HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Az ökopol vajon mi?

2008.08.07. 10:34 :: lehetmás

Van itt ez a dolog, az ökopolitika, amiről a mi kis műhelyünk a nevét kapta. És igazából úgy illett volna, hogy az első posztok egyikében szépen leírjuk, hogy mi a túró is az az ökopolitika, hiszen ez - egyelőre - nem egy közkeletű kifejezés. De eleinte ott volt a vitakör, és úgy gondoltuk, hogy az egyes alkalmak meg a hozzájuk tartozó bejegyzések majd összeállnak egy kerek egésszé, amiben implicite benne van a válasz a kérdésre. 

Biztos vannak, akiknek ez a kérdés nem kérdés, mert évek óta az ökopollal kelnek-fekszenek, és talán vannak olyanok is, akikben az elmúlt néhány hónapban állt össze a kép. Attól tartok azonban, hogy még mindig többségben vannak (ha nem is ezen a blogon) azok, akikben egyelőre nem kristályosodott ki az ökopolitika mint politikai filozófia mibenléte. Na, nekik ajánlok egy posztot, amit szégyenszemre nem ide raktam ki, hanem - elfogadva egy megtisztelő felkérést - a Kettős mércére (http://magyarinfo.blog.hu).

Tehát, ami a Bevezetés a politológiába kurzusokból kimaradt: Ökopolitikai gyorstalpaló!

9 komment

Címkék: zöld kettős mérce ökopolitika politikai filozófia

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr81604737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DM Consulting 2008.08.07. 18:25:08

Lehetne ilyen is?
Civil szervezeteknél, szervezetfejlesztésen dolgozva gyakran tapasztaltuk, hogy a vágyott jövőképeknek van egy „vágyott jövőbeli társadalom” vetülete is. Például : Milyen lenne az a világ, amiben az unokád boldog lenne? S a csoportok ilyet fogalmaztak meg.

„Unokáim élete 60 év múlva
• Boldog, közösségi ember, aki jólétben él, amit nem fogyasztói értékek, hanem a tudományos és lelki-szellemi fejlődés definiál, önmegvalósító egyéniség
• A személyiség és a környezetkultúra szintézise megvalósul. Harmóniában él önmagával és környezetével. Biztonságban van, mert biztonságban van tőle a bolygó (Gaia). Természet-közeli, emberléptékű élettérben él, természetes energiák hasznosításával
• Nem kell túlélési/megélhetési versenyben élnie
• Nyitottság jellemzi,
• Erkölcsös
• A világállam magyar polgára.
• Egészséges (fizikailag is). Előítéletektől mentes.
• Hisz - integráló hite van.

Mat

Buga_Jakab 2008.08.08. 15:30:03

"talán vannak olyanok is, akikben az elmúlt néhány hónapban állt össze a kép" – erre példaként tudom említeni szerénységemet.
"egy posztot, amit szégyenszemre NEM ide raktam ki" – hát, valóban, de a politikában olyan ritka az önkritika, hogy részemről :)). Sőt, ide is beteszem a "kellős mércén beírt hosszászólásomat.
[Bár először megrettentem, hogy "magyarinfo" meg "Kettős mérce", mert találkoztam már egy "Magyar mérce" című mély-jobb-radikáis netes újsággal :((, de a rosszérzésem nem igazolódott, sőt. :((]

Van két igen szimpatikus mondat a cikkben, ami kissé konkrétabb, mint a szép elvek:
"Tisztában van vele [az ökopolitika], hogy a társadalmi együttműködés koordinálására a piac sok esetben méltányos és hatékony megoldást kínál, és feltétlenül támogatja az egyéni kezdeményezést és felelősségvállalást."
"Nincsenek azonban ellenérzései [az ökopolitikának] a közjó képviseletét ellátó állammal szemben, nem hisz vakon az önmagát szabályozó, kizárólag a tőkés magántulajdonon alapuló piaci versenyben."
Kb. ebből indultak ki a harmincas években a svéd szocdemek, és a 2. vh. után, mindazok, akik a jóléti államot létrehozták. Ez történelmi siker, mindenki elfogadja. De jó harminc éve hatalmas vita zajlik az állam–piac összeillesztésének módjáról, s a dolog innen kezdve érdekes. Például mennyivel támogassa az állam a láthatóan rosszul szervezett vasút-társaságokat?
Nem vagyok én türelmetlen, kedves Lehetmások, de Ti írjátok a cikkben, hogy:
"legyenek, akik képesek az ökopolitikai filozófiát választási programmá konvertálni... Ezen a téren is jól állunk"
...?
Üdv.: Jakab

