HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

A mélység csúcsai

2008.10.15. 14:40 :: Gaiaman

Egy asztalhoz ülnek le azok, akik titkosszolgálati módszerekkel figyelik egymást, folyamatosan a másikra kenik a felelősséget és eddig képtelenek voltak a fizetésemelésükön kívül bármi érdemi dologban megegyezni. 
 
Az biztos, hogy válság van. 
 
Eddig csak morális és politikai válság volt, de most beköszöntött a hitelpiaci és pénzügyi válság is. Jönni fog a reálgazdasági válság is. Ettől berezeltek. Úgy tűnik, a harmadik köztársaság politikai elitje a közvéleményre nem, csak a pénzpiacokra hallgat. 
 
Félnek. Hiszen ezentúl már nem veszik be az emberek, hogy többet fognak keresni, jobban fognak élni, kisebb lesz a gázszámla, ha a rájuk szavaznak. Ezek után már nem működik a jól bejáratott rendszer, nem lehet majd arra számítani, hogy a gazdasági növekedés majd elfeledteti az emberekkel azt a sok morális szennyet, amit jogosan-jogtalanul egymásra kennek. 
 
Ez a válság egy jelzés: jelzése a világgazdaságnak, hogy nem működött rendesen. Nem gondolom, hogy összedőlne a kapitalizmus, hiszen eléggé erős önfenntartó mechanizmusok dolgoznak benne. Annyi azonban bizonyos, hogy erős korrekcióra szorul majd. De ki hajtaná végre ezt a korrekciót? Az a politikai elit, mely a rendszerváltás óta ott van a parlamentben egyetlen nagyobb rendszer reformjában nem volt még képes megegyezni? Még az alkotmányunk is a rendszerváltás kori ideiglenes alkotmány maradt…


A két évtizedes ténykedésük alatt a magyar gazdaság a nemzetközi gazdasági mozgásoknak az egyik legkiszolgáltatottabb gazdaságává vált. A múlt héten összeomlott Izlanddal egy lapon emlegetnek minket. Most kell meginnunk annak a levét, hogy nyakrafőre igérgettek a választások előtt és hitelre költötték az állam pénzét sörre és virslire. Miközben a magyar államnak nyilvánvaló strukurális problémái voltak-vannak. Mindig a másikra mutogattak; ők persze tudják, hogy ez így nem tartható fenn sokáig, de a másik miatt nem lehet megoldani a helyzetet.

Most rendszer szintű korrekció kell. Ne ringassuk magunkat álomba: a rendszer kedvezményezettjei ezt nem fogják megtenni.

  Mi lenne az az ok, ami miatt Gyurcsány lepacsizna Orbánnal, félretennék az évtizedes harcban már-már kicsorbult kardokat és ez egyszer felülkerekednének az önérdekükön? Talán ha majd érzik, hogy itt tényleg az ország sorsa a tét? Vagy tán ha belátják, hogy ha összedől a gazdaság, az ő hatalmuk is odavész?

78 komment · 1 trackback

Címkék: vélemény politika orbán gyurcsány jobboldal elit felelősség baloldal megmondás rendszerkritika pártok globkrit lehet más a politika?

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr43715324

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.10.16. 13:07:34

Lehet más a politika!Egy asztalhoz ülnek le azok, akik titkosszolgálati módszerekkel figyelik egymást, folyamatosan a másikra kenik a felelősséget [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W Joe 2008.10.15. 16:02:08

"Mi lenne az az ok, ami miatt Gyurcsány lepacsizna Orbánnal?" - bármi, ami az ő személyes érdekükben áll. A többi csak részletkérdés.

Buga_Jakab 2008.10.15. 16:03:18

Megbocsáss Gaiaman, az is a 'mélység csúcsa', ahogy érvelsz.

"A múlt héten összeomlott Izlanddal egy lapon emlegetnek minket."
Nem Izlad omlott össze, hanem egy izlandi bankot vittek padlóra. Megpróbálták az OTP-vel is, de nem sikerült. Többek között az MNB gyors beavatkozásának hatására.

Joggal morogsz, hogy "a politikai elit, ... a rendszerváltás óta ott van a parlamentben egyetlen nagyobb rendszer reformjában nem volt még képes megegyezni".

Akkor most mi a baj azzal, hogy leülnek tárgyalni? Hogy jön ide a titkosszolgálat?

Kedves Gaiaman! Ez egy komoly alakuló pártnak az egyetlen nyilvános fóruma. Miért égeted a kezdeményezést ilyen írással?!

BJ

Buga_Jakab 2008.10.15. 16:15:24

Rossz helyre kerültem, kezdődnek az "ősmagyar" hozzászólások (kösz, brendi2, hogy reklámozod ezt a zenekart de ritka primitív a dal zenéje és szövege).

Gaiaman, félek, hogy most megtaláltad a közönséged.

Chicano 2008.10.15. 16:16:06

"A két évtizedes ténykedésük alatt a magyar gazdaság a nemzetközi gazdasági mozgásoknak az egyik legkiszolgáltatottabb gazdaságává vált."

Jó, akkor egy kis emlékeztető: 2002-ig mi voltunk közép európa mintaállama. Szinte minden tekintetben mi voltunk a követendő jó példa. Most, 2008-ban valóban igaz amit írsz, egy morálisan, pénzügyileg (és hamarosan gazdaságilag) taccsra vert félbalkáni "futottak még" kategóriás ország lettünk. Biztosan az ellenzék miatt. Véleményem szerint ha Orbán (akit pedig nem kedvelek) leül pityergő ferenccel tárgyalni akkor akkora marha hogy azt még én se néztem volna ki belőle. Feri keverte a kakát, ő van kormányon hát találjon rá megoldást. Ha nem képes rá akkor itt az idő lemondani.

Pomme 2008.10.15. 16:18:34

Kedves BugaJakab!

Szerintem az OTP "megmeneküléséhez" inkább magának az OTP-nek volt köze, nem az MNB-nek. Azzal, hogy pénteken több mint 3.5 millió saját részvényt vettek, ezzel megtámasztva az árfolyamot.

Ezért arcpirító a jelenleg folyamatosan járatott gyurcsányi lemez, hogy "megtámadtak minket, de kivédtük az első hullámot, stb"

Kíváncsi lennék a nagy nemzetmentő teljesítményére, ha neadjisten az OTPnek nem lett volna tőkéje (köszönhetően az "elavult" struktúrának, meg a garacia eladásának).

Pomme 2008.10.15. 16:26:22

Ja, és most nézem: nemzetmentő úr ma fél négykor megint a mikrofon után nyúlt, hogy megnyugtassa a forintpiacot. Azóta olyan gyengülés kezdődött, hogy kimászott a grafikon a képernyőről...

(Remélem ismét eléggé ősmagyar voltam...)

Chicano 2008.10.15. 16:44:40

Gyurcsány alkalmatlan miniszterelnöknek. Amíg nem volt nagy baj el lehetett ezt kenni (bár ennek az árát éppen most fizetjük), de most hogy okosan és hatékonyan kellene fellépni a szokásos hülyeségeit adja elő. Úgy tűnik az egyetlen dolog amihez ért az a marketing. Saját magát nagyon el tudja adni. Vagy tudta. Amíg a nyugdíjak vásárló erejét úgy-ahogy szinten tudta tartani. Most tényleg beütött a krach, 6 év balféksége most zúdul ránk mint egy cunami. Eddig nem kellett az ellenzék, Ferink rendszeresen jól leugatta őket a parlamentben. Emlékezzetek, még egy hete is rendesen kiosztotta a Varga Misit hogy mekkora egy hülyeséget beszél hogy fel kellene készülni a pénzügyi válságra. Itt válság? Soha! Nem kellett csak 2-3 nap és Ferencünk összeomlástól védte meg az országot. Hülye ez az ember hogy össze vissza beszél? Vagy azt hiszi mi vagyunk azok hogy elfelejtjük amit napokkal ezelőtt mondott?

Most meg nemzeti csúcsot akar. Minek? A kormány a helyén, bármit át tudtak eddig verni. Ha meg nem megy a kormányzás ne akarják szétkenni a felelősséget, tessék lemondani. Nem csúcs kell ide hanem cselekvőképes legitim kormány.

