HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Két visszajelzés

2008.07.28. 11:31 :: Vay M

 

Nemrég a csapat hétvégi kupaktanácson volt egy vidéki leszerelt úttörőtábor-szerű helyen.

Kis faházak az erdős parkban, két nagy közösségi épület, közös wc, zuhanyzó, jó levegő, s a bejáratnál egy emlékmű, melyet a munkásmozgalom egyik harcosának tiszteletére emeltek annó.

Folytak a viták, megbeszélések, értékelések, az összeesküvők félig underground mozgalomhoz illő diszkréciójával, este pedig a fiúk fociztak a hely füves pályáján. Szombaton egy ott nyaraló rokonszenves ötvenes szintén nlézte a családjával, ahogy a töksötétben, elemlámpával kergetjük a labdát. Amikor kiálltam csereként, odajött.

-         Meg szabad kérdezni, hogy önök mit szerveznek?

Én zihálva, zavartan elmosolyodtam, mert bár céljainkról nyilatkozunk mindenhova, de hirtelen nem tudtam, mit mondjak. De az illető kisegített:

-         Mert ha véletlenül valami zöldes pártot szerveznek, akkor én szívesen segítek Önöknek. Gyulán élek, és pedagógus vagyok, és tudom, hogy nagyon nagy szükség van egy normális pártra.

Snitt.

Ezt pedig egy regionális szinten igen ismert és jó hírnévnek örvendő zöld szervezetnél dolgozó barátom írta:

 „Jött ma az egyesületbe a vízóra leolvasó, - korábban még sosem láttam. Az alábbi párbeszéd zajlott le köztünk: 

- nagyon kinőtték már ezt a házat (a vízórás)

- hát igen - igen (én)

- alakítsanak pártot

- ???

- akkor tudnának változtatni a dolgokon, és hát sokkal több pénzük lenne, vehetnének nagyobb irodát

- de hát ki szavazna a ránk?

- én biztosan magukra szavaznék, meg hallottam valahol, hogy az emberek 30%-a egy új pártra szavazna ha lenne, ilyen”


Szóval valami van a levegőben….

 

14 komment

Címkék: új párt visszhang közvélemény elégedettség

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr93589148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szatai Márton 2008.07.29. 15:58:42

Ez nagyon jól hangzik. Mostmár csak egy tévéadóra van szükség, hogy az emberek megtudják ha létrejön egy ilyen. Szinte semmi az egész. Jó lenne ha lenne valami...
Bár hozzátenném, egy volt SZDSZ-es ismerősöm mesélte, hogy a rendszerváltás környékén még szinte mindenki jó fej ember volt lelkes és becsületes, de a hatalom az szépen lassan tönkretette a jellemeket (őt ki is zárták). Kár lenne annyi jófej zöldért!

Cseresznye 2008.07.30. 07:45:09

Gyurcsányblog reloaded.

Legrosszabb kádári propagandát idézi ez a post.
Már csak egy elhagyott kislány hiányzik.

Cseresznye 2008.07.30. 07:47:20

"megtudják ha létrejön egy ilyen."

Pontosan mi is?!

lehetmás 2008.07.30. 08:56:28

Márton, ez a para bennünk is megvan, hiszen mindenki szeret nyugodt lélekkel tükörbe nézni. Talán itt az lehet a kulcs, hogy nem szabad elszakadni attól a körtől, ahonnan indultál: folyamatos és érdemi kapcsolatot kell fenntartani - jelen esetben - a civil szervezeti háttérrel, ahonnan a résztvevők többsége érkezett. Nézd meg pl. a német zöldeket: a szakmai műhelyeik nyitottak mindenki előtt, és egyéni/szervezeti szinten is állandó "kontroll" alatt vannak szövetségeseik, barátaik, korábbi munkatársaik által. Mert ők is, és mi is úgy gondoljuk, ahogy te: "Kár lenne annyi jófej zöldért!"

lehetmás 2008.07.30. 09:08:41

Kedves Cseresznye!
Az "ilyen", azt hiszem, a "zöldes pártra" vonatkozik.
Bővebben lásd: lehetmasapolitika.hu/node/16

A "Gyurcsányblog reloaded" érzés tkp. érthető, de meg tudjuk magyarázni... :)
Az a helyzet, hogy nagyon sokan fektetünk ebbe az kezdeményezésbe rengeteg munkát, puszta lelkesedésből. És korántsem vagyunk biztosak benne, hogy sikerre lehet vinni az ügyet. Ezért különösen fontos számunkra miden pozitív visszajelzés - különösen, ha idegenektől érkezik. Egyszerű pszichológia...
Elhagyott kislány egyébként nem volt, de a szülőkkel ott volt egy kisfiú, velünk meg egy kutya, akivel remekül összebarátkoztak. De ezt már tényleg túlzás lett volna leírni, belátom.

