HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Az alapokra ki figyel?

2008.10.16. 10:15 :: Rigo'

Az Index híre szerint Malájzia és Dominika után a világon a legtöbbet fizettük egyetlen olimpiai éremért. De miért? És mi ennek az üzenete?

Sokak számára a pekingi ötkarikás játékok csalódást okoztak, pedig a "legek olimpiájaként" emlegették. Szerintem is a legeké volt: a leginkább a pénzről és a közönyről szólt és a legkevésbé az olimpiai eszméről. Eközben rengeteg sportszerető magyarnak okozott csalódást a "kevés" arany. Az Index készített is számításokat az érmek számát GDP-re és lakosságszámra vetítve, amely szerint még mindig jók voltunk. Ez az okoskodás poénnak jó, de vígasztalásnak semmiképp, ugyanis - komolyan véve - épp azt a hitet ölné meg, hogy bárkiből lehet bajnok. Pedig a kevés fennmaradt (és gyakran igaznak bizonyuló) mesénkhez fontos volna ragaszkodni.

A "kevés arany" azonban szült egy másik, sokkal kézzelfoghatóbb problémát: Jóval kevesebb pénzt kellett (volna) kifizetni jutalmazásra, mint amennyi a kasszában volt.   Mi viszont megemeltük a jutalmak összegét, pedig borítékolható volt, hogy valaki mindenképpen elégedetlen lesz. Így Malájzia és Dominika után a világon a legtöbbet fizettük egyetlen éremért sportolóknak és edzőiknek. (Kevéssé ismert tény, hogy egy olimpiai bajnok /és csak az/ rendszerint jól megél a szponzorpénzből, állami támogatás nélkül is.) Fel sem merült, hogy legalább az eredetileg a kasszában maradt összegekből a tömegsportot, utánpótlást lehetne támogatni? Felszerelést pályáztatni a lepukkant vagy vegetáló egyesületeknek, amik minimális vagy nulla önkormányzati támogatással üzemelnek? Két évtizede kongatjuk a vészharangot, hogy halódik az utánpótlás, romlanak a körülmények, nem lesznek bajnokok, nem lesz hol sportolni. Most bejött, de mi azért fülünket, szemünket szorosan zárva tartjuk. A helyzet az, hogy a mai kölykök többsége elhízott, nagy részük számítógépfüggő, és sokkal kevesebben sportolnak mint korábban. Nem csak azért, mert lusták, hanem mert drága lett. Támogatás híján az egyesületeknek szinte csak a tagdíjakból kell megélni, és a minőségi felszerelést a szülőnek kell összevásárolnia. Az a "kis apró" a kasszában (százmilliókról beszélünk) nem csak szimbolikusan számított volna a nem ritkán évi 1 milliós önkormányzati támogatásból gazdálkodó egyesületeknél... Most jobb lett volna a gyökeret öntözni, nem a virágot.

Már csak azért is, mert a tömegsportot egy okos országban nem mellesleg népegészségügyi kérdésnek és nem öngondoskodásra alapozott laza, szabadidős tevékenységnek tekintik. Ha nem költünk tájékoztatásra és a sportegyesületek fenntartására, akkor sokkal többet kell költenünk az elhízásból és járulékos betegségeiből fakadó egészségügyi problémák kezelésére. Az életszínvonal nem csak a magasabb fizetéstől és a jobb egészségügyi ellátástól emelkedik. Sokkal alapvetőbb kérdés az emberek közérzete. Egy rendszeresen sportoló embernél pedig az még egy ilyen olimpia után is sokkal jobb.

90 komment

Címkék: index sport elhízás olimpia egészségügy tájékoztatás népegészségügy tömegsport sportegyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr60716526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltee 2008.10.16. 23:03:28

Biciklizz minden hétköznap!

Upani 2008.10.18. 09:43:02

Bickilizek is (szinte) minden nap, de ez néha veszélyes móka, no bicó út, ami van az kevés és néha jobban járok ha helyette a földutat használom, plusz nem tudom mások hogy vannak vele, de néha elborzaszt, hogy mi jön ki az orromból egy-egy városi biciklizés után...és azok a fekete dszuvák nem az én mirigyeim termékei...
Sz'al kell még várni arra, hogy az ember gondtalanul járjon dolgozni, suliba kerékpárral.. A legtöbb helyen nincs is hova lekötni a gépet, ha meg igen, akkor sem valószínű, hogy meg lesz még akkor ha kijövök érte..
Nehéz ügy ez a sport dolog is, egyébként..

Upani 2008.10.18. 09:49:19

a legtöbben szerintem nem lustaságból, nem a pénz miatt nem megy el vmit mozogni, hiszen valjuk be, egy kiadós séta vagy kirándulás, egy-egy bicózás nem egy nagy pénz...
Inkább a napi 8-10 vagy akár több stresszes meló, a feszültség levezetésére alkalmazott nem túl egészséges és eredményes megszokott módszerek (pia, kaja, tv, esetleg néha egy jó dugás, vagy party kinyúlásig a tömény cigifüstben hajnalig stb..).
Meg aztán sportolni nem olyan trendi, a haverok sem akarnak jönni, így egy csomóan, akik nem elég elszántak, hogy egyedül neki lássanak a testük karbantartásának inkább maradnak a "majd jövő héttől nekilátok" típusú elhatározásoknál..

Upani 2008.10.18. 10:15:04

Plusz, szerintem, ahhoz valaki eljusson odáig, hogy belép egy egyesületbe, ahhoz kellő motiváltságra kéne szert tennie, plusz egy csomó pozitív élményre, ami rábírja erre a döntésre..
Talán ha szülők jobban odafigyelnének a gyermekeikre és nem csak mint egy házi kedvencet úgy tartanák őket, bár tény betömni az üvöltő gyerek száját csokival egyszerűbb, mint megbeszélni, rájönni mi az igazi oka a hisztinek...
A problémás gyerekeknél meg sokszor nem velük van a baj, ők csak tükrözik a szülők adott esetben ellentmondásos, következetlen viselkedését, nevelését és ez okoz bennünk feszültséget, ami tünetképzéshez vezethet...
De a szülők sem vonhatók korlátlanul felelősségre, én nem is azt mondom, hogy bárki konkrétan hibás, hanem az lenne a lényeg, hogy változtatni kell, mert társadalmi szinten lehet csak olyan normákat közvetíteni, amelyek megfelelő irányba terelnék, mind a szülők nevelési módszereit, mind az iskolai oktatás minőségét, mind a gyermekek felvilágosultságát, lehetőségeit..stb... Na, de nem akarok senkit fárasztani ezekkel a trivialitásokkal tovább..
Tenni kell, csak igazából én sem tudom, hogy a szűk környezetemen kívül hogyan segíthetnék, hogyan tehetnék végre valamit, hogy jobb legyen sokaknak!!
(egyébként amit a saját környezetemben tapasztalok, az az abszolút beleszarás az egész életmód stb... dolgokaba...mindenki csak űzi és költi a pénzt, fogyaszt azt szevasz, itt megáll az élet...szörnyű..egyszerűen sajnálom, hogy nem látják, hogy elvesztegetik az idejüket kicsinyes célokra, amelyek csak mások érdekeit szolgálják és hogy már az általános iskolában belénk nevelik, hogyan ne legyünk egyéniségek, hogyan legyünk intellektuális gépek, az "hatalom" érdekeinek rabszolgái...
Ezt a sort még egy jó pár oldalon folytathatnám...
de az elkeserettség nem megoldás, sz'val
hajrá LMP!
Aki tudja őrizze mind a lelki, mind a testi épségét!
És ha szeretne vmit mozogni, de nincs kivel az szóljon!
Szívesen veszek részt akár olyan jellegű kezdeményezésekben is, melyek a jónép megmozgatását, egészségre "nevelését" tűzik ki céljuknak!!

Mindenkinek Jó Egészséget Kívánok!

Rigo' 2008.10.18. 11:38:20

Köszi a sok választ Upani! Igen ez a kérdés messzire visz és félúton találkozik a környezettudatosság fogalmával.
Szerintem ennyire talán nem tragikus a helyzet. Egészséges, működő családokban azért elviszik a kölyköket sportolni, és vannak pozitív kezdeményezések is:
www.sportagvalaszto.hu/
www.sporttars.net/
A baj az, hogy iszonyú lassan indul be az a folyamat, hogy divat legyen a sportolás. Ez szerintem főleg a köztájékoztatás hibája: az emberek nem is tudják, hogy mennyivel több energiájuk lenne, ha legalább heti 2-3x mozognának. A témába vágó magazinok tele vannak sületlenségekkel, meg túlmisztifikálják a kérdést ezért sokaknak el is veszik a kedvét.
De így is van sport ami nagyon népszerű lett (pl: squash, gyúróterem, spinning stb.) mert kellően újszerű vagy drága ahhoz, hogy fel lehessen vágni rá. Ugyanakkor az olcsó sportok közül pölö ahhoz, hogy esti kocogókkal legyen tele a város, jóval több fa és park kéne, valamint kisebb forgalom. Bringatémában szerencsére lassú forradalom van, ez egy korábbi bejegyzésemre adott válaszból is kiderült.

Upani 2008.10.18. 12:16:33

Egyébként ez a magazinos dolog szerintem elég "veszélyes" téma..
Az számomra is világos(már), hogy a különböző tematikus magazinok, újságok rendszeres olvasása egy alternatívája a közösséghez való tartozás vágyának kielégítésére,de talán nem vezetnek sehova az effajta "pótcselekvések"...
Vannak bőven az egészség, fitnesz, életmód tb. témában magazinok, melyek azt a képzetet keltik a "tudatlan" (témában nem elég jártas) érdeklődőben, hogy cikkeik mögött szakértői gárda áll..
És mégis azt tapasztalom, hogy a legtöbb ilyen cikk nem szól semmiről, nem ad segítséget az egészséges életmód kialakításában, vagy a fogyásban (mert általában azzal adják el magukat, hogy 1 hét alatt 3 kiló mínusz..), inkább összezavarnak, félrebeszélnek stb..
Egyébként ezzel nem is lenne akkora baj, ha a témá iránt érdeklődők nem ezekből merítenék az alapismereteiket, pedig ezt teszik.
Az eredmény pedig: egy csomó egészségre ártalmas tévhiedelem elsajátítása (a szénhidrát hízlal, az éhgyomorral edzés fogyaszt stb...), az egészséges étkezés, életmód összekeverése a csökkentett energia tartalmú diétákkal stb...
Így a nagy életmód dömpingnek egy halomnyi anorexiás és a sikertelen és észnélküli fogyókúrákba belefáradt túlsúlyos ember lesz az eredménye.
Én nem mondom, hogy reménytelen a helyzet, de amíg az emberek tájékoztatása, felvilágosítása szinte kizárólag anyagi érdekeket szolgál, addig nem tudom honnan szerezhetne egy életmódjában segítségre szoruló ember, a témaval kapcsolat objektív ismereteket...
Én is tapasztaltam/tapasztalom magamon, hogy mennyire nehéz és minden téren odafigyelést kívánó feladat, ha valaki szeretne változtatni rossz életmódján, berögzött szokásain stb..
Szóval ezen a területen lenne mit tenni, a kérdés csak az, hogy hogyan lehetne eléggé hatni az emberekre, hogy egyáltalán nyissanak a téma felé és legyen bátorságuk megpróbálni máshogy élni.. Ehhez úgy gondolom nagy bizalom kellene olyan segítőkben, akik már tapasztaltak a témában és a magasfokú bizalom a másikban lehetővé tehetné, hogy az illető merjen olyan lépéseket tenni, amik adott esetben félelmet kelt benne...
Szóval szerintem a személyes kapcsolatok nagyon fontosak az ilyen témákban is..

Huhhh... Nagyon össze-vissza vagyok...
Bocsi, remélem azért vmennyire érthető..:)

Levi 2008.10.18. 18:12:36

Tömegsport hol? Létezik még?
Bármennyire is vicces a kérdésem de igaz.
Ha nem sportolnék bizonyos szinten nem tudnám hogy hol kéne kezdeni. Láttál már reklámot róla? Mert én még nem.
Ugyan akkor az anyagi vonzatát se szabad elfelejteni. Ma sportolni nem olcsó.
Fölleg ha szedi az ember a táplálék kiegészitőket és egyébb más dolgokat(nem doppingra értem). Saját példámat látom hogy bizonyos sportokban kereshetsz ha még nem is profi szinten üzöd, De pl atlétikában csak csurranhat cseppenhet valami.
Amiért még nincs nálunk tömegsport az a hozzá állásban keresendő. Itt nem csak egyénire gondolok. Hanem meglehet nézni hogy ha dolgozol napi 8-10 órát utána már nincs erőd mozogni. Nekem is választanom kellett vagy sport vagy munka. Szerintem mindenki kitalálja hogy melyiket is választottam tehát csak a hobbiból való sportolás maradt néha vasárnap uszoda vagy késő este foci. Ennyi.

Buga_Jakab 2008.10.18. 19:58:57

RJack, nemrég írt Sárközy Tamás egy jó kis elemzést a hazai sportról, javaslatokkal. Mi a véleményed/tek róla?

Meg kell szüntetni a túlpolitizáltságot! – Tézisek a magyar sportról konkrét javaslatokkal megtoldva irriga.blog.nol.hu/cikk/509229/

Rigo' 2008.10.19. 00:34:09

Levi, a sport valóban nem olcsó, de vannak olyan sportok amikre keveset kell költeni, vagy csak egyszer többet: Ilyen a futás, a kerékpározás, de akadnak megfizethető uszodák is...

Köszönöm a linket Jakab! Tökéletes cikk! Ha magamtól megtalálom, csak belinkeltem volna ide a sok pötyögés helyett. :)
Az LMP sem tartotta ezt a többi kérdés mellett annyira fajsúlyosnak, ezért is nem foglalkoztunk vele a célkitűzésekben. A részletes programtervben már lesz szó a sportról és vélhetőleg nagyon hasonló megközelítésben.

Annyit még elmondanék az élsport támogatásáról, hogy már 12 éve is a jutalom sokszorosát fizette egy szponzor az olimpiai bajnokoknak. A kulcskérdés itt tehát a szponzoráció elősegítése és akkor lehetne költeni köztájékoztatásra, sportkampányra, ami logikusan fellendítené az egyesületek kihasználtságát. De ettől még szerintem is kellene pályázati forrásokat kiírni infrastruktúrára és sportfelszerelésre.

nemtom 2008.10.19. 01:25:36

Ugyan már.
Pont azok az emberek, akiknek igazán szükségük lenne arra, hogy egészségesebben éljenek, nem engedhetik meg maguknak.
Ugyanis ahhoz nem szemétből készült élelmiszeren kell élni, étrend-kiegészítőket, napi szinten gyümölcsöt kell enni, és amikor még a kevésbé hulladék élelmiszert sem engedhetik meg maguknak, akkor nem fognak olyan ruházatot, olyan sportszereket venni, ami a biztonságos sporthoz is szükséges. Elhangzott itt korábban, hogy kocogni mindenki tud, ha jól olvastam (csak átfutottam a kommenteket). Ez hatalmas tévedés. Ahhoz hogy valaki úgy járjon el futni, hogy azt az ínszalagjai ne bánják meg, legalább egy jó futócipő szükséges. Egyáltalán nem olcsó dolgok ezek. Sajnos ezek a dolgok összetettebbek a kommunikációnál, vagy az akaratnál.
Ezen kívül probléma van valóban a tömegsport bázissal is. Volt a rendszerváltás környékén Magyarországon egy úgy ahogy, de működő tömegsport bázis, amin belül mindenki azt választott, ami neki jobban tetszett. MHSZ-nek hívták. A kötődéseiről kár beszélgetni, és nem visszasírni akarom, nem ez a lényeg, hanem hogy volt egy olyan szervezet, ami állami szinten foglalkozott sportesemények szervezésével, és az oktatással együttműködve, részben abba beépülve próbálta nevelni az ifjúságot. Kinek mi tetszett, azt választotta, én speciel a vitorlás szakosztályban nyüstöltem az optimist-eket, később a kadeteket. Aztán a '90-es évek végén elkezdték az egész rendszert "megreformálni" egyébként meg szimplán csak privatizálták, és a sporttelepekből magán sportklubok lettek, amikért először fizetni kellett, később pedig már nem is lehetett akárkinek bemenni. Konkrétan tudom, hogy az a telephely, ahol nyaranta hetente 2 reggel a hajótesteket sikáltuk, és tanultuk a sport tiszteletét és szeretetét, az most egy magánkikötő, aminek a közterületre eső része csak azért nincs lezárva, mert az önkormányzat nem engedi, de igen csúnyán néznek így is a betévedő idegenre.
És így van ez nagyon sok minden mással is.
Érmeket vártunk az olimpián a vívóktól, de hogy lehetne úgy érmeket produkálni, hogy a vívótermeket bezárták, mert nem tudták fenntartani őket, vagy kihúzták a szakosztályok alól. Úgy nem lehet tömegbázist felépíteni, hogy nincsenek a fiataloknak lehetőségeik sem, hogy eldöntsék, hogy mi az, ami érdekli őket, mert nem is látják, csak a tv-ben, ha véletlenül odakapcsolnak. És ezt szinte bármelyik sportág elmondhatja magáról. Ugyanakkor, amikor én kisdiák voltam, akkor a testnevelő tanárok javasolták, hogy kinek mivel lenne érdemes foglalkoznia, és azt ingyen, vagy a maihoz képest jelképes összegekért meg is tehette. A párom kisfia vívni jár az iskolában (igen, van még ilyen), de azért nem kimondottan olcsó mulatság. Mi vesszük a sportszereket, és fizetjük minden költségét. Amikor én gyerek voltam, ott voltak a használt sportszerek, amiken két-három korosztály kitanult, és akiben fantáziát láttak, annak vettek sajátot.
A tömegsport már csak olyan, hogy az államnak dotálnia kell, különben nem él meg a saját bevételeiből, és ez így is van rendjén. Ez befektetés, úgy ahogyan a bejegyzést író szerző is megírta. A jövőnkbe tett befektetés. Ha most finanszírozzuk, hogy a gyermekeinknek reflex legyen a sport, akkor kevesebben fognak 40 évesen keringési zavaroktól szenvedni, és infarktusban, és cukorbetegség szövődményeiben elhalálozni.
Szerintem, nem azon kell keseregni, hogy milyen sokat kerestek a sportolóink, mert megérdemlik. Olyan, sok esetben méltatlan körülmények között készültek fel, olyan küzdelmek árán, amikkel nagyon is kiérdemelték azokat a jutalmakat. Lehet persze azt mondani, hogy bezzeg az úszók, stb. A külföldi –főleg tőlünk nyugatra- sportolók körülményeihez képest igen is rosszabban a körülményeik, de pl. a tornászaink azzal küzdenek, hogy beázik a terem, ahol készülnek.
Az a pénz, amit a jutalmazásukra költenek, csepp a tengerben. Egy budapesti nagyobb szervezésű futóversen, pl. a Budapest Maraton költségvetése nagyobb, mint az egy aranyért járó jutalom, de lehet, hogy kettőnél is, abból a pénzből még csak normálisan tájékoztatni sem lehetne, elszivárogna a réseken. Nem azt kell tőlük elsajnálni, hanem kiépíteni annak a lehetőségét, hogy tömegesen lehessen sportolni, és időben elkezdeni ránevelni a gyerekeket. A mi korosztályunk, és a mai fiatalok már olyanok amilyenek, aki a saját jószántából, jól felfogott érdekében nem kezd el sportolni, azt hiába is fogják szépen kérni, nem fog elkezdeni, velük nem lehet mit kezdeni, nem kellett volna őket kiengedni a kezünkből addig, amíg nevelni lehetett volna őket. Később persze majd felismerik, de nekik ezt jórészt már magukban kell lerendezni. De akik utánuk jönnek, nevelhetők, és kellene is őket ránevelni.
Dotálni kell, és bázist kiépíteni. Helyreállítani a tömegsport intézményi alapjait, (akik felelősek a kialakult helyzetért, mert bizony sokan sokat nyertek ezeken az üzleteken,) azokat pedig felelősségre vonni, szervezeti váltást végezni, mert nagyon sokaknak ez ma csak lehetőség a pénzek büntetlen eltüntetésére, Addig, amíg nem teremtünk lehetőséget, hogy tömegek sportolhassanak, ez mindig csak rétegtevékenység lesz.

rpi 2008.10.20. 11:34:33

Nemtom egy nagyon fontos dolgot említett. Mégpedig az élelmiszerek kérdését. Néhány éve elkezdtünk odafigyelni arra, hogy mit veszünk és mit eszünk. Korábban ez fel sem merült mert az ember megbízott az élelmiszergyártókban.
Meg kell állapítanom, hogy évről évre egyre nehezebb a dolgunk. Elképesztő, hogy mennyi szemetet, mérgező anyagot tartalmaznak a mai élelmiszerek.

A legnagyobb veszélyben pont azok vannak, akik a nagyvárosokban egészségesnek tartott zöldségeket és gyümölcsöket akarnak enni. Miután sikeresen szét lett verve a magyar mezőgazdaság, külföldről hozznak be mindent, de mivel szállítás közben hamar megromlanak az ilyen típusú élelmiszerek ezért olyan vegyszerekkel kezelik azokat, amivel hetekig képesek megtartani az állagukat. Kívülről úgy néznek ki, mint ha most jött volna a földekről, belül viszont fonnyadt és ráadásul olyan anyagokkal kezelt amiknek a hosszú távú hatásait senki nem ismeri.
... és ez csak a zöldség, gyümölcs.
Oldalakon keresztül lehetne taglalni a tejtermékek, húsok, pékáruk, édességek, italok stb. alapanyagaként felhasznált vegyipari csodákat.

Én a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályozást tartanék fontosnak az élelmiszeriparban, és csak olyan anyagok alkalmazását engedélyezném, amiről bizonyított, hogy hosszabb távon sem káros.
Ez nemcsak a mi egészségünk miatt lenne fontos, hanem a hazai mezőgazdaságot is helyzetbe hozná.

A tömegsporthoz visszatérve, mindenki a médiát okolja azért, hogy az emberekben nincs késztetés a sportolásra. A különböző médiák is üzleti vállalkozások. Azt mutatják be amiért fizetnek nekik. A különböző sportköröknek kellen sokkal jobban nyüzsögniük, hogy sportolókat toborozzanak és aztán eladhatóvá tenni magát a sportot. Amerikában ezt már rég kitalálták. Elismerem, hogy ott sokkal nagyobb a bázis, de ott szinte minden iskolának van saját baseball és/vagy kosárlabda stb. csapata és az emberek eljárnak szurkolni.
Nem védem a médiát, de nem csak ő a felelős.

