HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Bulizna Ön ezekkel az emberekkel?

2009.01.05. 15:25 :: bnct

„Venne Ön használt autót ettől az embertől?” – így szól a klasszikus, a politikusok hitelességét tesztelni hivatott kérdés.

Miután ezt felidéztük, gyorsan felejtsük is el, mert nagyon káros képet sugall a politikáról, „politikus” és „választó” viszonyáról. Eszerint „a politikusnak” van egy portékája (jobb esetben néhány megoldás, esetleg valami eszme, értékrend; rosszabb esetben csak önmaga), amit haszonnal akar továbbadni „a választónak”. És van két külön világ, a politika és a társadalom, ami csak néhány évente, egy üzleti tranzakció (ígéretért szavazat) keretében találkozik.

Ennél jobb kérdést ajánlok: „Bulizna Ön ezekkel az emberekkel?” Itt nincs üzleti tranzakció, nincs gyanakvás, nincs távolságtartás; van helyette (jó esetben) közvetlen kapcsolat, kölcsönös jóérzés és közös élmény.

Nézzük át, kivel lenne érdemes bulizni! A rendszerváltó pártok mostanában ünnepelték 20 éves születésnapjukat: a Fideszben a szűk vezérkar rendezett elitista ünneplést az egykori kollégiumban; ide be se jutottunk volna, és aki nem Viktor csókosa, annak ott amúgy sem terem babér. Az SZDSZ szülinapján volt füst és fény – meg üres széksorok, kényszeredett optimizmus, és a korábbi vezető arcok hiánya. Ezeken az embereken messziről látszik, hogy nem szeretik egymást, így aztán nincs az a kimondottan jó hangulat. Passzolnám. Az MDF bulija, ha volt egyáltalán, nem vitte át a média ingerküszöbét – de lehet, hogy belátták: senki nem mulat szívesen öt darab unalmas, pókhálós figurával. Az MSZP még ebben is az államszocializmusnál tart: hosszú asztal, vörös terítő, elnökségi beszédek – aki inkább koncerten, mint tósztokon csápol, annak ez a párt is kihagyható.

Minden eddigi persze csak apropó volt arra, hogy megosszam, mennyire jók az LMP-s bulik. Nagyon. ;)

Az októberi nyitóbuli a Gödörben annyira fesztelen volt, hogy sokan nem is sejtették, egy politikai szervezet partiján szórakoznak… Az év végi mulatozás persze más volt: a karácsonyi esemény meghitt és – a gödrös létszámhoz képest mindenképp, de főleg hangulatában – családias. Gyerekek és kutyák az irodában, házi készítésű sütik és indián karácsony: mindenki hoz valamit, ami számára kedves, de nem nélkülözhetetlen, és visz valamit, ami megtetszik neki. Ingyen van, fenntartható, és végtelenül személyes. Volt persze karácsonyfa is: egy kétdimenziós, festett fa, és egy háromdés, feldíszített szobanövény. És természetesen volt forralt (meg nem forralt) bor, és mellette csendes csevely meg béke-szeretet, ahogy azt karácsonykor kell.

A szilveszter megint különbözött – követte a klasszikus házibuli-receptet: egy nagyobbacska lakás, sok, nagyon sok jó ember, és kellően eklektikus zene. Kb. annyian voltunk, mint egy nagyobb párt küldöttgyűlésén, és mindenkivel volt közös – nem, nem ellenség (mert olyasmivel nem élünk), hanem – ismerős. Mindenki megtalálta a maga kedvenc számait, és mindenki elviselte mások kedvenceit. És úgy tűnt, mindenki szeret mindenkit – ahogy az idő és az alkohol fogyott, egyre inkább, de szerencsére azért általában nem tettleg… Egy szó mint száz; én ezután is nagyon szívesen buliznék ezekkel az emberekkel (és még fogok is eleget, ha minden jól megy), és nektek is csak ezt tanácsolhatom: bulizzatok elempésekkel, mer' az jó! :)

A végére még egy személyes vallomás: általában nem érint meg az obligát éjféli himnusz, sőt, konkrétan sosem okozott katarzist - és általában sem vagyok az a patetikus pillanatokra fogékony srác. De idén újévkor egészen felemelő volt, ahogy egy kisebb tömeg közepén állva hallgattam a Himnuszt, néztük a Duna fölött a tűzijátékot, és tudtam, hogy körülöttem mindenki valami hasonlóra gondol: nagy év lesz 2009!
 

58 komment

Címkék: buli pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr46859429

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deflorator 2009.01.05. 19:19:24

Deutsch Tamással nem buliznék, mert minden nőt megdugna.
De Lendvaival sem, mert elszédülnék amikor nézném ahogy pislog.

cuebler 2009.01.05. 21:16:49

a Parlamentben tartanék egy hamisítatlan kis "arabos" bulit. igaz, az ak-47-tel a levegőbe is vízszintesen lőnék, rövid sorozatokkal, nehogy valamelyik túlélje...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.05. 21:18:49

Három pont.

1. Nagyon szerencsétlen dolognak tartok egy politikai párt melletti ilyen, nyíltan érzelmi alapon történő agitációt.

2. Ettől teljesen függetlenül személyes és egészen esetleges szórvány tapasztalataim az LMP-vel éppen, hogy nem hoztak közel ehhöz a, nekem úgy tűnik, az újkeresés konjunktúráját meglovagolni, és fiatalok idealizmusát kihasználni remélő alakulathoz. Minden egyes ponton egyértelműen kiábrándító jelenségeket produkált az érintkezés, hol ilyent, hol olyant. Ezekben a közös a hitelesség hiánya volt.

3. Egyszer egy barátom roppant hasonló alapon népszerűsítette előttem az SzdSz-t, mint ez az írás az LMP-t. Ma már ő sem látja úgy.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2009.01.05. 22:17:00

Persze, olyan miniszterelnököt akarok, akivel jót tudok bulizni.

