HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Békés, boldog radikálisok

2008.12.05. 18:22 :: Rigo'

A közelmúltban az LMP tagjai több utcai politikai eseményben is részt vehettek. Volt szerencsém időt szakítani valamennyire, így azt hiszem valamelyest képbe kerültem abból, hogy mit akar az utca népe.

Először is, nem lepődnék meg ha 2010-ben egy szélsőjobbos párt is bekerülne a parlamentbe. Közismert tény, hogy nehéz időkben a szélsőségek felerősödnek és talán nem hangulatkeltés azt mondani, hogy jelenleg túl sok konfliktus osztja meg a magyar társadalmat ahhoz, hogy aranykorról beszélhessünk. :-/ Az egyszerű embereknek elege van a politikából, és ezért józan ítélőképesség híján gyakran a szélsőjobb elhivatottságát választják. Természetes igény, hogy általánosítsunk és leegyszerűsítsük a problémákat. Ha nem így tennénk, nem tudnánk kellően gyorsan dönteni és elvesztünk volna az állandó vizsgálódásban. Éppen ezért vonzóak a szésőségesek is, mert egyszerű és erőteljes megoldást kínálnak valójában nagyon is bonyolult és nehezen megoldható problémákra. Hitler a zsidókat okolta a gazdaság csődjéért, a mai válságban pedig egyre többen beszélnek cigánybűnözésről, ami szépen lassan előkészít egy pogromot.

Gondoltam ha a nép ennyire változni, radikalizálódni akar, akkor adni kéne neki olyan alternatívát is, ami nem zilálja még jobban szét az országot és veri tönkre az összes eddigi eredményt. Egy zöld radikális magatartásformát, ami konstruktívabb az "odaláncolom magamat"-nál. Szerencsére van már ilyen. És nagyon jól működik.

Folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik nem lemondásként élik meg, hogy radikálisan változtattak a fogyasztási szokásaikon; hanem a napi örömökkel teli, valóban boldog élet kulcsának. Hogyan lehet őket követni? Mondjuk számold ki az ökológiai lábnyomod, majd olvasd el, hogy hol tudnád csökkenteni (reduce your footprint! gomb). Azután szánd rá az időt és gondold át, hogy melyik az a "rossz" szokásod ami valóban fontos (és hasznos) a te számodra; és mi az amit csak megszokásból, ne adj' Isten lustaságból teszel. Csak pár konkrét példa, ami közel sem fedi le a képet:

Egyre többen kerekeznek egész évben, mivel egy polár bélésű dzsekiben és egy szélálló kesztyűvel vígan át lehet tekerni a telet és csak a kemény fagyok idején kell buszra/kocsiba szállni. A dolog hozadéka, hogy télen nem fázol meg, mert hozzáedződsz a hideghez, ahogy tettük ezt a jólfűtött lakások ideje előtt. A kerékpározás okozta élvezetet és szabadságéreztet pedig nem lehet magyarázni, azt átélni kell.

Lassan minden 2-3. ismerőstől azt hallom, hogy nincs TV-je és ha valamilyen műsor érdekli azt megnézi a neten. Elképesztő, hogy mennyivel több ideje és energiája marad az embernek, ha nem néz TV-t esténként. A család sokkal többet érintkezik, esetleg társasájátékra is szakít időt és a közösségérzet újra feltámad a "rokonok élnek együtt" stílusban belakott otthonok helyett.

Az első eufória elmúltával, ha csak tehetem, kerülöm a hipermarketeket és inkább emberi kapcsolatokat ápolok a zöldségessel, az éjjel-nappalissal, a kifőzdéssel, a cukrásszal, a cipésszel, a fotóboltossal, a kocsmárossal, és még sorolhatnám. Talán nem kell ragoznom mit is jelent az, hogyha az eladó részletekbe menő felvilágosítást tud adni a saját árujáról, így valóban megkönnyítve a vásárlást, majd másnap rám köszön az utcán.

Attól, mert környezettudatosan élünk, már nem számítunk csodabogárnak, vagy önsanyargató bolondnak, sőt aktivistának sem; viszont irigylésre méltóan teljes és örömtelibb életet élhetünk, mivel újra megtanulunk a gyerekként megismert valós értékek felé fordulni, a szó szerint mondvacsinált értékek helyett.