Andrea 2008.10.21. 16:06:39

A sport: nagyon fontos lenne a tömegsport, főleg úgy, hogy mindenkinek legyen sikerélménye (én pl. a 3,5 km-es városi futásokat nagyon jó ötletnek tartom, azt tényleg mindenki tudja teljesíteni...)
Viszont szerintem nem elvetélt pénz az sem, amit az olimpikonokra költünk: példát mutathatnak a gyerekeknek. Csak tessék őket meghívni, hogy népszerűsítsék a sportot, hívjuk meg őket osztályfőnöki órákra, klubokba... ha kihasználnák ezt, ők is hasznosat tehetnének. Én spec. nem irigylem, akármennyit is kaptak.
Az ételről: na, itt lenne tennivalója egy pártnak: az élelmiszerek adalékanyagainak engedélyezése, felülvizsgálata, ezek szigorítása... amennyi vegyi anyagot megeszünk, kész csoda, hogy még élünk.

tódi24 2008.10.21. 23:10:57

nem akarok a megzőgazdaságról beszélni, mert nem tartozik ide. CSak annyit rpi-nek, hogy a magyar mezőgazdaságot a fogyasztói igénytelenség tette tönkre és nem szét lett verve. És az, hogy a magyar mezőgazdászok nem foglalkoztak az értékesítés és a marketinggel. sőt még az oktatás sem jutott el oda, hogy egy mg. iskolában mezőgazdasági marktinget oktatssanak. Vagy csak nagyon kevés helyen.
Konkrét példa. Rengeteg lekvárt szoktam főzni. A tesóm egy nagy bevásárlóközpontban vette a lekvárt hiába sorakoztak a lekvárok a polcon. Begurultam és "szép csomagolást" adtam én is neki, mert már mindenkinek ajándékoztam kínomban anyi volt. Hidd el, hogy az én lekváraimnál nem kell egészségesebb, mert ha már főzöm érdemes úgy, hogy egészséges legyen, meg magyar mezőgazdasági terméknek sem utolsó. Elkezdte enni miután a csomagolás megváltozott, majd azt mondta, hogy a ... bevásárló központban vásárolt lekvár jelenthet az én lekváramnak. A kommunizmusban szocializálódott mezőgazdasági dolgozók még ma sem tudnak eladni csak nagyon kevesen sajnos. Azok viszont nagyon jól, mert hogy a többi nem foglalkozik értékesítéssel.

Inkább az íráshoz magához lenne némi kommentárom:
1) A versenysport ma már túlnő az egészséges élet határán. Ha az utánpótlással baj van, akkor annyi, hogy megutáltatják a gyerekekkel a sportot, mert annyira hajtják őket. Az én barátnőm lánya akrobatikus balettre jár. Nyáron voltak edző táborban két hétig. Hajnal öttől este 11-ig végig edzettek, mert európa bajnokságra készültek. Két étkezési megszakítás volt csupán. És akkor végezetül talán a gyerek életkora: 7 év. No comment.
2) igazából nem pénzügyi támogatással vagyunk lemarava, hanem jelenleg ki nem mutatható doppingszerekben.
3) sport civil szervezetekkel dolgozom együtt. Vannak sportágak, ahol mindenki doppingol még azért is, hogy egy országos versenyen helyt álljon. Szerintem az egész komolytalan. Záros határidőn belül az olimpia már a kutyát sem fogja érdekelni, mert már-már gépek fognak versenyezni nem emberek. Szerintem igazán beruházni az utánpótlásra fölösleges. Mondanám: aki gép akar lenni, fizessen. Nem gondolnám, hogy a gyerekek halálba sportoltatását finanszírozni kellene, mert a halálozás a végtelen hajtás miatt egyre korábbi életkori szakaszra fog áttevődni. Ennél sokkal fontosabb lenne a tömegsport, a fenntartható fejlődéshez kapcsolható sportok (tájfutás, hosszútáv futás, hosszú távú kerékpározás, sziklamászás, s minden, ami a természethez visz közelebb, mintsem átlendít testi korlátaidon: Kolonics György és még sorolhatnám)
4) ja és hogy mit is értek el sportolóink. Magyar szokás az örökös elégedetlenség. Barátnőm Svédországban volt mert a gyereke korcsolyázik. a'szem vagy az európa bajnokság, vagy a világbajnokság valamelyik közeli évben, talán tavaly, vagy az idén (nem vagyok képben) ott volt. Azt mondta, hogy életében olyat nem látott. Az egyik sportoló az első helyről két eséssel visszaesett a 6-8. helyre. Ezt sem tudom pontosan. Nem is ez a lényeg. Hanem a közönség, aki felállva tapsolta a verseny pillanatába rosszul teljesítő sportolót. És ez az ami nálunk soha nem történhet meg. Mert mi vagyunk az örökös elégedetlenség népe. Én megmondom őszintén, hogy egyik sportolónak sem lennék a helyében, mint magyar sportoló, mert a magyar közönségnek csak a győzelem az érték. A fenti írás persze azt mutatja az sem.
5) és akkor még a pszichikai megterhelésről a versenysporban nem is beszéltünk. Gyerekek küzdenek a versenysporban egy-egy verseny miatt idegbecsípődéssel hetekig. Nálunk a versenysportban is a teljesítménykényszer a meghatározó nem pedig a versenysport öröme. Kovács Kati két teljesítménye között levő óriási távolság abszolút tükrözi a pszichikai hatást.

Egyszóval összetettebb egy nemzet olimpiai szereplése, mintsem azt érmek számában ki lehetne fejezni. És ne felejtsük el, hogy az olimpia előtt halt meg Kolonics Gyuri. És azt hiszem pont a tőrvívó mondta ki, amikor erről az esetről beszélt az igazat: "élsportban mind potenciális halottak vagyunk". Csakhogy ezek a sportolók úgy indultak el, hogy ebben megerősítést nyertek Kolonics halála tükrében.

Ja visszatérve az étkezés helyességére. Tény, hogy a kínaiak azért nem voltak doppinglistán, mert ismerik a föld összes ehető csodájának testre gyakorolt hatását. Sokkal többet érne a versenysport, ha a gyógyfüvek, fűszerek, teák megismerésével próbálkoznának meg. Ezek nem okoznak helyrehozhatatlan egészségügyi károkat.

takianti 2008.10.21. 23:20:41

1., Cora, Auchan stb. vasárnap legyen zárva, tessék menni túrázni!
2., Nyílt támogatási rendszer kell. Biztos, h üzleti alapon, reklámérték alapján megy minden szponzorálás?

nemtom 2008.10.22. 00:29:31

tódi24:
Egyrészt igazad van, benne van a mezőgazdaság helyzetében a fogyasztói igénytelenség.
Másrészt benne van a kicsinyes magyar mentalitás. Ebben az országban minden gazda kis, vagy arányaiban kicsinek számító gazdaságban akar megélni. És létják, hogy a szomszéd most vett (hitelbőől) John Deere, vagy Lamborghini traktort. Nosza hát neki is kell egyet venni. Futás a bankba, és vesz. Aztán rájön, hogy az a föld, azt nem fogja eltartani.
Talán össze kellene fogni. Lehet szerződést írni, hogy ilyen és ilyen tőkehányadban vesznek közösen egy gépet, mert a fentebb említett gépek ki tudnának szolgálni háromszor akkora területet, mint amivel a vásárlóik rendelkeznek külön. Lehetne közösen menni előre, és közös művelési tervet kidolgozni az üzleti alapon közösen kezelt földekre. Egyedül nem lehet magszárítót építeni 10-20 hektárhoz, de négyen-öten már lehetne. És ehhez csak nem irígykedni kell a másik hitelből vett traktora után, hanem beszélgetni egymással, és közösen megvenni. De Magyarországon nem divat összefogni. Na EZEN kellene változtatni ahhoz, hogy kilábaljunk abból a gödörből, amit magunknak ástunk.

A sportról pedig annyit, amit korábban talán nem írtam le, hogy csinálni kell. Nekünk eldönteni és csinálni, a gyermekeinket pedig ránevelni. Ha az iskola nem teszi, akkor nekünk. De elhízva, ellustulva nem lehet példát mutatni a gyermekeinknek. Szóval ez rajtunk is múlik. A futócipő nem olcsó, de meg lehet venni, csak akarni kell.

amondó (törölt) 2008.10.22. 06:30:45

Ha esetleg lennének foci/streetball pályák városokban, és nem minden szabad területet parkolóként hasznosítanának.

Ha nem építenének lakóparkokat sportlétesítmények helyére. Most épp ez a veszély fenyegette a Millenáris kerékpárpályát.

Rigo' 2008.10.22. 09:11:40

A mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság helyzetén valóban van mit javítani. Kicsit bosszant, hogy a spanyol gyümölcs és zöldség szinte mindig olcsóbb mint a magyar a hipermarketekben. (Ezért járok piacra. :) De ez mondjuk globalizációs kérdés.
Az év végéig terveink szerint több vitakört is fogunk tartani. Az egyik (várhatóan decemberi) téma éppen az élelmiszerbiztonság lesz. Meghívunk szakértőket és kicsit képbe rakjuk magunkat meg akit érdekel.
Amúgy a célkitűzéseink között ez a téma külön fejezetet (a 6.) kapott, nem véletlenül. Itt letölthető az egész: lehetmas.hu/img/lehetmas_agenda.pdf
:)
Kétségtelen, hogy a szövetkezeti rendszer felbomlása is az egyik okozója a magyar mezőgazdaság versenyképtelenségének. Az parasztok ódzkodnak újra szövetkezetekbe tömörülni, holott a sokkal trébb minőségű külföldi termékek épp azért nyomják le a magyarokat árban, mert ott működik a szövetkezeti rendszer, vagy hasonló összefogások. Itthon csak elvétve.
Amúgy ezzel is foglalkozunk a programban és természetesen boncolgatva lesz a kérdés, meg az általunk elképzelt megoldások is a vitakör során.

Rigo' 2008.10.22. 09:37:56

nemtom
Több kérdésben egyetértünk, de ha az írásomból nem derült volna ki: nem sajnáltam azt plusz pármilliót az egyes versenyzőktől. Csak azt mondtam, hogy sokkal nagyobb kommunikációs hozadéka lett volna, hogyha egy szerényebb éremeső után azonnal kapcsolunk és "mentsük meg az utánpótlást!" felkiáltással az egyesületeknek juttatjuk a bennragadt pénzeket. De ennek nyoma sincs.

Olyan pedig nem létezik, hogy ez a generáció már el van rontva, ügyeljünk a következőre. Ez a generáció neveli fel a következőt és szülő a gyerek példaképe és legfőbb iránytűje. Nehezen hiszem, hogy általánossá tudna válni egy elhízott szülők szálkás izomzatú gyermekei modell...

És valóban meg lehet venni azt a futócipőt, csak nem a belvárosban kell keresni. Vannak boltok (pl: spurit szeretem) ahol még tanácsot is adnak mert értenek hozzá. Korántsem a legdrágább (pl: nike) a legjobb.

rpi
A média csak egy kérdés, de röhejes, hogy a forgatókönyvíróknak meg sem fordul a fejében, hogy az átlagember sportoljon. Csak az akcióhősök sportolnak, de ők meg emberfeletti módon aminek sztem az a tudatalatti üzenete, hogy "el se kezdd, te ehhez úgyis béna vagy, zabáld inkább a kukoricát!"
A bejegyzésem végén írtam, hogy ezt népegészségügyi kérdésnek kéne tekinteni és mindjárt jutna pénz köztájékoztatásra. Ez innentől már nem média, hanem kormányzati kérdés.

Andrea
Valóban nem az, de az olimpikonok nem a pénz miatt mennek el az iskolákba, hanem önként. Ennyire azért legalább szeretik azt amit csinálnak, hiába az edzés monotóniája. Ők tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mennyire fontos (lenne) az utánpótlás.
Egy szép történet ide: Kolóról ha minden jól megy elnevezik azt az iskolát ahol tanult és ahova akármikor hívták, elment beszélgetésre...

Rigo' 2008.10.22. 10:16:21

tódi24
1-Sajnos ez a ritkábbik, bár egyáltalán nem szívderítő eset. Én úgy venném ki a kölykömet az ilyen helyről mint a huzat és mindent megtennék, ha ezeket az edzőket ellehetetlenítsem. De ebbe aztán tényleg kár már felülről avatkozni.
2-Ez igaz, de nem Magyarország, hanem az egész világ. Szerintem erre kéne a NOBnak a pénzét költenie, mert röhejes, hogy mennyire megbízhatatlanok és elavultak mondjuk az EPO tesztek. Az index cikke szerint csak 50 %-ban mutatta ki a beepózott tesztalanyokon, ha jól emlékszem. :O
3-Történetesen én is versenyző voltam 15 évig és meggyőződésem, hogy a versenysport sokkal egészségesebb embereket nevel mint az amatőr sport. Az amatőr nem ismeri a testi korlátait, a versenyző pedig megtanul olvasni a jelekből és nem hajtja túl magát, mert egy betegség több hét kiesést jelent a felkészülési időben. Kétségtelen, hogy edzői téren nagyon gyenge (az aktív edzőknél gyakran zérus) a felhozatal, mert szinte senki nem foglalkozik a sport élettani, pszichológiai vonatkozásaival. Ugyanígy akadnak lelkiismeret nélküli orvosok is, de itt is a szülőé az elsődleges felelősség. Mindig vannak rémmesék, de szerintem nem a dopping fenyegeti azokat a sportokat, ahol egy országos bajnokságra alig jön össze 5-8 induló...
Koló nem lépett át a testi korlátain épp csak ennyi jutott neki. Nagyjából annyival volt jobb és technikásabb a mezőnynél, mint Einstein okosabb a többi tudósnál. Már rég nem a pénzért csinálta (megvolt mindene), hanem mert élvezte. Annyi értelme lett volna, hogy doppingoljon mint egy motorcsónakra evezőket szerelni. Aki pedig ismerte, az tudja, hogy mekkora képtelenség ez a feltételezés.
4-Szerintem ezt már kinőttük, de legalábbis elkezdtük kinőni, bár nagyon el voltunk kényeztetve eddig.
5-Kati valszeg azért bukta el az egyest, mert edzőt kellett váltania ahhoz, hogy a Natasával mehessen csapatban. Az új edzője asszem 6 egységet készített fel, ami szakmai szempontból lehetetlen de ő bevállalta, mert így is keresett 26 milliót amit meg kevesellt. Na neki, meg a szövetségi kapitánynak aki ezt megengedte (és keresett 21 milliót) nem adtam volna ilyen prémiumot az biztos.
Senki nem hitte, hogy el lehet rontani a Kati formáját annyira, hogy ne nyerjen, de a Sárinak sikerült. Ennyit a hazai edzői háttérről.


takianti
1-Nekem tetszik amit írtál, de egy ilyen szuperliberális gazdaságban ezt nehéz lenne keresztülvinni.
2-Nem, de ez a szponzor és a versenyző magánügye. Rendszerint van némi családi/baráti/ismerősi kapcsolat, vagy ha nem akkor kialakul. Ezzel nincs baj sztem. Vagy mire gondolsz?

tódi24 2008.10.22. 10:40:32

Szia Riggerjack!

Először neked. Azt hiszem te beszéltél valami előadásról Debrecenben. Jómagam élelmiszeripari témában írtam szakdolgozatot és van egy elég komoly szakdolgozat is, amiben koznulensként részt vettem. Az egyik a táplálkozásmarketing és a közösségi mezőgazdasági marketing témáját boncolgatja, míg a másik a diákétkeztetés tönkretételét. Az utóbbi már mintegy oknyomozó anyagnak is elmegy, mert amikor beleméjedtem akkor kezdtek kiszállni a dietetikusok (állami alkalmazottak) és a fogyasztóvédelmisek a kérdéseimre válaszadók sorából. Ha gondolod valamilyen formában eljuttathatom hozzád.
A nutrimarketinges (táplálkozásmarketinges) dolgozat viszont pozitív irányból közelíti meg az étkezés kérdését.

Mellesleg a közösségi marketinges, táplálkozásmarketinges dolgozatnál pedig előjön az a probléma, amiről azt hiszem "nemtom" írt nekem. Mármint arról, hogy a mezőgazdaságban a bizalmi index mint bármely más területen hazánkban elég kicsi. Így nem társulnak és csak gépparkjukat növelik a mezőgazdaságban dolgozók közösségi marketing nélkül. Azt hiszem az aszódi kistérségben volt egy felmérés, melyben éppen a bizalmi indexet vizsgálták. És az a szánalmas eredmény jött ki, hogy sokan a testvérükkel sem alapítanak egy vállalkozást mert nem bíznak meg bennük. Tökéletesen egyet értek veled. Ezért is mondtam, hogy a mezőgazdaság nem szét lett verve. Bár tény, hogy a szövetkezeteket újra létre kellett volna hozni, sőt nem megszüntetni korábban és szétlopni, hanem piaci alapokra helyezni. De ez annál sokkal sokrétűbb dolog. A szövetkezetek abban a formában amiben voltak ha átalakuli nem lettek volna hajlandók, akkor ugyanarra a sorsra jutottak volna, mint az ipari cégek. Azok is megmaradtak, csak nem adtak el, hanem várták, hogy az állam eledjon. Éppen Parádon néztem amikor nyaralni voltam a gyönyörű üvegtermékeket egy pasinál, aki több díjjal is büszkélkedett üvegtermékeivel. Kérdeztem tőle, hogy volt-e külön értékesítési és marketing részlegük. És azt mondta, hogy a szocializmusba is megvoltak nélküle, csak az állam nem teljesítette a feladatát, tönkretette az állam a parádi üveggyárat. Ma múzeumokban vannak kiállítva a parádi üvegtermékek. A helyzet az, hogy igenis meg kell tanulni értékesíteni, mert te is azt veszed meg, amit eladnak neked. És ha jobban elad a külföldi akkor azt veszed. Ha jobban hajlandó együttműködni a külföldi akkor alacsonyabb áron kínál. Amikor a meggyet a parlament elé vitték gazdák, akkor nálunk öt szem termett. Nekünk 26 meggyfánk van és 5 szem volt rajta összesen. Volt egy gazda, aki felmérte, hogy az én városmomban nem termett egy szem meggy sem (szinte egy sem) és nagy teherótókkal jöttek. Amikor az emberek károgtak, hogy az állam tönkreteszi a mezőgazdaságot, akkor én azt mondtam a hosszú sorból kilógva, hogy azért 150 Ft nálunk a meggy, mert azok akik vitték a parlament elé borogatni azok nem ide hozták, mert akkor most 100 Ft-ért vehetnénk. Erre megszólalt a pasi, aki egész családjával 5 hétig kedden, csütörtökön és szombaton értékesítette a meggyet és volt aki hogy vihessen haza még ládát is vett tőlük, meg vödröt (mert még kellékeket is árult, hogy valaki ne azért menjen el, mert nem készült meggyvásárlásra), szóval megszólat és azt mondta: "igaza van a hölgynek, az én pénztárcámnak jobban nem jöhetett volna, hogy azok ott a parlament előtt államban gondolkodnak én pedig piacban." Mindeközben pedig vigyorgott végig. Én meg a pasit megdicsértem, hogy még műanyag vedreket is hozott magával, meg a faládákat is adta, mert a legtöbben a város termését tekintve nem kiszacsival vettük.

Sportra visszatérve. Nekem Kolonics Gyuri és Egerszegi Kriszti volt az etalon és az is marad. Elsősorban a viselkedésük miatt. Szinte teljesen kilógtak az összes sportoló közül az egyszerűségükkel. Szóval az van, hogy én már nagyon haragszom az élsportra.
Még kisvárosi szinten is amit csinálnak a versenysportolók az nem egészség az már tuti. Ezért is örülök, hogy most láttam valahol, hogy újra felütötte a fejét pl. a grundfoci. Nekem valami egészségesebb sportszellemiséget idéz. Vagy ott van a strandfoci, strandröplabda, vagy a sporthorgászat. Szuper. Ezeken a területeken sokkal több az élmény, mint a versenyszellem, és a végtelen teljesítménykényszer. Azt gondolom, ahogy az energiatermelés is kénytelen lesz megváltozni ha élni akarunk, úgy a versenysportról is át fog tevődni a hangsúly az egészséges életmód részeként a tömegsportra és az élménysportra. Ja és amit különösen szeretnék, ha már sportnál tartunk, ha az intim testnevelő gyakorlatok bekerülnének az oktatási rendszerbe. Na ez lenne még az egészségmegőrzés, amikor 14 éves korára nem lenne egy rakás menstruácis gondokkal küszködő gyerek később meg meddő, azt követően meg méhnyakrákos. Tök jó intim gyakorlatok vannak belső szervek tornáztatására és akkor nekünk egészségügyi kiadások kellenek, mert a testnevelő tanári oktatások is ezer éve ugyanazok és nincsen semmi változás.

tódi24 2008.10.22. 11:03:01

Szia Riggerjack!

Közben úgy látom félreértettük egymást. Nekem Kolonics a kedvencem volt. Ismételni tudom csak magam. Nem is feltételeztem, hogy doppingolt soha. Csak éppen átlépte a korlátait. És ha megnézed az utolsó riportot vele, akkor le is jön ez neked belőle. Még mindig tovább és még mindig tovább csinálta, mert annyira ez volt az élete. és ha megfigyeled akkor azt mondja vagy valami ilyesmit: "van két diplomám majdcsak kezdek vele valamit". Igazából nem ismertem őt de nekem ez a mondat annyit jelent, hogy a szerelmétől a víztől nem tudott elszabadulni az istennek se annak ellenére, hogy már nem volt a régi.
Lehet, hogy te ismerted, de nekem senki ne mondja, hogy élsporban ennyi ideig élen lenni egészséges. Te se. Éppen tesómmal beszéltük, hogy egy nappal halála előtt futás közben tárgyala ki a barátjával, hogy abba kellene már hagyni Kolonicsnak, mert saját élettani határait feszegeti azzal amit csinál. Én már nem sportolok, versenysportolni sem sportoltam soha megmondom őszintén és nem is nagyon vannak ismerőseim, akik olyan magas szinten művelnék.
És azt gonolom, hogy minden ember más. Minden emberre másként hat az élsport. És hidd el, hogy nagyon sokat tönkretesz. Nem véletlen kell az élportolóknak mentális segítő és pszichológus.
horvatheszter.extra.hu/. Érdemes elolvasni az öngyilkosságáról szóló könyvet is.
Nem kétlem, hogy vannak emberek akik attól érzik jól magukat, hogy saját korlátaikat feszegetik. Erről szólnak az extrém sportok is. Míg vannak mások, akiket megvisel az örökös teljesítménykényszer főleg ha az nem az önmaga elvárása, hanem egy külső kényszer.
Végkövetkeztetés: nem vagyunk egyformák - kinek ez, kinek az.
Én például soha nem éreztem, hogy saját testi korlátaimat kelle feszegetnem, hogy mentálisan egészségesnek érezzem magam. Viszont a szellemi korlátaimat állandóan feszegetem, sokszor a végkimerülésig is talán. A lényeg szerintem hogy jól érezd magad a bődödben és ha neked az a kihívás, hogy búvárkodj és a lehető legmélyebbre juss a tengerbe akkor az, ha ki akarsz ugrani egy repülőből akkor ugorj ki és szállj, repülj, ha írni akarsz írj, ha olvasni akarsz olvass! Csak ismerd fel a saját korlátaidat.
Csakhogy én most is azt mondom, hogy az élsport már nem erről szól. A városban ahol élek az előző olimpiát még kivetítőn nézték vendéglátóhelyeken. Az idén tele voltak a vendéglátó helyek kivetítő nélkül. És statisztikai adatok is igazolták, hogy hiába a legszebb olimpia volt mégis jelentős számmal kevesebben nézték mint korábban. És ne haragudj meg de azt is komolytalannak és hihetetlennek tartom, hogy valaki kijön az egyik medencéből beugrik a másikba aztán a harmadikba, majd a nyolcadikba és mind a nyolcból győztesként, több esetben új világcsúccsal szálljon ki.