Továbbá olyan fodrászt akarok, akivel jól lehet pókerezni.
Meg olyan orvost, akivel jól lehet agyaggalambra lőni.
Meg olyan autószerelőt, akivel jól lehet squasholni.

Meg olyan közéleti bloggert, akin jól lehet röhögni.

cato fong 2009.01.05. 22:19:21

csatlakozom "A Nép - Te vagy"-hoz.
ez így maxigáz. nem érzelmi alapon kell politizálni (ahogyan ez a poszt teszi), mert ebbe hal bele az ország. semmiről sem alakulhat ki normális vita, mert minden ilyen kezdeményt csírájában el lehet fojtani érzelmi alapon. ahogy egyébként meg is teszik.
Alapvetően szimpatikus alakulat az LMP, Schiffer nagyon hiteles figura a szememben (a többiek is biztosan azok, de róluk nem tudok nyilatkozni). őszintén drukkolok nekik, hogy bejussanak a parlamentbe 2010-ben, jelen állás szerint talán nyomnék is nekik egy x-et.
de az ilyen ratyi "fiatalos marhajófejek vagyunk" blogbejegyzésekkel szerintem a saját nimbuszukat rombolják.
és megint egyet kell értsek

keb_26 2009.01.05. 23:06:18

Ilyenek voltak régen a szadeszes bulik. Csak volt pár jó zenekar is. (régen ...)

Ha meg mégrégebbre gondolok, akkor ennél meg meg 10x nagyobb érzés volt egy fidesz (nem a magyar polgári párt, hanem a fiatal demokratás) buli (nagyon régen...)

A lényeg h egy új, tiszta pártnak nem nehéz jó bulit tartania, sőt lehetne jobbat is...

Amúgy hajrá

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.05. 23:24:21

kid run kid:
s ne csüggedj, a dolgok... hát..., lesznek is általad..., meg azé' alakulnak is...
kívülről..., maguktól-e?

"Your words they never spoke so clear to me
The way they did that day
I always dreamed we'd be forever
I always thought it'd be ok
I took for granted all you gave me
I never thought you'd go away
Was this not love that we were sharing
I thought love never went away

Say goodbye to memories
Cause I have said so long
Say goodbye to all our dreams
It's time now to

I see now this is where our story ends
So just move on I'm told
Today I loved someone for three years
Tomorrow learn to just let go
To have your best friend always be there
Then one day to see her go
My world is falling all around me
And girl your all I know

Say goodbye to memories
Cause I have said so long
Say goodbye to all our dreams
It's time now to move on

And on and on I've tried to
Let go
My mind can not forget you
You're all I know

Say goodbye to memories
Cause I have said so long
Say goodbye to all our dreams
It's time now to move on"

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.05. 23:48:57

@túlsúlyos tini akrobata:

Schiffer az én szememben is, de az úgy tűnik elég meghatározó szerepű Elek, annál kevésbé.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.01.06. 00:03:11

DE most komolyan. Ki az az elmebeteg állat aki egy párttal karácsonyozik meg szilveszterezik? Értem én hogy über fasza arcok vagytok meg tartjátok egymás haját hányás közben, de wazz Nektek nincs családotok meg barátaitok?

is 2009.01.06. 00:45:42

a használt autós mondat Lee Iacocca-tól, pontosabban a Chrysler akkori reklámjából származik, és semmi köze nincs a politikához. tényleg a Chrysler használtautó-részlegét akarták vele (sikerrel) felfuttatni.

trx · http://www.conspiracy.hu/ 2009.01.06. 08:38:37

Én lenni tudatlan.
Mi a bánat az az LMP?

Egyébként meg ezekkel bulizni? Nóóóóóóóóórmáááááális?!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.01.06. 08:39:07

Butaság.
A "vennél tőle használt autót?" kérdés azt jelenti, hogy megbíznál-e benne.
A "buliznál-e vele?" meg arra, hogy jófejnek tartod-e. Kurvára nem ugyanaz a két kérdés.
Van erre egy alaposan elkoptatott kifejezés: funkcionális analfabéta.

OmegA404 (törölt) 2009.01.06. 09:21:53

Úristen... idulj a választáson... aztmajd meglátod.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2009.01.06. 09:28:43

Szép Index-főoldalas politikai propagandaposzt, benne óriási kilógó lólábbal, melynek eltakarására a szerző még csak kísérletet sem tesz.

"Nagy év lesz 2009!" Erről a nemzet Árpádját kéne megkérdezni ( index.hu/velemeny/jegyzet/buek2009/ ), bár tőle függetlenül én sem látom túl rózsásnak a helyzetet - nem mintha az én véleményem bármit is számítana.

szobatars 2009.01.06. 09:48:55

LMP = SZDSZ Revival Band

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.01.06. 10:03:46

@szobatars: miért is? Az SZDSZ is talán ökopolitikai alapon áll? Esetleg fellép a korrupció ellen? Vagy talán érdekli, hogy a multi áruházláncok import szeméttel etetnek minket? Esetleg a vasút leépítése helyett ők is fejlesztenék a vidéki közlekedést? Egyáltalán, hogy hasonlíthatsz egy olyan párthoz, aminek az egyik szakértője (Mihályi Péter) a falut, mint olyat 'középkori csökevénynek' nevezte?

szobatars 2009.01.06. 10:10:17

Lastres

hát úgy, hogy az LMP emberkéinek zöme a 90-es évek második felétől az SZDSZ holdudvarához tartozik..arról nem is szólva, hogy bevallottan Fodor Gábort szerették volna megnyerni pártelnöknek...neki meg nyilván semmi köze az SZDSZ-hez...

Jó lenne, ha az elmúlt 10 évre visszaolvasnál belpolitikai kérdésekben..
:-)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.01.06. 10:31:12

@szobatars:
nem kell visszaolvasnom, több mint egy éve tag vagyok, azért merészelem megkérdőjelezni azt, amit írtál.

