HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Az ötödik szabadság: le a kulturális röghöz kötéssel!

2008.09.23. 10:39 :: bozon

Korunk legnagyszerűbb politikai vállalkozása az Európai Unió – túlzás nélkül. Véráztatta földek egyesülnek benne békésen, egymással acsarkodó nemzetek új, közös hazáját kialakítva. Legalábbis ami az emberek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlását – a négy alapszabadságot – illeti, egészen biztosan. Van azonban valami, ami előtt nem omlottak le a határok: a kultúra és az identitás. EU-s állampolgárként vehetek szlovákiai parizert, dolgozhatok romániai üzemben, nyithatok cukrászdát Bécsben, de ha véletlenül „rossz helyre” születtem volna, egyáltalán nem biztos, hogy a szüleim kultúráját megtartva is teljes életet élhetnék.

A „nemzetiségeknek” az esetek többségében nem jár anyanyelvi anyakönyvezés, nincs anyanyelvi óvó néni, nincs érthető településnév az útszéli táblán vagy az atlaszban, nincs „anyja neve” és „lakcím” a személyes okmányokban, nincs anyanyelvi termékinformáció a májkrémen, és nincs szinkronizált Terminátor 2. sem. Az iskolában idegen nemzeti hősök tetteiről és messzi, ismeretlen területek gazdaságföldrajzáról tanulnak, pusztán azért, mert helyileg éppen azok vannak nyeregben, akiknek ez a fontos. Ha anyanyelviség egy kicsit mégis van, az is legfeljebb csonka kegy.

Miközben elvileg egyenlőség és demokrácia van, amelyben száz és ezerféle kisebbség élhet végre teljes életet. Mi ez, ha nem kirekesztés, megbélyegzés, puha etnikai tisztogatás? Az Európai Unió, a világ leghumánusabb politikai képződménye kellős közepén! Miközben az a bizonyos négy dolog szabadon áramlik, miért ütközik még mindig áthatolhatatlan határokba a kultúra? Ha „ideát” van ötszáz magyar gyerek, akkor az állam kötelezően finanszírozza nekik az akkreditált magyar iskolát, ha „odaát” vannak, akkor még önerőből is illegális az egész. Ideát a tősgyökeres szlovák fogyasztó érdekeit a kutya se védi, hiszen az ő nyelvén nem kell ráírni a májkrémre semmit, odaát a magyarok vannak hasonló helyzetben. A település- és utcaneveket meg ne is említsük. Nonszensz.

 

A problémára nyilvánvalóan nem megoldás, hogy fogjuk a nemzetiségek lakóhelyeit, és az anyaországhoz kanyarítjuk. Mi lenne a többi ott lakó nemzetiséggel, akik most kerülnek rossz oldalra? Ezentúl ők szívjanak? Mi lenne azokkal, akik az új határ ellenére még mindig a túloldalon maradtak? Ők a reszli? És egyébként is: igazságtalanságot másik igazságtalansággal „orvosolni” ér? Nyilván nem. Meg kell találni azt a megoldást, amelyikben tökmindegy, hogy hol húzódik a térképen a piros vonal, bármelyik oldalán ugyanannyira jó és teljes életet lehet élni magyarként, szlovákként, románként, szerbként, de ha tágabbra tekintünk, németként, olaszként, csehként, lengyelként, ukránként...

 

Két dolgot kell ehhez megoldani. Egyrészt fel kell számolni a nemzetiség és a lakóhely közti értelmetlen hozzárendelést, meg kell szüntetni a kulturális röghöz kötést. Mióta van „nyelve” a földnek? Miért kell születési hely alapján domináns kultúrát erőszakolni emberek tízmillióira? A magyar vagy a román oktatásnak is odáig kell mennie, ameddig magyarok vagy románok élnek, s nem a piros vonalig! Az érettségit, a tanárképzést, a színházi előadást vagy a rádióműsort egyformán, saját nemzeti hatáskörben kell kezelni, elismerni és támogatni, bármelyik helyben lakó népséghez is szóljon, bármelyik őshonos kultúrát is közvetítse.

Másrészt a saját anyanyelven leélhető teljes élethez elkerülhetetlen, hogy azok a történelmi területi egységek, régiók, melyek többnyelvűek, hivatalosan is megkapják a többnyelvű státuszt. A tisztán magyar vagy tisztán román Erdély pont akkora baromság, mint a francia Elzász, vagy az angol Észak-Írország. Virágozzék a több hivatalos nyelv gyakorlata, mindenki intézhesse az ügyeit azon a nyelven, ahogy az ősei beszéltek, s ahogy majd remélhetőleg az iskolában is tanulhat. Mutathassa fel bárki büszkén a helyi hivatalos okmányát, bárhol is született, ne érezze magát másodlagos állampolgárnak a hazájában!

 

Ennek a megoldásnak minden kultúra nyertese lenne, így még talán békességben élni sem lenne túl bonyolult. Ha a nemzetállam nevű teljesen abszurd képződmény végre eltűnne az európai igazgatás szintjei közül, a kulturális ügyek (az oktatás, a média tartalmi szabályozása és így tovább) a területfüggetlen nemzeti szervekhez kerülnének, a többi adminisztráció (útlevél, forgalmi engedély, egészségügy, adó stb.) pedig a többnyelvű régiókhoz, végre megszűnnének azok a játszmák is, amikor pár nemzetállam domináns döntéshozói egymással összeállva – a kisebbségeiket természetesen nem megkérdezve, alkalmasint éppen őellenük – iszapbirkózást folytat egy-egy uniós döntésért.

S ne tévesszünk szem elől egy másik nagyon fontos fejleményt sem! A természetes módon definiált kulturális és területi egységek, a nemzetek és a régiók közé nyilván beletartoznak azok is, amelyek ma „állam nélküli” nemzetekként küzdenek a fennmaradásért. E rendszerben automatikusan megoldódik a baszk, a katalán vagy a korzikai nemzet egyenjogúsítása az állammal bíró népekkel, hiszen e nyelvek a saját régiójukban éppen olyan hivatalos rangra emelkednének, mint a többiek az övéikben, s e nemzetek pont olyan alkotó tényezői lennének ezentúl az Európai Uniónak, mint a magyarok vagy a németek.

 

A régiók és nemzetek Európája sikeres válasz lenne az EU előtt álló legnagyobb kihívásra is: szorosabb integrációt jelentene a sokszínűség megőrzése mellett. Európa legnagyobb erényéből, a sokszínűségből táplálkozva küzdené le a legnagyobb gondot, a széthúzást. Ezzel szemben a kultúrát XVIII.–XIX. századi módon röghöz kötő, széthúzó, elnyomó nemzetállamainkkal a globális versenyben semmire se megyünk. A magyarságnak, akinek állami szintű tagsága mellett abban a „szerencsében” is része lehet, hogy az EU legnagyobb állam nélküli nemzetiségét alkotja, kötelessége és elemi érdeke lenne egy ilyen önzetlen, egymás jogait kölcsönösen elismerő és nem mellesleg sok tízmilló ember számára kulturális felszabadulást jelentő megoldás szorgalmazása.

 

36 komment

Címkék: európai unió kisebbségek nemzetiségek

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr48677212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigo' 2008.09.23. 11:43:41

Végre!