A londoni Metropolitan Egyetem filozófia professzora, Kate Soper Alternatív Hedonizmusnak nevezi ezt az (egyre népszerűbb), nem fogyasztói  gondolkodású magatartásformát, ami egyszerre törekedik materiális és a spirituláis értelemben is jó életminőségre de úgy, hogy annak előnyeiből minden ember egyformán részesülhessen a jövedelmétől függetlenül. Az alternatív hedonizmus középpontjában nem a "zöld lemondás" és az önkorlátozás, hanem az élvezet és az életigenlés áll. Ehhez nem kellett a spanyolviaszt újra feltalálni, csak az anyagiakra koncentráló életstílust cseréljük vissza egy gyermekibb, sprirituálisabb értékszemléletűre.

(Kate Soper teljes írása 2009. elején jelenik meg magyar fordításban az ökopolitikai szöveggyűjteményben.)

Mindenki örömteli és teljes életre vágyik, de ezt a politika nem tudja megadni, csak a feltételein tud rontani, (vagy nagyon ritkán javítani). Az életmódunkat kell úgy és (csak) annyira megváltoztatni, hogy az nekünk okozzon örömet és ne a minden áron növekedni akaró cégeknek.

24 komment

Címkék: kampány tv fogyasztás kerékpár szélsőjobb radikális hedonizmus kisebbség utca embere pogrom ökopolitika ökológiai lábnyom

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr89806314

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - Zsolt Bakó 2008.12.09. 22:25:33

[...]align="right" class="Katlatszo"> linkajánló:[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.12.10. 18:16:39

Te Jacko, az miért van, hogy az írásaid hol eltűnnek, hol visszejönnek?

Rigo' 2008.12.11. 09:30:42

Öööö.... Talán mert rendszerint a "publikál" gombra nyomás után jövök rá, hogy mégiscsak hibádzik még itt-ott a szöveg és akkor jól átírom, átcímezem, meg ilyenek. (Ennek volt a címe a hedonista radikalizációt! is.) :)
Amúgy most szerintem logikusabb a felépítése, mint amilyen akkor volt, amikor olvastad. :)
Köszönöm a dicséretet! ;-)

Vay Márton 2008.12.11. 09:50:15

ja, én sem értem, miért gondolják, mondják lemondásnak, aszkétizmusnak, ha az ember változtat a bevett rossz szokásain. Lecseréli az előnyöket és a hátrányokat újakra, és pluszban megkapja az etikusabb alapállást, amivel korábban nem rendelkezett.

Buga_Jakab 2008.12.11. 12:53:14

Szerintem is fontos, hogy ne "lemondásnak" éljük meg, már csak azért is, mert az nem szokott tartós lenni. (Tipikus lemondás a fogyókúra, ami a mai falánk életvitelünknek már-már megszokott vezeklős rituáléja. :)

Rigó, írod is, hogy mi történik az első eufória elmúltával. Az külön jó, ha olyan tartalmas dolog jön be, mint az emberi kapcsolatok bővülése. Ha nincs is ilyen pozitívum (jómagam pl. lassan harminc éve élek 'tévétlen' életet), akkor is megmarad az a csöndes jóérzés vagy tudat, hogy kisebb ökológiai lábnyommal csörtetek ebben a világban.
(Ha jól gondolom, ez hasonlíthat ahhoz az érzéshez, ami egy hithű kálvinistát eltölthet, ha arra gondol, hogy tisztességes életet él, és ezzel meggyőződik magában/magáról, hogy ő üdvösségre méltó ember. :)

J.

Rigo' 2008.12.11. 16:48:19

Az iwiwen írta meg a véleményét egy régi sporttársam. Megengedte, hogy beidézzem amit írt, mer érdemesnek láttam erre:

"Kispánk, elolvastam a blogbejegyzésed, amit kiraktál ma az üzenőfalra. és csak röviden lenne hozzá pár megjegyzésem:

jól hangzó dolgokat írsz, és biztos igazad is van lényegében, hogy mi tehetné teljesebbé és boldogabbá az emberek életét. de ha átolvasod újra és visszakérdezel, hogy ezzel most mit is oldottam meg? mit üzentem én az embereknek? mennyiben mondtam újat? mennyiben mondtam mást, mint mondjuk egy pap, aki azt mondja, hogy fordulj a szeretet felé, ne foglalkozz az anyagiakkal és megtalálod a lelki békédet... persze nem erről írtál, de talán te is felfedezel némi párhuzamot olyan értelmben a két dolog között, hogy igazán nem old meg semmit.