A nagy prémiumokban én sem értek egyet persze.

Buga_Jakab 2008.10.22. 11:42:11

Kedves RJack!
Itt csak mellékszál az élelmiszer/mezőgazdaság, de nincs hol megvitatni, ezért itt kérdezek vissza. Azt írod:

„Az parasztok ódzkodnak újra szövetkezetekbe tömörülni, holott a sokkal trébb minőségű külföldi termékek épp azért nyomják le a magyarokat árban, mert ott működik a szövetkezeti rendszer, vagy hasonló összefogások. Itthon csak elvétve.”

A megállapításokkal alapvetően egyetértek, egyet kivéve: „a sokkal trébb minőségű külföldi termékek”. Ez egy általános és súlyos állítás, ami evidenciaként szokott elhangzani. Biztos vagy Te ebben?
– Egyfelől vannak súlyos hazai esetek (Öttömösön rövid időn belül ötször ! egymás után bukott le az, aki erjedt savanyúságot kevert az ehető közé).
– Másfelől épp a szövetkezés miatt a külföldi termelők jelentős körében inkább meg lehet bízni. (Dániában pl. évtizedek óta csak főiskolai végzettséggel művelheted a saját földedet is.)
Szóval mitől evidencia, hogy „sokkal trébb”?

Továbbmegyek. Az alakuló pártotok ’helyből’ szereti azt, ami helyi, kicsi, amiről az hihető, hogy hagyományos. Nem egy ideológiai hozzáállást alapoztok meg ezekkel a sommás megállapításokkal?, mint oly sokan ma Magyarországon.

Szóval, kellene erről egy programvita. Szerintem.

Rigo' 2008.10.22. 12:35:50

tódi24
Azt a dolgozatot megköszönöm, ha eljuttatod nekünk. A legegyszerűbb, ha elküldöd az info@lehetmas.hu-ra és Rigónak címzed. Köszi!

Nem igazán értek a mezőgazdasághoz, de örülök, hogy ezeket leírtad. :)

Az intim torna a tesi órán tökjó ötlet. Az a baj, hogy ezeknek a NAT-ba meg a kerettantervbe kéne bekerülnie az azt író szakértők révén és nem kormányzati szinten túlszabályozni a dolgokat. Talán a népegészségügyi megközelítés erre is választ adna. Mindenesetre köszi, hogy leírod a meglátásaid!

Én se szoktam nézni az olimpiát. :) Valóban túl vannak feszítve a sportolók és nehéz úgy példaként állítani valakit, hogy szinte biztosra veszed, hogy koxolt. Örülök, hogy csökken a nézettség. Talán ez észhez téríti a NOBot, bár nem hiszem.

Örülök, hogy csak félreértettelek a Kolóval kapcsolatban. Így már teljesen egyetértek veled, az emberi igények másságában is. Koló nem maratonista alkat volt, ezért a sok edzésmunka őt jobban megviselte a mint másokat. Egyre jobban fájt is neki, csak közben meg nagyon ment alatta a kenu és az valóban páratlan érzés. Kábé mint aranyat nyerni. :) Az utolsó edzésükön is két szédületes időt mentek. :(

Kedves Jakab!

Elnézést, általánosítottam. Abból indultam ki, hogy Nyugat-Európában még nem ettem a magyarhoz fogható minőségű paradicsomot. De biztosan vannak ott is egészséges termékek, csak kétlem, hogy azokat megéri kis hazánkig szállítani. Ettől még lehet, főleg a feldolgozott termékeknél már inkább megérheti a dolog. Másrészt ha tényleg nagyon bután értékesítenek a hazaiak, akkor jó szervezéssel lehet, hogy le tudnak menni az áraik alá minőségi termékek esetében is.

Ugyanakkor az a koncepciónk (ha jól tudom:), hogy nem kéne a környezetszennyező (a kibocsátások jelentős részéért felelős) kereskedelmet támogatni olyan termékek esetében, amik helyben is megtermelhetőek. Biztosan vannak etikátlan hazai termelők is, de erre vannak kitalálva a különböző védjegyek, ökocímkék, meg az ÁNTSZ-es ellenőrző vizsgálatok, amiknek a súlyán, támogatottságán szeretnénk javítani.

tódi24 2008.10.22. 13:51:04

Kedves riggeljack!

Holnap megyek utónyaralásra. A szakdolgozatnak a elektronikus változatát, ahol én voltam a konzulens még el kell kérnem (nem tudom, hogy mikor tudom küldeni, de igyekszem, mert szerintem nagyon jó lett) a másikat hétfőn elküldöm. Meg bevágom majd az enyémnek a diákétkeztetésesnek is az államvizsga után továbbfejlesztett prezentációját. Azért továbbfejlesztett, mert a diákétkeztetés vállalkozásba adása előtt előterjesztette egy képviselő képviselőtestületi ülésen és írtam még hozzá. Úgy ahogy szerettem volna nem valósult meg viszont nem került más városok iskoláinak étkeztetésének sorsára a mi városunk diákjainak étkeztetése. Tehát valamit elértem, hogy ebből írtam szakdolgozatot. Lehet, hogy a prezentációt már most előkeresem.
Egyébként én sem értek a mezőgazdasághoz. Én a közösségi marketinget vizsgálom minden fórumon, minden helyen, térben és időben (kultúrában, oktatásban, környezetvédelemben, civil életben). A mezőgazdaság egy olyan helye a közösségi marketingnek, ami ha nagyon jó kivitelezésbe megvalósításra kerülhetne, akkor akár még a turizmust is fel lehetne lendíteni. (bár most a recesszió nem tudom mit tesz velünk - tippem van, de az szörnyűséges kép) Ötletek ezreinek a feltétele adott hazánkban és nem élünk vele. Éppen azért van a közösségi marketingnek ezen a területen terepe, mert nem banántermelő ország vagyunk, hanem nekünk tényleg mindenünk van (gomba, gyógynövények ezrei, gabonafélék, említetted a paradicsomot, barátnőm azért jön haza angilából havonta, mert ilyen illatos erdői nincsenek más országoknak, leszedjük az illatanyagokat az erdőbe, az erdőinkben a rügyek végtelen számban ehetőek, valamint altató sem kell, ha nem tudunk aludni. Leszedjük a megfelelő növényt, leszárítjuk. Be a párnába. Nem tudunk aludni, mert hogy olyan mindenkivel előfordul elő a párna.) Szóval végtelen a lehetőség az országba és nem vagyunk köréjük képesek programokat szervezni . Holott minél inkább bezártan él egy ember annál jobban vágyik a teljesen naturális környezetbe. New Yorkban meglátta egy nő Munkácsi Rőzsehordó képét és kitalálta, hogy rőzsét akar gyűjteni és egy virtuális játékban ahol az emberek kiélik vágyaikat rőzsegyűjtésre invitálta Magyarországra az embereket, jöttek is virtuálisan, ellepték az országot. És lehet, hogy jönnének is. RAknánk még hozzá szőlőtaposási lehetőséget, meg mindent, ami kulturánk része, pl. magyar nótákat. Lehet, hogy hülyének gondolsz, de a vágyak teljesülésének meg kell teremteni a terepet, a vágyak vizsgálatára pedig a legjobb hely az internet. Naturális országot csinálhatnák Magyarországból és nem vagyunk rá képesek. Igazából nem tudunk összefogni, csak hőbörögni és az a mi hibánk. Meg hát a kommunizmusból örökölt mentalitás. Majd az állam megcsiálja helyettünk. Én soha nem bántom a politikusokat, mert mi választottuk őket. Amikor én indultam képviselő választáson akkor azt a tanácsot kaptam sokaktól (köztük számos választótól is), hogy nem vagyok elég szemét és ne próbálkozzak a politikával. Ha viszont a szemétség a választás mércéje, akkor nem kell hőbörögni sem. Mellesleg abban sem értek egyet, hogy a kormány a hibás. A városok, falvak ha jól működnének (nem a kormányt szidnák) és a polgármesterek a képviselők a helyén lennének, akkor párton belülről indult volna el az igényesség a jobb vezetésre. CSak ők sem ülnek a helyükön. Mindenben a lokális dolgokat tekintem könnyebben megváltoztathatónak és ha vannak példaértékű városok akkor azok elérik a többi városnak a felzárkózását, illetve elérnék és ez nyitná meg az utat egy jobb országvezetés felé.

Látom nálad akkor Koló verte ki a biztosítékot, hogy félreértettük egymást. Megmondom őszintén, hogy ismeretlenül is úgy dobogott a szívem, amikor a tesóm jött a hírrel. Sajnálom, hogy nem tudott időben váltani.
Nonverbális kommunikációnak ez a hátránya. Félreértések. Nálam meg főleg, mert nagyon gyorsan gépelek, aztán általában nem olvasom vissza a szófosát. Ezért is van benne sok hiba, meg sok félreértelmezhtő mondatocska.
Egyébként tetszik ez a lehetmás kezdeményezés, bár a politikához kicsit közelebb ülve egy-két dologban elég naívak vagytok szerintem. Egy barátom hívta fel rátok a figyelmet, aki aktivista és már átbeszéltük vele is a dolgokat. És ő is ezt mondja. Így fogalmaznék legegyszerűbben: a jóság furfang nélkül nem győzedelmeskedhet ott, ahol az emberi értelem felett a média az úr!
De mindenki saját hibájából tanul. Elkövetitek a saját hibáitokat ti is és akkor rájöttök a dolgok nyitjára.
Mellesleg a másik tétel: a rossz is csak a jóra hivatkozva győzedelmeskedhet! De ezt nem ti alkalmazzátok, hanem a jelen politikai erők.
Mindenesetre bevallom, hogy rendszerváltás óta ennél pozitívabb és markánsabb kezdeményezés nem volt, ami esetleg hozhatna némi változást is. De ha a furfangot kihagyjátok akkor a média nem fog mellétek állni. És még mindig a tévé az, ami a legtöbb emberhez eljut.

Ja és melyik régiót írjam be. Ha a tiedet azt nem tudom, ha a sajátomét, akkor pedig ők nem fogják tudni, hogy ez a dolgozat meg mit keres itt?
Köszi a választ előre is.

takianti 2008.10.22. 22:38:31

Riggerjack:
1. Számoljunk már le azzal, h csak nálunk van (ízletes) z-gy. Én pl külföldön is ettem kiváló, helyi termelésű termékeket. Ugyanakkor kíváncsi vagyok, h a közös piacon hogyan kívánjátok megfékezni "a környezetszennyező (a kibocsátások jelentős részéért felelős) kereskedelmet olyan termékek esetében, amik helyben is megtermelhetőek".
2. Szponzorálás: a kevésbé sikeres (csapat)sportokra gondoltam elsősorban
3. Hétvégi zárvatartás: hát nem éppen arról (is) szól LMP, hogy a szuperliberális gazdaságot egy kicsit megzabolázzuk?

takianti 2008.10.22. 22:59:13

Rj: ("Történetesen én is versenyző voltam 15 évig és meggyőződésem, hogy a versenysport sokkal egészségesebb embereket nevel mint az amatőr sport...") Mit is akarsz ezzel mondani? Akkor talán a heti többszöri tornaóra keretében (mert, ugye, ez is a zászlótokon van?) azt is oktatni kellene/lehetne gyermekeknek, h mire figyeljenek, hogyan kell egy (amatőr) edzéstervet felépíteni stb...

takianti 2008.10.22. 23:05:58

Rj: ("... a versenysport sokkal egészségesebb embereket nevel mint az amatőr sport...") Mit akarsz ezzel mondani? Nem lehetne a tornaórán oktatni, h mire figyeljen az amatőr?

Rigo' 2008.10.22. 23:57:24

amondó
Igen-igen! Ezeket én is feldobtam a készülő sportprogiban. Szerintem is bővíteni kellene az ingyenes sportolási lehetőségeket.

tódi24
Tényleg elképesztően gyorsan írsz. Én ennyire nem hiszek a net mindent megoldó szerepében. Sőt szerintem már most túl sokat ülünk a gép előtt és ez csak romlani fog még tovább...
Furfanghoz lehet hogy naivak vagyunk, lehet, hogy nem. Az lehet, hogy a lézersót jobban is meg lehetett volna menteni, de nem voltam ott, mert azt hittem, hogy sima ügy lesz szóval nem járatom a számat. Meglátjuk.
Én a Közép-Magyarországi Régióban lakom, de ha minden régióra megvan az anyag az pláne jó. Bár megvallom az őszintét, hogy most nem tudom, a két dolgozat közül melyikre gondolsz, de mindegy, mindenféle szakmai segítséget örömmel veszünk. :)

takianti
1. Jó kérdés. Nem tudom, talán a többiek sem tudják, de valamiféle korlátozó hatás előbb-utóbb ki kell ötölni, mert a közlekedés adja a CO2 kibocsátások jelentős részét. (Asszem talán a harmadát.)
2. No igen. Azt át-meg átszövi a politika. Az már a tisztább közélet vitakörhöz tartozik. Olyan is lesz hamarost. :)
3. De, erről is szól, de nem hiszem, hogy kormányzó pártok lennénk a következő ciklusban. :)
4. A heti többszöri tornaóra valóban a zászlónkon lenne? Király. Azt hittem sehol nincs benne a sport az agendában.
A tesióra arról szól, hogy mozogjanak a gyerekek és az alapvető mozgáskoordinációjukat javítsák, valamint belőjék, hogy milyen sporthoz van tehetségük. Tornaórán annyit tanulnak meg, hogy mozogni kell, de nem viszik a szervezetet a határterhelés közelébe, ahol igazán fejlődni lehet.
Az amatőr ne gyártson magának edzéstervet mert lesérül.
A gyereket vigyék el rendszeresen sportolni kölyökként, ahogy nyelviskolába és zenét tanulni is járatják. Ha már csak 3 évet kibír sportolóként, elég jól képben lesz abból, hogy mit bír, mert ott előbb-utóbb csúcsra járatják őket.
Ha jóval tovább csinálja, akkor pedig csinálhat edzéstervet a barátainak is... :-)

takianti 2008.10.23. 12:38:25

Rj: (bocsi a dupla kommentért)
3. Hogyan bízzak bennetek, ha te magad sem bízol? :)
4. "A tesióra arról szól,... Az amatőr ne gyártson magának edzéstervet mert lesérül.
... " Ezt nem mondod komolyan. Szerintem akkor csak az mehessen a grundra focizni, aki vizsgázik labdaismeretből, talajtanból, vmint anatómiából...

Rigo' 2008.10.26. 12:32:57

takianti
3. Ott a pont. :-)
Egyesek szerint az 5%-os küszöböt kéne elérnünk, mások szerint a 30 % a cél. :) Én annak örülnék, ha lenne annyi (anyagi) támogatónk, hogy biztosítva legyen a működésünk, meg a párttá alakulásunk...
4. Természetesen nem. De a tömegsporthoz nem kell edzésterv. Lemész azt csinálod. Néha meg kérdezel okosakat a nálad tapasztaltabbaktól.
A tesióra nem arra van, hogy igazán jó legyél egy sportban, vagy számottevő anatómiai-élettani ismeretekre tegyél szert. (Azt a tesi szakon is asszem 6 féléven keresztül tanulják, ultrabrutál szigorlatokkal egy-egy rész végén.)

Edzésterv akkor kell, ha valamire nagyon rá akarsz feküdni. Pölö fogyni akarsz, vagy állóképességet/erőt növelni. Ezeket ésszel kell csinálni, mert a tested gyurmázása komoly dolog és ha a megfelelő tudásanyag nélkül könnyen sülhet el balul.
Az edzésterv komoly dolog. A karaoke énekes sem kezd el zenét szerezni... Comprende?

takianti 2008.10.26. 18:26:30

Köszi, Rj.
Asszem félreértesz.
A tesióra szólhatna arról is nyugodtan, hogy ha már nem versenysportolsz (mint ahogy a lakosság nagy többsge nem), akkor amatőrként, tömegsportolóként mit tehetsz az egészségedért, tömegsport szinten hogyan fejleszd az állóképességedet stb (Gondoltam, h nem doktorit ad edzéselméletből). A tömegsport nem attól tömegsport, h lemész aztán csinálod, hanem attól, h igényed van rá (tudod, h miért jó ez neked, a tsd-nak), van hely/pálya/terem, és kb tudod, h mire figyelj. Mint ahogy nem állíthatsz minden pofon mellé rendőrt, nem ellenőrizhetsz minden kocogót, h sportolt-e x évig, engedélyezett edzésterve van-e. Kicsit arisztokratikus a megközelítésed :)
Javaslom betiltani edzesterv.lap.hu-t és az egyéb renegát oldalakat :)

takianti 2008.10.26. 18:33:19

Rj: célozzatok 30-ra, hátha meglesz az 5. Mi a különbség (az anyagiakon kívül) az 5 és a 30% között módszerben, propagandában, egyebekben? Ha meg az anyagi a korlát, akkor amúgy is az határozza meg az eszközöket. Szerintem így is, úgy is mindenkihez el kell jutnotok, nem bízhattok csak egy rétegben, korosztályban

tódi24 2008.10.26. 18:44:46

Kedves riggeljack!

már megint félrértettük egymást.
Én nem azt mondtam, hogy az internet mindenre gyógyír.
Sőt valóban sokat ülünk mellette. Inkább arról lenne szó, hogy az internet ha jól használjuk egy csomó problémát feloldhat. Pl. a jövő nagyban függ attól, hogy a pozitív gondolatok hogyan és miként jutnak el az új nemzedékhez, és miként a rossz, pusztító információk. A tévének a jövője már csak rövid ideig tart és átveszi a szerepét az internet.
Ezen túl viszont az internet a világ információinak egyesülése. Tudni kell bennük olvasni. Egy betonrengetegben 18 órát dolgozó new yorki emberkének igenis jó ha virtuális világban éltben tarthatja képzeletét, amíg meg nem kapja azt valós formában, amikor végre szabadságolhatja magát. De egy barátom, aki folyton ugyanezen a játékon lóg, miközben egy kisvárosban él elég lesajnálható emberke. Ettől függetlenül magából a játékból millió ötletet lehet gyűjteni különböző vállalkozásokhoz mert az emberek vágyainak gyűjtőhelye. Igazából ötletszerzésre egy-egy turisztikai vállalkozás megnyitása előtt célszerű belekukkantani.
Mellesleg valóban én is sokat ülök a gép előtt. Ettől függetlenül tudom,hogy meddig van hasznomra, és mikor árt. Majd észre fogod venni. Pl. itt is el fogok tűnni napokra, sőt hetekre, előfordul, hogy végleg, mint szürke szamár a ködben. Tetszik az egész, de szeretem a szabad levegőt, az állatokat, a növényeket, az esti sétákat. Sőt egyáltalán a sétákat. Időnként szabadidő eltöltése céljából egy-egy fórumon feltűnök, aztán eltűnök. De vigyázok, hogy internetfüggővé ne válljak.

A dolgozatot majd megkeresem és elküldöm.

Rigo' 2008.10.26. 22:16:15

takianti
Kezdem már érteni, hogy mit mondasz. :) Nem tudom, lehet, hogy ehhez az elképzeléséhez kevés az én fantáziám.
A problémák a következők szerintem:
1. Van most egy elképzelés, hogy mi tesiórán a törzsanyag. Nem olyan egyszerű dolog az új tanterveket felülírni, főleg, hogy hozzáértő emberek készítették.
2. Igen speciális információkról beszélgetünk, amik szerintem a társadalom nagyobbik hányadát nem érdeklik (és később sem fogják).
3. Egyáltalán nem biztos, hogy a tesitanár elég gyakorlatias (vagy gyakorlott) ahhoz, hogy ezt a tudást át tudja adni (vagy egyáltalán rendelkezzen vele).

Lehet, hogy konzervatív vagyok, de egy jó edzésterv folyamatos kommunikáción alapul, és a mikro- és makrociklusokon túl tartalmazza a tápanyag és energiabevitelt, a szükséges pihenőidőket és a javasolt aktív pihenéseket-kiegészítő sportokat. Idővel ezeket a sportoló megtanulja magától is, hogy mi jó neki, de ezek legalább annyit számítanak, mint maga az edzés.

Amúgy valóban "betiltanám" a fitness és életmód magazinok zömét, mert a nem orvosok számára érthetetlenek, az orvosok meg tudják, hogy hülyeséggel vannak tele. (Tisztelet a kivételnek.)

Egyszerűen nem alkalmas a tesitanár és a tesióra ilyen tudásanyag átadására de még talán az összeállítására sem (ha nem versenyzett korábban :).
Az edzői diploma nem azonos a tesitanárival. A kettő külön szakma, még ha van is áthallás közöttük.

Talán középiskolában van rá esély, hogy ilyesmit tanítsanak, mert akkor megvannak bioszból az alapok elvileg. De erős bennem a kétely.

Újraolvastam, hogy hogyan jutottunk el idáig. Nos, a sérülésveszélyre, a bemelegítés meg a nyújtás fontosságára, most is felhívják a figyelmet tesiórán, csak senki nem veszi komolyan.
Ha komolyan vennék, akkor az amatőr sport nem lenne annyira veszélyes.
Aki pedig fél- meg egész maratonokat akar futni amatőrként, az vegye a fáradságot és olvassa el a vonatkozó szakirodalmat!

