HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Válságjelek

2008.10.30. 21:21 :: pgeri

Minthogy úgy tűnik, ezt a válságot megint megússzuk (természetesen külső segítséggel), ideje egy kicsit újra hülyének lenni a parlamentben. Terítékre került újra a régi slágertéma, az adóreform. Reform, persze. Idézőjelben. Az még érthető, hogy úgy összességében nem lehet adót csökkenteni. Kiadáscsökkentés nélkül semmiképp a mai hitelkamatok mellett. Hiszen lényegében ezt kúrtuk el (többek között): egyre magasabb kamatra felvett hitellel finanszíroztuk azt, hogy rendre többet osztogatott szét kormányunk, mint amennyivel rendelkezett. Aztán most, hogy jött a hitelválság, egyszer csak észre lett véve, hogy kb. ugyanolyanok vagyunk országként, mint az átlagos amerikai polgár. Na nem vezéreink vették ezt észre, nehogy azt gondoljuk. Hanem az a mocsok spekulációs tőke.

Node legalább észre lett véve, aztán erősen tudomásunkra is lett hozva. Gondoltam majd ebből tanulunk, lesz nagy egyetértéssel meghozott kiadáscsökkentés, meg átgondolják végre, hogy miért van az, hogy nálunk a munkát terhelő adók és járulékok szintje kiugróan magas, a bevétel azonban az átlag alatt van. A megfejtés nem olyan nagyon nehéz, politikusainkon kívül mindenki tudja, hogy a milliónyi fiktív minimálbéres országa vagyunk. Mit is kéne tehát tenni? Mondjuk csökkenteni a munkaterheket kb. addig, hogy ne érje meg a minimálbér + számlagyártól / EVÁs havertól számla. Vagy legalább meg kéne ezt közelíteni.

Ehhez képest Ferencék letettek az asztalra egy nagy semmit, és belenyilatkoztak a kamerába, hogy ők hajlandóak "csökkenteni a munkabérek terheit úgy, hogy ennek forrását az adórendszeren belüli átcsoportosítás adja, és ebben a parlamenti pártoknak kellene megállapodniuk". Lefordítom érhetőre:

Fingunk nincs, hogy kellene csinálni, meg nem is nagyon merünk/akarunk semmit megemelni, de ha van valami jó ötletetek, akkor csináljuk, aztán majd ti elviszitek a balhét.

Van persze itten egy adónem, aminek emelésével elég lóvé jönne be egy komolyabb munkateher mérséklésre (ÁFA), tehát éppenséggel lehetne tenni valamit az ügyben. Node megjött szerencsére az SZDSZ, és valami ilyesmit mondott: "A járulékcsökkentés ellentételezéseként felvetődött az áfaemelés lehetősége, de ezt az SZDSZ nem tartja jó megoldásnak". Érthetőbben:

Ne csökkentsünk a munkaterheken, fogyasszunk inkább olcsón!

Oké, ezek is hülyék, mit is vártam, együtt tapsoltak az ÁFA csökkentésnél a szocikkal, aztán együtt növelték tovább a munkabér terheit. Sebaj, majd a mérsékelten szétesőfélben lévő nyugodt erő (MDF) megmondja a frankót! Szokás szerint okosnak és kompromisszumkésznek látszó kijelentésekkel operálnak. Ám mikor le akartam fordítani a szövegüket, a gép csak egy üres sort dobott. Nem nyert.

De minek is foglalkoznék az alig látszó kis pártokkal, mikor épp megszólalófélben van a Fidesz is. Rögtön elő is került egy szakpolitikus, aki csak annyit mondott, hogy "nem támogatnak olyan adóátrendezést, amelynek során úgy csökkentenek adót, hogy közben más adónemet megemelnek". Magyarul:

Ne csináljunk semmit!

Merthogy ugye ha más adót nem emelhetünk, a válságot pedig "ne az emberekkel fizettessék meg" (= kiadáscsökkentés se legyen), akkor nehéz lépni. Az adócsökkentés után felpörgő gazdaság által termelt többletbevétel egyébként hosszabb távon bejöhet, de a mostani hitelkondíciók és államadósság mellett nincs időnk hosszabb távra játszani.

Meg a gond nem is feltétlenül az, hogy az ország úgy általában túl van adóztatva. Ez még csak nem is igaz egyébként, ha nem épp Szlovákia vagy Románia az alap, hanem az EU. A gond az, hogy a munkaerő van brutálisan túladóztatva nálunk. És ez a brutális mérték ráadásul brutális egyenlőtlenséggel is párosul: az adózók 3%-a fizeti az SZJA bevételek 30%-át. És tartok tőle, jellemzően nem ők rohangálnak terepjárókkal.

Ameddig ez ellen nem teszünk, addig marad a kettészakadt gazdaság, maradunk a permanens válság országa. A fő probléma azonban nem igényel adócsökkentést, "csak" az adók átrendezését, azaz a valódi közteherviselés megteremtését.

Sajnos azonban ameddig hülyék, gyávák és megélhetési politikusok ücsörögnek a parlamentben, és döntenek a gazdaságpolitikáról, addig hiába álmodozunk egyszerű, korrekt, betartható adórendszerről. Az ilyen parlamenti teljesítmény az igazi válságjel. A magyar demokrácia válságjele.

58 komment

Címkék: politika adózás demokrácia felelősség lehet más a politika? fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr13741349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buga_Jakab 2008.10.31. 15:13:49

Első olvasat:
- "újra hülyének lenni a parlamentben"
- "kúrtuk el"
- "egyszer csak észre lett véve"
- "Fingunk nincs"
- "Oké, ezek is hülyék, mit is vártam"
- "hülyék, gyávák és megélhetési politikusok"

Buga_Jakab 2008.10.31. 15:14:57

Második olvasat, lépjünk túl a stíluson; a ténybeli gondok:

1. [a válság után] „Terítékre került újra a régi slágertéma, az adóreform.”

Az adóreform egész évben terítéken volt, épp a válság idején került le, például a munkaadói szövetségek jelentették be (a nemzeti csúcson), hogy elfogadják a halasztást.

Itt abba is hagyható a cikk olvasása, mert nem aktuális tárgyról értekezik (vagyishogy inkább csak poénkodik).

2. „jött a hitelválság, egyszer csak észre lett véve, hogy” [hitelből élünk]

Lehet, hogy Pgeri, a cikk írója átaludta az elmúlt két évet, de az egyik fő téma az volt, hogy ki kell igazítani a gazdaságot (GyF), illetve ki rontotta el (2001-06 között).

Itt még inkább abbahagyható a cikk olvasása.

Buga_Jakab 2008.10.31. 15:23:08

Kedves Takianti!

Ígértem egy hosszabb választ (A zászlóbontás előtt témánál). A válasz második része arról szólt volna, hogy az LMP-től itt megnyilvánuló ’arcok’ hogyan is nyilvánultak meg tavasszal, nyáron.

Az ’arcok’on azokat értem, akik főcsővezetőknek látszanak, bár itt a blogon többnyire nem szokták elárulni kilétüket, pl. Lehetmásra gondolok, a gazdasági de más ügyekben lazán nagyon bölcs Pgerire, esetenként Vay M.-ra és a sokat hivatkozott Sch. Andrásra. Velük szemben fölbukkan néhány tárgyszerű, őszinte, gondolkodó ember, mint az általad is említett R.jack, vagy egy jó téma erejéig Bozon. Ők sajnos a parlamentbe készülő pártban külső körösnek látszanak.

Tehát szerettem volna a korábbi írásaikra visszautalni, de inkább nem tettem, merthogy itt az LMP program (mint írtam, színvonalasnak tartom), s akkor meg ne jöjjek elő régi írásokkal, mégha azokkal sok-sok szakmai vitám is volt.

Hát most ezeknek a régebbi írásoknak egy újabb példánya jött elő.

Tudod, Takianti, lehet, hogy mi kibicek vagyunk, de komolyabban vesszük ezt a blogot, mint akik ilyen írásokat tesznek ide, mint ez itt fentebb. Én még tavasszal szoktam ide a blogra, szimpatizánsként, de az ilyen cikkek és a vitában a fiúk reagálása alapján most nem szívesen csatlakoznék az LPMP-hez.

Ide kapcsolódik, hogy a három héttel ezelőtti bemutatkozás után többen megjelentek itt lelkesen. Kapásból négyet-ötöt föl tudnék sorolni közülük, akik később azt mondták, hogy sok sikert fiúk, de én nem. Erre azt írják, hogy tervezik a blog eltemetését (hm), de addig is zajlik itt az emberek elriasztása.

Mit gondoljak egy szerveződő pártról, amely így bánik a lehetséges tagokkal, aktivistákkal? Ezek után szomorúan mosolyogtató Rjack – egyébként barátságos – invitálása, hogy keressem meg a területi szervezőt, s beszéljek vele (arról, hogy Pgeri komolytalanságot ír?, és Lehetmás időnként arrogánsan válaszol?), meg hogy érezzük úgy, hogy mi is az LMP vagyunk (hm).

De röviden vissza a fenti „szakmai” cikkre. A pénzügyi válság ma fő kérdés az országban, és igen komoly szakmai ügy.
- Vajon mennyire vehető komolyan egy leendő párt, amely ebben a kérdésben nem foglal állást?
- Egyébként a programjában komoly gazdasági javaslatok vannak, azokból következhetne is érdemi állásfoglalás. Mennyire veszik akkor komolyan a saját programjukat?
- Ezek helyett – az érdeklődők számra – idecsapódik egy ilyen írás: majdhogynem ’őszödi’ stílusban (tegyük hozzá, hogy az egy zárt körben eleresztett élőbeszéd volt); de ami szomorúbb: érdemi gondolatok nélkül; tárgyi hibákkal.

Kedves Takianti, ezt vetettem képernyőre így hirtelen: kb. erről akartam írni a hosszabb válaszom második és harmadik részében (lehetséges tagok, aktivisták kezelése; illetve a szakmai ügyek kezelése).

+1.: Átfutottam az iwiw-es fórumot, egy barátságos beszélgetés folyt, de nagyon jellemző:
[egy szervező] "azt próbálta jelezni, hogy a honlapon nincs egyértelmű utalás arra, hogy támogató tag hogy lehet az ember. Hamarosan erre is lesz megfelelő rész a honlapon. Addig várjuk a támogatásokat az alapítvány számlájára."
[egy szimpatizáns] "azt hiányolom, mikor hemzseg net a programozóktól, mért nem dob össze valaki egy "form"ot a feliratkozáshoz, adatbekérésekhez."

+2.: Hasonló gondjaim voltak a TarkaMagyar szerveződéssel is, a rendezvényük előtti és utáni néhány napban. Némi fórumozás után meg is írtam ezt a blogjukon (ide is beraktam). Két civil szervezettől és egy aktív szervezőtől is kaptam komoly, egyetértő reagálásokat.

Itt a Lehetmáson ezekről a kérdésekről érdemi hozzászólást csak hozzám hasonló kibicektől láttam (aztán egy idő után lassan eltűnnek), de a belső körösöktől igazából egyszer semmmm.

Hogy látod/látjátok?

Üdv.: ’Jakab’

svaleria 2008.10.31. 17:59:37

Szia Jakab!