"bevallottan Fodor Gábort szerették volna megnyerni pártelnöknek"
Nahát, ezt nem tudtam. Ki valotta be?

A Védegylet és más zöldek az SZDSZ holdudvarához tartoznak? Ha megnéznéd a Védegylet belpolitikai témájú állásfoglalásait az elmúlt 10 évben, nem sok közös pontot találnál...

szobatars 2009.01.06. 11:50:20

Lastres

Újrahangolódás – Figyelő, 2008/17. szám).

szobatars 2009.01.06. 11:52:16

"Sólyom László államfő többször is hangoztatta, hogy szívesen látna a jelenlegi jobb-bal megosztottság korlátain túllépő, a környezetvédelmet, a fenntartható fejlődést középpontba állító politikai erőt. A közös lobbizásban együttműködő Sólyom, Fodor és a Védegylet sokak számára olyan összeköthető pontoknak tűntek, amelyek egy új zöld párt körvonalait rajzolták ki. "

(Forrás: www.vedegylet.hu)

Rigo' 2009.01.06. 12:07:24

Hát erősen homályos körvonal. Amennyire én tudom két db ex SZDSZ-esünk van, akik jelenleg nem tartoznak az aktív maghoz:
Hajós András és egy másik srác, aki tavaly, vagy azelőtt lépett ki a szadeszből.

Nem kéne ennyire leegyszerűsíteni minden áron a kérdést, csak mert a konzervatív szempontok mellett liberális értékeink is vannak. Való igaz, a zömöt adó ifjabb generáció inkább liberálisan gondolkodik és a programunk sem tartalmazza a melegek, a más vallásúak, vagy az eltérő genetikai állományú emberek üldözését és gettókba zárását.

Épp annyi közünk van a szadihoz, mint bármelyik másik párthoz.

Azon egyszerűségtől röfögő bloggerek pedig, akik az LMP rövidítés értelmét keresik, talán vessék a jobb oldalra a tekintetüket, majd kattintsanak a legfelső linkre.

Rigo' 2009.01.06. 12:15:41

Való igaz, hogy nem okos dolog érzelmi alapon politizálni és - talán meglepő - de mi szeretnénk ezt a fajta demagógiát is kiirtani a közéletből.

A bejegyzés sokkal inkább személyes élménybeszámoló, mint egy párt(csíra) programja, vagy állásfoglalása. Kéretik így olvasni, ha ez nem jött volna le elsőre. Az amúgy igaz, hogy a legtöbb párt indulásakor a bulik hasonlóan jók és eufórikusak voltak (lehettek). Ettől még szerintem nem ciki írni róluk.
(Épp az LMP karácsonyon mesélt egy utcáról beeső történész srác arról, hogy a levéltári anyagok az MKP indulását is eufórikusnak, Rákosit 10 nyelven beszélő zseninek mutatják, ahova szép lassan, de nyomon követhetően érkezett meg a torzulás és az őrület a nagy testvér képében.)

Tyssnek válaszolva az bulizik egy párttal, akinek a baráti/családi köre átfedésben van a szervezettel.

Kicsit békésebb újévet mindenkinek!

Buga_Jakab 2009.01.06. 14:07:23

"Azon egyszerűségtől röfögő bloggerek pedig ..." - nem szerencsés ez a stílus.

Egy-két nagyságrenddel följebb: szegény Antall József is igen rosszul járt, amikor megsértődött egynéhány igaztalan sajtó-támadáson.

"nem okos dolog érzelmi alapon politizálni"
:(((

cato fong 2009.01.06. 17:26:04

@A Nép - Te vagy!
nem tudtam, hogy Elek Pista is együtt nyomja a blues-t az LMP-vel, ő eddig inkább a Fidesz szekerét tolta (korábban meg az MDF-ét). rákerestem hát, és ezt találtam :
lehetmasapolitika.blog.hu/2008/06/06/se_baloldal_se_jobb_se_masmilyen
itt viszont nem csinál egyebet, mint véleményt nyilvánít egy panel tagjaként (Schiffer és az überPC gáncsnélküli Lohengrinje, György Péter mellett - aki kurva idegesítő versenyző a médiában több-kevesebb rendszerességgel szereplő politikai kommentátorok-független értelmiségiek [utóbbi kategóriáról beszélni a mai Magyarországon persze meglehetősen megmosolyogtató] nem gyenge mezőnyében).
vagy ennél nagyobb szerepet is vállal Elek az LMP-ben? a honlapon nem tűnik fel:
lehetmas.hu/rolunk
Presidential Task Force on Market Mechanisms

cato fong 2009.01.06. 17:28:04

előbbi hozzászólásom utolsó mondatát nem ide szántam, bocs.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.07. 10:26:32

@Riggerjack:

Bocs, az, hogy érzelmi alapon (nem hogy nem okos, hanem kifejezetten) helytelen politizálni, az minden csak nem demagógia. Inkább axiómának nevezném, ha már valami skatulya illetve nálad bélyeg szükséges erről a szempontról. Engedelmeddel ez is csak arra mutat nekem, hogy az LMP miközben mindenről beszél, valójában nem mond semmit.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.07. 10:43:40

@túlsúlyos tini akrobata:

OK, megfogtál. Az a helyzet, hogy értesüléseim nem mélyek, csak benyomásszerűek, érintőlegesek. Csak annyi amennyi a saját bevalottan inkább intuitív álláspontom kialakításához szükséges volt. Nem érzem azt, hogy túl sok figyelmet érdemelnek, hogy fontos lenne nagyon odafigyelnem rájuk. Eddig a hátér, hogy érthess. Namost ezen belül találkoztam Elek nevével az információ oldalaikon, nekem úgy tűnt elég súllyal. De nem jegyeztem meg hol, pontosan milyen megszövegezéssel, mert mondom nekem magamnak amit láttam kb elég is volt. Ugyanakkor egy LMP-sel beszélgetésem során ezt említettem, és ő anélkül, hogy egyébként taglaltuk volna, megerősítette, amikor valahogy úgy fogalmaztam, hogy úgy látom az egész mögött Elek áll. Nem állok jót érte, hogy szó szerint így fogalmaztam meg amivel kapcsolatban ő egyetértett, de ha nem szószerint, akkor megközelítőleg így.

svaleria 2009.01.07. 12:28:01

Egyrészt az a szép, hogy LMP-ben lehet valaki volt Fideszes vagy volt MSZP-s, a kutyát nem érdekli, az számít, tudna-e előre menni a másikra történő acsarkodás nélkül.