ha már politikáról beszélünk és radikalizmusról, és azt mondod, hogy (meg)érted, hogy miért erősödnek fel a radikális érzelmek nehéz időkben, akkor itt a kerékpározz a munkába s játssz tásasjátékot, helyett mondhatnád azt is, hogy szeresd felebarátod. persze mindkettő lehet akár egy jótanács is, ha valaki komolyan megfogadja és valóban sikerül átalakítania az életét ilyen értelemben. de a politikától, egy politikustól nem azt várják az emberek, hogy az megmondja nekik, hogy mit és hogyan csináljon, érezzen, hanem tulajdonképpen azt, hogy oldja meg a problémákat helyette.

az írásodban alaptézisként fogadod el, hogy a politika nem tudja megadni azt amire az emberek vágynak, és ebből kiindulva mintha az embereket akarnád megváltoztatni... nem tudom, mi az lmp célja - én eddig azt hittem egy új párt, értelmes célokkal, kézzelfogható programmal, vagy legalábbis valami ilyesmi. amit írtál az nem több pár jól hangzó frázisnál, és bizonyos értelemben populizmus és struccpolitika is egyben. ha úgy érzed, hogy lehet más a politika és látod, hogy az emberek utálják a politikusokat és a politikát, és azt is felismered, hogy a radikalizmus vonzó is lehet, akkor miért nem adod meg az embereknek, azt amire vágynak?

miért utálják az emberek a politikusokat? miért utálják az emberek a politikát? radikalizmus kell? valóban lehet más a politika? akkor ne csak a nevetek legyen ez, hanem higgy is benne. ne az embereket akard megváltoztatni, hanem a politikát. vezess be egy "új" fogalmat: a radikális korrektséget.

(az ember hiába jár bringával dolgozni, hiába játszik társasjátékot, (és hiába jár vasánaponként imádkozni) attól még nem változik meg semmi. a világ és a politikusok ugyanolyanok maradnak, maximum én nem azzal foglalkozom, hanem a dobókockát (vagy az összekulcsolt kezeimet) rázom - amitől pillanatnyilag ugyan tényleg felhőtlen boldogságban érzem magam. de ez nem old meg semmit. ettől nem lesz más a politika.

az emberek csalódtak a poltikusaikban, mert mindenki tudja mindenkiről, hogy lop, csal, hazudik, simliskedik, összejátszik, bratyizik, mutyizik, nem azzal foglalkozik, ami a munkája lenne, hanem, hogy ő hogyan tudja megszedni magát minél jobban. akkor lesz más a politika, ha ezt sikerül megváltoztatnod. addig amíg ezt alaptézisként elfogadod és nem írtod ki ezt a fajta gyakorlatot (radikálisan) gyökerestől a politikai (és a táradalmi) életből, addig nem lesz más a politika.

persze bringázni azért lehet, de ki mondta, hogy úgy nem lehet bringázni, hogy ha közben mindenki (élen a politikusokkal) radikálisan korrekt??

akkor talán a hétköznapi ember - ha már nincs bringázás közben, és nem szédíti a sebesség meg a (hamis) szabadságérzés, és már megtisztult a szeme a boldogság könnyeitől, ami a gyerekeivel játszás közben homályosította el a látását, és épp az átható isteni szeretet sem fűti esendő lelkét - sem érezné lépten nyomon, hogy egy lúzer ;-)"

Rigo' 2008.12.11. 17:29:17

A válasz: Két dolog van.
1. Csak a vaknak nem világos még, hogy a politikai változásoktól rövid vagy középtávon nem lesz könnyebb az élet, legfeljebb, ha pártközeli mutyiember vagy. Ezt felismerni szerintem bőven elég volt a rendszerváltozás óta eltelt 18 év.
Persze történtek változások: Szabad országban élsz, megkaphatsz bármit, elmehetsz bárhova, s csak az anyagi lehetőségeid szabnak határt. Szabadon lehet szidni a politikusokat, (sőt az sem alkotmányellenes, hogyha a magánéletükben zavarod meg őket.) /Most ne nézzük a független média hiányát és a céges marketing agymosását./
De a jó életminőséget az határozza meg, hogy ezt miképp definiálod és az ehhez szükséges anyagiakat mennyire nehezen teremted elő. Ha napi 8 órával, akkor boldog vagy. Ha sokkal több is kevés, akkor nem.
A nagypolitika eddig annyit tett, hogy hülyeségeket ígért, te pedig megpróbáltál olvasni a sorok között, mielőtt elmentél szavazni.