Megarespekt Bozon. Egyszerűen zseniális. Remélem felállunk a gondolat mögé. Százszor életszerűbb mint roma integrációt emlegetni vég nélkül.
Szerintem ilyen írásokra - gondolatokra lenne csak szükségünk.
A marakodást-torzsalkodást hagyjuk meg a többieknek.

Tudom, naiv vagyok. Na és? Valahol mindenki az, aki egyszer elhitte, hogy lehet más a politika. :-) Ettől még lehet igazunk és akkor létjogosultságot nyer a naivitás is...

Deepwater 2008.09.23. 12:08:40

Maximálisan egyetértek. Sosem érdekel, milyen nyelveken van valami kiírva, csak legyen egy olyan is, amit én is értek, amelyiken én is szabadon megszólalhatok.

rio 2008.09.23. 12:23:12

maximálisan egyetértek. de mi haszna azon sopánkodni, hogy a tömegek vonzzák egymást és reménykedni, hogy egyszer eljön egy gravitáció nélküli, szebb világ?
arról nem is beszélve, hogy amiről írsz, egy több évszázados folyamat eredményének a folyománya. anno ezért (ti. a nemzetállamért) hősök és hadseregek tömege ment a halálba. költők, írók és filozófusok múzsája volt évszázadokig.

Dweiben 2008.09.23. 12:23:22

Höhö. Nyilván árnyaltabb reagálást is lehetne adni, de ekkora terjedelembe ez fér bele:
Amit írsz, az a sunyi, liberális terrorista faszság...
Amúgy a globális verseny jelen állapotában éppen döglött :)) És remélem így is marad...
Brazil pina az eszkimóknak, szaharai homok az ausztráloknak, kínai fűszermalom magyaroknak - mi a fasznak? Csak a környezetszennyezés, idióta fogyasztási verseny...teljesen értelmetlen externhatás export-import.
Egyébként ha én meg százezer másik ember úgy gondoljuk, hogy magyarul beszélünk, gondolkodunk, kultúrálunk - hogy jön hozzá bármilyen fasz, hogy beleugasson? És ha tömeges öngyilkosságot követünk el - akkor se pofázzon bele senki.
A határokról meg győzd meg a szőröstalpú románokat, meg a Slotát, majd jól megkergetnek, te kis gyík.

BZL 2008.09.23. 12:40:36

A cikk elején még azt hittem hülyeség, de igazad van, csak 100 évvel megelőzted a korod :)

Az USA-ban ezt már majdnem megcsinálták mert muszáj volt, de - talán gyakorlati okokból is - domináns, közös nyelv ott is van. Ettől eltekintve működik, az USA nem nemzettállam, de szerintem még nem is az amire te gondolsz.
Itt viszont olyan nemzetállamok vannak, amik között még a magyarok a legfiatalabbak (éphogy csak le tudtunk csüccsenni Európa szélére).
Magyarázd meg a britteknek hogy a sziget most már nem az "övék".

Brian 2008.09.23. 12:46:37

Szép terv, támogatom. Már csak a nemzetállam kétszázéves eszményével kell leszámolni, ami épp az etnikum és az államterület összekötéséről szól. Én benne vagyok, már csak a bevándorlókat vizsgáztató britek, az iskolában fátlyattiltó franciák, a Gibraltárt visszakövetelő spanyolok, a román cigányokat hazazsuppoló olaszok, az állampolgárságot máig a felmenők- és nem a születés helye alapján osztó németek, az országlakosoktól állampolgárságért nyelvvizsgát követelő lettek és a többiek támogatását kell elnyernie :-) :-(.

cienfuegos 2008.09.23. 12:50:13

Dweiben +1

bloodhound v2.0 2008.09.23. 12:57:48

csöppet utópisztikus és megvalósíthatatlan csak...

baszk, katalán, korzikai nemzet... és e logika mentén mi lesz azokkal anyelvekkel, népcsoportokkal, nemzetekkel, ha nevezhetjük őket így, márpedig miért ne nevezhetnénk, melyeknek néhány ezer, száz, rosszabb esetben néhány tucat képviselője él ma már csak.

nem hiszem, hogy van tökéletes megoldás, ami az egységet megfelelően össze tudná kombinálni a sokszínűség megfelelő szintű fenntartásával, annak védelmével. szóval az utolsó bekezdéseddel nem értek egyet, hogy a régiók és nemzetek európája megfelelően működne. persze nem bánnám, ha megvalósulna, és nem nekem lenne igazam, de a jelenlegi elhidegülés, nemzetállami sorba történő visszarendeződés pont ellenkező irányba mutat.

hogy működjön egy egységes európa, ahhoz a nemzeti (nemcsak nemzetállami értelemben, hanem egyébként is, mert abból is csak széthúzás lesz, a határok ebben a kérdésben nem osztanak vagy szoroznak) szintnek teljesen el kell tűnnie az eu-közigazgatásból.

Popeye76 2008.09.23. 13:00:55

Nem fog menni, mer' kőccséges! Ép ésszel nem várhatod el, hogy egyfajta okmányt (és nem egyfajta van: útlevél, személyi, forgalmi, hogy csak a hivatalos, hamisítás ellen védett alapokiratokról szóljak) 66 mutációban, különféle nyelveken nyomják. Plusz a hozzátartozó intézményrendszer. Az is legyen 2-3-4 nyelvű? Minden Jucika,Terike az ablaknál nyelvvizsgával kerülhet csak felvételre, ennek mefelelő fizetésért? A szomszéd megyében bemegyek a Földhivatalba, ott is el tudják majd olvasni az otthon kiállított igazolásaimat? Ezer és egy ilyen probléma merül fel. Arról nem beszélve: mit szóljon a határőr/rendőr akárhol a világban: így is 100féle okmányt kell felismerjen. Most majd lesz 6ezer féle? Ki fogja ezt finanszírozni? Te? Emeljünk adót, adjunk lovat a még nagyobb bürokrácia alá?
Amit írsz elméletileg jó volna, mégis azt kell mondjam utópia. Ha már megoldást keresel, az igenis néhány hivatalos nyelv fennmaradása az unióban. Pl. legyen minden EU útlevél angol-német-francia-spanyol nyelven. Ezek egyikét legyen kötelező minden általános iskolában tanítani az adott nemzeti nyelv mellett.(más kérdés, hogy kinek melyik nyelv a nemzeti, ezt döntsék el helyben, de finanszírozzák is helyben) A tanult nyelvet legyen muszáj érthető szinten beszélni az érvényesüléshez. Így még egy problémát megoldunk: nem lesz akadálya a személyek tényleges mozgásának. Amíg csak magyarul tudsz, hiába álmodozol jól fizető svájci-német-angol utcaseprői állásról!
Ráadásul ez az alternatíva megvalósítható is.

Dweiben 2008.09.23. 13:02:13

Höhö.
Adni belőle?
Soha!

Popeye76 2008.09.23. 13:06:25

Még valami: az egységes Európához igenis fel kell áldozni valamennyit az egyének szabadságából. Ez egyébként minden - ennél jóval kisebb - közösségnél így működik. (pl.: házasság...)
Ha ezt nem tesszük meg gyorsan és egyszerűen lemaradunk a világtól. Kissé cinikusan: megesznek a kínaiak.
Értsd: bizonyos döntéseket meg kell hozni, bizonyos kérdésekben egységes álláspontot kell képviselni. Ezt nem lehet úgy, hogy megvárjuk amíg mindenki igennel szavaz!
Kína per pillanat - tetszik vagy sem - a világ leghatékonyabban működő országa. Szerintem 10-15 éven belül még környezetvédelemben is lelépik az EU-t és az egész világot. A recept kissé egyszerüsítve: jól képzett, az ország fejlődését szem előtt tartó, kemény vezetők hoznak gyors központi döntéseket, és azokat betartják gyakorlatilag minden áron. Kegyetlen, de működik!

