HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Se nem jobb, se nem bal… hanem?

2008.05.30. 16:34 :: villikirály

Jobb és bal... évszázados kategóriák a kultúrában, gazdaságban, politikában. De vajon jelentenek-e valamit napjainkban? Mit jelent ez a mai magyar pártpolitikában? Kiüresedett jelszavakat? Mit jelent a pártok szavazói számára? Valós problémákat elfedő marketing-stratégiát? Párhuzamos-e a mi jobb és baloldalunk Közép és Nyugat-Európa, az USA vagy Dél-Amerika politikai oldalaival? Végzetes-e a megosztottság, vagy létezhet-e ezt meghaladni képes értékkombináció? Vannak-e a globalizált világ törésvonalait pontosabban visszaadó kategóriák? Átrajzolhatják-e ezek és ha igen, hogyan hazánk politikai térképét?

 

Míg a pártok mindent fekete-fehérnek láttatnak, a választópolgárok számára a politika a teljes szürkeségbe fulladt. Pedig a nyugat-európai politika szinte minden színe képviselteti magát a hazai palettán. Talán éppen a zöld helyezhetné új megvilágításba közös ügyeinket?

 

Ezekről a kérdésekről faggatja majd Baló György vendégeinket.

 

Elek István, közíró. Az MDF alapítója; Orbán Viktor egykori tanácsadója; 2001-2005-ig a Heti Válasz főszerkesztője. A szerkesztése alatt folyóirat hitet tett a közösségelvű konzervativizmus, az ökoszociális piacgazdaság eszméi mellett. Jelenleg a Heti Ökopol főszerkesztője. Publicisztikai munkásságával azért is harcol, hogy közéleti vitáink határait ne elsősorban a vállalhatatlan, hanem a közösen vállalható eszmék definiálják.

 

A nyilvánosság határairól  írja: „Egy nemzeti közösségnek egy a nyilvánossága. Ha ezt a nyilvánosságot egymástól tudatosan elzárkózó, egymással szóba állni képtelen nyilvánosságrészekre szakítjuk, jó úton járunk afelé, hogy a politikai közösséget is egymástól elkülönülõ szubkultúrákra bontsuk, amelyeket csak a formális demokratikus keretek és eljárások tartanak majd egybe.”  ITT.

 

A mai válságról és a hátteréről: „Reform? Milyen reform segíthet rajtunk? Csak az, ami önvizsgálattal és önbírálattal kezdődik az elmúlt húsz évünkre visszatekintve. És a másokkal szembeni méltányossággal folytatódik. A változás és változtatás elszánt akaratával. Az együttműködési készség erősítésével.” ITT.

 

György Péter, esztéta, médiakritikus; egyetemi docens. Kutatási területe a 20-21. századi magyar művészettörténet - különös tekintettel az avantgárdra -, a kortárs művészet elmélete és gyakorlata, illetve az új média kulturális összefüggései. 12 könyv és több száz tanulmány, kritika, politikai publicisztika szerzője. Kultúrkritikai tanulmányaiban sebészi elhivatottsággal tárja fel kulturális emlékezetünk és a napi politika rendellenes összenövéseit.
Jobb és baloldal identitáspolitikájáról írja: „Nem sok rosszabb történhet egy társadalommal, mint hogy a politikai elitjének retorikája, témakatalógusa, normarendszere egyszerűen használhatatlan, érthetetlen, idegen és fogyaszthatatlan a fiatalabb nemzedékek számára.”  ITT.

 

Hova tévedt Magyarországon a társadalomkritika:   „az ő (értsd: a "jobboldal") gemeinschaft érvelési rendszerük számos olyan elemmel gazdagodott, amelyről sem a baloldali, sem a liberális párt nem kíván hallani. A globális kapitalizmus kritikáinak különféle formáiról van szó, arról a társadalmi állapotról, ha tetszik, diskurzusról, amelyben a nyugat-európaiak élnek. A radikális kritika, a rendszerkritika nem pár értelmiségi ügye, hanem az uralkodó társadalmi állapot: mondhatni, a meghatározó diskurzus.” ITT.