Nekem van elképzelésem, mért nem vitatkoznak itt veled(ünk) de inkább majd konkrétumokat fogok írni, ha jobban megismerem LMP-seket. :)
Én magam kezdeményeztem találkozást egy tagjukkal, és a beszélgetés hatására megerősödött bennem, hogy akarom amit ők. Jelölt lettem, és még aznap meglett a kötelező két támogatóm is, nagyon jólesett Schiffer András indoklása, hogy olvasott iwiw-en és támogat, hogy tag legyek. Ezt én nem láttam, mert intraneten írta, de megsúgták.
Hamarosan letelik 8 nyolc nap, és hacsak meg nem vétóz valaki addig, tag lehetek és foglak szívesen javasolni téged is, ha ezt jelzed. :)

A másik meg az, hogy talán mindenkinek mást jelent igazából ez a lehetséges harmadik út. Két kezemen nem tudom megszámolni hány felcsillanó szemet láttam elmúlt napokban mikor említettem, hogy lesz új párt középen. Nem talán, mert LESZ. Ha ők nem, akkor Te meg én, mind1, :) de ez így nem maradhat tovább, ami ebben az országban folyik.

Ha Te találtál volna ki hasonlót, akkor azokkal szeretnéd vinni a dolgot, akik ajánlkoznak segíteni, vagy futkosnál-kapkodnál minden megjelent fű-fa-virág után, vagy hogy lenne? :)

Még egy dolog, bár így már elég hosszú lesz.

Amikor háború idején partizánok tevékenykedtek erdőkben-berkekben, mindenütt, akkor ugyanazzal volt bajuk és kicsit hasonlóan, de másféleképpen, mind ugyanazt akarták, bár meglehet, nem voltak szoros kapcsolatban egymással...
Akárhol is élsz, tudsz tenni, hogy kicsit zöldebbek legyenek emberek, vagy gondolatban félretegyék kopogtatócédulájukat valakiknek, akiről még nem tudni kik, de jönnek érte. :)

Bocs, ha zavaros voltam.

svaleria 2008.10.31. 19:34:38

Néztem, és van 168 órának webes oldala, de az általam iwiw-en említett ma megjelent lap cikkei gondolom csak később kerülnek fel értelemszerűen. :)

Mind érdekes, de a leginkább az fogott meg, hogyan lát bennünket magyarokat egy 20 éve kanadában élő többdiplomás közgazdász, Frank Tibor. A cikk címe: Tűr a magyar.

pgeri 2008.10.31. 22:24:06

Jakab, múltkor nem válaszoltam, azóta látom haragszol. Node most majd jóváteszem. Ha hagyod. :-)

Szóval igazad van, beszélni beszélnek már egy ideje az adóreformról. Az eddigi tervek kb. olyan szinten voltak, hogy "majd egyszer nagyon jó lesz" (lásd Ferenc eredetijét még a válság előttről). Aztán jött a válság, és az, hogy "most nem lehet adót csökkenteni". Amit egyébként nem is kell, elég átrendezni. Erre épp rájöttek úgy tűnik, így aztán jött a "csinálhatnánk épp valamit, de egyedül nem merünk", míg a másik oldalon a "mit miért NE" kánon. Örülök, hogy te ezzel elégedett vagy, engedtesség meg nekem, hogy én meg ne legyek.

No, lássuk a kettes pontot is. A szoci "nyomjunk még egy kis munkát terhelő adót" módszerrel marha taktikusan operáltak 2006 után, mint deficit- (és mellesleg versenyképesség) csökkentő eszköz, de szintén engedd meg nekem, hogy nagyobbfajta elkúrásnak minősítsem azt, hogy nem az ÁFA visszaemelés (vagy gyakorlatilag bármi más nem munkát terhelő adó) mellett döntöttek. Te is cserébe annak minősítessz engem, aminek akarsz. :-)

pgeri 2008.10.31. 22:36:48

Olvasgatlak tovább. "Érdemi gondolatok nélkül, tárgyi hibákkal" - írod. Érteni vélem az elsőt, mivel itt egy parlamenti közvetítésből idézek, így nyilvánvalónak is tartom, hogy értelmes gondolattal nem találkozhat az olvasó. :-) A másodikkal azonban nem tudok mit kezdeni.

A cikk egyébként a politikai elit siralmas teljesítményét akarta érzékeltetni, szinte csak mellékesen érintve azt, hogy milyen lépéseket kéne (_szerintem_) tenni a veszekedés és a "nem csinálunk semmit, abból baj nem lehet" döntések helyett.

takianti 2008.10.31. 23:41:42

Szia Jakab, olvastalak, igyekeszem majd én is hosszabban válaszolni. Most csak hirtelen annyit, h pgeri írását és a szervezési, tagtoborzási, kommunikációs kérdéseket válasszuk el. Én ez utóbbira reagálnék.
Most csak röviden: az idő rohan, az EP-választás lesz az első próba. Kérdés: csináljunk-e mindent (programírás, szerveződés, kommunikáció napi ügyekben) egyszerre (hiba, inkonzisztencia, kiforratlanság kockázata nagyobb) vagy szépen módszeresen építkezzünk? Egyetértek, én is írtam itt vhol korábban, hogy nem lesz elég zöldnek lenni, minden kérdésben meg kell nyilatkozni... módszeresen és rendszeresen.
De térjünk vissza az alapkérdésre: mit lehetne tenni az itt, a blogon látható káosszal, hogy nem rémisszen, hanem csatlakozásra csábítson?
Erre mondtam, hogy nehéz vitakozni Rj-el, amikor azt mondja, tessék, lehet csatlakozni, mert oly sok a tennivaló, hogy mindenkinek akad tennivalója. Pl rendbetenni blogot...
Azt érzem a dilemmádnak (lehet, h tévedek), hogy csatlakozz-e addig, amíg nem ismered pontos(abb)an LMP álláspontját a neked fontos kérdésekben, de nem tudod megismerni, mert nincs idejük (megfelelően) válaszolni... Hmmm lehet, h erre tényleg csak az a megoldás, h kibicelés (bocsi! :)) helyett komolyan beleveted magad. Aztán ha - ne adj Isten! - nem tudtok eszmeileg megegyezni, kiszállsz...
De sajnos úgy tűnik, most az elején vmi komolyabb befektetés, munka/résztvétel kell
(Hirtelen gondolatok, igyekszem nemsokára összeszedettebben reagálni)

Will-O-The-Wisp 2008.11.01. 08:33:24

Kedves Pgeri!

Nekem, azonkívül, hogy kicsit túlzásba viszed a mostani bagázs fikázását, az a hiányérzetem, hogy féllábon áll amit az adózásról mondasz. Mert az igaz, hogy a munkaerőt túladóztatja a mostani rendszer, és hogy tényleg hiányzik a közteherviselés, de a helyzet másik felének az elemzése és az esetleges kilábalási lehetőség lényeges eleme szerintem hiányzik az írásodból:

- Amellett, hogy a munkaerőn hatalmasak a terhek, ugyanakkor a természeti erőforrások, és az energia felhasználásának árát nem fizetjük meg. Emiatt lehetséges az, hogy felfúvódik a pénzügyi lufi, hogy a világ túlsó részén gépekkel, óriási energiafelhasználással legyártott, majd ideszállított termékek olcsóbbak, mint a hazaiak, hogy pazaroljuk természeti erőforrásainkat, tönkretesszük bolygónkat, hogy vidéken nincsenek munkahelyek stb.
- Ezért olyan irányba kellene átalakítani a társadalmi-gazdasági rendszert, hogy az az energia- és erőforrásigényes mostaniból egy munka és tudásigényes irányba alakítsa át. Ehhez igen, csökkenteni kellene a munkaerőt sújtó adóterheket, és be kellene vezetni mondjuk valamiféle energia- és erőforrásadót, energiakvótát és egy visszatérülő alapot, amely segítené az embereket a váltásba (energiatakarékossági beruházások stb.).
Ahogy tudom, ez részben benne van az LMP Agendájának energiás részében, de talán a gazdasági részben nem elég hangsúlyos. És hát, még lehetne érlelni az elképzeléseket.

zRg 2008.11.01. 09:19:57

Kedves Will-O-The-Wisp:

Fontos lenne amit javasolsz ("...be kellene vezetni mondjuk valamiféle energia- és erőforrásadót, energiakvótát..."), de ez nem változtathat azon, hogy a "világ túlsó részéről" olcsóbban jön az áru, mert ott nem fognak változtatni. Felteszem az USA-ra gondolsz, mert Kínában részben épp a kizsákmányolt munkaerőnek köszönhetően gyártanak olyan olcsón. Így rájuk csak a többi áll, de mivel nem egy logika szerint játszunk, felesleges bármilyen összehasonlítás.
Kérdés persze, hogy a mostani katyvaszból mi jön ki, de az eddigi, mértéktelen fogyasztásra épülő gazdasági rendszerüket nem fogják egykönnyen átalakítani. A fejekben, az emberek gondolkodásmódjában van a megoldás kulcsa, az pedig (ott is) kemény dió.
Igaz minden amit írsz, csak nem látszik az összefüggés. Hacsak nem tervezed az amerikai kontinens (vagy Kína) gazdaságpolitikájának a megreformálását.

A hazai gazdaságpolitikát nem szabad olyan irányba módosítani, hogy összességében a globális kereskedelem erősödjön meg.
A hazai termék védelme eddig mindig elbukott a "kisembereknél", akiknek anyagi luxus lenne származás szerinti preferenciát felállítani.
Ha az egyéb ötletek kioltják a munka terheinek csökkentésével járó előnyöket, akkor a vállalkozások nem jutnak semmivel sem előrébb.

pgeri 2008.11.01. 20:41:58

Kedves Will-O-The-Wisp, igazad van, valóban nincs itt, hogy én hogy csinálnám. Mentségemre szóljon, hogy nem kétmondatos téma. Írok azért erről egy-két dolgot, hiszen - még ha ez alapján a post alapján nem is látszik :-) - nem most kezdtem el ezen gondolkozni.

A cél: átlagosan 40% körülre leszorítani a munka utáni összes közterhet (kiesik kb. 1000 milliárd), ez már érzékelhető tehercsökkenés.

Az eszközök:
1.) Megnövelni az ÁFÁt (vissza 25%-ra, +500mrd) és a jövedéki adót (kb. +100 mrd)
2.) Útdíj a teherfuvarozásra, érvek: lehetmasapolitika.blog.hu/2008/06/30/8_milliardos_konnyites_a_fuvarozoknak (4 Ft/tonnakm -> +100mrd)
3.) SZJA-ból levonható ingatlanadó (kb. +200mrd)
4.) Energiaadó kivetése (gáz, olajszármazékok, áram), gázártámogatás eltörlése, helyette rezsitámogatási rendszer: lásd lehetmasapolitika.blog.hu/2008/08/12/gruzia_kontra_gazartamogatas (mértéktől függően az egyenleg +100-300mrd)

No, úgy látom lassan ideje lenne erről egy összefoglaló posztot írni.

2008.11.02. 12:52:28

"4.) Energiaadó kivetése (gáz, olajszármazékok, áram), gázártámogatás eltörlése, helyette rezsitámogatási rendszer: lásd lehetmasapolitika.blog.hu/2008/08/12/gruzia_kontra_gazartamogatas (mértéktől függően az egyenleg +100-300mrd)"

nos ehhez azt fűzném hozzá, hogy a mai magyar rendszerben a megújuló energiaforrások alkalmazása azért sem kifizetődő, mert előre meg kell állapítani egy körülbelüli értéket, hogy mennyi áramot fogok termelni, és ha attól bizonyos százalékban eltérek, akkor büntetést kell fizetni. aztán ki mondja meg nekem, mikor fog fújni a szél? ezen is változtatni kéne.

