HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet mas a politika? (1) lehet más a politika? (24) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Az ökopolitika büszkesége

2008.07.22. 10:00 :: lehetmás

Az alábbi cikk- és interjúrészletek alapján egyértelműen kirajzolódik, milyen álláspontot képviselnek az ökopolitikai gondolat képviselői a meleg méltósággal és a felvonuláson történt támadásokkal kapcsolatban. (Azért persze érdemes elolvasni a teljes szöveget is - kattints a linkekre!)

Scheiring Gábor: Az ökopolitika büszkesége (Népszabadság)

"Az ökopolitika büszkesége az erőszak minden formája elleni fellépés, a természeti és kulturális sokszínűség karakán védelme - hisz a sokszínűség a jövő záloga, és még soha nem volt ennyire egyértelmű, hogy ennek megőrzésében egymásra vagyunk utalva. Az ökopolitika büszkesége a személyes szabadság védelme és az egyéni kreativitás felszabadítása a társadalmi-gazdasági terror alól - hisz életünk sivársága nemcsak fenntarthatatlan, hanem rémisztően unalmas is. Az ökopolitika büszkesége a nyilvános vita védelme és a politika értelmének helyreállítása - hisz nincs fenntarthatóság közösségi önrendelkezés és értelmes közélet nélkül.

Legyünk következetesek.

A melegek büszkesége az ökopolitika büszkesége."

 

Elek István: Melegfelvonulás és következményei (Heti Ökopol)

"Nem kell ahhoz melegügyi aktivistának lenni, még csak rokonszenvezni sem szükséges a Meleg Méltóság Napját felvonulással ünneplő homoszexuálisokkal -  sőt akár ellenszenvesnek is tarthatjuk a felvonulás külsőségeit és helyteleníthetjük a többségi értékrendet, életformát, a katolikus vallást, egyházat provokáló szándékot -, hogy a leghatározottabban elítéljük az utcai verbális és fizikai agressziót. E kisebbség megakadályozását abban, hogy élhessen a véleményszabadság és a gyülekezés szabadságának alkotmányos jogával. Amely mások provokálásának jogát is magában foglalja.

Ez a közös nevező, az állampolgári jogegyenlőség tiszteletben tartása, garantálása. Az e melletti kiállás. Ha ezen túl vagyunk, akkor jöhetnek a fenntartásaink, ellenvetéseink, amelyek elválasztanak, esetleg szembeállítanak bennünket, egyazon politikai közösség különféle értékrendű csoportjait.

 

Schiffer András: Gyurcsány baromi veszélyes játékot űz (Zoom.hu)

"...kár kertelni: neonáci attak érte a homoszexuálisok felvonulását. A módszer, ahogy meg akarták hiúsítani gyülekezésüket és az életükre törtek, náci bandák sajátja. Az eszmei körítés pedig, amellyel ezt néhányan mentegetni igyekeztek a rákövetkező napokban, a harmincas-negyvenes évek goebbelsi propagandájára emlékeztet. Ehhez képest lényegtelen, hogy előzőleg melegszervezetek milyen plakátokat közöltek, hogy ki milyen jelmezben vonult, és az is, mit gondolunk a homoszexuálisok jogairól és emancipációjáról. Önmagában akár a homofóbia is érthető jelenség lehet. De az erőszak és a genetikai handabandázás, amellyel azt egyesek indokolni próbálták, tűrhetetlen. Annak, aki demokratának, kereszténynek vagy humanistának tartja magát, kötelessége kiállni megalázott embertársai mellett."

8 komment

Címkék: pride schiffer elek istván scheiring

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr15577927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga Jakab 2008.07.23. 00:13:29

Scheiring Gábor cikke tényleg jó, érdemes az egészet elolvasni.


Ez kevésbé igaz a Zoom-cikkre, pl.:

1. Például úgy, hogy a titkosszolgálatokkal karöltve meggátolja az előre leszervezett balhékat. Az viszont tény, hogy ma nincs hatékony anyagi jogi eszköz arra, hogy a hatóság, tudva, erőszakos cselekmény készülődik, közbelépjen. (Közbevetett kérdés: és eljárásjogi eszköz van? - tudjuk, az sincs) Pedig ha a rendőrség azt látja, hogy hetekkel a melegfelvonulás előtt az interneten toborozzák a rendzavarókat, ezt meg kell tennie.
- Ha nincsen megfelelő jogi eszköz, akkor hogyan lépjen föl? És persze úgy, hogy az arányos is legyen, nehogy megszólják érte.