 

Schiffer András, ügyvéd, jogvédő; a Védegylet szervezőbizottságának tagja, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője. Önkéntes civil tevékenysége során rendszeresen hitet tesz a szabadságjogok egyre kiterjedtebb képviselete mellett, akkor is, mikor a parlamenti pártok erre már képtelenek. Publicisztikai munkássága annak a tanújele, hogy a politikai és társadalmi tabuk radikális megkérdőjelezése mégis együtt járhat kollektív érzékenységeink iránti tapintattal.

A gazdasági és emberjogi liberalizmus összeegyeztethetetlenségéről  írja: "az a fajta neoliberális-neokonzervatív társadalom- és gazdaságpolitika, amit ma Magyarországon az SZDSZ egészen szélsőséges módon képvisel, konzerválja azokat a társadalmi viszonyokat, ahol különböző társadalmi csoportokat kizsákmányolt helyzetben lehet tartani"  ITT.

Közjogi rendszerünk reformjáról  mondja:
"Nincs tökéletes rendszer, a politikai elit felelőssége, hogy az alkotmányos berendezkedést időről időre korrigálja" ITT.


--------------------------------------------------------------------------------------
Évadzáró eseményünk időpontja:

2008. június 4. szerda, 18 óra.

Helyszíne: ELTE Trefort Kert, Múzeum krt. 4., A ép. fszt. 47. terem

Programja:

18:10 Sükösd Miklós összefoglalója a vitasorozat tanulságairól

18:20 Kerekasztalbeszélgetés. Aki kérdez: Baló György. Aki válaszol: Elek István, György Péter, Schiffer András

20:00 Fair Trade büfé és kötetlen beszélgetés a vitasorozat szervezőivel.

Mindenkit szeretettel várunk!

4 komment

Címkék: jobboldal globalizáció baloldal schiffer elek istván

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr24495270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BugaJakab 2008.06.01. 02:07:57

1. "rendszeresen hitet tesz a szabadságjogok egyre kiterjedtebb képviselete mellett, akkor is, mikor a parlamenti pártok erre már képtelenek"

Ennyire még a politikusok sem dicsérik magukat. Ettől lehetne más a politika?

2. A szabadságjokok (szerintem hasonlóan formális) képviseletében az SZDSZ jár az élen. (Egyoldalúnak tartom őket emiatt.)
De mit olvasok ismét: "az SZDSZ egészen szélsőséges módon ... konzerválja azokat a társadalmi viszonyokat, ahol különböző társadalmi csoportokat kizsákmányolt helyzetben lehet tartani"
No de Andris! Ennyire haragudni rájuk?

lehetmás 2008.06.02. 10:30:42

Kedves BugaJakab!

A posztot természetesen nem Schiffer András írta, hanem egy "rajongója" (bocs!), akit időnként elkap a pátosz heve...
A szabadságjogok képviseletében tényleg az SZDSZ járT az élen, csak aztán elkezdtek az emberek ellenük tüntetni. Onnantól kezdve a meghatározó szadeszosok többsége (tisztelet a kivételnek) teljesen vállalhatatlan ebben a témában: ld. a rendőri túlkapásokra adott reakciók, Gergényi magasztalása, a révészmártíriuszozás, a traktorral-behajtani-tilos táblák dicső kihelyezése és így tovább.
Ilyen szánalmas megalkuvást Schiffertől biztos nem láttál (és nem is fogsz): ő és a többi TASZos ugyanúgy megvédi az egyszeri füves mint Orbán Viktor jogait; kiáll a komcsik és a nácik emberi jogaiért is ugyanúgy, és nem azért, mert egyetértenének bármelyikkel. Éppen erről szól a jogvédelem, és a jogállamiság tisztelete.
A másik felvetésben sem láttam érdemi kritikát; ez nem vmi dedós haragszom-rád dolog, szerintem sokan osztják Schiffer véleményét, miszerint az SZDSZ neoliberális/neokon-kókista gazdaság- és társadalompolitikája a "sikeres emberek", a vállalkozók, a tőke támogatásával, a közép- és felsőbb jövedelmi rétegek kedvezményezésével (ld. egykulcsos adó, TB-törvény stb.) nem keveset tesz azért, hogy konzerválja a leszakadó és marginalizált csoportok kilátástalan helyzetét, és növelje a "felül lévők" helyzeti előnyét.
Nem értesz egyet?

