HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

A Fodor-vonal kapitulációja

2008.09.12. 13:23 :: villikirály

Elek István barátunk írja a Heti Ökopolban:

-------------------------------------------------------------------------------------

Eddig tartott a lendületFodor Gábor még tegnap is kemény volt – amint a hírszerző.hun közölt interjúból kivehető. A beszélgetést nyilván még az előző nap folytatták vele. Mielőtt egyeztetett volna a frakcióval.

Mára azonban a helyzet meglehetős fordulatot vett. Az SZDSZ képviselőcsoportja a jelek szerint csakugyan ellenáll az elnök, illetve az ügyvivői testület elképzelésének.

Fodor korábban többször is leszögezte, nincs értelme a programról tárgyalni, mert a Gyurcsány Megegyezés című dolgozatában foglalt program számukra elfogadhatatlan. Eleget tesznek az MSZP meghívásának, de már csak a szakértői kormány felállításáról kívánnak egyeztetni.

A ma délelőtti tárgyaláson történtek azonban a meghátrálására engednek következtetni. Horn Gábor ugyan megpróbálja élét venni a dolognak. De a kommunikációs mismásolás itt már nem sokat segít. A pártelnöki blamázs tagadhatatlan.

Most ugyan nem tárgyaltak róla – mondja Horn Gábor szóvivő, de később még elő fog kerülni a szakértői kormány az MSZP-vel folytatott tárgyalásokon. Továbbá azt is mondja, hogy a tárgyalás elején leszögezték „nem tekintik tárgyalási alapnak a Megegyezés című programot”. Ám hozzáfűzi, sorra vették „a legfontosabb feladatokat, és a jövő héten ezek tartalmi elemeiről egyeztetnek”.

Vagyis az összejövetelen Fodor korábbi nyilatkozatai ellenére mégiscsak tartalmi kérdésekről beszéltek, a szakértői kormány eszméje pedig, ha szóba került is, épp csak érintőlegesen. Legalábbis erre utal Gyurcsány és Fodor a témát érintő, egymásnak ellentmondó megjegyzése.

Szóval összegezve a történteket, kompromisszum született – legalábbis a két fél legutóbbi álláspontjához képest. Csakhogy ez a mostani kompromisszum pontosan azt tartalmazza, amit Gyurcsány és az MSZP eredetileg óhajtott. Hónapok óta szeretnék megtudni az SZDSZ nézeteit a tartalmi kérdésekről, az együttműködés, a folytatás programbeli feltételeiről. Fodorék viszont az MSZP, illetve a kisebbségi kormány programját követelték. Vagyis csak zsűrizni szerették volna az egypárti kormány programját – ahogy az MSZP-sek fogalmaztak. De nem tették oda magukat, nem voltak hajlandók elárulni, hogy mit akarnak igazán. Nem akartak belebocsátkozni egy közös programról szóló egyezkedésbe.

Végül megkapták a programot, a miniszterelnök Megegyezés című dolgozatát, ami azonban nem nyerte el a tetszésüket, ezért kapásból elutasították. És ekkor került előtérbe Fodor nyilatkozataiban a kormányfői hitelességhiány problémája. Már csak azért sincs értelme a tartalmi kérdésekről tárgyalni, jelezte Fodor több ízben is félreérthetetlenül, mert előbb ezt kéne megoldani.

Jó néhányan kételkedtek ugyan abban, hogy Fodornak elegendő támogatottsága volna a frakcióban egy efféle határozott álláspont képviseletére. Lám, igazuk lett. Ma délelőtt fehéren-feketén kiderült, hogy nincs.

Horn Gábor szavaiból és az MTI tudósításából az tűnik ki, hogy a kompromisszum lényege: a felek sem a Megegyezés című programról, sem a szakértői kormányról nem tárgyaltak. Sőt az előre hozott választásokról sem. Hanem ehelyett – tetszik érteni - „az ország előtt álló kihívásokra” keresték a megoldásokat. És abban állapodtak meg, hogy „ki kell mozdulni a politikai patthelyzetből, közös megoldást kell keresni”.

Remek.

