HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Akiknek a vita gáz

2009.01.20. 11:22 :: Nakata

A gázválság kapcsán megindult nyilatkozatdömping érdekes tanulságokkal szolgált. Kiderült például, hogy a Magyar Villamos Művek még 2009-re sem tudott elszakadni az Eocén-program gondolati keretétől, legfeljebb a sajátos magyar újkapitalizmus néhány figyelemreméltó elemét csatolta hozzá. Legfőbb mondanivalója a válság kapcsán az volt, hogy 225 milliárd forint magyar állami pénzből építsünk fel egy 440 megawattos ligniterőművet az amúgy több mint kétharmad részben német tulajdonú Mátrai Erőműben. A Fidesz szerint engedni kell, hogy az emberek fát vágjanak az erdőben.  Nagyívű, alaposan átgondolt program, és a környezeti hatásai is rendben kell hogy legyenek, tekintve, hogy a párt zöld tagozatának korábbi vezetőjétől (Turi-Kovács Béla) származik . Az SZDSZ határozottan kiáll a Nabucco-vezeték mellett, szerényen megkerülve azt a kérdést, hogy vajon mennyivel lesz jobb, ha orosz helyett az iráni gáztól függünk, valamint hogy ha ennyire lelkes hívei a projektnek, akkor vajon a kormány, amelynek akkor még aktív részesei voltak, alig egy éve mit bohóckodott a Nabuccót többé-kevésbé ellehetetlenítő, orosz gázra alapozó Déli Áramlattal?

Ebben a stratégiai javaslattömegben úgy tűnik, mégis van, ahol úgy látták, hogy az LMP nyilatkozata a gázválságról valódi nóvumokat, és vitát érdemlő felvetéseket tartalmaz. Például a közszolgálati rádióban. Így aztán január 16-ára, a Kossuthon délután 6-tól sugárzott Ütköző című műsorba meginvitálták az LMP képviselőjét, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium munkatársával vitázzanak a javaslatokról. Hosszas lebegtetés után végül az utolsó pillanatban a minisztérium képviselője lemondta részvételét, és telefonon sem óhajtott vitába elegyedni az LMP programpontjairól. Küldtek viszont néhány szakmai háttéranyagot a műsorvezetőnek, hogy abból kikupálhatja magát. Dicséretes szerénység. Olyan híreket is hallani, hogy ez a szerénység hivatalos szintre emelkedett, és általában azt javasolják a minisztériumi tisztségviselőknek, hogy kerüljék a pártok képviselőivel való nyílt vitákat. Mégis, úgy vélem egy hajszállal nagyobb exhibicionizmus nem tennerosszat a demokrácia működésének. Természetesen támogatandó, hogy a rádiós műsorvezetők egytől-egyig alaposan készüljenek fel a hazai energetikai stratégiákból, de a rádió – különösen pedig a közszolgálati rádió – funkciója végső soron mégiscsak a köz tájékoztatása volna. Többek között arról, hogy az ugyane köz adóiból finanszírozott kormányzat és államigazgatás hogyan vélekedik azokról a kérdésekről, amelyek alapvetően meghatározzák mindennapjainkat. Milyen elképzelései vannak energiaellátásunk hosszú távú biztosításáról, miért támogat és szorgalmaz bizonyos megoldásokat, miközben másokat elvet. És hogy meg tudja-e védeni álláspontját az övétől különböző véleményekkel szemben, vannak-e olyan jó érvei, amelyek miatt a honpolgár nyugodtan hátradőlhet a székében, hogy az otthona melegének biztosításáról való döntés megfelelő kezekben van.

A minisztérium ezúttal úgy döntött, nem kívánja nyilvános vitában megméretni programját, tevékenységét. Minek is? Ők tudják, hogy helyesen cselekszenek, ezen a bizonyságon pedig holmi racionális vita nem változtat. A jónépet sem kell különösebben győzködni arról, hogy megfelelő kezekre bízták az ország irányítását, hisz mit érthet az efféle szakmai kérdésekhez? Talán megkérdezni sem kell, hisz nem tudhatja megfelelő biztonsággal azt sem, hogy valóban az általuk képviselt program a helyes, netán még megtéved, és tudatlanságában másra bízná a döntések meghozatalát. A legjobb lesz megvédeni a népet önmagától – ahogy például Gerő András egy odavetett végszóban javasolja.

