HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Szókrátész védőbeszéde

2008.09.24. 01:04 :: Rigo'

Neki sem kellett, ahogy az előttem szóló kollégának sincs ilyesmire szüksége. Mégis, pár gondolat kikívánkozik egy ilyen hosszú nap végén.

Elolvastam ugyanis a hozzászólásokat és meglepően sok volt az ellenséges vagy ellenérzésű hang. Ha azt gondolnám, hogy az agymosott tömegek szeme nem nyitható fel, akkor nem írnék. De én hiszek ... sok mindenben. Többek közt bennetek, magyar emberekben.

Érdekes dolog az idegengyűlölet. Az emberrel vele születik, mint a félelem az ismeretlentől. Aztán amint a személyiség érik, és világot lát egyre kevésbé lesz alátámasztott a dolog. Majd eljutunk oda, hogy a másik ember éppen olyan mint mi (sőt sokszor jobb, barátságosabb is), viszont ha elhagyni készült az otthonát akkor még nyomorultabb is. Magyarországon rémesen kevesen jutunk el idáig.

Pedig mit is veszthetünk azzal, ha kulturális szabadságjogokat kapnak az EU nemzetei? Megtanuljuk elismerni és elfogadni a másságot gyerekkortól? Vagy attól félünk, hogy majd fegyvert ragadnak a törpe régiók és a szabadságot adó kézbe marnak? Mégis miért tennék? Ez kulturális felvilágosodás lenne, nem egyszerű határkiigazítás. Tök röhej, ha már a kettő közötti alapvető különbséget sem tudjuk felfogni - elfogadni.

Annak idején a feminizmus is társadalomellenes lázításnak tűnt. Aztán szépen elterjedt és valóban kevesebb lett a család és több a válás, viszont jóval kevesebb a boldogtalan, vagy szolgaként tartott nő. Mi pedig rájöttünk, hogy nem értjük a nőket. A demokrácia kérem nem habostorta. Fontos része az elidegeníthetetlennek hitt jogok feloldása. Hiszen talán nem is kell értenünk a nőket. Ez is amolyan férfias-racionalista megközelítés. Lehet alkalmazkodni is. Konszenzusra lépve eltűrni az irracionalitást szemben a férfi viszonylagos empátiahiányával. Kiegészíteni egymást és támogatni, nem pedig elnyomni. Valójában rengeteg pozitívumot adott a feminizmus, csak nem könnyű élni vele.

Hasonló konszenzus egy  többnyelvű ország is. Nem egyszerű, talán nem is túl logikus, de alapjaiban demokratikus. Az emberek rengeteget tanulhatnak egymástól ha alázattal közelítenek egymáshoz. Mi magyarok is tanulhatunk a sváboktól, a tótoktól, a sokacoktól és a többi velünk élő néptől. Megbékélést például.

Meg hazaszeretetet, ami korántsem azonos a nacionalizmussal.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr64678615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsanes 2008.09.24. 10:07:32

:( mégsem lehet más a politika :(
legalábbis általatok nem...

képes vagy védeni azt a szerencsétlen bozont? elképesztő baromságokat írt az előző postban és te most azt akarod sugallni, hogy aki nem ért vele egyet az idegengyűlölő, intoleráns, kansovén, ordas nacionalista (ami szerinted elválaszthatatlan a sovinizmustól, ugye?)

elmentek a picsába :(

remélem az általatok képviselt demagóg hülyeségnek nem jut tér abban a várva-várt messiás-pártban.

Rigo' 2008.09.24. 11:01:39

Én nem sugallok semmit, csak leírom a véleményem.
Ha nem tetszik akkor vitába lehet szállni vele. Egy jó vitának alapfeltétele a partner tisztelete. Nekem ez nem jött át a soraidból, de lehet, hogy csak máshogy lettünk szocializálva.

Akárhogy is, talán belátod, hogy az ilyen (módon tálalt) véleményekre nehéz a demokráciát építeni.
Bízok benne, hogy vitaképesen is le tudod írni a konkrét ellenvetéseidet, ha már ennyire érdekel a téma!

lehetmás 2008.09.24. 15:47:52

Béke, szeretet, drága pajtások!