Másrészt egy baráti közösség bulizhat együtt, mivel az egyszem kis életünk nem a politikáról szól, hanem hogy a napjainkat kellemes vagy kellemetlenkedő emberekkel töltjük-e el. Valamint fontos kérdés, hogy ezekkel az emberekkel a világ dolgait hasonlóan látjuk, vagy sem.

"LMP miközben mindenről beszél, valójában nem mond semmit. "
Egy demokratikus, kicsit zöld középutat azért mutat, nem?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.07. 13:44:38

@svaleria:

1. Ez így elvben közel állna hozzám, hogy mindegy, hogy valaki honnan jön, ha meglátja a fényt, de nem közönséges ilyenes, vagy olyanosról van szó, hanem olyanról akit, ha jól látom a helyzetet, nagy adag személyes felelősség terhel azokanak viszonyoknak a kialakulásárt, amikkel szemben, megint csak ha jól értem, az LMP elvben síkraszáll. Ezen a ponton nekem már valami bűzlik. Ne mindíg ugyanazok az emberek hozzák az állítólagos megújhodást. Azárt ne, mert ez nagyon valószínű akkor, hogy azzal jár, hogy az is marad, vagyis állítólagos.

Van egy olyan szempontom is, hogy amikor a dolgok úgy alakultak, hogy valami miatt kapcsolatba kerültem vele, abszolút inkorrekt módon viselkedett. Kisszerűen, ócskán. A szememben a tapasztalt nem nagy, de nagyon sokat megmutató dolog után nulla lett, ami a hitelességet illeti legalábbis.

2. Semmi kifogásom az együtt bulizással szemben. Vagy a különnel szemben. Mindegy. De ez nem szempont egy párt népszerűsítésére.

3. Nem. Nekem nem. Nem így értelmezem. Tudom, hogy ezt akarják mutatni. De nem vagyok meggyőződve a hitelességéről. Nekem inkább az a benyomásom, hogy összehordanak mindent ami jól hangzik, olyasmiket, amiket nem lehet ellenezni. Nem is, de semmi sem bizonyítja a szememben, hogy erről is szólnak, akkor sem, ha biztos vagyok benne, hogy egy csomó rendes lelkes ember őszintén csatlakozott hozzájuk. Csak talán nem elég átgondoltan. Túl sok jó, túl készen. Nem tehetek róla, nincs bizalmam. Ez kapcsolódik ahhoz, hogy a demokratikusság szempontjából több mint gyanús, hogy megint összeáll egy adag okos ember aztán irányt mutat. Ez a vonal nálam nem jön be. (Ami fontosabb, hogy a tapasztalatok szerint az országnak sem jött be, enyhén szólva.) A zöldség sem. Nem helyeslem amikor azt a politikába viszik. Sok jogos dolog van körülötte (a zöld ügyek körül), de ha politikát csinálnak belőle, ha egy párt arra épül, az a szememben zsákutcás. Az ösztöneim azt mondják, hogy ez egy konjunktúra párt ami többféle, köztük értékes elemekből áll össze, de egészében a hangsúly mégsem az utóbbiakon van.

lehetmás 2009.01.07. 17:52:27

@A Nép - Te vagy!: "úgy látom az egész mögött Elek áll". Ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy ez butaság, bárkitől hallottad is (bár nem hiszem, hogy belső ember ilyet mondott volna). És ezt nem azért írom, mert baj lenne Elek Istvánnal - őt tiszteljük, szeretjük, és nem hiszem, hogy miatta lenne olyan ez az ország, amilyen - sőt. Ő éppen azért szállt ki évekkel ezelőtt a politikából, mert az ilyen lett. A személyes tapasztalataidra pedig nem tudok reflektálni, azokat amúgy sem elegáns névtelenül, ellenőrizhetetlenül felemlegetni...

"Nekem inkább az a benyomásom, hogy összehordanak mindent ami jól hangzik, olyasmiket, amiket nem lehet ellenezni. Nem is, de semmi sem bizonyítja a szememben, hogy erről is szólnak, akkor sem, ha biztos vagyok benne, hogy egy csomó rendes lelkes ember őszintén csatlakozott hozzájuk. Csak talán nem elég átgondoltan. Túl sok jó, túl készen. Nem tehetek róla, nincs bizalmam."

Túl készen? Ez vicces... A színrelépésünk előtt több mint egy évig dolgoztunk együtt, hogy amikor kiállunk a színre, világos legyen, hogy milyenek vagyunk, hogyan gondolkodunk, mik a céljaink, mihez kérünk támogatást. Mert ez a projekt nincs és nem is lesz lezárva, most is folyamatosan csatlakoznak hozzánk új és új emberek, akik mind hozzátesznek valamit az eddigiekhez, vagy akár a korábbi álláspontjuk felülvizsgálatára késztetik a régebben bent lévőket. Éppen hogy nem arról van szó, hogy "megint összeáll egy adag okos ember aztán irányt mutat". Vagy legalábbis nem ilyen pejoratív felhanggal. Végülis a plurális demokrácia éppen arról szól, hogy különböző csoportokba összeállnak emberek (remélhetőleg többé-kevésbé "okosak"), mutatnak egy-egy irányt, és amelyik a legszimpatikusabb, ahhoz lehet csatlakozni vagy azt lehet támogatni; az ajánlott utat egészében elfogadni vagy megpróbálni korrigálni.
Ha neked ez "a demokratikusság szempontjából több mint gyanús", lelked rajta.