QM 2008.09.23. 13:07:07

Tök jó! Tehát, ha rövidesen követem a cimborám Írországba, akkor mivel már jónéhány magyar állampolgár megtette ezt, az íreknek kötelező legyen minden, hivatalban magyarul is intézni az ügyeket. Elvégre EU vagyunk, meg kultúra van, meg nemzeti identitás tudat.
Meg ÖNKIREKESZTÉS. Kéretik a sok-sok kirekesztett figyelmébe ajánlani az önkirekesztés fogalmát. Bővebben lásd. South Park, Shéff bácsi és a város lobogója epizodot.

ha5nx 2008.09.23. 13:11:03

A titói Jugoszláviában ez félig megvalósult. Az összes hivatalos okmányon ott volt a szöveg - a példa Vajdaságból való - szerbül ciril betűvel, horvátul, magyarul, románul, ruszinul...
(Ezáltal persze olyan aprók lettek a betűk, hogy elolvasni nem lehetett :-) )

Az ablak mögötti hölgyiket ettől ugyan még nem beszélte az összes nyelvet, de megvolt az igyekezett.

Viszont alapvetően utópisztikus amit írsz, s nem csak azért, mert egy májkrémre nehéz lenne 30 nyelven ráírni az összetevőket.
Az embereknek csordába kell tartozni. Vágynak rá, a focicsapat, az autómárka, a politikai oldal... alapján. S a legtriviálisabb csorda a nemzeti csorda. Aki magyar (szlovál, román, szerb...) az király, a többi suttyó.
S amíg e szellemiségben él az "utca népe", addig...

Sabbito · http://Nadifarkas 2008.09.23. 13:13:12

Dweiben-nel MAXIMÁLISAN egyetértek.nincs mit hozzátennem.

bloodhound v2.0 2008.09.23. 13:15:08

Popeye76
a egyéni szabadság egy részének feláldozása nem is olyan nehéz, elég, ha csak arra gondolsz, hogy terrorveszélyre hivatkozva hogyen lehet nyírbálni addig alapvetőnek tartott szabadságokat, alapjogokat még az olyan demokráciájukra (nem egészen alaptalanul) büszke országokban is, mint nagy-britannia vagy ausztria. csak megfelelő indokot kell találni, amit hajlandóak elfogani az emberek. etől füdggetlenül a többi meglátásoddal egyetértek, mindkét kommented (13:00, 13:06) nagyon penge.

a XXI. században valószínűleg jó lesz kínainak lenni... Kína, USA. és a többiek (EU is) hol lesznek? csak rajtunk áll.

Dweiben 2008.09.23. 12:23:22
"félelemed" alaptalan, mert amerre tart most európa, aszerint előbb fogják megkergetni a hozzád hasonló kis senkik a saját "nemzetéből", mint a szlovákok vagy a "szőröstalpú" románok...

achilles 2008.09.23. 13:23:07

Tekintsünk el attól hogy utópista, globalista fikció, és nézzünk pár részletet.
A szlovákoknál a magyarfóbia, és a mi demonizálásunk a társadalmi kohézió egyik alappillére. Mi vagyunk a mumus, amivel ijesztgetnek, és ez a románoknál, illetve a szerbeknél is nagyon így fest.
Kérlek állj eléjük, és kérdezd meg hogy "mióta van „nyelve” a földnek?".

Valószínűleg nem fogod túlélni, de ha igen, és valami érdekes, kifordult dimenzióban egyet is értenek, el tudsz képzelni egy olyan várost, ahol a helységnevek nyolc-tíz nyelven vannak kiírva egyszerre?
Másrészről elég rohamos tempóban halványul és csökevényesedik a nemzeti kultúra így is, nem kell hogy még mesterségesen rá is segítsünk.
És ugyan bármennyire is vonzó ötletnek tartom a zárványterületekre kényszerült kisebbségek dolgának megkönnyítését, de ezt az ötletedet valószínűleg egy marék kocsmából-világmegváltós tarisznyásbölcsészen kívül mindenki kiröhögné.

Muad'Dib 2008.09.23. 13:23:34

Örömmel látom, hogy a liberális agymosás sokaknál beérett. Az az apróság persze fel sem merül a csökött agyatokban, hogy mivan, ha azok akiket befogadtok és pátyolgttok nem akarnak olyan fejlett libsik lenni, mint ti. Akkor ugye baj van. Mert a rohadt nagy toleranciátokat nem fogják viszonozni. Aztán amikor az unokád majd járhat iszlám iskolába, vagy zsinagógába, akkor majd lehet csodálkozni. Persze a magyar szélsőségesekkel nem lesz gond és a koránnal/torával a kezetekben este nyugodtan csukhatjátok le piciny szemeteket.
Hogy ilyesmi nem lehet? Akkor vajon miért nem lehet bizonyos iskolákba németként járni Németországban? És a franciáknál hogy verhetnek meg embereket, mocskos francia kiáltásokkal?
Éljen a kollektív öngyilkosság...

Ariola 2008.09.23. 13:24:07

Valóban szép, amit leírtál, és bár a helyzet nem ennyire rózsaszín, sokminden ma is működik belőle. Én első sorban a hazai helyzetet ismerem némileg, így arra reflektálnék, bár van számos követendő nyugati példa is.

A szomszédos országokban élő magyarok jelentős része ma is az anyanyelvén (is) tanul, számos magyar vagy kétnyelvű alapiskola, középiskola, szakiskola működik, sőt, Romániában és szlovákiában egyetem, Ukrajnában főiskolan, Szerbiában egyetemi hungarológiai képzés, így még a felsőoktatásban is van lehetőség arra, hogy valaki a szülőföldjén, de mégis az anyanyelvén tanuljon. Itthon is működnek kisebbségi nyelvű iskolák, de a hazai kisebbségek anyanyelvvesztése, illetve alacsony aránya miatt jóval kevesebb.
A magyar állam anyagilag is támogatja azokat a családokat, akik magyar nyelvű iskolába iratják a gyerekeiket. A költségvetésből minden évben minimum 15 milliárd forint megy az ő támogatásukra, iletve az intézményeik fenntartására.

A hivatali ügyintézésben is törvény garantálja a kisebbségi nyelv használatát a legtöbb szomszédunknál és nálunk is.

Persze, a helyzet korántsem tökéletes, mindig igyekeznek kicsit csökkenteni a magyar nyelvű helységnévtáblák arányát, időnként nem akarják elfogadni a magyar nyelven tett érettségit, vagy faragni akarnak a magyar tannyelvű iskolák költségvetésén. De az a fontos, hogy a folyamat elindult, egyre több lehetőség adódik a kisebbségi kultúrák megőrzésére.

lakatos.mark · http://www.konzervatorium.hu 2008.09.23. 13:47:53

"Virágozzék a több hivatalos nyelv gyakorlata, mindenki intézhesse az ügyeit azon a nyelven, ahogy az ősei beszéltek, s ahogy majd remélhetőleg az iskolában is tanulhat."