Rwindx 2008.10.15. 16:53:32

Buga Jakab:
Ha azt nézem hogy az Izlandi korona árfolyama 1 hét alatt 80%-ot esett, az inflációt 40%-ra várják, a korábbi zuhanások után 3 napra bezárása után tegnap újra megnyitva további 76%-ot esett. Kaupthing Bank, a Glitnir Bank és a Landsbanki bankok árfolyama egészen pontosan 0 lett = csőd. Az izlandi kormány 65 milliárd eurónyi adósságot vállalt át ezektől a bankoktól, amit ennek a 300.000 fős országnak esélye sincs kifizetni. A lakosság megrohanta az élelmiszerboltokat hogy élelmet halmozzon fel...

Tehát miről is beszélsz amikor azt mondod "csak egy izlandi bankot" küldtek a padlóra és nem az egész országot? Nézd már meg ki beszél a mélységből... gyanítom a homok alól...

magnespeti 2008.10.15. 16:54:42

Hogyan hiheti el barki is, hogy a magyar politikusok kepesek lennenek barmire is a nemzetkozi folyamatokat ellen? Mo-n mar regota nincs jelentosege annak, hogy ki politizal, egszeruen nincs gyakorlati erteke. Egy orszagnyi nyaj vagyunk mi is a tobbiek kozott, akik szolgaljak a globalis gazdasagot es hetvegente boldogan koltjuk a bevasarlo kozpontokban szemetre a penzunket. Kinek van itt arcvonalas, felismerheto politikara szuksege? Eleg a so-musor es a komedia.

konyak · http://percemberek.blog.hu/ 2008.10.15. 17:29:19

Minden blognak van egy tökhülye Bugajakaba, de ennek a blognak egy kirívóan provokatív hülye a saját BJ-a.

rockjano 2008.10.15. 17:38:41

Chicano

Az hogy 2002.ig minden kurva jó volt és jöttek az mszp-sek és elbaszták az egy jobboldali mítosz és kurvára nemigaz. De valami elképesztôen nemigaz. Az állami túlköltekezés az orbán kormány idôszakának közepe felé kezdôdött 2000-körül és erôsödött a 2002 végére. Ez folytatódott az Mszp nagyon rossz döntéseivel és az ellenzék teljesen felelôtlen politizálásával. Az ellenzék is felelôs a mindenkori helyzetért nem csak a kormány. Igen-igen ôk is.

A leg eklatánsabb példa a népszavazás, hatalmas politikai siker aminek árát mindannyian naagyon keményen fizetjük és fogjuk fizetni, még a mostani ellenzék is majd amikor kormányra kerül.

Teljes okkal lehet a kormányt és Gyurcsányt ekézni, eggyet is értek vele, de az hogy az ellenzéknek ebben nincs tevôleges felelôssége az a világ legnagyobb hazugsága

jano

Teddypompom 2008.10.15. 17:51:24

Pedig drága Janó ez így van.
Jöttek páran az átkosból örökölt kapcsolataikkal, és úgy rázták ki az utolsó forintot is a zsebünkből,hogy te például észre sem vetted.
Az Orbánék gazdaságpolitikája fényévnyire van a kontraszelektált kommunistából lett milliárdosokétól.
Hogy mást ne mondja sikerült annyirareladósítani az országot, hogy többek között az államadóság mértéke miatt is menekülnek már a befektetők.
És ahhoz kurvára nincs köze Orbánéknak.
Úgy hogy szépen állj a tükör elé, nézz a saját szemedbe,és köszönd meg magadnak hogy kiket szavaztál (te is) a nyakunkba.

szobatars 2008.10.15. 17:53:08

Bocs a kérdésért, de a "Lehetmás"emberkéi, szakértői, mögöttes szervezetei nem része a politikai elitnek? Nem kellene úgy tenni, mintha az elmúlt 18 évben a "vesztes" oldalon álltak volna! Ha meg 2000-től vannak gondok, akkor hol maradtak a hangok 2001-ből, 2002-ből... Az LMP tagjai döntéshozói és véleményformálói szerepben voltak az elmúlt években. Ezt megtagadni kb. annyira elegáns, mint az SZDSZ mutogatása az MSZP-re, hogy "Ők kormányoznak!"

Karcolt lendület 2008.10.15. 17:56:30

szobatars:
Pontosan kikre gondolsz az LMP-ből, akik döntéshozói és véleményformálói szerepben voltak az elmúlt években?

boka · http://csaszu 2008.10.15. 17:58:05

"rendesen kiosztotta a Varga Misit "

A misit a matolcsy gyurival együtt osztotta ki a pénzügyi szakma, amikor az önéletrajzukat még a legszarabb pénzügyi intézetek is dobták a kukába.

Két hete még az én rokonaim is éltették a kedvezményes lakáshitelt, mert " Viktor végre adott nekünk új lakást ".

Most nem rázza a röhögés, amikor a decemberi postájára gondol. Feri meg folytatta, amit barom elődei elkezdtek.
Most ezt kell egy kis hazaféltéssel meg magyarságtudattal elkenni.

Vegyünk eurót, nem késő !

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2008.10.15. 18:07:47

Aha. Tipikus semmit mondás ez a post. Kérdéseket vet fel, de egy új politikai irányvonalnak talán kéne valami program is, konkrét hihető lépésekkel. Olyan pártból, aki csak hébe hóba magyaráz minden hülyeségről van vagy 5 a parlamentbe, most minek egy újabb vergödés? Tessék valamivel előállni... Mert kérdezgetni én is tudok...

Pomme 2008.10.15. 18:08:26

Különben pedig tegyétek össze a kezeteket, mert ez a válság az utolsó pillanatban érkezett.

Akkor, mikor egyes tőkés csoportok már "kínjukban" a közszolgáltatások privatizációját erőltették mindenáron, hogy tudják hova dugdosni a fölös pénzüket. No ez a veszély egyelőre úgy tűnik elmúlt.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 18:12:21

"hogy tudják hova dugdosni a fölös pénzüket"

Igen, de ez csak egy virtuális pénz volt, ahogy anno Hofi kabaréban: A Tizennégy malacból tizet exportálunk, a többit megesszük mi ! A részvényeseknek a virtuális 4 malac jutott. Viszont az Erste bank állítólag 12 % betéti kamatot ad.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 18:13:08

Ne adjuk fel a csüggedést !

LG · http://iranytu21.blogspot.com 2008.10.15. 18:17:28

Szerintem is illetlen az az összemosás, amit itt a szerző írt. Az, hogy ilyen eszközökkel operál, teljesen hitelteleníti azt az üzenetet, hogy "ő nem olyan"..

baszák meg 2008.10.15. 18:31:21

1 az életszínvonal olyan mértékben csökkenne valamint az egyébként gazdagok meg olyan gazdagok lennének hogy azt már a nem kuruc infósok is megelégelnék és egy szép délután felakasztanák őket a lámpa vasra de minimum elzavarnák őket a zsíros pénzzsák mellőlet amit adóbevételnek hívnak :)

is 2008.10.15. 18:37:10

most a tárgyszerűség tényleg jobb lenne, mint az értelmiségi busongás. a lépésekről beszélgessünk: jó-e, amit a kormány tett múlt csütörök óta? jó-e, amit az ellenzék csinál múlt csütörtök óta? a lehet-más egyetért-e bármelyikkel, támogatja-e bármelyiket, vagy van esetleg egy harmadik javaslata?

boka · http://csaszu 2008.10.15. 18:41:37

A második kerületben 24 millióért hirdetnek egy panorámás régi lakást, a tulaj azt mondta, hogy 20 ért odadja, mert a gyerekeknek kell a pénz egy másik lakásra. Tavaly 26 millió volt az ára. Kiderült, 10 mio jelzálog van rajta.

Chicano 2008.10.15. 18:42:39

"A misit a matolcsy gyurival együtt osztotta ki a pénzügyi szakma, amikor az önéletrajzukat még a legszarabb pénzügyi intézetek is dobták a kukába."

Nocsak. Ahhoz képest elég jól szerepeltek a fiúk. Még egyszer: Misi hívta fel Feri figyelmét hogy hamarosan szar kerül a ventilátorba, Feri meg a jól megszokott stílusába elküldte őt a búsba. Három nappal később meg már Feri visongott hogy a spekulánsok báncsák a nemzetet, de sebaj mert ő majd megmenti. Kérdésem: Ha Misi tényleg ilyen hülye, mekkora barom lehet Feri? Kitünő V. Jánosunkról már szót se ejtsünk. Amit az elmúlt években az az ember megcsinált azt szerintem egyszer tanítani fogják. A leghajmeresztőbb a történetben hogy most ez a két ember kellene hogy kihozzon bennünket ebből a balhéból. És a legjobb ötletük erre: nemzeti csúcs. A magam részéről holnap megyek a kis pénzem euróra válltani.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 18:42:57

Ha a fa nedves levelei égnek, mit szólnak a szárazak !