gomes 2008.08.09. 14:53:53

lehetmas,

Az ottani bejegyzesre a komment oda ment.


Ide masik megjegyzes:

Azt, hogy elmeletben mit gondoltok, azt eleg sokszor sok helyen leirtatok. Ez jo. (nem lehet elegszer)

Az is jo, hogy a velemenyeteket ideirjatok a dolgokrol korulottunk.
Azt is megertem hogy a programotok nem allt meeg ossze egy publikalhato egesszee.

De.
Ha mar tisztaban vagytok a "teoretikus alapokkal" akkor itt az ideje, hogy egy-egy fajsulyos kerdesben megszolaljatok, kialljatok a nyilvanossag ele, es megmutassatok, hogy TI hogyan CSINALNATOK - az, hogy mit gondoltok nem sokat szamit (de persze de), mert arra eheznek az emberek, hogy valaki CSINALJON mar valamit. Kozben a hatterben lehet dolgozni a programon.

Lassan el kell kezdenetek felepiteni az arcokat is (nem egyet!!).
Es ertekes visszacsatolas is lenne, hogy lassatok, vevok-e az poogaarok, arra amit es ahogy csinal(naa)tok. (es nem csak partizen/szazan)

Meggyozodesem, hogy az fogja megnyerni a kovetkezo valasztast, aki meg tudja gyozni az embereket, nemcsak, hogy szavahiheto, de cselekvokepes is. Ezek lehettek ti is, akaar.

Persze nem azt mondom, hogy mindezt esz nelkul..., de lassan itt az ido, es osszel amikor a hirek megint a rohamrendorokrol, ego autokrol fognak szolni, haat, akkor keveseket fog erdekelni, hogy ti mit csinalnatok a kinai bevandorlokkal, vagy az egyetemekkel esetleg pakssal. Persze elmondhatjatok, hogy mit csinalnatok a rendorseggel, ugyeszseggel, de az nem tul öko-tema, es idegenben jatszani a bemutatkozo meccset, haat...


Es jovore EU parlamenti valasztasok.

kampánypézek 2008.08.09. 16:19:11

Ne haragudj, de amíg egy párt meg sem alakult, nem tud _csinálni_ még "valamit" sem. Ahhoz minimum be kell jutniuk valamivéle döntéshozó fórumba. A választások viszont még bőven előttünk vannak.
Ezért szerintem egyelőre teljesen időszerűtlen elvárni a társaságtól, hogy _csináljanak_ valamit.
Mindenesetre, remélem, annak is eljön majd az ideje...

gomes 2008.08.09. 18:01:59

kampanypezek,

Ha az elmeletrol nagy altalanossagban lehet irni/beszelni, akkor a gyakorlati oldalrol beszeleshez/irashoz miert van szukseg alapito okiratra??

(igyekeztem a felszolito, kijelento es felteteles modokat a megfelelo helyeken a megfeleloen hasznalni, szerintem nem azt irtam, hogy most "csináljanak_ valamit", hanem hogy ideje "..egy-egy fajsulyos kerdesben megszolaljatok, kialljatok a nyilvanossag ele, es megmutassatok, hogy TI hogyan CSINALNATOK..")

Nem haragszom.
Es en is remelem..

Csiba Kata 2008.10.21. 16:12:24

A cikkben az ökopolitikáról a reflektálásokban pedig pártalapításról volt szó.