No asszem ez így kerek már. :)

takianti 2008.10.27. 16:23:05

Boldog az az ország, ahol már csak azon vitáznak, h mi legyen a tesióra anyaga. :)
Nem tudok ilyen részletekről beszélni, de ezek sokadrangú kérdések, semmiképp nem programvitába illőek. Mondandóm lényege csak annyi, hogy a tömegsportnak az is eleme a pályák, termek építése, események, versenyek szervezése mellett, hogy megfelelő információt, ismeretanyagot adunk a sportolásról és a sportoláshoz.
Valóban jogos a kérdés, hogy az olimpiai aranyak körüli felhajtás helyett nem kellett-e volna, nem kellene-e inkább azzal foglalkozni, hogy a hazai tömegsport siralmas állapotban van... és talán egyszerűbb aranyakat is nyerni, ha az egész ország "sportos"

svaleria 2008.10.29. 16:37:04

A sporthoz annyit: szegény ember vizzel főz alapon nem biztos hogy pénz (főleg ha nincs is) és több tornaterem az egyetlen megoldás. Mi annakidején az uttörőcsapatban örökké erdőkön mezőkön kirándultunk, harci túrák voltak, erdei akadályversenyek, pár kifeszített kötéllel és néhány formás fával is meg lehet az izmokat mozgatni. Táborozó kiscserkészeket sziveseben látnék, mint lebetonozott pályákat...

svaleria 2008.10.29. 17:04:53

www.spejdernet.dk/HouensOdde/Stab/langtidsfrivillig.aspx/

Nálunk van ilyesmi? mert irigylem őket.
Meg minket is irigyelhetnek azok, akik nem tudják milyen volt táborozni a Gajavölgyben vagy Zánkán. Nem volt ott semmi demagógia. Sport volt és közösség.

Judit 2008.10.30. 09:49:22

Kedves Mindenki!
Én a sport helyszíneket hiányolom. Jelenleg azért nem tudok kosarazni járni a barátaimmal, mert a lakhelyemtől nagyon messze találtak reális áron bérelhető tornatermet. Szeretek kijárni a Margitszigetre futni, de a világítást a mai napig nem csinálták meg, és sötétben már nem merek futni, tehát ebben az évben már csak pár hétig tudok világosban kiérni. Pedig sokan járnak a szigetre. Arról nem beszélve, hogy máshol nem is tudok hasonló futópályát.
Szerintem leginkább a tömegsport infrastruktúra kiépítésébe kellene fektetni kormányzati oldalról és nem az élsportba. Viszont ösztönzők bevezetését javaslom mind a tömegsport, mind az élsport segítésére. Pl. Cégeknek adókedvezmény, ha adott formában támogatják a tömegsportot, élsportot. A magánszemélyeknek a TB támogatás, vagy TB befizetésben kedvezmény, ha igazoltan minimum heti 2x sportol. Ez nem kell, hogy nagy kedvezmény legyen, de ösztönzőleg hatna és a cégek is ösztönözve lennének, hogy dolgozóikat és/vagy a tömegsportot/élsportot támogassák. Jelenleg a magán egészségpénztárakban a sporteszközök vásárlása is beleszámít abba a pénzösszegbe, amire az adókedvezményt érvényesíthetem. Ezt ki lehetne szélesíteni a TB-re is, hogy az befizetett TB-ből (de lehet az adóra is értelmezni) a sporteszközök/sportbérletek árának egy része levonható legyen.

Az iskolai testnevelés órákról: én testnevelés tagozatos voltam az általános iskolában, és szerettem a tesiórákat, mert jó tanáraim voltak. Sokat játszottunk, futottunk, stb. Aztán a középiskolában egy rossz testnevelés tanárhoz kerültem, akinek nem az volt a lényeg, hogy mozogjunk, hanem, hogy hány felülést tudunk megcsinálni. Szerintem az iskolában az elsődleges feladat az kell legyen, hogy a gyerekek mindent sportot kipróbálhassanak, mert akkor mindenki megtalálhatja/megszeretheti azt a sportot, ami az alkatának és személyiségének legjobban megfelel. A másik legfontosabb cél az kell legyen, hogy a gyerekek megszeressék magát a mozgást, ezért örömöt kell, hogy jelentsen nekik. Éppen ezért nem tartom helyesnek, hogy testnevelés órán osztályoznak, mert ezzel épp az ügyetlenebb, túlsúlyosabb gyerekek kedvét veszik el még jobban a sporttól. Márpedig ha valaki a sportot nem az örömmel kapcsolja össze, akkor felnőtt korában nem fog sportolni.

tódi24 2008.11.01. 09:59:29

Kedves svaleria!

Teljesen egyet értek veled. Én is azt preferálom, amit te. Hiába nők vagyunk. A mentális problémák a gyerekeknél sokkal inkább oldhatók fel a természetben barangolással, és közben mélyre szántó beszélgetésekkel, mint örökös hajtással, amikor sokkal inkább a helyes levegővételre kell koncentrálin, mintsem embertársainkra. Egy elidegenedett társadalomban inkább a tömegsport és ma már úgy mondanám, hogy a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó sportok azok, amelyek fontosak lehetnek.
Egy ismerősömnek mondtam, akinek meg van a lehetősége, hogy csináljon valami nagyot (mert infrastruktúrát tud biztosítani), hogy nem olyan majálisokat kellene szervezni, ahova már eleve úgy indul el egy szülő, hogy mennyi pénzbe kerül és felnéz a gyerek az anyjára a harmadik forgózás után "ez még belefér, hogy ne legyél ideges anya?" gondolattal a szülejére, hanem olyat, ami nem kerül semmibe mégis kitombolhatja magát az ember. Erre példának mondtam, hogy egy hatalmas sártócsát kellene csinálni kinti zuhanyzókkal és ott sározhatnának a gyerekek, sőt a felnőttek is beszállhatnánka. Sajnos már nem tudunk jántszani (én még emlékszem, hogy a szüleink tudtak). De szerencsére vannak jól gondolkodó polgármesterek is. Azt hiszem, hogy Sándorfalván (de nem biztos, hogy jól emlékszem) meg is valósítják uniós pénzből a sárfürdőt, nagymamák palacsintákat sütnek gyerekeknek, akiknek az unokájuk messze van, stb. Persze ott sem minden tökéletes, mert a fajgyűlölet őket sem kerülte el. sajnos túl nagy volt a propaganda.
Érdemes ellátogatni Sándorfalva honlapjára és megtekinteni a helyi újságot is. Néha felüdülés azt látni, hogy egy polgármester (aki mellesleg két éve polgármeseter) a piaci igények megváltoztatására törekszik, mintsem mindennek a törvényben történő szabályozását keresné. A ember-ember közötti távolság feloldását preferálja az egyénekre hullot társadalom helyett. Már általánosban megtanulják a gyerekek a törvényen való átbújást és ezt felnőtt korban is gyakorloják. De a piaci igény az piaci igény. Ha az egyszer megváltozik, akkor és csak akkor fog megváltozni az élet is hazánkban.
És igazad van. sok esetben vissza kell kanyarodni az átkoshoz. Mellesleg valahol meg is maradt az országban az úttörőmozgalom, de most meg nem modnom neked, hogy hol. Az ifjúsági szervezetek hiánya, annak kommunikációs preferálásának hiánya sokkal nagyobb károkat okozott a gyerekeknek mentálisan, minthogy milyen felszerelt egy-egy tornaterem. Sőt a mentális problémák áltlános iskolából középiskolába átgyűrűzésének eredménye, hogy középiskolában szinte már nem lehet rávenni a gyerekeket a mozgásra.
Ha valaki veszi a fáradtságot és elmegy egy Waldorf iskolába akkor azt fogja látni, hogy ahol a gyerekek fociznak az ugyanaz a közeg, amiben valaha Puskás Öccsi bácsi kezdhette. Ez a közeg a szabadság. És én is emlkékszem, hogy tele volt az utcánk gyerekekkel, mindenki ide jött focizni a mi utcánkba, még a városközpontból is, mert itt nem volt bitumen. Persze most jönnek az emberek a polalergiával. Igen az is van. Van mert domesztosallergiáról nem veszünk tudomást sajnos, ami a perem alatt is megöli a baktériumokat. Egyszer gyümölcsszedő táborban egy barátom reklámparódiákat csinált. Még középiskolás voltam (rég volt). Ő reklámozta úgy a domestost, hogy a perem alatt is megöli a baktériumokat és egy üveget jól meghúzott, amin a domestos felirat volt, majd lehúzta a száját és megmutatta az ínyét. Mi meg szarrá röhögtük magunkat. De az az igazság, hogy akkor álmomban nem gondoltam volna, hogy egy gyerek érkezését egy családba úgy fogják reklámozni 2008-ban, hogy domestossal végig kell takarítani a házat, mert megérkezik az újabb emberke a családba. Szerintem ez az ami borzalmas.
Néha szánakozva nézem a szülőket, akik még a cumit sem adják vissza a gyereküknek, mert az leesett a földre és ki kell főzni, meg stb. Az én tesóm marék számra ette a földet és az akkor még létező orvosok egyike annyit mondott anyámnak: "olyan anyagot talál benne, amire szükség van a szervezetének". És az én tesóm ette tovább a földet. Marákszámra. Én a csípős paprikát ettem a kertből. De voltak, akik a tyúkszart preferálták.
Most voltam nemrég egy óvodába, ahol szülők építettek a gyerekeknek olyan játékeszközt, amibe a gyerekek a lábujjaikat erősíthetik, hogy a kapaszkodásuk a lábukkal fejlődhessen. Egyből kiszúrtam. De a törvények is kiszúrták és le kell bontani a törvények miatt, mert a gyereknek beakadhat a lába és akkor bizony balesetet szenvedhet. A másik játékeszközt is le kell bontaniuk, mert ha a kötélre felmászik, akkor nem ér le a lába és akkor onnan is leeshet és akkor kitörheti a nyakát. Én nagyon jó tornász voltam gyerek koromban és minden korláton, amit út közben találtam forogtam, pörögtem. Az iskolába is volt sok. Sőt kézenállásba estem le. Lehet, hogy az izületeim sérültek, viszont a lelkem sérült volna, ha ezeket nem csinálhattam volna. És imádtam csinálni. A testi egészség a lelki nélkül szart sem ér. De fordítva nem feltétlenül gondolom ezt így. Jó lenne, ha egyszer már a gyermek lelkével is foglalkoznánk.

Kedves Riggerjak!

Az igéretemet nem felejtettem el. Mármint küldöm majd a két anyagot, csak közben volt egy kis gond a gépemmel miután visszajöttem az őszelésből. Szép volt egyébként. Most meg délután családi kapcsolatoknak kell hódolni. Tudod halottak napja. Bár nem igazán e miatt voltam borongós hangulatban, hanem hogy egy jó pár tanulmányom egyes részei elvesztek. Szóval ideges voltam ezért hímeztem vagy két napja. Igyekeztem minden problémámra kifejleszteni a gyógyírt. A munkáim elrepülését hímzéssel orvosoltam. A tű le föl dugdosása egy anyagdarabba nagyon nyugtató tud lenni. Nem is értem, hogy az iskolákból a kézműves szakkörök miért repültek el a rendszerváltással együtt.
De most más. Elég árnyalt a képed a testnevelésről. Én pl. akkor mozgom, ha jól érzem magam tőle. Kocogom néha és hajtom a szobakerót, mert hogy biciklivel a szabadban állndóan balesetezem. Nem tudom miért, de biciklivel mindig megtalálnak a balesetek. Félt is mindenki, ha bicón lát. Ez általában nem az én hibám, de a sorsom valahogy úgy lett kódolva. Ha más nem akkor egy részeg bringás biztos, akkor tesz egy kanyart a biciklis úton, amikor én arra járok. Meg hát egyébként is szabadban jobban szeretek sétálni.
Na mindegy.
Orvos vagy fitnesújság? Hát inkább az utóbbi. Bár egyiket sem preferálom, de az orvost végképp nem. Ők a gyógyszeriparnak a szövetségesei hazánkban sajnos.
Ma már nagyon kevés gyerekorvost találsz, akinek a nem az antibiotikum az első. Sajnos. A tesómnak olyan asztmája volt, hogy kevés gyereknek volt. Anyám egész este kammilát főzött és volt hogy már olyan álmos volt, hogy odakozmált az egész. És éjszakára kitette babakocsiba télen aludni a tesómat. JÓl bebugyolálta. Ez volt az orvos utasítása. Hat éves korára kinőtte az asztmát úgy, hogy az akkori gyerekorvos, aki gyerekorvosként volt regisztrálva nem természetgyógszázként füvekkel és jó levegővel gyógyíttatta meg a tesómat. A legutolsó volt a gyógszer. Ma az a legelső, s talán már sajnos eljutottunk oda, hogy az egyetlen.

svaleria 2008.11.01. 11:10:30

Szia todi24!

Nem tudom, ki vagy, mi vagy, de ha LMP közeli ember, vagy esetleg szervezeti tag, akkor azt mondom, nagyon harmónikus volt az a mondatod, hogy "hímezgettem vagy két napja" :)

Igy lehet és kell másként politizálni asszem.
Mondok dolgokat, véleményt ha van kedvem vagy véleményem, ha nincs akkor nem állok fel kis hórdócskámra, van elég lakosa kis hazánknak addig mondjanak ők valami világmegváltót, szépet. :)

tódi24 2008.11.02. 11:14:55

szia svaleria!

Nem vagyok LMP közeli ember. Eredetileg bevallom az akartam lenni, de annyi mindenben eltér a véleményünk, hogy nem hiszem, hogy hosszú távon gyümölcsöző lenne a dolog. Igazából ők a szerkezetet nézik én az eredményeket. Én pl. egészségügyi reformpárti vagyok ők nem. Reformpárti vagyok, mert a jelen redszer eredménye, hogy a gyógyszeripar irányít. Az orvosok, de még a politikusok is úgy dolgoznak, ahogy a gyógszeriparnak jó. Na és persze a kommunikáció is. Éppen a Mikola (Fidesz) az indexnek adott interjújában még 2004-ben mondta el, hogy a gyógyszeripar megfigyeli a politikusokat és megzsarolja és az a gyógszer támogatott hazánkban, amelyik gyógszergyár a politikusokat jobban sakkban tudja tartani. Mind a gyógyszeripar mind pedig az orvostársadalom nagyon érdekelt volt abban, hogy így maradjon a rendszer, mert a betegségiparban érdekeltek mindketten. Éppen ezért nem akartak maguk fölé egy ellenőrző rendszert, azaz a biztosítókat, akik meg a minél egészségesebb társadalomban lettek volna érdekeltek. Sokszor egészségesen bemész és betegen távozol. Én akkor fogom elhinni, hogy egy egészségügyi rendszer jó, amikor a vitaminkészítményeken is megjelenik az állami támogatás, amikor kórházak önként dalolva lépnek be egészségmegőrző programokba és lokális szinten meg is valósítják. Minden gyógszergyár részvénytársaság. A kisvállalkozó, ha egy évben visszaesik akkor is folytatja, mert személyesen jelenik meg mint ember mögötte. De a részvénytársaságok örökös növekedéskényszerben vannak, mert egyébként kiullanak alóluk a részvényesek. Több részvénytársaság visszaesése pedig láthatod mit generál egy gazdaságban. A gyógszeripar határtalan növekedését a növekedési kényszer generálta évtizedek óta és ennek a politika és az egészségügyi renszerek voltak a kiszolgálói. Ez végeredményében oda vezetett, hogy a gyógszerfogyasztást is generálni kellett. Ez különösen igaz a pszichiátriára. Ha belegondolsz szinte csak olyanokat százalékoltak le az elmult időkben, hogy agyilag előtte egy évig letompították őket.Ha ismersz pszichiátereket, akik a saját szakmájukat nagyra tartják, akkor azok mind reformpártiak voltak és a pszichiátria évtizedek alatt kivívott erdményei miatt úgy vártak a reformokra a leszázalékolási rendszer pszichiátriát lezüllesztő volta miatt, mint a megváltóra. Szívinfarktus, vagy gerincsérves betegek de még a rákosok is sorban álltak az agytompítókért a pszichiátriákon. Ki bevette őket, ki csak eljárt és utána eljátszotta a hülyét a bizottság előtt. Szerinted miért van, hogy végső stádiumos rákosnak munkanélkülinek kell lennie, míg egy pszichiátriai beteget leszázalékolnak?

Mindettől függetlenül szorítok az LMP-ért, mert kell egy környezetvédelmet a zászlajára tűző párt, amely tényleg komolyan is gondolja. Ha pedig tényleg az hajtja őket amiért létrejöttek már az első évben át fogják látni az egészségügy jelen szerkezetét belülről és átértékelik saját elképzeléseiket. Tévedés az USA biztosítási rendszerének bukásához hasonlítani, mert ott is azt kell látni, hogy az is betegségipar. CSak ott a gyógyszergyár és az élelmiszeripar a fő szponzora a fogyasztóvédelemnek, s így azt érik el, hogy ne minél több egészséges kerüljön be a rendszerbe, hanem minél több eleve megbetegített ember legyen.
Ja és azt se felejtsük el, hogy kellenének az új politikai erők. A két nagypárt sajnos egy sakkjátszmát játszik. Egy olyan sakjácmát, amelynek mindenféleképpen matt a vége. CSak a mattot nem egymásnak adják, hanem a társadalomnak és a gazdaságnak. Borzasztó, hogy a Fidesz a gazdasági válságot is hatalomra kerülésének az eszközének tekinti ugyanakkor az is borzasztó, hogy az MSZP még most sem képes az állami szféra drasztikus átalakítását bevállalni, mert ott van az állami szférát védő szakszervezet, amelynek elnőke minden nap szót kap sajnos a kereskedelmi tévékben, mint az állami szféra dolgozóinak adrenalin szint emelője, s így tévé előtt tartója. Ilyet kimondani, hogy necsak a nyugdíjasok meg az állami alkalmazottak viseljét a terhét? És az emberek hisznek neki. Holott éppen ez az, hogy ebben az országban minden terhet a vállalati szférával húzatnak el. Még az állami szféra többnyire azon alkalmazottait, akik a vállalati szférában történő alkalmazásra alkalmatlanok (leginkább munkamorálukat tekintve). Tisztelet a kivételnek, aki persze hat ember helyett dolgozik az álami szférában. Megaztán kíváncsi vagyok én milyen arányban szűnik meg az állami alkalmazottak és a vállalati szféra alkalmazottainak munkahelye? Mert hogy egészséges mindenképpen az állami szféra drasztikusabb leépítése lenne, amelyből megspórolató pénzből az "új termék" megteremtőit (vállalkozói réteg) támogatnák illetve civil lét kiteljesedését, hatékonyabb működését szorgalmaznák. Ha az állami szféra és a vállalati szféra foglalkoztatási aránya, így az gdp újraelosztási szerkezete tovább romlik az beláthatatlan. Nekem két nyugdíjas szülőm van mésgis azt mondom nekik, hogy a tizenharmadik havi nyugdíj elvonása igenis ésszerű lenne. Ha a nyugdíjas szüleimet nézem kibaszás valóban, ha a gyerekeimet nézem akkor viszont szükségszerű. Csak mi már nem tudjuk a gyerekeinket nézni.

De itt el is kanyarodtam végérvényesen a sporttól úgyhogy többet nem is írok.

Összefoglalva az LMP-ről: Elolvastam az LMP anyagait ugyanakkor nekem túl kevés benne a szabadság. A piaci igény átalakításában hiszek nem a törvényi szigorításokban. És legfőképp pedig a nyílt társadalomban. Én a globalizációt nem úgy látom, hogy az ellen drasztikusan fel kell lépni.Én úgy látom, hogy előnyeit ki kell használni. És ezt is csak piaci igény átalakításával lehet. A globalizációnak van ugyanis egy olyan tulajdonsága és ezt anno Szent-Gyögyi Albert Az őrült majomban nagyon jól megfogalmazta, hogy amikor már minden globalizálódik akkor az emberek szorakoztatása, a kultúra, a művészet, a sport, a nevelés és minden nemű szórakoztatás lokalizációja megkezdődhet. És talán ennek a szellemében írta Soros Gyögy is a Nyílt társadalmat. Valahol mindketten a civil társadalom erejében hiszenek. A civil társadalom viszont rendkívül gyenge. A civil társadalom ha erős lenne ez jelenthetné a lokalizációs erőt és nem a törvények határtalan szigorításával a lokalizációra kényszerítés. Nagyon szomorú, hogy az egyénekre hullott társadalmunkban a pozitív dolgoknak nincs médialehetősége csak a negatívaknak, annak azonban annyi, hogy az egész társadalmunkat felruházta sok-sok rossz tulajdonsággal.
Éppen a minap a kapu előtt világosított fel a szomszéd, hogy én minek segítek mindenkinek, amikor nekem nem segít senki. Hát én valahogy ettől érzem jól magam a bőrömben. De ahogyan őt látom ő éppen ennek hiányától érzi magát rosszul. Ugyanakkor idáig, a telejes elidegenedésig vezette a negatív kommmunikáció az embereket.

Egyébként hímezgetés, sétálás, festés, olvasás nekem mind-mind a gondolkodás terepe. Az emberekkel, legfőképp a gyerekekkel való beszélgetés is az. Igazából soha nem unatkozom, és soha nem használom a szabadidőmet hasznontalanul (vagyis igyekszem) úgy, hogy bármit teszek azt a gondolkodás, elmélkedés terepének tekintem. A legjobb, amikor olvasok és magamra ismerek. Ilyenkor nem tudom hol van az író és hol vagyok én. És ma már nem is nagyon kell ezeket az írókat kersnem, mert egymást ajánlják műveikben.

svaleria 2008.11.02. 13:07:36

Háth :) Todi24, LMP az csak egy név, pár vélemény, de változhat, ha te is elmondod a tied, meghallgatják és ahogy az öko-etikában olvastam
"A másokkal való beszélgetés vagy vita alakítja a lelkiismeretemet, bizonyossá teszi vagy felülvizsgálja a meggyőződésemet."

Szerintem sem kell annyi gyógyszer. "Inkább egy alma mint vitamin tabletta" ez egy plakát volt, ami majd minden patika ajtaján ott fityegett még 25-30 éve.
Az előző körzeti orvosunk azt mondta, mikor gyerekeket vittem náthával anno, hogy egy marék só, egy liter forróvízbe. 3 nap múlva rendbe jön, orvossággal is kilábal egy hét alatt, és ír fel gyógyszert ha akarom, meg még mondott vagy tíz percig mindenfélét az immunrendszer működéséről. :)
Mamár sajnos olyan a társadalmi hozzáállás, hogy tán még mint anyát is megkérdőjeleznének.

Szerencsére nem érdekel ki mit gondol. A Só bevált. Egyre természetközelibb vagyok, és én is ismerek olyat, akit anyasági után leszázakéloltak pszihés alapon, beveszi tablettát reggel, elfekszik heverőn és akkor happy és nem zaklatott.
Igazából, mikor kiderült hogy több pénz jön nekik össze havonta, mint nekem, az akkori látástól mikulásiggal, és az én gyerekeim még ingyen könyvet sem kaptak, szóval nem folytatom, kicsit kiakadtam, és "nem egyforma típusok vagyunk" alapon kerülöm, ennyi.

