HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet mas a politika? (1) lehet más a politika? (24) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Fenntartható(bb) fesztivál

2008.07.30. 14:31 :: lehetmás

Na, akkor most azt csinálom, amit az újságírók egy része munka gyanánt: bekopizok egy előregyártott sajtóanyagot. Persze át is írhatnám, de ahhoz dolgozni kéne, és ez különben is egy őszinte blog... Szóval lássuk egy az egyben:

Re:pohár, komposztálható tányér és riksa-taxi

A környezettudatos szemlélet, a fenntartható fejlődés népszerűsítését tűzte zászlajára a hazai fesztiválpiac legnagyobb hagyományokkal bíró rendezvénye, a Szegedi Ifjúsági Napok. Ennek keretében, a magyar fesztiválok közt elsőként a SZINen találkozhatunk visszaváltható söröspohárral, valamint biológiailag lebomló étkezési eszközökkel. Boros Gyula, a rendezvény főszervezője szerint nem az a cél, hogy a SZIN „zöld fesztivállá” váljon. „Arra törekszünk, hogy az emberek felismerjék és átérezzék saját, egyéni felelősségüket” – nyilatkozta a főszervező.
 
Forradalmi újításra szánta el magát a Szegedi Ifjúsági Napok. A nyári fesztiválszezon záróeseménye, az ökotudatos szemléletmód népszerűsítése keretében, a magyar fesztiválok közt elsőként vezeti be – az európai fesztiválokon már elterjedt – visszaváltható söröspoharat. A Borsodi Sörgyár támogatólag állt a kezdeményezés mellé és reményeik szerint az idén kísérleti jellegű akció sikere után jövőre már csak „re:pohár”-ban fogyasztja a nagyérdemű a SZINen a habos nedűt. „Egy környezetvédelmi intézkedés akkor működik optimálisan, ha bevezetésével csökken a környezetterhelés és ezzel egyidőben az emberek szemléletmódjára is pozitívan képes hatni.” - nyilatkozta Boros Gyula főszervező. Számításaik szerint, a visszaváltható pohár bevezetésével 3000 kg-mal is kevesebb szemét keletkezhet. „A betétdíjas, visszaváltható rendszer mind a megelőzést, mind pedig az újrahasznosítást nagymértékben elősegíti” - mondta Boros. „A megelőzést azért, mert egy ilyen poharat nagyságrendileg 100-szor lehet újrahasználni, ezért ennek használatával töredéknyi hulladék keletkezik, az újrafeldolgozást pedig azért, mert elhasználódva ugyanúgy másodnyersanyagként kezelhető, mint a szelektív hulladékgyűjtés által visszanyert egyszer használatos poharak. A rendszer legfőbb előnye, hogy a fesztivál 5 napja alatt a látogatók megtapasztalhatják: a fogyasztásnak nem feltétlenül kell párosulnia hulladéktermeléssel és mindezt úgy, hogy nem unalmas prospektusokból értesülnek róla” – tette hozzá a főszervező.
 
Természetesen a környezettudatos életmód népszerűsítése nem merül ki a visszaváltható pohár alkalmazásában. Szintén újdonság a fesztiválvilágban a biológiailag lebomló étkezési eszközök bevezetése is, mely komposztálható hulladékként értékes másodnyersanyagot képvisel és ennek megfelelően szelektíven lesz gyűjtve. Továbbá igyekszik a SZIN újraéleszteni a TELEKOCSI rendszert, melynek lényege, hogy a fesztiválra érkező autóknak minél nagyobb legyen a kihasználtságuk. A károsanyag-kibocsátás még jobban csökkenthető, ha minél többen érkeznek vonattal a SZINre: ennek érdekében a MÁV kedvezményes lehetőséget nyújt a Szegedre utazó fesztiválozóknak, illetve a főbb vonalakon kerékpártároló szerelvényeket is biztosítanak. A bringával érkezőknek ingyenes kerékpártárolót üzemeltetnek a szervezők a rendezvény területén, illetve akik a városba szeretnének kiruccanni, azok riksa-taxival tehetik azt. Természetesen idén is működik a szelektív hulladékgyűjtő rendszer és a SZIN területén, több helyen a takarékosságra figyelmeztető, az ökotudatos kempingezést illetve fesztiválozást népszerűsítő táblák tájékoztatják a fiatalokat. Az idén a szervezők az ökotudatos témákkal foglalkozó civil szervezeteknek írt ki pályázatot, e szervezetek programjai szintén a rendezvény törekvéseit segítik. Mindezeken túl lesz „zöld rendőrség”, fair trade kávézó és a fesztiválon magyar ökotermelőktől származó gyümölcsöket is árusítanak majd.

2 komment

Címkék: fesztivál felelősség fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr45592774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.07.31. 00:57:53

Lehet, hiogy öregszem, de már a "Re:pohár"-nak is tudok örülni.

Kedves Lehetmás! Mi az elgondolásotok a visszaváltható italcsomagolás (újra) elterjesztésére? Ha jól tudom, a környvéd min. most próbálkozik vele.

Üdv: Jakab

lehetmás 2008.07.31. 09:49:42

:)
Én nem értek ehhez igazán, de amennyire tudom, abszolút mellette vagyunk. Hulladék témában egyébként nagyban támaszkodunk a Humusz anyagaira, ahogy minden jól megalapozott civil szervezeti programot és policyt felkarolnánk. Ezek a lehetőségek egyébként adottak lennének a mai parlamenti pártok számára is, csak ma valamiért fontosabban az üditőipar-lobbi érdekei, mint a környezeti szempontok :(
süti beállítások módosítása