Buga_Jakab 2008.11.02. 15:26:34

Pgeri, látom nem olvastad a saját cikked vitáját augusztus 20-a óta.

Amit itt lazán megemlítesz („gázártámogatás eltörlése, helyette rezsitámogatás”), azt igen furcsán fejtetted ki a beidézett cikkedben:
„Drágáim, szó nincs erről. Hiszen vannak módszerek, amik tényleg rászorultság elven működnek, és nem a pazarlást növelik. Javasolnék is rögtön egyet, egy jól marketingelhetőt, hátha megtetszik. Miért csak a gázt támogatjuk? Mi lenne, ha mondjuk a közüzemi díjakat támogatnánk annál, aki tényleg rászorul. Állam bácsinál lehet igényt benyújtani, mellékelni egy egyszerű, ámde szépen ellenőrizhető vagyonnyilatkozatot.”

Hogy ez miért nem ilyen pofonegyszerű, azt augusztus 20-án leírtam (ut. előtti hozzászólás).

Akkor megkérdeztem, hogy kedves Lehetmások, ha vannak szakembereitek, miért nem ők írnak ide? Van egy sötét gyanúm: ők írnak.

Több sikert: Jakab

Buga_Jakab 2008.11.02. 16:03:42

Kedves Takianti!, jól van, hagyjuk most ezt az írást, és beszéljünk a tagtoborzásról (bár a „tagtoborzás” fontos része volna, hogy ne riasszunk el gondolkodni szerető embereket ilyen trágár-nagyképű-semmitmondó írással). Sőt: a témánknak külön topik kellene, de hát szegény ember vízzel gőz.

A „tagtoborzásnak” két oldala van: 1. A szervezet milyen képet mutat, hogyan bánik a lehetséges tagokkal. 2. Ettől nem függetlenül én eldöntöm, hogy csatlakozok-e. Te a 2. kérdésen gondolkodsz, azzal a lelki teherrel, hogy ha nem lépsz be, azzal Te is hozzájárulsz, ha nem sikerül a kezdeményezés.

Takianti! Ne töpreng, lépj be. (Vali szerintem Téged is szívesen ajánl, ha szólsz Neki.) Akkor meglátod, mit tehetsz, s eldöntheted, melyik munkába milyen energiával szállsz be. Látod, Rjack is így tett, s már írt jó cikkeket ide (emlegetem is őt, meg Bozont, mert más jó példát nem tudok).

Ha már Rjack, meg kell mondanom, nagyon nem tetszett az a gondolata, hogy fiúk, lépjetek be, és javítsatok rajta. Ez engem nagyon emlékeztetett arra, hogy ha hajdan azt mondta az ember, hogy szemetes a park, akkor barátságosan meginvitálták az embert, hogy ne csak bírálgassak, csatlakozzon a Hazafias Népfronthoz, ők szoktak szemétszedést szervezni. Nekem nem a szemétszedéssel volt bajom, hanem a Népfronttal, meg azzal, hogy „csak belülről szabad bírálni”. Én azért tartom történelmi fordulatnak a rendszerváltást, mert nemcsak a „népfront” van, meg nemcsak belülről szabad bírálni.

Egyébként, Takianti, és mások. Leírtam a véleményemet három témakörben:
- szervezés (a Programvitán)
- emberekkel való bánás (itt fentebb)
- szakmai ügyek kezelése (itt fentebb).
Engem, mint szorgos fórumozót (és obsitos világmegváltót) igen érdekelne a véleményetek. (Ne foglalkozzatok vele, ha a belső körösök - egyelőre - nem reagálnak.)

Jakab

pgeri 2008.11.02. 19:07:13

Jakab, gondolkozz már egy kicsit. Leugatsz azonnal (lásd utolsó mondatod 20-án) komoly érvek nélkül, ezek után pedig elvárod, hogy jópofizzak veled?

Nyilvánvaló, hogy nem tetszik neked a stílusom. Ez nem baj, ízlés dolga. A kritikád "szakmai" része azonban hagy némi kívánnivalót maga után. Konkrétan az volt az érzésem, hogy nem olvastad el, amit írtam. A hozzászólásod alapján legalábbis úgy tűnt, mintha azt javasoltam volna, hogy innét kezdve mindenki kapjon áramtámogatást (meg minden egyéb támogatást) is. Elég nyilvánvaló, hogy nem ezt írtam. Azt meg nem szeretem, ha valaki kiforgatja a szavaimat és a végén lecsesz azért, ami így kijött. :-)

Van ugyanis némi difi aközött, hogy a bejövő gázvezetéken kb. azonnal támogatnak (mindenkit), meg aközött, hogy piaci ár van, de a _jogosultak_ beadják a kérvényt, aztán őket az állam megsegíti (ha tényleg jogosultak, nem csak sima minimálbéres adócsalók - emiatt kéne a vagyont is figyelni).

A difi egyrészt az igazságosság, másrészt jónéhány tízmilliárd a kiadási oldalon. És nem a gázártámogatás olcsóbb, ebben biztos vagyok.

Írhattam volna neked augusztusban, hogy legyél szíves elolvasni, amit írtam, de - pont a stílusod miatt - nem tettem. Hiba volt, majd legközelebb odacsapok. :-)

Will-O-The-Wisp 2008.11.02. 19:21:43

Kedves Buga Jakab!

"Akkor megkérdeztem, hogy kedves Lehetmások, ha vannak szakembereitek, miért nem ők írnak ide? Van egy sötét gyanúm: ők írnak."

Nagyon tévedsz. Ide alapvetően a bloggereink írnak (néhány ember). Noha, egy-két témához ők is értenek, de nem ők alkotják az LMP programalkotó gárdáját (már csak az ide írók létszámát megnézzük, akkor is látszik, hiszen jó, ha 4-5 ember írja a blogokat).

Ráadásul a programalkotás még nem zárult le, bár a készülő program egyes fejezeteinek lenyomatát már láthatod az Agendában.

Ahogy én látom, ez a blog inkább egy olyan csatorna, ahol az LMP íródeákjai időnként felvetnek egy témát, amiről véleményük van. a programalkotás nem itt folyik. Viszont ha jól tudom, hamarosan folytatódnak a vitakörök, ahol már a programunk egyes fejezetei is terítékre kerülnek.

takianti 2008.11.02. 23:13:34

Jakab, sajnos most nem léphetek be :)
Nem láttam/találtam (bocsi!) Programvitán szervezésről írt soraidat.
Nagyon úgy tűnik, h - mint már írtam - nem a blog a legjobb helye ilyen kérdések megvitatásának, vagy legalábbis nem olyan mélységűnek, mint amilyet talán te is szeretnéd. Az meg, h vki másképp (netán rosszabbul) lát szakmai kérdéseket, bizony megesik.
Pgeri, nem pontosan értem, h Jakab mire gondol a bánásmódon (mi nem tetszett neki korábban), de vszeg nem "ugatott le". Felszólítom feleket az új politikának megfelelő vitakultúrára! :)

Buga_Jakab 2008.11.03. 09:55:56

Bocs, Takianti pontosítok, hol írtam le a véleményemet három témakörben:
- szervezés (a „Zászlóbontás előtt”-ön, ahol beszélgettünk, a Programvitán Rjack válaszolt neked, erre emlékeztem)
- emberekkel való bánás (itt fentebb)
- szakmai ügyek kezelése (itt fentebb).

Az első után írtam, hogy válaszolj/jatok, mert fontos a téma. Ha érdekes Nektek a Lehetmás, akkor továbbra is áll a kérés, ezért is írtam le ismét (immár helyesen :) a lelőhelyeket.

Hülye dolog az embernek saját magát idéznie, de ezek szerint nem volt világos a „bánásmód”. Itt fentebb ezt azokról írtam (nem szerénységemről), akik az elmúlt három hétben jöttek, nagy lelkesedéssel kérdeztek, tettek javaslatokat, majd szomorúan elbúcsúztak: „Ide kapcsolódik, hogy a három héttel ezelőtti bemutatkozás után többen megjelentek itt lelkesen. Kapásból négyet-ötöt föl tudnék sorolni közülük, akik később azt mondták, hogy sok sikert fiúk, de én nem. Erre azt írják [a szervezők], hogy tervezik a blog eltemetését (hm), … Mit gondoljak egy szerveződő pártról, amely így bánik a lehetséges tagokkal, aktivistákkal?”

Hahó Lehetmás főcsővezetők! Ti mit goondoltok erről? (ha megszüntetitek a blogot, írhattok az iwiw-en is, csak látsszon már, hogy érdekel titeket a mozgalom sorsa. :)

Folyamatosan: Jakab

Buga_Jakab 2008.11.03. 10:20:52

Kedves Will-O-The-Wisp!

1. Annyit forgott már ez a szöveg, hogy programírók írnak, nem programírók írna ide, ők írnak, de magánemberként ...

Pedig csak egy dolgot kérek már hónapok óta: ha valaki ír, akkor vegye komolyan a témát: Nyegle odamondogatásból, poénkodásból tele a padlás; mindenki más lehülyézéséből pedig kerítések sorát lehetne már fonni. Teljesen mindegy, hogy egy programíró szakmai vagy magánember irodalmi munkássága a megjelent gyöngécske írás.

Baj van önmagukkal a cikkekkel, rá is kérdeznek néhányan (talán én többször), amire rendszerint nem jön válasz. (A nem-válaszolásban Pgeri – kemény versenyben – csúcstartó itt a blogon, de most legalább egy nem-válaszát kifogástalanul megindokolta ’ugató’ stílusommal. De ezután lesz itt válasz, ’odacsapás’, jól vigyázz, „kutya Szerbia”! :)

A nagyobb baj a cikkek összességével van. Egy-egy cikkről lehet mondani, hogy ez vagy az írta, de tessetek végignézni: Ezek a nyegle, nagyképű, bántóan felszínes írások jellemeznék a LMP-t?
(folyt. köv.)

Buga_Jakab 2008.11.03. 10:23:18

(folyt.) 2. Olyan könnyen leírjátok, hogy a „programalkotás nem itt folyik”.
De: Hol?

Három hete közzétettétek a programot (alapvetően jó). Miből gondoljátok, hogy ezután is ugyanúgy lehet zárt műhelyekben fabrikálni? Pont Ti, akik olyanokat mondtok, hogy nem is programot hirdettek, hanem majd együtt az érdeklődőkkel!

A „programalkotás nem itt folyik” – egy állampártban, vagy Torgyán pártjában egy ilyen mondat elhangozhatott. De nálatok ezt leírni? Anélkül, hogy azonnal folytatnátok: de kedves érdeklődő, a ... oldalon ezekben a témakörökben szólhatsz most hozzá. ??!!