Én hiszek LMP-ben, meg abban hogy formálódó dolog ez, lenne helyed benne, hidd el, de ajánljál már légyszi pár jó könyvet :)

tódi24 2008.11.03. 09:50:26

Szia svaleria!

Az LMP-be egy barátom is benne van, akit nagyon szeretek. Dumáltunk az LMP-ről és ő is hasonló gondolkodású, mint én. Azt mondta, hogy nagyon sokat dumál az LMP-nek arról, hogy a nagytőke nem a legfőbb gonosz, hanem az emberi butaság a legfőbb gonosz és hogy az emberi butaság=igénytelenség-en kell változtatni elsősorban kommunikációval.
Az LMP-ben nekem túl sok az eszmékhez való ragaszkodás. Nem hiszek az eszmék határtalanságában. Az élettér megteremtésében hiszek. Mivel mind ugyanonnan indulunk ki ezért ha jó az élttér (Svédország), akkor többnyire jó emberekké válnak az emberek. Ha rossz az élettér, akkor nincs olyan törvény, amin át ne lépnének az emberek. Megbomlott elméknek szigoríthatod a törvényeket határtalanul az akkor is megbomlott marad. És a törvények bármilyen terülten így működnek. Sokan az iskolai agresszióra is azt mondják, hogy kevés a tanárok kezében a fegyelmező eszköz. Én azt mondom kevés a pedagógus és az eszközhiány csak ürügy. Ha egyik tanár tud eszközök nélkül is rendet tartani akkor a másik is tudna, ha pedagógus lenne.

Könyvek:

Hamvas Béla összes. Elsőnek talán a Babérligetkönyvvel kezdhetnéd.
Talán álljon itt tőle egy idézet kedvcsinálóként egy másik könyvből: "A modern kor elején Byron azt mondta, hogy az meberiség története válaszútra érkezett: döntenie kell Shakespeare és a szappan között. Az emberiség a szappant választotta. A választás hatása azóta egyre nagyobb hatással és következményekkel bontakozik ki. Shakespeare az európai ember egészének egyetlen és teljes megjelenése, s azzal, hogy nem őt választották, az igazi európait megtagadták. A modern árulás..." Ennek Hamvas idejében talán még akkora értelme sem volt mint most. A kulturált és a műveltséget eldobtuk nem a tisztaságért,mert az előtte is volt, hanem a fogyasztásért. Ma már átvitt értelemben a szappanhoz való visszatérés is csoda lenne, de sajnos még ettől sem egy lépésnyire van a kultúra, a műveltség az értelem.
Hamvas ajánlja, még nem olvastam, de el szeretném olvasni (de állítólag öko alapmű is): Thoreau: Walden.
Tőle is álljon itt egy idézet, amit a netről vadásztam le:
"Ez a darab föld, amelyen olyan sokáig legeltettem tekintetemet, nem énrám tekint mint legfőbb művelőjére, hanem távolabb néz, hatalmasabb erőkre, amelyek öntözik, fejlesztik. Az a bab olyat is terem, amit nem én takarítok be. Hiszen részben a mormoták számára zöldell! A búzakalász (latinul spica, régiesen speca, a spes, remény szóból) nem az egyetlen reménye a parasztnak: magja vagy szeme (granum, a gerendo hozni, teremni szóból) nem az egyetlen, amit megterem. Hogyan vallhatna hát kudarcot aratásunk? Miért ne örvendezzem a gaz sokasodásának is: hiszen az a madarak vetése, magtára! Az örökkévalóság tükrében nem sokat számít, hogy a termés a farmer csűrét tölti-e meg. Az igazi földműves sutba dobja az aggódást, mint ahogy a mókus sem törődik vele, hogy az erdő megtermi-e az idén a gesztenyét, vagy sem: beéri azzal, hogy mindennapi munkáját elvégzi, nem igényli földjének termését, és gondolatban feláldozza nemcsak első, hanem végső gyümölcseit is.” - szeretném, ha a mezőgazdaságban dolgozók így tisztelnék a földjeiket. De ők a pénzt tisztelik. Ha van termés minden ok. Ha nincs, vagy túl sok és a kereslet-kínálat törvényei miatt lemennek az árak, akkor meg mennek az utcára.

Mindenkinek kötelezővé tenném Szent-Györgyi Albert Az Őrült majom című könyvét. Mivel elég rövid könyv simán bevinném kötelező olvasmányok közé középiskolába. Mellesleg nem olvastatnék kötelezőbe annyi szépirodalmat a gyerekekkel, hanem vinnék be az oktatásba fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kötelezőket, és tudományos munkákat. Ma már olvasni nem szeretnek, nem tudnak a gyerekek. Nem szépirodalmat, hanem úgy egyáltalán. Ez például mint egy egyórás olvasmány tökéletesen megfelel.
Szintén idézetek a könyvből:
"Új, kozmikus világban élünk, és az ember nem ehhez formálódott. Hogy fennmarad-e most attól függ, milyen gyorsan és milyen jól tud alkalmazkodni, át tudj-e alakítani eszméit és elgondolásait, társadalma, gazdasága és politikája szerkezetét. Léte attól függ, gyorsabban tud-e alkalmazkodni, mintsem az ellenséges erők elpusztítanák. Pillanatnyilag nyivánvalóan vesztésre áll."

"Századokon át az volt az emberek fő gondja, milyen lesz az élet a halál után. Úgy látszik, ma először arra kell válaszokat keresnünk, milyen lesz az élet a halál előtt."

"Amikor megkaptam a Nobel-díjat, az egyetlen nagy összeget, amit életemben valaha is láttam, tennem kellett vele valamit. A legegyszerűbben úgy szabadulhattam meg tőle, hogy befektettem; részvényeket vásároltam rajta. Tudtam hogy közeledik a második világbárorú, és féltem, hogy ha olyan részvényeim vannak, amelyek értéke háború esetén emelkedik, én is kívánni fogom az öldöklést. Így arra kértem az ügynökömet, olyan részvényeket vásároljon, amelyek értéke háborúban zuhanni fog. Megtette. A pénzemet elvesztettem, de megmentettem a lelkiismeretemet." - A részvénytársaságok éltető erejét ennél jobban nem lehet kifejezni. Részvényt akkor vesz egy cégben valaki, ha annak növekedését reméli, hiszen akkor van biztosítva, hogy kevesebbért veszem, mint amit utána ér. Erről írtam egyébként a gyógszergyáraknál. Mellesleg én a vitaminokat preferálom a gyógyszerrel szemben. Mert nem mindenki tudja természetes formájában megenni a szükséges mennyiséget. Szent-Gyögyi minden nap ette a saját maga által fejlesztett c-vitamint és az volt az álma, hogy a boltba így lesznek elhelyezve: 1 kg só, 1 kg cukor, 1 kg c-vitamin. Az idősekről nem is beszélve. Nekik már nem elég a természetes formában meglévő vitamin, mert rendkívül keveset is esznek. Az én anyukám minden nap eszi a C-vitamint. C-vitaminnal is volt egy konfliktusom a gyógyszertárba. Venni akartam és tudtam, hogy hátul por alakban tárolják, de mindenáron a "profitbogyót" akarta rámsózni, mert abból mindenkinek jó pénze van, míg a minden gyógyszertárban kimérhető formában kapható C-vitaminon nincs profit és az vitamin is, nem pedig reklámköltségeket tartalmazó "profitbogyó". De a gyógyszertáras mindenáron rám akarta sózni mert nekik is abból van részesedésük és akkor eldurrant az agyam és megmondtam neki, hogy azt csinálja amit mondtam. Menjen hátra és mérjen nekem ki a c-vitaminból, mert nekem nem kell profitbogyó. Rosszul járt egyébként, mert úgy csak nekem kellett volna adni, így meg a botránynak hamar híre ment a városban és egyre többen (szerencsére) a por alakú c-vitamint veszik.
Mellesleg ettől függetlenül persze igazad, hogy inkább alma, vagy jelen esetben paprika, vagy citrom, mint vitamin tabletta. De a gyógyszert még mindig megelőzi a vitamin.
Visszatérve Szent-Györgyi őrült majmára.

"Elméletileg van rá lehetőség, hogy neveléssel gyökeresen megváltoztassuk a történelem menetét, a szűk látókörű nacionalizmust általános emberi szolidaritással váltsuk fel. A gyakorlatban azonban óriási gondot okoz, hogy ki alkalmas az ifjúság tanítására. Az idősebbeknek kell tanítaniuk az ifjakat, de az idősebbek hajlamosak rá, hogy azt a világot adják tovább a tanulóknak, amilyenben ők maguk felnőttek. Ki tanítsa akkor a tanítókat? És milyen világra törekszünk? Ha válaszolni tudunk ezekre a kérdésekre, már félúton vagyunk a világ gondjainak megoldásához."

"A jó nevelés meg tud oldani egy másik igen nyomasztó gondot is: mit tegyen az ember önmagával, ha már többet tud termelni, mint amennyit elfogyaszt? Ezért van szükségünk egy olyan nevelési rendszerre, amelynek alapja a valódi erkölcsi, esztétikai és szellemi értékek megértése. Elegendő szépség, báj és fenség van a világon, amit magunkba szívhatunk; valójában nincs rá szükség, hogy unalmunkban embert öljünk." - a globalizáció elfogadásának alapgondolata.

"Igen érdekes kérdés, hogy miért nem képviselik a kormányok választóikat. Ennek több oka is lehet. Az egyik talán az, hogy a megválasztáshoz jó politikusnak kell lenni, járatosnak a tárgyalások fortélyaiban, míg a jó vezető az, aki jó álamférfi. A politikus a következő választásra gondol; az államférfi a következő nemzedékre. Az emberrek a legjobb politikusokra szavaznak, aztán csodálkoznak, hogy rossz államférfiakat kapnak."

"Amikor felfedeztem az aszkorbinsavat (C-vitamin), büszke voltam, hogy olyasmivel vittem előre a tudományt, ami semmiképpen sem járulhat hozzá az öldökléshez. Azonban ez a büszkeség rövid életű volt. Egy napon, amikor meglátogattam egy gyárat, hatalmas tégelyek seregére lettem figyelmes, és megtudtam, hogy ezek nyers aszkorbinsav-készítményt tartalmaznak. A német tengeralattjárókon helyezték el őket, így hónapokig teljesíthették a nyílt tengeren halált osztó küldetésüket anélkül, hogy legénységüket leverte volna lábáról a skorbut." - és itt megint visszakanyarodnék a Részvénytársaságokhoz. Háborúban a háborús célt hordozó részvénytársaságok növekedése a meghatározó, ezért az embereknek szolgálni kell azok növekedését és vitaminnal tömik őket, hogy jobban bírják húzni az igát. Békében a gyógyszergyárak azok a nagy részvénytársaságok, amiket szolgál az ember. De itt már betegségeivel és gyógyszerfogyasztással teszi. Szent-Györgyi úgy írta meg Az őrült majmot, hogy tudományos műnek, és társadalomkritikának szánta, és nem is tudta, hogy lerakta két gondolatával a részvénytársaságok működési mechanizmusának alapgondolatait is, amikor a c-vitaminos és nobel-díjas történetét leírta. De itt sem azt mondom, hogy az Rt-k működését meg kell szűntetni amiatt, mert a növekedési kényszer óriási rajtuk, mert kihullanak a részvényesek alóluk ellenkező esetbe, hanem etikát kell bevinni a részvénytársaságokba. Ehhez azonban szintén nem törvény kell, hanem piaci igény. Ha a piaci igény megjelenik, akkor a részvénytársaságok alkalmazkodnak a piaci igényhez. Ha a környezetvédő technikák jelentik a piaci igényt, akkor ahhoz alkalmazkodik, ha a gyógyszergyár akkor lesz hiteles a lakosság szemében, hogy elfogadja a betegségmegelőzést és tevékenységével segíti is ezt a folyamatot, akkor igenis elkalmazkodnia kell. Gyógyszergyárak jelenleg öngyilkossági gondokkal küzdő pszichológusok, pszichiáterek honlapjait úgy számolják fel, hogy az emberek még csak nem is tudnak róla. Ellehetetlenítik a létezésüket, mert a mentális problémákból nekik bevételük van.
Ha belegondolsz, akkor minden könyvkiadó úgy működik, hogy van egy szépirodalmi kiadó része és van egy titkolt lektűrkiadója. A lektűrrel (ponyva) tartják fenn a szépirodalmit. És ez egy tökéletes szerkezet. A gyógyszergyáraknak is ezt kellene követni és fenntartani magukat úgy, hogy fokozatosan áttérnek egészségmegőrző termékekre. Még csak jelentős profitcsökkenést sem jelente forgalomcsökkenés mellett sem, mert a gyógszer és az egészségmegőrző termékek közötti különbség előállítási költségben óriási. Persze hosszú távon, ha egészségesebbek lennének az emberek nem kifizetődő, de már beindult egy gépezet az egészséges életmódhoz való visszatéréshez. Kényszeríthetik az orvosokat meg a politikusokat gyógyszergyárak, hogy támogassa a gyógyszernagyipart, de hosszú távon mindenféleképpen rá kell kapcsolódniuk az egészségmegőrzésre, mert a piaccal szemben nem fognak tudni menni, ha a piaci igény kifejlődik.
"A drogfogyasztás ellen csak gey hatásos ellenszer van: az életigenlő világ, és az élet méltóságába, értékébe, tartalmába vetett hit visszaállítása."

"Sajnos az ostobaság additív, az értelem nem az. Az ostobaság kedveli a tömeget, az értlem egyedül tör utat magának. Az erőszak és a durvaság nemcsak additív, hanem hajlamos rá, hogy egyesüljön és szorosan összefonódjék; így olyan ereje van, ami messze nincs arányban valódi súlyával. (...) A jó szándékú emberek számára az önvédelem egyetlen útja az összefogás."

"Mindannyiunkabn van némi ostobaság, mondjuk tíz százalék, és ez az ostobaság additív. Ezért számítanak gyakran a kormányok alantasabb össztöneinkre, és a legkisebb közös többszörös alapján biztos a szavazatok többsége."

Szóval Szent-Györgyi alapmű. És Hamvas is fontos. Látszólag ha olvasod őket olyan, mintha nem egyről beszélnének. Mintha itt-ott egymás ellenségei lennének. De ez nem igaz. Igazából akkor érted meg akár Hamvast, akár Szent-györgyit, ha megtalálod bennük a másikat, ha megtalálod bennük önmagadat. Ha eszenciaként szolgálnak az életedhez és nem követendő példaként őrül módjára hajszolod, hogy az elméletük érvényesüljön, beigazolódjon. Ha pl. Hamvastól elolvasod a Paidokratia című néhány oldalas írást, akkor visszaköszön majd Szent-Györgyi ifjúságrol írott sora, ugyanakkor éppen az a szép az egészbe, hogy másként élt a nyughatatlan, és másként az örök nyugalom ember és mégis ugyanoda jutottak.
Az őrült majom elég nehezen beszerezhető könyv. Én regisztrálva vagyok minden antikváriumba. Előjegyeztetem minden antikváriumba. Amikor megjön lecsapok rá és elajándékozom. Általában 500 Ft, vagy ottan körül van az ára. Könyvtárban esetleg beszerezhető. Mellesleg állítólag a világ legolvasottabb könyvei között tartják számon. Talán a harmadik legolvasottabb a Biblia és Anna Frank naplója után. De ebben nem vagyok biztos.

Másik könyv, amit ajánlok. Nem tudom, hogy hogy állsz a vallásokkal, de amennyiben mint kultúra érdekel csupán, s mint alapműveltség akkor feltétlenül olvasd el Nagy Bandó András András könyvét illetve a Kútásót. Szerencsédre potom pénzért megvásárolható az Alexandránál. Azt hiszem. Kezd persze az András könyvével, mert ha nem tetszik akkor kidobott pénz az ablakon.
Szerintem ma Nagy Bandó András az az ember, akiről a harmónia szobrát meg lehetne mintázni a jelen Magyarországon. Unokája megszültésével ez a visszavonult humorista verseskötetek sorát adja ki. Az egyik versét még a republic is kölcsön vette és megzenésítette.
"Hittel élő istenkereső vagyok. Hiszek magamban, az erő velem van. Ez az erő pedig maga a teremtett Istenem, mankóm és iránytűm, mely bennem van, szültésemtől a halálomig. Nem kötődöm vallásokhoz, pártokhoz, csoportokhoz. Tudom, bármely közösséghez tartoznék, gyanakodva szemlélném a többieket. Így maradhattam nyitott mindenre és mindenkire, és így érthetek meg minden tőlem elérően gondolkodót. Életfölfögásom az erősek jellemzője, a gyöngébbek gyedül gyámoltalanok, elvesznek. Én megvagyok. Szeretek templomba járni, de az ima kényszere nélkül. Amikor az ajtó előtt állok, Isten is házon kívül van. Mikor belépek, már Ő fogad. Ott is jól elbeszélgtünk." A künyv Hannkis Elemér előszavával van ajánlva.

Ja és a Teljesség felé Weöres Sándortól. Kis könyvecske. Akár még egy táskában is elfér. Rövid írásocskák vannak benne. Hamvas Bélának ajálja a könyvet.

Oscar Wilde: Boldog herceg és más mesék. Hangoskönyvben is kapható. Ő kihagyhatatlan író szerintem. Sokan vádotlák lopással, de védelmébe legyen szólva "semmit meg nem érintett, hogy fel ne díszítette volna". A legcsodásabb meseírónak tartom őt, mert úgy játszott a szavakkal és úgy ruházta fel a növényeket, az állatokat, a tárgyakat emberi tulajdonságokkal, és olyan leíró körítéseket adott írásainak, amire se előtt, se utána szerintem egy meseíró sem volt képes. Nála nagyon fontos a fordítás is éppen a szavai zeneisége miatt. A meséit Lengyel Balázs fordításában olvasd.

Orwell: Állatfarm. Politiaki szatíra. Abszolút rá lehet húzni a jelen politikai elitre és a magyar szavazók népes táborára.

Hát közgazdászokat nem tudom mennyire lehet ezért egy kedvenc közgazdászom Scitovsky Tibor önéletrajzi írását ajánlanám: Egy "büszke magyar" emlékiratai. Néhány sorában olyan ütést ad a magyar oktatásnak, ami megfontolandó. A közgazdásznak egy tanulmányt kellett írnia a pénzelméletről.
"Minden tanulmányt elolvastam, amit a témáról találtam, s megpróbáltam valamilyen összefüggő rendszerben prezentálni az olvasottakat. Miközben Joan átfutotta a dolgozatomt, figyeltem az arcát, és lélegzet-visszafojtva vártam az ítéletet. Azt mondta,nem baj, hogy áttekintettem, mindazt, amit mások írtak a pénzről, de hiába kersi a dolgozatomban az én pénzelméletemet. Javaslat az volt, hogy újra írjam meg az esszét, de ezúttal saját gondolataimat fejtsem ki benne.
Megalázottnak éreztem magam, és feldúltan mentem haza. Egyéves magyarországi jogi tanulmányaim nem készítettek fel az önálló gonolkodásra és a saját véleméynem kialakítására. Két gyötrelmes hetet töltöttem el a ceruza végét rágva. Mint a ketrecbe zárt állat, sétáltam fel-le, megpróbáltam nem olvasni, csak gondolkodni, s kizárólag azon törnia fejemet, hogy mi is az én elképzelésem a pénzelméltről." Egyébként szinte minden nagy tudósunknak, köztük Szent-Györgyinek is meggyűlt a baja a magyar oktatás magoláscentrikusságával és gondokodás szükségességének mellőzésével. Szent-Györgyi ötödikben még természetismeretből is megbukott és egész tanulmánt szentelt ő is a magoláscentrikusság oktatást legyengítő voltáról.

Ja Vekerdy Tamás. Oktatás-nevelésben kihagyhatatlan. És a Mesterkurzus sorozat sok-sok előadása. Interneten keress rá.

Ja és ez:
www.tenyek-tevhitek.hu/sos-itt-a-karacsony.htm
Őt kirugták kutatói állásából, mert kimondta, hogy depresszióipar van Magyarországon, meddőségipar van Magyarországon. Imádom őt is.

Talán ennyi. Meg aztán tényleg nagyon elkanyarodtunk a sporttól, bár mentségemre legyen szólva, hogy a sport is a mentális egészség szolgáltára hivatott egyrészt.

LMP. Figyelem őket. Ha nem lesz ennyi elv és több lesz a piac jó szándékú, piaci igények nem törvénnyel való átalakítására irányuló elképzelés és határozott fellépés akkor és csak akkor kapcsolódok be. Felesleges küzdelmekből már sok van az életemben. Kicsi vagyok, és szürke vagyok, hogy a szavam nagyot szóljon támogatók nékül.

rpi 2008.11.11. 09:40:42

tódi24-nek a (2008.10.21. 23:10:57 hozzászóláshoz): Egy kicsit megkésve reagálok. Amit írtál azzal egyetértek. Aki mezőgazdasággal foglalkoznak, azok megfeledkeznek arról, hogy a megtermelt terményt ma már értékesíteni is kell tudni. Hozzá szokott ahhoz, hogy a korábbi időszakokban mindig volt valaki, aki automatikusan felvásárolta bármit is termelt és meg volt oldva az ügye. Mostanra viszont alapvetően megváltozott a piaci környezet. Versenyeztetni kellene a termékét, ami egy külön tudományággá fejlődött nyugaton. Itthon viszont a gazdák nem is hallottak erről. Nem csoda, ha semmi esélye nincs a külföldi versenytársakkal szemben.
A marketingnek óriási szerepe lenne, de ehhez a felismeréshez csak nagyon kevesen jutnak el. Talán a bortermelők jöttek erre rá először. Némi összefogás is kezd születni közöttük és - láss csodát - nagyon szép eredményeket kezdenek elérni.
Ebben kellene segíteni a kormányzat részéről. Másfelől maguknak a gazdáknak kellene összefogniuk, hogy hatékonyabban tudják a saját érdekeiket képviselni. Hát ebben is volna még mit fejlődni.
Világviszonylatban a magyar mezőgazdasági termékek I. osztályúnak számítnak. Egy kis menedzseléssel, racionalizálással, marketinggel és persze az összefogással halomra kereshetnék magukat. Ami mindannyiunknak nagyon jót tenne, mondjuk az élelmiszer-biztonság és adóbevételek, munkalehetőség területén.

Azt az állításomat viszont továbbra is fenntartom, hogy a mezőgazdaságot bizony lezüllesztették és szétverték. Itt arra gondolok, hogy a rendszerváltás után hagyták a TSZ-ek vagyonát szétlopni.

tódi24 2008.11.11. 12:14:47

szia rpi!


