HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Szánalmas.blog.hu helyett: Hanem?

2008.09.10. 16:30 :: lehetmás

Lerágott csont a Fidelitas "Gyurcsány a hibás!" kampánya. Szánalmas, siralmas, és sajnos annyira jellemző. És ha lehet, amatőrségével még ennél is gyászosabb a Demokratikus Hálózat nevű szoci fiókszervezet "Stop Viktor!" akciókísérlete.

Külön-külön egy mondatot sem érnek meg, én mindenesetre el nem mesélem, hogy melyik miről szól. Ha valakit érdekel, az elolvashatja a jobber astroturfing meszidzsét itt, a ballerét meg itt.

Ami egy fokkal érdekesebb (de még mindig triviális), hogy ketten együtt mennyire jól jellemzik a mai magyar poltikát. A semmiből előrántott "A Feri hülye!" üzenet, és a rá adott reakció, "De a Viktor még hülyébb!" - mint valami szar firkaháború egy depressziós lakótelepi filmben a nyolcvanas évekből.

Mit lehet ezekkel kezdeni? - és itt kezd el érdekessé válni a történet. Hát nyilván átlépni és kiröhögni őket, aztán mutatni valami jobbat.

Mint például ezt: plüssállat-tüntetés a Hősök terén, amit aztán szétvert a karhatalom... (Ha akarod, megnézheted a tévében is!)

Meg egyáltalán: itt van ez az egész Hanem? kampány, és a hozzá tartozó NemNemHanem blog, aminek az üzenete mégiscsak szívderítőbb annál, mint hogy aktuálisan ki a nagyobb hülye...

Miről is szól ez tulajdonképpen? Idézem:

Biztos te is sokszor érzed úgy, hogy nem ilyen országban szeretnél élni...
Hanem?
Milyen lenne az a város, falu, ahol igazán jól éreznéd magad? Milyen lenne az a társadalom, ahol szívesen nevelnél gyereket? Milyen lenne az a bolygó, amit büszkén hagynál az unokáidra?
Gondold el, csináld meg, kérd számon! Vagy legalább ismerd fel, ha szembejön veled - és mutasd meg nekünk is!

Ez a történet szépen illeszkedik a "lehet más a politika" gondolatkörébe, így természetesen számíthat erkölcsi támogatásunkra... ;) 

És nektek hogy tetszik?

[Raktam volna ám képet is ide, de a gonosz rendszer nem hagyja. Klikkeljétek végig a linkeket, ott akad elég fotó!]

15 komment

Címkék: hanem

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr61634172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

héhahó 2008.09.10. 18:07:10

ez maga a szánalmas.hu, ahogy megpróbáljátok elhitetni, hogy nem a ti cuccotok, és naivan rácsodálkoztok: "hú de tetszik!"

HaCS 2008.09.10. 18:29:46

"Milyen lenne az a város, falu, ahol igazán jól éreznéd magad? Milyen lenne az a társadalom, ahol szívesen nevelnél gyereket?"

Gyerekek, ti tényleg komolyan tettétek fel ezt a kérdést? Miután itt évek, évtizedek óta ordítja az egyszerű nép, az egyszerű ember mindenfelé? Jah, hogy a kutyaugatás nem hallik az égig? Ha ti magatok nem veszitek észre, hogyan is kellene működnie a dolgoknak, akkor nem is akarjátok meghallani. Tenni meg érte... Ehh.

arphead 2008.09.10. 22:27:50

Azért talán nem kéne ilyen drasztikusan támadni a bloggereket, itt még nincs szó pártról. Addig nem számít kampánynak az ha az indexen megjelenik egy cikk, ami tulajdonképpen szintén független attól amit Ökopolitikai Műhelynek nevezünk éppen. A srác aki ezeket a szobor és efféle díszítéseket készíti nem hiszem h bármiféle megrendelésre csinálná mindezeket. Pont ez egy hatalmas probléma Magyarországon, minden ami politikával kapcsolatos az kampány. Továbbá ezt mindenképpen be kell sorolni vagy jobb vagy baloldalra. Onnantól kezdve pedig akármilyen civil mozgolódás társadalmilag megvan bélyegezve. Ez egy nagyon veszélyes játék. Magyarországon nem hiszem h működőképes lenne illetve hosszútávon demokráciát erősítené, az ha egy amerikai jellegű kétpártrendszer jönne létre. Pedig jelenleg ennek hatalmas veszélye áll fen.