És majd lészen pénz, kormányzat és oktatási szisztéma, valamint tanerő kiképezni a többnyelvű bürokratákat, közhivatali dolgozókat, köztisztviselőket, közjegyzőségek alkalmazottait, közjegyzőket, bírósági alkalmazottakat, vagy tolmácsokat kihelyezni és megfizetni minden közszervhez.
HOGYNE. Ez pedig csak egyetlen faktor. Hivatalos nyelv, tisztában vagytok a fogalom jogi hátterével? Minden közzétett szöveges információ és szolgáltatás elérhető kell legyen az adott nyelven, az utcanév-tábláktól az éttermi számláig.
Szép szentimentális poszt egy utópisztikus "mindenkiboldogasajátnyelvén" bábelről.

dzsanes 2008.09.23. 13:52:13

Tömény és fájdalmas baromság, következetlen, naiv, ostoba utópia.

achilles 2008.09.23. 13:57:18

المدعي العام للمحكمة الجنائية الدولية القيام بهابحق الرئيس السوداني عمر البشير, وذلك مقابل شروط، تتضمن اتخاذه إجراءات تجاه اثنين من المسؤولين الملاحقين وتسهيل نشر قوات بدارفور وإقرار اتفاق سلام دائم.

Gergő 2008.09.23. 13:57:47

Ehhez hasonló koncepciót én is találtam már ki, csak be kellett látnom, hogy ugyanakkora utópia, mint a szocializmus, mert az emberi önzés ezt is ugyanúgy megakadályozná.

Azért érdekességképpen leírom: "nem területi elvű állam" lett volna a neve. Azaz el kéne végre felejteni azt a feudális maradványt, hogy az államok szigorúan földterületeken, piros vonalakkal kijelölt határok között ga(rá)zdálkodnak. Mindenki szabadon dönthetne, hogy vállalja X állam adójának megfizetését és törvényeinek megtartását, és ezért cserébe élvezheti annak az államnak a szolgáltatásait. De dönthet úgy is, hogy ő inkább Y államhoz fizet be, vagy úgy, hogy mindkettőhöz, netán (bár kérdés, ez megengedhető-e) egyikhez sem. Alku és szabadverseny kérdése lenne, hogy valaki melyik államhoz akar csatlakozni, és hogy az adott állam befogadja-e. Nyilván pl. Budapestről Norvégiához csatlakozni azért nem lehetne, mert Norvégia nem fog pár emberért itt államigazgatást működtetni. De Erdélyben igenis reális lehetőség, hogy aki akar az magyar, aki akar az román polgár legyen, függetlenül attól, hol lakik. És a két állam hatáskörét nem a terület, hanem az emberek jelentenék.

Persze ebből az is következik, hogy a helyi önkormányzati szintet teljesen el kéne vágni az állami szinttől, és alaposan végig kéne gondolni, mi az, ami valóban területi alapú, majd minden ilyen tevékenységet helyi szintre utalni. Ilyen pl. az útfenntartás, a helyi közlekedés, vagy az elemi rendfenntartás kérdése.

Valójában máshonnan indulva, de ugyanoda lyukadtam ki, ahová Te is, két különbséggel: (1) Te régiókba, én helyi szintre szervezném a területi jellegű dolgokat, (2) Te nem foglalkoztál az állam bevételi oldalával, én viszont összekötném az adózást az állam szolgáltatásainak igénybevételével.

Dezsô 2008.09.23. 14:09:05

gratulálok, igazán korszakalkotó gondolat, kicsit közel áll az internacionalizmushoz és a kommunizmushoz, de sebaj, majd lesz közös nyelv, mondjuk az orosz, angol, francia, német, esetleg az eszperanto, javaslom, hogy mindenki a munkájának megfelelôen vegye el azt ami a megélhetéséhez kell és így fogunk élni nagy-nagy bódogtágban, ahogy az elôdeink tették 18-19 évvel ezelôttig, akkor is minden rendben volt, csak az a csúnya kapitalizmus egymásnak uszított minket... és tudod mit, azért hogy ne legyen baj és példátmutassunk, javaslom, hogy elôször az ötletadó nemzet kezdeményezze saját nemzeti értékei feladását és államának felszámolását, de mielôtt komolyan venné ezt bárki is, kérem, lógassa bilibe a kezét és álmodjon szépeket. jó éjszakát gyerekek!

Gergő 2008.09.23. 14:09:38

Itt említem meg, hogy van egy másik módja is a "kulturális röghözkötés" kikerülésének, ez pedig az, hogy a hivatalos nyelv MINDENKI számára idegen nyelv legyen. Ez egész pofásan működött a középkorban, a latin volt ez a nyelv. És innentől kezdve mindenkinek a nemzeti kultúrája "kisebbségi", nem hivatalos. Azaz egymást nem fogják a kultúrák üldözni.

Ami miatt ezt a megoldást mégse támogatnám, az az, hogy már így is éppen eléggé szorongatja a globalizmus a nemzeti kultúrákat, akkor meg mi lenne, ha még az állami segítséget is elvesztenék??

Kőmíjes Kelemen 2008.09.23. 14:58:58

Csak félve kérdezném, hogy a kultúra=nyelv?

TFH megvalósul, hogy mindenki olyan nyelven tanul otthonában, amilyenen akar. De mit? Érdekes lesz szláv területen magyarul tanulni az ezer évvel ezelőtti galád magyar hódításról, például. Hogy a cifrább dolgokat ne is említsük.

Az USA idekeverése pedig azért nem működik, mert legjobb tudomásom szerint ott nem magyarok, meg írek vannak, hanem "amerikaiak", akik angolul beszélnek. És nem várják el, hogy megértsék a saját, kisebbségi nyelvüket a hivatalokban.

Girhes Joe 2008.09.23. 15:11:48

KK, nem, a kultúra valóban jóval több, mint csak a nyelv. De a post nem arról szól, hogy mindenki azon a nyelven tanuljon amilyenen akar, hanem hogy mindenki annak az államnak az oktatását vehesse igénybe, amelyikét akarja. Attól még, hogy ez egy meglehetősen utópisztikus gondolat, meg kell hagyni, elég szimpatikusan hangzik.

vvths 2008.09.23. 15:21:49

Nos, bar kedves otlet azert ekkora hurraoptimizmussal talan megse ugorgyunk neki.

