HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet mas a politika? (1) lehet más a politika? (24) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Közteherviselést!

2008.05.20. 23:34 :: pgeri

Nagytekintélyű közgazdászok sora jelentkezik manapság a magyar gazdaság problémájával foglalkozó cikkel, tanulmánnyal. A diagnózis minden esetben lesújtó: ördögi körben van a gazdaságunk a munkát terhelő igen magas adók miatt. Ez ellen a gazdaság egyik része (a nagyvállalatok) azzal védekezik, hogy kevés munkával, nagy tőkebefektetésekkel termel, illetve komoly állami kedvezményeket csikar ki. A másik fél (a hazai kis- és középvállalkozói szektor) pedig azzal, hogy teljesen egyértelműen adót csal, fiktíven alacsony béren vagy feketén foglalkoztat.

A diagnózis egyértelműsége mellett a terápiában már közel sincs ekkora egyetértés.

Simor András, a jegybank elnöke például 2000 milliárdos kiadáscsökkentést tartana megfelelőnek (Simor: 2000 milliárddal kevesebbet kellene költeni), a 2006-ban nagy visszhangot kiváltó CEMI tanulmány szerzőcsapata megelégedne egy 1000 milliárdos lefaragással is (www.kilabalas.hu).

Azzal természetesen nem lehet nem egyetérteni, hogy a jelenlegi torz és munkára egyáltalán nem ösztönző szociális segélyezési rendszert mihamarabb felül kell vizsgálni, sőt, számtalan helyet lehetne még említeni, ahol folyik szerteszét az adófizetők pénze. Azonban egy keményebb kiadáscsökkentéshez eltökélt és hiteles kormány, valamint felelős ellenzék kell. Jelenleg ilyen képződmények Magyarországon nem léteznek. A magas kiadási szint ráadásul nem önmagában veszélyes.

Térjünk vissza tehát a fő problémára. Ez nem más, mint a munkát terhelő elvonások irtózatosan magas szintje. Ennek egyszerre következménye és ördögi körként oka is az intézményesült adócsalás és az alacsony foglalkoztatottság, ezek miatt pedig az átlagos méretű elvonáshoz is hatalmas kulcsokat kell használni. Magyarul: a kevés korrektül fizetőt jó erősen meg kell sarcolni, hogy bejöjjön az elvárt bevétel.

Mi lehet a megoldás a fenti problémára? Elsőként a valódi közteherviselés megalkotása.

Hiszen ha adócsökkentésre - összességében - nincs is mód a jelenlegi kiadások mellett, az adók átrendezésére, igazságosabbá tételére óriási szükség lenne. A könnyebben beszedhető és ellenőrizhető adók arányának növelése ráadásul csökkentené az eltitkolt jövedelmek nagyságát, tehát lehetővé tenne némi adócsökkentést is.

Egy ilyen közteherviselési "reformhoz" - ami első körben nem más, mint az adók átrendezése és szétterítése - nem szükséges olyan komoly politikai bátorság, mint a kiadási oldal lefaragásához. Jól kommunikálható, pénzügyi és politikai nyereséggel egyaránt kecsegtető változtatásokról van szó. Olyan dolgokról, mint a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése, az eddig társadalmon élősködők közteherviselésbe vonása, egyszerűbb adórendszer, stb.

Egy valódi, környezetileg és gazdaságilag is fenntartható közteherviselés esetén az állam elsősorban a fogyasztást, a felhalmozott vagyont és a környezet terhelését kell, hogy adóztassa, szemben a mai, munkát sarcoló adórendszerrel. Így mérsékelni lehetne a felesleges fogyasztást, az erőforrások pazarlását, a környezet pusztítását, és - nem mellesleg - az új modellel gazdaságilag is versenyképesebb lehetne az ország.

Lesz-e valaki, aki el mer indulni a fenntartható, igazságos közteherviselés irányába? Egyelőre csak reménykedhetünk. De sok időnk már nincs: Pató Pálékhoz hamarosan bekopogtat a végrehajtó...