GK 2008.09.11. 10:14:24

Sziasztok!

Nagy örömmel vettem tudomásul, hogy egy új politikai erő szerveződik Magyarországon. Meghallgattam a Tölgyessy Péterrel készült vita hanganyagát, elolvastam a blogot és a weboldalt. (Miért is van ez a két dolog külön, amikor a weboldalhoz használt motor alkalmas a blog funkció ellátására?)

Sajnos lelkesedésem hamar alábbhagyott. Az oldalakon semmi konkrétum, csak egy elég elnagyolt vízió, egy utópisztikus jövőről, és a kérdések, hogy "Milyen világban akarsz élni / akarod, hogy az unokáid éljenek?"

Röviden: Én nem kívánok olyan világot senkinek, főleg nem az unokáimnak, mint amit itt leírtok. Az egész egy sci-fi regény első fejezetére emlékeztet, ahol minden szép és jónak tűnik, aztán persze a főhős megtalálja a világ árnyoldalait, borzalmait.

Elég sok hasonló történetet leírtak már a világirodalomban, ezért furcsának találom, hogy művelt emberek ilyen víziókkal állnak elő.

Amit én elvárok egy politikai szerveződéstől:

1. Nyíltság: tagok névsora, önéletrajza, képzettsége, tapasztalatai (Hogy meglegyen az 50 feddhetetlen ember, amit Tölgyessy is mondott...)

2. Tudományterületek egyensúlya: egyenlő mértékben kell képviseltetnie magát a különböző természettudományok, társadalomtudományok képviselőinek a mozgalomban.

3. Konszenzuskészség: Minden tudományterület képviselőinek kellő nyitottsággal, rálátással kell rendelkeznie a többi területre, ezáltal megértsék a többiek érveit, és képesek legyenek konszenzus kialakítására. Egyébként csak kompromisszumok jöhetnek létre, ami senkinek sem jó általában. (Nyilván sok esetben csak kompromisszumok árán jöhet létre megegyezés.)

4. Konkrét tervek, de legalább továbbfejleszthető tervkezdemények a jövőre: rövid (2-4 év), közép (4-8 év), és hosszú távon (10+ év).
Ezeknek a terveknek realistának kell lennie. A realizmus első jele, hogy az emberektől nem várjuk el, hogy a saját közvetlen érdekeiknél messzebb tekintsenek, és erre alapozzuk a terveinket. Természetesen bátorítani, támogatni kell őket, hogy minél többen túllépjenek ezeken a korlátokon.

Üdv,
GK

lehetmás 2008.09.11. 10:49:14

don shimoda: szegény Védegyletről tessék végre leszállni! a létező összes fórumon elmondtuk, h ehhez a VEnek semmi köze, még ha vannak köztünk jelenlegi és ex-védegyletesek is. a VE marad, ami volt.

don shimoda és héhahó: az Ökopol Műhely nem tesz úgy, mintha nem lenne a Hanem?hez semmi közünk; bizony van közünk hozzá, de nem mi, mint szervezet csináljuk. ezt a kampányt elsősorban a mi Eon barátunk nyomja, és többen segítenek neki az ökopolos arcok közül. kb ennyi. lásd még: www.168ora.hu/cikk.php?cikk=24081

semmi naivitás és rácsodálkozás nem volt itt. azt írtam:
"...természetesen számíthat erkölcsi támogatásunkra... ;) "
aki ebből a félmondatból és a kacsintgató szmájliból arra következtet, hogy "megpróbáljátok elhitetni, hogy nem a ti cuccotok", az gyorsan vegye fel (újra) a Bevezetés a hermeneutikába szemináriumot...

