HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Unokáink élete 3.

2008.10.02. 13:13 :: DM Consulting

[Az írás egy kutatás eredményeit ismertető sorozat része. A fókuszcsoportos beszélgetések arra keresték a választ: a résztvevők milyen életet kívánnak unokáiknak.]

 

A tudás társadalma – unokáink kultúrája, tudása

 

Az unokáinknak álmodott világban nagyobb az emberek műveltsége, tudása. A kulturális és a szellemi értékek dominanciája jellemzi ezt a korszakot. Unokánk „boldog, közösségi ember, aki jólétben él, amit nem fogyasztói értékek, hanem a tudományos és lelki-szellemi fejlődés definiál; önmegvalósító egyéniség”. Az intellektuális képességek felértékelődnek. A tudás, a műveltség értéke kerül a pénz értéke helyére. Magasabb az általános műveltség.
Az emberek tudása integráltabb, „összegződöttebb” fogalmazta valaki. Fontos lesz a speciális tudás is és egyszerre vele együtt az integrált, holisztikus szemléletű tudás is. Unokáink integrált tudása lehetővé teszi, hogy szelídebben bánjanak a környezetükkel, az energiájuk egy részét arra fordíthatják, hogy a tevékenységük által keletkező károkat, a szennyezést kivédjék, lehetséges tevékenységeiket nagyon átgondolják, és nagyon tudatosan csinálják a dolgaikat.

A tudáshoz való hozzáférésben nagyobb egyenlőség van. Ennek helyi elérhetőségi feltételei és az anyagi feltételei is jobbak, a kultúrához való hozzáférés olcsóbb. Sokkal több ember képezheti magát, többen beszélnek idegen nyelveket. Mindenki számára hozzáférhető, egyenlő lehetőségek vannak a képességek-készségek kibontakoztatására. A jelenleg kulturálisan leszakadó rétegek műveltsége emelkedik.

Unokánk akar tanulni, tudást szerezni; célrendszerében a tudás, az önművelés, a belső építkezés erősen preferált, magas fokú oktatásban részesül, ami további fejlődésnek is lehet az alapja. Műveltségi alapjai magasak, amit utána kamatoztatni tud a későbbiekben.
Több idegen nyelvet beszél, tapasztalatot szerezhet külföldön is. Tanulása nem csak ismeretek felhalmozását jelenti, hanem a személyiség fejlődését is, aminek így az alapértékei lennének az elfogadás, a tolerancia, a közösségi szemlélet, a szeretet; egymás és önmagunk szeretete és megismerése, és így tudja megvalósítani azt, hogy békében éljen.

A környezet és a társadalom kapcsolata is ez által lenne kiegyensúlyozott és harmonikus, az emberekből belülről kifelé való építkezés révén. „Tehát sok embernek kell elindítania önmagából a folyamatokat. Azok összeadódnak és harmonizálni fognak ezek a közös rezgések.”

Megmarad a Gutenberg Galaxis, az internet nem veszi át a nyomtatott szöveg szerepét, az olvasás, a nyomtatott könyvek és a könyvtárak szerepe erős marad. Van, aki kevesebb számítógépet szeretne unokánk világában, s több olvasást, több színházat. Unokánk kultúrájában erős a közösségi kulturális formák szerepe. Sok a tánc, a zene, a zenélés, a fesztivál, unokánk sok közösségi kulturális esemény részese.

Unokánknak megvan a mindennapi élethez szükséges hasznos tudása, amellyel a mindennapi életét jól tudja szervezni, tudása gyakorlatias és mélyebb is egyszerre. Az alaptudás, műveltség megszerzése után kutató, alkotó munkával is foglalkozik, a tudást műveli, használja. Iskolái után járja a világot, hogy tanuljon, kutasson, így bővíti, mélyíti tudását. Van, aki pedig az „amerikaias”, gyakorlatias oktatással szemben a magyar oktatás és kultúra mélységét kívánja unokájának. Legyen fontos számára a kultúránk, a múltunk ápolása és tovább adása, ezért fontos, hogy az unokáink ismerjék a múltunkat, a különböző csoportok megőrizhessék kultúrájukat, és ne akarjanak más, erősebb csoportok rájuk erőltetni valamit. Sokféle alternatív tudásforma létezik, ezek őrzik hagyományaikat, és mindenki választhat azok közül. És rájönnek, hogy az agresszió, mások leigázása nem vezet sehova. Globális kultúra jön létre gyakorlatilag. Szükség lesz egy globális kultúra ismeretére, amelyben az emberek ismernék a sokszínű világ kultúrájának alapjait.

A tudást, a kultúrát erősen áthatja a hit s a hiten alapuló egyetemes szeretet. Az emberi viszonyok a szolgálaton alapulnak és egymás segítségén, és ez ember értéke nem az ügyességén, okosságán, gazdagságán múlik, hanem az az értékmérő, hogy ki mennyire tudja a másikat szeretni és szolgálni.
 

1 komment

Címkék: kultúra tudás unokáink élete

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr10692404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petibatya 2008.10.03. 06:01:36

Sokan sok félék vagyunk. Eltérő látásmóddal, világképpel, kötődésekkel bírunk, más-más vágyak és egyéni célok irányítják cselekedeteinket. És ez így van jól. Amiben talán egyformák, vagy legalább is hasonlóak lehetünk, az a társadalmi béke, a társadalmi jólét és a természeti környezettel harmonizáló társadalom utáni vágy, és az ezek megvalósulásában testet öltő közjó óhajtása.
Ennek a közös érdekként is meghatározható óhajnak a teljesülését sajnos nem látjuk a mindennapokban, sőt a valós folyamatok inkább ezzel ellentétes irányba hatnak. A társadalom egyre mélyülő megosztottsága és élesedő konfliktusai, a leszakadó és elnyomorodó társadalmi csoportok, valamint a természeti környezet megállíthatatlannak tűnő pusztulása mind-mind ezeket a nem kívánatos tendenciákat jelzik.
A negatív folyamatok lassítását, még inkább azok megfordítását célzó egyéni és társas kezdeményezések fontossága felbecsülhetetlen, ám önmagukban, mint ahogy azt tapasztaljuk nem elégségesek. A kívánatos és szükséges pozitív változások nélkülözhetetlen feltétele az is, hogy a politikai döntések, és azok eredményeként maga az állam is ezt a célt, nevezetesen a közjó érvényesülését szolgálja.
Ma nem ezt teszi.

Az unokáinknak óhajtott világ lila köd marad csupán, ha mi nem lépjük meg a mában lehetséges és szükséges lépéseket. Azt minden józanul gondolkodó embernek látnia kell, hogy a "társadalmi bajok" megszüntetésére tett próbálkozások mindaddig kudarcra ítéltetnek, amíg a domináns szerveződés - az állam - a politikai döntések "folyamányaként" a rendszer szétesését, a diszharmonikus folyamatok felerősödését gerjeszti, vagy egy túlhaladott rugalmatlan társadalmi struktúra erőszakos létrehozását, vagy fennmaradását szolgálja.
Hogy mi vár valójában az unokáinkra igazából nem tudhatjuk. A jelenlegi helyzet, és a tendenciák ismeretében sajnos a jövő sok jóval nem kecsegtet. www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=44399
süti beállítások módosítása