Az LMP úgy véli, azért addig is, amíg eljön ez a tejjel-mézzel folyó kánaán, a legbölcsebbek irányította oligarchikus állam, próbálkozzunk meg egy alsóbbrendű és primitívebb megoldással. Azzal a demokráciával, ahol a köz ügyei a köz részvételével dőlnek el. Ahol a politika egymással versengő társadalomvíziók és szakpolitikai programok nyílt megvitatásán alapszik. És ahol a média, különösen pedig annak közszolgálati szegmense ezen viták lefolytatásának egyik fóruma. Sajnos ezúttal ezzel a véleménnyel egyedül maradtunk – és a műsorvezetővel is a stúdióban. Reméljük legközelebb másképp lesz.

14 komment

Címkék: demokrata demokrácia gáz külpolitika lehet más a politika?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr72890527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sade Bárki (törölt) 2009.01.20. 22:58:23

"A minisztérium ezúttal úgy döntött, nem kívánja nyilvános vitában megméretni programját, tevékenységét. Minek is? Ők tudják, hogy helyesen cselekszenek, ezen a bizonyságon pedig holmi racionális vita nem változtat. A jónépet sem kell különösebben győzködni arról, hogy megfelelő kezekre bízták az ország irányítását, hisz mit érthet az efféle szakmai kérdésekhez?"

na de akkor most ez a post mire jó? ez már húsz éve így megy, vitára hívás, lebegtetés, lemondás, majd ezt követően a kihívó platformján hőbörgés, cinikus, ámde halk entellektuell morgás. nem jön el? oda kell menni és bele kell tolni a pofájába a kamerát meg a mikrofont és meg kell kérdezni, h miért. aztán feltenni az egészet a netre, van hely az análpornó mellett bőven. legyen más kommunikáció is gyerekek, mert így sohasem lesz vége. tudom, tudom, könnyű a pálya széléről szövegelni. de ti bontottátok a zászlót, ti haltok meg először a barrikádokon. én max a második sort vállalom:)

Nakata 2009.01.21. 09:55:09

Sade Bárki:

Persze igazad van, miért is lepődünk meg ezen? A fővárosi önkormányzat egyik civil kapcsolatokért felelős munkatársa szájából hallottam előadáson, hogy a jó részvétel gyors, olcsó, és nem okoz nagy felfordulást a meglevő elképzelésekben. Másfelől viszont szerintem mint a papagáj kell folyton mantrázni, hogy nem vitáztok, nincs érdemi politikai diskurzus, nem érdekli a politikai elitet a valós párbeszéd, stb. Nem azért, mert ettől változik valami, hanem a tények leszögezése végett, ugyanis a rendszeresen beleütközünk abba, hogy rezzenéstelen arccal lép fel a nyílt vita és a részvétel bajnokaként az, aki előző nap látványosan tett az egészre. Ilyenkor hasznos, ha dokumentálva van a dolog.
Abban is igazad van, hogy ilyen nincs, ilyenkor a mikrofont bele kell tolni az arcába, csak ez meg a médiumok és az újságírók feladata lenne.
De értem a lényeget: aktívabb, provokatívabb, agresszívabb kommunikáció. Ezen leszünk. És welcome a második sorban!

jewel79bp 2009.01.30. 15:55:54

Szerintem egy fél/egy órás tévéműsorban lehetetlen olyan szakmai kérdésekről hatékonyan vitatkozni, ami annyira szakmai, hogy az embernek gőze sincs hozzá. Nem értek az energiapolitikához, nem is szeretnék dönteni róla, inkább olyan képviselőket kell találni, akik értenek hozzá, döntsenek ők - ilyen kérdésekben egy "nép-szavazás" életveszélyes, szerintem.

