HTML

ELKÖLTÖZTÜNK: lehetmas.blog.hu

Az LMP egy ország- és világmegváltó politikai kezdeményezés a fenntarthatóság, igazságosság és részvétel jegyében. Hisszük, hogy lehet más a politika - ha Te is teszel érte!

Linkblog

Friss topikok

Címkék

adózás (5) akció (1) aktivizmus (1) alkotmánybíróság (2) anarchia (1) anima sound system (1) antifasizmus (2) antirasszista (1) áram (1) atom (1) autó (2) babarczy (1) baloldal (3) bencsik (1) bizalom (1) boda (1) bodoky (1) bokros (1) boldogság (5) börtön (1) bringa (1) bringaút (1) buli (5) bulvár (1) cégmérce (2) civil zugló (1) critical mass (3) csillag (2) csr (1) demokrácia (18) demokrata (2) diktatúra (1) duna kör (1) egészségügy (1) elégedettség (6) elek istván (3) elek pista (1) elemzés (1) életminőség (4) elhízás (1) elit (8) erkölcs (2) etikus fogyasztás (2) európai unió (1) fam (2) felelősség (13) fenntarthatóság (7) fesztivál (1) fodor (3) foglalkoztatás (3) fogyasztás (2) forradalom (1) fülöp sándor (1) gaia elmélet (1) gárda (2) gáz (3) gdp (2) globalizáció (4) globkrit (5) gyurcsány (3) hadiipar (1) hanem (1) háttér (1) hedonizmus (1) herbert (1) hírlevél (2) hőszivattyú (1) illés (2) index (1) izland (1) izrael (1) jávor (3) jobboldal (3) kampány (3) kapitalizmus (4) kaukázus (1) képregény (1) kerékpár (2) kerékpársáv (1) kerékpárút (1) kettős mérce (1) kihalás (1) kisebbség (1) kisebbségek (1) kis jános (1) klíma (1) klímapolitika (1) klímaváltozás (4) kocsi (1) kóczián (1) költészet (1) költségvetés (6) korrupció (1) közélet (9) közlekedés (4) közösség (1) közvélemény (5) külpolitika (3) kultúra (1) kürti (1) kutatások (2) kvóta (1) lakáj (2) lehet más a politika! (1) lehet más a politika? (24) lehet mas a politika? (1) lengyel (1) levegő mcs (1) lézer (1) liberalizmus (2) lmp (1) lonley planet (1) lovasi (1) magyar (1) magyarországi zöld párt (1) majtényi (1) média (1) megmondás (20) megoldás (1) metszőolló (1) mszdp (1) mszp (1) nagykörút (1) napi ász (1) narancs (2) nehézipar (1) nemzetiségek (1) neokon (1) népegészségügy (1) ngo (1) nyílt levél (1) ökológiai lábnyom (1) ökopolitika (9) ökopolitikai műhely (1) ökotrip (3) olaj (1) olimpia (2) ombudsman (1) önkéntesség (2) önkormányzat (1) orbán (1) orbán viktor (1) őszöd (3) parlament (5) pártfinanszírozás (3) pártok (8) pécs (2) pénz (5) pláza (1) pogrom (1) politika (26) politikai filozófia (1) pozitív gondolkodás (1) pride (2) prieger (2) program (6) radikális (1) rauschenberger (1) rendszerkritika (5) rendszerváltás (5) sajtó (7) sajttáj (1) scheiring (2) schiffer (12) schmuck (1) soft power (1) sólyom (2) sport (1) sportegyesület (1) superman (1) szakértő (1) szalai erzsébet (1) szdsz (5) szegénység (1) szélsőjobb (5) sziget2008 (1) szkepszis (1) szmogriadó (1) sztrájk (1) tájékoztatás (1) tarka magyar (1) természet (1) tibet (2) tömegsport (1) tordai (2) tudás (1) tudatos vásárló (1) túlkapások (2) tv (1) új párt (9) unió (1) unokáink élete (4) utca embere (1) útlezárás (1) válság (4) várnai (1) vastagbőr (1) vay (9) védegylet (2) vélemény (3) vida (1) villanyautó (1) visszhang (4) vita (20) wildmann (1) zászlóbontás (2) zene (2) zengő (1) zöld (12) Címkefelhő

Monnyon le: a válság és a kivándorlás

2008.08.27. 10:01 :: Vay M

 "Kalandvágyból maradtam itthon"
                    Kern András: Pesten születtem
 

A minap új embert ajánlott valaki a pártépítők közé: „egészen "mesebeli" úton került képbe: már azon tanakodott, hogy itthagyja az országot, amikor hallott rólunk, s kinyomozta a számom, hogy végre vmi reménysugár...:-)”

      Van még pár hasonló részlet, ha végignézzük a csapat bemutatkozóit.

Gyerekkori barátom, az ország egyik legjobb go játékosa (az a fura logikai játék, fekete és fehér kövecskékkel), bő fél évig Londonban szendvicseket árult, és nem kizárt, hogy ha mi nem mozgolódunk, és ebben nem lát fantáziát, nem látja érdemesnek ebbe pakolni, akkor haza se jön. Szerencsére már itt van, és a roma politikába dolgozik bele. Amúgy a választókerületek statisztikai elemzéséből írta a szakdolgozatát. :-)

Szintén pártépítő, fiatal kora ellenére legendás zenész a rock, világzenei, népzenei körökben, neki a nagy öregek valósággal könyörögtek, hogy még most menjen innen, amíg fiatal, és nem törték össze, meg be, meg szét.

Aztán beszéltem egy másik emberrel, igen jó sajtós srác, újságíró ismerőseim az egekbe dicsérték, jó stratégiai gondolkodása van, most Stockholmban számítógépeket kezel, és melegen ajánlotta, hogy próbáljam ki egyszer, „milyen egy normális társadalomban élni.”

Háromgyermekes apa, egyetemi tanszéket, intézetet vezet, és azért dolgozik nálunk, mert „bár egyre kevésbé bízom abban, hogy itt fogom felnevelni a gyerekeimet, de szeretném.”

 
       Mi van itt?

A wiw keresője szerint Nagy Britanniában jelenleg 40 ezer ember dolgozik, a valóságban, Írországot is beleszámolva kb 100 ezer emberről lehet szó. Biztosra vehetjük, hogy a legtöbbjük az átlagosnál ügyesebb, okosabb, talpraesettebb, és hogy a legtöbbjük mélyen a képességeinél alacsonyabb rendű munkát végez.

Nehéz megbecsülni, milyen károkat okoz az, hogy ország színe-java, a legjobb, legtehetségesebb emberei menekülőre fogják. Vörösmarty szerint, itt élned halnod kell:nem is emigrált, hanem bújkált szerteszét az országban, Faludy azt mondta, hogy ahol lőnek rá, onnan inkább megy, mert ami a fejében van, azért felelősséggel tartozik, és azt papírra kell vetnie, nem egy ávós pince falára freccsenteni. Mindkét álláspont mellett jó érvek szólnak. Meg persze azt is megértem, aki azt mondja, hogy ahol ilyen túlerőben uralkodik az ostobaság, a korrupció, a rövidlátás, az igénytelenség és az önpusztítás, ha reménytelen, hogy ezen változtatni lehet, akkor menni kell. Ha a válság ott van a napköziben kevélykedő gyerekek hangjában, a már megtört pedagógusok passzivitásában, a rendőr félrefordulásában, abban, ahogy a nagymamámra rácsukja az ajtót a villamosvezető, hogy már tényleg frankón tényszerű, hogy embereket vélt vagy valós melegségükért megvernek, és a válság elérte a családok hűtőszekrényét, könyvespolcát, ágyát, leülepedik a lelkek fenekén, akkor tényleg elég valószínűre vehető, hogy meg fogja rontani azt is, aki látja és utálja és elutasítja, meg a gyerekét is, hiába küzd ellene. Akkor onnan valószínűleg tényleg menni kell.

 

Csak ez szörnyű. Mert ha a legjobbak menekülőre fogják, akik munkájukkal, tudásukkal, viselkedésükkel, hozzáállásukkal és befizetett adójukkal felemelhetnék az országot, akkor logikusan a szar szintje csak nőni fog. Természetesen egyre gyorsabban, hiszen egyre kevesebb lesz a normális ember, a hangulat egyre rosszabb lesz, ezért egyre több ember kedve megy el attól, hogy itt építse a társadalommal közösen a Nagy Kártyavárat.

 

A legrosszabb az értelmiség állapota. Amikor azon filóztam, hogy jó volna még valamit tanulni, és nekiálltam lekáderezni a szóba jöhet egyetemeket, akkor a Pázmányt jól és belülről ismerő emberem azt mondta, hogy ő csak egyet tud biztosan: a Pázmányra ne! Aki az ELTE-n a dékán, azt mondta, ő csak a saját egyeteméről tud felelősséggel nyilatkozni: semmiképp. A Corvinus egyetem tanárai szerint: felejtsem el. Állatorvosnak, karmesternek meg nem akarok tanulni.