don shimoda: "pártkampányt miért rak ki az index.hu címlapra[?]"
miért, a Gyurcsány a hibás!ról és a Stop Viktor!ról honnan értesültél? tényleg, mióta foglalkozik ez a csúnya, korrupt Index politikával?
a különbség még annyi, hogy itt volt egy jól fotózható performansz is - bár lehet, h van, akinek egy Szíjjártó-féle beszélőfejes sajttáj jobban bejön...

HaCS: lefordítanád nekünk? de tényleg, légyszi: mit "ordít az egyszerű nép"?
a "kutyaugatás nem hallik az égig" meg remek mondás, de nem annyira releváns itt...
egyébként pedig: nekünk van egy meglehetősen határozott elképzelésünk arról, "hogyan is kellene működnie a dolgoknak", de ez nem jelenti azt, hogy ne lennénk kíváncsiak arra, mások hogyan látják ezt. bocs, hogy nem csak a saját véleményünk érdekel...
a legviccesebb meg a kommentben, számonkérni rajtunk a cselekvést. ha kicsit utánaolvasol a dolgoknak, hamar fel fog tűnni, hogy itt több száz ember lassan egy éve baromi sokat dolgozik azért, hogy történhessen végre valami... "ehhh"

arphead: köszi, bár talán nem kell annyira félni a kampány szótól. Eon is használja, és nem jelent mást, mint "rövid ideig tartó, de fokozott erőfeszítéssel végzett tevékenység"-et. ilyen értelemben abszolút igaz, amit írtál: "Pont ez egy hatalmas probléma Magyarországon, minden ami politikával kapcsolatos az kampány." vagyis a hosszú távú gondolkodás és cselekvés tökéletes hiánya... többek közt ezért tartunk ott, ahol.

na, további szép napot, olvassatok Narancsot!
(persze csakis miattunk)

lehetmás 2008.09.11. 11:11:22

Szia GK!

Üdv a jólértesültek egyre bővülő táborában! Próbálok gyorsan reagálni mindenre.

A honlap (ami átmeneti jellegű, már készül az új, csilivili site) és a blog azért fut külön, mert utóbbira itt az Indexről könnyebben rátalálnak, egy-egy címlapos posztot sokezren elolvasnak.

Az unokás bejegyzés nem a programunk, az egy kutatás összefoglalója, és persze utópikus gondolatokat tartalmaz, mint minden, ahol az emberek megkötések nélkül ábrándoznak a "jobb jövőről".

Mi realisták vagyunk, tudjuk, hogy egy politikai szerveződésnek megvalósítható programmal kell rendelkeznie. A programunk készül, az első verzióján az utolsókat simítjuk, hamarosan nyilvánosságra is hozzuk. (Néhány eleme megjelent az e heti Magyar Narancs rólunk szóló cikkének keretes részében.)

Nyíltság: hamarosan lesznek (megjegyzem, már eddig is voltak néhányan), akik az arcukkal is vállalják ezt a kezdeményezést.

Tudományok: tudós emberből van bőven; a legjobbak közül való közgazdászok, ismert ügyvédek, mérnökök, biológusok, társadalomtudósok, menedzserek, tanárok stb. vannak a csapatban, e téren nincs semmi szégyenkeznivalónk. Az persze valószínű, hogy nem mindenki tudja a nevével is vállalni nagy nyilvánosság előtt ez az ügyet, de a többi résztvevő számára már ismertek.

Az egyik legfontosabb gondolkodásbeli sajátosságunk éppen az ökológiából származó rendszerszemlélet, ami párbeszédre és megértésre mozgósít. A párbeszédek és még a viták során is igyekszünk a konszenzusra törekedni (bár ez magunk között sem minden esetben sikerül), és ezt a politikai kultúrát szeretnénk meghonosítani majd a Parlamentben is.