Hej, fiúklányok, hogyan lesz így más a politikaaa???
:(((((((

szusi úr 2008.11.03. 12:39:42

helló pártépítők!

itt egy kutatás, amelyik szerint nincs túl sok esélyetek: www.fn.hu/belfold/20081103/keves_eselye_lenne_egy_uj/

persze lehet, h nem azokat kérdezték meg, akiket ti meg akartok nyerni...

takianti 2008.11.03. 13:03:17

Jakab, értelek is... meg nem is :)
Azt kell higyjem, remélnem, hogy a programírás tényleg nem itt folyik (ez, a blog nem a megfelelő forma*), ugyanakkor valóban jogosan elvárható, hogy a hozzászólásokra megfelelő stílusú és színvonalú válaszok szülessenek (De, ugye, nem attól gyenge színvonalú vmi, mert te nem értesz egyet vele?) :)
Attól tartok, hogy bizonyos fokig elkerülhetetlen a "zárt műhelyekben" történő programalkotás és nem attól lesz vmi jó v rossz, h nyiltan vagy sem készült. Sajnos vannak természetes korlátai a nyiltságnak, nyitottságnak, ilyen anyagok megvitatásának is is, nem lesz mindig mindenki 100%-ig egy véleményen
Írod "...akik később azt mondták, hogy sok sikert fiúk, de én nem." Biztos később jöttem, nem ismerem az esetet: miért köszöntek el?
* Más kérdés, hogy van-e megfelelő netes forma? Vagy kénytelen vagy személyesen megkeresni őket? Tény, h a honlap nagyon halovány és nem értem, h miért kellett párhuzamosan elindítani az iwiw-es fórumot (erők szétforgácsolása)... szóval, fiúk-lányok, valóban akad a szervezésben, kommunikációban javítanivaló. Hajrá!

philozófika 2008.11.03. 13:55:23

szusi úr,

a helyzet tényleg nem túl rózsás. egy reprezentatív vizsgálat eredménye szerint a többség mérsékelten lelkesedik, és nyitott:

www.publicus.hu/kispartok/

"Az összes megkérdezett közel fele (44%) esélytelennek látja egy új párt parlamentbe kerülését a következő országgyűlési választáson. Legnagyobb arányban (57%) az MSZP szavazói érzik reménytelennek egy új parlamenti erő megjelenését, a Fidesz-szavazók körében valamivel kevesebben (42%) tartják ezt elképzelhetetlennek. A mai kispártok szavazói ítélik meg legoptimistábban annak a valószínűségét, hogy egy új párt a következő választáson a listás szavazatok legalább 5 százalékát megszerezze; körükben kiegyenlített azok aránya akik esélyesnek (45%) és esélytelennek (43%) érzik egy új párt parlamentbe kerülését."

pgeri 2008.11.04. 22:07:37

Kedves Jakab! Egyszer végre rászánom magam, és megválaszolom még az augusztusi kérdést is, erre mit kapok? Egy elejtett megjegyzést a nemválaszolási csúcsról. Jó, ebben legalább van valami, elismerem. :-)

Ellenben a válaszom érdemi része (miszerint a 20-i kérdésre a válasz benne van a kritizált bejegyzésben) valahogy elsiklott a süket fülek mellett. ;-)

No, mindegy, készülök a következő posztra, ami frappáns lesz és szakmai, csúnya szavak nélkül.

tódi24 2008.11.05. 09:15:27

szia pgeri!

Ne haragudj, de amit te írtál az nekem nem igazán tetszik.
Teljesen negatív. Nekem ez olyan, mintha te minden pártnak az ellenzéke lennél mintsem a társadalom egy új vezetőjelölt pártjának a tagja.
A fidesz az ellenzéki szerepével csinált ebből a társadalomból felelősséglerázó társadalmat, amiben az mszp az "adni vagy nem adni, hatalmon lenni elbukni" gondolatsor mögé bújva támogatta őt. Így lett a társadalom lehetőségeihez mérten túlfogyasztó, így lett társadalom egymástól elidegenedett (egyetlen közösségi egyesülés jelenleg a fajgyűlölet zászlaja alatt törtnik meg). A bizalmi index az emberek között a nullához közelít, a gyűlölködés folyamatosan erősödik. Ez a legnagyobb gazdasági probléma, mert innen származtatható minden. Gondolj bele mi lett volna a gazdasággal, ha a közösségi szellem csak annyi önkéntes munkában megtestesülő pozitív értéket állított volna elő, mint amennyit pusztítást véghezvitt a gyűlölködés.
Ezen kívül az adórendszer a legkisebb hiba szrintem. Mélyebbek a gyökerek, sokkal mélyebbek.
Kommunista rendszerből átörökölt "kiutalás" működik a munkaerőpiacon. Kapcsolat nélkül Magyarországon elhelyezkedni igen nehézkes. Ugyanakkor a kapcsolat önmagában nem feltétlenül járul hozzá a társadalom által előállított jövedelemhez (GDP). Így az újraelosztás szerkezeti lehetőségeit sem javítja. Különösen igaz ez az állami szférára.
Ha a társadalom nem idiótaságokért vonulna népszavazni, hanem a társadalmi ellenőrzés biztosításáért, akkor már rég nem itt tartanánk. Az állami szféra siralmas (oktatás, egészségügy, hivatalok). Dolgozói vagy termelnek, vagy nem termelnek, vagy kárt okoznak elhivatottságuk és tudásuk, vagy nem tudásuk függvényében. Sőt én döbbenettel tapasztaltam, hogy ahol én élek, ott az okos hivatali dolgozónak is el kell játszani a hülyét, mert a kommunista rendszrből örökölt vezetői mentalitás azt sem tűri, hogy a beosztott valamit jobban tudjon a vezetőnél. Tehát sokan még ha elhivatottságuk és tudásuk meg is van akkor sem feltétlenül járulnak hozzá a termeléshez. Továbbá ha az állami szféra arányát nézed a vállalatival szemben, akkor azt tapasztalod, hogy az adót azzal szemben szinte csak korlátlanul lehet növelni, főleg, ha sorra szűnnek meg a multik, akik szakmai alapon választják ki alkalmazottaikat, s akik a nekik dolgozó vállalkozókat (villanyszerelés, építkezés, stb.) is rákényszerítették, hogy szakmai alapon válasszanak. Ha megfigyeled akkor egy multi cég épülete soha nem rogy össze, de ugyanazon cég által előállított iskola épületének teteje megrogy, összeesik. Az állami szféra nemcsak munkamoráljában, tudásában esetleges (vagy jó vagy nem jó zsákbamacska alpú) alkalmazottakat alkalmaz, hanem korrupt rendszerével a vállalti szférától sem várja el az alkalmas munkavállalók széles körű alkalmazását. Következtetés: a magas munkamorálú emberek sorra hagyják el az országot. Jelenleg pl. én is ebben gondolkodom, mert ha a tüdőm kiköpöm akkor sem kellek egy olyan országnak, ahol gondolkodó emberekre nincs szükség. Ezt egy tanárom írta egy évfolyamtársam szakdolgozatára, aki egy város gazasági racionalizálásnak nevezett gazdasági irodák összevonásának hatékonysági, és gazasági problémáit merte megírni. A tanár áthúzta és ráírta: "Magyarországnak nincs szüksége gondolkodó emberekre. Írja újra az egészet."
És azt kell hogy mondjam, hogy ez az igazság. Minél jobban látod a dolgokat annál inkább elnyomott vagy, mert nehogy már az emberek, a választók rájöjjenek hogy másképp is lehet.

másképp is... de így nem. Ez amit írtál a körülbelül milliomodik pártellenzéki megnyilvánulás miközben én már évek óta az első társadalompárti megnyilvánulást várom. Bocs... de így érzem.

Ami most van abban vagyunk. Ami eddig volt azon nem változtathatunk. Ami ezután lesz, lehet ahhoz pedig a társadalompártiság kell, nem pedig a pártpolitikai ellenzékiség.

Nem beszélve arról, hogy akit ti meg akartok nyerni (köztük én is) azoknak a pártpocskondiázásokból elegük van. Nem azt kell elmondani mindenkinek, hogy mi a rossz, hogy mely emberek a rosszak, hanem azt, hogy hogyan lehetne másképp.

Szerintem az első, hogy termelni kellene és ehhez megadni a feltételeket. Az nem feltétel, hogy miközben a barátnőm nyit egy boltot,hogy ne munkanélküli legyen és bemegy az apehellenőr és megbünteti 100.000 Ft-ra, mert a zárva táblát az apehellenőr megjelenésekor ki kell rakni és idegességében nem rakta ki, miközben az én 10 éves közalkalmazotti létem alatt egy apehellenőrrel sem találkoztam, egy alkoholista általi munkaügyi ellenőrzésem volt.
Jelenleg a kényszervállalkozók földbe döngöléséből van az apehnak iszonyatos nagyságú adóbevétele, akik ha egyszer mind besokallnak, akkor utcahossznyikkal nő egy kisvárosban a munkanélküliek száma.
Nem preferálom a kényszervállalkozókat, mint közgazdász, mert a bizalmi index meglétének hiánya miatt vannak egyáltalán.Ha a bizalmi index nagyobb lenne hazánkban, akkor már kényszervállalkozók régen nem is lennének. Viszont amíg a bizalmi index olyan szintre nő, hogy 5-6 esetleg 10-15 kényszervállalkozó összeáll és éltképessé teszi magát, addig még mindig jobb, hogy nem a munkaügyi központban állnak sorban, hanem egy kis üzletecskével elbíbeskednek. Az állami szférába pedig amíg nem lesznek anyagilag motivált ellenőrök, addig mindig tiszta hülyékkel lesz telerakva az állami szféra. Mert tény, hogy egyik zsebből a másikba gazdasági szempontból nem érdemes pénzt tenni, de hatékonysági szempontból igen. Amikor ugyanis egy város sorra fizethetné az árát, hogy alkalmazottjai munkaidőben a hajukat bodorítják, meg turkálnak akkor és csak akkor kezdene el lecserélődni az állami szféra gárdája, illetve megkezdődne a hatékony munkavégzés, csökkenne a bürokrácia. Addig viszont mehet a túladóztatása a kevés számú adózónak.

Egyébként meg nem hiszek abban sem, hogy vállalkozó (trepjárós) ha kevesebbet kell adózni akkor majd szorgalmasan bejelenti alkalmazottait. EGy nagy francokat jelenti be. Milliárdos vállalkozókat ismerek én, akiknek ma se kereülne semmibe se bevételükhöz képest a munkavállalóik bejelentése és mégsem teszik meg. Olyan is van, aki bejelent és elfelejt fizetni a beosztottaknak, mert hogy azok úgyis hülyék és dolgoznak ingyen is.

Mellékesen pedig a fogyasztói adók mindennek a kulcsa. Elsősorban vissza kellene egy csomó mindennek a fogyasztását fogni. Másodsorban pedig itt lehetne a gazdagokat megfogni. Egy luxushajó utazást pl. agyig lehetne adóztatni a milliárdosok akkor is elmennének. De hát a milliárdosok diktálják a törvényeket ezért lázítják a kisembert a többnyire őket, milliárdosokat érintő vagyonadó miatt, és ezért lázítják a kisembert a fogyasztói adó miatt is. A fogyasztói adók szerkezeti átalakítása lehetne a kulcsa a fenntartható fejlődésnek is. A barátnőm a mai kandallóépítési technikák mellett olyan kandallót építtetett, hogy a korábban gáztüzelésű lakás fűtésköltsége ötödére csökkent. Mindkét rendszer kiépítésének adóvonzata százalékban ugyanannyi. Nevetséges. Miközben meg halad a vilábg abba az irányba, hogy a föl nevű bolygót emberi életre alkalmatlanná tesszük.
Mindeközben pedig jövedelemadóról beszélünk. Az egyetlen adóról, amit csak a kisemberek nem képesek kikerülni. Nevezzük őket munkavállalóknak.
Most voltam a Mátrában. A palóc házak (tornácosak) gyönyörűek. Azt mondanám már-már, nemzeti kincsek. De mondhatnám a régi paraszt házakat is. Van egy új technika, amely során egy lemezt betolnak ezeknek az épületeknek a szerkezetébe és ezáltal teljesen szárazzá teszik a dohos épületeket (Otthon, 2008. október, 58. oldal). Az összes energiamegtakarítás szolgáló eljárás bevezetését egységbe szervezném, támogatnám, és beveztését mentesíteném az adótól. De hát az a kurva gázfogyasztás is kell, mert megy bele a GDP-be. Mindegy, hogy közben milyen elszántan lépked a társadalom saját életterének tönkretétele irányába, de mégis kell az a hatalmas energiafogyasztás. A fatüzelést meg rögötön összekötném a faültetéssel. Kertészetek és tüzépek, erdőgazdaságok közös marktingtvékenységét preferálnám. Ezzel rá lehetne szoktatni az embereket, hogy fa fogyasztásának arányában ültessenek fákat.