Mi más ez, ha nem a Fodor-vonal kapitulációja? A kommunikáció zsenijeire lenne szüksége az SZDSZ elnökének, hogy a politikai fejleményeket éberen figyelő közönség ne újabb arcvesztésként könyvelje el ezt a fejleményt.

--------------------------------------------------------------------------------------

István egyébként új müsorral jelentkezett a Kossuth rádióban. Nem csak arról szól, lehet-e más a politika, hanem hogy lehetett-e volna?!! A "Rendszerváltók - húsz év után" címmel egy hajdani rendszerváltó, hajdani rendszerváltókat interjúvol minden szombaton 18:00 órakor, röpke fél órában.

 

Egy hete Kőszeg Ferencet hallhattuk, azelőtt pedig Kiss Gy. Csabát. (a 4. perctől) kulturális, társadalmi megosztottságainkról beszélni. Holnap Németh Zsolt következik.

5 komment

Címkék: szdsz fodor elek pista

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr68660230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.09.12. 16:49:49

Kedves Vili!

OK, hogy Elek István barátotok, de ennél messze érdekesebb és tartalmasabb leírásokat lehet olvasni a neten Fodor e heti műsoráról.

(Elek Istvántól pedig azt kérdezném, hogy OK, Fodor bohócot csinált magából, de nem jobb, hogy végre valódi kérdésekről is hajlandó tárgyalni?)

Jó hétvédét: Jakab

gomes 2008.09.12. 19:39:44


Az mar lejott korabbi bejegyzeseitekbol is, hogy szamotokra (is) az szdsz a fogonosz magyarorszagi helytartoja. De az igazi pofon az lenne, ha Fodorek megiscsak egyenes derekkal mennenek a viharral szembe, nem eloszor: Solyom enelkul nem lenne elnok, ugye, se Gyurcsany miniszterelnok, foleg nem kissebbsegben kormanyozva.
Van hat okotok drukkolni, hogy most megis hajoljanak. Mert ha jon az elorehozott valasztas, arra sanszotok sem lesz felepiteni, sot talan meeg megalapitani sem a partot.
Bar akkor legalabb lenne negy evetek nemcsak megirni a programotokat, de atirni is parszor; szervezetet, arcokat epiteni; akcioterveket kesziteni es levezenyelni es nem utolso sorban felmerni tisztessegesen, hogy van-e tenyleges valasztoi igeny egy oko-radikal-harmadik-, negyedikutas formaciora magyarorszagon.

Jo szurkolast,
gomes
(hajra magyarorszag!)

gomes 2008.09.12. 19:49:27


Nem tudom emlitettem-e mar, hogy nem ezekkel (ertsd mszpszdszfideszstb) kellene foglalkoznotok, abbol van eleg, hanem az idulataitokat lehutve a sajat arcotok epitesevel, mert az sokkal hasznosabb lenne - nem, az hasznos lenne.
Ha meg azert szuletnek ezek az irasok, hogy elhelyezzetek magatokat ebben a politikai terben, akkor veszitettetek - nektek kell megrajzolni, hogy hogyan mutasson a politikai ter es abban kell magatokat elhelyezni, ez az egyetlen eselyetek.
Attol lehetne mas a politika.

ehhez kifejezetten jo munkat kivanok,
gomes

tom 2008.09.14. 19:06:29

De valahogyan együtt kéne, hogy ne az legyen már megint, hogy valahol valakik felrajzolnak valamit, mi meg elfogadjuk vagy nem. Tudom, hogy ez naivan hangzik. Épp azért mondom. Valahogy a dolog "naivitásához" (lásd: népképviselet) kéne visszatérni. Hogy azt érezzük, tényleg minket képviselnek.

Buga_Jakab 2008.09.15. 13:35:10

Ajánlok egy cikket, a címe: „Nem lehet más a politika”.

Nem rólatok szól, de annyit írást raktatok már föl, hogy a köz várja az új politikai erőt. Ha föltennétok, kevésbé volna egyoldalú a blogotok.
nol.hu/cikk/506852/

Üdv: BJ
süti beállítások módosítása