Ha rövid távon jobb is lett az élet, hosszú távon biztosan megszívtuk miatta. Nézd meg az államadósságot! Aki ilyen adósságcsapdában nyugati jólétet mert ígérni az hazudott és hazudik ma is. Mind tudjuk, csak túl csábító elhinni, az ember meg gyenge.

Az LMP sem fog kakaót osztani a Margitszigeten és nem ígérhet 14. havi nyugdíjat sem. Igazságosságot, fenntarthatóságot és részvételt ígérünk mert szerintünk ezek a legégetőbben hiányzó jellemzői a hazai közéletnek. Ha a gazdaság működése igazságos, akkor van esély fenntartható és tartós növekedési pályára állni. De amíg az üzleti szférát átszövi a korrupció és a vidék nyomorog, miközben a városokban élőknek gyakran hétszámjegyű a fizetése addig van mit tennünk.
A különbség az, hogy mi szeretnénk meghonosítani a felelős politizálás fogalmát. Olyan célokat kitűzni amik megvalósíthatóak. Nem beszállni az ígérgetőversenybe. Ezzel viszont az esélyünk is elszáll a győzelemre (szerintem), mert a nép még mindig birka. Hogy mást ne mondjak, nézzük meg Orbán népszerűségét ma, azok után amiket eddig művelt...
Attól (is) reális alternatíva az LMP, hogy konstruktívan, az utca emberét bevonva akar politizálni, nem pedig szekértáborokba zárkózva, állóháborút folytatni.

2. Az ember akkor érzi magát lúzernek, ha kevesebbet keres, mint ami az általa jónak elképzelt életminőséghez elegendő. Ez viszont leginkább az emberen múlik. Ha jó szakember, vagy jólképzett és hajlandó kompromisszumokra, akkor biztosan fog neki megfelelő munkát találni itthon.
A baj inkább ott szokott lenni, hogy az emberek zöme azt nézi, hogy a másik mennyit keres, vagy hogy milyen gyorsan emelkedik az ő fizetése. Ez teljesen beteg hozzáállás és csak tartós frusztrációhoz vezethet.

Idén ősszel az én nettó fizum majdnem ugyanannyi volt, mint 7 éve, pályakezdőként. De alig egy éve esett le, hogy ez pont elég mindenre, ami fontos és hogy leállhatok körömrágással.
Én attól érzem magam igazi lúzernek, ha várok a dugóban, miközben a bringások sorra húznak el mellettem és olvasni sincs lehetőségem.

Abban egyetértek, hogy hiába élsz szerető közösségben aktív életet, ha felkopik az állad, az bizony frusztrálóan hat. De ma Magyarországon temérdek munkalehetőség van, gyakran csak annyi szépséghibával, hogy bizony dolgozni is kell a pénzért...

ichmagam 2008.12.12. 12:43:01

Amíg nem tisztul meg a politika a jelenlegi hatalmi elittől, és nincs megoldva a cigánykérdés (bűnügyi és szociális szempontból), addig nyugodtan számolgathatod az ökológiai lábnyomodat, nyomorogni fogsz és rettegni az utcán esténként.

Lehet toldozgatni egy lassan süllyedő hajót, de ha gazember a kormányos, és ezer újabb léket ver rajta a sok élősködő, így is, úgy is el fog süllyedni, akárhogy javítgatod.

Ez a véres valóság, amit rózsaszín liberális ködön keresztül nehéz meglátni.

ISTi 2008.12.15. 13:23:51

ichmagam! Ha jobb dolog tobzódni a véres valóságban, abban a hitben, hogy semmit sem tehetsz, hát hajrá! Másrészt mire megoldódik a cigánykérdés (mit is mondtál, mi erre a javaslatod?) talán még vissza is sírnád a jelen problémáit, mert a most még jelentéktelennek tűnő gondok hatalmassá nőnek. És ez lehet, hogy erős egyszerűsítés (vagy teljesen hülyeség), de a rendszerváltás idején nem voltak napirenden hasonló kérdések? Először legyen általános jólét (pusztán az anyagi javakra szorítkozva), aztán majd könnyebb lesz megoldani a többi problémát (népességfogyás, cigánykérdés, munkanélküliség)?

tódi24 2008.12.15. 16:31:00

szia Isti!