Barnabás 2008.10.15. 18:43:21

rockjano!
István királyunk is felelős a kialakult helyzetért,mi a fenének alapitott itt államot.Javaslom,hogy a Népszabadságon és a Népszaván kivül olvass más újságokat is.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 18:49:52

Tartok tőle, hogy misi nem feri figyelmét hívta fel a bajra, hanem a sajtóét ! Egy hónapja még misi adócsökkentést akart, új széchenyi tervvel. Feri ugyanolyan hülye,sőt akik hitelre lakást vettek, azok is. Kérdés, hogy feri vagy misi vagy körszakállas-öntudatos polgár bevallja-e magának,hogy mindig akkorát kell sz.rni, amekkora lyuk van a seggünkön. Félő, most már késő.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 18:52:06

Addig is hívja a 06 40 50 50 50-et. Ők már tudtak valamit, amikor 400%-os hitelkamatot osztogattak.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2008.10.15. 18:53:59

Úgy gondolom én is, hogy már késő. Nem addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért, és lerúgtuk magunkról a takarót. Most csupasz seggel próbálnak izegni-mozogni, hátha úgy tűnik, mintha...
De a császár meztelen.
Nincs már hit a pénzpiacokban.
A legnagyobb baj az, hogy a magyar államban sincs.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.15. 19:10:56

államadósság a GDP százalékában:
1998 61,1%
2002 54,5%
2004 60,2%
2008 65,6%

rockjano: lehet, hogy a gonosz Orbán rontott el mindent, 2002-ben mégis jobb volt a helyzet, mint amikor átvette a kormányzást, és különösen jobb volt, mint most.

Buga_Jakab 2008.10.15. 19:30:31

Kedves Gaiaman, látom, a Lehetmás nagyobb dicsőségére hozod a szakmai formád: "csupasz seggel próbálnak izegni-mozogni"

T. 'konyak': A "kirívóan provokatív hülye" BJ többek között rád gondolt a 16 óra 15-ös hozzászólásában. Bennetek lehet bízni, mindig jöttök.

Pomme: Érdekes, én nem a kormányról beszéltem, hanem az MNB-ről. Te pedig mindjárt gyurcsányozol egy jót. Szóval már az MNB is 'mennyen' a francba? Majd az OTP megküzd egyedül? - OK, de ha bajba kerül egy magyar vállalat (mint a MOL), akkor ne gyertek azzal, hogy segítsen az állam.

Végül, volt egy tárgyszerű hozzászólás is:
- Rwindx, kössz az adatokat. De: egy bank bedőlése természetesen okoz pénzügyi gondokat egy kis országnak (árfolyam), de engedelmeddel a 40% inflációt nézzük meg egy év múlva. (Az átvállalt adósság, ha ennyi is lenne, még nem tényleges fizetési kötelezettség) Ettől az izlandi reálgazdaság még működik.

Jakab

idegbetegmókamester · http://kiserletidegbeteg.freeblog.hu 2008.10.15. 19:40:39

nagyobb a baj annál, mintsem hogy be fog gyűrűzni a válság.
sikeresen megfertőztek minket, picit értelmesebbeket is a kisstílű, populista dumákkal, ez lett a politikáról folytatott eszmecserék alapnyelve.
valaki mindig védi az egyik oldalt, egy másik meg visszafikáz.
gyerekek.
nem fura, hogy 20 év alatt nem tudtuk ledolgozni a teljes államadósságot? sőt, hogy nem is kértük annak elengedését? hogy mindig mondvacsinált problémákkal osztják meg az országot?
az oszd meg és uralkodj elve kiváló technika, sajnos látjuk. most az mszp lop, aztán nyer a fidesz, akkor ő lop. aztán álneveken folytatják. "a bort is megitta, a vacsorát is megette. egy brancs maguk" főleg, ha a pártfinanszírozásról van szó, gyorsan kiderül, mind egy csapatban játszanak.
ti meg egymásnak ugrotok - miattuk.
konkrét programot kért valaki.
akkor ne legyen rest: lehetmas.hu
van agendánk (mert tag vagyok magam is), én nem magyarázok szakkérdésekről, nem akarok segget csinálni a számból.
csak arra kérek mindenkit, hogy legelőször a saját politikai nézeteit képviselő formációkon kérjen számot bármit. utána bárki máson. ha meg nincs pártja, csatlakozzon ide, és szóljon végre bele a politikába, azért csináljuk ezt az egészet, hogy ezt megtehesse, egyenrangú félként. fikázni könnyű, tessék konstruktívnak lenni!

boka · http://csaszu 2008.10.15. 19:49:22

"2002-ben mégis jobb volt a helyzet, mint amikor átvette a kormányzást, és különösen jobb volt, mint most. "

Sajnos nem. 1998 ban az államháztartás volt jobb helyzetben. 2002-ben az emberek voltak ( hitelből ) jobb helyzetben. A lakossági hitelek 20 milliárdról 100 milliárdra növekedtek egy év alatt, 4 %-os gazdasági növekedés mellett. 1998-ban még a Bokros csomag tartotta életben a gazdaságot. Szerintem a szocik akkor azért veszítették el a választásokat, mert biztosak voltak benne, hogy ők nyerik a következőt is. Legjobban Orbán volt meglepődve, hogy miniszterelnök lett. A Torgyán már csak hab a tortán. A baj az, hogy a fidesz nem tud maga mellé állítani első vonalbeli közgazdászokat, csak matolcsit meg a kedvencemet bod péter ákost, aki után a közgázon tartott előadást a sárközy prof, és szó szerint azt mondta: Amit bod péter úr mondott, azt vegyék lábjegyzetbe.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 20:04:30

"saját politikai nézeteit képviselő formációkon kérjen számot bármit."

Először magunkon, nem ? Ki az a hülye, aki magát hibáztatja egy rossz hitelfelvételért vagy rossz munkahelyi döntésért ? Inkább a bankár a hibás meg a helyi kisebbség.

Milyen kommentek lennének?

-Én vagyok a hibás, mert lakással akartam dicsekedni a barátaimnak !

-Ne hülyéskedj már ! Én még hibásabb vagyok, mert a csajomnak meg akartam mutatni az ültetett, sportkipufogós golfomat, pedig nem is vagyok bejelentve sehova !

-Ne is mondjátok, Én meg 28 ezer ft családi pótlékot kapok, ami pont egy tank benzin a terepjárómba.

Inkább fúj politikusok

rockjano 2008.10.15. 20:15:32

Teddypompom 2008.10.15

kedves Teddy :-)))

"Jöttek páran az átkosból örökölt kapcsolataikkal, és úgy rázták ki az utolsó forintot is a zsebünkből,hogy te például észre sem vetted."

A szokásos leegyszerûsítés, és nemigaz. Én spec akkor elég jól éltem ma egy fokkal kevésbé. Meg az állapártiak a Fideszben ugyanúgy vannak bár tényleg kevesebben. de eze jelentéktelen dolog. Én 40 vagyok éltem az állampárt ideje alatt jócskén és egy mai fiatalnak el sem tudom magyarázni azokat az idôket úhysem értenék.

"Hogy mást ne mondja sikerült annyirareladósítani az országot, hogy többek között az államadóság mértéke miatt is menekülnek már a befektetők.
És ahhoz kurvára nincs köze Orbánéknak."
"
Marhaság. Az eladósodásban Orbánnak kulcsszerepe van, ô kezdte sokszempontból rá is játszott, a másikoldalnak ebben nagyobb szerepe van az igaz, deaz hogy oiv nem tehet rólla nemigaz, önbecsapás.

De nem azért adósodtunk el mert ellopták...mesebeszéd...azért mert megkaptuk, te is én is stb... nyugdíjjban szüleink, gyerekeink oktatásban, családipótlékban, stb...

Én sokszor meglepôdöm még mindig amikor a postás hoz 21000 FT-ot a két gyerekem utánn, miért is kapom ezt???

nállunk gyerek 3 éves koráig kap gyedet, más európai országokban ilyen nemigen van.