Cseresznye 2008.07.30. 10:16:42

"Az "ilyen", azt hiszem, a "zöldes pártra" vonatkozik."

- Nincs név,
- Nincs program,
- Egy - két kivétellel nem lehet tudni kik állnak mögötte,
- Hozzájuk csatlakozni a lehetetlenséggel határos.

De szín már legalább van. :-)

"zámunkra miden pozitív visszajelzés - különösen, ha idegenektől érkezik."

Akkor ezt egy biztató kritikának vedd: a fentiek tükrében állítom, hogy rossz a kommunikációtok.

Üdv:

(magyar)Cseresznye

Buga_Jakab 2008.07.30. 13:48:35

Kedves Lehetmás! - 1. kérdés: pénz

Elolvastam a fentebbi link alapján a kérdezz-felelek kiskátét:
"Hidd el, nincs szükségünk milliárdokra. Az ősz óta a kezdeményezésbe fektetett sokezer órányi munka száz százalékig önkéntes alapon állt! Ezzel együtt nyilván nagyon sok pénz kell ahhoz, hogy láthatóvá, hallhatóvá és válaszhatóvá váljunk."
Majd jön a megnyugtatás: "Már eddig is érkezett több konkrét, kézzel fogható felajánlás, és abban bízunk, hogy …"

A "több felajánlás" és s "nagyon sok pénz" között még tátong néhány nagyságrendnyi szakadék. Nem látom, hogy ezt a problémát valóban fölmértétek volna.

Buga_Jakab 2008.07.30. 13:50:16

Kedves Lehetmás! -2. kérdés: nem pénz

"nincs szükségünk milliárdokra. Az ősz óta a kezdeményezésbe fektetett sokezer órányi munka száz százalékig önkéntes alapon állt"

Ez rendben, enélkül nem is megy. Másfelől nagyon korrektül leírod:
"nagyon sokan fektetünk ebbe az kezdeményezésbe rengeteg munkát, puszta lelkesedésből... ezért különösen fontos számunkra miden pozitív visszajelzés … Egyszerű pszichológia..."

Ez a máik probléma, amivel máris szembesültök: nincsen ingyen ebéd. Az aktivisták munkáját is meg kell hálálni, például jó szóval. De sajnos ennek is ára van, ahogy találóan írod, némi "Gyurcsányblog reloaded" érzés.

Ez két cudar nehéz kérdés, nagyrészben ezek megoldásán múlik a sikeretek.

Kedves Lehetmás, ha válaszolsz, köszönettel veszem. De jobban örülnék, ha inkább töprengenétek egy kicsit.

lehetmás 2008.07.30. 14:51:24

Kedves Cseresznye!

Nemcsak név, program, arcok és egyszerű csatlakozási lehetőség nincsen, hanem szervezet sem. És ennek megfelelően kommunikáció sincsen.

Ami most van: egy csapat (ami a lehetetlenség határát súrolva, de folyamatosan bővül), sok munka és gondolkodás. Kommunikáció helyett pedig csak életjeleket adunk magunkról, és válaszolunk, ha kérdeznek.

Ja, és szín sincs még, csak ideológiai szinten. :)

Üdv: lehetmás

lehetmás 2008.07.30. 15:17:33

Kedves Jakab!

Köszi a figyelmes olvasást és a visszajelzéseket. A pénz nyilván létkérdés; a valós lehetőségek felmérése nélkül nekiindulni pedig nemcsak kidobott energia, de egyenesen káros lenne. Ha valaki tud összeadni, és kicsit képben van a szakmában, ki tudja számolni, h kb mennyiből lehet kihozni egy kampányt. A pongyola megfogalmazás oka nemcsak a megalapozatlanság lehet...

Egyébként, ha már itt tartunk, szerintetek mennyit ér meg egy átlag magyarnak az, h vki képviselje őt is a politikai színtéren? És nektek?

A másik kérdésre /bár gondolkodunk is majd ezen, de előbb válaszolok :)/.
Én személy szerint eléggé utálom a 'nincs ingyenebéd' szlogent, és a neoliberális közgazdaságtani diskurzus korlátlan offenzívája tipikus példájának tartom. Nem beszélve arról, h az eredeti értelmét is elkoptatták azok, akik előszeretettel használják - az alsóbb rétegekre vonatkoztatva, közben jókat ingyenebédelve.
De hogy kevésbé legyek offtopik: az "aktivisták" is mi magunk vagyunk. Itt a délutáni észosztónak nem derogál este plakátolni, vagy a szervezeti stratégia-alkotónak beszerezni a filctollakat. Mindent szépen meg is köszönünk egymásnak, és ez elég is, mert nem a jó szóért dolgozunk, hanem mert hiszünk abban, amit csinálunk. Szóval a hálákodást elintézzük belül, a kívülről jövő biztatásnak (amiről a poszt szólt) viszont hírértéke van (amit persze a közvélemény-kutatásokat idézve is leírunk időnként): a magyar társadalom jó része szívesen látna egy kis vérfrissítést a politikai "elitben".