Az EU integraciot ez sajna nem oldana meg. Az EU jobb integraciojat az oldana meg, ha ujra atgondolnak a feladatok es kompetenciak leosztasat es kisebb burokraciaval, nagyobb hataskorrel ujraalkotnak a kozponti iranyitast. EU-n kivul kul es gazdasagpolitikara lennenek kotelezo iranyelvek, hogy peldaul egy Gyurcsany kaliberu mitugrasz mondjuk ne paktalhasson az oroszokkal ezzel tulajdonkeppen elarulva az EU erdekeit csak hogy a hazunk tajarol hozzak peldat.
Aztan, hogy kulpolitikailag egysegesen lepjen fel mint EU es ne minden orszag ossze vissza.
Az, hogy munkaero szabad aramlasa megvalosulhasson egy hivatalos nyelvet, de meg inkabb jobb nyelvoktatast kivan. Latni kell azt, hogy ha lenne mondjuk hivatalos nyelv a latin, vagy az eszperanto akkor is mindenki mindenhol a sajat nyelven beszelne, es aki azt nem beszeli a hivatalos nyelvvel ugyanugy kirekesztett lenne.
Egyetertek a korabbi kommentekkel, hogy bizonyos szemelyes szabadsagokat korlatozni kell mert anelkul mukodeskeptelen a rendszer, de ez nem kapcsolodik szervesen a poszt altal feszegetett kerdesekhez szerintem.
Az ugyanis arrol szol, hogy mikent lehetne az agressziv szembenallast es az etnikum kozpontu vilagnezetet kicsit lefegyverezni. Csak ez nem arrol szol, hogy kie a fold, hanem hogy kie a hatalom (a masik felett). Meg arrol, hogy ki a jobb. Ezt pedig nem oldja meg ha mindenki hasznalhatja a sajat nyelvet az eddiginel szelesebb korben.
Ok, hogy draga, kivitelezhetetlen utopiakat is szamba veszunk, de legalabb mukodjenek, akkor el lehet gondolkozni azon, mi megvalosithato beloluk. Szerintem egyebkent akkor mar sokkal jobb, ha mindenki kotelezoen eltolt egy cserevet csaladnal gimnazium alatt egy masik unios orszagban. Ugyanis ez a kerdes a nyelv mellett a kulturarol, kulturalis kulonbsegekrol, valamint a sajat es mas kulturajanak megertesere valo kepessegrol szol. De ez messze vezet.
Erzem en a joszandekot, meg azt is dijazom, hogy a nagy atlaggal szemben nem szajtepes megy hanem elokerult egy otlet, egy javaslat, de ez azert sajnos eleg vekonyka.

Kőmíjes Kelemen 2008.09.23. 15:23:45

Ha elfogadjuk, hogy a kultúra több, mint a nyelv, akkor abból az következik, hogy az már az adott területhez (földhöz) is köthető. Ebből pedig az is következik, hogy egy távolabbi, más adottságokkal (és ebből fakadóan valamilyen mértékben eltérő kultúrával) rendelkező állam oktatását igénybevevő elég nagy valószínűséggel elveszik a saját közegében.

mr imre 2008.09.24. 19:24:30

bocs a kovetkezo hozzaszolasert. csak jelezni kivanom hogy engem is erdekell a tema. meg arra sem feszem a faradsagot, hogy kijavitsam a nyelvtani hibakat. szerintem igy is ertheto. tulajdonkeppen semmirol sem irok, semmit nem oldok meg a hozzaszolasommal, szoval at is ugorhatjatok.

mr imre 2008.09.24. 19:25:21

japanban elek sok europaival talalkozom. tobbek kozott franciakkal es angolokkal. hallottam toluk, hogy mit okoz mikor egy orszag tobb kulturanak ad otthont. vagyis a multikulturalis orszag. es amit latok az nem jo. halal, agresszio felelem. az eut talan azert hoztak letre, hogy egyensulyozza az orosz es amerikai megjelenest, erot a vilagban. most mar hozza kellene mondanom kinat is, de pont most neztem egy tv musort, ahol kinanak nem josoltak rozsas jovot. eddig fejlodott, innen viszont mar nagyon bizonytalan, hogy hogyan tovabb.
mindegy temam szempotjabol. szolval letrehoztak az eut hogy legyen egy versenykepes nagy regio a masik ketto harom mellett.
csak a nyelvnel maradok.
amerika: nagyjabol egynyelvu, a legerosebb hatalom a foldon. kina: tobbnyelvu, viszont eros kozponti hatalom vasmarokkal tartana ossze.
oroszorszag. huszon harminc kulonbozo nyelv
europa: nem fogom osszeszamolni, de a kulonbozo nyelvek elegge eroteljesen vannak jelen.
hat nekem ugy tunik a babilonai csapas volt a legtovabb hato. es most a globalizacioval erezzuk csak a hatasat. nem tetszik hogy emberek halnak meg a vilagon a kulturalis kulonbsegek miatt. tomeges ongyilkossag? viccnek eleg morbid, de szeretem a morbid vicceket.
nem tudom, nem tudom. szar a helyzet. akkora a baj, hogy leginkabb homokba dugnam a fejemet, megneznek meg egy hulye hollywood-i filmet inkabb amikor a jo legyozi a rosszat. de nem teszem. most elek szeretnem latni felfogni hogy mi tortenik velunk emberekkel. es ha lehet segitenek. de ez egy fogos kerdes, es a fenti blogban leirt dolgok ma es meg talan 100 ev mulva sem fognak mukodni. biztos vagyok benne, hgoy a blog iroja is tisztaban van ezzel. viszont orommel tolt el, hogy nem egyedul foglalkoztat ez a problema. szerintem en mar nem fogom meglatni az egyseges vilagot. 28 evesen nincs eleg idom hogy kivarjam. gondolkodj globalisan , cselekedj lokalisan. de hogyan gondolkodjak globalisan amikor nem ertem mindenkinek a nyelvet. es a fenti problema megoldasa nem csak a magyar emberekek hires liberalis gondolkodasan mulik(vicc).
tudom hogy egy jo hosszu semmit irtam, de vegtere is ez az internet. most egy kicsit megkonnyebbultem. es nekem ez is eleg. egyenlore
meg egy dolog. talan amikor valakit bant az, hogy emberek halnak meg akar mas orszagokban azert mert mas a kulturajuk(nyelvuk, szokasaik, vallasuk, borszinuk, stb) az mar eljutott egy olyan szintre, hogy rajojjon hogy a nemzeti buszkeseg nem vezet sehova ha globalisan gondolkodunk. az elfogadas, tanulas, nyiltsag... ertitek... viszont talan az elso lepes a jo uton. remelem a gyermekeimnek is at tudom adni ezt a nezopontot, es ok mar talan talalnak megoldast.

aka. gomes 2008.09.25. 02:12:07

Mr Imre,
Te lettel hosszu?
Akkor ezt olvasd el.

BZL,
Egyreszt Magyarorszag nem sokkal, de 66 evvel elobb lett fuggetlen orszag mint Anglia. Ha azt fuggetlennek nevezzuk, hogy a norveg-dan szoke sracok helyet a franciak vettek at a kezdemenyezest britanniaban es alapitottak kiralysagot. (hogy kesobb ki mit kezdett a fuggetlen allamsagaval az mar egy masik kerdes)
Masreszt ok most pontosan tudjak, hogy a ma az UK-ban megszuleto csecsemok 50(!)%-a nem ott szuletett anyatol van.
Sokan bizony nem orulnek ennek, meg tobben viszont latjak az elonyeit es elfogadjak.

Brian,
Majdnem;
A britek azokat vizsgaztatjak akik allampolgarok szeretnenek lenni, azokat NEM akik “csak ugy” ott akarnak elni. Egeszen pontosan Europa barmelyik pontjarol erkezve letelepedhetsz es elhetsz mint hal a vizben, ha eppen az tetszik. (tetszik az ami ott van)
A franciak fejkendo tiltasa az iskolakban inkabb arrol szol, hogy ha a vallas mindenkinek a legbelsobb maganugye, ne kurkasszunk benne, pont annyira ne amennyire ne is tegyuk ki az ablakba.