Én is valami ilyesmit akartam válaszolni ichmagam-nak, de aztán törtöltem.
Javaslatot olyanok, akik hazánk legnagyobb problémát a cigányokban látják egyrészt úgysem tudnak tenni, hiszen eleve azért vetítik ki másokra a problémájukta, hogy ne kelljen megoldani. Legalábbis ez az egyik oka. kényelmes úgy gondolkodni hogy minden rossz ami velünk történik az mástól függ.
Persze azt is elég nehéz elmagyarázni, hogy rossz évek következnek, és törpe gondoknak tűnnek majd a mostaniak, ha csak a karácsonyi bevásárlásokat nézed, meg az irtózatos hitelfelvételeket, amik azóta sem mutatnak csökkenő tendenciát.

svaleria 2008.12.17. 19:42:49

Azért ide, mert
1; ide még nem írtam :)
2; ez is radikális

mixonline.hu/Cikk.aspx?id=21579

Buga_Jakab 2008.12.22. 10:34:30

Szia Tódi!

Megnéztem, hogy itt volt a legutóbbi bejegyzés, amit nem mi írtunk. Öt napja történt. :((

svaleria 2008.12.22. 12:53:58

Jakab, Tódi, többiek, én is eljövök ide vagy naponta tízszer, nem szeretném, ha egyedül éreznétek magatokat, vagy valami ilyesmi. :)
Csak hivatalos helyen magamban én sem szeretek annyira beszélgetni. Olyan izé-bizé, nem? :)

No:
Békéset, Boldogot, Kellemeset!

svaleria 2009.01.04. 09:46:53

No, két hét punnyadás utáni idei első, számomra eddig a legjobbnak ítélt cikk:
www.gondola.hu/cikk.php?szal=62749

És igen, valószínűleg (jobb híján ) a békés boldog radikális feeling-et kéne érezni mindazoknak akik nyolcvanezer körül keresnek.
Annyiból ki lehet jönni, való igaz.
A milliárdosoknak meg nem lehetne elgondolkodni, hogyan tudna a vagyonából visszaosztani kicsit a nagyon szegény dolgozni vágyó embereknek, de mondjuk ne Hawaiion, hanem itt?

tódi24 2009.01.05. 16:26:18

szia svaleria!

szerintem a milliárdos, ha jó munkahelyteremtő, akkor inkább most gondolkozzon a munkahelyteremtésben.
Nem tudom láttad-e a 100 leggazdagabb emberről szóló műsort.
A milliárdosok között nagyon sok van, aki az év minden napján dolgozik, mert ha egy "vállalatbirodalom" összedől, akkor igencsak sok ember válik "szegénnyé", dolgozni akaró szegénnyé. És most nagyon sok vállalatbirodalmat fenyeget ez a veszély.
Én inkább azt mondom, hogy mindenki adjon annyit amennyit tud. A gazdag is és a szegény is.
A nyugdíjasokkal pedig nem az a baj, amit a cikk ír.
A nyugdíjasokkal nem az a baj, hogy 62 év fölött annyi a nyugdíjasok száma, amennyit a következő nemzedék nem tud eltartani. A nyugdíjasokkal az a baj, hogy 62 alatt, (ahogy Bokros Lajos mondta a nyugdíjrendszerről szóló műsorban)csak az nem nyugdíjas, aki nem akar az lenni. Nem tudom, hogy hallottad-e, hogy van falu, ahol mindenki nyugdíjas? Most folyik a vizsgálat, hogy hogyan lett az egész falu lenyugdíjazva. Bokros kimondta, hogy nagyon sok azon nyugdíjasok száma, akik 20-25 évet dolgznak aztán meg 30-35 évig nyugdíjasok, miközben tök egészségesek és munkaképesek. Végigvették az állami szférába a korengedményes nyugdíjazásokat és egy fél órás műsor nem volt elég. A buszsöfőr azért megy korengedményesen nyugdíjba, mert buszsofőr, a rendőr azért mert rendőr, a határőr, mert határőr, a tűzoltó mert tűzoltó. A vállalati szférába meg senki (szerencsére), mert ha azok is nyugdíjasok lennének, akkor már tényleg vége lenne az országnak. A buszsofőr elmondta, hogy nekik jár a korengedmény, mert mind derékbántalmakkal mennek már akkor is nyugdíjba. Ugyanakkor nekem van olyan kereskedelembe hűtőgépeket szerelő-szállító ismerősöm, aki 30 évessen rendelkezik olyan gerincbántalmakkal, hogy minden 4. hónapban az idegen van gyógykezelésen. Majd elmondják neki, hogy ne emeljen sokat. Ha-ha, vagy he-he. A saját bejáratott vállalkozását dobja el és építse fel az új vállalkozását? Mindenesetre ő nem fog gerincbántalmakkal nyugdíjba menni, mert nem állami szféra, hanem vállalati. Mellesleg a vállalati szférában dolgozó céges buszsofőrnek ugyanazok a gerincbántalmai, mint az állami szférába ő azonban mehet 62 évesen nyugdíjba.
Mellesleg azt sem engedném meg, hogy amely rendőr nyugdíjas lesz 40 éves korára utána ugyanazt folytassa maszekban. Ez semmire sem jó csak azt idézi elő, hogy a rendőrség össztársadalmi szinten érdekelté legyen téve, hogy a közbiztonság minél rosszabb legyen. Így van ugyanis biztosítva minden aktív férfikorban levő 40 éves rendőr számára, hogy nyugdíjazás után "SZEKURITI" lehessen még vagy 20 évig. Ha nem jó a közbiztonság, akkor ugyanis minden sarkon állhat egy "SZEKURITI".
Döbbenet volt, amikor kimondták, hogy mennyi a nyugdíjazás átlag életkora beleszámítva az ország összes nyugdíjasát. Mindeközben meg növelni kell folyamatosan a nyugdíjkorhatárt, mert a politika azt megengedheti magának, hogy egy éppen 61 éves előtt bezárja a nyugdíjba vonulás ajtaját, de azt, hogy az állami szféra összes doglozója sztárkoljon, mert megszűnik a kánaán azt már nem vállalhatja be. Ezért a kánaánt fenn kell tartani még akkor is, ha ezt a kánaánt sárba ragadva gürcölő kereskedők, burkolók, villanyszerelők, vasárnap is dolgozó programozók teremtik is meg.