A konkrét tervekkel, mint írtam, nem állunk rosszul. De azt nem ígérhetem, hogy nem számolunk azzal, hogy már most is sokan vannak, akik képesek arra, h "a saját közvetlen érdekeiknél messzebb tekintsenek". És igazad van, arra kell törekedni, hogy még többen legyenek.

Üdv,
lehetmás (alias Bence)

GK 2008.09.11. 13:26:48

Szia Bence!

"Az unokás bejegyzés nem a programunk"
Jó lenne, ha ezt jobban kiemelnétek. Szerintem sok embert elrettentett.

"Az persze valószínű, hogy nem mindenki tudja a nevével is vállalni nagy nyilvánosság előtt ez az ügyet, de a többi résztvevő számára már ismertek."
Mi ennek az oka? (Kicsit gonoszan: Csak nem a saját érdekeiket tartják szem előtt?)

Ehhez kapcsolódva:
"De azt nem ígérhetem, hogy nem számolunk azzal, hogy már most is sokan vannak, akik képesek arra, h "a saját közvetlen érdekeiknél messzebb tekintsenek"."
Ha a saját tagjaitok is ezt teszik (pl. azzal, hogy titokban tartják a részvételüket), akkor hogyan feltételezhetitek, hogy az emberek tömegei nem ezt fogják tenni.

Írtad, hogy több tagotok is Védegylet irányból érkezett. Mi a kapcsolatotok például az Energia Klubbal vagy az arnyekkormany.net kezdeményezéssel?

Ezek az oldalak általában oda-vissza linkelik egymást, és nehéz látni a kapcsolatokat.

Azért kérdezem ezeket, mert mind a Védegylet, mind az Energia Klub oldalán elég sok megkérdőjelezhető állítást / kijelentést / következtetést találtam pl. az atomenergiával kapcsolatban.

Ugyanakkor az arnyekkormany.net oldalán találtam egy 97-98 körüli tanulmányt öko-kistérség kialakításáról. Az eltelt 10 év technikai fejlődését figyelembe vevő frissítés jót tenne a dokumentumnak, de így is érdekes.

Azért hoztam fel az atomenergiát, mert ez egy olyan téma, ahol jól le lehet mérni a konszenzuskészséget. Atomerőművet építeni ugyanis nem egyszerű dolog, Csernobil óta ráadásul még nagyon sokan félnek is tőle.

A kép azonban távolról sem olyan egyértelmű, mint ahogy azt az Energia Klub (Védegylet oldalán is linkelt) dokumentumai / "kiáltványai" láttatni szeretnék.

Pont ez az a fajta csúsztatás / féligazságok kimondása az, amit nem szeretek a mostani politikában.

Kedvenc anekdotám ezzel kapcsolatban a következő:
A 2006-os választási kampány során volt egy Gyurcsány - Orbán TV vita.
Ebben Gyurcsány Ferenc azt állította, hogy "Orbán Viktor nem szavazta meg a nyugdíjemelést".
Míg Orbán Viktor azt állította, hogy "Megszavaztam a nyugdíjemelést.".

Na, mondtam magamban, itt valamelyik biztos hazudik, hiszen egymásnak teljesen ellentmondó állítások közül csak az egyik lehet igaz...

Ezért felmentem az mkogy.hu -ra és megnéztem a jegyzőkönyveket.

Természetesen az eredmény az volt, hogy mindketten igazat mondtak, ugyanis 2x szavaztak az adott kérdésben:
- az egyik esetben Orbán Viktor ott volt, és igennel szavazott
- a másik esetben Orbán Viktor nem vett részt a szavazáson (tehát nem szavazta meg :) ).

Összefoglalva: Remélem, hogy a ti politikátok ebben is más lesz, és a hamarosan megismerhető programotok nemcsak a javaslataitokat írja le, hanem lehetőséget ad a kialakulásig vezető szakmai munkafolyamat megismerésére is.