Aki az MTA egyik kutatóintézetét vezeti, az az akadémiai állapotokról csak sűrű káromkodások és csapdosás közben tud beszélni, pedig különben békés természetű. Mindenki csak az állását félti, a fiatal tehetségeket nem lehet felvenni, mert a nyugdíj mellett posztjukba járókeretük fölött kapaszkodó dinoszauruszokat nem lehet kitessékelni, bármi kritikus, progresszív gondolat ellen azonnal szent szövetségbe tömörülnek.

      Lásd például ezt az interjút, nagyon kemény: http://index.hu/tudomany/darvas2041/

Amikor a tanítóképzőre jártam, egyik legfőbb tanulságként azt vontam le: csak akkor csinálok gyereket, ha azt magam fogom tudni tanítani. Olyan emberek kaptak felhatalmazást arra, hogy élő gyerekekkel foglalkozzanak, akikre egy marék agyagot sem lenne szabad bízni. Beszéltem erről az őket lepecsételő főiskolai tanárokkal, és bár ők is látták, hogy ez nagy baj, nem tudtak ellene mit tenni.

 

Nem tudok sok okosat mondani. Nem tudom, ilyenkor mi történik. Nem szoktak úgy összedőlni országok, mint ahogy a mienkből most rosszabb napjainkban simán ki lehet nézni. És ha visszanézek, akkor azért látszik, hogy jelen időből elszenvedve a korábbi válságok sokkal rosszabbak lehettek, oszt mégis megvagyunk (hiába tudok most érvelni amellett, hogy bizonyos szempontokból a mostani veszélyesebb). Tehát van miben bízni.

De mondom, nem tudok sok okosat mondani. Mindenesetre biztos, hogy nem olyan jó érzés hazát váltogatni, és hogy ha az ország lelki, társadalmi, politikai, gazdasági állapota jobbra fordul (előbb-utóbb fog, ez biztos), akkor nem lesz olyan jó érzés visszajönni, mint amennyire az valami fontosat rendbe hozni, felépíteni.

És ennek nagy része nem Gyurcsányon meg Orbánon múlik. Hanem rajtunk, azon, hogy milyen velünk egy országban élni. Hogy le tudja-e győzni ez a társadalom a jóra való restségét. Amúgy nem csak az múlik ezen, hogy milyen velünk élni, hanem hogy milyen itt nekünk élni, magunkkal. Nem kevés.

       Tudom, hogy ez kicsit patetikus, meg jól lehet rajta cinikuskodni, de mondja, aki tud jobbat.
 
Postzárónak ajánlott zene:
Bring the boys back home, Pink floyd

352 komment · 1 trackback

Címkék: válság felelősség megmondás elégedettség életminőség vay

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetmasapolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr70633099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hamburger 2008.08.27. 18:21:47

Kivándorlás vagy maradásEgy barátom tervezgeti, hogy kivándorol Londonba a barátnőjével. Többször jártak arra, ismerik valamelyest a környéket, a hangulatot, a várost, megszerették. Evvel párhuzamban egyre több problémájuk támadt az otthoni élettel, az em…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brunoka 2008.08.27. 17:28:13

Sziasztok, bocsassatok meg nem olvastam el az oszes kommentet szoval talan valaki mar megelozott.


Szoval: en eppen egy ellenkezo tendenciaval talalkozom - legalabbis ha az ismeroseim kozott nezek szet. Ugy latom ugyanis, hoy epp az atlagnal jobb kepessegu, szorgalmasabb, ugyesebb emberek maradnak otthon - hisz ok tudnak ervenyesulni/illetve rajuk van szukseg.

Ellenben a magamfajta atlag aki semmifele kiemelkedot nem tud nyujtani mindossze azt, hogy a tole telheto legnagyobb szorgalommal elvegez egy relative egyszeru munkat, na ok (illetve mi) vannak(vagyunk) bajban otthon... Ugyanis itt (igen, en is egy nemzetarulo emigrans vagyok) nem szegyen kozepszerunek lenni ilyenforman meg lehet teremteni egy tisztesseges megelhetest.

KopaszMercis 2008.08.27. 17:29:56

szorgalmas okos ugyes jo kepssegu emberek tudnak itthon ervenyesulni...

aha, nekem is rogton ez a gondolatom ahogyan vegig nezek (partfugettlenul) a magyar politikai eliten, a "celebeken" es a maganszferaban a vallalati vezetokon.

ZmanUK 2008.08.27. 17:30:35

Guyon,

Hazalatogattam. Felszalltam a Volanbuszra, kertem jegyet. 370 forint volt. A sofor ramkacsint, es megkerdezi: "Akcios jegy mehet? (ujrahasznositott)" - Erre en: "Inkabb a Volannak fizetnem, mint az On zsebebe, ha meg nem sertem.

Megsertettem. Latnod kellett volna az arcat. Meg en voltam a szemet.

Igen, adozol rendesen, mindig megveszed a berletet, nem parkolsz mozgasserult helyre, ha egyszer elkap az ellenor, mert otthonhagytad a berleted akkor kifizeted a buntetest, nem szemetelsz, osszeszeded a kutyad utan a szart, nem tolakszol, kedves vagy az emberekkel, nem erdekel hogy mas mennyit keres es mibol van neki X5-se, fizeted a TB-t, peldat mutatsz. Kinek is? Teged neznek a vegen hulyenek hogy miert vagy ennyire nagy barom, es mert nem vagy "elelmes". Nem vagyok benne biztos hogy az orszagot mar csak kizarolagosan peldamutatassal meg lehet majd valtoztatni.

HaCS 2008.08.27. 17:32:03

A baj az, hogy aki már középszerűnek "születik" az csak nagyon nehezen tud onnan Mo.-on kikecmeregni.
És akkor azokról még nem is beszélve akik egyenesen szegénynek születnek.

xstranger 2008.08.27. 17:32:08

KM: A fene tudja en se vagyok angol. Igazabol szakma specifikus, hany oldal, rovid tomor bullet pointokban vagy rovidebb bekezdesek. Ha egy kis idot raszansz akkor a neten eleg konnyu talalni errol infot.

Zlot: termeszetesen a tesztelest nem ussza meg senki, csak papir alapjan nem vesznek fel. Tapasztalataim alapjan aki kepes egy jobb magyar egyetemen diplomazni (nem lebecolva) annak nem okozhatnak problemat a tesztek sem.

tapasztalat tenyleg fontos, KM ha van valami US tapasztalat (lehetoleg temaba vago szakmai/tanulmanyi) azt erdemes beleirni.

Brunoka 2008.08.27. 17:34:09

KopaszMercis - koklerek mindenhol vannak. En arrol beszeltem, hogy a hozzam hasonlo atlagember otthon szo szerint ehenhal..

ZmanUK 2008.08.27. 17:36:34

Kopaszmercis, eleg "angolosan" hangzik :-)

Errol jut eszembe a vicc:

Fiu: - Neked mi a foglalkozasod?
Lany:- En az ABN Amro bank del-delet magyarorszagi call centerenek a help desk division reszlegen vagyok help desk support assistant shift manager. Es te?
Fiu: - ács

Raval 2008.08.27. 17:36:45

Nem mindenki minimalberert megy ki, van aki bankban, nemzetkozi cegnel, szamitastechnikai gurukent vagy szakertokent dolgozik, az havonta hazavihet akar 4-5 ezer Eurot is! Ebbol felre is lehet akar tenni rendesen. Ennyit pedig Magyarorszagon normalis munkaval rendesen adozva szinte lehetetlen megkeresni.

odonkor (törölt) 2008.08.27. 17:38:28

Valaki tud jogi tanácsot adni welfare shoppingolás tekintetében? ;)

lolali 2008.08.27. 17:39:15

remek cikk. nem is tudok hozzáfűzni sokmindent. ujjong a lelkem, hogy van még ember ebben a medencében, aki igy látja, és tudja, hogy ez az egyetlen megoldás.csak sajnos túl késő.akkor is késő lenne, ha tegnap kezdődött volna az emberek és a kormány ébredése. viszlát magyarország!

ZmanUK 2008.08.27. 17:41:05

Raval,

Amit te irsz az eleg nonszensz. Informatikarol tudok csak nyilatkozni, a 4-5ezer Euro nettoban, az durvan 60-70ezer fontos brutto fizetest jelent Angliaban.
www.jobserve.com - nezd meg mik a kovetelmenyek egy hasonlo munkara. Kozonseges Kelet-Europai halandonak szinte lehetetlen egy ilyet megkapnia. Esetleg hosszu evek munkaja utan.

Mondom en nemzetkozi cegeknel eltoltott tobbeves tapasztalattal.

Szoval azert kulfoldon sem lehet millokat csak ugy tisztan hazavinni.

Tightend 2008.08.27. 17:43:59

Én jól el vagyok itthon, azok többsége is így van ezzel akiket ismerek. Pedig nem mind gazdag, a legtöbben "Jó munkásemberek". Ráadásul normálisak is, kevés tahót ismerek. Szóval aki akar menjen, azt is megértem, de szerintem túl van ez lihegve rendesen.

Raval 2008.08.27. 17:46:07

Kedves Kiskukac!