"Ebben kellene segíteni a kormányzat részéről." Ehhez a kormányzatnak semmi köze. Igazából az a baj, hogy mindig a kormányzat van számon kérve. Persze nagyon sok esetben joggal. A piacot tanulni kell és egy örökölt mentalitással a jelenlegi mezőgazdasában dolgozók ezt nem tudják, mert éppen a "mindent a kormányzaton kérek számon" felelősséglerázó mentalitás megakadályozza ebben őket.
Gazdasági szakemberek szerint egy diktatúra után a demokráciában élni tudás három nemzedékváltást követel, mert akkora kopik el annyira az örökölt mentalitás dominanciája, hogy megtanuljon egy nemzet élni a piacon, hogy megtanuljon élni a demokráciában. Ezért is borsózik a hátam, amikor valaki a Skandináv országokkal, vagy Svájccal, vagy Japánnal jön elő és azt mondja, hogy ha a kormányzat... akkor élhetnénk mi is úgy. Ha a mentalitása a magyar embernek olyan lenne, akkor élhetnénk úgy. És ha a mentalitása a magyar embernek olyan lenne, aki egyben választópolgár, akkor az általa választott kormány is olyan lenne.
De ehhez a három nemzedékváltás még nincs meg.
Mi sem példázza jobban, mint: "ebben kellene segíteni a kormányzat részéről". A kormányzat megtette amit megtehetett: szövetkezet alapítása elől minden akadályt elgördített (bizalmi index hiányában szenvedő mezőgazdász nem élt vele), marketing kommuunikációra betervezett iszonyat mennyiségű pályázati pénz maradt bent (bizalmi index alacsony volta miatt marketingre sem szerveződött a borászokon kívül senki). Viszont rendületlenül borogatják termékeiket az utcára (persze ehhez is megvan a politikai támogatás Karsai úr, korábban Torgyán személyében). Tehát volt olyan is és van is, aki a mezőgazdászok tudatlanságát, felelősségvállalás lerázását politikai célokra felhasználta, de igazából azt lehet mondani, hogy se jobboldalról, se bal oldalról mára nincsen igazi támogatója a terményborogatásnak.
Az, hogy mezőgazdasági vállalkozók piaci ismeret hiányában, kényelemből nem élnek a lehetőségeikkel az csöppet sem kormányzati hiba, hanem mentalitásbeli hiányosság.
Nekem van ismerősöm, aki mezőgazdaságban dolgozik és szó szerint szidta a kormányt, amikor az rahedli pénzt különített el marketing célokra, mert hogy az nem kell senkinek, és miért ilyen hülyeségekre lehet pályázni. NO COMMENT. Próbáltam elmagyarázni, hogy miért, de piacban nem, csak államban gondolkodó mezőgazdaságban dolgozóknak sikertelen próbálkozás a piacról, és a marketingről beszélni.

takianti 2008.11.11. 23:34:10

"...Az, hogy mezőgazdasági vállalkozók piaci ismeret hiányában, kényelemből nem élnek a lehetőségeikkel az csöppet sem kormányzati hiba, hanem mentalitásbeli hiányosság.
Nekem van ismerősöm, aki mezőgazdaságban dolgozik és szó szerint szidta a kormányt, amikor az rahedli pénzt különített el marketing célokra, mert hogy az nem kell senkinek, és miért ilyen hülyeségekre lehet pályázni. NO COMMENT. Próbáltam elmagyarázni, hogy miért, de piacban nem, csak államban gondolkodó mezőgazdaságban dolgozóknak sikertelen próbálkozás a piacról, és a marketingről beszélni...." Helyes a beszéd, Tódi, és ez nem csak a mg-ra áll....

tódi24 2008.11.12. 09:15:48

Kedves takianti!

Köszönöm a dicséretet. Kaptam én már itt hideget meleget.
De hiába. Egy szenvedélyes nő vagyok, aki csak szenvedélyesen tud gazdasági kérdésekhez hozzászólni. Ez okozza néha, hogy túlzásba is viszem (általánosítás hibájába esek). A light-os hozzászólások nekem nem mennek.

mégegyszer kösz.

rpi 2008.11.13. 14:03:32

Köszi a választ tódi24!
Egy kicsit félre értettél engem az állam segítségnyújtását illetően. De én sem fejtettem ki, hogy mire is gondolok, így érhető, ha elbeszélünk egymás mellett.

Teljesen igazad van abban, hogy az államnak ki kell vonnia magát a piaci folyamatok befolyásolásából. Én a magam részéről azzal sem értek egyet, hogy az Unió különböző támogatásokat nyújtson a mezőgazdasággal foglalkozó vállakozásoknak, ráadásul ezek mértéke még jelentősen el is tér a különböző tagállamokban. (Ez már önmagában a mezőgazdaság rombolását jelenti hazánk esetében). Éljenek meg a piacon a piac törvényei szerint!
Az állam szerepe pontosan az lenne, amit te is kifogásolsz, hogy segítsen felismerni, megérteni és alkalmazni az állampolgároknak a demokrácia és a piac törvényszerűségeit. Hiába különítenek el akár hány milliót ilyen célra, ha azt nem értelmesen használják fel. Ebben volna mit megreformálni itthon. Sajnos az a jellemző, hogy rendeznek drága pénzen egy-két konferenciát és ezzel kipipálható egy tétel - az állam ezzel is foglalkozott. Hát igen foglalkozott, de milyen eredménnyel...

Én a különböző szaktárcák, minisztériumok működésének a lényegét abban látnám, hogy azok folyamatosan kapcsolatot tartva az alájuk rendelt szférával, segítik annak munkáját, információkkal, tanácsokkal látja el. Ez ma itthon egyáltalán nem jellemző. Sajnos!

Egyszerű, naív elgondolás a részemről: Fel nem tudom fogni, hogy pl. a gazdasági minisztérium, miért nem dolgoztat ki egy-egy számítógépes programot BT, KFT, RT stb. neveken, ami minden központilag szabályozott feladatot képes ellátni az adott típusú vállalkozás esetében (adózás, számvitel, humánerőforrás stb.) Mindig figyelmeztethetne a különböző befizetési határidőkre, kiszámolhatná automatikusan az adót, kezelné a számlákat, és még milliónyi apró dolog alól szabadíthatná fel a vállakozókat. Fontos információkat, jogszabályváltozásokat üzenet formájába lehetne közvetlenül a vállakozók tudomására hozni. Sorolhatnám az ezernyi előnyt, ami mindenki számára megkönnyítené a munkát. Ezeket a programokat csak egyszer kell megírni és minden vállakozás számára ingyen vagy minimális pénzért biztosítani. Központilag lehetne frissíteni, ha bármi megváltozik. Töredékébe kerülne a mostani bonyolult, átláthatatlan rendszernek, mivel rengeteg felesleges papírmunkáttól kímélne meg és a jelenleginél jóval kevesebb hivatalnokot igényelne a működtetése.

Hát én például valami ehhez hasonló módon értem az állam segítségét és nem pénzügyi támogatás formályában.

tódi24 2008.11.13. 15:01:34

szia rpi!

Igazából a kommunikációs támogatás hiányáról van szó. A kommunikáció a legnagyobb úr. Én szó szerint figyelem a negatív kommunikációt, mert egy tanulmányt írtam róla. És meg kell mondjam, hogy borzasztó. Igazából az kap helyet a politikai pártok közül is a hírmédiába aki jobban fel tudja röppenteni a lakosság adrenalinszintjét. Hogy Árpa Attilát idézzem: "A televízót nem érdekli, hogy a tévénéző leköpi-e, a televíziót az érdekli, hogy a tévénéző nézze." Ez az például, amivel szemben ti is hátránnyal indultuk és mindenki, aki valóban tenni akar az országért. Én bevallom politikai nagyűlésekre is jártam és jegyzeteltem, hogy eltalálom-e azt a legnegatívabb mondatot, ami az adott nagygyűlésen elhangzik pártállástól függetlenül. (a 4 pártból 3 párt gyűlésén voltam). Kivétel nélkül mindig eltaláltam.
A szomorú tehát az, hogy nem lehet pozitívan kommunikálni. Igazából ha egyszer is kapcsolatba kerülsz majd a politikával akkor azt fogod látni, hogy ha nem emeled a tévénézők adrenalinszintjét akkor bármit teszel nem fogsz eljutni a lakossághoz. A fene nagy iazgság az, hogy az emberek jelleme olyan mélypontra jutott, ahol a figyelmüket már csak újabb és újabb negatív hírrel lehet kiszolgálni és ezt rendszerint a televízió meg is teszi.
Nézd meg, hogy a világon mindehol jelenleg a közszférának a jövedelmén spórolnak, ami egyértelmű is, hiszen a vállalkozóknál dolgozók jövedelmébe az állam egyrészt nem szólhat bele csak adóemeléssel, másrészt pedig a vállalati szféra így is jelentősen csökkenni fog, ami még inkább nehezíti a közszféra fenntarthatóságát. És itt maximálisan kiáll mellettük a negatív hírmédi azzal, hogy egyáltalán tudomást vesz róluk és állandóan, napi rendszerességgel prezentálja a közszféra felháborodását. Arról nem is beszélve, hogy borzasztó, hogy ilyen körülmények között is van terepe annak, hogy egy ellenzéki párt kiálljon a közféra reálbér csökkenése ellen. Normális körülmények között a lakosságnak a gazasági összeomlás szélén azért kellene eszmélni. Nálunk még az sem megy.
Ne gondold tehát, hogy nem akartak tenni az elmúlt években, csak nem mertek. A negítív hírmédiával egy irányba kell vonulni, mert eltapos a nép, az isten adta nép.
Mondok neked rögtön egy példát. A skandináv országok szociális érzékenységben, és szociális megértésben is élen járnak, mint sok mindenben. Meg még van persze néhány ország rajtuk kívül is. Ezekben az országokban a gyerekeknek komplett önkéntes munkaprogram van kidolgozva.
Nálunk is van önkéntes törvény, viszont az önkéntes munkára még mindig rá van ülve a kommunizmusból örökölt társadalmi munka szelleme. Az önkéntes munka fejlettebb demokráciákban = társadalmi hasznosság, gyakorlatszerzés, mentalitásbeli problémák orvossága. Fejletlenebb demokráciákban, amik inkább közelebb vannak a diktatúrához időben ott az önkéntes munka = ingyen munka.
Na én voltam egy oktatási konferencián, ahol Magyar Bálint tök véletlen elejtette, hogy az asztalfiókban vannak önkéntes munkaprogramok gyerekeknek, amit pszichológusok és pszichiáterek és szociológusok dolgoztak ki. Elhiheted, hogy lett nagy felháborodás.
Így viszont nem lehet pozitívan kommunikálni. Magyar Bálint meg hirtelen elkezdte terelgetni a szót, mert gyilkos szemekkel kellett szembe néznie az önkéntes munkaprogram miatt.
Nem olyan könnyű egy végteleneségig lebutított országban jót tenni egy pártnak sem. Ti is nagy fába vágjátok a fejszéteket. De amennyiben túlértékelitek a társadalmat akkor ez a kezdeményezés is kezdeményezés marad.
Ez a politikai elit nem hülye, csak meglovagolja hatalmi célokból a negatív hírmédiát, mivel nincs más választása.
Aki jót akar tenni annak nagyon sok terepen kell teljesítenie, de mindenek előtt tisztában kell lennie a realitásokkal.
Volt egy beírásom, hogy ne képzeljétek, hogy az energiaadó megemelése népszerű intézkedés.ERre az volt a válasza az LMP egyik szimtaizánsának, hogy látják azt az emberek, hogy a sok energiafogyasztás nem vezet sehova.
Soha ne becsüljétek le a médiát és mindig figyeljétek. A média mindig piaci igényt elégít ki. És ha a piaci igény az, hogy hetente együtt kell bosszankodni a néppel a gázáremelkedés miatt, akkor az hűen tükrözi a nép értékrendszerét. Nem is tudom megmondani, hogy az elmúlt évben volt olyan hét, amikor egyszer legalább ne hangzott volna el, hogy az idén 4x volt gázáremelkedés. Titeket más típusú emberek vesznek körül, de az értékrendszer tükre a média, azon belül leginkább a kereskedelmi média.
Itt van a szlovákiai eset. Egyik párt sem kommunikálta le, hogy hogy élik ezt meg a szlovákiai magyarok, sőt a negatív hírmédia sem kommunikálta le, mert a lakosságnak a felháborodás kell, az adrenalinszint emelkedés. Én szerettem volna, ha az szdsz vállalja és kimondja, hogy ezek az emberek nem méltók arra, hogy kiáljon mellettük a lakosság, hogy kiálljon mellettük a politika, mert a magyar emberekből Szlovákiában céltáblát csinálnak, aztán amikor jól végezték dolgukat hazajönnek. Én igenis kiszolgáltattam volna mind a 28-at. Ott ítélkezzenek felettük, ahol kárt okoznak. Ezzel szemben mind a négy párt potenciális választókként tekintett rájuk és figyelte a negatív hírmédiát és annak megfelelően reagálták le. Ezzel mind a 4 párt a kibontakozó és terepet nyerő fajgyűlölet támogatása mellett döntött. Ez azért szomorú mert a fajgyűlölet nélkülük is terjed, mint a pestis, nem kellenének még hozzá ők is, nem kellene hozzá egy gyáva politiai elit. És mégegyszer mondom a politikusok nem azért cselekszenek úgy ahogy cselekszenek, mert azt gondolják, hogy ez a jó, hanem azért, mert azt gondolják, hogy a média által manipulált lakosság azt gondolja, hogy az a jó.
Egy jó kezdeményezésnek rengeteg terepen kell teljesítenie. Sikerének kulcsa, hogy a jól leválasztott terepeken megtalálja a megfelelő kommunikátort.
De úgy látom, hogy ti valahogy ezt nem értitek meg. És ez szomorú.

Amit én szeretnék, hogy a két nagy pártot ne a jobbik robbantsa széjjel és ne ő legyen az egyik legnagyobb erő a parlamentbe, hanem új kezdeményezések is fellelhetők legyenek, de ez így nem fog menni véleményem szerint.

Túlságosan alábecsülitek a kommunikáció erejét.

Buga_Jakab 2008.11.16. 12:42:56

"Az LMP sem tartotta ezt a többi kérdés mellett annyira fajsúlyosnak, ezért is nem foglalkoztunk vele a célkitűzésekben."
Szóval, akkor ez az egész téma egy kicsit 'off', hát akkor offolok egy kicsit.

Rjack: Azóta volt a Népszabiban egy másik érdekes írás, egy interjú az Orbán-kormány h. államtitkárával. A link (remélem helyesen): nol.hu/sport/lap-20081115-20081115-3
Úgy tűnik, értelmes emberek hasonlóan látják. No meg a sprotvezetők is értelmes emberek, de ők többnyire a saját érdeküket látják/nézik.

Üdv: Jakab

Rigger 2008.11.17. 09:51:12

Bocsi emberek, nagyon sűrű lett a novemberem, de nem felejtem el a szívem csücske témát. Szóval ha nekem címeztetek valamit, akkor legyetek légyszi türelemmel, ha meg egymásnak az szuper, mert szeretem ha hozzájárulok ahhoz, hogy gondolatot ébresszek az emberekben. :-)

Písz!

rpi 2008.11.17. 10:27:45

Egy kis pontosítás tódi24 hozzászólásához:
Még mielőtt bárki azt hihetné - az előző hozzászólásod alapján -, hogy én az LMP tagja lennék. Fontos tisztáznunk, hogy NEM VAGYOK LMP TAG! Olyannyira nem, hogy én az egész többpárt rendszer létjogosultságát is megkérdőjelezem (bár az LMP még nem párt), de ebbe most ne menjünk bele. Ugyanolyan lelkes hozzászóló vagyok mint te, vagy többen itt, akik valamit próbálnának tenni azért, hogy előrébb jussunk. Én minden olyan kezdeményezést támogatni tudok, ami ennek a fertőnek - amiben most élünk - a felszámolására irányul.
Valljuk meg, eddig ez az az egyetlen kezdeményezés, amiben a legtöbb erő van ahhoz, hogy esélye legyen felvenni a kesztyűt a jelenlegi hatalommal szemben. Persze, ne legyünk naivak! Mint ahogy te is kifogásolod, ugyanúgy én is jeleztem már, hogy ettől azért jóval erőteljesebb módon kellene fellépni, ha tényleg ütőképesek akarnak lenni.
Azért azt tudnunk kell, jelentős hátrányból indulnak más pártokkal szemben, mivel majdhogynem nulláról kell felépíteni egy szerveződést, és ez bizony nem megy egyik napról a másikra.

Amiket leírtál a médiáról és a negatív kommunikációról, azzal teljesen egyetértek. Én is és még elég sokan vagyunk itt olyanok, akik képesek átlátni ezen. Talán pont ezért gyűltünk itt össze ötleteinket, gondolatainkat kifejteni. Sajnos az emberek túlnyomó többsége ösztönösen, az érzelmeikre hallgatva éli életét. Nagyon ritka pillanatokban lép előtérbe a racionális gondolkodás - pedig mindenki képes lenne rá, csak az túl fárasztó. A médiák ezt használják ki és gondoskodnak is róla, hogy közönségüknek minél kevesebbszer kelljen használnia a fejét (annak is a közepében található tekervényes részét, ami normális körülmények között nem káposztalében szokott úszkálni :) ).

Azért azzal a megjegyzéseddel nem tudok teljesen egyetérteni, hogy egy végteleneségig lebutított ország lennénk. Bár jó úton haladunk felé. A magyar azért igenis egy nagyon furfangos nép, főleg ha a saját és a családja megélhetéséről van szó.
Összefogni és együttgondolkodni nem nagyon tudunk, köszönhetően a vezetőinknek. De ha mégis egyszer egy igazán jó vezetőnk lenne, aki képes lenne kiaknázni az egyénekben rejlő erőforrásokat, akkor csodákat tudnánk tenni a világban. Ebben biztos vagyok!

tódi24 2008.11.17. 12:19:23

szia rpi!

Hát vidéken szerintem igenis le vannak butítva az emberek. Hidd el ezt nekem. A szomszéd településen a polgármester úgy nyerte meg a választást, hogy jó a házi pálinkája és minden szavazóval megosztotta a kupica pálinkát. Barátnőm hazajött ugyan pestről, hogy a közgazdász indulóra szavazzon, aki nem a település lakosa ugyan, de ez igencsak kevés.
Vagy nézd meg Kunbaja polgármesterét! Tudod a szemetes. Ő kolbászból épít várat minden négy évben választáskor. Visszavárja a lakosság szabadságvesztése letöltése után is. Legalábbis így nyilatkoztak.
Az "értelmesebb" réteg nem jár szavazni, mert annyit nem lehet nekik elmagyarázni, hogy a kisebbik rossz is jobb, mint a nagyobbik rossz, s mindaddig, amíg azok döntenek négy évente, akiknek kupica pálinkát kell adni, meg ajándékcsomagot, addig a politikai szerepvállalást is az a magatartás fogja meghatározni, amivel ezek a szavazatok megszerezhetőek. Nem véletlen éppen a szociális szféra 22-es csapdájába lavírozása a legnagyobb problémája a gazdaságnak, mert az adók attól nagyok, hogy mennyi kiadást kell belőlük finanszírozni, burkolt nevén mennyi szavazatot kell megvásárolni.

Hidd el, hogy nálam te nem tudod jobban, hogy mérhetetlen szintre le van butítva az ország. Indultam képviselőválasztáson 2006-ban. 3 barátommal horduk végig három területen a szavazócédulákat. Volt hogy már a fejem fogtam, amikor elmagyarázták nekem az emberek, hogy hogy van ellátva a szavazócédula láthatatlan jellel, ami majd a szavazócédula sarkán megjelenik és bajuk lehet belőle, ha nem erre, vagy arra a képviselőre szavaznak.
Ezen kívül az örökölt mentalitás sem semmi, amikor az emberek esetén a szavazásról van szó:
1) pártlogóra szavaznak nem emberre, tisztességre, szakértelemre
2) "ez már megszedte magát" elgondolással szavaznak
3) a "másikat nem ismerem" elgondolással szavaznak
4) szó szerint idézem, amit nekem mondtak: "nem szavazok rád, mert nem vagy te elég szemét ahhoz, hogy politikus legyél, mit érne veled a körzetünk".
5) "a szomszédomra szavazok, legalább neki legyen jó" elgondolással szavaznak.
6) stb., ha körbenézel a világban te is fellelsz majd párat.
azért írok elsősorban helyi választásokról, mert rendbe tenni a dolgokat igenis alulról lehet, lokálisan. Ha a városoknál rendben mennek a dolgok, akkor az igényesebb felsőbb szintű politizálást a városok vezetései kikényszeríthetnék. De a helyi szintű döntések is ad-hoc jellegűek, és a helyi szintű politika is kicsinyes.

Visszatérve a választási kritériumokra. Szavazás után persze persze mindenki joggal számonkér. Szerinted? Ha odáig nem jut el az emberi tudat, hogy a döntésének a levét issza 4 évig, azután 8 évig, vagy 12 évig, akkor hol van itt az értelem. Ja és az öt pont az értelmiségiek választási kritériuma, mert a pillanatnyi örömöknek élők az ajándékcsomagot választják.