Furcsa nekem, hogy benyomásokra és az ösztöneidre hivatkozol, amikor megítélsz minket. Azt írod: "Nem érzem azt, hogy túl sok figyelmet érdemelnek, hogy fontos lenne nagyon odafigyelnem rájuk." Ehhez képest meglehetősen sok időt töltesz itt kommenteléssel - aminek mi nagyon örülünk, félreértés ne essék. De ha már megmondod a tutit rólunk, és többek közt nekünk, akkor mégiscsak jobb lenne, ha megalapozottan tennéd ezt.
Ehhez ajánlom figyelmedbe alapító nyilatkozatunkat és agendánkat, amik itt olvashatók: www.lehetmas.hu/hirek/78.
És ha azt gondolod, hogy a zöld politika zsákutcás, akkor előbb kicsit olvass utána, hogy pontosan mit kell érteni "zöld politika" alatt, pl. itt: magyarinfo.blog.hu/2008/08/06/okopolitikai_gyorstalpalo

És nem tudom, hogy mi kéne ahhoz, hogy meggyőződj a kezdeményezés hitelességéről, de a honlapunkon megtalálható a választmányunk 13 tagja, akik nem valami ócska blöffhöz adják az arcukat és a nevüket, hanem - a többiek taghoz hasonlóan - egy olyan ügyet vállalnak fel, amiben hisznek. Sokan sok mindent áldoztunk fel egy olyan célért, amit, ha jól értem, te is támogatsz. Ezért nem érzem korrektnek, ha különösebb indok nélkül kétségbe vonod a tisztességünket. A szkepszis persze helyénvaló, de a sejtetés és a homályos utalgatás szerintem nem az.

Üdv, Bence

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.07. 21:43:21

@lehetmás:

Kár, hogy elég ellenséges a hangvételed. Én itt több fölmerült pontra tök őszintén elmondtam a benyomásaimat tapasztalataimat. Neked a tarztalmuk érthetően nem tetszik. De ez nem jogosít föl, hogy visszaélj a nyíltságommal, számonkérj, hol ezt, hol azt. Ugrasz, ki is forgatsz, vádolsz, hogy ítélek, vádolsz hogy „tutit” mondok, holott egyiket sem csak véleményem van aminek a tiédtől eltérő természete téged zavar. Zavar az is, hogy álnéven írok. De bocs, ennek az egésznek itt az a természete, hogy a legtöbben így írnak. Ebből valami jellemhibát kihozni, ciki. Méghogy nem elegáns. Tudod mit? Erre az a válasz, hogy szarok rá elegáns-e vagy sem. IGAZ, és kussolj az ilyen természetű kifogásaiddal! Mintha fideszessel beszélnék. Vagy SzDSzessel. Nem tudtad abban a szellemben venni, ahogy mondtam, azonnal ellenség kell. Milyen alapon vonsz felelősségre? Én itt beszélgettem, a kérdésekre válaszoltam, néha továbbmentem. Nem neked vagy a Pártnak mondtam. Erre jön a Párt, rendreutasít oktat, letól, kötekedik. Hát ettől nem fogok közelebb kerülni, ígérem. Nem vagyok ellenség még ettől sem, de szimpatizáns sem, pedig első látásra azt hittem leszek. Aztán apró elemek, beleértve a ti viselkedéseteket eltávolítottak. Részben már mondtam. Azt hiszem nem vagyok köteles elájulni a LMP nagyságától. Szerintem egyáltalán nem értetted meg az észrevételeim jó részét de nem fogok neked magyarázkodni, mert nem tartozok vele, főleg ilyen lerohanás után nem. Amiket mondtál teljes egészében elutasítom, a felősségre vonó hangodat nem tűröm és hangvételed kihoz a sodromból. Utálom.

Azt sejtem, ezentúl nem zavarlak. Igaz eddig sem, csak láttam egy blogot, ahol hozzá mertem szólni, nem a te szájízed szerint.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.08. 16:00:50

@lehetmás:

Mégis itt vagyok újból. Tudod miért? Mert utólag fogalmazódott csak meg bennem egy, az előzőhöz kapcsolódó nagyon fontos mozzanat.

Az az alapvető probléma azzal amit írtál, hogy más pártok szokásos magyarországi szerepzavaraihoz hasonlóan, nem mérted föl, hogy egyáltalán nincs módod olyasmit írni nekem amit írtál. Én állampolgári minőségemben olyan véleményt formálok egy pártról, amilyet. Ez lehet helyes, helytelen, téves, vagy barátságtalan, az, hogy ezt teszem mindenképpen normális. A barátaim, vagy itt beíró mások megmondhatják ha szerintük valamiben tévedek, de a párt maga akiről ez szól, nem. Semmilyen párt nincs abban a helyzetben, hogy mintegy felelősségre vonja az állampolgárt a róla hangoztatott akármilyen álláspontjáért.

Ez a hiba. Tulajdonképpen amiket az előzőmben elmondtam, nem is lényegesek. Ez nagyon az.

Egyben, hogy egy kicsit tovább is vigyem a gondolatot, a párt ezek szerint megengedhetetlen reakciója akár további utalás lehet a megfelelően finom antennájú megfigyelő számára, hogy az LMP-vel tényleg vannak bajok, a sejtés a hitelességével kapcsolatban nem alaptalan. Ha már akkor ezt engedi meg magának egy párt az állampolgárral szemben amikor még éppenhogy csak megalakul, amikor a parlamentbe jutás még legföljebb remény a számára, vajon mire lenne képes, ha kormányon is lenne?