Buga_Jakab 2008.06.06. 18:05:21

Kedves Lehetmás, kit tisztelhetek benned?
- egy rajongót (OK, de mi a nikneved?) vagy
- magát az oldal Szerkesztőségét - ez esetben azt gondolom, hogy a komolyságotok és András érdekében lehetnétek visszafogottabbak.
András helyében pedig szólnék, hogy kössz fiúk-lányok, de ennyire ne.

De vissza a témához: Jobb és bal... , merthogy ez lett volna a kérdés.
Ha az lett volna, hogy "összeegyeztethetetlen-e a gazdasági és emberjogi liberalizmus", akkor nagy vonalakban egyetértenék (Andrással és Veled/Veletek). Szerény véleményem szerint mindkettő egy kissé "egygondolatú", így mndkettőt élet-idegennek vélem, de ez most kissé elkanyarodás a jobb-bal-tól.

Az előbb azt próbáltam megkérdezni, hogy miért az Szdsz ISMÉT az ellenfél (az egyszázalékos kínlódásával), pl. miért nem a háromszázalékos Mdf a szintén-egykulcsos adójával meg a "hót-demagóg" haláladójával, vagy esetleg a tízszázalék fölöttiek?

Ha erre van válasz akkor érdeklődéssel olvasom (hogy valóban "nem vmi dedós haragszom-rád dolog"). Ha erre nincs, akkor marad a pszichológiai rejtély. (Hú, de hosszú voltam, bocs.)

lehetmás 2008.06.10. 11:43:09

Kedves Buga Jakab!
A bemutatkozást inkább privátban, de az ugye megvan, h ezt a posztot "rengeteg" írta? Ő is az Ökopol. Műhely tagja, ahogy én (Lehetmás) is. Nincs szerkesztőség (ha lenne, talán nem döcögne ennyire ez a blog), nincs semmilyen testület, emberek a műhelyből időnként írnak a blogra. Mind autonóm individuumok vagyunk, tehát a továbbiakban tényleg nem fogok magyarázkodni vki más szóhasználata miatt.

De vissza a témához! Sztem is "összeegyeztethetetlen a gazdasági és emberjogi liberalizmus", bár ennél András jóval sarkosabban fogalmaz - de a tartalom gyakorlatilag azonos. Elvileg ez a két kategória nem azonos dimenzióban mozog, hiszen a gazdasági liberalizmus a bal-jobb tengely jobboldali végpontját jelenti, az "emberjogi liberalizmus" pedig a liberális-konzervatív skála lib. pólusán helyezkedik el. Mégis, van a kettő közt vmi diszkrepancia: nem lehet úgy védeni vki emberi méltóságát, h közben nem garantáljuk neki a minimális anyagi biztonságot. Nehéz korgó hassal és rongyosan méltóság-teljesnek lenni.

Az SZDSZ itt nem ellenfélként szerepel, mert tényleg nem ellenfél már szinte senkinek (vö. döglött oroszlán), ráadásul az biztos, h nem egy bizonyos párttal szemben pozicionáljuk magunkat, hanem a teljes politikai elit ellenében. Ami miatt mégis az SZDSZ-t "kell" bántani, az nem más, mint a csalódottság. Az MDF-ről sose gondoltuk (én legalábbis), h jófejek lennének, a szadiról meg egész sokáig el lehetett hinni. Ez olyan, mint amikor megcsal a csajod/pasid, emiatt dühös leszel rá, és elmondod mindennek. Ha objektíven nézed, nyilván még mindig több jót látsz benne, mint a többi csajban/pasiban, csak ilyenkor nehéz objektívnak lenni.
A pszichó rejtélynek tehát ez a feloldása - és azért nem "haragszom-rád dolog", mert nem volt összeveszés. Megcsalatás volt, és a nyomában csalódottság van.
süti beállítások módosítása