Tudom, hogy nem szabad ezeket kimondani. És még csak a harag sem mondatja velem, hogy nem választottak be politikusnak, mert nem akartam az lenni. Sőt tudtam, hogy nem rughatok labdába sem a nyolc osztályt végzet kiválló képességgel embereket meghülyítő indulóval szemben csak éppen beszélgetni akartam emberekkel választás közeledvén választási kritériumokról, meg úgy egyáltalán fel akartam mérni a lasosságban megnyilvánuló racionális gondolkodás lehetséges gyökereit. Később persze döbbenten tapasztaltam, hogy kik is a saját bevallásuk szerint rám szavazók. Figyelj:
1) Kanadából hazatért roma szavazó, aki kint Kanadában megszedte magát és itt beindította vállalkozását, mert előtte évekig szociális segélyen, meg munkanélküli segélyen tengette az életét.
2) Egy fiatal szintén roma gyerek (mellesleg nagy a területen a roma lakosság), akinek szimpatikus volt, hogy elképzeléseim középpontjában nem a pénz áll, hanem a közösségi szellemiség, az együttműködés és az önkéntes munka tisztességének visszaállítása. Az oktatás korrupciómentesítése, és a szükséges oktatási racionalizálások meglépése.
3) szüleim (testvérem nem, mert ő értelmiségi lévén pártlogóra szavazott, sőt szégyellt engem, hogy az szdsz (legkisebb rossz elve alapján) támogatásával indultam. Külön kérvényt nyújtott be, hogy lépjek vissza, hogy ne kelljen miattam szégyenkeznie. Ezt azért írom le, mert ez már a múlt szerencsére. Ma már azt szégyelli, hogy korábban politikai által megvezetett balfasz volt. Viszont élő példája annak, hogy a politika és a média közösségi munkája milyen tragédiákat hív elő egy emberi jellemben.)
4) unokatestvérem és édesanyja...
Összesen kevesen.
Arról meg ne is beszéljük, hogy ha az egyházi politikai kommunikációnak nem volna piaca, akkor szerinted csinálnák? Szerintem nem. Normális esetben a politizáló egyházfőt a hívő úgy hagyja ott mint a szart. Nekem mint 6. kifogást végig kellett hallgatnom a református szavazók népes táborától, hogy isten meg fog büntetni, hogy az szdsz támogatásával indultam választáson.
Magyarországon még egyetlen egy pártpolitikus merte kimondani indulását követően, hogy az emberek milyen vészesen bután gondolkodnak, amikor választaniuk kell, meg úgy egyáltalán a népképviseleti kérdésekben. Ő a Csepeli György. Szintén tudta, hogy a politika arról szól, hogy úgy kell beszélni a buta emberekkel is, mintha okosak lennének, miközben a rossz politikus pedig megmondja az igazat. Ő megmondta. Talán azért, hogy szociológusként levonja a következtetéseket. Ezzel szemben ő volt az egyetlen képviselőjelölt, aki településfejlesztési programot rakott le minden település asztalára ott ahol indult (nem tudom fent van-e még a blogja a neten, de érdemes belőle ollózgatni, meg végigolvasni, amit ír).
Én biztos, hogy szeretnék már olyan politikusra szavazni egyszer az életemben, aki nem végighazudja az egész életét, hanem a szemünkbe mondja az igazat. És az igazság az, hogy nézd meg a kereskedelmi médiát, mint a lakosság értelmi és érzelmi intelligenciájának tükrét. NO COMMENT.

rpi 2008.11.17. 15:29:45

Hát igen! A butaság is relatív. :) Ha a politikáról beszélünk, akkor jön elő a legjobban. De én sokkal inkább megvezetettség, vagy rosszultájékozottságról beszélnék. Nézőpont kérdése. Sajnos sokszor látom, hogy olyan emberek is akiket kifejezetten okosnak gondoltam, hihetetlen sületlenségekről beszélnek. Mégsem gondolom, hogy buták lennének. Sokkal inkább próbálják a saját megélhetőségüket biztosítani és ezért mindent feláldoznak.


Egyébként én is az egyik legelmaradottabb vidék kisvárosából származom. Azt látom a szavazásokkal kapcsolatban - mivel én is megpróbálkoztam hasonló akcióval mint te -, hogy sokan azért nem mennek el szavazni, mert - a pártokat nézve - egyszerűen nincs kire voksolni. Ha megpróbálja tényleg komolyan átgondolni az ember, akkor oda jut, hogy a jelenlegi parlamenti pártok közül senkire sem szabad szavazni. Mind lejáratta már magát, hiteltelen, korrupt és semmilyen konkrét elképzelése nincs. De ha van, akkor az totálisan ellentétben áll azzal, amit kormányzási ciklusa alatt ténylegesen tett. A kis pártokkal meg az a baj, hogy nem ismeri őket senki, erőtlenek.

A szavazásokkal kapcsolatban is elmondható, hogy sokan azok közül, akik elmennek szavazni kizárólag érzelmei alapon döntenek. Semmilyen racionális érvet nem tudnak felhozni döntésük mellett, csak a jobb vagy baloldali média agymosását szajkózzák. Ez meg is látszik a szavazások végeredményén. Az utóbbi önkormányzati választás is ennek fényében zajlott. Senkinek semmilyen esélye nem volt, ha nem FIDESZ színekben indult. Pedig, ha végignézett volna valaki azokon a képviselőkön - az érzelmeket háttérbe szorítva -, akkor soha egyik sem lett volna képviselő.

Egyébként meg ha tételesen összehasonlítanánk a pártok választási programjait láthatnák, hogy egészében véve semmi különbség nincs bennük, csak másként tálalják azt. A különbségek a részletekben vannak, de ott is csak azért, hogy mégis legyen mivel hangsúlyozni a különbözőségüket. 4 párt ugyanarra a triviális esetre 4 különböző megoldást fog felhozni, miközben a megoldás sokszor mindenki számára egyértelműen azok összegyúrása, vagy egy 5. megoldás lenne. :) De mind a 4 párt ellentmondást nem tűrően, a másikat kritizálva csak a sajátját tartja megvalósíthatónak, és aki a legtüzesebben tudja tálalni azt, az a nyerő - utalva ezzel a korábbi kommunikációval kapcsolatos hozzászólásodra.

tódi24 2008.11.17. 16:01:29

szia rpi!

Így már értelek. Igazad is van elvégre a tesóm se buta. Sőt! okosabb mint én bizonyos területeken. Pl. földrajz, vagy történelem. Iszonyat agya van.
És mégiscsak butáknak titulálom az ebmereket, mert megtanulnak egy csomó egymástól független dolgot és nem képesek összeilleszteni.
A legalapvetőbb dolog pl. az állam csöcsén lógás. Egyszerűen nem lehet az embereknek elmondani, hogy az állam csak annyit tejelhet, amennyire táplálva van. Tisztára olyan mint egy tehén. Nem ad tejet, ha nincs tápláléka. Ez egy egyszerű hasonlat. Bár én az állam és háztartás - társadalom és család párhuzamával próbálom sokszor elmagyarázni a tejelés szükséges és elégséges feltételét. Hidd el, hogy ez sem megy sok esetben. Sajnos mélyebb a mentalitásbeli kommunizmusból örökölt gyökér, mint a tejelés képtelenségének megértése, ha a szerencsétlen tehenünk sovány és lóg rajta a gatya.

Egyébként azért jöttem vissza most mert most nagyon ihletett állapotban vagyok annak ellenére, hogy már mindjárt 16 óra és még este nyolcig meg kell írnom egy sportkoncepciót. De ez később nem fog eszembe jutni.

szóval: Amkor indultam a választáson azt vettem észre, hogy a képviselővé válás szempontjai egyéni szempontok kizárólag. Tehát ha egy képviselő indul a választáson akkor optimális esetben is azt nézi csupán a választó, hogy neki a képviselő, mint egyénnek mit tud majd adni, illetve hogy saját körzetét miként tudja képviselni. Ezzel optimális esetben (a listásokon kívül) olyan képviselők jutnak be a városi képviselő testületbe, akik lehet, hogy nem konyítanak az egészségügyhöz, elképzelhető, hogy nem konyítanak az oktatáshoz, de kiválóan értenek ahhoz, hogy kisemberek személyes problémáit hogyan kell kezelni. Ez nagyon jó dolog. Ha ebből a szempontból nézem a velem szemben indult képviselőtársamat, akkor a nyolc osztálya ellenére is el tudom mondani, hogy jó választás volt. Ugyanakkor nem konyít, nem konyíthat a város költségvetéséhez, nem konyíthat egy kórház működéséhez. Én magam bizony megszűntetném a listáról való bejutás lehetőségét (ami mellesleg jelenleg a párt régi darabjainak benntartását a politikában szolgálja) a városi képviselőtestületbe bejutás esetén és helyébe léptetném azt, hogy indulhassanak olyanok, akik különböző, a város által meghatározó területekhez értenek, nem a kisemberekhez (egészségügy, oktatás, civil szvéra, környezetvédelem, közlekedés, stb.) A városi képviseletek azért is nem működhetnek jól, mert sok esetben egy-egy témához egyetlen képviselő sem ért, amiről szavazni kell, miközben ahhoz a képviselői díjazás meg kevés, hogy hozzáértő véleményét fizesse meg egy-egy képviselő. A listás szavazás helyére ezt szépen be kellene illeszteni az önkormányzati választások esetén.

Na tényleg négy óra lett.
Ez annyit jelent, hogy léptem mostmár az LMP-ről.
De ezt el kellett mondanom, mert most jutott eszembe és holnapra elfelejtem.

rpi 2008.11.18. 09:50:17

"képviselővé válás szempontjai" - erről kiadhatnál egy tanulmányt is, olyan szépen megfogalmaztad. :)

rpi 2008.11.18. 09:53:48

A butaság kérdésében sem vitatkozok veled, mert lényegében ugyanazt állítjuk mindketten. :)

svaleria 2008.11.22. 21:20:18

Nem gondolt még rá valamelyikőtök, hogy személyesen szervezeten belülről, vagy hivatalos segítőként sokkal hatékonyabban és kellemesebben segíthetne az ötleteivel? :)

Más:
A bátrabb LMP-seknek holnapra nagyon kellemes kirándulást Normafához, és ha lesz felénk is majd szólni fogunk arról is az érdeklődőknek. /Fejér megye - bár én már csak tavaszra tenném :)/
Én a Gaja völgyet preferálom, már csak földanyácskánk miatt is. Gyönyörű, már most szólok, bár úgy rémlik Balinka felől 4x kellett a bicajokkal átmászni kerítésen, mikor utoljára arra voltam. :P

svaleria 2008.11.22. 22:19:48

Nem gondolt még rá valamelyikőtök, hogy személyesen, szervezeten belülről, vagy hivatalos segítőként sokkal hatékonyabban és kellemesebben segíthetne az ötleteivel? :)

Más:
A bátrabb LMP-seknek holnapra nagyon kellemes kirándulást, és ha lesz felénk is, majd szólni fogunk arról is az érdeklődőknek. /Fejér megye - bár én már csak tavaszra tenném, ahogy hordja itt a havat :)/
A Gaja völgyet preferálom, gyönyörű, bár Balinka felől 4x kellett átvinni bicajt a kerítésen, mikor utoljára jártam arra, de megérte.

goencoel 2008.11.22. 23:42:41

Szép a Gaja völgy, meg rajta kívül még sok kirándulásra,sportra /pl. tájékozódási futás/ alkalmas hely van országunkban.

goencoel 2008.11.23. 00:02:41

A mezőgazdaság témájához szólók közül nem látok olyat, aki ebből élne. Olvastak, hallottak róla, véleményt alkotnak.Anélkül, hogy kézzelfogható közelségből megtapasztalnák, milyen ma a paraszti életforma.Hogyan termelnek,dolgoznak ma Magyarországon az ebből élők. Meg kell nézni "a piacot" is. A nagybani piacokra gondolok elsősorban.Ott is működik a fórum. Néhány napi piacnézés, beszélgetés a "parasztokkal" több oldalról megvilágítja a magyar csodát: ilyen körülmények között még létezünk.

goencoel 2008.11.23. 00:18:54

Kedves tódi24!Sokat olvastál,széles az érdeklődési köröd. A legtöbb gondolatoddal egyetértek /egészségügy, választási anomáliák, szoc. támogatási rendszer, vallás-politizálás/.

goencoel 2008.11.23. 00:36:24

Kedves rpi! Az egyszerű program sok APEH dolgozót fölöslegessé tenne. Ha még ehhez ismernék az "ártatlanság vélelme", a "mérlegelés, arányosság" fogalmát, egyszerűbb, betarthatóbb szabályok alapján gyarapodhatna is a gazdaság.Különben "úgy kifehéredik, hogy nem is látszik". Nem a mindenáron való büntetésekkel kellene bevételt produkálni.

tódi24 2008.11.23. 07:45:15

Szia Goencoel!

Nem tudom, de lehet, hogy te új vagy itt.
Érdeklődő figyelemmel olvastam, hogy a legtöbb elgondolásommal egyet értesz, s hogy látható, hogy itt mezőgazdaságból senki sem él.
Mivel tényleg széles az érdeklődési köröm, ezért figyelemmel olvasnám a te hozzászólásodat mg. ügyben. Elég sok mezőgazdaságból élő ismerősöm van. Őket is végighallgatom. TEhát nem csak sokat olvasok, sőt szerintem sokkal kevesebbet olvasok, mint ahogy érdeklődöm a világ iránt és ennek megfelelően igyekszem begyűjteni az empirikus tapasztalatokat.
A mezőgazdaság is nagyon érdekel.
Ugyanakkor mezőgazdasági területen tényleg nagyon hálás vagyok annak a tanáromnak is, aki iszonyat mennyiségű marketing anyagot hozott be európai uniós országok terméséből. Ezek azok az anyagok, amiket látva (nem olvasva, csak a képeket nézegetve) azt kell, hogy mondjam, hogy nem értem és soha nem fogom megérteni, ahogy te nevezted a magyar paraszti életformát.
Méhészkedőktől kezdve a tejtermelőkig elég sokmindenkit ismerek.
Éppen most volt ugye a tejes sztrájk a nagyáruházak előtt. Éppen a TESCO szóvivője mondta ki ott is az igazat: "amely termék kell a válsárlóknak, azt rakja ki a polcokra". Éppen ezért valahogy jobban megértem az előttünk hetente kétszer autóval, boci-boci tarka zenére saját tejtermékét reklámozó, tejét házhoz szállító tejtermelőt, mint a nagyáruházak előtt sztrájkolókat. Attól független, hogy valóban nem dolgoztam mezőgazdaságban.
És attól független hogy nem dolgoztam mezőgazdaságban azzal is egyet tudok érteni, akik a nagy mezőgazdasági gépek használatára hoznák létre a szövetkezeteket.
A iciri pici kistermelőket pedig sajnálom, mert azt a lehetőséget is elvették tőlük az élelmiszerekre alkalmazott közbeszerzési eljárásokra, hogy az idős kistermelő házaspár a kis dióját, zöldbabját, meggyét bevihesse a helyi iskolák, közintézmények étkeztetésére.
Mellesleg a volt technika tanárom is kistermelő. Vele is szoktunk beszélgetni erről a dologról. Három gyereket eltart a kertből. Ő azt mondja, hogy meg lehet belőle élni, csak nem sajnáltatni kell magát az embernek, hanem doglozni. Megtermeli, kiviszi a piacra és eladja.
Ha pedig valaki, valakik már annyit termelnek, hogy eladni már nincs kapacitásuk, akkor igenis szövetkezzenek eladásra, ha a felvásárlási árral és a felvásárlókkal problémáik vannak.
Sőt láttam én már olyat is, hogy mg. vállalkozó diákoknak hirdetett nyári munkát piaci értékesítésre. Bár ez lehet, hogy nem törvényes (el is gondolkodtam rajta), viszont jó ötlet és akkor pedig törvényessé kellene tenni, és az értékesítésre létrehozott szövetekezetekbe mint lehetőséget be kellene vinni a diákmunka lehetőségét.
Ha tehát kicsi az mg vállalkozás, akkor a termeléstől az értékesítésig végig kell csinálni. Ha pedig nagy, akkor szövetkezni kell az értékesítésre, és sok esetben a nagy munkagépek miatt a termelésre is.
Valóban igazad van, hogy nem dolgozok mg területen. De vannak ismerőseim mg területen, akik jól csinálják, és vannak, akik rosszul csinálják. Így nemcsak az olvasottakat tudom összehasonlítani, hanem empirikus tapasztalataimat is.

De azért kíváncsian várom a te tapasztalataidat is.
Mellesleg sokat, nagyon sokat rettentően tisztelek a mezőgazdaság területén dolgozók közül (akár növénytermesztés, akár állattenyésztés). Ők rendszerint nem hőbörögnek (amikor is én általában kikapcsolom a tévét, mert ilyen alapon mindenki hőböröghetne), hanem január 1. napjától dec. 31-ig végig dolgoznak. Akár úgy is, hogy mellette főállásuk is van. Egy ismerősöm most hagyta abba a baromfitermelést, mert már túl sok volt. Főiskola - munkahely - pulyka, egyetem - munkahely - pulyka. Ez volt az életük. De ahogy mondták: "mindenünk a pulykából van". Ő az, aki a "pulykából" Magyarország minden szegletét ismeri, és a pulykából egy-egy külföldi országot is megismerhetett a családjával minden évben. Ő nem bánja. Én bánnám. Nem vagyunk egyformák. Én inkább nem látom Párizst életemben, de legyen szabadidőm olvasni, írni, gondolkodni. Ki mit választ. De aki amit választott annak terhét éppúgy kell vállalni, mint a szépségeit.

tódi24 2008.11.23. 08:03:09

Kedves goencoel!

Az apeh-os megjegyzéssel is egyet értek. A mindenáron való büntetés még csak nem is feltétlenül bevétel.
Ha pl. bezárnak egy hétre egy üzletet, mert bár látta, hogy az illető számítógépre felvezette, csak nem adta oda a számlát, mert mellesleg az apeh ellenőrön kívül a kutya nem viszi el 100 Ft-ról egy számlát (hiszen az apeh ellenőr még véletlen sem vásárol többért), akkor lehet, hogy a lakat rákerül az üzlet ajtajára egy hétre. És elképzelhető, hogy az apeh ellenőr teljesíti már délre az aznapi büntetését, de az állam az üzlet bezárásának idejére megfosztja magát az üzlet jövedelemtermelésétől, és ha a vállalkozónak ez volt az utolsó csepp, akkor még a munkanélküliek számát is szaporítja vele.
A mi városunk piacát kis üzletek sora veszi körül. Szinte nem lehet úgy kimenni, hogy valamely üzleten ne lenne a lakat rajta, meg a szégyenfelirat, amely mellesleg már egy járókelőnek semmit sem jelent, tekintve, hogy az apeh maga a szégyen. Ahogy működik úgy egészében az ország egy szégyenfolja.
Azt, hogy egy APEH által szégyenfeliratnak szánt tábla nem jelent a lakosság szemében szégyent azon azért el kellene godnolkodni a mindenkori kormánynak, hogy hogy jutott ideáig az ellenőrzés.

takianti 2008.11.23. 11:20:52

"Nem gondolt még rá valamelyikőtök, hogy személyesen szervezeten belülről, vagy hivatalos segítőként sokkal hatékonyabban és kellemesebben segíthetne az ötleteivel? :)"
Teljesen jogos a kérdés/kérés, svaleria!
Ugyanakkor számolni kell azzal (és emiatt egy politikus csak mértékkel lehet mérges), hogy a népek - különböző okokból - csak "kibicelnek"... de ne feledjük, hogy ez a kibicelés nagyon fontos, lényeges eleme az új politikának (több tekintetben is)... ha más nem, hát egy Hyde Park

svaleria 2008.11.23. 11:52:40

Takianti, kibicelni lehet, :) de akkor nem kell megsértődni, ha a programalkotó munkacsoport nem írja át nap mint nap az itt elhangzottak alapján pl. agendát. Lehet, hogy nem reagál le egyébként fontos észrevételeket senki, de ez nem azt jelenti, hogy nem is olvasta senki.

Ahhoz, hogy ez az ország megváltozzon, minden utcában kéne ember, aki hisz a fenntarthatóság - igazságosság - részvétel elveiben meg csatlakozik is LMP-hez és támogatja is és tesz is érte, hogy amiben hisz annak legalábbis jó hírét keltse.

takianti 2008.11.23. 12:19:25

Svaleria, persze, ezek nem érzelmi kérdések (mégha habitusnak megfelelően eltérően reagálunk is - szívünkhöz közel álló kérdésekben pláne), de talán a vita hevében néha félrecsúszik a stílus, a hangsúly (mindkét oldalon). Az tiszta sor, h nem írjátok át minden nap az agendát. Az már talán kevésbé, h nem reagáltok. Sokaknak ez utóbbival van/volt gondja.

takianti 2008.11.23. 12:50:07

Most hallottam rádióban, beugrott: jó lenne LMP mottónak.

"Ahol szikrázóan kék az égbolt
Ahol szárnyalhat a szabad szél
Ahol kéznyújtásra már a csillag
De csak annak, aki égig ér

Ahol megverekszünk minden szóért
És már senkivel sem alkuszunk
Ugye jó barátom jól emlékszem
Nem is régen oda indultunk

Ma már neked is van címed, számod
Mi már sínen vagyunk, azt hiszem
Ugye alattad is autó berreg
Talán mindenkinek lesz ilyen

Ma már novemberben sem kell fáznod
És a fejed fölött tető áll
S hogyha jó idő van, át sem ázik
És a hírlapíró megtalál

Mi a győzelemről megtanultuk
Hogy a részvétel a fontosabb
Hogy a vereség is fizet szépen
És a győztes sokkal fáradtabb

Hát minek törjük össze kezünk, lábunk
Ha már menet közben ülhetünk
Kár, hogy alig-alig vesszük észre
Hogy már nem megyünk, csak érkezünk

De nekünk így is jó, így is jó, így is jó
Döcög a gép
De nekünk így is jó, így is jó, így is jó
Langyos a sör
De nekünk így is jó

Én még emlékszem az első dalra
Amit olvasatlan dobtak el
Aztán kitanultuk hogyan szóljon
ÍGY MÁR EGÉSZ MÁS, DE MEGFELEL

Megy a bicikli, ha jó a lejtő
Te csak kapaszkodj a nyeregbe
ÉS HA RÁZ EGY KICSIT, NE SZÓLJ SEMMIT
HISZEN ROSSZABBUL IS MEHETNE

Hogyha találkozunk, el ne fordulj
Velem emelt fővel rázz kezet
Én majd megértem, ha nem is mondod
Hogy a széllel szembe nem lehet

És nekünk így is jó, így is jó, így is jó
Döcög a gép
De nekünk így is jó, így is jó, így is jó
Langyos a sör, de nekünk így is jó

Ahol szikrázóan kék az égbolt
Ahol szárnyalhat a szabad szél
Ahol kéznyújtásra már a csillag
De csak annak, aki égig ér
Oda nem visz el se HÉV, se metró
Lám a bérkocsi sem arra jár
ÉS MERT NEM HISZEM, CSAK AZÉRT MONDOM
KICSIT HANGOSABBAN MÁSOKNÁL

Hogy nekünk így is jó, így is jó, így is jó
JOBB NEM IS JÁR
Ha nekünk így is jó, így is jó, így is jó
lANGYOS A SÖR
Ha nekünk így is jó, így is jó, így is jó
DÖCÖG A GÉP
Ha nekünk így is jó, így is jó, így is jó
HAMIS A HARMONIKA
De így is jó, így is jó, így is jó
VIZES A BOR
Ha nekünk így is jó
JOBB NEM IS JÁR
HA NEKÜNK ÍGY IS JÓ"

Zorán: Így is jó (szöveg: Sz. Dusán) (kiemelés tőlem)
Fidesznek már bejött egyszer a slágeres kampány :))

svaleria 2008.11.23. 13:33:38

:))
Még azt kéne tudni Takianti, hogy akkor most Te a Zorán vagy vagy a Dusán, mert ezt velük is le kéne egyeztetni imho :)

takianti 2008.11.23. 15:56:40

Azt hiszem 30 mp engedély nélkül is felhasználható, de valóban jobb velük megbeszélni... Érdekes lenne tudni, h engedik-e

svaleria 2008.11.23. 19:04:52

Szívem szerint minden embert megkérdeznék, menyire tudna "zöld" lenni egy választáson :)
ezek alapján Őket is, de személy szerint egyik fő bajom pont az volt a naraccsal, hogy úgy éreztem, kisajátítanak pl. dalokat amiket szerettem, de valamiért úgy éreztem, nekem kvázi "nincs közöm" hozzájuk, mert nem hordok kvázi kokárdát hónapokon keresztül.
Ez rosszul esett, pedig szívben és lélekben vagyok annyira nemzeti mint bárki... Szóval mára már a sporthoz nem igen akartam itt hozzászólni :), de azért bennem volt, hogy jó lenne, ha nem kirekesztő, hanem befogadó lenne inkább a "másféle politizálás". Nagyon összetett dolog ez, nem tudom kimatekozni mi lenne jobb, dallal vagy anélkül. :)

goencoel 2008.11.23. 20:58:47

Kedves tódi24! Az APEH sztorimat leírtad helyettem. Plágium. Mi a különbség? Falusi kis bolt. 9-kor VP buzgó fiatal munkatársai ellenőriztek.Minden rendben: azaz a kisegítő dolgozó kiskönyve nincs kitöltve!Délutános lett volna, csak a beteg dolgozó helyett jött hamarabb, 9-re. A kiskönyv a megelőző napokon vezetve volt. Következmény: bírság+12 nap bezárás. Kinek jó ez? Az eredményt leírtad.

goencoel 2008.11.23. 21:18:30

Mi spárgát, sárgarépát, burgonyát, petrezselymet, vöröshagymát, búzát stb. termelünk. A spárga szövetkezet /TÉSZ/ útján megy exportra. A többi a nagybani piacra kerül, versenyezve a külföldről behozott, "akciós" termékekkel. Az állattartás visszaszorult hobbyszintre, mert ráfizetéses lenne. Saját konyhára kerül a nyúl, a liba, a méz.

tódi24 2008.11.24. 00:13:01

Szia goencoel!