Az "aktivistakérdést" amúgy hosszú távon is végig kell gondolni: tudjuk, h a két nagy párt fizetett "aktivistákkal" dolgozik - ez sokat elmond róluk. Szerintem egy aktivista dolgozzon lelkesedésből, cserébe ne csak jó szót kapjon, hanem beleszólást is annak a szervezetnek az ügyeibe, aminek "a szekerét tolja". Ugyanígy kéne működnie az államnak is az ökopolitikai elvek szerint: a hozzájárulásokért cserébe valódi hozzáférést: információt, beleszólást és a kontroll lehetőségét kell biztosítani.

Próbálunk következetesek maradni, de mindig jó, ha segítséget kapunk ebben.

Üdv: lehetmás

Buga_Jakab 2008.07.31. 00:58:59

Három visszajelzés: Szatai Márton, Cseresznye, BJ.
:)))

Cseresznye 2008.07.31. 11:50:48

„tudjuk, h a két nagy párt fizetett "aktivistákkal" dolgozik - ez sokat elmond róluk” Tapsztalataim (dél-dunántúli megyeszékhely) szerint legnagyobb részük – általam érthetelennek okból kifolyólag elhivatottságból csináljak. Feltételezésem szerint egy részüket személyes ambiciójuk hajtja másokat a karizmatikus vezetők iránt érzett feltétlen odaadás.. A következő gondolatoddal teljes mértékben egyetérek, a helyi szervezetek tagjainak semmilyen beleszólása sincs még a helyi szervezetük működésbe sem. Működésük teljesen antidemokratikus, a küldöttek választása színjáték csupán. „Egyébként, ha már itt tartunk, szerintetek mennyit ér meg egy átlag magyarnak az, h vki képviselje őt is a politikai színtéren?” Az utóbbi 18 év azt mutatja, hogy nem sokat.. Vannak prioritások, elemzéseitek, gondolatok hogy mely csoportokat tudnátok leginkább megszólítani és mivel?

lehetmás 2008.08.01. 10:58:31

Igazad van, pontosítok: fizetett "aktivisták" _is_ dolgoznak a kampánycsapatokban. Azzal nincs semmi bajom, h vki képes a fidesznek v az mszpnek ingyen dolgozni - ha hisz bennük/nekik, ám tegye, bár én sem foghatom fel, miért tesz/tenne vki ilyet.
Szerencsére egy párt működésébe sem láttam még bele, de illúzióim a belső demokráciájukról eddig sem voltak. Mi a belső szervezeti elveinket is aszerint próbáljuk kialakítani, amit kifelé szeretnénk képviselni: valódi demokrácia és részvétel, a túlhatalom megakadályozása, a vezérelvűség kizárása stb.

Az utolsó kérdésre csak annyit, h mint mindenki, aki hatékonyan akar kommunikálni, természetesen mi is számbavesszük, h kit szeretnénk elérni az üzeneteinkkel, de ennek a részletezésétől, ha megbocsátasz nekem, itt inkább eltekintek.
Azt viszont, h kit mivel akarunk megszólítani, nem úgy képzeljük, mint feri v viki, akik egymásnak ellentmondó dolgokat mondanak a bizniszmeneknek az AmCham-ben és a nyuggereknek a lakossági gyűlésen. Az persze beazonosítható, h a gazdákat a vidékfeljesztési program jobban érdekli, a közgazdászok meg inkább a fiskális politikára buknak, de ezek egy koherens program részei kell, h legyenek. Nem leszünk egyszer neolibek, máskor protekcionisták, galambok aztán héják, and so on...

Zaphod 2008.08.05. 10:06:33

"egy csapat (ami a lehetetlenség határát súrolva, de folyamatosan bővül)"
Ezzel kapcsolatban lenne egy rövid észrevételem: ha bevallottan szinte lehetetlen a csapattal együtt dolgozni (értsd: közel kerülni, bekerülni, kapcsolatba kerülni stb) akkor annak ellenére hogy előkészítő fázisban áll a dolog elég nehéz elképzelni hogy ténylegesen széles rétegeket mozgat meg a kezdeményezés (200 fős becslést láttam eddig leírva valahol). Arról nem is beszélve hogy így halmozottan fennáll a veszélye az ún. körúti zöldek kialakulásának (lásd még: körúti liberális). Mi van a provinciákkal?
süti beállítások módosítása