Kedves Jakab!

Egyetértek veled. Én is írtm a tarka magyarnak, hogy normális weblap nélkül meg dinamikusan karbantartott weblap nélkül az egész meghal. Mellesleng a LMP-ről is ezt gondolom. Még mindig ugyanaz a főoldal, még mindig ugyanazok a cikkek. Csak a blogbejgyzések változnak időnként. Így nem lehet, mert még azt aki változtatni akar, változást remél sem lehet megfogni, ha nem változik dinamikusan egy weblap. Ez az, amit weblapkészítéssel az ember elsőnek megtanul. Rádunnak az emberek, ha nem újulsz meg folyamtosan. Az LMP legnagyobb hibája, meg a tarkamagyaré is, hogy nem tulajdonít jelentőséget a kommunikációnak a jószándékkal szemben.
Ha a fajgyűlöleti honlapokra felmgyünk azt tapasztaljuk, hogy minden nap megújul.
Ez hiányzik a pozitív kezdeményezésekből. Mivel általánosságban ez egy negatív tulajdonságainkat tekinve tevékeny nemzet ezért pozitív kezdeményezések hamar elhalnak. A pozitív erők nem rejtenek magukban annyi adrenalit, ami nagy erőkkel haladna előre és kitartana végső célja eléréséig.
A tarka magyartól is csak annyit kaptam válasznak, hogy van honlapjuk és bevágtak nekem egy dinmikájában olyan gyenge holnapot, amin már azóta rég nem jártam, mert nem ad semmi újat.

Buga_Jakab 2008.11.05. 11:34:35

Kedves Tódi! A múltkori írásodat kimásoltam, olyan jó könyvajánló volt benne, igyekszem majd könyveket is olvasgatni – talán többet is érne, mint itt képernyőre (falra) hányni a borsót.

Bár nemrég kellemes meglepetés ért. Összegyűjtött itteni morgolódásaimat elküldtem az info@ -ra is, és egy órán belül választ kaptam. Név szerint Szabó Rebekától, ő az, akinek eddigi hozzászólásai (az iwiwen) mind barátságosak és konstruktívak voltak. (Az ember ilyennek képzelné egy alakuló párt aktivistáit.)

No, meg óvatosan, de várakozással vagyok Pgeri iránt, aki megígérte, hogy ezentúl „frappáns lesz és szakmai, s csúnya szavak nélkül” ír. (Ígérem, hegyezni fogom „süket füleimet”. :)

tódi24 2008.11.05. 14:29:02

Keves Jakab!

Köszi, hogy tetszett a könyvajánlóm. Nem tudom ki a Szabó Rebeka, de majd utána nézek. Szeretnék én is már konstruktív dolgokat olvasni. Egyébként ezen a lapon, blogon látom sokszor igazolva azt, hogy igaza van a statisztikáknak, s ahol több nő van jelen a politikában ott jobb a politika. A nők itt is sokkal inkább a jövő építésével vannak elfoglalva, mintsem a múlt pocskondiázásával. Legalábbis ezt vettem észre a hozzászólásokon.
Mellékesen ha nincs időd könyvet olvasni, akkor startolj rá a rövidekre. Igazából nekem a legtöbbet az egy-két óra alatt elolvasható könyvek adják. Iyen az Állatfarm, A teljesség felé, és ilyen Az őrült majom is. Ja és még Váci Mihály Utazás Bürokronéziában című írását ki ne hagyd. Nekünk a fősulin kötelező olvasmány volt közgazdaságtanból. Váci 17 évig formálta a kis művecskét és iszonyat hamar el lehet olvasni. Ja és Eszterházy Péternek van egy csodálatos előadása a mindentudás egyetemén "A szavak csodálatos életéből" címmel. Ha lesz 40 perced akkor nézd meg. Én könyvben is megvettem, mert bámulatos előadás.
www.mindentudas.hu/esterhazy/20030909esterhazy.html
Ez még annak is tetszik szerintem, akinek Eszterházy sok.
Mellesleg akarok egy weblapot csinálni, illetve egy blogot előbb és ott akarok ajánlgatni majd olvasnivalókat, meg pozitív dolgokat felszínre hozni. A negatívumok pocskondiázásával nem megyünk egyről a kettőre soha.
Akartam csinálni három gyűjtőoldalt, de a starlap nem adta hozzá a nevét. Csinálni akartam egy pozitivpolitika.lap.hu, pozitivmedia.lap.hu és egy kozossegimarketing.lap.hu oldalt. Biztos féltek, hogy rájuk száll az APEH. :)

Mégegyszer köszi, hogy kimásoltad a könyvajánlómat. Megtiszteltetés.
Ja és még, hogy a nők se maradjanak ki. Szeretem Ancsel Évát. Az esszékötete a "Töredékek az emberi teljességről" csodálatos.

"Az lehet, hogy az életnek nincs értelme, de szappanbuborékot fújni a gyerekeknek: ennek biztosan van."

"Az embert legdurvábban saját fejének trmkei szokták főbe kólintani. Ha elég bátor és nem tér ki előle."

"A farsangi álarcok tisztességesek. Nem álcázzák magukat arcnak." - talán nem véletlen, hogy ennyi embert tud megszólítani a karneváli hangulat.

"Az ember csak ott tanulhat beszélni, ahol otthon van. Ahol az se baj, ha nehezen hordja ki a mondatokat, ahol bátran dadoghat, és nem kényszerül a nyelvi sablonok használatára, hogy egyáltalán megértsék.
Csak ott tanulhat beszélni az ember, ahol nem a szót kérik számon - akkor se, ha nyers -, hanem a sunyító hallgatást. Ahol van párbeszéd: az emberek tudják, hogy hozzájuk intézik a szót, tőlük kérdeznek és nekik válaszolnak, ahol a dobogón beszélők szava sem "égi hang", mert azzal biony nehéz dialógusba kezdeni.
S ahol nem szállnak el a szavak, de nem is jegyzőkönyvek lapjain porladnak el, hanem aki megszólalt, megélheti, hogy valóságának bármilyen szerény, bármilyen csekély, de tényleges változásából visszaolvashatja egyszer - a valóságban kinyomtatva, vagy inkább belenyomtatva - saját szavait."

"A szó kivetkőzik önmagából, ha nem megnevez, hanem álnevet ad - s ez nem csupán a megfelelő kifejezés hiányában történik, hanem nagyon is tudatosan, gazdag szókincset mozgósítva a látszat őrzése és építése, a megszólaló számára legmegfelelőbb kép felmutatása céljából. (...) Az ilyen beszéd nem más, mint védőöltözet - bonyolultabb az űrhajósokénál-, feladata pedig az egyén megóvása mindenféle ártalomtól, de leginkább az állásfogalalás vszélyeitől s a valóságos célok, motívumok kifecsegésétől.
Kifogástalanul gördülnek a szavak, csak éppen vakvágányokon, mert az állomás, ahová a beszélő tart, nincs megnevezve.
A szavakból épített látszatvárak nem omlanak egykönnyen össze, de azért nem támadhatatlanok. Néha elég egy nyílegyenes, a dolgok közepét eltaláló kérdés, és a mondatok útvesztőiben fürgén futkosó megtorpan, elvörösödik, hebegni kezd. Az ilyen, menthetetlenül egyértelmű kérdés homokszem, amelytől elakad a simán, de üresen működő nyelvi gépezet." - ezt a homokszemet kell megtalálni. De ez a homokszem még véletlen sem ott van, ahol pgeri gondolatai szerintem. Hanem valahol egészen máshol. Talán ott, ahol a Szabó Rebekáé. Tényleg utána nézek majd.

"A verbalizmus lidércnyomásként üli meg fiatalok és felnőttek agyát egyarát. Hogy hol és miért keletkezik ez a lidércnyomás? Azt hiszem, ott, ahol az élet élettelen, ahol nincsenek valóban közös dolgaik az embereknek, s ezért a szavak nem megnevezik, hanem helyettesíteni próbálják a nem létező, eleven valóságot."

Rengeteg kedvencem van, de nagy regényeket ajánlani nem igazán érdemes. Igazából én is azokat preferálom, amik bármikor lerakhatók és újrafelvehetőek bármiféle veszteség nélkül.
Ja és nagyon szeretem a gyorsuló idő könyveket. Ebbe jelent meg egyébként Az őrült majom is Szent-Györgyitől. De abba a sorozatban mindenki írt, aki a rendszerváltáskor számított. És ezen sorozat darabjai azért kimagasló művek szerintem és nagyon fontosak, mert a sorozat rámutat nemcsak címével, hanem a keretében íródott írásokkal is (Hannkis Elemér, Kornai János, Ferge Zsuzsa, stb.)hogy másként is lehetett volna rendszert váltani. Ezen kívül még talán az Indulatos Röpirat a gazasági átmenet ügyében című Kornai írást ajánlanám. A Hvg adta ki 1989-ben. Ebből meg lehet tudni, hogy hogyan kellett volna csinálni akkor... De akkor sem volt, s azóta sincs államférfi az ország élén. Tizennyolc év távlatában nagyon jól lehet látni, hogy milyen mulasztások történtek, s hogy sajnos ezek a mulasztások miket eredményeztek.
Az utószóból: "Az elmúlt évtizedekben azt tekintettem hivatásomnak, hogy a szocialista gazdaságot (a "létező szocializmust") tanulmányozzam, annak működését próbáljam megérteni és megmagyarázni. A valóság megfigyelőjének és elemzőjének tekintettem magamat. Hogy csak a legutolsó évekről szóljak: egy könyvön dolgozom, amely a szocialista gazdasági rendszerről összegyűlt mondanivalómat foglalja össze. Most ennek a röpiratnak a megfogalmazásával csupán egy rövid időre léptem ki abból a szerepkörből, amelyet önmagamnak kitűztem, és amelyet a tvábbiakban is hivatásomnak fogok tekinteni. Azért váltok egy tanulmány erejéig szerepkört, mert egyedülálló a történelmi alkalom. ANNYI ÉVTIZED UTÁN ELŐSZÖR TŰNIK ÚGY: LESZ OLYAN PARLAMENT ÉS OLYAN KORMÁNY, AMELY ELÉ BIZALOMMAL TERJESZTHETEM ELGONDOLÁSAIMAT. És ráadásul ez a jövendő parlament és kormány rettenetes nehézségek közepette fog hozzákzdeni munkájához. Ha tehát felgyűlt bennem valami mondanivaló, most van a piallanat, amikor azt közölnöm kell." - Az indulatos röpirat röpirat maradt, mert párt és kormány nem volt hozzá, és nincs ma sem.

