HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Válasz Kóczián Péternek

2008.10.03. 10:44 :: lehetmás

Politika és Élet című blogján Kóczián Péter elgondolkodtató kritikát fogalmazott meg a kísérletünkkel szemben. Egyik tagunk egy hosszabb kommentben válaszolt rá; talán titeket is érdekelhet (de előbb olvassátok el Kóczián bejegyzését!):

Kedves Péter!

 

Tetszik az írásod, de néhány helyen vitatkoznom kell vele.
 
Rögtön az elején megjelenik, és végigvonul a cikken egy közkeletű félreértés. Addig rendben van, hogy Magyarországon legfeljebb csíráiban, szubkulturális szinten van jelen a posztmodern társadalom. Ebből azonban nem következik, hogy egy új politikai erő ne szerveződhetne meg, és ne válhatna sikeressé a zöld politikai filozófiát követve. Mégpedig azért nem, mert az ökopolitika sokkal többet jelent annál, mint amire sokan – ezek szerint még Te is – asszociálnak róla.
 
Igazad van: „még nem alakult ki az a fogalmi keret, amelyben az alternatíva vonzó módon megfogalmazható”. És ezért próbálja meg Schiffer András, ha nem is magát a zöld jelzőt, de annak megszorító értelmezését elhárítani – lásd pl. a Figyelő vonatkozó cikkének címét: „Több mint zöld”. (Itt jegyezném meg, hogy bár retorikailag nyilván könnyebb egyetlen személyhez kötni a kezdeményezést, az Ökopolitikai Műhelyben jelenleg közel háromszáz ember dolgozik, és még ha – „történelmi” okokból – Schiffer is szerepel jelenleg legtöbbet a témával kapcsolatban, ez közel sem egy egyszemélyes projekt. A zöld politikai gyakorlatnak megfelelően a Lehet más a politika! kezdeményezés tudatosan elutasítja az egyszemélyi vezetést, és szembemegy a politika perszonalizálódásának károsnak ítélt folyamatával.)
 
Éppen az a feladat, hogy ami nem sikerült az eddigi zöld(es) pártoknak – a zöld mint politikai kategória kitágítása, a nyugat-európai, komplex politikai programot involváló értelmezés meghonosítása -, azt sikerüljön elérnie az új zöld kezdeményezésnek. Ezen múlik a leendő párt sikere.
 
Nem arra van szükség, hogy bonyolult politikai filozófiai fejtegetések révén érjük el ezt a célt, hiszen az legfeljebb párezer értelmiségire lehetne hatással. A lehet más a politika! kezdeményezésnek programja és tevékenysége révén kell megértetnie az emberekkel, hogy van alternatíva, és hogy ennek a színe – mintegy mellesleg – zöld.
 
A gondolatok általad kifogásolt hiánya, a színrelépés csúszása mint kifogás már nem sokáig –  egy hétig sem – tartható. Akkor kiderül, hogy igenis adható egy olyan program, ami egyrészt következetesen levezethető a tágan – nemcsak ökológiai, hanem gazdasági és társadalmi értelemben is – vett fenntarthatóság gondolatából, másrészt választ ad a magyar társadalom általad is említett problémáira.
 
A diagnózisoddal ugyanis egyetértek: a többségnek nem a társadalomfejlődés modelljével általában, hanem a politika dominanciájával és korruptságával, a húzd meg-ereszd meg gazdaságpolitikával, a politikai rendszer kirekesztő, lezárt jellegével és az értelmetlen, öncélú csatározással van problémája. A zöld ideológia pedig éppen abban erős, hogy képes rugalmas módon reagálni a felmerülő/fennálló problémákra, és ezeket rendszerbe kapcsolni – kirajzolva eközben egy alternatív társadalomfejlődési modellt.
 
Azt gondolom, ott tévedsz, ahol Makó vitézt emlegeted. Ő valóban soha nem ért el Jeruzsálembe, de a „zöld gondolat” tudja az utat „a kritikussá vált politikai érzületek világához”.
 
A „létező politikai erőket sarokba szorító, morális alapú kritika” előtt szabad a tér, és végtelenek a lehetőségek. És létezik, hamarosan nyilvánosan is vitatható lesz „a zöld gondolatot is magába foglaló, de nem túl zöld [?], életképes alternatívának tűnő gazdasági-politikai elképzelés”, amit teljes joggal hiányolsz.
 
És ez nem csupán „Schiffer problémája” volt, hanem több száz ember gondja; a közeli jövőben pedig – előre is elnézést a nagy szavakért – az ország előtt álló legjobb lehetőség a status quo megváltoztatására.
 
Üdvözlettel:
Tordai Bence,
az Ökopolitikai Műhely tagja, a Lehet más a politika! kezdeményezés szervezője
 

5 komment

Címkék: vélemény vita zöld kóczián ökopolitika tordai

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr18693908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.10.03. 13:09:32

Nocsak. Az írásból - ha közvetve is, de - kiderül, hogy a jövő héten lesz a nagy nap. "A gondolatok általad kifogásolt hiánya, a színrelépés csúszása mint kifogás már nem sokáig – egy hétig sem – tartható."

Fél nappal a Népszabadság cikke után a blog olvasói is megtudhatták.

Ui.:
1. Érv helyett írod: "Ebből azonban nem következik, hogy egy új politikai erő ne szerveződhetne meg, és ne válhatna sikeressé a zöld politikai filozófiát követve." - innen kezdve hiszem - nem hiszem vita: elég alacsony szellemi szint.

2. Kócziánnak volt még egy súlyos megállapítása: "Bármilyen új politikai erőnek arra kell válaszolnia, hogy a kialakult keretek között, a létező pénzügyi-gazdasági-erőcsoport küzdelem világában milyen új alternatívát tud megfogalmazni."

Erre mintha nem válaszoltál volna. Korábban magabiztosak voltatok, hogy a lelkesedés meg a munka pótolja a pénzt - még mindig így gondoljátok?

Joós István · http://www.fapad.net 2008.10.06. 18:57:03

Urak (Hölgyek)!

1.)
remélem, sikerül(t) olyan nevet választani, amit NEM KELL elmagyarázni az átlag magyarnak.

a "zöld" jelző már fogalalt, és nagyon nehéz egy már foglalt cimke tartalmát "tárprogramozni" az emberek fejében ... valamint felesleges is.

2.)
remélem, akadt már ARC is. aki szuggesztív, megbízható, nem üresfejű és nem lejáratott, valamint erős HITE van az ügyben. e nélkül egyszerűen nem sikerülhet...

barátsággal,
Joós István

lehetmás 2008.10.07. 01:02:15

Kedves István!

1: Lehet más a politika! Magyarázzam? :)
Ez persze még nem a pártnév, ahogy az LMP nem is párt.

2: arcok vannak, szerdán meg lehetőket nézni. nem tudom, tetszeni fognak-e, de az biztos, h nem üresfejűek, nem lejáratottak, és hisznek abban, amit csinálnak - máshogy nem is érdemes...

üdv, l

Brian 2008.10.08. 10:41:45

És eljött a nap, most már nem kell in abstracto vitatkozni arról, mit is akarhat egy ilyen szerveződés, mert el lehet olvasni:

www.lehetmas.hu/img/agenda.pdf

Buga_Jakab 2008.10.08. 20:07:27

Kösz Brian, sőt, ezt most időben belinkelted. Ezen tényleg tátszik, hogy dolgoztak a fiúklányok, megérdemelne egy írást itt a blogon is.
süti beállítások módosítása