Bozon előző posztja legalábbis fantáziadús volt, és az mindig jó. Lehet vele többé-kevésbé egyetérteni, lehet tökéletesen opponálni, de igazán kár összeveszni rajta. Riggerjacknek tetszett, és a feminizmust hozta analógiának. Tök jó.
Dzsanesnek nem tetszett: tök jó. Fikciózik, elküld minket kollektíven a picsába: nem tök jó.

Azt a biztonság kedvéért újra elmondanám, hogy itt nem a programunkat publikáljuk, hanem egymást szórakoztatjuk, néha informáljuk stb. Bozon sem kezd neki holnap az államok lebontásának, de jó eljátszani messzire mutató gondolatokkal is időnként. Már csak azért is, mert a programírás közben nem élheti ki magát az ember; ott reális, holnaptól megvalósítható koncepciókat kell megalkotni. És legyenek azok akármilyen jó minőségűek is, biztos, h sokkal unalmasabbak, mint az ilyen eszmefuttatások.

Egyébként nem is tökéletesen irreális a dolog: az örök jó példa Skandináviában 10%os kisebbségek nyelvét hivatalossá teszik, de pl kivándorló rokonaimnál (Svédországban)még a 2. generáció is állami költségen tanulta a (szülei) anyanyelvét az iskolában.

Mifelénk is lehetne egy kicsit előre lépni: ha tudatosítjuk azt, hogy az emberek szeretnek kulturális-politikai közösségekhez tartozni, és h ezeknek különböző szintjei vannak, amik közül az állam nem szükségszerűen, csak történelmi adottságként bír kitüntetett szereppel, mindjárt beljebb vagyunk. Ha több hangsúlyt teszünk a nem feltétlenül régiós, de mindenképpen alacsonyabb szintre, azt nem hívják máshogy, mint szubszidiaritás, és nehezen kikezdhető elv. Ha hozzátesszük, hogy kell egy magasabb fokú, de alacsonyabb intenzitású integráltság is, és ennek megfelelő kerete lehet az EU, akkor már közelítünk egy tartható elképzelés alapvonalaihoz. Ahogy az emberek identitásai, úgy a közös ügyeik is több szinten szerveződnek. Megtalálni a pontos egyensúlyt, hogy mi érinti az egyes embert pl egy család tagjaként, mi kerületi v települési lakosként, magyarként, románként, diákként, szerelőként, nyugdíjasként, melegként, párttagként, fogyatékkal élőként, európaiként, emberként, földlakóként stb. - hát ez baromira nem könnyű feladat. A rendszeres, és az esetlegesen adott helyzetet megkérdőjelező gondolkodás mindenesetre nem árt hozzá.

arphead 2008.09.24. 21:48:34

Tulajdonképpen nagyon sok olyan ember van aki mindig, minden körülmények között vmi másra vágyik. Ők nem tudják megtalálni soha a helyüket egyetlen ideiológia színtéren sem. Hiába kínáltok egy alternatívát, hiába lesz más a politika. Nekik ahozképest is másra lesz szükségük. A gondolkodó, "agymosatlan" ember mindig szembe megy az árral, még ha egyet is ért az alapvető koncepciókkal. Szkeptikosok mindig is lesznek, vagyunk. Olvastam egy előző postban, h nem akartok néppárt lenni, és nemakarjátok megszólatani a társadalom minden egyes szegletét. Ez egy jó irányvonal. Magyarországon az eddigi összes politikai erő, csoportosulás a populizmusba bukott vagy majd bukik bele. Nem fogtok és ne is akarjatok mindenkit meggyőzni az igazatokról. Alapvetően én pl támogatni tudnám az efféle elképzeléseket egy EUparlamenti választásokkor leszámítva az elgondolás utópisztikus jellegét. És a másik dolog ami felmerült bennem ezeket a posztokat olvasva, h igen végre ez egy eléggé európai gondolkodás, amit jelenleg igen kevés politikai erő tud magáénak.
süti beállítások módosítása