Nem akartam már írni ide, mert nagyon nagy a pangás és nincs semmiféle hozzászólás, de gondoltam erre azért reagálok.

Tódi

Buga_Jakab 2009.01.05. 17:40:56

Kedves Tódi!

Rádlicitálok. Svédorszában 71 éves nyugdíjkorhatárt hirdetett meg a kormány. (Persze átmeneti idő, meg kevesebb pénzért korábban is nyugdíjba lehet menni.)

Egy kis személyes: Éppen ma cipeltem föl másodmagammal egy mosógépet. Ilyen már volt többször is, de életemben először gurtnival. Rutintalanul előreengedtem a társamat, így a súly nagy része rám hárult (gurni, dőlés, súlypont, szóval logikus.) Azóta zsibbad a gerincem - és Te nem engedsz nyugdíjba menni!

No meg Bokros-nosztalgia, ha már említed. Neki köszönhetjük, hogy (elvileg) 62 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár. Ezzel megszűnt a férfiak diszkriminációja (hogy a nők öt évvel hamarabb megettek nyugdíjba, holott mi hamarabb hullunk el); no meg nem állt (annyira) fejre a nyugdíjpénztár.

No, boldog új évet minden kedves olvasónknak: Jakab

svaleria 2009.01.05. 19:32:10

"de azt, hogy az állami szféra összes doglozója sztárkoljon, mert megszűnik a kánaán azt már nem vállalhatja be. "

Egy megoldást látok, a helycserés támadást.

Aki nem tudja milyen érzés futószalag mellett mondjuk kábelt tekercselni főiskolai végzettséggel vagy éretségivel azon vitatkozni a főnökével hogy a 2,9 perc az nem három perc 30 másodperc, az keveset tud a hazai viszonyokról.

svaleria 2009.01.05. 19:37:32

u.i. szóval hogy a norma nem erős mert három és fél perc alatt meg lehet csinálni, csak sajna melós szerint a norma erős mert csak 2 perc 54 másodperc van rá szóval ebbe csak belebolondulni lehet.

tódi24 2009.01.05. 20:17:49

Jakab!