Buga_Jakab 2008.11.05. 15:05:19

Kedves Tódi!

A hozzászólások hosszában verhetetlen vagy (Ancsel Éva néni mondatai nélkül is)! Jóval hosszabbak az enyéimnél is. :))

Nekem Bibó volt meghatározó élmény huszonöt évvel ezelőtt: Számomra akkor rendeződtek el a történelem eseményei, amikor elolvastam a Nyugat-európa történelem értelméről szóló írását. Ugyanezt a gondolatot megírta Szűcs Jenő a Vázlat Európa három régiójá-ban, az is a Gyorsuló időben jelent meg. (120 rövid oldal, de nekem nettó harminc órámba telt, amíg szépen végigolvastam, annyi benne a gondolat.)

Szabó Rebeka, aki itt lassan legenda lesz, nem követ el hosszabb cikkeket, hanem reagál néha az iwiw-es fórumon:
iwiw.hu/pages/forum/forummain.jsp?topics=com&cID=2095919. Egyszerűen emberi hangon, és ezzel nagyon elüt az itteni nagymellényű világ-megnemtudom-váltók-tól.

Nem először hallom, hogy ahol több nő van, ott jobb a politika. Remélem, de még nem tapasztaltam. Ellenben itt feltűnt, hogy a Lehetmások közül nem jelennek meg a nők. Az elnökségben és a területi képviselők névsorában többet is láttam, de a bemutatkozó héten sem voltak ott, mondhatni mutatóban sem.

Itt a fórumozók között már jobban vannak (lehet, hogy Benned is nőt tisztelhetek?), az egyikük érdeklődött is a Lehetmás nőpolitikájáról, igaz nem sok sikerrel. Jómagam kételkedek abban, érdemes-e előírni, hogy nőket pozíciókba, bár nyugaton több országban, főként a szocdemek próbálkoznak vele. Ha abból indulok ki, hogy nyugaton általában normálisabb a politika, és ott több a nő, akkor a statisztikai összefüggés már megvan :)))

Üdv.: Jakab

tódi24 2008.11.05. 16:25:07

Kedves Jakab!

Bibó. Nekem is meghatározó. Ha érdekel, akkor a múlt és jövő kiadónál megjelent ez:
www.multesjovo.hu/hu/books_one.asp?ID=66.
Ha reklámozhatom, akkor a Végy egy könyvet a gyűlölt ellen keretében megveheted könyvtárnak és visszaigényelheted az adódból. Mellékesen Bibó Orbánnak is meghatározó volt. És mi lett belőle? :) Na jó ezt nem is azért írom. Orbánt is mint minden nagyobb politikust Hankiss Elemér jobban elemezte bárkinél: www.talaljuk-ki.hu/index.php/article/articleprint/128/-1/7/,%202005.09.05.
Én az internetről töltöttem le Bibót és végig is olvasgattam sorjában. Igaz, hogy újra kellene olvasgatni, mert a fent megjelölt könyvön kívül nem sokat értettem belőle.
Volt egy időszakom, amikor egyes emberekről elhittem hogy jót akarnak és jókat írtak és elkezdtem őket olvasni csak azzal nem foglalkoztam akkor, hogy én még nem vagyok elég érett ahhoz, hogy megértsem őket. Tehát még igencsak fiatalocska csajsziként olvatam őket. Tehát igen, nő vagyok. :) Persze a nő sem mindig jó: Morvai Krisztina.
Magamról talán annyit még azon túl, hogy nő vagyok, hogy próbálok evickélni a politikai berkekben (pártnak nem vagyok tagja), de nehéz. Túl nagy az ellenállás az új arcok irányába. És ez pártállástól függetlenül igaz. Sőt a két nagy párt esetében sajnos párton belül is.
A Gyorsuló idős könyvet, amit a Szűcs Jenő írt megpróbálom megszerezni és elolvasni.

A nőket nem elő kell írni a politikába. A diplomák számát is előírták és mi lett belőle. Leértékelődött a diploma. A nőket nem kell elnyomni a politikában. Ennyire lenne szükség csak. Bár mint mondtam nem azt érzem, hogy mint nő el vagyok nyomva. Inkább azt mondom, hogy az új arcok vannak elnyomva, akik között már azért jelentősebb számban lennének jelen a nők, mint amikor a rendszerváltás után bekerültek. Magától egyensúlyozódna ki a nő-férfi felállás a politikában, ha az új arcok megjelenhetnének. Egyébként meg nevetségesnek tartom a nők erőltetését a politikába, miközben egymás között meg a 18 éve politikai berkekben levők tapossák az új arcokat: nőket, férfiakat egyaránt. A múlt héten éreztem először a köreimben két 50-60 éves politikuson, hogy be vannak szarva, hogy lejár az idejük. Bevallom jó volt ezt érezni még akkor is, ha attól tartok, hogy ezt a lakosság még 2010-ben sem fogja érzékeltetni velük.

tudom mit akarsz üzenni azzal, hogy sokat írok, és hogy írjak kevesebbet. Valószínűleg azt, hogy a kutya sem olvas el, ha ilyen hosszan ecsetelem a dolgokat. Igazad lehet, viszont sajnos iszonyat sok mondanivalóm van. S az a baj, hogy átlagemberekkel tudnék győziről beszélni, meg a mónika show-ról, de ahhoz, hogy oktatásról, és egyéb dolgokról kommunikáljak ahhoz meg kell találnom a megfelel virtuális közeget. Ha pedig nem beszélhetek értelmes dolgokról értelmes emberekkel akkor szellemileg nem vagyok kielégült állapotban. Nekem pedig az is fontos, hogy ez a része meg legyen az életemnek.
Ja egyébként a világmegváltással nekem is az a bajom, hogy Orbánék is így kezdték. Azóta is hiszik, hogy bármit tesznek az jó (Hankiss). Aztán meg lásd hogyan jártunk velük. A letisztult, nyugodt hangokat többre becsülöm.

tódi24 2008.11.05. 16:27:30

Kedves Jakab!

A megadott klub nem létezik azt írja ki az iwiw.
Ez hogy is van?

svaleria 2008.11.05. 19:21:22

"Jelenleg a kényszervállalkozók földbe döngöléséből van az apehnak iszonyatos nagyságú adóbevétele, akik ha egyszer mind besokallnak, akkor utcahossznyikkal nő egy kisvárosban a munkanélküliek száma."

Mikor az ember tudomásul veszi, hogy a minimálbér duplája után kell pl szja járulékot fizetni a kisvállalkozónak, holott lehet, hogy össze sem jön annyi az adók befizetése után, és ezrek adják, adták fel emiatt, pedig ugymond tisztes szegénységben még "elbibeskedhetne" akkor a 3 millióig terjedő _vissza nem térítendő_!!!??? támogatást, amit kezdő vállalkozóknak propagálnak, aztán végleg nem tudom mire vélni. Nyilván nem mind kaphat, persze, de akkor is irritáló annak aki kénytelen felszámolni kis üzletét az ellehetetlenülés miatt. Lehetősége: munkanélkülire megy vagy táppénzre esetleg leszázalékoltatja magát, vagy elhagyja országot. Van még a gyári munka lehetőségnek, de ott is leépítések vannak többnyire.

Közalkalmazottak beígért sztrájkja meg nem hat meg a 13-ik havijuk ügyében.

tódi24 2008.11.05. 20:39:17

Kedves svaleria!

Azért látom egy-két kérdésben egy hullámhosszon vagyok.
"Közalkalmazottak beígért sztrájkja meg nem hat meg a 13-ik havijuk ügyében." Engem sem hat meg. Sőt semmiféle 13 havi illetményes duma nem hat meg. Megmondom őszintén magát a 13 havi illetmény rendszert sem értem. Nekem kedvenc ünnepem a karácsony, de igazából tök elvonultan ünneplem, mert a fogyasztói társadalomban elég kevesek, akik ezt úgy értékelik ahogyan én.
Erre még rájátszik, hogy az emberek kapnak 13. havi illetményt, hogy a költekezést karácsony előtt jól megfejeljék. Bár a közalkalmazottaknál ha jól tudom ez úgy működik, hogy hozzácsapják részletekben a fizetésükhöz így pedig már az egész értelmét vesztette. Lehet persze, hogy ez is volt a cél és így viszont jó cél. Szépen eltűnik úgy ahogyan kell. 10 évig voltam közalkalmazott, de bevallom azon túl, hogy jól esett a pénztárcámnak, hogy kaptuk nem láttam értelmét. Én ma is könyvet veszek karácsonyra, ami az ajándékozásba az év bármely hónapjába belefér és ma is normális ember módjára főzök karácsonykor. Viszont rettenetesen elborzaszt, amit karácsony táján látok.
Az általad és általam is említett kisvállalkozók még a két ünnep között is kinyitnak sokszor, mert nem engedhetik meg, hogy bezárjanak, nem beszélve a leltározásokról.
Az "elbíbeskedés" nem pejoratív értelemben volt. Tudom, hogy mi lótás futás jár azzal, hogy egy kényszervállalkozó ne regisztrált munkanélküliként tengesse napjait. Az elbíbeskedés inkább azt jelentette a szövegkörnyezetben, hogy "teszek azért, hogy ne érezzem magam a társadalom haszontalan tagjának", "teszek azért, hogy ne használjon ki egy olyan nagyvállalkozó, aki megtehetné azt is, hogy rendre kifizesse a béremet", "teszek azért, hogy ne forduljak magamba", stb.
Szóval azért remélem nem értettük félre egymást.
Ettől függetlenül soha nem fogom preferálni a bizalmi index hiánya által fenntartott kényszervállalkozásokat. Azért sem, mert ismerek olyanokat is, akik baráti társaságból nőttek nem miliomosokká, de tekintélyes céggé, s a cég összes dolgozója, tulajdonosa ma is ápolja baráti kapcsolatait és nem ette őket meg a mohóság, a határtalan pénzvágy.
És nem véletlen nem kisvállalkozóknak neveztem az egyszemélyes vállalkozásokat, hanem kényszervállalkozóknak.
Ez a "bíbeskedés" iszonyat lótás futás csupán azért, mert elvesztette a magyar ember a bizalmát a másikban. Ez szomorú, de attól még tény.

Buga_Jakab 2008.11.06. 16:04:57

Kedves Tódi!

A Hankiss cikk állati jó volt. Nem azzal, hogy sok újat mondott, de amit az ember itt-ott tapasztalt, az lényegében mind benne van, szépen sorjában.
Jó, hogy itt elcsevegünk a Lehetmás.blogon – ha jól összeszámolom négyen; lassan már nem is kellenek ide Lehetmások :) – ellenben nem ártana a fiúklányoknak elolvasniuk a Hankiss-cikket. Kisebb részt azért, mert egyik-másik jellemvonás már náluk is fölsejlik. De inkább azt lenne jó látniuk, hogy a mai politika sanyarú állapota nem simán elhatározás vagy jóember-rosszember kérdése. Attól, hogy majd Mi, mármint ők lesznek ott, attól még a rossz mechanizmusok őrölnek-őrölnek.

Ha már így ráhibáztam női mivoltodra; az életkorodat nem tudom megtippelni. A régebben volt „fiatalocska csajszi” miatt a 24 kevésnek tűnik, annak megfordítása (ahogy Orwell a regény megírásának évét, ’48-at fordította meg 1984-re) pedig soknak látszik. Ha kíváncsiságomat megbocsátod, akkor a „megfejtést” barátsággal várom a buga89jakab@yahoo.com-ra (a ’89 nem a születési évem :).