Szerintem ilyesmiken nagyon hasznos lenne ha elgondolkoznáál. Ilyeneken múlik a demokrácia, a demokratikus magatartás/gyakorlat, nem tankönyv ízű kijelentéseken. Az, hogy te a párt részéről ilyen választ engedtél meg magadnak, illetve, hogy a párt ilyen választ engedett meg magának, mélyen antidemokratikus mentalitást tükröz. Ezek a dolgok az érdekesek, nem az, hogy mennyi időt áldoztok a párt céljaira. Szerepzavar volt ezt is megemlítened, mintha az állampolgárnak mintegy auz kellene honorálnia, hogy erőfeszítéseket tesztek.

Nem a jószándékotokat vonom kétségbe, hanem az alkalmasságotokat, ahogyan a magyarországi helyzetet megközelítitek. Ott kezdem, hogy semmiféle új párt alkulását nem tartom a jelenlegi helyzetben szerencsésnek. Hogy miért nem, már nem részletezem, mert az egy másik téma.

svaleria 2009.01.08. 18:38:07

@A Nép - Te vagy!: Ha szépen megkérlek, elolvasnád újra amiket lehetmás írt?
De ne arra gondolj hogy biztos habzó szájjal ordítozva gondolta, mert tuti hogy nem úgy gondolta.

Itt mindig van pár ember, akik rögtön lecsapnak egy-egy LMP tagra. Nem baj, ha így érzitek jónak.
De amilyen az adjonisten olyan a fogadjisten elv alapján nem szabad visszafelelni, mert akkor besérültök. Sőt még a normál hangot is inkább ellenségesnek veszitek.

Ez is meg van érteve és szem előtt van tartva, de itt nem párt nyilatkozatok hangzanak el, hanem egy-egy ember felel, mondja el a saját gondolatait, amihez egy belsősnek ugyanannyi joga van mint egy külsősnek, ez nyilvánvaló mindenkinek remélem.

Buga_Jakab 2009.01.08. 18:56:58

„Kár, hogy elég ellenséges a hangvételed” – írja itt előttem egy VOLT szimpatizánsotok. (Lehetmás, ez már számos hozzászólóról kiderült, el is mentek a blogról. Vali, kérlek gondold meg, hogy mitől történik ez.)

Ha már stílus. Azt írod Lehetmás, egy másik témánál: „Tudom, hogy ti is megértettétek” „De akkor miért tesztek úgy, mintha nem értenétek?”

Állítasz valamit (vélemény), majd erre, mint tényre alapozva támadsz. Jó vívótechnika. – De miben is különbözik ez a mai politikától?

+ egy elméleti fölvetés: Platón szerint a szofisták hamis érvekkel, rossz célt, pénzért szolgáltak.
A pénzt most hagyjuk (beszéltek róla Ti eleget). Szerinted lehet jó célt hamis érveléssel szolgálni?

Üdv: J.

svaleria 2009.01.08. 19:10:35

"kérlek gondold meg, hogy mitől történik ez"

nem tudom, de komolyan mondom, semmi olyan bántót nem olvastam az imént említett írásban SEM, ami miatt olyan mértékig be lehetne rágni rajta normál gondolatmenettel, ahogy a Nép berágott.

"visszaélj a nyíltságommal, számonkérj, hol ezt, hol azt. Ugrasz, ki is forgatsz, vádolsz, hogy ítélek, vádolsz hogy „tutit” mondok"
Ebben semmi önhergelés nincs? Tényleg ilyen inzultusok érték itt?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.08. 19:22:51

@svaleria:

Figyelj, tök mindegy, hogy pontosan milyen indulatok mentek át rajta. Igen, először ilyesmire reagáltam, de láttad, közben kitisztult előttem ami a legfontosabb volt belőle.

Namost én nem csaptam le senkire. Ez tény. Miért tettem volna? Hogy a párttal kapcsolatban fönntartásaim vannak az világos, de ezt elmondani nem lecsapás. Egyebek közt pont neked válaszoltam, nem? TE újraolvasnád?

Ha valaki itt lecsapott az ő volt. Ő vont engem mintegy felelősségre a párt nevében. Legalábbis gondolom nem tévedek, hogy amikor „lehetmás” néven ír valaki, akkor az a „lehetmáspolitika” nevű pártot magát jelenti akkor is, ha a végén odaírta, hogy Bence. Nem jól látom?

És mi az, hogy „pár ember”, meg „érzitek”? Ez is olyan fidesz-szdsz típusú ellnségkeresésnek érződik, amit már Bencénél kifogásoltam. Mintha már én is csak valami oldal lehetnék. Nem, én egy darab ember vagyok, nem valami üldözzük a lehetmást tagja.

És gondold végig, nem ugyanaz amit te úgy hívsz, hogy külsős meg belsős. Azért nem, amit már elmondtam, följebb. Ezt mgérteni állati fontos. Nem arról van szó, hogy a pártnak magának ne lenne „joga” megszólalni. De antidemokratikus attitűdöt fejez ki a pért részéről, ha kritikusát feleősségre vonja, mert kritizálni mer. Nézd meg a megközelítést! Felelősségre vonó, sőt személyeskedő, amellett, hogy kioktató. Leminősíti a kritikust személyében, mert nemszereti amit mond. Most már nem vagyok kiakadva, mint első olvasásra, de ha mély lélegzetet veszel és megpróbálsz kívülről nézve belegondolni, ez elképesztő (mint ahogy én ezt a föntiek alapján alighanem jó okkal látom) egy párt részéről.

svaleria 2009.01.08. 19:40:27

@A Nép - Te vagy!:
Bence előbb utóbb valszeg nicket fog cserélni, én azt tenném, tényleg félrevezető lehet.
Volt idő mikor én is azon totóztam hogy melyik lehet a lehetmas, mert azt hittem ő a titkos főguru. :))

Az ember alapból kiváncsi, rád is rádkerestem iwiw-en, :) és ha meglettél volna, küldtem volna LMP klub meghívót.