2. A titkosszolgálatnak igyekeznie kell megakadályozni a szélsőségesek randalírozását. Ha erre nem képes, miért tartjuk fent egyáltalán? Az ügyészségnek pedig mindent meg kell tennie, hogy a bűn neveztessék bűnnek. Nem bonyolult dolgok ezek.
- „a bűn neveztessék bűnnek” - Andris, Te jobban tudod, hogy az ügyészség hány esetben emelt büntetőjogi vádat, és a bíróság nem fogadta el. Teghap hallottam a Kossuth rádióban egy ügyészt, hogy ilyen esetben az előzetesért még kártérítést is fizetnie kell az államnak. Mintha 'bonyolultabb dolog' volna ez.

+1. (ezek után) Mi a véleménye a vihart kavart, szembetűnően enyhe ítéletekről? Nem illő kommentálnom, mivel részletesen nem ismerem őket.

Bravó! Andris, belőled még politikus lesz!

Buga Jakab 2008.07.26. 13:24:21

Választ nem kaptam, így magam folytatom. Olvasónaplóként.

Sch. András egyik érdekes megállapítása "De ismétlem: baljós, hogy miközben a szocialisták a szabadságjogok megkurtításáért kampányolnak, az irányításuk alatt álló rendőrség nem él a lehetséges jogi arzenállal a brutális szélsőségekkel szemben. Az pedig, ahogyan Gyurcsány Ferenc a PROVOKÁCIÓ után ismét magára öltötte az antifasiszta harcos és a demokrácia védelmezőjének jelmezét, felháborító. Túl azon, hogy a végrehajtó hatalom fejeként neki a megelőzés a dolga, nem a sajnálkozás, ez baromi veszélyes játék."

Kis késéssel olvastam a Népszabadságban Lányi Andrást, aki hosszasasn kifejti ezt az össszeesküvés-elméletes gondolatmenetet. (Tudom, tudom, a két András nem ugyanaz, meg most már rivális pártokban is, de hát a gondolatok úgy összecsengenek!)
Hogy más se maradjon le a szellemi csemegéről (különösen ajánlom azoknak, akik túl vidámnek érzik magukat):
www.nol.hu/cikk/499321/
www.nol.hu/cikk/500099/
www.nol.hu/cikk/500100/
(Az eredeti és két válasz cikk.)

lehetmás 2008.07.27. 17:01:42

Kedves Jakab, szívesen válaszolnék, de én ezekhez nem értek, viszont megpróbálom elérni az illetékes elvtársat :)
A +1-gyel kapcolatban annyi rémlik, h a bírósági ítéletek indoklása a jelenlegi szabályozás szerint nem nyilvános, azt csak a jelenlévő sajtómunkások híradásából ismerhetjük meg :( - de lehet, h hülyeséget beszélek, ez esetben bocs. Viszont ha nem, az gáz, és akkor tényleg nem korrekt számonkérni a tételes kritikát. Meg olyan is van, amikor az ember tényleg nem ismer egy ügyet - ezt sztem jobb bevallani, mint összevissza beszélni, ami után aztán mosakodhat az ember.
De ha elég a valószínűségi hajtómű által generált megoldás, akkor olvasd el a TASZ álláspontját, SchA valszeg egyetért vele :)

Buga_Jakab 2008.07.28. 16:53:18

Kedves ’Lehetmás’!
Ez a ’+1’ csak mellékszál, de nagyon gáz volna, ha András az ilyen ügyeket ’csak a jelenlévő sajtómunkások híradásából’ ismerne. Persze az is hasonlóan kínos, hogy a cikkbeli erős kijelentések után nem akar válaszolni arra a kézenfekvő kérdésre: ’Mi a véleménye a vihart kavart, szembetűnően enyhe ítéletekről?’ (Megbocsáss ’Lehetmás’, amit írtál, az egy olyan ember válasza, aki korrekt akar lenni, de szeretne megfelelni az önként vállalt pártfegyelemnek. – Kellemetlen dilemma, a politikai életben ez gyakran előfordul.)

De a lényeg: András igen súlyos kijelentéseket tett, sima gyanú alapján, de még ezt sem próbálta komolyan alátámasztani. A ’másik András’ hasonló írására igen határozott válaszok születtek (a linkeket a múltkor beraktam). Erről mit gondolsz, kedves ’Lehetmás’?
Ennyire súlyos, összeesküvés-vádat a mai politikai élet jelentősebb szereplőitől sem szokás hallani. Ez eddig a szélsőjobb szokása volt.
Komolyan kérdezlek, kedves ’Lehetmás’, mint aki a csapat nevében válaszolsz: ez szerinted rendben van? Ettől lenne más a politika, hogy még durvább lesz a stílus?
Üdv.: Jakab

Buga_Jakab 2008.07.28. 17:03:58

Bocs az ismétlődésért, megbolondult a rendszer. :((

lehetmás 2008.07.29. 09:35:00

Kedves Jakab!
[Kitöröltem az ismétlődéseket.]
Megpróbálok érdemben válaszolni, de nem ígérek semmit.