Többet gondolsz rólam, mint a szerény valóság, nem akartam én semmit üzenni azzal, hogy sokat írsz, csak örültem, hogy nemcsak nekem szalad meg a kezem a billentyűzeten. :) „Valószínűleg ... a kutya sem olvas el” – azért van, aki ugatja itt a holdat!
Az iwiw-es linkkel lehet az a baj, hogy csak tagoknak nyílik meg – így lehet, hogy Szabó Rebeka egy ideig még legenda marad számodra! Buga Jakab sincs még az iwiw-en, ami némi könnyebbséget jelent a fiúklányoknak a lázas pártépítésben.

Remélem, a sok munka mellett nem veszel el teljesen a ködben!
Üdv.: ’Jakab’

tódi24 2008.11.06. 17:57:53

Szia Jakab!

A 24 a születésem napja. Vagyis ... év ... hó 24-én születtem. A 48 valóban sok lenne egy kicsit.
Nem veszek el a sok melóban sajos. Most pont két állás között állok (remélem már nem sokáig)és projetmunkáim vannak.

A Hankiss cikről annyit, hogy a Lehetnemásban én is érzek olyan embereket, akiknek nem ártana elolvasniuk, mert a világmegváltókról szól, hogy a világmegváltók hova is jutnak. És sajnos én is nem egy világmegváltó szándékú emberkét érzek közöttük az írások alapján.
Meg nem is gondolom, hogy így kell megfogni a dolgokat, ahogyan ők teszik. A Hankiss cikket azért is érdemes elolvasni, hogy ne harag vezesse az embereket, akik jobb politikát akarnak csinálni, hanem lássák a politikusokat úgy ahogyan látni kell, mint szánalomra méltó embereket. Mert innen lehet elindítani egy nyugodt politizálást. És ennek tudatában lehet csak végigmenni a politika rögös útján úgy, hogy ne oda jussanak ahova elődeik.
Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az LMP ne tudna letisztulni a hargtól és a világmegváltástól. Ezt sokkal inkább gondolom jobbikról.
Megnéztem az LMP-nek a videóanyagát a parlamentre történő lézerezésről és ott is visszajött nekem a régi Orbános hangulat, ami egy kicsit el is bizonytalanított abban, hogy lehetne e más politika Magyarországon. De végülis azért vagyok itt, mert ismerek közülük egy embert és tudom, hogy ő nagyon mérsékelt és nyugodt ember és hiszem, hogy van belőlük több is az LMP-ben. A gondolkodásuk sokmindenben eltér az enyémtől és a programjuk az én gondolkodásomnak sok esetben teljesen ellent mond. Ezért én jelenleg maradok a legkisebb rossznál továbbra is az szdsz-nél és várok egy jobb liberális-konzervatív politikát, amilyen valahol én vagyok.

Alapvtően nem fogok eltűnni a ködben. Most egyrészt tanulmányozom a weblapkészítés fortélyait, mert van egy pár jó weblap ötletem. Viszont fingom sincs, hogy hogyan kell csinálni.
Másrészt pedig be kellene fejeznem két tanulmányomat. Mert hogy azt is fel akarom majd nyomni a weblapomra. A kettő közül pedig az egyik pont a projektmunkám tehát azt már csak ezen okból kifolyólag is be kellene fejezni.

Mellesleg egy másik blogon már találkoztunk azt gondolom, ha máshol is "buga jakab" vagy. Én egyetlen blogon sem vagyok ugyanaz, viszont az írásaim ugyanazok. Próbálok mást írni, de vannak áthallások a gondolataim között elvégre az enyémek.
Na mindegy majd küldök egy emailt, hogy kíváncsiságodat kielégítsem.

A szabó rebekában az svaleria segített. Megnéztem, hogy ki ő, de valamit biztos nem jól csinálok, mert csak egy hozzászólása jött be.

Jelenleg örülök OBAMA győzelmének, mint majom a farkának és azt gondolom, hogy ebbe már nem tud se Orbán se Gyurcsány belerondítani :)
Kellett egy barna bőrű amerikai elnök. Ha jól csinálja rengeteget tehet azért, hogy a fajgyűlölet ne vigye a világot az utolsó háborúba és ez most sokkal fontosabb, mint bármi.

svaleria 2008.11.06. 21:25:33

Állítólag küldtek neki baracklekvárt honfitársaink. Kevésbé tartom sanszosnak, hogy meg is fogja enni :) Amúgy nagyon drukkoltam neki.

alábbi hozzászólást iwiw-en olvastam:

---
McCain vesztett. És mit mondott ezek után?
"Hosszú verseny áll mögöttünk, amely során számtalan embert tudott inspirálni és lelkesíteni olyan módon, amely méltó egy amerikai elnökhöz, s ezt nagyon becsülöm benne."
"Bár vannak köztünk különbségek, országunk nehéz időket él át, s ezért mai este ígéretet teszek neki, hogy legjobb képeségeimmel segíteni fogom abban, hogy jó irányba vezesse nemzetünket és erre szólítok mindenkit, aki rám szavazott. Temessük el a minket szétválasztó különbségeket, hogy gyermekeinknek egy jobb országot adhassunk át, mint amelyet mi örököltünk."

Szeretném ezt itthon is látni. Nagyon sokat segítene a mindennapi embereknek is, ha nem "heccölnék" őket végre, hanem egymás elfogadására bíztatnák őket vezetőjük! Ettől "lehet más a politika".
---

Buga_Jakab 2008.11.07. 11:28:32

Kedves Vali!

A Google gyorsan kiadta a Barack-lekvárt:
www.kapcsolat.hu/index.php?cmd=/public/news/id_17008
Tállyán – a helyiek szerint Európa mértani közepén - találkoztak vasárnap az Európai Szocialista Párt (PES) magyar aktivistái azért, hogy Barack Obama mellé tegyék a kondért.

Megmondom őszintén, nem tartom egy politikai hírnek, de itt a Lehetmáson már ez is elmegy.

Egyébként augusztus végén, amikor ez történt, én még inkább McCain-nek "szurkoltam", csak azután előjott az atomerőmű-építéssel, meg a szerencsétlen Palin-nek (aki nem tudta, ki a Quebec-i miniszterelnök) ... Igaza van Tódinak, nem kellenek dísz-nők a politikába.
Obamában pont azért reménykedek, amit a kampány során tiktolt: vérprofi és pragmatikus (de ügyesen játszotta az új ember szerepét). Szóval, hajrá, lássuk mire jut.

Kedves Tódi! Nekem a nagymamám született 24-én (igaz, 111 évvel ezelőtt), mégpedig decemberben: igazi karácsonyi ajándékként. :)
Falusi néni volt, valamikor volt egy kis boltjuk. Már igen öreg volt, amikor megkérdeztem, hogy régen meliyk pártra szavaztak. A szociáldemokratákra- Miért - Mert azok harcoltak azért, hogy ne zsákmányolják ki a népet. - A pártállami időkben ez volt az egyetlen eset, amikor a 'kizsákmányolás' szónak tartalmát éreztem :)

"Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az LMP ne tudna letisztulni a haragtól ..." - írod. Én sem tartom kizártnak: de látsz erre valami jelet vagy szándékot?

Olvasom az iwiw-en, hogy "Coming soon!", lesz LMP nyilatkozat a pénzügyi válságról. (Ennyi idő alatt a kormány két új költségvetést is beterjesztett... :)

Ki lehetne más, mint: Jakab

svaleria 2008.11.07. 12:10:48

"Megmondom őszintén, nem tartom egy politikai hírnek, de itt a Lehetmáson már ez is elmegy"

:) Így van, már teljesen szétoffoltuk eredeti cikket, majd akinek van hozzáférése az kimoderálja ahogy gondolja. Én periféria ember vagyok egyébként, de azért ma már feladom első tagdíjamat, meg egy kis borravalót. :) Egy kicsit Pál utcai fiuk egy kicsit gittegylet benyomását kelti belülről az egész, de vannak akiket tudnék követni, ergo ha csak ki nem szavaznak eme mondatok után, még maradnék. (mondjuk én az "Ó kapitány kapitányom" típusú felállást is el tudnám képzelni egy szerveződésben, de LMP asszem inkább simán demokratikus)
Számomra a demokrácia azt jelent hogy a szerény véleményem mondom, mondhatom, ami kereken egy ember véleménye, az enyém, de hátha más lesz tőle valahol valami, ami pontosan egy háthával több, mintha le sem írnám.

Viszont veled szemben Jakab, kis lelkifurdalásom van, mert írtam egy helyen, egy olyan mondatot, ami bántó lehet, de nem bántásnak szántam.

"Másrészt az álneves kötözködőjakaboknak hiába javasoljátok iwiw-et, nem fognak oda menni, mert ahhoz azért kell némi karakánság, hogy ábrázattal névvel fel merje vállalni valaki véleményét ország világ előtt."

Nem szeretném, ha ebből harag lenne, vagymi, csak kicsúszott. Jó fej vagy szerintem, a todival teljesen harmonikus vagyok, és járt itt korábban más, markánsan logikus hozzászóló is, akit látok LMP iwiw klubban, de nem lelem tagok közt, pedig sokat lendíthetne az ügyön Ő is, Te is, mindenki. :)

Buga_Jakab 2008.11.07. 12:53:23

Kedves Vali, ez igazán nem volt szép Tőled, de Neked megbocsátom. :)
(Tartalmilag nem tartom pontosnak, én a tükör szerepét próbálom itt, ami már a mesében sem volt nem egy népszerű feladat, de hát egy ilyen tükörnek ne legyen érzékeny a lelke!) Tehát félre a lelkiismeret-furdalással!

Ellenben: honnan tudod, hogy nem vagyok ott a fórumon, igazi névvel?

Továbbmegyek! Kedves Vali, küldjél nekem, kérlek, egy meghívót az iwiw-re (buga89jakab@yahoo.com), és akkor Buga Jakab teljes net-es személyiségével vállalja véleményét az ottani diskurálásokban. Sőt BJ szívesen tenné, mert az iwiw-es fórumon sokkal inkább emberszámba veszik (a belsők és a nagyok) az egyszeri fórumozókat.

Ja, a McCain beszéd tényleg korrekt volt. (Sokat jóvátett a negatív kamopányból. :)

Folytatólagos barátsággal: Jakab

svaleria 2008.11.07. 13:00:45

folytatólagos barátsággal iwiw-el az az alapvető probléma hogy egy hónap mire kapok meghívót. Ha elkészül a beígért új weboldal LMP-nek akkor remélhetőleg ez a kirekesztettség érzés végérvényesen megszűnik.

Mai nappal kérek ki meghívót legyen tartalékon, de az addigi érdeklődőknek mások is küldhetnek, akiknek épp van, viszont javasolnám, csak igaz névre, azért annál maradni kéne, mivel elvileg alapelv volt iwiw-en, bár van már temérdek kivétel is fent, ami mind-mind a szabályt erősíti. :)

tódi24 2008.11.07. 15:18:10

Kedves Jakab!

"Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az LMP ne tudna letisztulni a haragtól ..." - írod. Én sem tartom kizártnak: de látsz erre valami jelet vagy szándékot?