Az hogy van, hogy amikor exportra termeltek, akkor a szövetkezet szerepét felismeritek a termelésben? Amikor kis hazánk lakosainak akartok értékesíteni, akkor pedig nem?
És miért van az, hogy a legtöbb mezőgazdaságban dolgozó az exportra termelést jogos jussának tartja más országokkal szemben, miközben a behozott áru az a csúnya rossz termék, ami kiszorítja őt a piacról?
Miért van az, hogy ügyet sem fordít a mezőgazdasági termelők tömege arra, hogy ne önmagát uáltassa meg a sok utcára vonulsással, terményborogatással, hanem saját terményét ugyanakkora energiát felhasználva kommunikálja?
Én még most is piacon vásárolok, s ha tehetem akkor inkább termelőtől, mint kereskedőtől, de amikor az utcai (bocsáts meg!!!) randalírozásokat látom, akkor megkérdőjelezem, hogy a magyar mezőgazdaságban dolgozó megérdemli-e, hogy én termelőtől vásároljam a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejet, a mézet.
Ja ez egyébként jó. Az egyik szomszédunk nyulazik, a másik méhészkedik. Persze mindkettő munka mellett.
Egyébként ezt sem értem. Miért nem megy el egy irodai dolgozó randalírozni az utcára, mert főállásban irodai munkájából nem él meg,és ezért még eljár takarítani? Ilyen körülmények között miért kell mindenkinek azzal foglalkozni foglalkozni, hogy a mezőgazdaságban dolgozók főállásban mezőgazdaságból éljenek meg és ne kelljen mellette semmi egyebet csinálniuk?
Sokmindent nem értek.

Állattartás. Szerintem lassan itt lesz a visszacsapódási pontja a rossz húsok miatt az állattenyésztésnek. A környékünkön nem tudnék olyat mondani, aki ne háztól venné a húst. És nem azért, mert olcsóbb, hanem mert bármit mondjon az uniós szabályozás a valóság mégis az, hogy így tudom hogy mit eszek, ha tudom, hogy kitől veszem.

És ezek a visszacsapódási pontok megjelennek az élelmiszerfogyasztásban is. Gondolj csak a kenyérsütő gépek elterjedésére. Azon túl pedig őszintén megmondom álmomban sem gondoltam, hogy csapolt tejet is lehet kapni 18 évvel a rendszerváltás után mert lesz rá piaci igény. És van. És megjelent a piaci igény.
Ja és persze a sok allergiás megbetegedésről se feledkezzünk meg, köztük pedig a tartósítószer allergiáról. A tartósítószer allergiát én úgy szoktam jellemezni, hogy Isten óvja a gyerekeket. Végülis a méreganyag kiszűrése történik meg, amire mi nem vagyunk képesek, mert fokozatosan szoktata hozzzá az élelmiszeripar a szervezetünket az egyre nagyobb dózisokra.

rpi 2008.11.24. 11:59:58

svaleria: "Nem gondolt még rá valamelyikőtök, hogy személyesen szervezeten belülről, vagy hivatalos segítőként sokkal hatékonyabban és kellemesebben segíthetne az ötleteivel? :)"

Valószínűleg ilyen céllal regisztrált ide mindenki. Sajnos a többszáz km-es távolság komoly akadályát képezi annak, hogy résztvevője legyek a budapesti rendezvényeiteknek. Reményeim ellenére, még az internet sem volt képes áthidalni ezt a távolságot.

Miután megtárgyalás céljából kitettétek a fórumra a számotokra fontos témákat, arra gondolhatott mindenki más, hogy talán van értelme itt ötleteket adni.

Nem gondolom, hogy egetrengető hozzászólásaim lettek volna, de mivel egy hétig senki nem reagált ezekre az LMP-től, egy kicsit kedvem szegtek. (Az, hogy elolvassátok az számunkra nem visszacsatolás.) Legalább annyit lehetne, hogy hülyeséget beszélsz, egyébként nincs értelme fórumot üzemeltetni.

Szó nincs semmilyen sértődésről. Egyszerűen nekem voltak irreálisak az elvárásaim a fórummal kapcsolatban.

Azért jól elbeszélgettünk Tódival, itt több témában. Bár nem mindenben értettünk egyet (sokban viszont igen), de legalább más megvilágításból is ráláthattam ugyanazokra a problémákra. Ez is kell, hogy az ember helyére tudja tenni saját magát. :)

svaleria 2008.11.24. 12:58:00

rpi és mindenki, akit érint, egy elég fontos dolgot szeretnék kérdezni. Volt olyan, hogy felvettétek a kapcsolatot bárki LMP-sel azok közül, aki írva vagyon, és nem kaptatok kellő infót és inspirációt?
Ha így van/lenne az akkor tényleg baj, mert nekem anno annyi anyagot küldött a kontakt ember, hogy komplett zöld lettem egy hét alatt. :) Csak nagyon szelíden mondom, hogy a héten pl. volt filmezés, 3 vitakör, egész héten az aluljáróban ültek emberek munka után, közgyűlés, belső vitaest, és ezek mind munka utáni dolgok, ki lett adva a 12 pont, szóval nem folytatom, de "politikus" ide lehet, hogy nem fog írni, nem azért mert nem ér rá, hanem mivel olyat nem láttam LMP-ben. :) Emberek fognak írni gyakrabban, becsszó.

rpi 2008.11.24. 14:21:57

Teljesen igazad van. Ahogy írtam is: az én elvárásaim voltak irreálisak.

Többszáz km távolságból nem sokat tehetek azon kívűl, hogy a fórumba irogatok.
A fórumban való regisztrációt, körlevélfeliratkozást, és a több hozzászólást én konkrétan a kapcsolatfelvétel érdekében tettem. Pont ezekre nem jött reakció.
Pedig a vidékieknek ez lenne az egyetlen csatorna, amivel hozzájárulhatnának a munkához. Tudom, ez túl bonyolult és nehézkes. Nem is eröltetem a dolgot. Így is biztos van elegendő szellemi kapacitás.

Sajnos a sok fővárosi nyüzsgésből, rendezvényből vidékre semmi nem jut el.
De nem baj, hozzá szoktunk már. Majd kialakul, ha ki akar alakulni... :)

svaleria 2008.11.24. 19:23:03

Okt 8-a óta azon ügyködöm, hogy kapjak én is hírlevelet, ma az egyik címemre már megjött, ha ma sem kaptál, okvetlen szólj please...

takianti 2008.11.24. 20:04:38

Nehéz a (vesztes) termelőknek elfogadni, h verseny van, eltűnt a védőháló, a gondoskodó állam... Mg-i temelő ismerősöm mondta anno, vmelyik traktoros demonstráció idején, h "a parasztok lázadoznak, a gazdák fáradoznak". A tsd veszteseinek minden szektorban nehezebb és minden szektorban hangot is adnak elkeseredésüknek. Van, h azzal, h elmennek külföldre dolgozni

goencoel 2008.11.24. 22:04:38

Szia tódi24!A szövetkezetekről: megalakítása volt /?/ felvásárlók szervezésében történt,az ő eszközeikkel,elsősorban az ő hasznukra. A spárgával kicsiben nem kerülhetők meg.Van olyan nagyobb termelő, aki közvetlenül exportál.Hazai piacra a zöldségféle árára rárakódik a szövetkezet haszna, így a termelőnek 20-30 %-kal kevesebb jut, mint a nagybani piaci ár, feltéve, hogy minőségi árut termel.
A külföldi árut behozza a spekuláns nagykereskedő. Beáldoz némi pénzt, majd letörve az árat, "arat"./Mint a forint elleni akció./Nem baj, ha gyenge minőségű az áru, az a viszonyítási alap.De nagy elégtétel volt számomra, mikor sorra jöttek hozzám a kereskedők lila hagymáért, mondván: téged ismerünk, az árud biztosan nem átcsomagolt külföldi. Hozzátartozik még az is, hogy a régi úniós országok támogatási előnyt élveznek.
Az utcára vonulásról: röhejes volna öreg traktorjaimmal felvonulni.
Egyébként sem áll szándékomban. Talán némi politikai színezet is volt a pesti felvonulásokban.
Viszont az áruházak ellen a dinnyetermelőkkel együttérzek. A
tejtermelés haldoklása évtizede tart. A magyar törvények és ezek betartatása nem elégséges a tisztességtelenség ellen.
Az állattartás kapcsán engem igazolsz.De itt is a törvények: "háztól a húst" - feketevágás, büntetendő. Tartok tőle, nem az egészségünket, hanem a multik hasznát féltik.
Megélni a mezőgazdaságból?Lehet. Nehezen.
Hogy miért?
-szükséges anyagok, eszközök nagymértékű áremelkedése
-a piaci árakban ez nem érvényesíthető
-a kiszámíthatatlan kockázatok /időjárás, piaci tényezők stb/
-a tisztességtelen politikai játszmák
Ezért is kellene más politika!

tódi24 2008.11.25. 11:30:16

Szia goencoel

A politika nem lesz más. A politika az politika. Egyre inkább érzem ezt a lehetnemáson is. Bocs lehetnemás.
Viszonyt a piac az más lehet.
Miért a felvásárló csinál szövetkezetet a saját hasznára (nyilván egyébként nem csinálná)?
Miért nem a termelők csinálnak szövetkezetet (a saját hasznukra)? Ez a gondolatod már önmagában is elárulta, hogy miről is van szó. Amit korábban is említettem. Bizalmi index hiányában a termelők soha nem fognak szövetkezetet alapítani. Lehetne saját értékesítőtök, de ti a nagy haszonnal működő felvásárlókat választjátok, mert hogy mit tehetnétek?
Engem nem a kommunikácó ért el, mert sajnos nincs kommuikáció felőletek (legalábbis a randalírozás nem tekinthető annak), hanem a sok olvasás és tudásigény. De ez nem sokmindenkinek van. Azoknak viszont kommunikáció kell. És ha a tescó, meg a lidl szórólapja a kommunikáció, akkor az a kommunikáckió.
Azzal kellene egy irányba mennetek, hogy a nagyáruház az átverés. Nekünk fősulin ártükröt kellett csinálni marketing órára. Az volt a lényege, hogy találomra 20 árut ki kellett választani és összeállítani az ártükröt a találomra kiválasztott üzletekre. A kisbolt nyert, mert úgy állapítja meg az árait, hogy mindegyikre ugyanazt az árrést tette. A nagy üzletek meg arra az árura aminek az ára az agyadba van (liszt, tej, cukor, stb) szinte árrést sem raknak, míg azokra az árukra amit szintén veszel csak ritkábban de, nincs az agyadban az ára, és nagy értékű az árrése óriási. Arról nem is beszélve, hogy állandó polcrendezéssel azt is megvetetik veled, amire semmi szükséged, de az impulzusaidra hat. Persze emellett csinálják a folyamatos átárazásokat, a nem annyi a polcon, mint amennyit fizetsz. Nem tudom, hogy kinek a jóvoltából, de elindult egy olyan, hogy ne lehessen szórólapozni aki nem akarja, de ti akkor hallgattatok. CSak rá kellett volna kapcsolódni és segíteni megmagyarázni az embereknek, hogy mi a trükk. De ti gazdák akkor is randalítroztatok.
A szembe szomszédunknak az ajtajára nagy betűvel ki van írva: "NE DOBJANAK BE SZÓRÓLAPPOT!" most láttam ilyet először életemben. És ez is kommunikáció. Semmi egyéb. Ő egy hatvanas, de magát jól tartó néni. Ha őt el lehet érni kommunikációval, akkor bárkit. Csak igazából még mindig a törvényeket szajkózzátok és attól várjátok a csodát. De a törvények azért nem hozhatják a csodát, mert nem élünk diktatúrába, hogy megmondják egy embernek, hogy mit fogyasszon. Azt meg lásd be te is, hogy ellenőrízhetetlen a piac annyi szemét van rajta. Amely országban a lakosságnak van saját fogyasztóvédelme, ami az agyába van építve ott működhet a mezőgazdasági kistermelés. Ahol az agyakban nincs fogyasztóvédelem és inkább veszik az emberek a gyógyszert,mint az egészséges élelmiszert ott vihetitek az áruitokat és borogathatjátok.

És ott van a lila hagymás eseted. A hagyma az egy külön olyan termés, amin legelőször kijön a csalás. Ha szart veszel az aztán tényleg megromlik másnapra. És nagyon sok benne az fajta, aminek a közepe rohadt, a viszont kifele gyönyörű. Én is befürödtem már hagymával.
Viszont az árak lefelé menetele ha későn is megérik a termelőknek, hamarabb, mint a törvényi kényszer.
Ezért is nem hiszek a lehetnemásban, aki kimondja, hogy a tévével nem foglalkoznak.

Miért is nem?

Nézd meg, hogy ma már bulvárműsor adja el az energiakommandót.
Akkor miért is nem kell foglalkozni a tévével?
Nem értem. Vagy igen?

Amely politika azt mondja ki, hogy a tövény fontosabb, mint a piaci igény kommunikációval történő megváltoztatása, az azt mondja, hogy fontosabb az, aki a törvényt alkotja, mint az, aki a törvényt betartja.
Az aki azt mondja, hogy fontosabb az, aki a törvényt alkotja,mint az, aki betartja az azt mondja, hogy fontosabb a politika, mint a társadalom.
Kommunikációval erkölcsi normák alakíthatóak ki, de a politika ezt nem akarja, mert akkor szolgálnia kell a társadalmat és nem tövényeket hozó szereplőként nélkülözhetetlenné tenni önmagát.

takianti 2008.11.25. 20:21:54

Goencoel, akkor az csak a nevében szövetkezet...("Hazai piacra a zöldségféle árára rárakódik a szövetkezet haszna, így a termelőnek 20-30 %-kal kevesebb jut, mint a nagybani piaci ár,")

goencoel 2008.11.25. 20:28:56

Szia tódi24!
Mint írtam, nem vettem részt felvonulásban /randalírozásban/, s a környezetemből se tudok olyat.
Lehetnemás...
A törvényekkel szembemenni? Nekem nem stílusom, fegyelmezett vagyok állampolgárilag.
Véleményem megvan.
Király Zoltán volt országgyűlési képviselőnk.Jó kommunikációval.Beszéltem is vele.Klasszikus példa: olyan szegény soha nem volt, hogy eleget ígérni ne tudott volna.Már csak "nyoma" maradt.
A reklámok kommunikációja nem hat meg. Ami szükséges és nekünk jó, esetleg megvehetjük. Ha telik rá. Az átverés nálunk nem múködik.
Gyógyszert csak elkerülhetetlen esetben fogyasztunk. Ezeket nagyrészt ki lehet kerülni gyógynövényekkel, masszázzsal, akupunktúrával, egyéb mellékhatás nélküli módszerrel.
A kenyeret saját anyagból magunk sütjük.

Az egyik legnagyobb átverés: Nem baj, ha nincs pénzed,adunk hitelt,vásárolj!
Eredmény: a világválság. Aki belemegy, nehéz helyzetbe kerülhet.
Magyarország egészében, az emberek jelentős része egyénileg felelőtlenül belement ebbe a csapdába.
Igazad van: a nép azért van, hogy az elit pókerjátszmáját megfizesse-nem látszik, hogy innen nyernénk.
A változás egyre szükségesebb.

tódi24 2008.11.25. 21:00:14

szia goencoel!

Tudod mikor tudtam, hogy baj van?
Amikor megjelent az adósságrendező hitel.
Az adósságrendező hitel nálunk éppúgy, mint más is később jelent meg mint piaci termék.

Adósságrendező hitel - a nevében is felelőtlen pénzgazdálkodásra szoktatja az embert és mégis adták a bankok fejetlenül, hogy későbbre húzzák ki az összeomlást.

Egy bank nem szoktathatja felelőtlen pénzgazdálkodásra az embert csak akkor ha maga is felelőtlen. Ez pedig elég nagy gáz.

Nem tudom talán két éve volt az első ilyen jellegű hitel, de nem vagyok benne biztos.
Akkor mondtam, hogy válság lesz.
Mondták miért? Mondtam, hogy ha már a bank üzeni az állampolgárnak, hogy légy felelőtlen pénzgazdálkodó, akkor ott nagy bajok vannak. És még akkor nem is lehetett csak Magyarországban gondolkodni, hiszen egyrészt sok bank más országban is van, másrészt a magyarországi hitelkonstrukciók követik a külföldieket időbeli csúszással és kissé a helyi viszonyokra átírva. Ez ebben az esetben azt lehet mondani még szerencsénk is. Öröm az ürömben. Persze a politika ezt is úgy fordította le, hogy milyen jól csinálták a hazai bankok, miközben csak az van az egészben, hogy mint minden piaci termék a felelőtlennél felelőtlenebb hitelkonstrukciók is késve érkeztek meg a piacunkra. Meg a felelőtlennél felelőtlenebb hitelfelvevők is később teremtődtek meg a hitelfelvevők piacára. Mellesleg ha a tévé is többször állt volna szóba Bokros Lajossal, aki az elmúlt közel három-négy évben kb 70x nyilatkozta gazdasági lapoknak, hogy felelőtlenek a Magyar hitelfelvevők és nincs elég megtakarítás a bankrendszerben, akkor ez a felelőtlen pénzgazdálkodás sajnos idáig sem terjedt volna. Ha csak 10.000 embert győzött volna meg a 10 millióból már jobban állnánk. Na midegy... Bokros az Bokros... Az emberek meg emberek... Persze a válság kis ország révén akkor is elsodort volna minket, de nem így állnánk. S talán már egy kis eszünk is lenne, ha Bokrost többször meghallgattuk volna. De hát mint tudjuk egy fecske nem csinál nyarat... Főleg egy olyan fecske akinek a gazdaságmegmető csomagja még mindig az országra bocsátott fekete mágia kötelező kelléke.

Egyébként remélem, hogy nem bántottalak meg. Értelmes embernek tűnsz, csak éppen nem értem a mezőgazdaságban dolgozókat. Nem téged akartalak ostorozni, hanem azokat, akik a mezőgazdaságot lejáratják. Te hoztad felszínre a kérdéseket, de a kérdéseim mindig az adott ágazatnak szólnak.
Ha mezőgazdaság akkor mezőgazdaság, ha egészségügy, akkor egészségügy.
Bár, hogy ilyen szépen leírtad, hogy mit esztek, meg mit isztok azt feltételezem, hogy magadra vetted.

Ha igen, akkor BOCS. Nem akartam.

Mellesleg az adósságrendező hitelt Emese kivitte a piacról és most betétet reklámoz, akciós betétet. :)
Csak nem tudom miért kell ahhoz, egy válság, hogy egy bank megtakarítást reklámozzon és ne adósságrendező hitelt. Másként fogalmazva: miért kell, hogy a lakosságnak még életlenül se legyen megtakarítása, hogy egy bank megtakarítást reklámozzon. Döbbenet...

Tódi

goencoel 2008.11.26. 22:48:19

Szia tódi24!
A hitelekről: hitelt az vesz igénybe, akinek több az igénye, mint a lehetősége.
A lakáscélú hitelt még megértem, az indokolt. Lakni kell valahol. Más esetben
a hitel felvétele nem életbevágó. El lehet vinni az autót 0 Ft-tal, „ingyen”.
Mire letelik, dupla áron. A hitel nem az ügyfélnek jó. Meg kell fizetni a bank hasznát, a betéti kamatot, a kamatadót/ THM/. Szerintem magánemberként, cégként, államként hitelt felvenni nagyon átgondoltan, körültekintően szabad. Mindenképpen van benne kockázat.
Aki hitelt vesz fel, azt a pénzét költi, ami nincs + THM. Hogy lesz-e?
Ma sok ember, cég, ország nehéz helyzetben van. Magyaroszág is, unokáink is nyögni fogják a felelőtlen hitelfelvétel terhét.
Bokrosról: nem a kedvencem néhány bizarr ötlete miatt, de ha ő marad pénzügyminiszter, ma jobbak lennének a kilátások. Szerintem már euró lenne a forint helyett, az adósság nem volna jelentős.
Nem vagyok már sétődős tini, nem bántottál meg. Magamról csak azért írok, hgy megvilágítsam a nézőpontomat./A világ nézőpont kérdése./
Nekem se célom bántani senkit,csak a véleményalkotást serkentem.

tódi24 2008.11.27. 16:57:12

szia goencoel!

Kösz,hogy nem haragszol. Én lehet, hogy haragudnék magamra. :) Legalábbis ha félreérteném magam akkor biztosan.:)
Egyébként hitel ügyben teljesen egyet értünk.

Tódi

Pintér József 2008.12.08. 16:39:39

Kedves Hozzászólók!
64 évesként,fiatalnak érzem magam,olvasva
a hozzászólásaikat.
Lendület,energia,őszinte segíteni akarás.

Segíteni kell Önöket!
Visszajövök.
Tisztelettel Pintér

svaleria 2008.12.08. 17:48:34

Kedves József, szeretettel várjuk és köszönjük szavait :)

Fut egy szavazás LMP-ről, ajánlom figyelmébe mindenkinek!

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szavazas_mikulas_telapo_karacsony_novemberben
süti beállítások módosítása