A túladóztatás gond, csak amikor ovi adócsökkentésrôl beszél ami OK. nem teszi hozzá hogy ez sajna nyugdíjjcsökkentéssel együtt járható út csak...azt meg ki meri meglépni???

jano

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2008.10.15. 20:16:54

Kedves Buga Jakab.
Ez egy blog, egy olyan szabad vélemény- nyilvánítási forma, ahol lehetősége van az embernek a diskurzusba olyan képekkel is élni, amely egy politikai elemzésben nem állják meg a helyüket.

Ha te csak ebben, az általad szakmainak titulált, stílusban vagy hajlandó párbeszédre, akkor megteszem neked azt a szivességet, hogy így, modorosan válaszolok a kedves felvetésedre.

Sajnos Rwindx-nek igaza van. Izland pénzügyi helyzete azt mutatja, hogy csődközeli állapotban van az ország. Mivel a három legnagyobb bank ment csődbe, ezért az egész ország likviditása került veszélybe. Nem jut hozzá lakosság a betéteihez, nem tudnak az emberek vásárolni a boltban.

Az a problléma azzal, hogy most leülnek tárgyalni, hogy ez egy látszatcselekedet.

A titkosszolgálat úgy jön ide, hogy ha mindkét fél titkosszolgálattal figyelteti a másikat, az azt jelzi hogy nincs bizaluk egymás iránt. Ha nincs meg a bizalom, akkor nagyon kevés esély van arra, hogy képesek legyenek érdemi dolgokban megállapodni, mert attól félnek, hogy a másik majd megszegi a megállapodást.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 20:21:23

"De nem azért adósodtunk el mert ellopták...mesebeszéd...azért mert megkaptuk, te is én is stb... nyugdíjban szüleink, gyerekeink oktatásban, családipótlékban, stb..."

EZ A MARHA NAGY IGAZSÁG !!!!!

Ezt bekéne állítani csengőhangnak!

Ezt egy vagyonőr- meg taxis műkörmös vizsgán nem kérdezik !

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2008.10.15. 20:31:02

Valóban igazad van, mint azt írtam is. A lakosság fogyasztása gerjesztette az államadósságot, de a mindenkori kormány jól felfogott érdeke volt a választások előtt felpörgetni a fogyasztást. Akkor is, ha a gazdasági helyzte nem is indokolta ezt. Így ezt hitelből kellett állni.

Ferdítettem nem a bejegyzésben, nem sörre és virslire ment el a pénz.Valójában nagy autókra, horvátországi nyaralásra és légkondira.

Ettől jól érezték magukat az emberek és nem hitték el, hogy rosszabbul élnek, mint négy éve.

Amit ellpotak az is kimutatható tétel, de az emberek hitelből való indokolatlan dőzsölése vezetett idáig.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 20:33:10

A Szécsényi terv ,az ezüst ékszerek eladása volt, amiből látszólag gyarapodtunk. Most itt a számla. Az adónak sztem a szerkezete rossz, inkább fogyasztási tipusú adókat kellene emelni,mint jövedelem tipusuakat.

Meg a kényes kérdés: Közvetlen fizetőssé kell tenni a közszolgáltatások jó részét.

2000-ben aki szegény volt, arra azt mondta az akkori tábor, hogy azok lumpenek, nem akarnak dolgozni, bezzeg a középosztály. Most azt mondjuk " szegény Marika néni miből fizessen 300 ft-ot egy egyszerű szívműtétért, amikor egész életében fizetett járulékot " Csak az a járulékot akkor éltük föl, amikor ő fizetett.

Tanulság: magunkat nem szídhatjuk, hogy képtelenek voltunk precíz, értéket teremtő munkakultúrával a világban vezető helyet kivívni, tehát SZEMÉT POLITIKUSOK, MEG MINDEN KISEBBSÉG ! MONNNYON LE !

boka · http://csaszu 2008.10.15. 20:35:42

"mindenkori kormány jól felfogott érdeke volt a választások előtt felpörgetni a fogyasztást."

-Főnővér !Jöttek az oroszok, megerőszakolták összes nővérünket, csak Mária nővért nem !
- Őt miért nem ?
- Mert nem akarta !

Rwindx 2008.10.15. 20:37:32

Buga Jakab:
Nem 1 hanem 3 bankról van szó (ezt Gaiaman is említette). Ráadásul a legnagyobbakról. Azon túl hogy az izlandiak szívnak vele, a britek (és még sokan) is megszívták, mert nagyon sok külföldi betét is volt náluk, ezeket egyelőre nem tudják kifizetni. Sőt egyelőre azt sem tudják megmondani hogy mikor.

Az előző hozzászólásomban pedig a 76%-os tegnapi esésnél kimaradt hogy a tőzsde esett ennyit náluk.

"Az átvállalt adósság, ha ennyi is lenne" - Annyi.

Rwindx 2008.10.15. 20:42:02

Azt hiszem 1998-2002-2008 összehasonlításba be sem szállnék, mert aki annyi lát hogy orbán tette tönkre az országot 4 év alatt (igaz az összes mutató jobb volt 98-2002 között, de ez érdektelen tény) hiába turbózta azt az mszp/szdsz 10 évig (94-98,02-08), azzal nagyon úgysem lehet érdemben vitatkozni.

Szerintem.

idegbetegmókamester · http://kiserletidegbeteg.freeblog.hu 2008.10.15. 20:48:35

könyörgöm, hagyjátok abba annak vitatását, hogy ki nagyobb szemét.
arról mi a véleményetek, amit írtam???

Rwindx 2008.10.15. 20:51:58

idegbetegmókamester:
teljesen ok :) de ezzel nem lehet vitatkozni

boka · http://csaszu 2008.10.15. 20:59:55

"orbán tette tönkre az országot 4 év alatt "

A nem párt fétisiszta kommentelők sosem írták, hogy orbán tette tönkre az országot.

Mi tettük tönkre adó fizető és nem fizető állampolgárok a felelőtlenségünkkel. Viktor és a többi miniszterelnök csak a mi kedvünkbe akart járni.

Nem voltak jobbak a mutatók, csak mások voltak. Az átlaghőmérséklet például a Gyurcsány kormány alatt magasabb volt, mint elődei alatt.

Lényeg, hogy amit MI éltünk fel, azt most fizetjük vissza a hitelezőinknek . Ez már nem politikai kérdés. Régen volt az kérdés, hogy Kádár alatt, vagy Mátyás király alatt volt-e jobb élet. Egy normális országban a miniszterelnök az állami adminisztráció irányítója, nem népvezér. Ez nem vita kérdése. Gyurcsány azt mondja, hogy hiány x %, meg konvengercia, meg egy rakás száraz adat. orbán meg: jézus krisztus , meg magyarság meg igazságosság meg nemzeti mittudomén. Elbeszélnek egymás mellett, mint mi.

Tanulság: Igazságos a mi urunk, a gazdagnak ételt, a szegénynek étvágyat adott !

idegbetegmókamester · http://kiserletidegbeteg.freeblog.hu 2008.10.15. 21:07:24

hmm. gyerekek, akkor lassan kiérlelődik a konszenzus: kukába az eddigi elittel, és olyan vezetőket, akik nem hagyják, hogy feléljük a kamrát?
én is csak rántott húst ettem volna. de anyám megmondta, hogy több nap, mint kolbász.
akkor persze hőzöngtem, de már belátom, hogy igaza volt.
ez kéne nagyban, nemde?
persze, hogy ingyen sört akar az ország, mert egy nagy gyerök. de muszáj felnőni!

boka · http://csaszu 2008.10.15. 21:25:24

idegbetegmókamester! A kedves mama nagyon okos volt, őt akarom miniszterelnöknek. Anyám nagyon spórolós, ő lesz a pénzügyminiszter. Én leszek bármilyen posztra jó minisztériumi osztályvezető.
Ingyen kólát mindenkinek !

Rwindx 2008.10.15. 21:29:20

boka:

"Nem voltak jobbak a mutatók, csak mások voltak. Az átlaghőmérséklet például a Gyurcsány kormány alatt magasabb volt, mint elődei alatt."
Hülyeségbe ne menjünk el pls. Maradjunk a makrogazdasági mutatóknál.

"Lényeg, hogy amit MI éltünk fel, azt most fizetjük vissza a hitelezőinknek "

Erre max azt tudom mondani hogy TI, én csak fizetek részben vagyok. Igen, nem vettem igénybe egészségügyi ellátást az elmúlt kb 10 évben, nem kértem gázártámogatást, nincs államilag támogatott hitelem, a cégem egy fillér állami támogatást nem kapott (nem is kért). Nincs gyed, gyes, családi pótlék, semmi. A főiskolai papíromat már néhány tízszeresen visszafizettem a cégem adója és saját adóm által, természetesen én tandíjat is fizettem. Szóval ez a "MI" egy kissé bosszant.