Bloodhund,
Egyetertunk, fontos kerdes, hogy mit tegyunk azokkal a nepekkel ahol a nyelvet/kulturat mar csak egy maroknyi ember kepviseli/gyakorolja?
Szerintem oket kell a leginkabb tamogatni, mielott nem marad beloluk.
A kozigazgatast meg valahogy le kell osztani, es ehhez eleg kezenfekvo a mai allamokat alapul venni, esetleg tovabb osztva oket, ugy hogy az ott elok igenyeit a leginkabb kielegitse. (lehet a soproniak ma mas valaszt adnanak mint anno..)

Popeye 76,
Jo felvetes, de.
Egyreszt most 27 felekeppen keszulnek az alap okiratok, ehhez kepest, bevezetni, hogy 66 kulonbozo nyelven legyen, de egy feele, az nem is nagy ugy, foleg, ha van rajta egy vonalkod amit a zsernyak/hataror/adoellenor leolvas egy zsebketyereevel, es maris a sajat nyelven elvezheti az adataidat, az ugyintezesrol meg annyit, hogy a call-centereket pont erre talaltak ki, ha felhivod a szamot kivalasztod a nyelvet es maris oda kapcsol a gep (mondjuk indiaba, ha az angolt valasztottad) ahol a te nyelveden beszelo ugyfelszolgalatos ucsorog es szolgalja az ugyedet.

Kinaban ma is rendszeresek a tuntetesek amiket jol lever a rendorseg, es meeg diktatura van, az embereknek nem nyilt ki a csipaja, varjuk ki azt a tizenot evet es terjunk vissza erre a kerdesre. (kepzeld el kinat, ahol a gugli nem az allamilag cenzurazott tartalmat mutatja)
Egybkent, aki nem szeretnee, hogy kina megegye egy szep oszi hajnalon reggelire, az mostantol ne vegye meg a szaraikat, vegyen inkabb magyart.

QM,
Menjel ki irorszaba, tanuljal sokat a demokraciarol, es kerjel tolmacsot, ha rendorsegi, ado, stb. ugyet kell elintezned, es meglepodve fogod tapasztalni, hogy elobb utobb keritenek egyet. De azt ne vard el, hogy a munkakozvetitoben a csaj beszeljen magyarul.

Komijes Kelemen,
Az USA tenyleg mas teszta, mert ott azert van mondjuk spanyolulbeszelo a deli allamok hivatalnokai kozott, mert igy egyszerubb az eletuk. De igazad van a mexikoiak akik oda mennek nem szamitanak ra, sem a magyarok vagy lengyelek, hogy magyarul intezhetik majd az ugyeiket. Es igen Amcsi nem tipikus nemzetallam.

aka. gomes 2008.09.25. 02:13:10

Bozon,

Eloszor is, szepen osszeszedett kisdoga, koszi.
Az hogy az EU-val mi lesz, az nem budapesten fog eldolni, mi egy 10+millios nemzet vagyunk pici gazdasagi, kulturalis, turisztikai, nyelvi, tudomanyos es barmimas potenciallal.
Akar az EU-n belul, akar kivul, nekunk mas nem jutott, mint hogy vagy belekezdunk a siras-rivas es bunbak/kifogaskereses helyett a segg oszzekapasaba, es lassan de biztosan megkoszonjuk, vagy megyunk tovabb egyenesen, mindenki tudja/latja merre.
(Az EU-n belul egyebkent, asszem, jobbak a lehetosegek)

A nemzetallam - nem nemzetallam nem kerdes, ha a polgarok jol erzik magukat a borukben, ha meg nem, akkor eloszor az ismeretlent, a maas kerul a tamadasok celpontjaba (soroljam? magyar, roman, szlovak, stb nem kell a szomszedba menni a peldakert), igy azt gondolom, hogy ha egy igen szeleskoru (tanulmanyi) programmal a gyerekek/fiatalok/sot idosebbek is egeszen koran mar mas orszagokban tanulhatnak, hosszabb-rovidebb ideig idot tolthetnek, ez az idegenektol/massagtol valo felelemet nagyban csokkentheti.

Ha az Europai polgarok tudnak egyutt orulni, dolgozni, es nem egymast marni, es a megbiznak egy egyreszrol sokkal centralizaltabb hatalomban, az EU kormanyaban egyseges hadugy, kulugy, igazsagugy, gazdasagi szabalyozas, stb-vel, hogy cserebe sokkal decentralizaltabb belugyeket, oktatast, kulturalis iranyitast, onrendelkezest kapjanak, mas szavakkal amiben a globalis versenyben kulon-kulon nem lennenk eleg erosek, csak egyutt, ott osszevonni az eroket, ahol meg ez nem szukseges, regionalis onkormanyzat szervezheti a kisterseg mindennapi eletet, egeszsegugy, oktatas, rendeszet, munkaugy, esigytovabb, akkor Europa vezeto ero lenne egy jobb vilag fele.

Egyebkent egy lepcsovel tovabb is mennek, felvetnem a Nem Teruletalapu Kozossegek (mintegy civil kozossegek) tamogatasat, kulturalis, oktatasi, stb onrendelkezeset is, de ez nagyon meszire visz, igy is eleg hosszu lett, vagy nem?

gratula azoknak akik vegigolvastak, en biztos nem tennem.
gomes

bozon 2008.09.27. 21:03:22

Nagyon köszönök minden hozzászólást, és elnézést, hogy ilyen későn méltatom a kedves kommentelőket egy válaszra, de valamikor dolgozni is kell, ugye...
Köszönöm az egyetértéseket, tetszésnyilvánításokat, de köszönöm az ellenvetéseket is (még a gyalázkodásokat is, hiszen, ha valamit nem ért a hallgatóság, akkor nyilván abban van a hiba, aki nem tudta értelmesen kifejezni magát, ;-) fontos tudni, hogy mit kellene jobban elmondani, és milyen lehet a fogadtatás).

És akkor most igyekszem minden felvetésre reagálni.