Nakata 2009.01.30. 17:23:45

Szerintem egy ilyen vita elég sok szinten zajlik. Ezek egy része valóban olyannyira szakmai, hogy a nagyközönség valószínűleg nem tud bekapcsolódni. Más része viszont olyan alapvető értékválasztásokról szól, amiről minden választópolgárnak van véleménye. Hajlandók vagyunk-e bizonyos erőfeszítésekre a fenntarhatóság érdekében, vagy teszünk nagy ívben arra, hogy mi lesz itt 50-100 év múlva? A közpénzekből kiket/milyen tevékenységeket támogassunk: a rászorulókat, az üzleti szektort, a középosztályt, vagy a fogyasztást? Merre orientálódjon az ország: szeretünk-e függeni az oroszoktól, vagy jobb lenne arra költeni a pénzt, hogy függetlenedjünk tőlük energetikailag? A politika éppen arról szól, hogy ezekre a kérdésekre a politikai szereplők válaszokat adnak, a választópolgár meg eldönti, hogy szerinte melyik politikai szereplő ad hiteles, az ő világképéhez passzoló válaszokat. Megfelelő információk birtokában az átlagember szerintem tud ezekben a kérdésekben állást foglalni. Abban, hogy aztán technikailag hogyan valósítjuk meg az adott döntést, már valóban nagyobb szerepe van a szakértőknek. De ha ettől az absztraktabb szinttől is távol tartjuk magunkat, mondván, hogy nem értünk az energiapolitikához (oktatáshoz, egészségügyhöz, hadiiparhoz, gazdaságfejlesztéshez, környezetvédelemhez, nyugdíjrendszerekhez, stb.), akkor pontosan oda jutunk, ahol most vagyunk: a politikai elit saját üzleti és hatalmi érdekei csatáznak egy, a választók elé vetített, politikai szappanopera paravánja mögött. Éppen ezen szeretnénk változtatni.

Buga_Jakab 2009.01.30. 18:21:50

„A fővárosi önkormányzat egyik civil kapcsolatokért felelős munkatársa szájából hallottam előadáson, hogy …”

Amikor egyetemista voltam (régen), akkor meg ez bírt elhangzanu az egyetemi tanács ülésén: „Vegyük azt az ideális helyzetet, hogy nincsenek hallgatók az egyetemen …”
:(((

hulyeinformatikus 2009.01.31. 00:08:43

@Nakata:

Az LMP honlapján szereplő 10 hasábos szösszenet semmilyen releváns információt nem hordozz.
Ezeket évek óta hangoztatják a szakértők/szervezetek/politikus.

Ezzel szemben a minisztérium oldalán található egy 66 oldalas háttéranyag:

www.khem.gov.hu/data/cms1859874/energiapolitikah__tt__ranyag.pdf

Egy konkrét, 55 oldalas cselekvési terv:

www.khem.gov.hu/data/cms1859872/energiacselekv__siterv.pdf

És hatásvizsgálatok:

www.khem.gov.hu/feladataink/energetika/strategia/klima_energia/eu_klima_tanul.html

A szösszenetben szereplő egyetlen konkrétum is hibás:

"ez a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) jelenlegi 2,6 milliárd forintos keretének többszörösére emelését,"

A NEP 2008 december 5.-én lezárult, a keretből 21 milliárd (!) Forint vissza nem térítendő támogatás maradt, a kedvezményes hitellehetőséggel ez összesen 84 milliárd Forint.

Az új pályázati lehetőségeket még ki sem írták, nem tudom honnét származik a 2.6 milliárd Forintos keret.

Nem tisztem védeni a kormányt, de ezek tükrében finoman szólva megmosolyogtató ez a mondatotok:

"Jelenleg nincs kormányzati akarat sem a gázfogyasztás csökkentésére, sem általában az energiatakarékosság és hatékonyság növelésére."

Erre szokták mondani, hogy akarásnak nyögés a vége.