Quetta Pakisztanban van, Balochistan fovarosa, de azon a kornyeken mondjuk Rawalpindi (miert is Raval az azonositom?), Karachi vagy Peshawar sem rossz hely, ha van eletbiztositasod szabadon latogathato. Es ott tenyleg van mit tanulni az eletrol es a halalrol. Tudom.

xstranger 2008.08.27. 17:49:22

Zlot: en nem szeretek mas zsebeben turkalni de 60-70k az elerheto PhD-vel vagy par ev eros programozasi gyakorlattal (ebbol nehany ev UK-ban), Londonban. (ezek altalam ismert tenyek)

Sir Nyű 2008.08.27. 17:49:46

@saunier.duval
Nagyon okosat mondol, miszerint ha legalabb a pislakolo feny latszana, teljesen mashogy lehetne hozzaallni, nekem, nekunk. De amig a remeny sincs meg, hat nemtom. Jovore lejar az osztondijam Becsben. Nyomaszto tavlat, es nincs is olyan tavol.

Raval 2008.08.27. 17:50:47

Zlot,

Pedig nekem vannak ismeroseim, akik ebben a magassagban keresnek Nyugat-Europaban (Luxemburg, EU tolmacs), London (Banki szakerto) stb. Szoval nem altalanos, de elerheto.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 17:51:21

Olvassátok el... Majd minden nap eszembe juttatja valami vagy valaki... nekem segít átlendülni a holtpontokon.
1. Ki dolgát mind az Úrra hagyja, És benne bízik szüntelen,
Azt ő megőrzi és megtartja Sok földi bajban, ínségben.
Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már.

2. Segít-e, mondd, ha gondba veszve Feltör a sóhaj és a jaj,
S úgy talál minket reggel, este? Elmúlik tőle tán a baj?
Míg panaszt ejt a szenvedő, Bánata, terhe egyre nő.

3. Jobb nekünk bízva csendben lenni, Hogy szívünk békén várja meg,
Mit a bölcs Isten készül tenni, Míg üdvös terve végbemegy.
Aki megváltott bűn alól, Mi áldás nékünk, tudja jól.

4. Szent keze int, ha itt az óra, Hogy öröm váltson bánatot,
Mert véget érhet már a próba, Ha benne hűnek láthatott.
Hozzánk hajol, nem késik el, Atyai karja átölel.

5. Járj Isten útján hű munkában, Mondj imádságot, éneket!
Egyedül benne bízzál bátran, Megújul akkor életed.
Ki benne bízik boldogan, Arra az Úrnak gondja van.
- Evangélikus Énekeskönyv, 331. -
p.s.: aki elmegy gyökértelenné válik... "jó esetben" a gyereke(i) már ottani identitásúak lesznek, itthon viszont idegenek... de ismerek olyanokat is, akiknek a gyerekei bár belgiumban születtek, jártak iskolába se nem magyarok már, se nem "belgák" még...

Lépes Elek 2008.08.27. 17:51:44

Raval: a 4-5000 nettó nem átlag fizetés külföldön sem. Sőt.

ZmanUK 2008.08.27. 17:53:55

xstranger - Raval

Mi itt most kirivo berekrol beszelunk. Egy IP -architect a vilag masodik legnagyobb Telekom es internet szolgaltatojanal 55ezret keres bruttoban. Szoval ha talan a bank szferaban nem is, de az informatikaban a 65-70 igen jo fizetesnek szamit. Van ismerosom, aki 200 ezret keres bankban, no persze angol, de mindegy. A lenyeg hogy talan a kivandorlok 0,01 szazaleka fog ilyen melot vegezni.

ZmanUK 2008.08.27. 17:54:41

Az atlagfizetes Angliaban (amiben az angol berek is benne vannak ugye, nem csak a kelet europaiake), az 23500 font eves brutto.

Raval 2008.08.27. 17:55:51

Lepes Elek,

Igazad van, nem is mondtam hogy atlagber. De annyiert mar erdemes menni, ha megvan a megfelelo diplomas szakkepzettseged vagy doktoratusod (PhD). Jobb, mint a 200 netto otthon, jobban ki lehet jonni belole.

xstranger 2008.08.27. 17:58:17

ez igaz de itt most diplomas berekrol beszelunk. Kis szamitas: minimalber 5.5 font egy evben kb 2000 munkaora van szoval ok 11000 fontot kapnak, az atlagber 23000 font, ebbol ki lehet szamolni ha csak egy kicsit is kepzed magad akkor nagyon szepen fogsz keresni. 55k nagyon jo penz szerintem.

Az egyik legszembetunobb dolog az angliai munkavallalassal kapcsolatban hogy mennyire megeri kepezni magad, meg idosebb korban is (sajat penzbol is, alldozatokat vallalva is).

Raval 2008.08.27. 18:02:38

xstranger,

En meghajlok elotted. Elhiszem hogy nagyon jo penz, akkor nevezzuk idealis esetben elerheto maximumnak, de hidd el vannak ra peldaim.

xstranger 2008.08.27. 18:07:04

Raval: en epp hogy egyeterettem Veled ;)

Egy biztos ha akarsz itt tisztessegesen lehet sok penzt keresni ha megvan hozza a kurazsi, a kepesseg, es a szorgalom. Mind alkalmazottkent mind vallalkozokent.

Lépes Elek 2008.08.27. 18:11:51

Raval: az biztos. Kevesebbért is érdemes, ha valaki úgy érzi.

Szerintem amúgy túl van dramatizálva és dimenzionálva az egész. Mindenki azt tesz, amit akar. Nem?

Raval 2008.08.27. 18:13:41

Lepes Elek:

Igazad van! Mindenkinek szabad az ervenyesules, a boldogsag es a boldogulas utja. Ki igy, ki ugy dont. Vannak akik mar dontottek.

Mágikus Bertalan 2008.08.27. 18:24:08

Kedves blogger, kezdjük ott, hogy már a Kern szöveget se idézted pontosan.

"Az élet kaland itt ezen a helyen,
de maradok, mert kalandvágy tombol bennem"

Szaki 2008.08.27. 18:25:15

Re: Tomcsi71: Szep vers. "Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már." Szamomra ez az orszag jelenleg futohomok... Masreszt: a "gyokertelenseg" miert baj? (Kihagyhatatlan szovicc: a "gyokerseg" jobb? Elnezest.) Fuggetlenseget es szelesebb latokort is jelent tobbek kozott. En itt szulettem, megis az emberiseg tagjanak tekintem magam elsosorban, masodsorban sajat magamnak, harmadsorban a csaladom tagjanak es csak ezek utan magyarnak. Miert jo az, ha valaki elsosorban a nemzetisegevel azonosul? Nem ez okozza egesz veletlenul a "ciganykerdest", "nepirtast", "holokausztot", "inkviziciot" es mas egyeb, annyira nem vidam dolgokat?

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 18:37:10

a gyökértelenség számomra nem a "magyartalanságot" jelenti, hanem az ismerős ízek, táj, gesztusok hiányát... bár beszélek nyelvet (angol tűrhető - olasz nem adnak el) de nincsenek illúzióim: álmodni és a nyelv humorát, zamatát élvezni, azonnal "riposztot" adni egy szócsatában csak magyarul tudok... imádok utazni, kipróbálok minden konyhát (még a nagyon szar angolt is...) de a tejfölös csirkepaprikás, vagy anyám darálthúsos gombóca mindent ver... jártam az alpokban, kárpátokban, szász svájcban, de a mecsek vagy a zemplén lankáinál, erdeinél jobban sehol nem éreztem magam túra közben... könnyen barátkozom, de a gyerekkori barátaimat senki nem pótolhatja... nekem ezért fontosak a gyökereim, fontosabbak, mint az hogy 160 nettó helyett 400-t keressek...

Kamykaze · http://kamykaze.freeblog.hu 2008.08.27. 18:46:41

gyerekek, megvan a megoldás:

egy KURVANAGY RESETET kell nyomni az országon!
: DDDDD

wasabii (törölt) 2008.08.27. 18:47:21

Nem biztos, hogy a pénz elég motiváció a kivándorláshoz. Írtam, hogy nekem mostanában jött meg a kedvem hozzá, pedig megvan minden, lakás, kocsi, olyan szakma, hogy az átlagbér három-négyszere simán leesik tisztán, és munkát is lehet találni. Nincsenek filléres gondjaim, oda megyek nyaralni ahová akarok. De Magyarországon nincs jövő, nincs cél. Gyűjtsek össze 100 milliót, és vegyek egy házat egy fegyveres őrrel védett lakóparkban? Hordozza a gyerekemet sofőr háztól-házig, hogy ne húzzák le róla a dzsekit, meg a cipőt a vele egykorú bűnözők? Hallgassam minden este a híradóban, hogy holnaptól aztán olyan überfaszahűdeszuper világ lesz, csak szavazzak rá? Fizessem be az általam megtermelt javak háromnegyedét az államnak, amiből azokat segélyezi, akik kirabolják a fiamat? Tűrjem el, hogy milliárdos forgalmú vállalkozások számla nélkül akarnak dolgoztatni, meg lenyúlják a közös pályázati forrásainkat? Üljek otthon 10-től 4-ig, hogy mikor jön a kéményseprő, és néz rá három méterről a kazánra, különben 200 ezres bírság, ha nem vagyok otthon, és nem engedem be? Nézzem tehetetlenül a büdös, szaros hajléktalanokat azon a buszon, amit ugyan havonta párszor használok csak a dugók miatt, de mégis én tartom fenn? Mi lenne, ha a legális jövedelmemen kívül mindennek az időnek, pénznek, erőforrásnak a nagyobbik részét is a saját céljaimra fordíthatnám? Hogyan élnék és milyen gondjaim lennének? Hát, asszem semmilyenek... Megvalósulhat ez ebben az országban? Tényleg van aki azt hiszi, hogy ehhez bármilyen kis mértékben is képes hozzájárulni?