Tanulság: inkább nem írom le.


Idegbetegmókamester:
Nem akar ingyen sört mindenki. Tényleg. Az soha nem ízlene úgy (nekem és szerintem még sokan vagyunk így). De vannak akik habzsolják, mértéktelenül. Kevesebben vagyunk akik a cehhet fizetik.

Pomme 2008.10.15. 22:00:12

Boka írja:

"Két hete még az én rokonaim is éltették a kedvezményes lakáshitelt, mert " Viktor végre adott nekünk új lakást ". Most nem rázza a röhögés, amikor a decemberi postájára gondol. Feri meg folytatta, amit barom elődei elkezdtek."

Hát azért ezt ne hagyjuk már szó nélkül... Ha a rokonod izgul a decemberi postás miatt, akkor gondolom frankhitele van, amihez zéró köze van orbánnak-gyurcsánynak. Azt a bank adta a rokonaidnak, egy fillér támogatás nélkül. Ha meg tényleg a viktor támogatta a hitelüket, nyugodtan várhatja a postást, mert akkoriban támogatott forinthitel volt a menő, aminél ugye az árfolyamkockázat 0.

Pont az a probléma most, hogy itthon irdatlan a devizahitelesek aránya. A fankalapú lakáshitel meg pont akkor jött divatba, mikor lecsökkent/megszűnt a lakáshiteltámogatás.

boka · http://csaszu 2008.10.15. 22:01:37

"nem vettem igénybe egészségügyi ellátást az elmúlt kb 10 évben"

Ha tízéves vagy, akkor rendben, nem szóltam, de azt hozzáteszem, hogy az állam fenntartott neked is egy ágyat feleslegesen a kórházban.

"nem kértem gázártámogatást"
Mindenki kapott gázártámogatást, csak az elmult 2 évben nem jár automatikusan.

A tömegközlekedés szintén támogatott, a többszörösen fizetett adó kellett a nyugdíjra a szüleidnek, nagyszüleidnek, az ellátás az esetleges gyermekednek stb.

Az felelőségteljes magatartásra utal, hogy nem vettél fel hitelt, viszont akkor már van lakásod, amit lehet, hogy 1 millióért tudtál megvenni 1994-ben, mint én ( kárpótlási jegyért ), vagy a szülők adták össze, az meg visszanyúlik egy másik támogatott világba.

Ennyire összetett dolog ez, sajna

boka · http://csaszu 2008.10.15. 22:03:57

"támogatott forinthitel volt a menő, aminél ugye az árfolyamkockázat 0."

Most hol jár a jegybanki alapkamat ?

Ha nem változik a jegybanki kamathoz képest, akkor ki fizeti a különbözetet?

Pomme 2008.10.15. 22:30:52

Az alapkamat most 8,5 fél.
No és hol járt 2002 ben? 9.0
2000-ben? 13.0
1998? 20.0

Akkor miről is beszélünk??
Mi a rossebbtől fél a rokonod? (Max attól, hogy orbánfóbiája van... ;) az legalább egy reális mentális zavar)

(arról nem is szólva, hogy ez továbbra sem "árfolyamkockázat")

Rwindx 2008.10.15. 22:53:20

boka:

"Ha tízéves vagy, akkor rendben, nem szóltam, de azt hozzáteszem, hogy az állam fenntartott neked is egy ágyat feleslegesen a kórházban."
Ugye felettéb érdekes hogy az én adóm az én esetleges gyermekemre is fordítódik, de a szüleim adója nem fordítódott rám? Legalább konzekvensen...

Ismétlem: nem kértem támogatást.

"A tömegközlekedés szintén támogatott," - Autóval valahogyan olcsóbb még ezekkel a brutál üzemanyagárakkal is... mint az agyontámogatott BKV vagy más közlekedési vállalat. MI éljük fel?

"a többszörösen fizetett adó kellett a nyugdíjra a szüleidnek, " - És az ő adójuk mire kellett?? Ne már, legalábbis ne nekem pls.

"Az felelőségteljes magatartásra utal, hogy nem vettél fel hitelt," - Azt írtam nincs államilag támogatott hitelem.

"viszont akkor már van lakásod, amit lehet, hogy 1 millióért tudtál megvenni 1994-ben," - minusz 4 évesen igen... Idén vettem életem első lakását 33 évesen.

"vagy a szülők adták össze, az meg visszanyúlik egy másik támogatott világba. "
Senkitől nem kaptam egy fillért sem. Dolgoztam, ha kellett napi 16 órát, és 9 évig lakást béreltem (még mielőtt kitalálod azt is a szülők biztosították).

A hozzászólásodból úgy látom nehéz lehet elképzelni hogy valaki próbál előrelépni anélkül hogy másra vagy az államra támaszkodna. Nem olyan összetett. Persze még ennél is egyszerűbb azt mondani hogy MI MIND vagyunk a felelősek. Szétkenni a szart. Pedig nem kéne. Vannak megnevezhető felelősök, csak éppen elemi érdekük hogy ezt lepattintsák magukról. Valakik meg asszisztálnak hozzá. Ugye?

dp 2008.10.16. 09:14:20

az én egyetlen félelmem az LMP-vel kapcsolatban: minden ami emberi, elkorcsosul.tudom, ez mély pesszimizmus, de nem nagyon láttam még olyan politikát(politikust,döntéshozót) amely nem partikuláris érdekek mentén határozta meg tevékenységét, miután az elitbe jutott.
Szkeptikus vagyok az LMP-vel kapcsolatban is.Ha esetleg eredményeket érnek el, főleg hosszabb távon, saját fennmaradásuk és érvényesülésük mennyiben fogja önnön értékeiket felülírni.

Drukkolok és remélek hátha...de

"Ne ringassuk magunkat álomba: a rendszer kedvezményezettjei ezt nem fogják megtenni"

wegyiali 2008.10.16. 10:39:17

vá : dp 2008.10.16. 09:14:20

ha a politikus nem érdeket érvényesít hanem valamilyen közösségi érdeket megfogalmaz pl a jog a nyelvén meg közvetíti képviseli a hatalomban ... akkor csak akkor nem fajul el ha olyan politikai párthatalmi rendszerben teszi ezt ami a közösségi érdekre van optimalizálva , vagyis pl kíméletlenül kilöki kiszelektálja magából, az önző érdekhálózatok kezdeményeit

itt az az a kérdés hogy egy új párt pl az LMP majd hogyan fogja saját demokratikus és ám egyéni érdekérvényesítés szempontjából kíméletlenÜL öntisztitó mechanizmusait felépíteni és működtetni
Mert az nem elég hogy benyögjük jaj hát minekünk teli van a tökünk az önző rohadéksággal és mi személyünkben garantáljuk hogy majd mi nem fogadunk el pénzeket a gazdaság felől stb ... ez így semmire se kötelező duma

hogyan épül fel a párt hatalmi szelekciós rendszere , hogyan képviseli kíméletlenül a közérdekre re optimalizáltságot... ? hogyan torolja meg pl a belső korrumpálódást ? szelektála ki demokratikusan a rátermettebbet stb ezeken múlik egy párt belső milyensége...és a sorsa is hosszabb távon ...szerintem egy makacs nyilvános és demokratikus morális erkölcsi stb stb öntisztító rendszer kell legyen a párt immunrendszere , aki ebben megmarad mert nem okoz neki gondot tisztességesnek maradni , azt ez nem zavarja sőt védi a politika bűzös mocsarában szocializálódott és onnan beszivárgó férgektől

wegyiali 2008.10.16. 11:01:09

magyarán a lényeg : pár ember összeáll , és saját adott esetben kíméletlenül önérdek ellenes belső morális erkölcsi követelményrendszerüket intézményesítik a párt rendszerébe kivetítve


... projekció 1 eredménye tiszta és acél kemény puritán párthatalmi rendszer
aztán dolgoznak dolgoznak szakmaiságon pártépitésen közben megőrzik a párt tisztaságát tökéletesítik a belső rendszert végül ha hatalomrakerülnek, vagy hatalomközelbe akkor ugyanezt a kíméletlen morális rendszert (projekció 2) átvetítík a hatalomba annak a szennyes dzsuvás rendszerét áthangolják , persze csak a mindenkori hatalmuk, támogatottságuk függvényében ...

oszt jónapot ...