- A nemzetállam is egy vívmány: igen, egy bizonyos korszakban úgy tűnt, hogy ez egy olyan jó dolog, hogy érdemes érte meghalni is. Csakhogy ez a lelkesedés nagy részben abból táplálkozott, hogy az azelőtti világ sok szempontból még rosszabb volt. Azok, akik ezért meghaltak, akkor jó célért haltak meg. Azonban a nemzetállami rendszer kiteljesedésével nagyon elkezdtek azok meghalogatni, akik nem a domináns nemzetért harcoltak. Szóval, ami az igazságosságot illeti, a rendszerről hamar kierült, hogy elég szörnyű dolog. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a nemzetállami rendszer uralkodóvá válása folytán mennyi sok tapasztalatot gyűjthettünk össze -- különösen mi, magyarok! -- a dolog vesztes oldaláról is. Még mindig olyan jónak tűnik?
- Hagyjuk a globális versenyt a francba, ezért ne is próbáljunk meg jobb EU-t csinálni: hát, nem tudom, hogy a globális versenyből -- bármi is legyen az -- ki tudja magát kivonni. Lehet az, hogy mi nem akarunk versenyezni, de a többiek akkor is akarni fognak. Az meg kellemetlen.
- Aki akar, magyarul beszél, punktum: ha hagyják. Ma, ha magyarul tanulsz a szomszédos államokban, nem tudsz elhelyezkedni. Bármikor hozhatnak olyan törvényt (ld. Szlovákia), hogy az orvosodnak csak pénzbírság terhe mellett mondhatod magyarul, hogy "fáj". Az anyanyelviség az élet egy csomó részére nem terjed ki, és ahol van, onnan is egyik napról a másikra visszavonhatják. Nem alapjog boldogan élni a saját őshonos kultúrádban.
- Győzzem meg a szomszéd népek nacionalistáit: hát, tőlem... Ha meg megvernek, hát, én már azt se bánom. Valamit tenni kell. :)
- Az USA mint példa: pont az ellentéte ennek! Ott pont azzal gyorsították az integrációt, hogy a sokszínűséget kíméletlenül lenyomták. Persze, jogod mindenhez van, csak lehetőséged nincs semmire, ha nem angolul teszed.
- Utópisztikus, mert sok "álnemzet" jelentkezik majd be: ezt azért értelemszerű módon ki lehet küszöbölni. Pl. nyelvi önállóságot, hagyományt, létszámot stb. kell felmutatni. A kihaló nemzetek kérdése jogos, ők viszont teljesen más stratégiát igényelnek (fokozott védelmet, ugyanakkor egy teljes bürokrácia, oktatásügy stb. kiépítése irreális és valószínűleg felesleges is, de amit csak lehet, azt meg kell kapniuk).
- A nemzeti szintnek teljesen el kell tűnnie (nem elég a területfüggetlenítés) ahhoz, hogy működjék ez a cucc: ez megint az USA, és megint egy más modell. Ha az EU erre menne, akkor az egyik erősségét adná fel (még ha átmenti sikereket el is lehetne érni, ez pont azt ásná alá, hogy "az USA-ban ugyan magas az egy főre jutó GDP, de Európában egyszerűen jobb élni").
- Utópia, mert költséges: azért vegyük észre, hogy vannak működő példák. Egyrészt egy rakás többnyelvű ország, régió létezik ma is, illetve az EU hivatalos nyelvei is sokan vannak már. Nem mindig zökkenőmentesen, de ezek a rendszerek működnek. Amúgy minden emberi jog drága; azt is marha drága biztosítani, hogy ne öljenek meg az utcán a pénzedért, de valamiért mégis megéri.
- A konkrét többnyelvű működést pedig ne tessék úgy elképzelni, mint a DVD-szinkront, hogy az egész régióban csak meg kell nyomnom egy gombot, és mindenből van egy másik. Pl. nagyon kevert helyeken magától értetődően van minden ügyfélablakhoz x és y nemzetiségű jelentkező. Ahol viszont az x nemzet erős kisebbségben van (mondjuk, 15% alatt), ott is azért akad egy-két dolgozó, aki a kisebbségből van, és ha bármelyik ablaknál x nyelven kell beszélni, áthívják. Ahol meg az x nemzetből éppen nagyon nem lakik senki, de éppen beesik egy x ügyfél, megoldják, hogy egy órán belül legyen tolmács. Vannak fokozatok.
- Meg vannak praktikák is. Pl. a százféle útlevelet hogyan kezeljük (jelen időben, mert ha valaki nem vette volna észre, már most is többnyelvű, de egységes az EU-s útlevél)? Minden rubrika neve ott van pár nagy nyelven, plusz van mellette egy szám. A szám a lényeg! Azt, hogy az 1. mező a vezetéknév, minden rendőr tudja az egész EU-ban, nem egy ördöngösség. Speciel az útlevélben van valahol egy fordítós oldal is, de ezt soha nem nézi meg senki, nem is szükséges.
- Legyen csak pár nagy nyelv hivatalos: ez a többi nyelv lassú elsorvasztásával egyenlő. Ez is az USA-hoz közeli megoldás. Amúgy, ha pl. az lenne az előírás, hogy mindenkinek kötelező az iskolában egy-két EU-s nyelvet tanulnia, akkor úgyis spontán megvalósul, hogy valamelyik nagy nyelvet mindenki beszéli. Csak emellett éljen a nyelvében minden nemzet!
- Ha ez megvalósul, Írországba megyünk, az asztalra csapunk, és magyarul beszélünk: nem igazán. Mint fentebb írtam, vannak értelemszerű korlátai a helyi nemzetként való bejegyzésnek, amit az Írországi magyarok elég nehezen teljesítenének. De ha odamegy százezer magyar egy tömbben lehúzni százötven évet, akkor akár minden lehetséges. ;-)
- A vajdasági analógia: igen, ott tényleg szimpatikus törekvések tökéletlen megvalósulásával találkozhattunk, mint ahogy más aspektusban, de pl. az Osztrák-Magyar Monarchia is néha döbbenetes modernséget tudott felmutatni a kérdésben. Ez a sok tapasztalat és rész-jóság talán egyszer összeállhatna egy tényleg jó megoldássá. Szerintem a mai kor emberijogi érzékenységével és az EU integrációs problémáival erre elérkezett az idő.
- Mi lesz nyolc-tíz nyelvvel: hát, ha megmondja valaki, hogy hol lenne ez a helyzet, akkor elkezdhetjük kitalálni. :) Nézzünk azért körbe, és vegyük észre, hogy (1) a legtöbb régió természetesen is egynyelvű, (2) kétnyelvűből még sok van (és közülük jópár már valamennyire működik), (3) háromnyelvűből kevés, (4) többnyelvűből legfeljebb pár.
- Ez a dolog kollektív öngyilkosság az uralkodó nemzet részéről: hát, valóban nehéz sokakkal elhitetni, hogy nem, de pont arról szól a lényeg, hogy számoljuk fel az összes pozitív és negatív diszkriminációt egyszerre. Logikai alapon megközelítve azt a problémát, hogy hogyan élhetnek egymás mellett, egymásba keveredve különböző népek úgy, hogy egyik sem jelent rendszerszinten veszélyt a másikra, és egyiknek a jogai sem csorbulnak, ezt a modellt dobja ki a gép. Vagy van jobb?
- Most is van sok joguk a határon túli magyaroknak: hát, erről ld. fentebb, hogy mennyire reális, hogy mindenki azon a nyelven beszél, ahogy akar, és punktum. Egyszerűen lejt a pálya, hol lankásabban, hol meredekebben, de mindenhol lejt, és sehol sem biztos, hogy nem kezdi el valaki az uralkodó nemzetből holnap tovább billenteni. Ennek csak a rendszerszinten tökéletesen egyenlő esélyeket biztosító logikai konstrukció veheti elejét.
- Az arab betűs halandzsahozzászólás jó vicc, de jobbra kellett volna rendezni. Ott alapból úgy szokás.
- Terület nélküli állam, nem területi alapú közösségek: nagyon jó, hogy nem egyedül találom fel a spanyolviaszt! Azonban a teljesen terület nélküli állam elég anarchisztikus, ezért kell, hogy egy csomó funkció (természetesen az ezt finanszírozó adóhányaddal együtt) a régiónál maradjon. Pl. nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindeki a telefonelőfizetéshez hasonlóan állandóan adókulcsot váltogasson (ennek persze az is elejét kell, hogy vegye, hogy az EU-s igazgatás és benne az adó is egységesedik). A nem területi alapú közösségek ideája egy jó széles általánosítás, de milyen olyan közfunkciókat érint, amelyek nem kulturálisak, és nem területiek? Szerintem a mai nemzetállami funkciók kiváltásához nagyobb absztrakció nem szükséges.
- Kultúra = nyelv? Jó kérdés, és láthatjuk, hogy nem mindig egyenlő a kettő (pl. németek kontra osztrákok). Előfordulhat, hogy egy nyelven több kultúra létezik, és akkor pl. a két kultúrának más-más közoktatási tartalmai, szervezetei vannak, de ezt is méltányosan lehet szabályozni azzal a "nemzetté nyilvánítási" kritériumrendszerrel, amit fentebb említettem. S azt se feledjük el, hogy a nemzetek ilyen fajta "osztódása" praktikusan már alig jelent problémát. A szűk értelemben vett kultúrát osztja, ami amúgyis egynyelvű, nemzeti hatáskör, a regionális többnyelvűséget nagyon nem érinti (pl. miben más az egységes EU-s német és osztrák útlevél?).
- Az integrációt inkább a szervezeti reformok és a közös nyelv jelentené: igen, nem. A szervezeti reformokra (pl. egyszerű többséges szavazásokra) ettől függetlenül is szükség van, de vegyük észre, hogy pont a nemzetállami csordamentalitás miatt akadtak el ezek a reformok is. A közös nyelvről pedig továbbra is ld. az USA-t.
- A távoli állam kultúráját önként felvevő ember úgyis elvész: ez igaz, de nem erről van szó. Tipikusan a többnyelvűség problémája az egymásba ható, kevert határvidékekkel rendelkező nemzeteknél jelentkezik. Az meg, hogy gondolok egyet, és én most Budapesten bejegyzem magam írnek, több említett kritérium miatt abnormális jelenség, nem reális probléma (ld. még a fenit Írországban hadonászó magyrokat).
- Nem a nemzetállam a kérdés, hanem az, hogy jól érzi-e magát a polgár: ja. Csak ha arról van szó, hogy jól érzi-e magát, akkor ezt dobja ki a gép.
- Mit akarunk ilyen kis országként beleszólni a dolgokba: ne már! Kezdeményezünk, sok szövetségesre találunk stb. Egyébként ki kezdeményezzen, ha nem az erre legalkalmasabb helyzettel "szerencséltetett" magyarok?