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 18:52:40

szeretem magam olvasni... de azért végig olvastam a kommenteket... ne haragudjatok, de azt kell mondanom a többség (tisztelet a kivételnek) pusztán anyagi okból megy és ezzel is érvel... teszem hozzá ezzel nekem nincs is különösebb bajom... de azzal igen, hogy a küszöbön (vagy az után - hála néked internet) még megáll szarik egyet és aztán a fekáliát visszadobja oda, ahol felnőtt, ahol gyógyították, iskolába járt/diplomát kapott (amit aztán megintcsak lefikáz, ahogy az egykori orvosát/tanárát is)... egyébként hála istennek van csendes többség, aki nem blogol, nem megy el csak teszi a dolgát és néha még boldog is (ha nem figyelmeztetik gyorsan, hogy neki most boldogtalannak kéne lennie...)

Sir Nyű 2008.08.27. 19:02:29

Wasabi,

ugy allitod be, hogy mashol nem kell adozni, nincsenek hajlektalanok, bunozes (epp a jukejrol nehez volna ezt allitani), kreten, hulyeseget igergeto politikusok, csalas, burokracia, meg ilyesmi. Ha ezert mesz el, nagyon durvan fox csalodni. A bevandorlas egesz Europaban megvaltoztatta a tarsadalmat, varoskepet, mentalitast, es sajnos nem a bevandorlok hasonulnak a helyiekhez, hanem az egesz kokad lefele. Nem olvastal a brit tinibunozesrol? Londonban rosszabb az ember biztonsagerzete, mint Bpesten. Ha Afrikat akarod latni, ne menj messzebb, mint Brusszel egy szombaton a Gare du Midi mellett (ahol az a repter szlogenje, hogy "Welcome to Europe", a j.q.a.). Szinten Brusszelben elintezni egy papirt remalom. Becsben tizenevesek lopjak a telefonodat, es az a jobbik eset, ha nem vernek agyon erte.
Rovidebben: ha a rosszat keresed, azt mindenhol megtalalod. Es valamiert az az erzesem, hogy otthon mar prekoncepciod van, nem is akarod mashogy latni, mint itt irod.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:31:29

Sir Nyű, vannak még jó helyek a világon, nem feltétlenül NyEurópai vagy angolszász kultúrákban, ahol nem a politika folyik a tévéből, tisztességes az állam, elenyésző a bűnözés, fejlett a gazdaság, kellemes a klíma, és nem lepődnek meg a fehér ember láttán. Tudom, hogy milyen az élet az EU "boldogabbik" végén, van tapasztalatom az USÁ-ról is, és nem mennék oda sem lakni. Ugyanakkor tény, hogy ennek az országnak forintokban biztos, hogy nem tartozom, és csak a rokonok, a barátok tartanak még itt. Ők is meghozták a saját döntésüket, amikor úgy határoztak, hogy itt akarnak élni, én is meghoztam az enyémet. Hidd el, ez volt a nehezebbik része. Elmenni, letelepedni, sokkal könnyebb lesz.

gratu 2008.08.27. 19:39:08

...de hogy jönnek a cikkbe a ratyi köcsögök?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:41:29

Alapvetően bármilyen, nem európai szigetország jó, de nem fogok konkrétumot mondani. Amit én tudok, oda olyan alacsony a bevándorlási kvóta, hogy - megbocsáss - nem rontanám a saját esélyeimet :)

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:42:24

Bocs, a bármilyen az túlzás.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:42:26

"egy bevándorló"-nak üzenném, aki ezt írta: "Elmehetsz te a picsába, és még csak hiányozni se fogsz senkinek! ", hogy igen, bazdmeg, te paraszt, magyar vagy, minden kétséget kizáróan magyar vagy, tökéletesen, 100% hibátlanul sikerült magadévá tenni az az istenverte magyar mentalitást, ami miatt én és a hozzám hasonlók elmenekülnek innen.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:44:18

Bukowszky, ne törődj vele, tényleg általános defekt a határon túli magyaroknál. El voltak nyomva - nem mintha nekünk Kánaán lett volna - és ezért azt gondolják, hogy a magyarság valami erény, felsőbbség, amire büszkének kell lenni. Nem tehetnek róla, az értelmesebbje levetkőzi, ha átkerül. Van aki nem.

akimeg 2008.08.27. 19:47:16

aki meg menni akar, menjen. és majd viselje el az itthonmaradottak távoli megvetését. vissza ne jöjjön, magyarul ne szóljon, "édesanyám" helyett sweetmother-t mondasz?
de mindenekelőtt rohadjon szét a bele! akár mint a metszett faludynak... szarért nem kár. tagadd meg honnan jöttél. építsd mások hazáját, tedd jobbá idegenek életét, ne a saját nemzetedét.
a lényeg: MENEKÜLJ! de vésd jól az eszedbe: árulónak nincs hazája!

KopaszMercis 2008.08.27. 19:47:19

wasabii:
hat a jo helyekre nem is lehet bevandorolni, azert kivancsi lennek h mire gondolsz, na nem azert mert oda mennek - ha en is ovisan akarnek viselkedni azt irnam, hogy en ugyis ezerszer jobb helyre is tudok menni bibibeee - hanem mert egyszeruen erdekel a velemenyed.

nekedw 2008.08.27. 19:50:50

wasabi: remélem pusztulsz takarodsz ebből az országból mihamarabb. és igazuk van azoknak, akik azt mondják, "jajj, nahát, milyen rossz itt, elmegyek" menjen. mindegyik. legalább tényleg az marad, akinek a "magyar" nem csak az állampolgársága.... hanem a szive is. wasabi, te nem vagy ilyen. bárhogy próbálnád is elhitetni.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:51:56

nem nagyon akartam általánosítani, de sajnos igen, azt vettem észre, hogy az áttelepült határon túli magyarok defektesek. (tisztelet a kivételnek) mérhetetlenül önzők, ha pozícióba kerülnek, kéjes élvezettel szopatnak szarrá (sajnos tapasztalatom szerint tele van velük a felsőoktatás, és csak a baj van velük).. valamiért azt képzelik, hogy nekik bizonyos dolgok alanyi jogon járnak.. és az nem érv, hogy a tényleges magyar útlevelet nehezen kapják meg, mert még anélkül is gyakran több joguk van, mint nekem és ezzel gyakran vissza is élnek..

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:53:39

de tudod mi a legszebb az egészben? amikor egy pár éve idetelepült határon túli magyar, miután megkapott minden lehetséges kedvezményt, többszörösen kihasznált minden kiskaput és előnyt, elkezdi véres szájjal fikázni a magyarokat és magyarországot, és felemelt orral visszamegy pl. bezzeg-romániába, mert ott annyira jó most minden :) hahh! na ezek szánalmasak.. és csak én ismerek fél tucat ilyet..

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:53:44

Amire én számítok, az egy-két év gürcölés, mindenkin túlteljesítés, bevándorlással vállalt kötelezettségek, helyhez kötöttség teljesítése, majd egy olyan vállalkozás indítása, amiben a magam ura lehetek. Pl. tengeri sétahajóztatás, lustulás, punnyadás, amivel annyi pénzt kereshetek, amennyit dolgozom, és nem kell feleslegesen stresszelnem egy multinál. Ezt akármelyik karibi szigeten, Kelet-ázsiában sok helyen, de akár Új-Zélandon, vagy Ausztráliában is megtehetem. Bocs, ha ovisnak tűnik a titkolózás, nem nektek szól. Ha évi párszáz ember a kvóta, és még azon belül is nagy a szűrés, akkor ez van. Sokan olvasgatnak blogokat, és én nagyon-nagyon szeretnék menni. Már holnap. De még nem lehet.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 19:54:56

építeném a saját hazámat, ha hagyná!! de nem!! (aki most kapcsolódott be a vitába, mielőtt elküld a kurva nénikémbe, esetleg olvassa vissza a korábbi kommentjeimet)

egy bevándorló 2008.08.27. 19:56:35

Bukowszky

Az, hogy ő sérteget, az oké, ugye? Menjek el mellette szó nélkül?
Ha rád mondja valaki, hogy söpredék élősködő vagy, akkor tedd ezt, én másképp reagálom ezt le.

nekedw 2008.08.27. 19:57:43

bukowsy: valszeg azért ismersz fél tucat ilyet, mert te is ugyanilyen szar, semmi, cigány vagy! :D te is pusztolkodhatnál el angliába! majd kezdenéd a nyafogást niggerkéssel a hátadban... bárcsak ott tartanánk már!

