mutogatni!

zöpé 2008.05.05. 10:39:06

Kedves Vatai,

észre kéne már venni, hogy ez a "Lehet más a politika" felcímű rendezvénysorozat, az Ökopolitikai Műhelyé, épp egy új politikai erő színrelépésének közegét, feltételeit, képviselhető eszméit próbálja megvizsgálni. Nem mondták még el elégszer a szervezők a rendezvényeiken? Vagy szerinted mindez evidens? Vegyenek egy nagy levegőt, és forduljanak a pályára? Felkészülés,világos elképzelés, program, csapat,pénz nélkül? Szerintem már épp elég semmire se jutó próbálkozást láttunk az elmúlt tízenöt-húsz évben, hogy betörjön valaki a politikai színtérre az új időknek új dalaival, és megvesse ott a lábát.
süti beállítások módosítása