6 komment

Címkék: vita program adózás demokrácia költségvetés felelősség foglalkoztatás fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr2479672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BugaJakab 2008.05.27. 16:18:43

Kedves Pgeri, ezt írod:
" pénzügyi és politikai nyereséggel egyaránt kecsegtető változtatásokról van szó. Olyan dolgokról, mint a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése, AZ EDDIG TÁRSADALMON ÉLŐSKÖDŐK KÖZTEHERVISELÉSBE vonása, egyszerűbb adórendszer, stb.

Már megbocsáss, vannak gondolataid is, vagy csak írsz a netre?

Hogy ne maradjunk az ilyen kolosszális semmitmondások szintjén, akkor tisztelettel mondanék egy réteget, amelyet be lehetne vonni a közteherviselésbe: az őstermelők. Erről például lehetne vitázni.
Üdv: Bj

Janka 2008.05.30. 16:03:04

Kedves BugaJakab, én maximálisan egyetértek pgeri írásával. Szerintem az őstermelők bevonása elenyésző mértékben javítaná a közteherviselés szintjét. Pgeri világosan leírja, hogy kikre gondol, pl. hazai kis és középvállalkozói szektor.
A kiút/gyógymód valóban lehetne a fogyasztás és a felhalmozott vagyon és a környezeti terhelés megadóztatása a munka elviselhetetlen terhei helyett!
Janka

BugaJakab 2008.06.01. 02:00:25

Kedves Janka! "A kiút/gyógymód valóban lehetne a fogyasztás és a felhalmozott vagyon és a környezeti terhelés megadóztatása"
Egyetértek. A "munka elviselhetetlen terhei helyett" megoldás lenne:
- a fogyasztás adóztatása: szerintem is vissza kellene állítani az áfa 25%-os szintjét
- a felhalmozott vagyon: egy ésszerű mérték fölött erősen megnövelném az örökösödési illetéket (pl. 50 MFt fölött 50%-ra)
- környezeti terhelés adóztatása: jól megadóztatnám a városi terepjárókat (ahogy "vörös" Ken tette Londonban), és kissé növelném a benzin/gázolaj adóját (nem úgy, mint Sarkozí, aki csökkentené).
Egyetértesz velem (magaddal)?

(Az őstermelőknek tuomásom szerint hatmillióig bevallást sem kell tenni, ez családonként 18-24 MFt.)

bgy 2008.08.07. 17:17:01

"- a fogyasztás adóztatása: szerintem is vissza kellene állítani az áfa 25%-os szintjét
- a felhalmozott vagyon: egy ésszerű mérték fölött erősen megnövelném az örökösödési illetéket (pl. 50 MFt fölött 50%-ra)"

Nem értek egyet egyikkel sem, az ÁFA felemelése a szegényeket a gigantikus örökösödési adó meg a felső középosztályt és utódaikat. Az őstermelők bevonása az adózásba viszont jó ötlet.

bgy 2008.08.07. 17:19:19

Nem értek egyet egyikkel sem, az ÁFA felemelése a szegényeket a gigantikus örökösödési adó meg a felső középosztályt és utódaikat büntetné. (Ez volt a mondat.) 50 millió forint nem nagy összeg egy átlag kis és középvállalkozó rendelkezik ennyivel. Én eltörölném a közvetlen hozzátartozók esetében az örökösödési adót egészen 500 millió forintig utána már lehet 25%.

Gergő76 2008.09.19. 18:18:05

Kedves BJ!

Szerintem az adók és a munka közterheinek megálapításakor a következő fontos dolgot kell figyelembe venni. Abban az esetben, ha a válalkozó nem tud meggazdagodni, mert agyonadóztatják, akkor nem fog vásárolni és nem fog foglalkoztatni sem. Pláne nem fog megfelelő bért fizetni, ha a munka közterheit az alkalmazott nem képes kitermelni. Jelenleg ez a nagy helyzet: nettó 213000Ft-hoz a bérköltség: 535000Ft! Ma kb ekkora nettó fizuból lehet emberhez méltóan élni szerintem. Nade ki tud valaki termelni 535000Ft-ot? Mert a vállalkozónak ezért ennyit kell fizetnie! SZernitem nagyon kevesen.... Itt a baj, nem az örökösödési illetéknél.
süti beállítások módosítása