wasabii (törölt) 2008.08.27. 19:58:23

Nekem abból származik a tapasztalatom, hogy először a - nem túl távoli - rokonaimat segítettem át Ukrajnából. Tévedés ne essék, XVI. század óta jegyzett "magyar" nemes család. Később páran megtaláltak még, de ők is főleg magyarok, bár volt egy mongol lány is. Segítettem nekik azzal, amivel tudtam, információkkal, nyelvtudással, és ketten dolgoztak is nálam egy ideig. Komolyan, a szívem szakad meg, hogy amúgy teljesen értelmes, jóra való, tisztességes emberek milyen csahos kutyákká tudnak válni, ha a "Nemzet" kérdése felmerül. Volt is már bajom ebből, de tényleg nem értem. Én nem tehetek arról, hogy magyarnak születtem, nem tettem érte semmit, nem rajtam múlt. Mi a francra legyek büszke? A dicsőséges történelmünkre, vagy a jelenkori nagyságunkra? És ha ezt kimondom, akkor én vagyok a sátán. Mint itt is.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:02:48

azt nem láttam, hogy söpredék élősködőnek hívott.. persze ha a bevándorló eredetileg külhoni magyarok egy nem éppen elhanyagolható része nem viselkedne söpredék élősködőként, nem kapnád te sem ezt a képedbe.. de mondjuk nem tudom mit vársz.. büszke lehetsz a magyar mentalitásodra.. mind mondottam, tökéletes.. tökéletesen hányingere van emberek millióinak ebből. pont azoknak, akik eltartják az élősködők millióit..

a söpredék élősködő amúgy nem helyes kifejezés.. a határon túlról betelepült magyarok túlnyomó többsége dolgozik.. engem csak az zavar, AHOGY teszik, és ahogy a dolgokhoz (és az itteni magyarokhoz) hozzáállnak.. mert az kritikán aluli.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:03:20

bevándorló, nem először mondom, odaírtam, hogy "tisztelet a kivételnek". Ez azt jelenti, hogy vannak másmilyenek is, nem csak élősködők, csak nem ők az átlag. Biztos dolgos, családszerető, hasznos tagja vagy a társadalomnak. Bocs, ha megsértettelek. Nem rád vonatkozott. Nem értem miért vetted magadra.

nekedw 2008.08.27. 20:04:34

wasabi: tökéletes végteméke vagy a sokideje tartó agymosásnak. észre sem veszed már magadon. ha más szóváteszi, akkor meg kikéred magadnak. ne tedd. ahogy azt sem kéne, hogy ilyen könnyed elfeleded, hogy nekünk van és mindigis volt hazánk. nemúgy, mint ugye... mondjam, vagy érted?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:05:43

És a példa kedvéért, hogy kire is vonatkozott az élősködő. Áttelepült családtagjaim pár év alatt "áthozták" idős szüleiket olyan módon, hogy otthon élnek, ott sem számítottak szegénynek, de havonta járnak át gondozni az unokákat egy-két hétvégére, és a magyar nyugdíjat kapják, hiszen magyar állampolgárok. Na ez az élősködés.

ahogyan 2008.08.27. 20:08:10

már bocsánat de én nem nagyon látom, hogy az én befizetett adómon élősködne a soksok felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági testvérem... nem is tudtam eddig, hogy ilyen problémák megoldására folyik a pénzem. hogy őértük áll ki teljes mellszélességgel a magyar politika... bezzeg a cigányok. gondolom őket sosem említenéd élősködőként?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:09:50

nekedw: Mi az hogy van hazátok? Deák Ferenc közvetlen leszármazottja vagy? Te alapítottad Kazincbarcikát, vagy mi a franc? Én egy panelházban nőttem fel Budapest egyik legnagyobb lakótelepén. Az a hazám? Vagy a kerület? Vagy az egész ország, aminek a határai teljesen önkényesen vannak meghúzva két magyar falu között? Vagy a Kárpát-medence, ahonnan 1000 évvel ezelőtt az őseink kiűzték az itt lakókat, mert ők voltak az erősebbek? Vagy Levédia? Vagy a Szíriusz? Magyarázd már el nekem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:10:26

nekedw: vedd már észre, hogy magadat és az összes határon túlról betelepült embert járatod le a primitív mocskolódásoddal!

nem mintha mi itt aztán annyira magas szinten lennénk mentalizásban, de te még az itteni magyar átlaghoz képest is le vagy 18 évvel maradva.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:10:49

Hogy te nem látod, az a te bajod. A cigányok többen vannak, őket jobban látni. De majdnem ugyanaz a kategória.

nekedw 2008.08.27. 20:12:23

látod látod, ha magyarázni kell, akkor veszett fejsze nyele... ideális mszp szavazó lettél :D

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:13:44

nekedw: Látnok vagy. Remélem ezzel is segíted nagy nemzetünk felemelkedését. Neked hogyan magyarázták el ezt a dolgot? Vagy csak úgy kialakult benned, de igazából elmondhatatlan? Mint a birkáknál ugye? Végiggondolni luxus.

egy bevándorló 2008.08.27. 20:14:10

Az, hogy leírsz egy népcsoportról valami rosszat, és utánateszed, hogy tisztelet a kivételnek, meg akinek nem inge ne vegye magára, meg ilyeneket, az nem változtat semmin. Olyan, mint ha az ott se lenne, persze, hogy maramra veszem, mint minden határon túli, vagy akárki akire ezt írják.

budowszky
Egy icikepicikét normálisabb a határon túliak hozzáállása a "bennszülöttekhez", mint fordítva (és ez az ominózus dec. 5. előtt fokozottan igaz volt, de még ma is az).

Amúgy meg, ahogy érzitek. Nem érdekel. Kileptem!

nekedw 2008.08.27. 20:15:07

bukovszky: konkrétan mivel is?

ha ilyen rossz itt nektek, tényleg, de TÉNYLEG, MIÉRT NEM MENTEK EL VÉGRE?

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:17:13

Csak a saját országuk többségi társadalmához nem olyan a hozzáállásuk. Volt szerencsém olyan esküvőn részt venni Ukrajnában, ahol a magyar menyasszony családja nem szólt az ukrán szülőkhöz, mert hogy azok "büdös huculok". Pedig ők a többség. A faluvégi cigányokat jobban emberszámba vették. Na ezért nyomták el őket, ezért "hülye magyar" ott az ilyen, és ezért "hülye orosz" itt.

wasabii (törölt) 2008.08.27. 20:19:11

nekedw: Hidd el, szépen lassan mind elmegyünk. Aztán majd remek magyar alattvalói lesztek a cigány királynak, vásárokban fognak mutogatni benneteket, karikával az orrotokban, bomberdzsekiben, árpádsávos zászlóval.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:23:01

szerintem ha a felmérések szerint (és személyes beszélgetéseim is ugyanezt támasztják alá) a szlovákok még a cigányoknál is jobban gyűlölik az ottani magyarokat, abban nem csak a kétségtelenül gyomorforgatóan undorítóan magyarellenes szélsőséges szlovák politika a ludas, hanem talán maguk a magyarok is!

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:26:25

ha a hozzátok hasonló szubhumánokat olvasom ez is gyakran eszembe jut (félreértés ne essék: mindkét félre vonatkozik)...
" Örök Isten, áldj meg minket, Legyen őrző gondod ránk! Te vezessed lépteinket: Te vagy áldó, jó Atyánk. Tereád vár minden nép: Te vagy út és békesség. Szeretettel nézz a földre! Neved áldjuk mindörökre."
"nemzeti oldalról" éppúgy hiányolom a keresztyéni szeretet, mint "liberális/világpolgári oldalról" a humanizmuson alapuló embertársi szeretetet ill. más nézőpontjának meghallgatását...

nekedw 2008.08.27. 20:28:16

nem lehetne egy kicsit gyorsabban? ugyanis nem maradna egyetlen fajvédő sem aki nekiállhatna fasisztázni, mint te is teszed teljesen alaptalanul, és két hét alatt meg lenne oldva minden.... igen, a "végső megoldás" a szó, amit keresel :D

Lépes Elek 2008.08.27. 20:28:29

Wasabii, van egy érzésem, hogy mentalitásoddal az igazibb demokráciákban nem lesz sok szerencséd.

Tolerancia.
Nehéz szó ez Kelet-Európában, de érdemes ízlelgetni, kávézgatni mellette. Nem a naponta papoltra gondolok, hanem az igazi, megélt toleranciára. Dühből és haragból ne menj külföldre, mert kicsi az esélye, hogy sikeres legyél.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:29:22

úgy döntöttem ezeket szívesebben olvasom helyettetek...
1. Jézus, te égi szép, tündöklő fényű név, Legszentebb énnekem e föld ölén! Benned van irgalom, Erőd magasztalom, Terólad zeng dalom, ragyogj felém!

2. Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj, Míg ő hord karjain, hű Mestered! Elhagynak emberek, mit árt, ha ő veled, Töröld le könnyedet: Jézus szeret!

3. Akaratod nekem mutasd meg szüntelen, Ne rejtsd el, Mesterem, tetszésedet! Vezérelj így magad, mutasd meg utadat, Idegen tájakon jár gyermeked.

4. Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen Fényedből fénysugár az életem, Míg a homályon át a lelkem otthonát, Világosságodat elérhetem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:30:15

van valami az összeférhetetlen mentalitásunkban, ami bicskanyitogatóan irritáló a más értékrendű embereknek.. én egy évig éltem amerikában (és nem ám mekdonálcban mosogattam, hanem tanultam, volt sok barátom, barátnőm is, sokat láttam, tapasztaltam, és magamévá tettem egy másik értékrendet).. emlékszem, amikor visszajöttem, hónapokig nem találtam a helyem és a mai napig nem vagyok képes felfogni, hogy miért mennek úgy a dolgok itt úgy, ahogy.. azon mindenesetre csak mosolygok, amikor itt egyes korlátolt agyúak már azon vitatkoznak, hogy ki mennyire magyar vagy mennyire nem az.

és uraim! jobboldali, nemzeti érzelmű, polgári gondolkodású embernek vallom magam. de nem vagyok teljesen vak és eszem ágában sincs a fideszre szavazni csak azért, hogy ezt a mostani mocskos hazaáruló bűnbandát lecseréljem.. mert ők sem különbek, ezzel kellene végre szembenézni.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:32:22

ezt is szeretem...
1. Velem vándorol utamon Jézus, Gond és félelem el nem ér. Elvisz, elsegít engem a célhoz, Ő, a győzelmes, hű vezér, Ő, a győzelmes, hű vezér.

2. Velem vándorol utamon Jézus, Ott az oltalom hű szívén. Ha a szép napot fellegek rejtik, ő az éltető, tiszta fény, ő az éltető, tiszta fény.

3. Velem vándorol utamon Jézus, Bár az út néha oly sötét, Soha nincs okom félni a bajtól, Amíg irgalmas karja véd, Amíg irgalmas karja véd.

4. Velem vándorol utamon Jézus, Ez a vigaszom, baj ha jő. Bármi súlyosak rajtam a terhek, Segít hordani, ott van ő, Segít hordani, ott van ő.

5. Velem vándorol utamon Jézus. Túl a sír sötét éjjelén, Fenn a mennyei, angyali karban Nevét végtelen áldom én, Nevét végtelen áldom én.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:34:32

álszent paraszt vagy, tomcsi, már ne is haragudj. mit fölényeskedsz itt, nem hallottad, hogy az Úr nevét szádra hiába fel ne vedd? jó nagy illetlenség irreleváns szöveggel bomlasztani egy beszélgetést, nem tudtad? marhára keresztényi, mondhatom.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:35:04

1. Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang, Mind az ő szent nevét áldják!

2. Áldjad őt, mert az Úr mindent oly bölcsen intézett: Sasszárnyon hordozott, vezérelt, sok bajban védett! Nagy irgalmát Naponként tölti reád, Áldását mindenütt érzed.

3. Áldjad őt, mert keze csodásan alkotott téged! Utadon elkísér, tőle van testi épséged. Sok baj között Erőd volt és örömöd, Szárnyával takarva védett.

4. Áldjad őt, mert az Úr megáldja minden munkádat! Hűsége, mint az ég harmatja, bőven rád árad. Lásd, mit tehet Jóságos Lelke veled, És hited tőle mit várhat!

5. Áldjad az Úr nevét, őt áldja minden énbennem! Áldjad őt, lelkem, és róla tégy hitvallást, nyelvem! El ne feledd: Napfényed ő tenéked! őt áldjad örökké! Ámen.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:38:14

1. Hadd áldlak teljes szívből Ez újult reggelen, Ma és amíg csak élek, Én édes Istenem! Ki értünk földre jött A Jézus Krisztus által, Megállok háladással Szent trónusod előtt.

2. Nagy irgalmadból engem Megóvtál, jó Atyám, Hogy kár, veszély ne érjen Az elmúlt éjszakán. De kér most énekem, Hogy minden bűnt és vétket, Mi bántja szent Felséged, Bocsáss meg énnekem!

3. Szent angyaloddal védj meg! Hadd járjon énvelem, Elűzni ellenségem, Ki tőrt vet szüntelen. E földi élten át Míg járok, el ne ejtsen! Se lélekben, se testben Ne tégyen semmi kárt!

4. Az Úr tanácsát várom, ő mindent megtehet, Hogy ő vezessen, áldjon Az úton engemet. Rábízom életem, Rábízom testem-lelkem, S amit csak tőle nyertem. Mit ő akar, legyen!

5. Most áment mondok hitben, És nem kételkedem, Reám tekint az Isten, S megáld kegyelmesen. Munkára, két kezem! Mit Isten tennem rendel, Jó szívvel, vidám kedvvel Elkezdem s végezem.

józsi 2008.08.27. 20:38:44

"álszent paraszt vagy"

Te meg egy makulátlan úriember.
Gratulálok!

eretne 2008.08.27. 20:41:52

Bukowszky · bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:34:32
álszent paraszt vagy, tomcsi, már ne is haragudj.

No comment Bukowszky.
Kicsit szégyelled magad ilyenkor? Gondolom még buszke is vagy!
:(

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:48:40

"az Úr nevét szádra hiába ne vedd" pontosan: "Ne mond ki hiába Istenednek, az Úrnak nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül..." - előszőr is ezt a zsidóság vette betűszerint (a Jahve szóra vonatkoztatva, ezért többek között az adonaj kifejezéssel helyettesítették)... másrészt istenhez imádkozni, Őt dicsérni a protestánsok szerint (mint én is vagyok) nem lehet eleget... harmadrészt olvasd el az összeset verseknek sem utolsók... negyedrészt zavar a stílusotok, mert gyűlölködtök vita helyett... nevelődjetek!

nekedw 2008.08.27. 20:49:10

ilyet szól: fideszre szavazni! teralol!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 20:52:33

az még nem gyűlölködés, hogy felvetem, hogy nekem sajnos egy kivételtől eltekintve csak rossz és nagyon rossz tapasztalatom van a határon túli magyarok viselkedésével.. érdekel más véleménye a témában.

a kivándorlásról fentebb részletesen leírtam mit gondolok, hogy én miért vagyok kénytelen (akaratom ellenére) elhagyni a hazámat. aki lusta ezeket visszaolvasni, az ne mondja nekem, hogy értelmes vitázás céljából van itt.. ugye..

jézus nevét a zászlódra tűzve teljesen ide nem tartozó hülyeségeket puffogtatni meg igenis taplóság és minden, csak nem értelmes vita..

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 20:54:49

köszi!!! :)
ja és továbbra is maradok itthon dolgozni, gyereket nevelni, élni... továbbra is utazom (ha tehetem)... továbbra is testvérnek fogom érezni határon belül és kívül a többi magyart, ha normális és nem fogom annak tartani ha barom... továbbra sem fogom gyűlölni a zsidókat és izraelt, és csak azt a cigányt fogom bűnözőnek tartani, aki tényleg az... továbbra is london marad a kedvenc nagyvárosom és budapestet továbbra is élhetetlen seggluknak fogom tartani...

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 21:08:51

egyébként azért is másolom ide a dalok szövegét, mert mindig beleborzongok, hogy milyen bizalom árad ezekből az énekekből... mennyivel békésebb lehetett nagyapáink élete, akik még többségükben követték ezeket az elveket...
1. Az Úr csodásan működik, De útja rejtve van, Tenger takarja lábnyomát, Szelek szárnyán suhan. Mint titkos bánya mélyiben, Formálja terveit, De biztos kézzel hozza föl, Mi most még rejtve itt.

2. Bölcs terveit megérleli, Rügyet fakaszt az ág. Bimbója bár igénytelen, Pompás lesz a virág. Ki kétkedőn kutatja őt, Annak választ nem ád, De a hívő előtt az Úr Megfejti önmagát.

3. Ne félj tehát, kicsiny csapat, Ha rád felleg borul: Kegyelmet rejt, s belőle majd Áldás esője hull. Bízzál az Úrban, rólad ő Meg nem feledkezik, Sorsod sötétlő árnya közt Szent arca rejtezik.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.27. 21:14:42

ez az utolsó kommentem... kérlek olvasd el végig...

1. Ki dolgát mind az Úrra hagyja, És benne bízik szüntelen, Azt ő megőrzi és megtartja Sok földi bajban, ínségben. Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már.

2. Segít-e, mondd, ha gondba veszve Feltör a sóhaj és a jaj, S úgy talál minket reggel, este? Elmúlik tőle tán a baj? Míg panaszt ejt a szenvedő, Bánata, terhe egyre nő.

3. Jobb nekünk bízva csendben lenni, Hogy szívünk békén várja meg, Mit a bölcs Isten készül tenni, Míg üdvös terve végbemegy. Aki megváltott bűn alól, Mi áldás nékünk, tudja jól.

4. Szent keze int, ha itt az óra, Hogy öröm váltson bánatot, Mert véget érhet már a próba, Ha benne hűnek láthatott. Hozzánk hajol, nem késik el, Atyai karja átölel.