És egy ilyen pártnak valóban másnak kell lennie. Példát mutatnia, hogy létezik egy civilizált politizálási, tárgyalási lehetőség.

A filozófiához azt is érdemes lenne hozzávenni, hogy milyen keretek közt vitázunk, diskurálunk. Az úgynevezett Etikus Vita a következő: 1. Teljes mértékben hiszek abban, amit mondok, ami mellett érvelek, és nem csak a vita kedvéért, a domináns pozícióért vitázom. 2. Megszabott időt töltök nézőpontom kinyilvánításával, és ennyi ideje a másik feleknek is van. 3. Mialatt vitapartnerem beszél, kommunikációjára nyitott, befogadó és empatikus vagyok.
Szerintem ez is része a demokratikus ökopolitikának.

Az ökopolitika jelentésében hordozza a természetközeli, emberi természetünkhöz hű életmódot. Miként az emberi lét férfi és női oldalra szakadt - melyek viselkedése, habitusa, érdeklődése között az eltérések részben kulturálisak, részben biológiaiak - egyik a másik nélkül működőképes ideig óráig ugyan, de nem harmónikus.

Ma az európai politikában, felsővezetésben szereplő nők is többnyire férfias magatartást követnek, hiszen csak így veszik észre őket egyenrangú partnerként.

Bár utópisztikus, de képzeljük el milyen szép és újító jellegű volna egy olyan párt, ahol férfiak és nők egyenlő arányban ülnek. Egyenrangúak, de nem egyformák.

Így egy közösség, párt vezetésére tett javaslatom ideális esetben a következő lenne: legyen egy empatikus, ember és élőlényközpontú nő (aki hall) az egyik elnök, és legyen egy logikus, jó szervező férfi (aki beszél) a másik elnök, s tegye kettejük együttes működése kiegyensúlyozottá a döntéseket.

Én így képzelek egy természettel azonosuló ökopolitikát.

Buga_Jakab 2008.10.21. 18:39:16

Kedves Kata!

Jó a fölvetés! Sándor Klárának volt egy indítványa, hogy a listán legyenek nők-férfiak fele-fele arányban. Én nem biztos, hogy örülnék a 'kvóta-nőknek', de nyugaton sok párt (főleg szocdemek) növeli a nők arányát.

Vajon mi a Lehetmások véleménye erről? :)))

Üdv.: Jakab

takianti 2008.10.21. 23:11:15

Gomes ("... keveseket fog erdekelni, hogy ti mit csinalnatok a kinai bevandorlokkal, ... Persze elmondhatjatok, hogy mit csinalnatok a rendorseggel, ... de az nem tul öko-tema, es idegenben jatszani a bemutatkozo meccset, haat..."): attól tartok, h addig nem veszik komolyan a csapatot, amíg idegen pályára nem lép... és a hazai pályája sokaknak nem elég vonzó, annak szépségéért nem mennek meccsre
+ a mottó: Ne tedd mással azt, amit nem szeretnél, h veled tegyenek

Csiba Kata 2008.10.22. 09:05:30

Kedves Anti!

Én is úgy gondolom, hogy egy olyan szervezetnek, amely pártalapításon gondolkodik ki kell termelnie a mai közügyeket foglalkoztató összes kérdésre az álláspontját (temészetesen egy profi és biodiverz gárdával). Az ökopolitika pedig egy név, mely identitástudatot ad, amely segít nem elveszíteni a távoli célt.

Én úgy képzelek el egy hiteles pártot, hogy az kiforrott profillal bír (Ökopárt), és ehhez illeszkedő céljai vannak, viszont elég nyitott és rugalmas ahhoz, hogy -egy mélyökológiai filozófiával elhelyezve az embert a rendszerben- társadalmi kérdésekben is helyt álljon.

Továbbra is kiváncsi lennék, hogy mi a véleménye az embereknek a fiú-lány együttműködésről egy csapaton belül...

Üdv
Csiba Kata

"Legyen termékeny béke"
süti beállítások módosítása