Éppen azt írtam, hogy a állami szférában ugyanazzal a gerincbántalommal elmehet a buszsofőr korengedményes nyugdíjba, míg vállalati szférába senki.
Mellesleg Bokros Lajos nem mondta egy szóval sem, hogy a 62 éves nyugdíjkorhatár nem növelhető abban a műsorban. CSak azt mondta, hogy nem csak illetve nem az a legnagyobb gond, hanem a sok korengedmény, amitől csak az nem nyugdíjas, aki nem akar.
A Svédországi 71 év meg most megint elég rossz összehasonlítási alap. Egészségügyi állapotot is össze kell hasonlítani.
De akármit is mondjunk a 40 éves nyugdíjkorhatár sok állami dolgozónak akkor is nevetséges, ha más országokkal hasonlítgatjuk össze magunkat.
Keresztapámnak van egy jó története. VEle szembe lakók mind le vannak százalékolva. EGyszer kiültünk a ház kertjébe és mondta: "az ott süket, az ott vak, az meg aki ott szalad, deréktól lefele béna". Na jó ez túlzás. Az tény, hogy mind le van százalékolva, de más okokkal. A helyzet iróniája, hogy nem messze vagyunk ettől sem.

Éppen most hallottam, hogy a szociális segélyen levőknek a jövőben 90 napot kell dolgozniuk. Hát hol? Az állami szférában.
Eddig is megvoltak az állami szférában a turkálóba járások. Most majd hallgathatják a szociális segélyen levők, hogy hát örüljél, hogy egyáltalán dolgozhatsz és rácsukják 120-200 e Ft-os fizetésükkel a szoc segélyesekre az ajtót majd elmennek intézni a maszek ügyeiket.
Ha valamit akartak volna a szociális segélyesekkel akkor éppen a vállalati szférát kellett volna azzal a 90 nappal erősíteni, nem az állami szférába bedugni őket 90 napra, amikor egyébként is rengetegen dolgoznak az állami szférába. És akkor állítólag vissza kell építeni az állami szfárát. Illetve nemcsk a szoc segélyesekről van szó. Azok is kapnak ilyen lehetőséget, akik vagyoni okuk miatt nem jogosultak semmilyen juttatásra de már elég régóta munkanélküliek. Ilyenek pl. az ötvenen felüli nők, stb.
EGyik barátnőmnek kis üzlete van, amit ő vezet. Ha bürokratikus ügyeit kell intézni, akkor alkalmazottat kell neki szerezni, vagy egy rokont beültetni (ami még szabályozva is van, hogy ki lehet a segítő családtag). Neki szerintem sokkal jobban jött volna, hogy ha valamelyik munkanélküli ismerősét legálisan berakhatta volna úgy, hogy neki nem kerül semmibe. És akkor mi van? 90 napra mehetnek be az állami szférába. Az egyik barátnőm ilyeneket intéz és gyakorlatilag tudva az adatokat, hogy ez mennyi embert érint szarrá röhögték magukat, hogy nekik csak a lábukat kell majd lóbálni. Van település ahol van egy hivatal és semmi. És van egy csomó szociális segélyes, vagy aki segélyre jelenleg nem jogosult, tehát csak regisztrált munkanélküli. Biztos majd az lesz a kilencven napos feladatuk, hogy a hivatal körül kell szaladgálni.
Tiszta röhely az egész.

Ja és még valami. Attól, hogy valaki nem dolgozott még futószalag mellett életében nem jelenti azt, hogy nem ismer olyanokat, akik ott dolgoznak.

Lehet, hogy te nem dolgoztál állami szférában, de az is biztos, hogy az is szükséges, hogy az ember átlássa az állami szféra pazarlását, hogy a "hazai viszonyokat" ismerje. Erre éppen szükség lenne a vállalati szférákban dolgozóknak, mert a vállalati szférát sok esetben az állami szféra pazarlása miatt terheli olyan adóteher, ami a jelenlegi válságos rendszerben minden 50. vállalatot felszámolás alá juttat.
Persze van haszna is a vállalatok felszámolásának, mert el kell indulni az egészséges vállalati méret felé és ennyi haszna van a válságnak, hogy felszámolja majd az egészségtelen vállalatméreteket. Erre 18 év piacgazdasága nem volt képes. De ettől függetlenül gondolom, hogy erősíteni kellene a 90 nappal a vállalati szférát.

Tódi

Ennyi hülyét egy csomóba, mint akik a parlamentbe vannak! Iszonyat.
Ha valamikor akkor most éppen kellene erősíteni a vállalati szférát. És ez a 90 nap nagyon is megfelelt volna.