Joós István 2008.10.16. 13:34:20

igen, ez A kérdés
számomra is

mert ETTŐL

lehet más
HA valóban más

és mélyen lehangol, hogy senki nem próbál válaszolni

pedig olyan szimpatikus
volt elsőre a kezdeményezés

lastres 2008.10.16. 14:17:30

Először ahhoz, hogy ki a felelős, ki költött többet, mint amennyit a takarója ért. Én úgy látom, hogy valóban sokan részesedtek a korábbi évek hitelből élésének, de leginkább- mint ahogy lenni szokott - a csúcson lévők: a befektetési bankok tulajdonosai, menedzsmentje, a velük összeefonódó nyugati kormányok. S bár rengeteg ember, köztük Nóbel-díjas közgazdászok kb. 10 éve mondják nagyon sok fórumon, hogy baj lesz, nem változott semmi, mert akik tehettek volna valamit (és most egy pillanat alatt tesznek is), korlátozhatták volna a globális kaszinót, nem állt érdekükben.

Rwindx-nel igaza van, hogy sokan vannak olyanok, akik nem részesedtek ebből, és nekik különösen jogos a felháborodásuk, hogy most azok, akik megszedték magukat, és egy fenntarthatatlan rendszert építettek fel, most mutogatnak arra, aki lehet, hogy valamicskét kapott, ám az semmi lesz ahhoz képest, hogy most bedől a lakáshitele, elveszti munkáját. Ha megkérdezték volna előre, biztos a lassabb, de kiszámíthatóbb fejlődést választja. Csakhát nem ő döntött, hanem olyanok, akik viszont így is pluszban jöttek ki.

Az én megoldási javaslatom: 50%-s azonnali vagyonadó mindazon pénzintézetek tulajdonosaira és vezető menedzsereire, akik az elmúlt 10 évben az átlagprofitrátát kétszeresnél nagyobb mértékben meghaladó nyereségre tettek szert.
(tudom, az igazi a teljes vagyonelkobzás lenne, de nem vagyok radikális, sajnos) Ez lehet, hogy a pénzügyi problémákat nem oldaná meg, viszont morálisan nagyon jót tenne.

lastres
[LMP]

lastres 2008.10.16. 14:33:33

Kedves Joó István (és wegyiali),

próbálunk válaszolni, csak néha dolgozni is kell:)

wegyialinak nagyon igaza van, a belső morális tisztaság egyik legfontosabb garanciája a minél nagyobb nyilvánosság.
De van ezen kívül kettő másik.
1. Az egyik a jól felépített belső struktúra, szervezet, ahol ellenőrzik egymást az egyes egységek. Példa: jelenleg van egy munkacsoport, ami a pénzszerzéssel foglalkozik, ez az FR [fund raising] munkacsoport [bocs az idegen elnevezésért]. Annak ellenőrzése, hogy csak morálisan vállalható forrásból fogadjunk el pénzt, két módon zajlik: egyik a belső nyilvánosság általában, másik még csak tervezett, ún. kontroll csoport, ami vétót emelhet egy támogatás ellen [ha pl. a strabag akarna minket megkenni, és az FR ezt valahogy nem venné észre], és akkor az ügy a választmány és a közgyűlés elé kerül.
2. Szervezeti kultúra, ami a tagok korábbi közösségi kultúráiból táplálkozik. Ez talán puhának tűnik, pedig ez a legerősebb korlát az "elkurvulás" (bocsánat) ellen. A tagok többsége, és a Választmány túlnyomó része olyan helyről jött, ahol 10-15-20 éve gyakorolják a bázisdemokráciát. A másik meghallgatása, a hatalmi, tekintély-alapú érvek kerülése, az egyéni anyagi érdekek figyelmen kívül hagyása nagyon mélyen beléjük (belénk) van ivódva. Nyilván van az emberben kétség, hogy ez a kultúra mennyire lesz erős később, mennyire tud esetleg átsugározni a politika más szereplőire. De abban biztos vagyok, hogy nincs másik társaság Magyarországon, akiknek nagyobb esélye lenne egy ilyen, a közösségi érdekeket és értékeket képviselő, nem korrupt politikát sikerre vinni.

lastres
[LMP]

Buga_Jakab 2008.10.16. 16:42:18


"Elbeszélnek egymás mellett, mint mi." (Valaki itt fentebb)

Kedves Gaiaman!
A "csupasz segg" csak a stílusodat jelzi, az a Te ügyed. De a tartalmat igencsak hiányolom a megjelent írásodból, hiszen ez a blog egy komolynak készülő párt lényegében egyetlen nyilvános fóruma.

Azt tudom, hogy számos komoly reform elmaradt az országban. OK azért is jöttem ide olvasgatni, mert ezzel kapásból egyetértek. Csak hiányolom, hogy – a mai politikusok menetrend szerinti lehülyézése után – nem mondasz semmi érdemit.

Ha már kis hazánkról nem jutottunk előre, Izlandból okosabbak lehetünk. Azt írod:
– "A múlt héten összeomlott Izland..."
– "Nem jut hozzá lakosság a betéteihez, nem tudnak az emberek vásárolni a boltban."

Beütöttem a gugliba: Izland, válság. Az első három írásból idézek:
- A gyors GDP-bővülés a pénzromlás mellett a folyó fizetési mérleg esetében is veszélyes kiegyensúlyozatlanságot okozott.
- Egy Izlandon tartózkodó, magyar blogger szerint kevésbé drámai a helyzet: NINCS ÁRUHIÁNY ÉS PÁNIKROHAM A BOLTOKBAN, de az emberek érezhetően feszültek
- Az izlandiak ingerültek, mert a bankok KORLÁTOZZÁK a betétekhez való hozzáférést, a tömeges pénzkivonás miatt. Csak meghatározott nagyságú napi limit alapján lehet a bankból pénzt kivenni.

Kissé árnyaltabb a kép vagy ellentmondásos. Mondd, miért van az, hogy kritika nélkül hangoztatod az egyik oldali híreket? Van indok, vagy csak ez illett a lendületesen megírt cikkedbe?

Szóval: mit kellene most aktuálisan tenniük Magyarországon a parlamenti pártoknak? (azon kívül, hogy fúúúúj).

Több gondolatot: Jakab

Rwindx 2008.10.16. 21:15:15

Lastres:
"Az én megoldási javaslatom: 50%-s azonnali vagyonadó mindazon pénzintézetek tulajdonosaira és vezető menedzsereire, akik az elmúlt 10 évben az átlagprofitrátát kétszeresnél nagyobb mértékben meghaladó nyereségre tettek szert."

Valami hasonlót pedzegetnek Németországban is. Egyelőre sajtó szintjén persze.


Buga Jakab:
Én nem értem hogy a tények mitől lennének "egyik oldaliak"? Ha minden ismerhető tényt/információt felsorolunk akkor az nem lesz oldalfüggő. Csakis akkor ha kihagyunk információkat, szándékosan. Én nem látok ellentmondást, abban amit most írtál, és abban amit Gaiaman írt. Te viszont valamiért úgy érzed. Miért?
Én úgy látom ennek nincs értelme, csakis akkor lenne, ha a cél az hogy mindenáron ellentmondj :)

Inkább keresd a közös pontokat, az írásodból az derül ki hogy van ilyen. Az is lehet hogy a közös pontokat nem ez a blog rejti.

siman 2008.10.16. 23:47:33


Meglehet,
hogy arra lenne szükséges a figyelmet fordítani elsősorban, ami valóban másképp lehet,
minthogy azt taglalni, hogy mi volt... korábban.
És nem bedőlni annak a szisztémának, hogy az emberek, csak egymással veszekedjenek tovább a múlton.

Ugye érthető?

Zsoltee 2008.10.17. 00:28:58

Szar dolog belegondolni, hogy én is már 2-3 éve csak egyre nagyobb és nagyobb adósságokat halmozok fel már diákként, és közben alig-alig termelek valamit.

Bezzeg az új hitelnek örülök, hisz csak 0% thm... sürgősen változtatnom kell a gondolkodásomon, és ezzel nem vagyok egyedül...

Az ország lakosságának többsége rá van kattanva a hitelekre és nem látja a veszélyeit.