Aki meg arról ábrándozik, hogy olvashatatlanul hosszút ír, korábban keljen fel! :)))
Remélem, minden lényeges dologra reagáltam, kötelességemnek éreztem.

Gondolkodjunk!

aka. gomes 2008.09.28. 19:15:58


Az uj szemlelet itt kezdodik.
Nem csak beszelni, szajat tepni, hanem elkezdeni csinalni - kezdemenyezni, szovetszegeseket talalni, sot, bevezetni ami rank tartozik.

Igy legyen.
Mert csak igy lehet.

vvths 2008.09.29. 22:48:06

Bozon, ez mind rendben van, de a legnagyobb problemak igazabol pont abbol adodnak, hogy a kozossegek etnikai alapon szervezodnek es egymassal versengnek. Ezt valamennyire mersekelheti, ha megszunik az etnikai alapon szervezodott nemzetallamok kozti verseny. Ez valoban akkor szunhet meg, ha magasabb szinten integtalodik az EU; ado, gazdasag, ilyesmi, es az effektiv nemezetallamok megszunnek. De meg ez sem garancia semmire.
Ha a a hivatalos nyelvek regionalis alapon vallnak hivatalossa akkor bizonyos kissebsegeknek javul a helyzetuk, a mellettuk elo addig dominansabb etnikum pedig ugy fogja erezni veszit a befolyasabol, az ellentetek tehat valoszinuleg a kezdeti idoszakban kielesednek.
Ezen tul, ha csak az erintett regioban valik hivatalossa a nyelv akkor az maximum a szomszedos regiok kozotti mobilitast erositheti; EU szinten nem mukodik. Ha EU szinten akarjuk erositeni a mobilitast, akkor viszont automatikusan egy USA jelleggu olvasztotegely fele indulunk el ahol rengeteg kultura ohatatlnul eltunik, illetve feloldodik es atalakul. Mindenesetre a mai formajaban jo esellyel eltunik. (Mellesleg egyebkent is eltunik jelenlegi formalyaban hiszen a kulturak is folyamatosan alakulnak, a kerdes csak annyi mekkora lesz a tobbi kultura rahatasa erre az atalakulasra. Meg az, valyon melyik utat tartjuk jobbnak es miert. Ez viszont mar nagyon messze vezetne.)
Viszont, ha elfogadjuk a kovetkezo pontokat kozos alapnak:
a.) a kisebb nyelvek csak regionalisan lesznek hivatalosak
b.) segiteni kell az EU-n beluli mobilitast,
akkor az nyelvek szintjen annyit jelent, hogy kell egy olyan kozos nyelv, amit mindenki beszel a mobilitas miatt, regionalisan viszont mindenki beszelje a sajat nyelvet.
Ez azonban meg minidg csak a nyelvhasznalat - ami ketseg kivul _nagyon_sokat_ adhat hozza valaki eletminosegehez, foleg, ha a tobbiek is tulesnek az elso sokkon es kezdik elfogadni az uj szituaciot.
Ez viszont csak egy lepes es korantsem tisztazza azt a sokkal fontosabb kerdest, hogy a nagyfoku mobilitas a fontosabb, vagy a kulturak megorzese minel inkabb jelenlegi formajukban. A ketto ugyanis tapasztalataim alapjan nem igazan osszeegyeztetheto. Illetve gyokeresen mas hozzaallast kovetelne. Olyat, ami ma csak keveseknek sajatja, sot, tovabb megyek, kevesek kepesek ra a mai kulturalis kozegben.
Szerintem fontos, hogy tisztazzuk ezeket a kerdeseket. Ha ebben megvan nagyjabol az egyetertes, akkor el kell kezdeni azon gondolkodni, hogy ezeket hogyan lehet megvalositani: kommunikacios kampanyok, kozoktatas - foleg altalanos es kozep iskolaban - megvaltoztatasa, csereprogramok, stb.
Csak ez meg nagyon kezd egy progresszivista, istenkomplexusos tarsadalom mernokseg fele mutatni ami nem tul szimpatikus. Szoval mind e mellett fontos, hogy a rendszer azert a leheto legnagyobb szabadsagot meghagyja az egyennek, hogy megvalassza sajat identitasat, meg akkor is, ha az esetleg olyan (kirekeszto, rasszista, stb.) ami nekunk nagyon nem tetszik.

Buga_Jakab 2008.10.01. 22:40:56

Kedves Bozon, ez egy jó gondolatmenet volt, sokkal emberibb életet tenne lehetővé, ha megvalósulna. Igazából a válaszodból értettem meg az elgondolásodat.

Érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy Nyugat-Európában (az EU-ban) miért nem igazán elfogadottak a kollektív jogok, amikről most beszélünk. Egyfelől sajnos Hitler ezt hangoztatta, amikor pl. Csehországot követelte. Másfelől sok gondjuk van a bevándorlók második, harmadik nemzedékével (ld. az elővárosi lázadásokat Francioaországban).

Ez utóbbi aktuális dolog, ezért érdemes volna azt megnézni, hogy a javaslatod okozhat-e ilyen jellegű problémát (azt hiszem, nem).

Üdv.: Jakab
süti beállítások módosítása