Üdv:

Bernics Gábor

hulyeinformatikus 2009.01.31. 00:10:18

@hulyeinformatikus:

Nem a rá fordított kerettel, hanem a pályázati rendszer bonyolultságával van baj.

Nakata 2009.01.31. 12:20:48

Meg azzal, hogy a vissza nem térítendő támogatás mértéke 20%, a 80%-os önrészt pedig kevés háztartás vállalja be, még ha hosszú távon meg is éri. Ezért kéne a gázártámogatás alternatívájaként felajánlani a fogyasztóknak, hogy magasabb, bizonyos szociális helyzet mellett akár 100%-os támogatást is nyújtanak a korszerűsítéshez/szigeteléshez.
A háttértanulmányok és tervek persze szépen mutatnak a minisztériumok honlapján, azonban nem azt kifogásoltuk, hogy nincsenek tervek, hanem azt, hogy nincsen politikai elszántság a tényleges változásokhoz. Ezt pedig elég jól alátámasztja, hogy nem nagyon, vagy nagyon lassan mozdul a rendszer ebbe az irányba. Pedig itt rövid (5-6 éves) távlatban nem új pénzek felhasználásával, hanem az eddig is elköltöttek jobb elosztásával látványos változásokat lehetne elérni. Persze lehet kormányzati akaratként értelmezni, hogy 220 milliárdot szeretnének pumpálni a német tulajdonú Mátrai Erőmű liginitblokk-építésébe, meg garanciákat Kapolyi szabolcsi gázerőművére, de ha ennek csak a töredékét gyors fogysztáscsökkentési célok megvalósítására fordítanák, akkor ezekre semmi szükség nem lenne.

Egyébként az energitakarékossági pályázatok még csak nem is annyira bonyolultak szerintem sok máshoz képest, szóval szerintem nem ez a fő visszatartó erő, hanem az alacsony támogatási arány.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.01.31. 14:14:43

@hulyeinformatikus:

Valóban, szakértők és civil szervezetek, sőt egy-két politikus is hangoztatja ezeket régóta. De ettől még tény: kormány szinten nincs ezen gondolatok megvalósítására számottevő akarat. Se az energiahatékonnyságra általában, a gázfogyasztás csökkentésére pláne nem.

Az általad idézett linkek közül az első az Energiapolitikai Koncepció, ami még annyi konkrétumot sem tartalmaz, mint a mi 10 hasábunk, és pl. a 66 oldalból 1,5 (!!) szól benne a megújulókról. Fő vonalaiban egyébként nem rossz, bár ez nem a végleges változat, az Országgyűlés később jócskán kiherélte még (főleg a versenyképességi részét, az MSZP-s energialobbi nyomására).

A második az Energiahatékonysági Cselekvési Terv (ami az EU-s követelmények - 2016-ig évi 1% megtakarítás - vázolja fel a lépéseket), ami szintén nem rossz, csak épp üres, mert nincs mögötte a forrás. Ezt maga a dokumentum is beismeri! (53.o.:"Megállapítható, hogy a kitűzött célok megvalósításához további jelentős támogatási források biztosítása válik a jövőben szükségessé, melyek forrása jelenleg bizonytalan")

Konkrétan 20-30%-os támogatási arány mellett évi 50-90 milliárdra TÁMOGATÁSRA lenne szükség, ehelyett 2,6 van (NEP), plusz évi 5 Mrd a KEOP-ban (bár ott magasabb a tám. arány, és a lekötés is valahol fél és egymilliárd között tart).

A harmadik linket köszönöm, hasznosak.

A NEP adatait rosszul tudod, valóban 2,6 Mrd volt a keret (év elején 1,6 Mrd, amit augusztusban megtoldottak még eggyel). Ez nagyjából el is ment. Bárhol utánanézhetsz, de itt egy cikk pl.:
infovilag.hu/hir-12283-egymilliard-forinttal-megnoveltek-az.html

Az MFB kedvezményes hitelkerete valóban jó nagy (100 Mrd), ám ez virtuális, ebből júniusig 1 Mrd-ot vettek igénybe.