Üdv,
Gergely

Buga_Jakab 2008.09.11. 18:57:49

Stílus:
"aki ebből … arra következtet, … az gyorsan vegye fel (újra) a Bevezetés a hermeneutikába szemináriumot..."

Önkép:
"még a viták során is igyekszünk a konszenzusra törekedni (bár ez magunk között sem minden esetben sikerül)"

Vélemény(em): Ezzel a stílussal nem csoda, ha nem sikerül :((

Rigo' 2008.09.12. 11:30:57

Kedves Jakab!

Hol hagytad a humorod? Szerintem a Bence határozottan konstruktív volt és szórakoztató.
Ugyanakkor bizonyos, hogy részrehajló vagyok és lehet, hogy valahol mélyen sérti valakinek az érdekeit vagy a büszkeségét az effajta idegen szavak használata. Nekem pölö lövésem sincs arról, hogy mi a hermeneutika de ha gondolod beperelhetjük a Bencét vagy tüntethetünk ellene, esetleg kiáltványt fogadhatunk el az ilyen szavak, valamint az élcelődés eltörlésére.

Nem tudok róla, hogy gyalázkodó vagy becsmérlő esetleg demagóg túlzásokba eső stílussal találkozhattál volna bárhol a részünkről, (mivel épp a megosztó szájtépésből lett elegünk), de kérlek jelezd ha tévedek mert én vetem rá az első követ!

Jó pihenés kívánva:

Rigó

lehetmás 2008.09.12. 13:16:29

Kedves Gergely,

a "saját érdekre tekintés" nálam arra vonatkozik, ha vki pl kizárólag a pénztárcája alapján szavaz és az ország többi lakójának vagy a saját gyerekeinek, unokáinak érdekeit semmibe veszi.

Azok, akik nem vállalhatják a nevüket, egzisztenciális okokból nem tehetik: sok helyen - állami alkalmazottaknál, sok magáncégnél - nagyon nem nézik jó szemmel, ha valaki politikával foglalkozik (ez is tipikus magyar "betegség"). Pikáns a civil szervezeteknél dolgozók helyzete is, ahol a pályázati pénzekről ellenérdekelt politikusok döntenek. Ez sztem nem önzőség, csak érthető óvatosság. Itt egyébként sem a nevek, hanem a programok és a tettek lesznek fontosak.

Az Energiaklubbal is van némi kapcsolatunk, de kölcsönösen nem vállalhatunk felelősséget egymás anyagaiért - én ráadásul nem is igen ismerem őket, így végképp nem tudok nyilatkozni. Az atomtéma nagyon kényes ügy, később részletesen foglalkozni fogunk vele - ha máshol nem is, a programunkban biztosan.

Az arnyekkormany.net-hez semmi közünk nincs, az az Élőlánc projektje, de sok értékes dolog van ott leírva.

A programalkotás folyamata nálunk minden témában több szakértő és érdeklődő laikus közreműködésével folyik, és a programvitát nem tekintjük soha lezárt folyamatnak. A német Zöldek mintájára mi is szeretnénk nyitott szakmai műhelyeket létrehozni, ahol minél több érdeklődő érdemi részvételével zajlanak majd a viták. Szóval werkfilmet nem ígérhetek, de nyitott és átlátható folyamatokat igen.

Üdv, lehetmás

Cseresznye 2008.09.14. 22:05:04

"Tudományok: tudós emberből van bőven; "

Ne viccelj már itt tudósokról, annak a nevét sem tudjuk, aki éppen itt posztol a blog-otokba.

Sajtótájékoztatókon csukját fogtok viselni?!


:))))

tom 2008.09.15. 10:59:30

Amúgy én még megkérdezném ezt a "hol akarnátok élni-t" gyerekektől is. Az is érdekes lehet, hogy ők mit gondolnak.
süti beállítások módosítása