5. Járj Isten útján hű munkában, Mondj imádságot, éneket! Egyedül benne bízzál bátran, Megújul akkor életed. Ki benne bízik boldogan, Arra az Úrnak gondja van.

Ez az evangélikus énekeskönyv 331. éneke... ez volt az első, amit bemásoltam olvasva azt a sok nyavalygást, amit zömmel itthon is jómódú emberek műveltek... és ezzel fejezem be... különösen a 2. versszakot szeretem... jó éjszakát!

eretne 2008.08.27. 21:15:28

Nekem meg talán egy embertől eltekintve csupa jó tapasztalatom van a határon túliakkal, te pedig Bukowszky nagyon gyorsan levetkőzöd magadról a kultúrmázt amire szemmel láthatóan nagyon büszke vagy, úgyhogy rólad nincs jó véleményem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.08.27. 21:23:32

miközben a magyar parlamentben sok sok kicsi antikrisztus tombol, valahogy nem tudok csak úgy csendben hátradőlni és megvárni, amíg a bölcs Isten helyreteszi a dolgokat. ez butaság. ha van is Isten, egész biztosan nem ezt várja tőlem.

kiskukac 2008.08.28. 00:00:14

...tyűha ! Egész komplett theologiai alapvetés keredék itt elő ! :-)

Kedves Hithű és Hitetlen Felebarátim.
Hol jobb ? Ez itt a kérdés.

Emlékezzünk (s mivel magamnak sem erőssége ez, hát majd lesz, ki kijavít :) mit is monda nékünk Esterházy Péter a "hol szeretne élni kedves Péter ?" kérdésre:

Valójában Toscana-ban - így a válasz - de csak akkor, ha ott angolok élnének és magyarul beszélnének.

Fontoljuk meg e fönti szókat.

Pár szót még e késő éji órán,- azt csak így axiomatikusan :)

- az emberi élet rövid,
- az elején érdemes "hosszútávú terveket" szőni, s főleg azt megvalósítani
- sajnos sokunk időérzéke nem, vagy csak egészen későn alakul ki
- "vinni valamire": sokunk álma (volt) ez
- akik "vitték valamire", azok konzekvensen cselexenek egy irányban, nagy erővel és folyamatosan
- így érdemes másként reménytelen

Nyugodalmas jóiccakát álmosch "szümtükhre" Mindőtöknek :-)

P.S.: Kedves Raval... milyen Shra Kula környékén ? :)

Mirjánszky Tibor 2008.08.28. 01:14:47

Tomcsi71. Ha boldog vagy Magyarországon, légy boldog. Te jársz jobban talán. Olyan is van bőven, akit intézetbe adtak, akit megaláztak és eltiportak csak azért mert valamilyennek született, akinek egy rémálom volt az otthoni élet. Az is maradjon otthon? Minek, amikor talán máshol van még esély arra, hogy emberként éljen? Engem gyerekkoromban a disznók közé küldtek, vertek, nem adtak enni. De tehetséges voltam, elvégeztem az egyetemet és most Cambridgeben élek. Több jogom van itt bevándorlóként, mint otthon állampolgárként. Amit viszont soha nem fogok visszakapni, az az önbecsülés. Akárhová megyek. Éppen ezért azt üzenem mindenkinek, hogy rúgjon, kaparjon, csikarjon, szökjön meg, vesse el magyarságát, köpködje meg szülőföldjét, ha bárki meg akarja törni. Sokkal fontosabb, hogy az ember ember maradjon és emelt fővel járhasson, mint hogy milyen nyelvet beszél.

Callidus 2008.08.28. 01:32:44

Vesztegetett ido, szo, nem is tudom miert ujra. Eleg megnezni a commentek "evoluciojat" mesterien mutatja mindazt amit elmondani probalt itt nehany ember akinek kozvetlen TAPASZTALATA es nem elkepzelese van a kulfoldon eles elonyei es hatranyait illetoen. Elojott itt minden, ciganyozas, hataron tuli magyarok, es termeszetesen a fidesz mszp zagyva. Kihagyhatatlan. Az arulozas mar mar tragikomedia. :) Kezdhetsz te blogot a palacsintasutesrol is, ez a vege. Na sracok ez itt szerencsere NEM igy van. Mar ezert megerte.

Javaslom minden (tipikus) okos magyarkodonak, hogy toltson el legalabb 3 honapot egy masik orszagban es utanna probaljon meg velemenyt formalni, mert addig csak bohoctanfolyam. 2 evet zuztam le Londonban a legszarabb kornyeken (igen csak azt tudtam megfizetni) es soha nem volt "niggerkes" a hatamban. Az ilyen ostoba blod butasagok miatt veszti ertelmet minden ertelmesnek indulo beszelgetes. Nem csak otthon hanem itt is: hiszen magyarorszagon az emberek meg loval jarnak es aram is csak a fovarosban van. Az itteniek ezt gondoljak. Felhaborodsz? Te sem vagy mas.

kiskukac 2008.08.28. 02:27:54

...hopp ! Lassan kiderül(t) hát, hogy nincsen általános megoldás

- mindenki számára, hogy "hol jobb" ?
- visszakérdezhető, hogy mi "hol" és mi "jobb" :)
- nem panacea a maradás, de még az elmenés sem
- s a nyelv ? melyik ? amellyel végigvernek rajtad ? amelyen megaláznak ?
- azért az érzéketlenség sokszor segítene,- leginkább egy szabályozható érzékenység: ha akarom megsértődöm, ha nem, hát észre sem veszem (="félreálltam, letöröltem" ?)

Bizony, megfontolandó az előttem szóló Úr mondandója: kicsit megnézni, milyen ott, utánna a textus... dehát... ha mindenki így tenne, mi lenne az "újságokban", nemdebár ? :-)

Kokasrikkantásos rózsásújjú szép hajnalt Mindenkinek ! :-)

wasabii (törölt) 2008.08.28. 09:53:07

Érdekes, hogy főleg azokat sérti mások elvándorlási szándéka, akik maguk soha az életben nem jutottak el odáig, hogy kitelepüljenek, meg akik ugyan áttelepültek Magyarországra, de korábban ezt a helyet gondolták Kánaánnak, és körmük szakadtáig ragaszkodnak ehhez, akkor is ha a környezet minden nap visszaigazolja az ellenkezőjét, mert nekik ez lett a végállomás. Szerintem ez egyszerűen egó kérdése, kisebbrendűnek érzik magukat, ha másnak jobban sikerül, és igyekeznek az ilyet eltiporni, lealázni, megsérteni olyan területen, amiben magukra büszkék: magyarság, hazaszeretet, gyökér-kultusz. Nekem ezek nem jelentenek sokat a nálunk megszokott értelmezés szerint. Nem szólok azokról, akik hazatelepültek kivándorlás után. Őket nem értem, illetve amire példát láttam az ismerőseim körében, az ugyanaz, amit az elmenekült, élhetetlen, külföldön magyarkodó, beilleszkedni képtelen, összeesküvési elméleteket szövögető, nyugdíjasként szavazni hazajáró 56-osokról is gondolok, és az nem hízelgő.

Zlot 2008.08.28. 10:35:55

Tenyleg messzire szaladtak a kommentek. Magyarok vagyunk, tehat belolunk fakadva, nem ismerjuk a toleranciat, nem tudjuk ertekelni es elfogadni mas, a tolunk eltero velemenyet. Konstruktivitas nulla. Ennyit a negativumokrol.

Na ilyenkor szegyenkezem a magyarok miatt. Sok jo velemenyt olvastam, es sok rosszat, de ez mind szubjektiv. A szamomra jokkal egyetertek, a szamomra nem tul jokat megprobalom elfogadni. Talan ez lenne az elso lepes mindenkinek.

En mig otthon eltem nem tudtam mit jelent : magyarnak lenni. Nem torodtem vele, nem is ereztem igazan semmit. Aztan a kulfoldon eltoltott par ev, es rengeteg nemzetiseg megismerese utan dobbentem ra hogy buszke vagyok a magyarsagomra. Ekkor ereztem meg, kulhonban, hogy milyen jo is magyarnak lenni. Atertekeltem rengeteg dolgot, es igen a sokak altal felsorolt apro dolgok nekem is hianyoznak.

De attol meg ugy erzem nem vagyok magyartalan barmit is jelentsen ez a szo, hogy ki merem jelenteni az orszagunk igen nagy bajban van, es igen sok a problema, melyek engem speciel arra kesztettek, hogy kulfoldon dolgozzak jelenleg. (Hogy meddig az meg kerdeses)

Itt ahol elek a magyarok tartjak a kapcsolatot, bulikat rendeznek, kozosen mennek kirandulni, es keresik egymas tarsasagat. Es mindenki azert dolgozik hogy a celjat el tudja erni kemeny munkaval.

Emellett megtanuljak itt kint sokan hogy ne szemeteljenek, legyenek elozekenyek a kozlekedesben, legyenek kedvesek a masikhoz, stb, azaz az angol tarsadalomtol rengeteg jo dolgot atveszunk, es ha ezek az emberek egyszer hazamennek, talan tudjak majd formalni az orszagot.