Vali!

Neked meg annyit, hogy a vállalati szféra (mint szülő, mint beteg, mint hivatalnak kiszolgáltatott ember) mindig kiáll az állami szféra mellett, amikor azok sztrájkolnak, meg verik a seggüket a földhöz. Ott van pl. a Máv mellékvonalainak megszűntetése. Aki tudja, hogy egy mellékvonal mit jelent, mert esetleg vidéki és látott már ilyet az nem tudom, hogy hogyan tudta felemelni a hangját a mellékvonalak megszűntetése ellen. A negatív hírmédia, meg az ellenzéki politika mégis kijárta, hogy a passzióból fenntartott mellékvonalak továbbra is fent vannak tartva.

A helycserés támadásról meg annyit, hogy akkor aztán végképp tönkre menne az ország, ha azok, akik az állami szférába évtizedekig hozzászoktak a kánaánhoz be legyenek dobva pl. egy olyan energiaszolgáltatóhoz, ahol még azt is figyelik, hogy hányszor megy a dolgozó WC-re.

Ja egyébként én állami szférában dolgoztam, de mindig az a ló voltam, akit ütnek mert húzott. Ma is vannak ilyenek, akik sokszor 5-6 ember helyett dolgoznak. Nekem nem jutott futószalag. Túlóra volt viszont bőségesen. Viszont belülről láttam azt is, hogy csak az elhivatottság az, ami meghatározza, hogy az állami szférában dolgozik-e az ember vagy sem.

Viszont egyszer már tényleg jó lenne, ha a futószalagok mellett dolgozóknak felnyílna a szeme, hogy minden szenvedésük gyümölcsét leszüreteli az állami szféra.

Máv sztrájk se lenne ennyi, ha a lakosság tisztába lenne azzal, hogy ez felelőtlenség. És nem lennének rá vevők az emberek.

tódi24 2009.01.05. 20:24:41

szia jakab és VAli!

EGy kicsit a címzetteket elrontottam.
olvassátok el, hogy mi szól egyikőtöknek, másikótoknak.

sziasztok

tódi

svaleria 2009.01.05. 21:15:51

és én odadom a nagy A-mbol a nagyságot a jakabnak :)

"de mindig az a ló voltam, akit ütnek mert húzott."
ezt a mondást még sosem hallottam, és iszonyat, de tényleg így van...

Rigo' 2009.01.06. 11:55:21

Hát nagyon is így.
Én olyan cégcsoportnál melózok, ahol az állami szférából érkezők adják a zömöt már 20 éve, úgyhogy itt van cégenként 1-2 agyon össze-vissza vert ló, plusz a vezér.
A többieket meg 2-3-szor kell visszaellenőrizni, hogy megcsinálta 3 nap alatt a félórás feladatot, amit kapott.

De kedvenceim akkor is az önfényezésben jártas alig képben levő felsővezetők...

tódi24 2009.01.07. 08:41:56

Szia Riggerjack!

Hát csak annyit a vezérhez. Hogy olyan mindenhol van. Begyűjti az infót aztán egész nap a nagyvezérnél ül, ahol előadja, hogy ő csinál mindent. Ismerős.
Ezekre az emberekre van egy nagyon jó mondás, amit sajnos a országunkban nem nagyon ismernek, vagy figyelmen kívül hagyják. Így szól.
"Nyelvvel malmot hajtván lisztet nem őrölnek." :)

Tódi

lastex of kronos 2009.01.14. 01:09:10

Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem:)

"2007. január 25-én budapesti Science Cafénk
a British Council támogatásával társadalmunk
természetfogalmáról rendezhette meg
a Merlin Színházban Kate Soper angol nyelvû
elôadását magyar tolmácsolással. A Londoni
Metropolitan Egyetem Európa változását kutató intézetének (Institute for the Study of European Transformations) filozófusa amellett érvelt, hogy korántsem a természethez való visszatalálásunk jelenti ma a problémát, hanem hogy sikerül-e olyan életmódot választanunk, ami ökológiailag üdvös, s egyúttal tiszteletben tartja egyedülállóan emberi igényeinket, örömeinket
és képességeinket. Kate Soper egy
fenntarthatóbb fogyasztásra épülô jobb élet
lehetôségeit és egy zöldebb politika számára
levonható tanulságokat is áttekintette."

www.kotok.hu/kotok%20magyar.pdf
süti beállítások módosítása