Amerika vezető gazdasági hatalom, mégis elég csúnya válság alakult ki náluk. El kéne gondolkodni emberek!

csaba61 · http://www.adoszabaszat.hu/ 2008.10.17. 06:06:57

A bankárokra kivetett 50% vagyonadó jól hangzik, ha kicsit kibővítjük a listát azokkal, akiket azét utálunk, mert több van nekik - na az lesz csak az igazi Robin Hood adó! Pár éve Kambodzsában volt már valami hasonló, ott pl. a szemüvegeseket se szerették.
A hitelekre való rákattanás tényleg gond, sajnos ha most elkezdjük tanítani azokat, akiket lehet, akkor is X év, mire a legtöbben elfogadható szinten tudják kezelni ezeket a kérdéseket. És akkor még nem beszéltünk azokról, akiket nem lehet. Talán a Győzike show előtt kéne valamilyen pénzügyi gyorstalpalót nyomni...

wegyiali 2008.10.17. 09:51:37

a gond hogy a nyilvánosság is használható öncélúan, hamisítható... pont erről szól a politika


a mostani pártok éppen a totálisan öncélú a hatalom megszerzés és megtartás maximális hatékonyságára hangolt, ezért ennek bármilyen morális sőt közösségi érdeket alárendelő szélsőségességre szelektálódtak rá 89, óta ... egyre többet hazudtak , egyre többet költöttek arra hogy amit a kedves néző lát az az ő igényeit tükrözze (választói tábor létszámát , kötődését pl gyűlöletkeléssel a másik tábor felé maximalizálja, a szennyes módszereket megoldásokat, kriminalizálódást, demoralizálódást leplezze )


miközben pártok valós belső rendszerét, és történéseit nem tekintették közügynek hanem valami titkos belső életnek aminek a párt külső arculatához ...és a választóhoz semmi köze sincs, nem is demokratikus, sőt nem is az ő érdekeit képviseli , hanem afféle pártmagánügy

szóval épp az elmúlt évek tanulsága hogy lehet úgy működtetni egy pártot , hogy a kifelé a választók felé vetített kép az nagyon demokratikus és értelmiségi, és ilyesmi képzeteket kelt miközben ez csak tévé képernyője , és arról mi zajlik odabenn (milyen módszerekkel, meg morális tartalmak érvényesítésével vagy mellőzésével megy a hatalmi harc,-és hatalmi, vezetői szelekció a párt finanszírozás stb ) az már kifelé nem látszik, nem ellenőrizhető stb

nekem pl- meg remélem másoknak is- fixa meggyőződésem hogy közügyekkel kapcsolatban a hazugság adathamisítás stb teljesen értelmetlen dolog, mert a köznek biztos nem érdeke hogy átverje magát ... amellett hogy amorális , értelmet hazugságnak a párthatalmi harc belső logikája , a választói létszám maximalizálás mint a párt külső és rövidtávú célja, kampány stb ad. Szóval onnan ahol közügyekről van szó 2 lábbal kell kirúgni a hazugságot... nemkicsit és nem kíméletesen.

Érzésem szerint valamiféle párt szabályrendszert kell definiálni , afféle kőbe vésett senki által meg nem szeghető alaptörvényeket ...afféle -mini jogállam- egyszerű és jól általánosított érvényű szabályokkal és azok megszegése esetén kíméletlenül érvényesített következményekkel... ez mindegy autentikus poltikai válasz lenne arra, hogy pont a következmény nélküliség az ország, hatalom egyik leggyakrabban kifogásolt tulajdonsága ... hazudtam naés ? loptam? bizonyítsd be de ha elég hatalmam van, és jó jogászaim ez se számít stb

mert ahol emberek vannak ott keletkeznek szennyes dolgok, a kérdés tehát a szennyes kezelése ... a mostani pártoknál ó hát rég ismerlek , meg összekacsingatós... mert úgysem lesz semmi következménye a divat ...tudjuk és elegünk van ebből ok... de hogyan lehet másképp ?

siman 2008.10.17. 10:47:22

wegyiali

Úgy lehet másképp, például hogy akik kezdeményezik most a dolgokat, - mint LMP-sek, - azok nem csupán
i s m é t e l g e t i k azokat a mintákat szolgaian, amelyeket örököltek, és eddig berögzültek a fejekben.
Nem csak reagálnak, - akció-reakció szerint, hanem mintegy túllépnek a kialakult szokásokon. Merthogy felismerik ezeket kristálytisztán.
Nem a múltból próbálnak átugrani a jövőbe, hanem intelligensen, kreatívan tisztán látják a jelen lehetőségeit, és ezeket is nyilvánítják meg.
Ehhez első a közvetlen és valós önismeret. Mert aki önmagát ismeri, az ismeri a világot is.
A politika meg lényegében annyi, hogy szervezi, irányítja, óvja a közösséget.
Ezt azonban csak az képes valóban hatékonyan végezni, aki előzőleg önmagában tett szert közvetlen tapasztalatokra, hogy miként is mennek végbe pl. a tudati folyamatai.
Azaz, jártassága van az életvitel intelligens működtetésében.
- Ami kicsiben, az van nagyban.

Szellemi minőségre van nagy szükség ebben a korban. E minőség pedig nem jöhet létre tudatos emberek nélkül.
Tehát ez az első, - a Tudatosság közvetlen felfedezése önmagunkban, mert ez a szellemi minőségünk alapja!

Buga_Jakab 2008.10.18. 20:07:09

Siman, szívemből beszéltél! "Szellemi minőségre van nagy szükség ebben a korban."
Hej, ha Gaiaman is megfogadná ezt, amikor újra cikket ír ide.
Jakab

wegyiali 2008.10.20. 09:45:36

Jó tehát azt akarod mondani hogy párt alapszabálya, öntörvénye alap okmánya ... nemtom micsodája... majd elkészül és leképezi az üdvös pozitív tudattartalmakat egy politikai szervezet működési sajátságaivá , valamilyen jól átlátható és kíméletlenül következetes granciákat ad azok működtetésére , betartására

úgylegyen

tegyük szellemi minőség az van .. csak épp valamiért nem tud leképeződni politikai állami párt szervezetek működési sajátságaivá mert azok a hatékony valamilyen haszonszerzés, érdekérvényesítés logikája szerint működnek és ez a logika szellemileg erkölcsileg aberrált ..

akkor a kérdés továbbra is a szép elvek, nagyszerű tudattartalmak gyakorlati alkalmazása körül forog mert LMP címszó alatt valami rendszert kell felépíteni, egy gyakorlatban működőképes az elveket leképező párt konstrukciót.

pl valaki tudja hogyan milyen elvek, lehetőségek korlátok szerint lehet vagy célszerű egy diesel motort megépíteni...okés ez egy dolog

de ahhoz hogy ebből egy hatékony jól működő motor mint valóságos működő valami legyen ezeket az elveket le kell képezni , át kell ültetni a gyakorlatba és ez a kurvanehéz , elveket bárki magáévá tud tenni ...működtetni a gyakorlatban leképezni és látni hogy működik na ott kezdődik a földi pályafutás

siman 2008.10.20. 12:50:16

Nyilvánvaló, hogy nem az elvek az elsők, hanem az emberek tudatállapotának a minősége.
Annak a felismerése, ami valóban közös és összeköti az embereket.
Ez pedig csakis a tudatos s intelligens együttműködés lehet.
Mindez, meg a közvetlen önismereten nyugszik.

Sajnos, ma már ott tartunk, hogy mintegy elölről szükséges kezdeni szinte mindent.
Feltárni az eredeti valóság alapjainkat.
Egyénenként, és közösen is.

wegyiali 2008.10.21. 10:27:56

ó a szent tudatállapot... a gond talán csak az, hogy a emberek nagy hányadánál nem is kell túl nagy aktatáska pénz, vagy egy kibiztosított stukker, esetleg eltört orrcsont ... valamilyen egyéb presszió, karrier egzisztenciális előny stb -mafiája válogatja melyik megoldást választja - hogy ama bizonyos tudatállapotban villámgyors változások álljanak be ...és bizonyos célok elérésében az együttműködésre való hajlandóság kialakuljon, miközben a közérdek meg úgy ahogy van elárultatik

most épp a kevésbé erőszakos, ám hatékony piaci alapú mafiamódszerek divatosak , nem orrbaverik a gádzsót hanem megveszik kilóra... pozíciót karriert zsíros üzletet adnak cserébe

és ebben a maffffia világban, meg az ebből önként szerveződő hatalmi rendszereben kellene valami intézményesült pozitív erkölcsi tartalmakkal átitatott, közérdek képviselet csinálni ... gyanítom a nemes tudatállapotot illenék közben megvédelmezni a , hogy is mondjam tudatmódosító szándékoktól...