Azoknak akik csak azt tudjak frocsogni hogy mennyire nem igaz magyarok ezek az emberek, azt uzenem. Ki az igaz magyar? Aki annak mondja magat? Ki iteli ezt meg? Az az igaz magyar, aki Magyarorszagon el? Fel kellene ebredni ebbol a bigott nacionalizmusbol es kicsit kinyitni a szemunket. A vilag nem csak Magyarorszagrol es a magyarsagrol szol. Az magyar, aki magyarnak vallja es erzi magat. Es az ellenkezojerol barmennyire is faj, nem tudtok meggyozni senkit.

Az emberek kivandorlasa nem azzal jar hogy magyarsagukat hagyjak el, es uj nemzetiseg lesz beloluk, mert ez hulyeseg. De miert rosszabb az az ember, aki megprobal valami mast. Megprobalja mashol.

Magyarorszag, es a jelenlegi helyzet hibait ismerjuk mindannyian. A megoldason vitatkozunk. De oszinten orulnek, hogyha az orszagban ez a becsuletes, tisztesseges, ontudattal rendelkezo tobbseg letezne mint itt ezen blog hozzaszolasai kozott.

De amig valaki is kozuletek elnezi hogy minimallal legyen bejelentve, elturi hogy ne kapjon szamlat, nem vesz berletet, rokkant kartyat jogosulatlanul hasznal, "okoskodik", vagy mas szoval "elelmes", addig az az ember ne mondjon velemenyt az olyanokrol akik mindezt nem csinalva tovabb kulfoldre mentek.

Es most lehet anyazni, de termeszetesen en is altalanossagban fogalmaztam, oszinten szeretnem ha tenyleg a becsuletes resz lenne tulsulyban az orszagban, talan ez meg a kivandorlast is megallitana.

abun 2008.08.28. 11:08:34

Nő vagyok, 54 éves. A cikket ma éjjel kaptam "hat te is" üzenettel egybefűzve egy barátomtól, aki vélhetőleg nem tudja nekem elmondani, hogy belőle is kitépek egy darabot a döntésemmel, azzal a döntéssel, hogy maradok Londonban. Több alkalmam lett volna elhagyni az országot az elmúlt időkben. Élhettem volna Kanadában, Franciaországban, Amerikában. Nem indultam.Úgy éreztem,az anyanyelvemet nem adom, nem cserélem el.Pedig voltam feketelistán, amikor nem tudtam a szakmámban elhelyezkedni,éltem meg ebben az országban méltatlan, fullasztó, nehéz időket. De akkoriban minden ÁTLÁTHATÓ volt. Számomra az utolsó és egyben feldolgozhatatlan trauma az OPNI bezárása volt, első és egyben utolsó munkahelyemé - folytatom....

abun 2008.08.28. 11:18:13

tehát az OPNI.... A kezdet és a vég között sok sok munkám volt, érdekesek izgalmasak, mindenféle, mindenfelé... Aztán újra az OPNI-ban kötöttem ki és amikor a leépítés elkezdődött, abban reménykedtem, történik valami tisztán népmesei fordulat, valami CSODA, mert ez egyszerűen nem történhet meg. És mégis megtörtént. Azóta azt gondolom, ebben az országban BÁRMI megtörténhet. Láttam, a saját szemeimmel, hogyan került Gyuri bácsi az utcára, aki 20-30 éve ott élt a négyesen, és hogyan dekkolt a főkapu melletti padon, amíg még lehetett... És nem egyetlen Gyuri bácsit eresztettek szélnek...
Folytatom.

abun 2008.08.28. 11:29:21

Embereket, akik egy dologban biztosan különböznek tőlünk, az pedig az, hogy érdekérvényesítésre teljesen képtelenek. Láttam egynéhány - nem sok - kollégám kétségbeesett erőfeszítését, hogy a süllyedő hajóról ne önmagukat mentsék elsősorban, hanem őket, az úszni képteleneket. Végül megéltem a kudarcot és ezzel együtt a fulladást. 8 hónapja élek Londonban. Nem a szakmámban dolgozom. Nem tudok angolul, tanulgatok. Már nem hiszek a népmesei fordulatokban, nem hiszem, hogy sok lúd disznót győz és nem hordozza az anyanyelv fogalma számomra azt a szakrális erőt, mint régen. Ez elveszett.Hát ezért.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.28. 14:20:39

van még egy meglátásom... de ezt nagyon félve merem leírni... ennek az országnak a legnagyobb problémája, hogy van fővárosa... ahol minden visszásság, szemétség, társadalmi szakadék, politikai megosztottság, bűnözés hatványozottan jelentkezik... (természetesen a gazdasági lehetőségek, kultúra stb. pozitivumok mellett) és a "pesti" állapotokat hajlamosak az emberek standardnak, általánosnak tekinteni... különösen a pestiek, akik igen szolíd ismeretekkel rendelkeznek a "vidékről"...

ZmanUK 2008.08.28. 14:35:22

Tomcsi71,

Videken nincs ugysekedes, feketezes, keregetes, maffia, fuxos kigyurtcsavok, rokkantkartyaval parkolok? Ott nincs kosz, por, mocsok, bunozes? Ott nem ugyanaz a parlament van? Ott nincs autpalya epites? Ott nincs EU penz lenyulas? Nincs korrupcio? Mert ha nincs, komolyan mondom, hazakoltozok

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.28. 18:12:25

van mindenből itt is de sokkal kevesebb... nem az a napi "normális" élményed, hanem a ritka és ezért felháborító kivétel... 20 ezres kisvárosban élünk és tényleg "unalmas" (értsd nyugis) az életünk... pedig a dél-dunántúlnak ezen a részén még romák is vannak szép számmal, de nincs katasztrófa helyzet...

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.08.28. 18:29:14

zlot! figyelmesen végig olvasva: nincs kéregetés, maffia (még a drog helyzet is elfogadható), fuxos kigyúrt csávó tipikusan nem vidéki kisvárosi jelenség, mocsok és por nincs (sőt kutyaszar sincs az utcákon...), életellenes bűncselekmény a rendőrkapitányságunk körzeteében átlag kétévente van... autólopásról 3 éve nem hallottam (akkor is szfehérvári fiúk jöttek, de maradtak is), autópálya most épül kb. 20 kilométerre (vagyis elég közel, hogy használhassam ha elkészül, de elég messze, hogy ne alólam hordják el a dombot és ne a mi utjainkat tegyék tönkre...), a pénzlenyúlás, korrupció és parlament pedig ugye megintcsak országunk szívéhez (segglukához kötődik)... kimaradunk a "hasznából" az igaz, az itt élők közül leginkább a politikus hungaricus fajhoz tartozókat érinti... (megintcsak nem otthon keresi a kenyerét) de itt még van morális tartás, van közösséghez tartozás, van működő civilszféra... ja és amikor a második diplomámat csináltam az eltén 3 éve meséltem a pesti csoporttársaimnak hányféle dolgot csinálnak a gyerekeim (úszás, zeneiskola, színjátszás, tánc, szertorna) azt kérdezték (a normálisabb), hogy a fenébe oldom meg? egyszerű: minden 2 kilométeres körön belül van... (a nem normális azon is csodálkozott, hogy nálunk van kábeltévé...)

Zlot 2008.08.29. 10:04:24

Tomcsi71

En nem ketlem hogy jo kornyeken elsz, mert tudom hogy van ilyen sok helyen, meg viszonylag kozel is Pesthez. En csak azt erzem, hogy szerinted a tavolsag miatt, semmi nem erint benned, benneteket. Ne mondd nekem hogy a helyen ahol elsz senki nem feketezik, senki nem okoskodik, senki nem csak minimalra van bejelenetve, mikozben hitelre vesz autot stb. Szerintem ha az Apehet raeresztenenk az osszes allampolgarra otthon egy jovedelem vizsgalattal, akkor azt hiszem lenne ereszd el a hajamat. En itt Angliaban, jol keresek, es barmit amit veszek, hivatalosan, szamlaval teszem, es bizonyitani tudnam a penz eredetet stb. Orulok neki hogy elmondasod alapjan a te lakhelyeden mindenki becsuletes. Komolyan mondom odakoltozom.

Nem csak a kozossegi ontudatrol beszeltem vagy a megelhetesi bunozesrol, eletellenes cselekmenyekrol, hanem az atlag magyar hetkoznapokrol. Engem zavar a mindehol jelen levo korrupcio, es az osszes torveny minden szinten valo kijatszasa. Egyszeruen nem tudom elfogadni.

Te mindig kapsz szamlat a gyereked tevekenysegi utan? (uszoda, zeneiskola, szinjatszas, stb) Nem akarok a zsebedben turkalni, de vajon te rendesen adozol?

Magyarorszagot az alapoktol kellene megtisztitani, es tudatosittatni az emberekkel hogy a torvenyeket be kell tartani.

A kopasz fuxos emberek, meg nem pesti jelenseg. En is jartam/eltem videken. Ott is megvannak elhiheted.

A masik meg az hogy ez nem roma kerdes. Vannak dolgos emberek, es naplopok. A naplopokat nem szeretem, legyen az kinai, fekete, feher, vagy roma. Ilyen egyszeru.

A munka nemesit, en ebben hiszek.
süti beállítások módosítása