Kérdésedre válaszolva: reménykedem, reménykedem. Reménykedem, hogy propagandában is utolórik a jobbikat, mert veszedelmesebb embert nem látok kis hazánkban, mint Morvai Krisztinát. Akkora abban a nőben az öngyűlölet, hogy ahhoz, hogy ne érezze egyedül magát a világban futószalagon termeli a hasonlóan gyűlölködő embereket.

LMP-nek!

Egyébként megintcsak azt üzenem az LMP-nek, hogy nézegessék a fajgyűlölti honlapokat, hogy tisztába legyenek vele, hogy mekkora propaganda kell ahhoz, hogy eljussanak az emberekhez.

Buga_Jakab 2008.11.07. 15:36:06

A remény ...
vagy ahogy lökött fiam szokta mondani: a lepény-hal meg utoljára.

Leírom én is, hátha erre kószál egy lehetmás, és talán elolvassa:
Nézegessétek a fajgyűlölő honlapokat, hogy tisztában legyenek vele, mekkora propaganda kell ahhoz, hogy eljussatok az emberekhez.

Will-O-The-Wisp 2008.11.08. 07:39:29

Pár napig nem jár itt az ember - bocs, de néha dolgozni is kell, meg magánélet stb. -, máris hogy előreszaladtatok.

Több kilométernyi hozzászólás. Jaj.

Ahogy látom, a válság ügyben nagyjából már kész az LMP állásfoglalás, azt hiszem, hamarosan közzé is teszik a srácok. Személy szerint én nem bánkódok nagyon, hogy nem egy elkapkodott, zsigerbeszédes anyag született. Egyébként az LMP egyelőre még nem párt, nem vagyunk kormányon, tehát nem a mi feladatunk, hogy megállapodjuk a Valutaalappal, EKB-val vagy másokkal pénzügyi válság ügyben - talán nem tőlünk kell várni az azonnali többtízmilliárdos tőkeinjekciót stb. Sőt, sokkal fontosabb azt észrevenni, hogy itt több válság kezd összeérni, és középtávú, hosszútávú válaszokra is szükség lenne.

Na, majd végigolvasom a hozzászólásokat, és aztán talán még visszajövök.

Will-O-The-Wisp 2008.11.08. 08:17:52

Hm, pár napig nem jártam itt - bocs, néha dolgizni is kell + magánélet-, máris több kilométernyi hozzászólást termeltetek :O

Ráadásul az előző hozzászólásomat elnyelte a blog.hu :(
Na mindegy, ezt majd elmentem küldés előtt.

Az intraneten kértem Buga jakabnak iwiwes meghívót, mert sajnos nekem sincs :(

Ha majd végigolvastam a többit, majd még részletesebben válaszolok. A válsággal kapcsolatos nyilatkozatunkról is.

Buga_Jakab 2008.11.08. 17:55:13

Kössz szépen Will-, majd igyekszem szorgalmammal meghálálni! :)

Will-O-The-Wisp 2008.11.08. 19:40:43

Jakab: jól tudom, hogy már két helyről is kaptál meghívót?

Buga_Jakab 2008.11.09. 16:21:30

Kedves Will-, egy meghívót kértem, egyet Te ajánlottál, ez kettő. Nem sürgetés, de még egyik sem jött meg. (Valószínűleg már kellően feltűnt volna az iwiw-en a jelenlétem :)

Egyébként kedves kis falu lett ez a blog, hogy már ilyen pletykák is terjednek!


Azt írta Vali itt fentebb némi önkritikával, hogy szétoffoltuk ezt a cikket. Mint egyik kedves ismerősnek, hallgatok a szavára, és visszatérnék: "Válságjelek" a cím, s azt írja Pgeri, mégpedig kiemelve, hogy "Ne csináljunk semmit!"

Ez a mai nagyfejűekre vonatkozott volna, csakhogy ők sok mindent tettek azóta (pl. hitelgarancia+tőkemelés az OTP-nél, amitől fölmegy az árfolyama, pedig már éppen OTP-részvényt akartam venni és azon meggazdagodni.)

Hallom, az LMP is cselekedni akar, készül a NYILATKOZAT a pénzügyi válságról. Hallom, de nem látom!
Fiúklányok! Nem ám megfogadni Pgeri tanácsát!

Várakozással: Jakab

takianti 2008.11.09. 19:21:29

Will, meg ne halljam még egyszer, hogy "mi nem vagyunk párt, nem vagyunk kormányon". :)
Ha így csináljátok, nem is lesztek, nem kell félnetek.
Ez a híres civil kurázsi?

Will-O-The-Wisp 2008.11.10. 15:57:57

Kedves Jakab!

az intraneten ezt irta egyk tagunk:
"Küldtem neki már a múltkor. Most megint megpróbáltam, és ezt adja ki: Az általad megadott e-mail címek alapján az alábbi emberek már regisztráltak az iWiW-en."

Tehát ezek szerint Te már fent vagy a wiwen. Vagy mégsem?

svaleria 2008.11.10. 17:28:42

Kedves Will, Kedves mindenki!
Jakab még LMP klubban is fent van, valamint ELTE-re járt anno, ahogy látom itt az adatlapján :) szóval tudtam én, hogy okos enbör, csak mostmár ne kötözködjön.

Más:
Ugye azt senki nem gondolja, hogy az LMP alapítók, meg a közben csatlakozottak a Mindentudók Gyülekezete? :)
A programot vagy válságkezelést illetőleg nyilván van alap koncepció, de a lényeg a párbeszéd, társadalmi vita, hátha kisülhet belőle valami még jobb is.
(gondolom én)

Buga_Jakab 2008.11.10. 19:39:00

Kedves Will-, ez sötét rejtély. Istenuccse, ha szerénységem (BJ) megkap egy iwiw-es meghívót, azonnal beköszönök a 'Csevegő' topikra.

Kedves Vali, persze, hogy olvasgattam eddig is az iwiw-et. Ellenben kérlek meséld el ezt a kötözködés dolgot a buga89jaka@yahoo.com-on, nem akarom, hogy én legyek itt a téma, főként, hogy van már egy figyelemre méltó állásfoglalás a pü. válságról.

Nem szokásom Lehetmást dicsérgetni, de ez a mai írása az állásfoglalásról jó ötlet. Ezt kellene sűrűbben, mármint a jó ötleteket.

svaleria 2008.11.10. 19:40:24

u.i. Csak most tudtam végigolvasni A Lehet Más a Politika mozgalom közleményét a globális válságról, és nagyon büszke vagyok rá, hogy LMP-nek gyűjthetem majd a kopogtató cédulákat. :)))

Will-O-The-Wisp 2008.11.10. 21:40:29

Kedves Jakab!

Jó lenne, ha nem beszélnél össze-vissza. Egyik mondatban azt állítod, hogy nem vagy fent a wiwen, majd néhány sorral lejjebb pedig azt írod, hogy rendszeresen olvasod a wiwet.

Most akkor Buga Jakab vagy, vagy pedig Piszkos Fred? Nekem úgy tűnik, hogy inkább az utóbbi. ("Mindig csak kavarja... a málnaszőrt")

Buga_Jakab 2008.11.11. 13:25:26

Kedves Will-, azt hittem egyértelmű. A BugaJakab az egy nicknév, amivel nem vagyok az iwiw-en. Egyébként személy szerint elég régen iwiw-ezek, s olvasgatom is az ottani klub topikjait, ahogy arra BJ-ként többször is utaltam. Ennyi.
Bocs, ha ezzel zavart okoztam.

tódi24 2008.11.13. 14:05:41

szia Jakab!

Gondoltam egy merészet és felnéztem a tarkamagyar blogjára.
Tetszett a hozzászólásod, a kissé szenvedélyes, de számonkérő lemondásod, hogy a civil szerevezkedés megint ennyi volt.
Én is sokat vártam a tarka magyar rendezvénytől. Sőt ötleteket is adtam nekik, hogy mit lehetne csinálni. Nem éltek vele.

Mellesleg ha már válságjelekről beszélünk úgy érzem, hogy a két Szlovákiában történt esemény után nem sok jövő vár erre az országra. Nem azért mert megtörtént, megtörténhetett, hanem azért mert egy, de egy párt nem volt széles-e vidéken, aki az önmagukat magyarnak nevezett fajgyűlölőket el merte volna ítélni tettükért. És egy, de egy hírmédia sem, aki a szlovákiai magyarok szemszögéből prezentálta volna a történéseket.
Nem tudom láttad-e a Heti hetest. Több szlovákiai magyarnak a levelét olvasták fel. Olyan rendőr levelét, aki ott volt a focimeccsen, és egyéb polgárokért, akik kérték a magyarokat, hogy az ő békés együttélésükbe ne rondítsanak bele a magyarok, hanem ha csak ezt tudjuk, akkor inkább maradjunk itthon.
Nekem felháborító volt, hogy ezek mellett mind a négy párt kiállt, nehogy szavazatokat veszítsenek, miközben nekik tudni kell, hogy a szlovákiai magyarok mit szóltak a magyarországi "magyarok" fellépéséről. Sőt azt is tudniuk kell, hogy mi volt ott.
A szlovákiai magyar rendőr felesége csak azért izgult, hogy hazatérjen a férje a meccsről, ahol nem foci szurkolók voltak, hanem fajgyűlölők.
Abban is igazad van, hogy szánalmas egy olyan blog, ami a toleranciáról, megértésről és egymás elfogadásáról szól, de csak és kizárólag fajgyűlölők, népuszítók írkálnak a blogon.

Buga_Jakab 2008.11.13. 15:57:03

Szia Tódi! Én naponta ránézek a tarkamagyar.blog-ra, s vigyázok rá, hogy ne egy próbanáci hozzászólása legyen az utolsó. Nem hiszem, hogy sok olvasóm lenne (Rajtad kívül), de ez olyan higiénés dolg, mint a fogmosás.

2. Ilyenkor mutatkozik meg szélsőjobbos 'fajtársaink'-ról, hogy mi érdekli őket: legkevésbé a magyar emberek érdeke. Csurka is volt szíves tíz éve, amikor a NATO elkezdte bombázni Szerbiát, előállni területi követelésekkel. Szegény délvidéki magyar politikusoktól hallottam: Arra kérjük Csurka urat, hagyjon minket békén.

+1. Mindemellett mocorog bennem a kisördög: két év óta igen sokat hallani a magyar rendőrök durvaságáról. Érdekes volna - nemzeti hozzáállástól függetlenül - emberjogi szempontból megnézni, arányos volt-e a dunaszerdahelyi rendőri intézkedés.

Üdv: Jakab

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2008.11.13. 22:21:42

Lehet hogy ez az SZDSZ, de inkább nevezzük nevén az értelmi szerzőket, Kokó-Műhelyi-Csillog trió - játszik még Horngabcsi - állásfoglalása az áfacsökkentés kapcsán. Akkor én, mint az LGK legfiatalabb tagja ezt hatalmas tévedésnek tartom. A magam lehetőségeimhez mérten ellenkeztem és az Új Generáción ezzel ellentétes állásfoglalást sikerült is keresztül vinnem.

www.ujgeneracio.hu/index.php?oldal=aloldal&id=gazdasagi

"Második számú cél a valódi közteherviselés megvalósítása, a közterhek jövedelmi és vagyoni viszonyoknak megfelelő szétterítése. Ez növekedés szempontjából előnyös jövedelmi és másodsorban a társasági adók csökkentését jelenti. A kieső bevételeket kiadáscsökkentés mellett a vagyoni és forgalmi (fogyasztási) adók növelésével lehet pótolni."
süti beállítások módosítása