annak idején naiv idealisták mentek a háborúba... és nem azt kapták amit vártak

de a háború realitása kissé átalakítja az embereket

a hatalmi harc dettó , ha nem egy agyonpáncélozott tigristank meg a szaros bottal kiskésekkel verekedő piaci hatalmi legyek és szardobáló férgek közé... és csap szét közöttük úgy hogy belül és a kívül az nem kerül közvetlen kapcsolatba hanem fehér ruhás idealisták csillogó szemmel nyíltan ... akkor az eredményt lehet borítékolni ...

svaleria 2008.10.29. 20:57:11

Ékesen látható FIDESZ reagálásából, hogy nem mennek egy úton MSZP-vel még most sem, föl nem foghatom most meg mi bajuk a megszorításokkal, ez az örökös "monnyonle" 3 éves durcás gyermekre vall, de az a legmélyebb mélység hogy itt pattognak egyesek, az Orbán vagy a Gyurcsi tolt-e el többmindent. Ez már senkit nem érdekel, nem trendi.
Itt meg főleg nem kéne, hogy bárkit is érdekeljen. :)
Ami kéne, imho konstruktiv, pozitív javaslatok ökopolitikai alapelveket figyelembe véve. Aki meg nem tudja mi az, az szerintem ne az LMP-s topikokban bontakoztassa ki magát.

surcouf 2008.10.30. 15:40:33

ékesen látható 6 év kormányzásának eredménye , pénzügyi gazdasági kormány támogatottsági adatokban


ha valaki felvesz 25 milliárd hitelt egy ország 10 millió lakosa nevében miniszterelök akar lenni , válságot kezel saját hatáskörben rendelkezve a pénzről és emberek sorsáról dönt akkor egy többségi demokráciában ehhez egy százalék meg egy fél saját támogatottság az nem elégséges ...stimmel? és ez ugye akkor is így van ha a fidesz maga az ördög ...mert ehhez a fidesznek köze nincs , ez demokratikus alapkérdés ebbe szarik bele fletó 2006 óta folyamatosan , fidesztől független hatalmi szereplőként

svaleria 2008.10.30. 16:47:36

Nem vagyok komcsi, de ma mondtam egy néninek aki infarktus közeli állapotban lobbizott FIDESZ mellett, szidva a megszorításokat, ami nem is érinti csak a szele, hogy igaza van, monnyonle, de megcsókolom az Orbán se*gg*t ha végre bemondják ők miből szeretnének 300 milliárdot lefaragni, mert arról egy szót nem hallottam.
Engem a nyugdíjas arisztokrácia csepp anyagi visszaesése meg egyáltalán nem izgat fel, valamint csodálom, az eddig még senkit nem zavart, hogy korengedményes deli ifjú negyvenesekkel (nem a bányászokra gondolok) van tele az ország, remélem az csak dezinformáció, hogy még az is elmehet előbb nyugdíjba aki mondjuk csak trombitál egy katonazenekarban. :P

Attól félek igazából, hogy kiharcolják az előrehozott választásokat mielőtt az elempénk párttá alakulna. (!!!)

surcouf 2008.10.30. 18:18:40

fidesz itt mellékes, történetesen ők az ellenzék legnagyobb része akik felvetik és joggal , hogy hatalmi szereplőnek illene sőt muszály teljesíteni azokat a demokratikus követelményeket amitől demokrácia van ... ez a minimum aztán hogy ki honnan venné el a másét... mi jár és mi igazságos mi nem azon veszekedni, vagy egyeztetni az meg a demokratikus kultúra ...csak hát ennek feltétele a demokrácia maga ... akárki mondja igaza van abban hogy gyurcsány megbukott, öszöddel aláírta a demokráciában szokásos politikai végrendeletét... az hogy azóta fruszrálja a társadalmat .. a hatalmi szereplők meg nem merik lemondatni az a demokrácia válságát egy idő óta a a csődjét jelzi ... ha nem képesek elzavarni akiken ez múlik azok nem nevezhetik magukat demokratának buknak vele együtt kiírják magukat a demokráciából szadeszes től mszpstől

ez a fidesz nélkül is így lenne, gyurcsánynak nem a fidesz vagy akárki elleni harc politikai elvárásait kell teljesítenie hanem a demokráciáét csak és kizárólag ...de azt igen

svaleria 2008.11.04. 21:10:57

"A párt nevéből csak a _munkás_ maradt ki, az ország nevéből meg csak a _nép_. Egymást tépik ezek a pártok, egyről nincsen szó, hogy Te mit fogsz majd enni két hónap múlva. Erre sz*rik az ***, *** , ***, *** mindegyik, Te meg majd eszel."
Hofi Géza 1989 szilveszter

Egyre jobban érdekelne, hogy lehet-e másképp is politizálni.

tódi24 2008.11.06. 11:30:08

szia svaleria!

"Attól félek igazából, hogy kiharcolják az előrehozott választásokat mielőtt az elempénk párttá alakulna. (!!!)"

Ettől ne félj. Csak lebegtetnek. Most nincs az a hülye, aki átvenné a hatalmat, viszont minél erősebb negatív kommunikációt adnak a szükséges történéseknek az elkövetkező két évben annál könnyebben hatalomra jutnak 2010-ben. (az árral, hogy esetleg menthetetlenül összeomlik a gazdaság persze nem foglalkoznak) És ne felejtsük, hogy a lebegtetésre az EP választások miatt is szükségük van. Mellékesen nagyon sok a belső probléma a FIDESZ-nél. Egy: a szélsőjobbot beépítették 5%-os Miépként, most leválik 10 %-os jobbikként. Az MDF elnyelési kísérlete sem sikerült. Megint nem sikerült. Az LMP sem az szdsz-től fog elvenni, mert attól ti nagyon messze álltok. A liberális szavazók durván kilencven százaléka ott marad, ahol egészségügyi reform, ahol oktatási reform és államháztartási reform szükségszerűségét még ha társadalmi ellenállásba is ütközik, de bevállalnák. Ez jelenleg bármily szar párt is, de mégis csak az szdsz. Szóval onnan nem igen vehet el az LMP. Mármint az, amit ti képviseltek. Elsősorban ti is a FIDESZT és az MSZP-t csapolhatjátok meg. Sőt valószínűleg lecsippantatok egy kicsit az MDF szavazókból is.
De előrehozott választás nem lesz. Lehet, hogy Orbán Obamának képzeli magát, de a pártja már szabadulna tőle kézzel lábbal. Majd figyeld az arcokat, akiknek időnként nehezére esik a népuszító megnyilvánulás (Kósa, Pokorni, stb.)Mind vénemberek lettek, akiknek ki van adva az ukáz, hogy mit kell mondani, de annyira nem értenek vele egyet, hogy időnként akár még le is köpik saját tükörképüket. Ezen túl a fidelitász is sok helyen hullik szét alóluk, mert az oda jelentkezett fiatalok tényleg megváltót láttak az orbánban és pártjában aztán rövid idő alatt rájöttek, hogy mégsem az igazi. Legfőképp pedig azért, mert a fidelitász lokális szinten működik. Lokálisan, a városokban többnyire fidesz vezetés van. Látják amit látnak, hallanak, amit hallanak. Nem kell nekik nagyobb felvilágosítás, mint a városokban végbement történések. A kérdés csak az, hogy ezek a fiatalok hova mennek. LMP? vagy Jobbik?
Én magam valószínűleg nem leszek LMP szavazó, de ha a jobbik felé tartó embereket félúton elkapjátok azt nagyon megköszönném és fejet hajtanék az LMP előtt.

Most eltűnök egy rövid időre, mert sok meló lesz kilátásban.
Ja és nem kell agyvérzés közelében álló nagymamákat meggyőzni. Akik bambán nézik a tévét azok nem a ti terepetek. Ők sokan vannak, és már nem fognak, vagy nem könnyen fognak változni. A ti terepetek többnyire az a konzervatív szavazói bázis, aki GONDOLKODIK, MŰVELŐDIK, OLVAS, stb. Nincsenek annyian nyilván, mint akik bambán ülnek a tévé előtt, de azért vannak elegen, hogy 2010-ben ne a jobbik legyen egy újabb erő a parlamentben, hanem ti.

takianti 2008.11.06. 14:40:34

Bizony, helyesen szól Tódi, nem csak a mostani "elitre", hanem a versenytársakra (Jobbik) is figyelni kell
süti beállítások módosítása