Az 1. pontra jogi szinten nem tudok mit mondani, mert nem vagyok tisztában az anyagi jog és az eljárásjog különbségével. Bocs. De kb. az a kérdés maradt a levegőben, amit te is felteszel: "Ha nincsen megfelelő jogi eszköz, akkor hogyan lépjen föl?" A válasz utolsó két mondata nyilvánvalóan szembemegy egymással, és ebből az olvasó számára lejön az az ellentmondás, amit András is problematizál. Valóban, a megoldás nincs ott, ha erre vonatkozik a megjegyzésed.

2: Oké, egy hosszabb felsorolásból (állampolgárok, jobb- és baloldal, tvhozás, rendőrség, titkoszszolgálatok, ügyészség) kimaradtak a bíróságok, akik szintén tehetnének vmit az utcai erőszak eszkalálódása ellen - ha a megfelelő vádak alapján ítélkezhetnek. De: "Azt azonban tisztázni kell, hogy ezek az ítéletek nem büntetőbíróságon születtek. A rendőrség szabálysértés miatt indított eljárást, szabálysértési ügyekben pedig általában enyhe ítéletek születnek. Lehet merengeni rajta, hogy a harmincezer forintos helyett ötvenezres bírságot is kaphattak volna a tojásdobálók, de azt várni, hogy öt évet kapjanak, akárha csoportos garázdaság lett volna a vád, nonszensz. Erről pedig nem a szabálysértési bíró tehet. Jó volna inkább azt kérdőre vonni, aki nem bűncselekmény miatt indított eljárást."
Vagyis, "a bűn neveztessék bűnnek", és ne szabálysértésnek. A kártérítéses szöveg az ügyésztől gyenge magyarázkodás.

A +1: tényleg mellékszál, és csak találgatok, de nem volna "nagyon gáz", ha vki nem járna el személyesen az összes ilyen tárgyalásra. Ez már nem a TASZ... A "kellemetlen dilemmát" meg már éreztem, de nem most.

Én viszont akárhogy is nézem, nem igazán találom a "súlyos kijelentéseket". Ha a provokáció szóra gondolsz, akkor jelen esetben melléfogtál. Ebben a diskurzusban ezt a kifejezést elég sok relációban használják: egyesek szerint a melegek provokálták a homofóbokat, mások szerint pedig a titkosrendőrök tették ugyanezt szegény, megrontott, "nyilas jelmezben parádézó szerencsétlen fiatalok"-kal ( (c)Lányi). Biztosíthatlak, András ezen szóhasználatok egyikével sem ért egyet, de ha figyelmesen olvasod a cikket, neked is feltűnik, hogy ő ezt "neonáci attak"nak tartja, amire nincs mentség, és amit nem provokáltak ki, ráadásul, akik ezt mentegetni próbálják, azok "a harmincas-negyvenes évek goebbelsi propagandájára" emlékeztetik.
Ha itt provokáció történt, akkor a neonáci csőcselék provokálta a rendőröket, az egész jogállamot és minden jóérzésű embert.
(Bocs, de kicsit kezdem unni a szövegértelmezős játékokat.)

Lányiról két mondat.
Légyszi, soha többé ne próbáld ezt az embert összemosni velünk, és nem, nem "csengenek össze" a gondolatok, mint feljebb leírtam.
Amit Lányi ír, az vérgáz, valódi széljobbos szöveg, és az az igazság, hogy nem ez az első alkalom, amikor korpa közé keveredik... nem véletlen, hogy az Élőlánc című projekt lassan one man show-vá degradálódik.

Üdv: lehetmás

Buga_Jakab 2008.07.29. 14:53:53

Kedves Lehetmás!
Amit Lányiról írsz, az OK, egyetértek.
Az viszont baj, ha Schiffer Andristól "akárhogy is nézem, nem igazán találom a 'súlyos kijelentéseket'." Akkor csak egy bekezdést búcsúzóul:
"Ugyanakkor a rendőrség és a nemzetbiztonság az elmúlt években szinte tétlenül nézte a szélsőségesek utcai randalírozását. Magyarázatra vár, hogyan válhatott mindennapossá az erőszak országunkban, ahol a politikai kultúrától idegen az ilyesmi. Hol vannak a megelőzésért felelős polgári titkosszolgálatok? És magyarázatra vár, hogy a rendőrség miért nem alkalmazza a jelenleg is rendelkezésére álló eszközöket az utcai bűnözőkkel szemben."

Kár, hogy nem sikerült szót érteni. Azzal viszont egyetértek, hogy "kicsit kezdem unni a szövegértelmezős játékokat."

lehetmás 2008.07.29. 15:15:42

Oké, értelek, csak nem értünk egyet - van ez így. CU egy vidámabb posztban!
süti beállítások módosítása