Vita lehet, érvelés lehet, kell is, veszekedés ne legyen, hisz aki ide jön az jót akar, ez remélem valóban igaz.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.08. 21:11:53

@svaleria:

Ez itt most egy kicsit rejtélyes. Mert mitől kíváncsi rám, mint mondod az ember (bár szerintem helyes fölfogás) alapból, amikor A Nép - Te vagy! vagyok? (Bonyolult....) És hát aligha iwiw tag így az ember (most másik), de különben onnan akármilyen néven rég kiléptem. Ha meg mint ebből sejthető föltevéseid vannak, akkor, ha történetesen helyesek, sokkal közvetlenebbül is lehet küldeni, nem?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.08. 21:22:17

@svaleria:

Ja, és ha eszerint ez tényleg csak az ő magán álneve, akkor nem, hogy féreérthető, de kb csak félre érthető. Én nem úgy fogtam föl (mint látszik), hogy főguru, hanem, hogy ez maga a Párt Hangja, amely főcímke alatt különböző erre a célra éppen kijelölt változó személyazonsságúak írnak. Aki éppen ügyeletes, vagy ilyesmi. Ez derül ki az egyrészt lehetmás másrészt Bence nevekből ugyanannak a beírásnak a két végén.

aglaja 2009.01.08. 23:54:12

@A Nép - Te vagy!:

"Én állampolgári minőségemben olyan véleményt formálok egy pártról, amilyet. Ez lehet helyes, helytelen, téves, vagy barátságtalan, az, hogy ezt teszem mindenképpen normális. A barátaim, vagy itt beíró mások megmondhatják ha szerintük valamiben tévedek, de a párt maga akiről ez szól, nem. Semmilyen párt nincs abban a helyzetben, hogy mintegy felelősségre vonja az állampolgárt a róla hangoztatott akármilyen álláspontjáért. "

azért remélem, a válasz lehetőségét nem vitatod el. a "pártnak", ahogy te írod, már miért ne lenne joga rámutatni arra, ha szerinte valamiben tévedsz? egyébiránt tényleg nem árt figyelembe venni, hogy ezen a blogon te nem egy párttal társalogsz, hanem emberekkel, akiknek egy része egy közös szervezetet alkot, amiből - én remélem - párt is lesz.

ráadásul igazán nem csodálkozhatsz, ha rámutatnak a konkrét tévedéseidre is az LMP kapcsán, ha azok előfordulnak.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.09. 00:40:50

@aglaja:

Imádom azokat az embereket, akik az összefüggések végolvasása nélkül szólnak hozzá.

Ha nehéz lenne fölfogni, a föntiekből kiderül hogy abban a variációban aminek a helyzet - nem miattam - látszott, amit mondtam száz százalékosan jogos. Az, hogy ez egy szerencsétlen álnév választásból eredő félreértés miatt került csak megfogalmazásra nem az én problémám. Unom ezt a rámszállást. Abszolút rossul képviseled te is az ügyet amit képviselni akarsz, de ha abból ,nem ér el a fejedig, amit eddig elmondtam, ezután sem fog.

Egy párt megmagyarázhatja az álláspontját, de nem vonhatja felelősségre a bírálóját. Csak diktatúrában, ha uralkodik és csontot tör. Nem baj, ha nem érted. Akkor is így van.

És most hagyjál békén, mert unalmas ugyanazt minden egyes LMP-snek külön külön elmondani.

Jóéjt.

aglaja 2009.01.09. 00:49:21

nem értem, mit hívsz rádszállásnak. azt, hogy több ember hozzászól ahhoz, amit kifejtettél? hm, eddig azt hittem, egy efféle fórum erre való, idézni is azért bátorkodtam épp tőled.

de látom, hogy tényleg rosszul viseled a dolgot, hiszen egyre inkább indulatba jössz.
(amit ugye a párt, illete azok, akiket te LMPsnek minősítesz, nem tehetnek, így hát annyit mondok csak, aludj jól, és legyen nyugtató az álmod)

Buga_Jakab 2009.01.09. 10:59:59

T. Aglaja!

Lekezelő nyugtatások helyett kérlek, tényleg olvasd el az előzményeket (pl. a meglehetősen félreérthető Lehetmás niknévről - én is félreértettem négy hónapja)

Üdv.: Jakab

aglaja 2009.01.09. 11:37:31

kedves Jakab,
rossz ez az ilyen írásokban, hogy minden sokkal indulatosabbnak érezhető a valósnál- szerintem ez áll a nép... kiakadásának okára is. nem lekezeltem, tényleg azt gondoltam, hagyjuk, ha ennyire elkeseredik tőle.

értem a félreérthetőséget, olvastam az előzményeket, ezért szerettem volna még egyszer tudatosítani.

odamondok 2009.01.10. 19:17:28

Nép! Én annyit kérek, ne a párt üzenetének értsd a kommenteket. A név félreérthető, de nem az LMP-vel, hanem Bencével vitatkoztál.

tavaris 2009.01.12. 22:48:26

Szerintem nem kéne erőltetni! Ha valakinek nem tetszik az LMP kezdeményezése, működése vagy akármi - szíve joga. Nincs olyan dolog, amit mindenki szeret. Nehogy már szivességet tegyen valaki, ha mondjuk nem a meglévő pártokra (MSZP, Fidesz, SZDSZ, MDF) szavaz, vagy nem azokkal a pártokkal szimpatizál. Szerintem így nem lehet meggyőzni senkit és felesleges próbálkozni, mert mindenki el tudja dönteni, hogy neki mi a jó: a mostani rendszer a mostani pártokkal változatlanul még sok évig, vagy néhány új párt a régiek átrendeződésével. És különben is: provokátorok mindenhol vannak!

Buga_Jakab 2009.01.13. 14:09:07

Daragíj Tavaris!
Már kezdett lenyugodni ez a vita, most szépen bele-provokátoroztál.