Amit valóban kihagytunk a számításból, az a panelprogram. Ennek kerete 2008-2011-ig 30 Mrd, azaz évi 7,5 Mrd (33%-os tám. arány mellett); bár a lehívás itt is lassabb, 2008.dec.16-ig 4,2 Mrd-ot ítéltek oda.


Summa: a minimálisan szükséges évi 70 Mrd helyett a kormány tavaly 2,6 + 5 + 7,5 = 15,1 Mrd-ot irányzott elő (azaz 20%-ot), amiből megvalósult 2,5+1+4,2 = 7,7 Mrd (11%).

Azaz a kormány a szükséges forrásoknak az egytizedét rakta az ügy mögé. Te ezt minek neveznéd?

Lastres
LMP

hulyeinformatikus 2009.02.01. 22:45:40

"Meg azzal, hogy a vissza nem térítendő támogatás mértéke 20%, a 80%-os önrészt pedig kevés háztartás vállalja be, még ha hosszú távon meg is éri."

30% az önrész (NEP), legalább nézzetek utána...
A maradék 70%-ra kérhetsz occsó (hosszú futamidejű, alacsony költségű) államilag támogatott hitelt.

Nem ezzel van a baj.
Alig kommunikálták és valóban egy átlag ember számára körülményes a pályázat (sok csatolandó dokumentumot kérnek, lassú az elbírálás, a kereskedelmi bankok alig foglalkoznak a refinanszírozott hitelekkel)

"hogy nincsen politikai elszántság a tényleges változásokhoz."

Nem elszántság van, hanem konkrét lépések.
Tájékozódni kell.

hulyeinformatikus 2009.02.01. 22:46:27

Természetesen a vissza nem térítendő állami támogatás lehet 30%, nem az önrész.

hulyeinformatikus 2009.02.01. 22:48:19

"Konkrétan 20-30%-os támogatási arány mellett évi 50-90 milliárdra TÁMOGATÁSRA lenne szükség, ehelyett 2,6 van (NEP), plusz évi 5 Mrd a KEOP-ban (bár ott magasabb a tám. arány, és a lekötés is valahol fél és egymilliárd között tart)."

Ki sem írtak az új NEP-et, honnan tudjátok a 2.6 milliárdot?

A tavalyiból is 21 milliárd felhasználatlan forrás maradt.

hulyeinformatikus 2009.02.01. 23:03:12

"Azaz a kormány a szükséges forrásoknak az egytizedét rakta az ügy mögé. Te ezt minek neveznéd?"

Így sem használták ki a keretet, így nem rájönni, hogy nem ez jelenti a problémát.

"Ezért kéne a gázártámogatás alternatívájaként felajánlani a fogyasztóknak, hogy magasabb, bizonyos szociális helyzet mellett akár 100%-os támogatást is nyújtanak a korszerűsítéshez/szigeteléshez."

Ettől még nem fogják tudni kifizetni az energiaszámlát azok az emberek, akik eddig sem tudták állami támogatás nélkül.

Generációkon át az állam irányításával zajlott az ( a mindenkor monopol helyzetbe került) energiaforrások váltása, így én jogosnak tartom, hogy támogassa azokat a rászorulokat az állam, akiket ő kényszerített ilyen helyzetbe.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2009.02.01. 23:38:31

@hulyeinformatikus:

"Ki sem írtak az új NEP-et, honnan tudjátok a 2.6 milliárdot?

A tavalyiból is 21 milliárd felhasználatlan forrás maradt."

Hát nem olyan nehéz tudni, minden újság megírta. De ha érdekel, van személyes kapcsolat is olyannal aki ezen dolgozik.

Ezt a 21 Mrd maradványt nem tudom, honnan veszed, teljes nonszensz. A NEP kerete mindig is alacsony volt (2006-ben pl. 2 Mrd, amit 10 nap alatt elkapkodtak.)

Lastres

süti beállítások módosítása