Amit előtte írtál, ha jól étem annyi, hogy ha valaki nem szereti a mai pártokat, döntsi el, akkor szeretheti az LMP-t, de akkor mindent szeressen rajta. Azt is, amit mondjuk a működésében nem tart célszerűnek. És leginkább ne írkáljon. Érteném én, ha ez mondjuk a kisgazdapárt blogja volna.

Kár. Pedig legutóbb már Lehetmás is barátságosan írt erre a blogra. Úgylátszik, kell valami, hogy rosszul érezzük magunkat. :((

tavaris 2009.01.14. 00:11:44

Buga Jakab!

Én ezelőtt nem írtam, összekeversz valakivel. De az a baj, hogy félre is értesz. Nem mondom, hogy aki nem szereti a parlamenti pártokat, az mindenképpen szeresse az LMP-t, azt meg pláne nem, hogy aki szereti az LMP-t, az mindent szeressen rajta. Olyan nincs, hogy valaki valakiben/valamiben mindent szeret, hát még egy pártban! Mérlegelni kell, hogy el tudom-e fogadni, nagyjából egyetértek-e a gondolataikkal, törekvéseikkel, céljaikkal. Azt viszont nem hiszem, hogy bárkinek is joga lenne meghatározni, hogy egy párt képviselője mit írhat egy blogban. Mindenki azt ír, amit akar. Ha ez valakinek nem tetszik, lehet vele vitatkozni, de megmondani, hogy valaki mit írjon, ahhoz senkinek nincs joga. Szerintem az LMP-nek pont ez a lényege, hogy hallgassuk meg a másikat, gondolkozzunk el a véleményén, vitatkozzunk vele, - de ne akarjuk rákényszeríteni a véleményünket. Aki ilyen kioktató, lekezelő hangnemben vitatkozik, az nem érti a demokrácia lényegét, és a jelenlegi pártok kommunikációját másolja, aminek az a lényege, hogy mindenképpen neki legyen igaza, függetlenül az igazságtól. Szerintem.

lastex of kronos 2009.01.14. 00:50:32

Ott voltam, király volt. Rég táncoltam ekkorát. Reggel 7-re értem haza, és azóta rá se gyújtottam:)

Házigazdák: Sch mester, köszi a zenét, Langaléta srác, a hajnali türelmet, Kr kartárs: az általános jófejséget:)

Buga_Jakab 2009.01.14. 11:00:54

Kedves Tavaris!

"Mindenki azt ír, amit akar. Ha ez valakinek nem tetszik, lehet vele vitatkozni"
"hallgassuk meg a másikat, gondolkozzunk el a véleményén, vitatkozzunk vele"

Ebben egyetértünk.
(Valóban mem ismerjük egymást korábbról, csak orosztudásomból igyekeztem megcsillantani két szerény szót.)

Üdv.: Jakab

tavaris 2009.01.14. 17:15:30

Kedves Jakab!

Azt hittem, hogy azt hiszed, hogy már előtte is hozzászóltam, pedig nem.
Elég fáradt voltam már az éjjeli órákban...
Orosz tudásodhoz gratula :)

fehéregér 2009.01.15. 07:50:06

Hát fiatalok, ezért is szükség van a "más politikára", ami remélem, "lehet", szóval ez az itteni kommentekben is megjelenő frusztráció, agresszió éles bizonyítéka, hogy mit tett velünk a rendszerváltás óta eltelt idők politikája...

Már az is rémes, ahogy a blogírónak nekiesnek, a hangvétel valóban kicsit gyerekesen felfokozott, de amit kapott a jegyzetkéért, az annyira nem állt arányban a "bűneivel", hogy csak néztem...

A néptevagy - az egóra nézve sokatmondó - nicknevű hozzászóló pedig afféle állatorvosi ló. A formálódó párt kommunikátorai rajta remekül gyakorolhatják, hogy mire is lehet számítani, illetve miként lehet reagálni a felületes ismeretekből, ki tudja honnan és miért gerjedő indulatokból eredő vagdalkozásokra, indokolatlanak tűnő inszinuálásra.

Nem lesz könnyű.

fehéregér 2009.01.15. 08:15:40

pardon: indokolatlanak- indokolatlannak ofkorsz.

takant 2009.01.15. 23:04:13

LBJ, helyes a szó. Elsikkad a téma, a lényeg, marad a kicsinyes, már-már személyeskedő vita. Kéretik jobban figyelni a másikra, tisztelni, és gondolkodni, mielőtt a billentyűkbe csapunk...
A politikusok egyik nagy hibája, hogy azt hiszik, ők tudják a tutit. Hiányzik az alázat. Ne essünk mi is ebbe a csapdába.
+ a mottó: "Ne tedd mással azt, amit nem akarsz, hogy veled tegyenek"

Buga_Jakab 2009.01.16. 09:36:45

Egyetértek: "Elsikkad a téma, a lényeg". Például a gáz-ügyben tett LMP-állásfoglalás.

Másik cikknél (a legújabb, füst-ködös írásnál) már megpróbáltam erről írni, bár szerintem a téma és az állásfoglalás megérdemelne egy külön cikket.
Az állásfoglalás olvasható: www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=20524
vagy www.lehetmas.hu/hirek/92

Tehát: A gázválság tanulságai
Minden gondolattal egyetértek.
No persze a részletek és a mértékek.

Azt olvasni:
– Gázártámogatás helyett energia-takarékossági programot és szociális alapú lakhatási támogatást!
– A gáz árának támogatását le kell építeni [80 Mrd Ft], az erre elkülönített összeget a támogatásra jogosultak lakásainak energiahatékonysági felújítására kell átcsoportosítani!

Tehát kérdésem a 80 milliárdról:
- energiahatékonyságra vagy
- emellett lakhatási támogatásra is?
Ha mind a kettőre, akkor milyen megosztásban (többségét az egyik vagy a másik célra)?

Üdv: Jakab
süti beállítások módosítása